Uiterlijk en aansluitingen
Samengevat
Met de Pavilion 11 kan HP meedoen met zijn concurrenten die goedkope convertibles op basis van de Bay Trail-architectuur hebben gebouwd. Daarbij heeft HP gekozen voor een scherm dat 360 graden kan worden gedraaid. Wat ons betreft is de Pavilion 11 x360 op basis van het scherm, de actieve koeling en de accuduur echter geen aanrader. De stevige behuizing en de hybride harde schijf pleiten weliswaar in het voordeel van de laptop, maar dat vinden we niet opwegen tegen de nadelen.
Pluspunten
-
Stevige behuizing
-
Hybride harde schijf
Minpunten
-
Slecht scherm
-
Actieve koeling kan niet uit
-
Accuduur is niet indrukwekkend
Eindoordeel
Lenovo heeft de Yoga, Asus introduceerde onlangs de Transformer Flip en blijkbaar wilde HP ook meedoen aan de laatste trend in laptopland: die van het 360 graden draaibare scherm. Het resultaat is de HP Pavilion x360, verkrijgbaar in een 11"- en een 13"-variant. De 13"-x360 is verkrijgbaar vanaf zevenhonderd euro en krijgt een ultrabookprocessor mee, terwijl de 11"-modellen uitgerust zijn met een Bay Trail-processor. De prijs valt daardoor wat lager uit en de 11"-variant is leverbaar in twee kleuren: grijs en rood.
/i/1403179482.jpeg?f=imagenormal)
Bij het uitpakken van onze rode x360 viel meteen op hoe solide het apparaat aandoet. De buitenkant is gemaakt van stevig plastic dat enigszins 'rubberachtig' aanvoelt. Het is gelukkig geen hard glanzend plastic, waardoor de laptop er van buiten niet goedkoop uitziet.
Ook van binnen ziet de afwerking van de laptop er goed uit. Binnen de rode rand van de behuizing ligt het toetsenbord, omringd door het aluminium gedeelte van de behuizing. Het aluminium is in horizontale lijnen geborsteld en sluit vrijwel naadloos aan op het plastic. Onder druk geeft de behuizing niet mee en dat zien we wel eens slechter bij laptops voor dit geld.
De gimmick waaraan de Pavilion 11 het achtervoegsel 'x360' te danken heeft, is natuurlijk het 360 graden draaibare scherm. Eerder testten we al Lenovo-laptops die van hetzelfde systeem voorzien zijn en het grootste nadeel bij deze constructie is dat de laptop dan op het toetsenbord rust. Bij de HP zijn rondom het toetsenbord vijf rubberen 'bumpertjes' van ongeveer een millimeter dik geplaatst. Op een vlak oppervlak staat de laptop dus stabiel, maar als dat niet het geval is, kan het toetsenbord beschadigd raken.
We hebben een tijdje met het draaibare scherm gespeeld, en kwamen al gauw tot de conclusie dat het voor ons niet veel toevoegt en bovendien vrij wiebelig is. Dat komt doordat het scherm niet over een, maar over twee scharnieren beschikt. De laptop zelf is niet direct met het scherm verbonden, maar scharniert met het plastic 'tussenstuk', met het beats-logo erop. Met dat tussenstuk is het scherm weer verbonden, door middel van een tweede scharnier.
Het omklapscherm is dus niet al te stevig en de resulterende presentatiemodus komt helaas ook niet tot zijn recht door het tn-scherm. Dat heeft behoorlijk slechte kijkhoeken, waardoor je het wiebelige scherm vaak zit bij te stellen. De 'tablet'-modus zien we niet als een serieus gebruiksscenario, omdat de laptop daarvoor te zwaar is en ook niet gemakkelijk is vast te houden.
Toetsenbord en touchpad
De Pavilion 11 beschikt over een toetsenbord met vlakke toetsen, die wat ons betreft iets meer travel hadden mogen hebben. Ook geven we de voorkeur aan iets gebogen toetsen, zodat je vingers automatisch hun weg naar het midden van de toets vinden. De aanslag is gelukkig duidelijk en het toetsenbord veert nauwelijks mee bij stevig tikwerk, waardoor het alsnog vrij prettig typen is op de x360.
