Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

LG G3 Review

Meer pixels zijn niet altijd beter

23-06-2014 • 08:00

204

Multipage-opmaak

Inleiding

De specificatierace is sinds een paar jaar volop aan de gang in smartphoneland. Ten tijde van de dumbphones van Nokia en Sony Ericsson wist bijna geen enkele gebruiker welke processor in zijn telefoon zat, hoeveel geheugen deze had of wat de schermresolutie was. Tegenwoordig is dat wel anders. Fabrikanten adverteren maar al te graag met typenummers, geheugenhoeveelheden, kloksnelheden en resoluties. Voor een aantal van die zaken geldt: hoe meer, hoe beter; telefoons mogen altijd wel wat sneller zijn en accu's kunnen nooit lang genoeg meegaan.

Het adagium 'meer is beter' gaat wellicht niet voor alle onderdelen op. Neem bijvoorbeeld het scherm. Toen Steve Jobs de iPhone 4 met Retina-scherm introduceerde, maakte hij de claim dat meer scherpte en hogere resoluties niet nodig waren. Pixeldichtheden groter dan grofweg 300 pixels per inch zouden door het menselijk oog niet te onderscheiden zijn. Dat andere fabrikanten het daarmee oneens waren, is overduidelijk. De recente topmodellen van bedrijven als HTC, Samsung en Sony hebben bijvoorbeeld schermen met pixeldichtheden tussen de 424 en 441ppi.

LG doet daar deze zomer nog een schepje bovenop met zijn G3-smartphone: een 5,5"-toestel met een resolutie van maar liefst 2560x1440 pixels, meer dan een hdtv en goed voor een pixeldichtheid van 531ppi. Volgens de Koreaanse fabrikant is het verschil met full-hd-schermen met het blote oog te zien en is het scherm van de G3 het eerste dat de kwaliteit van de beste drukkerijen weet te evenaren.

Wij liepen in de afgelopen weken rond met een G3 om te kijken of dat écht zo is, of dat de marketingafdeling van het bedrijf te hoog van de toren blaast. Buiten het scherm hebben we ook de grote behuizing, de flinke accu en de 13-megapixelcamera met laser-autofocus onder de loep genomen. Of al die zaken bij elkaar een goede smartphone vormen, kun je lezen op de volgende pagina's.

Scherm: veel pixels, maar niet zonder minpunten

Steve Jobs had het fout, aldus dr. Ram-chan Woo, de LG-topman die verantwoordelijk is voor de G3. Het idee dat mensen niet meer dan 300 pixels per inch zouden kunnen zien, zou gebaseerd zijn op een misverstand. Dat misverstand heeft volgens Woo te maken met de richtlijnen die aangehouden worden voor de printindustrie. Bij een afdruk op papier zouden 270 lijnen per inch een dergelijk scherp beeld opleveren, dat de individuele lijnen voor het menselijk oog niet te onderscheiden zijn. Daaruit zou het idee zijn voortgekomen dat een dergelijk getal ook geldt voor beeldschermen.

Volgens Woo heb je echter de dubbele hoeveelheid pixels nodig om die 270 lijnen op een beeldscherm weer te geven; tussen de lijnen moet namelijk ruimte overblijven om ze van elkaar te kunnen onderscheiden. Daarom zou een dichtheid van 540 pixels ideaal zijn en laat dat nou toevallig heel dicht in de buurt komen van de 538ppi die het scherm van de G3 weet weer te geven.LG G3 - pixeldichtheid uitlegHoewel het verhaal duidelijk is, komt het ook nodeloos ingewikkeld op ons over. Er is namelijk een veel simpelere manier om te bepalen of individuele pixels nog van elkaar te onderscheiden zijn: kijken met je ogen. Met onze neus op het scherm konden we bij de overstap van hd-ready naar full-hd nog wel verschil zien. Houden we de G2 en G3 echter naast elkaar, en vergelijken we zaken als tekst, dan moeten we toch echt concluderen dat we geen verschil in resolutie zien. En als we dat al niet zien met onze neus dicht op het scherm, dan ga je het zeker niet zien bij een normale kijkafstand.

Pixelfoto G2 en G3

Het Google Play-icoon op de G2 (links) en de G3 (klik voor vergroting)

De overstap naar quad hd lijkt ons dus onnodig, maar we snappen het wel van LG. Specificaties zijn belangrijk voor de marketingafdeling en het bedrijf kan nu pronken met het feit dat het een quad-hd-scherm in een smartphone gestopt heeft. Concurrenten als Samsung, Sony en HTC gaan die stap in de toekomst zeker ook zetten, maar zijn nu nog niet zo ver.

LG G3 - screenshotsWie bang was dat schermen met de overstap naar een quad-hd-resolutie minder fel zouden worden, de backlights moeten immers harder werken om alles te verlichten, kan gerust ademhalen, in dit geval dan. Met een maximale helderheid van bijna 500cd/m², of nits, is het scherm van de G3 fel genoeg om ook in de buitenlucht goed te worden afgelezen.

Dan mag de zon niet te fel schijnen. Als de telefoon te warm wordt, is het namelijk niet mogelijk om de maximale helderheid te benutten. De maximumwaarde wordt dan begrensd op 90 procent. Dit euvel kwamen we tegen tijdens het benchmarken, waarbij het toestel klaarblijkelijk te warm werd. We kunnen ons goed voorstellen dat bij het navigeren in de auto, waarbij zowel scherm, cpu en gpu als gps actief zijn, en er er ook nog eens zon op de telefoon schijnt, het niet mogelijk zal zijn om de helderheid op maximaal te zetten. Het is in de praktijk geen enorm probleem, maar wel slordig.

