Inleiding
Samengevat
De Panasonic Viera AX800 50" uhdtv maakt indruk met een prachtige bouwkwaliteit en haarscherpe 4k-weergave. De geluidskwaliteit valt dankzij de naar voren gerichte luidsprekers niet tegen maar de kijkhoeken doen dat wel en dat hoort niet bij een tv in deze prijsklasse.
Pluspunten
-
Mooi design
-
Dubbele tuner met dubbel CI+-slot
-
DisplayPort aansluiting
-
Naar voren gerichte luidsprekers
-
Prima kalibratie-mogelijkheden
Minpunten
-
Slechte kijkhoeken
-
Onnauwkeurige kleurweergave zonder kalibratie
Eindoordeel
De eerste ultra-highdefinitiontelevisies die op de markt kwamen hadden een belangrijke beperking. Ze waren namelijk voorzien van hdmi 1.4-ingangen waardoor het niet mogelijk was om uhd-beeldmateriaal met meer dan 30 beelden per seconden te tonen. Panasonic bood als eerste een oplossing in de vorm van de WT600 die dankzij een hdmi 2.0-ingang 4k-beeldmateriaal op 60fps kon weergeven. Omdat er nog maar weinig apparaten met hdmi 2.0 waren, had Panasonic de WT600 daarnaast van een displayport-ingang voorzien zodat je er gewoon een pc op kon aansluiten.
Inmiddels zijn alle uhdtv's voorzien van hdmi 2.0-ingangen, maar er zijn nog steeds maar heel weinig apparaten die een dergelijke uitgang hebben. Verder is Panasonic nog steeds de enige fabrikant die de uhd-modellen van een displayport voorziet. Ook het onderwerp van deze review, de 50 inch AX800, is voorzien van zo'n displayport en het apparaat is daarnaast rijkelijk voorzien van features.
Zo heeft de tv een ingebouwde mediaspeler die 4k-videobestanden op basis van de hevc/h.265-codec kan weergeven; waarschijnlijk zal deze codec de standaard gaan worden voor 4k-beeldmateriaal zoals avc/h.264 dat nu is voor hd-beeldmateriaal. Er is een dubbele tuner met de mogelijkheid om twee smartcards te gebruiken. Ook kan de tv 3d weergeven en daartoe worden er twee actieve brillen meegeleverd. Er is smart-tv met spraak- en gezichtsherkenning en er wordt naast een gewone infrarood-afstandsbediening een kleine Touch Pad Controller meegeleverd. Ook kan de tv herkennen dat er iemand de kamer binnenloopt waarop er berichten op het scherm getoond kunnen worden.
De Panasonic AX800 is verkrijgbaar in drie maten: 50, 58 en 65 inch. Daarvan bekijken wij het kleinste model. Op het moment van schrijven had dit model een prijs van ongeveer 2300 euro. De stevige prijs maar ook de afmetingen en het gewicht van de doos scheppen hoge verwachtingen. In deze review bekijken we of de AX800 de hoge verwachtingen kan waarmaken.
Uiterlijk en aansluitingen
Uiterlijk
Toen we de AX800 uit de doos haalden dachten we heel even dat Panasonic ons een plasmatelevisie had gestuurd want het gewicht van de tv is met 34kg aan de hoge kant voor een lcd-tv van 50 inch. Dit hoge gewicht komt door de gebruikte materialen; vrijwel de gehele behuizing is van metaal gemaakt en het veelvuldige gebruik van hoogwaardige materialen geeft de tv een erg luxe uitstraling. Zo zijn randen rond de behuizing voorzien van metalen sierstrips met een matglans afwerking en ook zwarte bezels rond het scherm zijn van metaal.
Ook de bijzondere voetconstructie draagt bij aan het hoge gewicht. Aan de voorkant van de tv loopt een metalen beugel die voorzien is van een donkere tint chroom. De beugel steekt slechts 2cm voor de behuizing van de tv uit waardoor er een erg strak geheel ontstaat. Om te voorkomen dat de tv voorover valt staat de kast iets achterover en zit er aan de achterkant een poot die is voorzien van een contragewicht. De poot heeft kabelgeleiders om de kabels netjes aan het zicht te kunnen onttrekken. Bij muurmontage kunnen de poot aan de achterkant en de beugel aan de voorkant verwijderd worden. Panasonic is zo goed geweest om alle aansluitingen onder een hoek te monteren zodat ze niet in de weg zitten als je de tv aan de muur wil hangen.
