Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

LG G Watch Review

De eerste smartwatch met Android Wear

08-07-2014 • 08:00

112

Singlepage-opmaak

Het horloge en de hardware

LG G WatchEen horloge dient twee doelen: de tijd tonen en er mooi uitzien. Mensen kopen immers geen horloge van een paar honderd euro enkel omdat de tijdsaanduiding zo nauwkeurig is.

Om meteen maar met de deur in huis te vallen: op dat tweede vlak faalt de G Watch, net als bijna alle andere smartwatches. Het design is extreem simpel en het lijkt erop dat LG zich gericht heeft op functionaliteit en niet op het uiterlijk. Het is niets meer dan een vierkant doosje met een rubberen bandje eraan en hij doet ons een beetje denken aan de SmartWatch 2 van Sony. Het is mogelijk om het rubberen horlogebandje te vervangen door elk ander horlogebandje, omdat gebruikgemaakt wordt van een standaard 22mm-aansluiting. Hij is niet zwaar, zit comfortabel en functioneel valt er weinig op aan te merken. We zouden hem echter niet mooi noemen. Hij laat echter wel altijd de tijd zien, en daarmee heeft hij een streepje voor op sommige andere smartwatches.

LG G WatchLG G WatchLG G Watch

Het scherm

Die tijd bekijk je op de vierkante ips-lcd met schermdiagonaal van 1,65" en een resolutie van 280x280 pixels. In de meeste omstandigheden ziet dat scherm er prima uit. De scherpte van het scherm houdt niet over, maar is goed genoeg om de korte notificatietekstjes goed te kunnen lezen. Gebruik je het horloge op een zonnige zomerdag, dan schiet de helderheid echter tekort. Het horloge staat standaard namelijk in een soort standby-modus, waarbij de tijd op een zwarte achtergrond getoond wordt, met een lage helderheid, en dat scherm is nauwelijks te lezen in de felle zon.

Tik je een keer op het scherm van de G Watch, dan komt hij tot leven en krijg je de volledige kleureninterface te zien, met goede helderheid. Die versie van de interface is wèl goed te zien bij fel licht, maar het vergt dus wel een extra handeling, en dat is jammer. De Pebble doet dit met zijn e-ink-scherm een stuk beter, al kijken we binnenshuis veel liever naar het kleurenscherm van de G Watch.

LG G WatchHet scherm kent overigens geen automatische helderheidsregeling en dat begon na enige tijd toch wel te frustreren. Overdag gebruikten we maximale helderheid, maar dat is 's avonds in een gedimde ruimte echt niet prettig meer. Dan moesten we dus handmatig de helderheid verlagen, wat toch weer een aantal extra handelingen op het touchscreen vereiste.

De touchscreenbediening van de G Watch werkt erg fijn, maar is soms ook een minpunt. Net als bij een smartphone wordt het scherm na verloop van tijd vettig en dat helpt wederom niet als je het scherm wil bekijken in een felle omgeving. Totdat er een bedrijf naar voren treedt dat een écht goed werkende coating tegen vingerafdrukken heeft, valt daar weinig aan te doen.

Opladen en accuduur

Opladen gebeurt via een kleine accessoire waar het horloge op gelegd moet worden. Via koperen pinnetjes wordt dan contact gelegd en dankzij magneetjes blijft hij op zijn plek. Deze cradle kan via usb weer met een computer verbonden worden, wat handig is voor ontwikkelaars die via adb in willen loggen. De nadelen van een cradle zijn overduidelijk: ben je hem kwijt, dan kan je de smartwatch niet meer opladen en we denken dat er genoeg verstrooide mensen zijn die hem kwijt zullen raken. Mischien zou LG standaard gewoon een tweede mee moeten leveren, als backup.

LG G Watch cradleLG G Watch cradle

Een powerknop is er niet; de enige manier om het horloge aan te zetten is door hem op de cradle te leggen. Dat is ergens niet gek - als de accu leeg is moet je hem hoe dan ook opladen - maar het betekent ook dat als je hem handmatig uitzet, je de cradle in de buurt moet hebben om hem weer aan te krijgen. Het idee van LG is duidelijk: je dient de G Watch gewoon nooit uit te zetten.

Hoelang de G Watch meegaat zal compleet afhangen van je gebruik. Krijg je de gehele dag door notificaties binnen en staat het scherm op zijn felst, dan kom je niet veel verder dan een volle dag en zal je dus elke avond moeten laden. Bij minder zwaar gebruik, laten we zeggen: elk uur een notificatie of vijf, moet je de anderhalve dag wel halen, en twee dagen tik je misschien nog net aan. De G Watch haalt het daarmee niet bij bijvoorbeeld de Pebble, die gerust een werkweek doet op een enkele acculading.

Hardware

De G Watch is van binnen net een goedkope smartphone. Hij draait op een Snapdragon 400-soc van Qualcomm gekoppeld aan 512MB geheugen, zo blijkt uit een teardown van ARM. De Snapdragon 400 is een quadcore-chip, bestaande uit vier Cortex A7-kernen, wat natuurlijk complete overkill is voor een smartwatch. Van die vier cores wordt er waarschijnlijk maar eentje gebruikt, en dan nog geeneens op volle snelheid. Het is niet de meest elegante oplossing en doet vermoeden dat ze bij LG en Google voor een bestaand en bekend platform zijn gegaan om de G Watch op tijd af te krijgen. We kunnen ons goed voorstellen dat volgende modellen hardware bevatten die meer afgestemd is op de kleine formfactor van een smartwatch.