Helderheid
Telefoon / TabletIn candela per vierkante meter (nits), hoger is beter
Nokia Lumia 1520
*********
750
Samsung Galaxy S5
*******
576
Apple iPhone 5s
******
510
HTC One (M8)
******
505
LG G3
******
487
Sony Xperia Z2
*****
451
LG G2
*****
402
Samsung Galaxy Note 3
****
394

De contrastverhouding van het scherm valt ons tegen; een verhouding van 849:1 is niet geweldig hoog, zeker niet voor een toestel in deze prijsklasse. De G2 deed het op dit vlak beter en ook een concurrent als de HTC One (M8) laat een hoger contrast noteren. De Galaxy S5 heeft dankzij zijn amoled-scherm een vrijwel onmeetbaar contrast. Het lage contrast van de G3 vertaalt zich in een zwart dat minder diep is en kleuren die minder indrukwekkend zijn dan bij andere toestellen. Dat LG voor de interface weinig gesatureerde kleuren gebruikt, helpt daar niet bij.

Contrast
Telefoon / TabletIn verhouding , hoger is beter
HTC One (M8)
*********
1624:1
LG G2
******
1232:1
Sony Xperia Z2
******
1115:1
Apple iPhone 5s
******
1114:1
LG G3
****
849:1

Kleurreproductie

LG G3 - grayscale

LG G3 - Gamut

LG heeft duidelijk aandacht besteed aan de kleurreproductie van het beeldscherm, want de kleurechtheid is beter dan bij veel andere high-end smartphones. Hoewel de kleurtemperatuur een tikje aan de koele kant is, loopt de rgb-grafiek redelijk gelijk op en een foutmarge van 3,2 dE2000 vinden we bij een telefoon goed. Ook de weergave van de primaire en secundaire kleuren is dik in orde, met een gemiddelde afwijking van dE2000 van 2,79.

Behuizing: groot, maar ook compact

Met zijn 5,5"-beeldscherm is de G3 een forse telefoon en daarmee neemt het Koreaanse bedrijf een flinke gok. Niet dat een 5,5"-telefoon een nieuw verschijnsel is, maar voorheen werden ze in het portfolio gepositioneerd boven de echte flagship-telefoons. Zo had LG vorig jaar de G2 als topmodel en de G Pro als grote telefoon. Concurrent Samsung maakt elk jaar een Galaxy S-model, met als grotere variant de Galaxy Note. De G3 is echter niet de 'grote telefoon' voor LG dit jaar, maar het mainstreamtoestel. Dat betekent dat je bij LG niet kunt uitwijken naar een kleiner model met gelijke specs.

LG G3 LG G3 LG G3LG G3
TelefoonLengteBreedteDikteGewicht
LG G3 146,3mm 74,6mm 8,9mm 149g
LG G2 138,5mm 70,9mm 8,9mm 142g
Sony Xperia Z2 146,8mm 73,3mm 8,2mm 158g
Samsung Galaxy S5 142mm 72,5mm 8,1mm 145g
HTC One (M8) 146,4mm 70,6mm 9,35mm 160g

Hoe groot is de LG G3 dan? In ieder geval groter dan zijn directe concurrenten HTC One, Galaxy S5 en Xperia Z2. In de lengte is het verschil met die toestellen niet eens zo groot; LG heeft de randen onder het scherm erg klein gehouden en dat is een nette prestatie. Ook de randen aan de zijkanten van het scherm zijn klein, maar de telefoon is alsnog bijna 75mm breed en dat is erg fors, zo fors dat hij voor veel mensen echt te breed zal zijn om met één hand comfortabel te worden bediend.

Ben je echter liefhebber van grote toestellen en ben je niet vies van een beetje handacrobatiek of werken met twee handen, dat is de G3 een schot in de roos. Je krijgt namelijk een scherm dat behoorlijk groot is, in een behuizing die relatief klein is.

LG G3 en G2

De LG G2 van vorig jaar naast de LG G3

Materialen, knoppen en aansluitingen

Als LG het heeft over het materiaal waarvan de G3 gemaakt is, gebruikt het steevast het woord 'metallic'. Dit doet vermoeden dat de achterkant van metaal is, maar dat is niet zo. LG gebruikt gewoon plastic, net als bij voorgaande toestellen, maar dan wel plastic dat er goed uitziet en fijne eigenschappen heeft. De afwerking doet denken aan geborsteld metaal en ziet er oké uit. Daarnaast zijn vingerafdrukken nauwelijks te zien en ook lijkt het materiaal nauwelijks te krassen. Vergeleken met het glanzende plastic van de G2 is het materiaal van de G3 veel mooier om te zien en daarnaast een stuk functioneler.

Een nieuwe feature ten opzichte van de G2 is de verwijderbare achterkant. Deze komt tamelijk makkelijk los en onthult een eveneens verwijderbare accu, het microsimkaartslot en een micro-sd-kaartlezer. Allemaal pluspunten wat ons betreft. Met deze constructie kunnen powerusers na verloop van tijd, als de accu aan vermogen heeft ingeboet, gewoon een nieuwe accu erin prikken. Het micro-sd-slot slikt kaartjes tot 128GB en zorgt ervoor dat je eigenlijk geen reden hebt om het duurdere 32GB-model van de G3 te kopen.

LG G3 Aan de achterzijde vinden we naast een behoorlijk luide luidspreker ook de tweede iteratie van LG's Back Button. Bij de introductie van de G2 claimde het bedrijf dat knoppen aan de achterkant een stuk natuurlijk en fijner werken dan knoppen aan de zijkant. De implementatie liet bij de G2 echter te wensen over. Het was moeilijk om op de tast de homeknop van de volumeknoppen te onderscheiden, deels door de gebruikte materialen en deels doordat de powerknop erg klein was.

Op de G3 komt het concept veel beter uit de verf. De homeknop is nu groter, rond, enigszins bol en glad. Daardoor valt hij goed te onderscheiden van de ingedeukte volumeknoppen met grove textuur. De wijzigingen zijn op zichzelf niet zo groot, maar in de praktijk werken de knoppen vele malen fijner dan bij de G2.