Als we de achterkant bekijken valt op dat ook die geheel van metaal is gemaakt. Aan de linkerkant zitten knopjes die vanaf de rechtervoorkant te bedienen zijn voor als je geen afstandsbediening tot je beschikking hebt. Het netsnoer is vast aan de tv gemonteerd en is helaas maar anderhalve meter lang. Bovenaan in het midden zit een subwoofer, al verwachten we daar niet al te veel van omdat de diameter ervan slechts zes centimeter bedraagt.
Aansluitingen
De AX800 is een high-end model en dus is de tv voorzien van een riante hoeveelheid aansluitingen. Rechts bovenaan zijn er twee CI+-sleuven. Aan de zijkant zitten, van boven naar beneden, een sd-kaartlezer, een 3,5mm-koptelefoonaansluiting, drie usb-aansluitingen waarvan één usb 3.0-aansluiting voor een harde schijf, bedoeld voor het opnemen van beeld, drie hdmi-aansluitingen waarvan er één arc ondersteunt en een optische Toslink-audio-uitgang.
Onderaan zitten, van links naar rechts, een displayport-aansluiting en een hdmi 2.0-aansluiting die allebei geschikt zijn voor 4k-beelden op 60fps. De hdmi 2.0-aansluiting ondersteunt arc, maar de inschakeling moet je in het menu aangeven omdat er maar een hdmi-poort tegelijk audio kan uitsturen. Er zijn twee F-connectors voor satelliet-tv en er is een antenne-aansluiting voor kabel-tv of Digitenne. Daarnaast zit een seriële poort voor service-doeleinden en een rj45-netwerkaansluiting. Scart-, component- en composiet-aansluitingen zijn beschikbaar via twee meegeleverde break-out-kabeltjes waarbij component en composiet niet tegelijk te gebruiken zijn omdat ze een connector delen.
Bediening op afstand
Infrarood-afstandsbediening
Je krijgt bij de AX800 twee afstandsbedieningen; een gewone infrarood-afstandsbediening en een Touch Pad Controller. De infrarood-afstandsbediening is met een lengte van 23cm redelijk groot en met een gewicht van 205 gram voelt hij flink zwaarder aan de meeste afstandsbedieningen. Aan de bovenkant is het apparaat afgewerkt met geborsteld metaal en door deze luxe afwerking en het hoge gewicht heb je echt het idee dat je een kwaliteitsproduct vast hebt.
Mooi detail is de toetsverlichting; als je op de knop in de rechter bovenhoek drukt worden de toetsen een paar seconden verlicht zodat het apparaat ook in het donker te bedienen is. De knoppen voelen goed en hebben een hoor- en voelbare klik. Ook de indeling is prettig waardoor je al heel snel alle knoppen zal weten te vinden. Wellicht is de afstandsbediening wat aan de grote kant voor kinderhanden maar voor de meeste volwassenen is het een prettige maat.
Touch Pad Controller
De tweede afstandsbediening is een een stuk kleiner, zo'n 13cm lang, en weegt slechts 80 gram inclusief batterijen. In het midden zit een ronde touchpad van vier centimeter doorsnee en aan de achterkant zit een 'ok'-knop waar je wijsvinger op valt als je hem vastpakt. Het apparaatje is voorzien van een microfoon waarmee je spraakopdrachten kan geven. Er zitten erg weinig knoppen op waardoor bijvoorbeeld het intikken van een kanaalnummer niet mogelijk is.
De bediening met de touchpad werkt redelijk maar eigenlijk werkt de d-pad op de infrarood-afstandsbediening in de meeste gevallen prettiger. Spraakcommando's worden redelijk goed herkend en om even iets op internet op te zoeken werkt het zeker handiger dan het schermtoetsenbord. Het nadeel is wel dat alleen de taal waar de tv op dat moment op ingesteld staat wordt herkend. Je kan ook met commando's de tv harder en zachter zetten, een kanaal kiezen, enzovoort, maar omdat je commando's soms niet correct worden herkend, werkt de bediening met de infrarood-afstandsbediening prettiger.
Panasonic TV remote 2 app
Uiteraard kan de AX800 ook met een mobiele app bediend worden; bij Panasonic heet deze TV remote 2. Deze app is er voor Android en iOS. Naast de mogelijkheid om de tv te bedienen met de app zijn er een aantal handige extra's. Zo kan je tv-beeld naar de app streamen en omdat de AX800 een dubbele tuner heeft kan je op je telefoon of tablet naar een andere zender kijken dan er op de tv te zien is.
Het is mogelijk om foto's, video's en muziek vanaf je telefoon of tablet op de tv af te spelen. Ook kan je in de app een webpagina opzoeken en hem op de tv vertonen. Je kan apps op de tv lanceren en via TV Anywhere zou het mogelijk moeten zijn om live tv en andere content die beschikbaar is op je tv naar je telefoon of tablet te streamen als je buitenshuis bent. Wij kregen TV Anywhere op zowel Andoid als iOS niet aan de praat omdat het niet lukte om een verbinding op te zetten met Panasonics My Home Cloud-dienst.