/i/1403179481.jpeg?f=imagenormal)
De touchpad van de Pavilion 11 is afkomstig van Synaptics en heeft een glad oppervlak. De muistoetsen zijn verborgen onder de touchpad en hebben een wat onduidelijk klikgevoel, al zal dat in het dagelijks gebruik geen problemen opleveren. Ook het swipen binnen Windows gaat door het gladde oppervlak moeiteloos.
Aansluitingen
De Pavilion 11 doet wat het aantal aansluitingen betreft niet onder voor grotere en duurdere laptops. De rechterkant voorziet in usb 2.0, usb 3.0, hdmi, een sd-kaartlezer en een ethernetaansluiting. Helaas doet de ethernetaansluiting niet meer dan 100Mbit/s, maar dat de aansluiting aanwezig is, vinden we al een pluspunt, omdat ethernet steeds vaker ontbreekt op nieuwe laptops.
Omdat de laptop ook op de kant van het toetsenbord kan rusten, zijn de aan-uitschakelaar en de volumeregeling naar de linkerkant van de laptop verplaatst. Daar bevindt zich ook een derde usb-aansluiting en een gecombineerde audio-in- en uitgang. Achter het rooster aan de zijkant van de laptop bevindt zich de actieve processorkoeling.
Specificaties, snelheid en accuduur
De Pavilion 11 beschikt over een Intel Bay Trail-processor, die ontwikkeld is voor eenvoudige laptops en tablets. Binnen de Bay Trail-architectuur zijn de Pentium-processors de snelste. HP heeft gekozen voor een Pentium N3520, een quadcore-processor die op maximaal 2,42GHz tikt, bij een opgegeven maximum-tdp van 7,5 watt.
Met een dergelijk laag verbruik hoeft er doorgaans geen actieve koeling aanwezig te zijn. Lenovo's Yoga 2, die we eerder testten, was daardoor volledig stil. Bij de Pavilion 11 is dat helaas niet het geval. Sterker nog, de ventilator draait altijd en daarbij maakt het niet uit of we HP's Coolsense-software in- of uitgeschakeld hebben. Bij zware belasting gaat de koeling nog wat harder draaien, maar zonder meetbaar resultaat. De HP weet met zijn actieve koeling niet beter gebruik te maken van zijn turbofrequentie en weet ook geen betere resultaten dan de Yoga 2 te behalen in onze benchmarks.
| HP Pavilion 11-n000ed x360 |
Processor |
Intel Pentium N3520 |
Cores/threads |
4/4 |
Klokfrequentie (turbo) |
2,17GHz (2,42GHz) |
Gpu |
Intel HD Graphics |
Werkgeheugen |
4GB ddr3l-1600 (single channel) |
Opslag |
Seagate ST500LM000 |
WiFi |
Ralink RT3920LE 802.11n |
Schermpaneel |
11,6", tn, 1366x768 pixels |
Besturingssysteem |
Windows 8.1 |
Een ssd is te veel gevraagd voor een laptop van iets meer dan vierhonderd euro, maar om toch van de voordelen van flash-opslag te kunnen profiteren is een hybride schijf van Seagate gemonteerd. Dat betekent dat er naast de 500GB opslag een ssd van 8GB aanwezig is, waar veelgebruikte bestanden naartoe worden gekopieerd, zodat die later snel aangesproken kunnen worden.
Verder is er 4GB geheugen aanwezig, dat door de chipset tot een single-channel-opstelling beperkt wordt. Op het scherm en de draadloze netwerkchip lijkt bezuinigd te zijn; HP is voor een goedkoper tn-paneel gegaan en ondersteunt draadloze 802.11n-netwerken op een maximale snelheid van 150Mbit/s. Een ethernetaansluiting is overigens wel aanwezig, maar ook daarvan is de snelheid met 100MBit/s niet meer van deze tijd.
Accuduur
Bij het testen van de accuduur stellen we de schermen van laptops altijd in op een helderheid van 180cd/m², om vervolgens onze browsetest of videotest uit te voeren. De Pavilion 11 haalde op de accu met de helderheid voluit maximaal 158cd/m². We hebben de accutests op die helderheid uitgevoerd, wat betekent dat de resultaten eigenlijk niet vergeleken mogen worden met die van andere laptops die wel op 180cd/m² getest werden.