Accu: de keerzijde van het quad-hd-scherm

Schermen met meer pixels vreten meer energie; dat is een stelregel die in de meeste situaties opgaat. Het zou dus logisch zijn geweest als LG de G3 met een grotere accu had uitgerust, maar dat heeft het niet gedaan; de accu is met een capaciteit van 3000mAh even krachtig als die in de G2. Om ervoor te zorgen dat je de dag toch doorkomt, heeft LG naar eigen zeggen verschillende optimalisaties toegepast, die allemaal met de letter A beginnen, waardoor LG's marketingmateriaal spreekt van '3A Optimization'.

LG G3 De eerste A staat voor Adaptive Framerate, een feature die al op de G2 aanwezig was en bijvoorbeeld ook in de Nexus 5 gebruikt wordt. Doordat er een klein stukje ram aan het beeldpaneel gekoppeld is, hoeft de gpu niet constant nieuwe frames naar het scherm te sturen als er statische content weergegeven wordt. De framebuffer wordt dan simpelweg in dat stukje ram bewaard en vandaaruit wordt het paneel ververst. Die feature staat ook bekend als panel self refresh.

De tweede A is die van Adaptive Clocking. Een feature die volgens LG 'batterijgebruik reduceert door optimalisatie van de cpu-kloksnelheid'. De fabrikant lijkt hier simpelweg te wijzen op clock gating en het bijbehorende power gating, oftewel het variabel regelen van de kloksnelheden en onderdelen binnen een system on a chip. Dat is niet echt nieuw te noemen. De laatste A staat voor Adaptive Timing, maar wat LG daarmee precies bedoelt, laat het niet weten.

Hoe lang gaat hij mee?

Het lijkt er dus niet op dat LG schokkende vernieuwingen op dit gebied heeft doorgevoerd en het batterijpercentage gaat daarom ook behoorlijk hard omlaag als je de telefoon actief gebruikt, zeker als de schermhelderheid hoog is. Op een gemiddelde dag gaat de G3 alsnog tamelijk lang mee. Dat komt door de goede stand-by-tijd, die op zijn beurt waarschijnlijk te danken is aan de Snapdragon 801-chip die bij idle maar weinig stroom vereist.

Die goede stand-by-tijd haalden we echter lang niet altijd. Meer dan eens kwam het voor dat de telefoon niet netjes in deep sleep ging, omdat het 'Android OS'-proces de telefoon wakker hield. Waarom dat zo was, kregen we niet boven water en dat is frusterend. We hebben dagen gehad waarop de G3 bij licht gebruik nauwelijks leegliep, evenals dagen waarop we hem uit de broekzak haalden en het batterijniveau meer gedaald was dan verwacht. Dit is puur een softwareprobleem en we hopen dat LG het snel oplost.

De accuduur getest

Accuduur bij webbrowsen (helderheid @ 250cd/m2)
Telefoon / TabletTijd in Minuten, hoger is beter
HTC One (M8)
*********
8u16m
Sony Xperia Z2
********
7u40m
LG G2
*******
7u4m
Samsung Galaxy Note 3
*******
6u47m
Samsung Galaxy S5
*******
6u42m
LG G3
******
5u37m
Apple iPhone 5s
*****
4u49m
Accuduur bij video kijken (helderheid @ 250cd/m2)
Telefoon / TabletTijd in Minuten, hoger is beter
Samsung Galaxy S5
*********
14u12m
Sony Xperia Z2
*******
11u47m
Samsung Galaxy Note 3
******
10u36m
HTC One (M8)
******
9u45m
LG G2
*****
9u4m
Apple iPhone 5s
*****
7u45m
LG G3
*****
7u40m

Om een goede vergelijking te maken met andere telefoons hebben we zoals gebruikelijk de accuduur getest met onze zelfontwikkelde browsing- en videotests. In beide grafieken is goed te zien hoe zwaar de impact van het qhd-scherm is op de accuduur: in de browsingtest moet de G3 een dik uur toegeven op de Galaxy S5 en maar liefst tweeneenhalf uur op de HTC One (M8). In de videotest loopt de G3 een nog grotere achterstand op. Het is verder interessant om te zien dat de G3 - ondanks de claims van LG - ook zijn meerdere moet erkennen in zijn voorganger, de LG G2.

Camera: scherpstellen met een laser

LG wilde het maken van een foto versimpelen en de camera-app is daarom erg kaal. Er is geen sluiterknop; scherpstellen en het maken van een foto gebeuren met één druk op het scherm. Wil je meer instellen, dan kan dat gelukkig via een menu dat je oproept via de drie puntjes in de linkerbovenhoek, waarin bekende zaken als resolutie, flitser, gridlines en de selftimer aanpast kunnen worden. Ook is het mogelijk om selfies te maken door eerst je handpalm open te houden voor de lens en vervolgens een vuist te maken. Dan worden drie seconden afgeteld en vervolgens een foto gemaakt.

LG G3 - screenshotsLG G3 - screenshotsLG G3 - screenshots

Het licht van de laser

Voor de camera van de G3 heeft LG de 13-megapixelsensor uit de G2 behouden, maar naar eigen zeggen is de beeldkwaliteit verbeterd door aanpassingen in de software en de firmware. De lens is opnieuw voorzien van optische beeldstabilisatie en de camera wordt vergezeld door een dubbele led-flitser met twee kleuren, vergelijkbaar met de flitser op de iPhone 5s en HTC One (M8). Dat moet een natuurlijkere kleurtemperatuur opleveren bij het maken van foto's met flitslicht. Het opvallendst aan de camera is echter niet de sensor, lens of flitser, maar het autofocussysteem.

LG G3 De camera's in mobiele telefoons maken in de regel gebruik van een techniek die contrastdetectie is genaamd om scherp te stellen. Contrastdetectie kan snel werken als er voldoende licht voorhanden is, maar in donkere situaties schiet de focusmethode vaak te kort en kan er soms helemaal niet scherpgesteld worden. Samsung kwam daarom bij de Galaxy S5 met een nieuwe beeldsensor, die ook de snellere fasedetectietechniek ondersteunt. LG probeert de autofocus te verbeteren door de G3 te voorzien van een laser.