Een erg praktische toevoeging aan de app is het onderdeel 'Slim kalibreren' waarbij je alle kalibratie-instellingen op je mobiele apparaat beschikbaar hebt. Alle veranderingen die je aan de instellingen maakt zijn direct op de tv te zien zodat je bij het kalibreren niet steeds het menu van de tv in hoeft.
Ultra High Definition
De AX800 is een Ultra High Definition-televisie en heeft dus een schermresolutie van 3840x2160 pixels. Dat is twee keer zo veel pixels in horizontale en verticale richting dan bij gewone hdtv's. Dit levert bij het weergeven van geschikt beeldmateriaal een flinke verbetering in beeldscherpte op als je tenminste niet te ver bij de tv vandaan zit. Bij de door ons geteste 50"-AX800 kan je op een afstand van drie á vier meter best zien dat het beeld scherper is dan op een hdtv, maar hoe dichterbij je gaat zitten hoe meer de beeldscherpte weet te imponeren.
Als je op anderhalve meter zit, maakt het beeld echt indruk en krijg je prachtige details te zien die je op een grotere afstand moet missen. Eigenlijk is de beeldmaat van ons testmodel, 50 inch, voor het kijken naar 4k-materiaal aan de kleine kant en voor het kijken naar 4k-content raden we eigenlijk een grotere maat aan. Maar de beeldmaat dat is niet het grootste probleem van uhdtv. Dat is namelijk het beschikbare uhd-beeldmateriaal.
Beeldmateriaal in 4k is op dit moment nauwelijks beschikbaar en de opvolger van de huidige blu-ray-standaard laat nog zeker tot het einde van dit jaar op zich wachten. Er is voorlopig eigenlijk maar één manier, behalve zelf maken, om in Nederland aan 4k-materiaal te komen en dat is via Netflix. Er staan wel wat 4k-filmpjes op Youtube maar die zijn alleen via een pc te bekijken omdat er nog geen 4k-versie van de Youtube-app beschikbaar is.
Afleveringen van enkele series op Netflix zijn in 4k te bekijken maar alleen op televisies die voorzien zijn van een hevc-decoder. De AX800 is voorzien van zo'n hardwarematige hevc-decoder maar helaas is de door Panasonic gebruikte chipset in deze tv niet goedgekeurd door Netflix waardoor er alleen hd-materiaal in de Netflix app beschikbaar is. Panasonic heeft laten weten dit probleem niet te kunnen verhelpen met een software-update. Heel erg veel mis je er op dit moment nog niet aan want het 4k-aanbod van Netflix is nog zeer beperkt. Via een externe 4k-mediaspeler moet het wel kunnen maar die zijn nog dun gezaaid. Gelukkig heeft Panasonic naast een hdmi 2.0-aansluiting ook voor een displayport 1.2a-aansluiting gezorgd waardoor je in ieder geval de juiste aansluitingen aan boord hebt.
Dankzij de displayport-aansluiting is het een koud kunstje om een pc aan te sluiten. Je krijgt dan de mogelijkheid om Youtube-filmpjes in 4k te kijken en natuurlijk kan je gamen in 4k. Daar is wel een stevige pc voor nodig want om soepel op 60fps in 4k te gamen zal de videokaart bijna 500 miljoen pixels per seconde moeten renderen. Voor een game-pc die snel genoeg is moet je rekenen op een aanschafprijs van meer dan tweeduizend euro.
Interface, smart-tv en mediaspeler
Interface
De interface heeft ten opzichte van vorig jaar een kleine make-over gekregen en de kleuren zijn nu aan te passen. Er zijn vier kleurstellingen beschikbaar; zwart, grijs, bruin en oker. Dit is op zich een voor de hand liggende feature die volgens ons relatief eenvoudig te implementeren moet zijn, maar toch hebben we dit nog niet eerder bij een televisie gezien. Jammer is wel dat de epg niet de gekozen kleuren aangemeten krijgt.
Het menu ziet er overzichtelijk uit waardoor de meeste instellingen zich gemakkelijk laten vinden. Ook handig is dat het menu onthoudt waar je gebleven was als je het verlaat en later weer terugkeert. Dit scheelt erg veel navigeerwerk als je bezig bent de tv in te stellen. De interface wordt keurig op de volledige uhd-resolutie gerenderd waardoor de letters mooi scherp worden weergegeven. Op verschillende plekken staat aangegeven welke knoppen op de afstandsbediening relevant zijn, maar als je de touchremote gebruikt heb je deze knoppen niet tot je beschikking en moet je dus maar raden welke knoppen je nodig hebt.