Ondanks de zuinige Bay Trail-processor en de iets lagere schermhelderheid is de accuduur van de Pavilion 11 niet indrukwekkend. Lenovo's Yoga 2 is op hardwaregebied redelijk vergelijkbaar en weet een significant langere accuduur neer te zetten, al is de prijs van de Lenovo wel wat hoger. Misschien waren onze verwachtingen op basis van de specificaties wat te hoog gespannen, want gelijkgeprijsde laptops als de Aspire V5-122P en de Asus X200 houden het nog wat minder lang uit.
Bij het bekijken van een 1080p-film houdt de Pavilion 11 het bijna een halfuur langer uit dan in de browsetest, maar het gat met Lenovo's Yoga 11 is nog altijd twee uur.
Upgrades
Voor wie niet genoeg heeft aan een hybride harde schijf of aan 4GB werkgeheugen, heeft HP het redelijk eenvoudig gemaakt om de hardware van de x360 te upgraden. De fabrikant heeft zelfs handleidingen online gezet om gebruikers daarbij te helpen. Het lastigste is het verwijderen van de bodemplaat, omdat dat niet gaat zonder twee vastgelijmde rubberen dopjes los te wrikken. Om ons testmodel intact te houden zijn we niet zo ver gegaan, maar de foto's van HP laten duidelijk genoeg zien wat je binnen in een x360 aantreft.
Na het verwijderen van de bodemplaat is het vervangen van de harde schijf en het geheugen een fluitje van een cent. De harde schijf is een regulier 2,5" sata-exemplaar en er wordt ddr3l-geheugen op 1333MHz ondersteund, waarbij 8GB de maximale capaciteit is.
Schermkwaliteit
HP heeft de Pavilion x360 voorzien van een 11,6"-scherm met de bekende resolutie van 1366x768 pixels; hoger mogen we nog altijd niet verwachten voor een prijs van iets meer dan vierhonderd euro. Drie eigenschappen van het scherm vallen meteen op als we de laptop aanzetten; er wordt veel licht gereflecteerd, er komt te weinig licht van het scherm af en de kijkhoeken vallen tegen.
/i/1403254190.jpeg?f=imagenormal)
De oorzaak van de reflecties komt vooral door de bovenste, glanzende schermlaag, maar wordt verergerd doordat het scherm niet gelamineerd is; je ziet duidelijk ruimte tussen de voorste glasplaat en het paneel. In die ruimte kan licht extra weerkaatsen, wat weer meer reflecties oplevert.
Een scherm dat veel licht reflecteert is hinderlijk, maar dat kan enigszins gecompenseerd worden door de schermhelderheid flink te verhogen. Helaas schiet de x360 ook daar tekort; maximaal 194cd/m² is erg krap. Ook in afgesloten ruimtes waar de verlichting alleen van tl-balken afkomstig was, bleek het scherm als een spiegel te werken. Bijkomend nadeel is dat het tn-scherm vrij slechte kijkhoeken heeft. Heb je het scherm dus in een stand gezet waarin er weinig reflecties te zien zijn, dan kan een slechte kijkhoek alsnog roet in het eten gooien. Al bij niet heel scherpe kijkhoeken worden de kleuren donkerder of lichter, terwijl bij nog scherpere kijkhoeken de kleuren inverteren.
De lage helderheid, vele reflecties en tegenvallende kijkhoeken lijken erop te wijzen dat HP het scherm een lage prioriteit heeft gegeven. Ook het contrast is met 361:1 weinig indrukwekkend. Veel laptops, ook de goedkopere, hebben een scherm met meer contrast.
Horizontale kijkhoeken
Verticale kijkhoeken
Kleurafwijking
Op basis van de lage helderheid, de beperkte kijkhoeken en de reflecties vinden we het scherm van de Pavilion x360 al geen aanrader en het contrast maakt ook niets goed. Hoewel we een goede kleurweergave bij een goedkopere laptop zoals de Pavilion 11 niet van groot belang vinden, hebben we voor de volledigheid de kleurafwijking van het scherm getest.