Volgens LG werd de lasertechniek oorspronkelijk bedacht door de home appliance-divisie van het bedrijf, als onderdeel van een oriëntatiesysteem voor automatische stofzuigers. Tijdens een gesprek bij de koffieautomaat met collega's van de telefoondivisie realiseerde men zich dat de techniek ook gebruikt zou kunnen worden om te assisteren bij het scherpstellen van een cameralens op een smartphone. En zo geschiedde.

De laser zendt infraroodlicht uit en meet vervolgens wat de afstand tot het te fotograferen object is. Dat ziet er op papier geweldig uit; met zo'n systeem moet het immers mogelijk zijn om in het pikkedonker foto's te maken. In de praktijk lukt dat helaas niet. Ook de G3 heeft in erg donkere situaties soms moeite met scherpstellen. Toch doet hij het voor een smartphone zeker niet slecht en in een directe vergelijking met andere high-end modellen valt op dat de G3 bij weinig licht minder hoeft te 'zoeken' naar het focuspunt en daadwerkelijk sneller scherp kan stellen, al gaat het niet om enorme verschillen.

Beeldkwaliteit en voorbeeldfoto's

De beeldkwaliteit van de camera stelt niet teleur. Ten opzichte van de G2 lijken foto's van de G3 wat gesatureerder en daarnaast kiest de camersoftware steevast voor lagere isowaarden, waardoor er minder ruis in de foto's terechtkomt en er dus minder noise reduction plaats hoeft te vinden. Ook is er in de foto's van de G3 net wat meer detail te ontdekken. Verder vonden we foto's van de G2 altijd een beetje aan de blauwe kant en ook dat lijkt bij de camerasoftware van de G3 opgelost.

In de videostand ondersteunt de G3 resoluties tot 4k, al is standaard full hd geselecteerd. Fijn is dat de telefoon in staat is om redelijk harde geluiden op te nemen zonder daarbij de audio te oversturen, zoals in onderstaande video te horen is. Verder voorkomt de optische beeldstabilisatie dat video's veel 'bibber'-effect vertonen, zoals we dat kennen van andere smartphones.

LG G3 - fotosamplesLG G3 - fotosamplesLG G3 - fotosamplesLG G3 - fotosamplesLG G3 - fotosamplesLG G3 - fotosamplesLG G3 - fotosamplesLG G3 - fotosamplesLG G3 - fotosamplesLG G3 - fotosamplesLG G3 - fotosamplesLG G3 - fotosamples

Hardware, prestaties en benchmarks

De G3 maakt, net als ongeveer alle andere high-end-Android-telefoons, gebruik van Qualcomms Snapdragon 801-soc, gekoppeld aan 2GB geheugen en 16GB opslagcapaciteit. De 801 is inmiddels bekende kost en voor een uitgebreidere analyse van deze soc verwijzen we je naar onze review van de HTC One (M8) van begin april. Op draadloos gebied ondersteunt de G3 wifi-netwerken met de nieuwe ac-standaard, bluetooth 4.0 en natuurlijk kan verbinding gemaakt worden met lte-netwerken.

Prestaties

LG G3 Dezelfde hardware dus als zijn directe concurrenten, maar veel meer pixels om aan te sturen. Dat betekent dat de gpu een stuk meer werk moet verzetten en er meer data over de geheugenbus rondgepompt moet worden. We kunnen ons goed voorstellen dat LG daarom liever Qualcomms aankomende Snapdragon 805-soc had gebruikt, maar die was gewoonweg niet op tijd beschikbaar.

Of het aan al die extra pixels ligt weten we niet, maar de prestaties van de G3 doen in de praktijk onder voor die van telefoons als de HTC One, Galaxy S5 of Xperia Z2. De G3 doet in dagelijks gebruik ook onder voor zijn voorganger: de G2 verraste vorig jaar door de snelheid en soepelheid waarmee de interface gerenderd werd en de G3 weet dat helaas niet te evenaren.

Hij lijdt aan hetzelfde euvel als veel Samsung-apparaten: sporadische schokjes en haperingen bij het navigeren door de interface. Een notificatiescherm dat niet vloeiend naar beneden komt, animaties die niet vloeiend tonen, een multitaskingmenu dat even op zich laat wachten en een app-drawer die eerst leeg is en na een seconde pas icoontjes toont. Het zijn geen zaken die constant de kop opsteken, maar je wordt er wel af en toe mee geconfronteerd.

Of je dat echt als storend zal ervaren verschilt van persoon tot persoon; het ligt vooral aan je referentiekader. Heb je een wat oudere smartphone die je gaat vervangen, dan zal de G3 niet trager aanvoelen, maar gewoon sneller. Ben je echter gewend om te werken met een recente iPhone, een Nexus-telefoon, of eerdergenoemde G2, dan zullen de sporadische haperingen wel opvallen.

Benchmarks

Dit is het eerste toestel met qhd-scherm dat we testen en daarom is het interessant om te kijken wat voor invloed die extra pixels op de verschillende benchmarks hebben. Natuurlijk pakken we ook de gebruikelijke cpu-benchmarks mee.

AndEBench - native
TelefoonSocin iteraties per seconde, hoger is beter
HTC One (M8) Snapdragon 801
*********
17724
Samsung Galaxy S5 Snapdragon 801
********
17520
Sony Xperia Z2 Snapdragon 801
********
17132
LG G3 Snapdragon 801
********
16536
Samsung Galaxy Note 3 Snapdragon 800
*******
15485
LG G2 Snapdragon 800
******
12648
AndEBench - java
TelefoonSocin iteraties per seconde, hoger is beter
Samsung Galaxy S5 Snapdragon 801
*********
684
Sony Xperia Z2 Snapdragon 801
********
652
Samsung Galaxy Note 3 Snapdragon 800
********
652
HTC One (M8) Snapdragon 801
*******
601
LG G2 Snapdragon 800
*******
590
LG G3 Snapdragon 801
*******
560

In de cpu-benchmark AndEBench scoort de G3 minder hoog dan de andere telefoons met een Snapdragon 801-soc. Vermoedelijk heeft dat de maken met hogere hitte-ontwikkeling waardoor de G3 minder lang zijn maximale kloksnelheid aan kan houden.