Smart-tv
Net als vorig jaar kan iedere gebruiker het homescreen naar eigen inzicht aanpassen op basis van sjablonen. De stemherkenning kan nu gebruikt worden om elke gebruiker zijn eigen scherm voor te schotelen. Wellicht een leuke feature voor kinderen maar de meeste mensen zullen waarschijnlijk niet de moeite nemen om verschillende homescreens aan te maken.
Nieuw is de ingebouwde passieve infrarooddetector die ziet of er een persoon de kamer in loopt. De tv kan dan een informatiebalk tonen met het weer en andere berichten. Je krijgt dan de mogelijkheid om door middel van spraakcommando's meer informatie te krijgen. Er zullen vast mensen zijn die dit een handige feature vinden, maar wij geven er de voorkeur aan dat de tv niet uit zichzelf aangaat en je aandacht vraagt als je de kamer binnenloopt. Gelukkig kan deze feature in het menu worden uitgeschakeld. De ingebouwde kalender kan gesynchroniseerd worden met je Google-kalender. Het is leuk dat het kan maar de meeste mensen zullen hun (Google)agenda bijhouden met hun smartphone, tablet of pc waardoor het nut om deze informatie ook nog eens via je tv aangeboden te krijgen ons ontgaat.
Vorig jaar waren de Nederlandse videodiensten niet beschikbaar op Panasonic-televisies. Daar is nu verbetering in gekomen met diensten als Pathé Thuis, RTL XL en KIJK. Het aantal beschikbare apps is nog steeds lager dan bij concurrerende smart-tv-platforms maar de belangrijkste videodiensten zijn allemaal aanwezig.
/i/1404742997.jpeg?f=imagenormal)
Mediaspeler
De ingebouwde mediaspeler kan foto's,video's en muziek afspelen vanaf usb, via het netwerk door middel van dlna of vanaf een sd-kaart die in de ingebouwde sd-kaartlezer is gestoken. De belangrijkste bestandsformaten en codec's worden ondersteund en ook ondertitels werken prima. De mediaspeler kan ook 4k-bestanden afspelen maar daarmee hebben we wisselend succes.
De testbestanden die we hebben die gebruikmaken van de h.264/avc worden goed afgespeeld maar bestanden die de nieuwere hevc-codec gebruiken krijgen we niet aan de praat. Toch heeft de tv hevc-ondersteuning want het door Panasonic meegeleverde demo-materiaal speelt soepel af in 4k op 60fps. Dit materiaal maakt echter gebruik van een eigen bestandsformaat van Panasonic. Zelf kan je niet zomaar aan dit soort bestanden komen waardoor de AX800 dus zo goed als geen hevc-ondersteuning heeft. Op dit moment wordt de codec nog niet erg veel gebruikt maar in de toekomst zal het naar alle waarschijnlijkheid de meest gebruikte codec worden.
Beeldverwerking
Beeldverbeteraars
Televisiefabrikanten willen ons graag laten geloven dat het beeld dat we bekijken op onze televisies niet goed genoeg is en dat er allerlei bewerkingen nodig zijn om het er goed uit te laten zien. Als je kijkt naar een hdtv-signaal of een blu-ray is waarschijnlijk het tegenovergestelde waar. Ook de AX800 kan het beeld op vele manieren aanpassen. Het goede nieuws is dat de meeste verbeterfuncties redelijk behoudend te werk gaan zodat het beeld er niet snel overprocessed uit zal zien. Desondanks zetten wij beeldverbeteraars het liefste uit omdat we het beeld graag zien zoals de makers het bedoeld hebben.
Er zijn twee ruisonderdrukkers aanwezig; een voor normale beeldruis en een speciaal om compressie-artefacten aan te pakken. Beide algoritmen gaan subtiel te werk waardoor ruis niet geheel verdwijnt. Een verstandige keuze omdat ruisonderdrukkers snel veel detail uit het beeld laten verdwijnen. Ook zijn er naast een normale scherpteregeling twee verscherpingsalgoritmes. De ene is bedoeld voor tekst en de andere zou de beeldresolutie moeten verbeteren. Beide passen ze het lokale contrast aan om de indruk van scherpte te vergroten en bij beide gaan er subtiele details in het beeld verloren.