/i/1403180281.png?f=imagenormal)
De afwijking van de grijswaarden blijkt een van de hoogste te zijn die we hebben gemeten. Op het oog is dan ook vrijwel direct te zien dat lichte kleuren erg blauw ogen doordat blauw te veel aanwezig is en rood te weinig. Wie een externe monitor op de Pavilion 11 aansluit, zal vrijwel zeker last hebben van het kleurverschil.
/i/1403180311.png?f=imagenormal)
Ook de primaire en secundaire kleuren laten een flinke afwijking zien. Gezien de testresultaten kunnen we dus niets positiefs over het scherm zeggen; er wordt veel licht gereflecteerd, de maximale helderheid en het contrast zijn laag, en door het gebruik van een tn-paneel zijn de kijkhoeken ook slecht. De kleurafwijking vinden we minder interessant bij dit soort laptops, maar ook op dat vlak presteert de laptop teleurstellend.
Conclusie
Met de Pavilion 11 kan HP meedoen met zijn concurrenten die goedkope convertibles op basis van de Bay Trail-architectuur hebben gebouwd. Daarbij heeft HP gekozen voor een scherm dat 360 graden kan worden gedraaid. Helaas is die constructie wat wiebelig, doordat het scherm op twee plaatsen scharniert. Daarnaast maken de kijkhoeken van het tn-paneel dat de afleesbaarheid tegenvalt als je niet recht op het scherm kijkt. We hadden dus graag een ander paneel in de Pavilion-laptop gezien en dat is niet alleen vanwege de slechte kijkhoeken. De maximale helderheid schiet namelijk ook tekort en het niet gelamineerde paneel werkt als een spiegel bij invallend zonlicht.
Wie externe lichtbronnen blokkeert, kan vervolgens behoorlijk vlot werken op de x360. De quadcore-Bay Trail-processor is snel genoeg voor huis- tuin- en keukengebruik en weet in enkele benchmarks zelfs een dualcore-Core i3-processor te verslaan. Daarnaast helpt de hybride schijf bij het versnellen van veelgebruikte programma's.
Het gebruik van de laptop gaat wel gepaard met een continue geluidsproductie van de koeling. Concurrenten weten dezelfde processor passief te koelen en wat ons betreft had HP dat voorbeeld mogen volgen. De ventilator lijkt niet uitgeschakeld te kunnen worden, want zelfs als de laptop idle is, produceert hij geluid. Het is niet veel herrie, maar het kan toch hinderlijk zijn voor wie graag in stilte wil werken.
Tot slot zijn we niet onder de indruk van de accuduur. Toegegeven, er zijn weinig laptops van rond de vierhonderd euro die een lange accuduur neerzetten, maar op basis van de accucapaciteit en de zuinige processor hadden we meer dan drie en een half uur in de browsetest verwacht.
Wat ons betreft is de Pavilion 11 x360 op basis van het scherm, de actieve koeling en de accuduur dus geen aanrader. De stevige behuizing en de hybride harde schijf pleiten weliswaar in het voordeel van de laptop, maar dat vinden we niet opwegen tegen de nadelen, waardoor we voor dit geld liever even verder kijken.
Samengevat
Met de Pavilion 11 kan HP meedoen met zijn concurrenten die goedkope convertibles op basis van de Bay Trail-architectuur hebben gebouwd. Daarbij heeft HP gekozen voor een scherm dat 360 graden kan worden gedraaid. Wat ons betreft is de Pavilion 11 x360 op basis van het scherm, de actieve koeling en de accuduur echter geen aanrader. De stevige behuizing en de hybride harde schijf pleiten weliswaar in het voordeel van de laptop, maar dat vinden we niet opwegen tegen de nadelen.
Pluspunten
-
Stevige behuizing
-
Hybride harde schijf
Minpunten
-
Slecht scherm
-
Actieve koeling kan niet uit
-
Accuduur is niet indrukwekkend
Eindoordeel
Verkorte review |
Tweakers test elk product op dezelfde manier en met dezelfde aandacht. Om met de middelen die we hebben meer te kunnen doen, kiezen we ervoor bij sommige reviews niet alle testgegevens met onze duiding te tonen. Dit is zo'n verkorte review. Al onze gebruikelijke tests zijn wel uitgevoerd en de resultaten zijn via het Tweakers Testrapport in de rechterbalk te vinden. Wil je meer weten over hoe we producten testen? Klik dan hier.
|