De GFXBench-benchmark laat goed zien wat het gevolg is van het qhd-scherm. Omdat de G3 meer pixels moet berekenen daalt de framerate flink, van bijna 30fps bij andere telefoons met dezelfde gpu, naar 20fps. Er zijn gelukkig maar weinig mobiele games die een telefoon-gpu maximaal belasten, dus je hoeft niet bang te zijn dat moderne 3d-games niet goed zullen draaien op de G3. Er zijn door de hoge schermresolutie wel minder reserves beschikbaar, dus op het moment dat fabrikanten van mobiele games meer van de hardware gaan vragen, zal je dat bij de G3 sneller merken dan bij andere high-end-telefoons.

Software: handige features en mooiere skin

Vergelijking van de homecreens van G2 en G3

Het homescreen van de G2 (links) en de G3

Het wordt op hardwareniveau steeds moeilijker om je als fabrikant te onderscheiden en daarom proberen telefoonmakers steeds vaker om hun stempel te drukken op de software. Niet enkel door een eigen visuele stijl te ontwikkelen maar ook door extra features aan Android toe te voegen.

De G2 was op dat vlak een ruwe diamant. LG had enkele handige features toegevoegd, zoals het Guest Account, de functie om de telefoon wakker te maken door twee keer op het scherm te tikken (Knock On) en een afstandsbediening voor hifi-apparatuur, maar het toestel was ook voorzien van features die minder goed uit de verf kwamen, zoals Q Slide-apps en de Slide Aside-methode voor multitasking. Daarnaast was de vormgeving van de software weinig doordacht, druk en enigszins kinderlijk. Toppunt waren de irritante ringtones en notificatiegeluiden die ingezongen waren door een kinderkoor. De software had dus zeker potentie, maar LG was duidelijk nog op zoek naar een eenduidige richting, zowel visueel als functioneel.

Een nieuwe stijl

Bij de G3 hebben ze goede stappen in die richting gezet. De visuele stijl van de interface is subtieler; kleuren zijn minder fel, vormgeving is consistenter, schaduwen en 3d-effecten worden niet meer gebruikt en de kleuren van de interface zijn minder gesatureerd. Het heeft ergens wel wat weg van Samsungs Touchwiz gemengd met iOS 7. De standaardapps die LG meelevert, zoals de agenda-, de sms- en de telefoon-app, gebruiken allemaal een eigen hoofdkleur en houden zich qua layout netjes aan de designvoorschriften van Google. Of de interface mooi is kan iedereen voor zichzelf bepalen, maar het is duidelijk dat LG er ditmaal wat beter over nagedacht heeft.

LG G3 - screenshotsLG G3 - screenshotsLG G3 - screenshotsLG G3 - screenshots

Toch zijn er nog steeds zaken die wat ons betreft verbeterd mogen worden, zoals het multitaskingmenu. Deze toont normaal een grid van zes apps, waardoor het er enigszins druk uitziet. LG biedt de mogelijkheid om in te zoomen waardoor je een verticale lijst krijgt, net als op andere telefoons. De sortering van deze lijst is echter omgedraaid: de meest recente app staat dus boven in plaats van beneden, compleet tegenovergesteld aan andere Android-telefoons en daardoor behoorlijk verwarrend.

Oude en nieuwe functionaliteit

Gimmick-features als Slide Aside zijn gelukkig aan de kant gezet terwijl handige features behouden, of uitgebreid zijn. De Guest Mode is bijvoorbeeld nog steeds aanwezig. Hiermee kan een soort tweede account ingesteld worden waarin alleen specifieke apps beschikbaar zijn. Voor tijdens een feestje kan je bijvoorbeeld een Spotify-modus maken, zodat mensen muziek aan kunnen passen zonder bij je gegevens te kunnen. Voor mensen met kinderen is het handig om alle simpele games in de Guest Mode toegankelijk te maken. De functie is erg handig en zou van ons zo als standaard-functionaliteit in Android opgenomen mogen worden.

Bij de G2 kon de Guest Mode gekoppeld worden aan een speciaal ontgrendelpatroon op het lockscreen. Dat kan bij de G3 nog steeds, maar hij valt ook te koppelen aan een nieuwe manier van ontgrendelen: Knock Code, een functie die voortborduurt op Knock On. Met Knock Code kan je de telefoon ontgrendelen door simpelweg op het scherm van de vergrendelde telefoon een tikpatrooncode in te voeren. Het touchscreen wordt daarbij opgedeeld in vier kwadranten en gebruikers kunnen daarmee zelf een tikpatroon opbouwen, bijvoorbeeld 2x linksboven, 2x rechtsonder en 1x rechtsboven, om de telefoon te ontgrendelen.

LG G3 - screenshotsLG G3 - screenshotsLG G3 - screenshotsLG G3 - screenshots

Het voordeel ten opzichte van een pincode of ongrendelpatroon is natuurlijk dat je niet twee handelingen hoeft uit te voeren om het toestel aan te zetten en te ontgrendelen, maar slechts één. Daarnaast is Knock Code in theorie ook veiliger dan een ontgrendelpatroon omdat je via de vingerafdrukken op het scherm minder kan ontcijferen dan bij de veegstrepen die een ontgrendelpatroon achterlaat.

Een andere nieuwe 'feature' is Smart Notice, volgens LG een soort digitale assistent die de gebruiker van tijd tot tijd voorziet van nuttige tips en informatie. Daar zagen we in de praktijk vrij weinig van terug; heel af en toe kregen we een melding dat de Download-directory leeggegooid kon worden om wat ruimte vrij te maken, maar veel meer dan dat was het niet.