De AX800 heeft een contrastverbeteraar genaamd 'Helderheid verbeteren' die het contrast in het beeld moet verbeteren. Dit algoritme is zeer destructief voor het detail in de hooglichten omdat het alle lichtgrijze tinten wit maakt. Om de kleurweergave aan te pakken is er de optie 'Levendige kleuren' die de kleurverzadiging opschroeft. Hierbij gaan uiteraard subtiele kleurnuances verloren. De optie 'Kleur remasteren' gaat nog een stapje verder en levert enorm verzadigde kleuren op die ver buiten het bereik van de voor hdtv en blu-ray geldende rec. 709-kleurruimte liggen. Het is mooi om te zien dat de AX800 zulke verzadigde kleuren kan weergeven maar omdat content die gebruikmaakt van de grotere kleurruimte voor consumenten niet beschikbaar is heb je er niet zoveel aan.
Scaling
Omdat er nog nauwelijks 4k-beeldmateriaal beschikbaar is zal het meeste materiaal opgeschaald moeten worden. De upscaling van de AX800 werkt goed maar het is niet zo dat opgeschaald beeldmateriaal er beter uitziet dan hetzelfde materiaal op een hdtv zonder scaling. Het is ook mogelijk om 1080p-materiaal helemaal niet te schalen en een pixel simpelweg twee keer zo hoog en twee keer zo breed weer te geven. Op wat grotere kijkafstanden ziet dit er misschien zelfs wat beter uit, al zijn de verschillen klein.
Beeldinterpolatie
Veel televisies maken gebruik van beeldinterpolatie die tussenliggende beelden berekent om beweging er soepeler en scherper uit te laten zien. Dit is geen eenvoudige klus omdat er niet veel tijd en rekenkracht beschikbaar is om de beelden te berekenen en bovendien kan je niet voorspellen wat er achter een bepaald object in beeld vandaan gaat komen. Om deze reden introduceren dit soort algoritmen altijd fouten in beeld en Panasonics Intelligent Frame Creation is hierop geen uitzondering.
Er zijn drie standen waarvan de laagste stand het meest geschikt is voor filmliefhebbers. Deze stand veroorzaakt geen 'soap opera effect', vermindert motion blur een beetje en laat niet veel artefacten in beeld verschijnen. Alsnog zetten wij deze stand ook liever niet aan omdat filmmakers altijd expres een bepaalde mate van motion blur aan de beelden meegeven door een bepaalde sluitertijd tijdens de opname te kiezen.
In de middelste stand zien beelden er vloeiender uit en ontstaan er ook meer artefacten in beeld. De hoogste stand geeft beweging het scherpste weer maar levert ook de meeste storende artefacten in beeld op. Om bewegingsonscherpte tegen te gaan die op je netvlies ontstaat als je ogen een object in beeld volgen, kunnen sommige lcd-tv's de backlight laten knipperen. De AX800 beschikt niet over zo'n stand. Wat ons betreft is dit geen groot gemis maar sommige sportliefhebbers zullen om deze reden wellicht liever een andere tv kiezen.
Beeldeigenschappen
Kijkhoeken
Als je de AX800 onder een hoek bekijkt dan valt op dat de beeldkwaliteit behoorlijk terugloopt. Om dit te illustreren hebben we twee foto's met identieke belichting gemaakt. Een recht van voren en een onder een hoek van vijfenveertig graden.
We zien dat de helderheid en het contrast onder een hoek flink teruglopen. Ook zijn de kleuren een stuk minder verzadigd als je niet recht voor de tv zit.
Uniformiteit backlight
Als we de uniformiteit van de backlight bekijken aan de hand van een volledig wit scherm dan zien we dat met name de randen aan de zijkanten iets donkerder zijn dan de rest van het scherm. Kijken we echter onder een hoek dan zien we in het midden een aantal donkere banden ontstaan. Deze vallen bij het kijken meestal niet op.
Backlight bleeding
Om de backlight bleeding te illustreren hebben we twee foto's met identieke lange sluitertijd gemaakt van een volledig zwart beeld recht van voren en eentje onder een hoek van vijfenveertig graden.
Recht van voren valt de backlight bleeding alleszins mee en zien we een enkel licht wolkje in het beeld. Kijken we echter onder een hoek naar de tv dan neemt de backlightbleeding duidelijk minder prettige vormen aan, waarbij de kleur van de backlight bleeding ook nog eens varieert. Bij de meeste moderne televisies vormen de kijkhoeken eigenlijk geen probleem maar bij de AX800 moet je voor het beste beeld recht voor de tv gaan zitten, en bij uhd-weergave ook nog eens niet te ver af gaan zitten.