Onscreen toetsenbord en menuknoppen

Het toetsenbord komt daarentegen wel goed uit de verf, deels omdat LG gebruikers veel aanpassingsopties biedt. Zo is het mogelijk om de hoogte van het virtuele toetsenbord aan te passen en ook kan je van een aantal toetsen zelf bepalen waar ze weergegeven moeten worden. Standaard zit de komma bijvoorbeeld verstopt onder een long press van de punt, maar als je een losse komma-toets wil hebben - zoals wij - is dat mogelijk. Ook is het mogelijk om de losse rij met nummertoetsen boven aan het toetsenbord aan of uit te zetten en verder kunnen gebruikers kiezen uit een licht of donker thema.

Ook de tekstvoorspelling en autocorrect werken erg goed. LG biedt daarnaast zelfs de mogelijkheid om twee talen gelijktijdig te gebruiken, zoals dat bijvoorbeeld ook mogelijk is bij Swiftkey. Deze feature bevat helaas een bug waardoor het toetsenbord er extreem traag van wordt. Volgens LG is dat intern al gerepareerd en moet dat met een toekomstige softwareupdate gefixt worden.

LG geeft ook bij de menubalk de mogelijkheid om zaken aan te passen. Zo kan gekozen worden voor een donkere of lichte balk en gebruikers mogen zelf kiezen welke knoppen getoond worden en in welke volgorde die knoppen staan. Erg fijn daarbij vinden we dat LG de verouderde menuknop eindelijk met pensioen heeft gestuurd.

LG G3 - screenshotsLG G3 - screenshotsLG G3 - screenshotsLG G3 - screenshotsLG G3 - screenshotsLG G3 - screenshots

Alternatieven

LG is momenteel de enige fabrikant met een qhd-telefoon op de markt, dus op dat vlak zijn er geen alternatieven voorhanden. Natuurlijk zijn er genoeg andere telefoon in grofweg dezelfde prijsklasse, met vergelijkbare hardware en mogelijkheden. Hieronder bespreken we de belangrijkste.

4.5 van 5 sterren
OnbekendSmartphones HTC One (M8) 16GB Grijs
HTC One (M8) 16GB Grijs

De HTC One (M8) heeft een scherm van 5" en is daardoor wat kleiner dan de G3. Het verschil in grootte maakt dat de M8 een stuk fijner met één hand te gebruiken is. De twee telefoons delen een processor in de vorm van de Snapdragon 801 en hebben beide 2GB geheugen. De One (M8) heeft een kleinere accu dan de G3, maar omdat hij 'slechts' een full-hd-scherm heeft gaat hij een stuk langer mee op een enkele lading. Op cameragebied is de G3 voor ons de winnaar.

4 van 5 sterren
OnbekendSmartphones Samsung Galaxy S5 Zwart
Samsung Galaxy S5 Zwart

De Galaxy S5 is met zijn 5,1"-scherm net wat kleiner dan de G3 en heeft natuurlijk ook een lagere resolutie: 1920x1080 pixels. De gebruikte schermtechnologie is compleet anders waardoor de S5 een veel hoger contrast heeft en kleuren indrukwekkender ogen. De kleuren van de G3 zijn echter natuurgetrouwer. Op cameragebied ontlopen de toestellen elkaar niet veel, al is de laser-autofocus van de G3 in donkere situaties duidelijker sneller dan de focus van de S5. Op het gebied van accuduur komt de S5 als beste uit de bus.

4 van 5 sterren
OnbekendSmartphones Sony Xperia Z2 Zwart
Sony Xperia Z2 Zwart

De Xperia Z2 is aan de buitenkant slechts ietsjes kleiner dan de G3, maar biedt een scherm dat 0,3"-kleiner is. Het feit dat de behuizing waterdicht is, blijkt dan weer een voordeel bij Sony's telefoon. De processor is hetzelfde als bij de G3, maar de telefoon werkt net wat vlotter en daarnaast is de accuduur beter. Op cameragebied wint Sony het op resolutie, maar als we kijken naar de uiteindelijke beeldkwaliteit zijn de camera's erg aan elkaar gewaagd.

4.5 van 5 sterren
OnbekendSmartphones LG G2 16GB Zwart
LG G2 16GB Zwart

De G2 mag dan alweer van de vorige generatie zijn, het is nog steeds een telefoon die flink waar voor zijn geld biedt. De Snapdragon 800-chip is op papier wat trager dan de 801 uit de G3, maar in de praktijk voelt de G2 net wat vloeiender. Verder ziet het full-hd-scherm er mooit uit, is de camera is voorzien van optische beeldstabilisatie en gaat de telefoon lang mee op de accu. Van de software worden we echter niet wild en er is jammer genoeg geen micro-sd-slot aanwezig.

4.5 van 5 sterren
OnbekendSmartphones Samsung Galaxy Note 3 Zwart
Samsung Galaxy Note 3 Zwart

Het scherm van de Note 3 is met 5,7" nog net wat groter dan dat van de G3, en is verpakt in een behuizing die toch wel weer een maatje groter is. In die behuizing zit hardware die een klein beetje langzamer is dan de hardware in de G3, maar in de praktijk merk je daar weinig van. De grootste verschillen met de G3 zijn de betere accuduur van de Note 3, het feit dat je er een stylus bij krijgt, en het hoge contrast van het amoled-scherm.

4.5 van 5 sterren
OnbekendSmartphones LG Optimus G Pro Zwart
LG Optimus G Pro Zwart

Dit is niet de eerste keer dat LG met een 5,5"-telefoon komt; begin 2013 kwamen ze met de G Pro. Die kan zich nu natuurlijk niet meer helemaal meten met de G3, de processor is wat trager, de resolutie lager en de accuduur wat minder. Daar staat tegenover dat hij tegenwoordig niet zo veel meer kost en daarmee zou het een alternatief kunnen zijn voor wie niet per se het nieuwste hoeft te hebben en een wat kleiner budget heeft.

Specificaties en foto's

Merk en uitvoering
Categorie Smartphones
Merk LG
Product LG G3
Uitvoering 16GB Zwart
Prijs en beoordeling
Laagste prijs € 542,- Vergelijk prijzen
Aantal aanbieders 9 winkels
Eerste prijsvermelding woensdag 28 mei 2014
Besturingssysteem
Gsm-besturingssysteem Android
Versie besturingssysteem Google Android 4.4
Beeldscherm
Schermdiagonaal 5,5"
Schermresolutie 2560x1440
Invoermethode Touchscreen
Multitouch Ja
Touchscreentechniek Capacitief
Secundair scherm Nee
Technische kenmerken
SoC (System-on-a-chip) Qualcomm Snapdragon 801
Aantal cores Quad Core
Processorsnelheid 2,5GHz
Werkgeheugen 2GB
Opslaggeheugen 16GB
Geheugenkaart (Mobiel) Micro-sd, micro-sdhc, micro-sdxc
Simkaart Micro-sim
Camera
Cameraresolutie 13MP
Cameraresolutie (voor) 2,1MP
Camera autofocus Ja
Gsm-flitsertype Dubbele led
Resolutie video-opname 3840x2160 (Ultra-HD)
Stabilisatie Optische stabilisatie
Verbindingen
Mobiele netwerken edge, gprs, hsdpa, hspa, hspa+, hsupa, lte, lte-a, umts
Frequentiebereik (mobiel) 800MHz, 900MHz, 1800MHz , 2100MHz , 2600MHz
Verbinding (wlan) 802.11a, 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n
5GHz-ondersteuning Ja
Bluetooth-versie Bluetooth 4.0
Overige draadloze verbindingen Infrarood, near field communication (nfc)
GSM-Connector 3.5mm, micro-usb
Functionaliteit
Berichten E-mail, mms, sms
Afspeelmogelijkheden Audio, Video
Gps Ja
Gsm-functies A2DP (Bluetooth stereo), Bewegingssensor, DLNA, Kompas, Swype-tekstinvoer, Tril, Voicerecorder, WiFi Direct
Accu
Accucapaciteit (mAh) 3.000mAh
Accutype Li-ion
Inclusief accessoires
Meegeleverde gsm accessoires Datakabel, Headset bedraad, Oplader
Uiterlijke kenmerken
Telefoonmodel Bar
Gewicht (gram) 149g
Lengte 146,3mm
Breedte 74,6mm
Hoogte / Diepte 8,9mm
Kleuren Zwart
LG G3 LG G3 LG G3 LG G3 LG G3 LG G3 LG G3 LG G3 LG G3 LG G3 LG G3LG G3

Conclusie

De G3 is een knap staaltje technisch vernuft. Terwijl de meeste hdtv's die je kan kopen 'slechts' full-hd bieden, heeft LG meer pixels op een scherm gepropt dat vele malen kleiner is. Zelfs in vergelijking met 4k-schermen is de pixeldichtheid flink hoger.

En toch zijn we niet compleet ondersteboven van de G3. De schermresolutie is op papier erg indrukwekkend, maar in de praktijk zijn de extra pixels eigenlijk niet te onderscheiden. Van een echt voordeel valt dus niet te spreken, terwijl de hoge schermresolutie wel minpunten met zich meebrengt, zoals mogelijke oververhitting en een accuduur die onderdoet voor de concurrentie. Ook op het vlak van vloeiendheid moet de G3 zijn meerdere erkennen in andere recente toestellen, al is het zeker geen trage telefoon.

Maakt dat van de G3 een slechte telefoon? Nee, dat zeker niet. De camera presteert namelijk erg goed, extra softwarefeatures zoals Knock Code zijn in de praktijk een uitkomst, voor een grote telefoon is hij relatief compact en de infraroodlaser biedt zeker voordeel bij scherpstellen bij weinig licht. Daarnaast werken de verbeterde knoppen aan de achterkant fijn, is de speaker behoorlijk krachtig en een verwisselbare accu en micro-sd-slot leveren bij ons altijd pluspunten op. Met een adviesprijs van 549 euro is hij daarnaast niet duur voor een toestel in deze klasse.

We vinden accuduur en een soepele interface belangrijk bij een smartphone en hoewel de G3 op die vlakken zijn meerdere moet erkennen in veel concurrenten, zijn de prestaties in absolute zin niet zo slecht dat we het noodzakelijk vinden om de telefoon er keihard op af te rekenen. Dankzij de vele sterke punten sleept de G3 uiteindelijk met de hakken over de sloot een 'Goed'-beoordeling binnen en blijven we achter met de vraag of de telefoon met een full-hd-scherm - of een krachtigere accu en processor - toch niet beter uit de verf was gekomen.

Samengevat

LG's G3-smartphone valt op omdat het één van de eerste telefoons is met een qhd-scherm, oftewel een scherm met een resolutie van 2560x1440 pixels. Op het 5,5"-scherm is het verschil met de gangbaardere full-hd-resolutie echter niet te zien waardoor de hoge resolutie in de praktijk weinig nut heeft. Voor een 5,5"-toestel is de behuizing van de G3 redelijk compact, al zal hij mensen die van kleine telefoons houden niet aanspreken, en we zijn blij dat de achterkant van de telefoon verwijderbaar is. Gebruikers kunnen daardoor de accu wisselen en een micro-sd-kaart inprikken. De G3 heeft een rappe Snapdragon 801-chip, maar is niet zo vloeiend als zijn directe concurrenten en omdat het scherm veel stroom vreet blijft ook de accuduur wat achter. Over de camera zijn we zeer positief: de beeldkwaliteit is dik in orde en dankzij de infraroodlaser aan de achterzijde kan de camera bij weinig licht ook goed scherpstellen. Als laatste valt ook de prijs in positieve zin op: bij zijn introductie kost de G3 549 euro en dat is voor een high-end-smartphone een zeer strakke prijs.