Geluid, inputlag en energieverbruik
Geluid
De AX800 heeft twee luidsprekers aan de voorkant die redelijk uit het zicht zijn geplaatst achter twee smalle sleuven onder het scherm. Doordat de luidsprekers op je oren gericht zijn klinken ze heel aardig en zorgen ze voor een redelijk goed stereobeeld. Het had nog iets beter gekund door ze nog wat verder uit elkaar te plaatsen maar deze opstelling klinkt flink beter dan bij televisies waarbij de luidsprekers naar beneden of zelfs naar achteren gericht zijn.
Voor de lage tonen is er aan de achterkant een subwoofer gemonteerd maar door de kleine afmeting, ongeveer zes centimeter doorsnee, gaat deze niet erg laag. Erg hard gaat het luidsprekersysteem niet en op hogere volume's past Panasonic steeds meer dynamiekcompressie toe waardoor harde geluiden zachter worden. Hierdoor klinkt het geluid op hogere niveau's aanzienlijk minder goed. Ondanks de matige laagweergave en het beperkte maximale volume is het een bovengemiddeld klinkende televisie met een goede verstaanbaarheid.
Inputlag
Als je een game speelt op de tv is het van belang dat de tv er niet te lang over doet om de beelden weer te geven want dan worden actiespellen moeilijker en heeft de spelbeleving er onder te lijden.
Om de inputlag te testen maken we gebruik van een Leo Bodnar-lagtester die een 1080p/60Hz-signaal naar de tv stuurt en vervolgens met een optische sensor meet hoe lang het duurt voordat het beeld wordt weergegeven.
De AX800 heeft in de speciale game-mode een inputlag van 37ms. Dat is een redelijk gemiddelde waarde voor een tv waar mee te leven valt bij consolegames maar liever hadden we een wat lagere waarde gezien. Ter vergelijking; de beste televisies wat inputlag betreft zitten rond de 20ms. Onze lagtester kan alleen testen op 1080p, hetzelfde signaal dat alle moderne consoles uitsturen, maar met een pc kan je de AX800 natuurlijk van een 2160p-signaal voorzien. We hebben het dus niet kunnen meten maar aangezien het bedienen van een muispijl niet traag aanvoelt en prettig werkt zal de inputlag bij 2160p waarschijnlijk niet groter zijn.
Energieverbruik
Ondanks dat de AX800 gebruikmaakt van energiezuinige leds als backlight behoort hij tot de iets minder zuinige modellen en heeft de tv energielabel B gekregen. De functie die kijkt of er iemand de kamer inloopt en vervolgens een informatiebalk op het scherm toont is funest voor het standby-verbruik want de tv verbruikt zo'n 39W als de feature aan staat. Zet je deze energieslurpende functie uit dan is het stand-by-verbruik prima met ongeveer 0,2W.
Als de backlight van de tv voluit staat, waarbij de tv een helderheid van zo'n 283cd/m² produceert, consumeert de AX800 ongeveer 177W. Bij een helderheid van 120cd/m² verbruikt de tv gemiddeld 118W. Het is dus niet de allerzuinigste tv maar vergeet niet dat door de kleinere pixels de backlight wat harder moet werken om dezelfde helderheid te genereren als bij een hdtv met dezelfde beeldmaat. Met de backlight op de laagste stand is het verbruik gemiddeld nog altijd zo'n 89W terwijl de helderheid dan nog maar 30cd/m² bedraagt; dat is te donker om zelfs in een volledig verduisterde ruimte prettig naar de tv te kunnen kijken.
Metingen en kalibratie
Metingen
De maximale helderheid die we hebben gemeten bedraagt 283cd/m². Dat is niet uitzonderlijk helder maar voor de meeste toepassingen zal de helderheid ruim voldoende zijn. De AX800 is ontspiegeld maar heel effectief is de ontspiegeling niet waardoor de tv makkelijk reflecties in het beeld oppikt als er teveel licht in de kijkruimte aanwezig is.
Onze ogen zijn bepaald niet nauwkeurig bij het waarnemen van kleur maar grote verschillen in helderheid kunnen we prima zien en daarom is het contrast van het beeld een van de belangrijkste maten voor de beeldkwaliteit. We meten het contrast volgens de ANSI-methode waarbij we een zestienvlaks schaakbordpatroon vertonen en het gemiddelde van de witte vlakken delen door het gemiddelde van de zwarte. Zo komen we bij de 50" AX800 op een contrastverhouding van 2730:1. Voor een lcd-tv is dit een redelijk gemiddelde waarde maar plasmatelevisies doen dat een stuk beter. Nog beter wat contrast betreft zijn oled-televisies maar als je een televisie wil met uhd-resolutie ben je voorlopig aangewezen op lcd-modellen zoals de AX800.
We hebben een grijsmeting uitgevoerd waarbij we kijken of de witbalans bij verschillende helderheidsniveaus klopt en ook kijken we of de helderheid netjes oploopt. Zoals bij de meeste televisies leveren alle voorgeïnstalleerde beeld-presets veel te koele kleuren op. Sommige maken wel gebruik van de witbalans-preset Warm2 maar deze is nog altijd aan de koele kant. We zijn begonnen met de preset Professioneel1 omdat je hierbij de meeste instellingen tot je beschikking hebt bij het kalibreren. Zo uit de doos gaf de grijsmeting het volgende resultaat:
/i/1404142966.png?f=imagenormal)
Niet alleen zien de kleuren er te blauwig uit omdat rood teveel afwezig is maar ook de gammagrafiek verloopt verre van ideaal waardoor donkere tinten te donker worden weergegeven en lichte tinten te licht. Het beeld heeft dus teveel contrast en dat ziet er op het eerste gezicht best mooi uit, waarschijnlijk heeft Panasonic dat ook om deze reden gedaan, maar er gaan zo wel details in de hooglichten en schaduwpartijen verloren. De gemiddelde afwijking is met een DeltaE 2000 van 7 aan de hoge kant.
/i/1404142968.png?f=imagenormal)
Bij de primaire en secundaire kleuren zijn de afwijkingen gering en de gemiddelde afwijking met een deltaE 2000 van 3,9 wordt vooral veroorzaakt doordat wit en superwit ook bij dit gemiddelde worden meegenomen en we hadden al gezien bij de grijsmeting dat de witbalans niet helemaal op orde was.
Kalibratie
De AX800 heeft zeer prettig werkende kalibratie-instellingen al was het wel nodig om daar grondig gebruik van te maken want een tweestaps kalibratie was niet voldoende om de grijsbalans in het gareel te trekken. Ook de hobbels in de gammagrafiek zijn niet zonder de tienstaps instellingen te verwijderen. Het leverde na een kalibratie met onze Spectracal C6-colorimeter met Calman 5-software het volgende resultaat op:
/i/1404142965.png?f=imagenormal)
De witbalans en de gammagrafiek zijn redelijk strakgetrokken en met een gemiddelde deltaE 2000 van 1.8 zijn we dik tevreden. De gemiddelde gamma hebben we op 2.3 gezet; een prettige waarde in een kijkruimte met weinig licht. Als je in redelijk donkere kamer film wil kijken was 2.4 een optie geweest maar omdat lcd-panelen nou eenmaal beperkt zijn wat betreft zwartweergave vinden we dit een aardig compromis.
/i/1404142967.png?f=imagenormal)
Dankzij het prima Color Management Systeem van Panasonic was het niet moeilijk om de primaire en secundaire kleuren perfect te kalibreren. We hadden door wat meer tijd te investeren de tv nog strakker kunnen kalibreren maar met een gemiddelde deltaE 2000 van 0,9 zitten we al ver onder de grens van drie waarbij afwijkingen met het blote oog niet meer waarneembaar zijn.
Specificaties en gallery
Merk en uitvoering |
|
Categorie |
Televisies |
Merk |
Panasonic |
Serie |
Viera |
Product |
Panasonic Viera AX800 |
Uitvoering |
50" Zwart |
Afbeeldingen |
:fill(white)/i/1399357487.jpeg?f=thumblarge)
|
Prijs en beoordeling |
|
Laagste prijs |
€ 2.299,- Vergelijk prijzen |
Aantal aanbieders |
14 winkels |
Eerste prijsvermelding |
woensdag 7 mei 2014 |
Beeldeigenschappen |
|
Schermdiagonaal |
50" |
Geoptimaliseerde refresh rate |
2000Hz |
HD specificatie |
Ultra-HD |
Kijkhoek |
176° |
Beeldverhouding |
16:9 |
3D |
|
3D-ondersteuning |
Ja |
3D-technologie |
Actief |
2D-conversie |
Ja |
Meegeleverde 3D-brillen |
2 |
Beeldtechniek |
|
Televisietype |
LCD |
Backlight |
Led: Edge-lit |
Resolutie (TV) |
3840x2160 (Ultra-HD) |
Local dimming |
Ja |
Smart TV |
|
Smart TV |
Ja |
Overige online content |
Webbrowser |
Tuner |
|
Tuner type |
Analoog, DVB-C, DVB-S2, DVB-T, DVB-T2 |
Common Interface |
CI+ |
Verbinding |
|
Video in |
Component Video, Composite, Display Port, 4x HDMI, Scart |
DLNA |
Ja |
Verbinding (Audio) |
Audio (3,5mm), Audio Digitaal (S/PDIF) |
Verbinding (Ethernet) |
Ethernet 100Mbps |
Verbinding (USB) |
2x USB 2.0, USB 3.0 |
WiFi aanwezig |
Ja |
Geluid |
|
Speakers |
Intern Surround |
Frontspeaker vermogen (RMS) |
4W |
Energie |
|
Stroomverbruik |
138W |
Stroomverbruik (stand-by) |
0,2W |
Energiekosten op basis van 4 uur per dag kijken en €0,23 per kWh |
|
Energieverbruik televisies (€/jaar) |
€46,34 |
Eigenschappen |
|
Televisie Eigenschappen |
Appbediening, OSD, Picture in picture, Spraakgestuurd |
Teletekst pagina's in geheugen |
1.500 |
Introductiejaar |
2014 |
Uiterlijk |
|
Televisie kleur |
Zwart |
Afmetingen en gewicht |
|
Hoogte |
697mm |
Hoogte (zonder voet) |
673mm |
Breedte |
1,131m |
Diepte |
238mm |
Diepte (zonder voet) |
42mm |
Gewicht |
34kg |
Overige specificaties |
|
Bijzonderheden |
1x HDMI 2.0 poort. Composietingang wordt gedeeld met component, deze kunnen dus niet tegelijkertijd gebruikt worden. |
Meer informatie |
|
EAN |
5025232779857 |
SKU |
TX-50AX800E |
Tweakers ID |
384368 |
Specs van fabrikant |
Productinformatie van de fabrikant |
Meer informatie |
|
Conclusie
De Panasonic Viera AX800 weet op verschillende punten te imponeren. Een daarvan is bouwkwaliteit. Door het gebruik van hoogwaardige materialen straalt de tv luxe uit. De aparte voet die aan de voorkant slechts een klein stukje uitsteekt zorgt voor een strak ontwerp. De televisie krijgt door dit ontwerp wel een hoog gewicht maar dat is natuurlijk alleen tijdens vervoer en installatie een nadeel.
Ook de infrarood-afstandsbediening voelt zwaar aan en is grotendeels met metaal afgewerkt waardoor deze erg luxueus aanvoelt. Mooi detail is de knopverlichting waarmee je ook in het donker de juiste knop kan vinden. Over de andere meegeleverde afstandsbediening, de Touch Pad Controller, zijn we wat minder enthousiast. De bediening door middel van het kleine ronde aanraakgevoelige vlak werkt onhandiger dan de d-pad op de infrarood-afstandsbediening en ook de bediening met spraakopdrachten voegt naar ons idee niet veel toe.
De dubbele tuner met dubbel CI+-sleuf is een waardevolle toevoeging omdat je zo het ene kanaal kan bekijken en het andere kan opnemen. Ook de mogelijkheid om een andere zender naar je telefoon of tablet te streamen kan erg handig zijn als niet alle gezinsleden naar hetzelfde programma willen kijken. De toevoeging van een displayport 1.2a-aansluiting is een mooie toevoeging waardoor je in 4k met 60fps op de tv kan gamen, al heb je daar wel een flinke pc voor nodig.
De beeldkwaliteit is door de hoge uhd-resolutie erg indrukwekkend en fijnproevers kunnen de tv tot in perfectie kalibreren door middel van de prettig werkende instellingen die zelfs via de app op je telefoon of tablet te benaderen zijn. Helaas is een kalibratie eigenlijk wel nodig want zo uit de doos is de kleurweergave niet erg nauwkeurig. Voor het beste beeld moet je recht voor de tv gaan zitten want de kijkhoeken zijn niet zo goed en dat valt behoorlijk tegen voor een tv in deze prijsklasse.
Maar de grootste tegenvaller is toch wel het gebrek aan Netflix-4k-ondersteuning omdat dit voorlopig de enige manier is om 4k-beelden op een uhdtv te bekijken. Dit is een flinke misser van Panasonic waardoor bezitters van de Viera AX800 voorlopig veroordeeld zijn tot het kijken naar geüpscaled beeldmateriaal. Dat ziet er dan wel prima uit, maar daar koop je geen uhdtv voor.
Update 18-11-2014:
Sinds vandaag is is er een update beschikbaar die Netflix 4k-support toevoegt. De scorekaart is aangepast.
Pluspunten
-
Mooi design
-
Dubbele tuner met dubbel CI+-slot
-
DisplayPort aansluiting
-
Naar voren gerichte luidsprekers
-
Prima kalibratie-mogelijkheden
Minpunten
-
Slechte kijkhoeken
-
Onnauwkeurige kleurweergave zonder kalibratie
Eindoordeel