Pluspunten

  • Goede camera met snelle focus
  • Verwisselbare accu en uitbreidbaar geheugen
  • Scherp geprijsd

Minpunten

  • Accuduur niet bijzonder en inconsistent
  • Interface hapert soms
  • Verschil met full-hd-scherm niet te zien

Eindoordeel

Tweakers zegt: 8

Reacties (204)

204
187
84
4
1
79
Wijzig sortering
Laat ik vooropstellen dat ik deze review wel goed vind, alleen wel frappant dat er zo veel verschil is tussen de verschillende review sites. De meeste grote review sites geven heel goede accu duur als niet het beste t.a.v. concurrenten. (Engadget, the verge, android central etc.)
Pros
Vivid display
Solid performance
Good battery life
Great camera
Cons
Might be too big for some
Some unnecessary software additions
Als ik de video van Marques Brownlee mag geloven (en zien) dan zie je wel degelijk verschil tussen qhd en Fhd, vooral met afbeeldingen met hoge resolutie (duh).
Ik zou het toestel ook kopen als het een FHD scherm had overigens ik vind de small bezels wel mooi ogen.
"En toch zijn we niet compleet ondersteboven van de G3. De schermresolutie is op papier erg indrukwekkend, maar in de praktijk zijn de extra pixels eigenlijk niet te onderscheiden."

Allemaal leuk en aardig, maar wellicht moet er iemand kijken met goede ogen. Als ik het verschil tussen dit scherm mijn eigen 5,5"" FHD scherm bekijk zie ik toch echt duidelijk verschil. Voornamelijk bij het lezen van grote lappen tekst of websites, kun je verder uitzoomen. Tekst wordt op het FHD scherm eerder blurry, in tegenstelling tot het QHD scherm dat duidelijk meer tekst scherp en leesbaar kan weergeven.

Bij foto''s e.d. is het verschil wel minimaal. Maar al met al voor mij absoluut een verbetering als het tekstuele content betreft!

[Reactie gewijzigd door OriginalFlyingdutchman op 22 juli 2024 16:45]

klopt. De meeste tech sites zeggen dat er wel een verschil waar te nemen is.
Of je dat het waard vind is persoonlijk.
http://www.youtube.com/wa...=UUBJycsmduvYEL83R_U4JriQ
Anoniem: 612047 3 augustus 2014 15:29
Zelf heb ik de LG G2 en heb de LG G3 wel eens onder handen genomen. En ik moet zeggen dat ik het een verbetering vind ten opzichten van zijn voorganger. Maar als je dan kijkt naar de high-end-smartphones van dit moment, lijkt het wel of ze bijna niet beter kunnen. Dat blijkt nu dus al als je kijkt naar de resolution van de schermen. Het gaat natuurlijk wel iets vooruit, maar het gaat met hele kleine stapjes. Niet te vergelijken met een paar jaar geleden.

En waarom LG nou met zulke schermen op de markt komt, het is zeker een mooi scherm maar ik zie
bijna geen verschil met de LG G2. Ze hadden misschien beter kunnen kijken naar een beteren accu- duur want die is gewoon nog 3000 mAh net als van zijn voorganger. En dat zou je nu echt wel nodig hebben met dat groote scherm (5.5 inch.) :)
ik heb een nexus 4 met maar een 720 scherm. En dat is voor mij persoonlijk meer dan genoeg. Nu is dat ook maar een 4,6" scherm en niet een 5.5" scherm maar zoveel pixel heb ik echt niet nodig om een SMSje te lezen.

Volgens mij kunnen we nu wel stellen dat de "schermresolutie war" nu wel over is. Verder dan full HD is niet nodig.
IIk weet niet hoe goed jouw ogen zijn, maar ik vind het 4.7" 720p scherm van de Galaxy s3 van m'n ouders echt extreem korrelig. Grotere schermen met dezelfde resolutie zullen dus nog korreliger zijn. Ik heb zelf een Nexus 5 met een 5" 1080p scherm en ik zou nooit meer een lagere resolutie willen hebben. Een scherp scherm waar je pixels niet meer kunt onderscheiden is gewoon heel fijn.

1440p op een 5.5" scherm gaat naar mijn mening ook wat ver, maar mss dat fullHD op 5.5" nét niet dat echte 'sticker-gevoel' geeft. Of het is natuurlijk goede marketing van LG doordat ze het eerste 1440p scherm hebben.
Ik weet niet hoe goed jouw ogen zijn, maar ik vind het 4.7" 720p scherm van de Galaxy s3 van m'n ouders echt extreem korrelig.
Dat is om dat de SGS3 een pentile amoled display heeft: elke pixel heeft amper 2 subpixels. Aka: pixels kunnen op zich niet eens degelijk wit weergeven, waardoor bvb zwarte tekst op een witte achtergrond extreem vervormd wordt.

Die resolutie is dus eigenlijk geen 720p. Als je echt 720p wilt zien, kijk dan eens naar een Moto G of Moto X, die zien er geweledig uit, zeker niet korrelig.
Ah oke, my bad. Raar dat Samsung die keuze heeft gemaakt bij hun toenmalige flagship :s Terwijl het toestel ook nog eens extreem populair is.

Naja, ik zal vanavond de MotoG van mn broertje ff bekijken, mss kom ik dan wel terug op mijn statement :)
Die keuze maakten ze omdat de AMOLED productie toen (en nu nog altijd, maar het is al een pak beter) erg lage yield had bij een RGB layout (kleinere en meer subpixels = lagere yield = meer afval en hogere prijzen). De pentile layout was gewoon nodig omdat ze voor AMOLED kozen.

De SGS1 had overigens ook een pentile amoled scherm (op 840x480 pixels). De SGS2 had een echt RGB AMOLED scherm, en was dan ook beduidend scherper, ook al was de resolutie officieel dezelfde: reviews: Samsung Galaxy S II: volle kracht vooruit

De SGS4 en SGS5 hebben ook een pentile scherm, maar gezien de DPI zo hoog is, zijn de pentile artefacten minder merkbaar. Naast een 1080p of zelfs een 720 scherm zal het verschil echter merkbaar zijn, zeker in kleine tekst, die op een 720p of 1080p IPS (of ander type RGB) scherm wat scherper zal lijken dan op de SGS4/SGS5.

Dus ja, kijk eens naar die Moto G :) Je zult meteen zien dat het een stuk scherper is dan je SGS3.

[Reactie gewijzigd door kiang op 22 juli 2024 16:45]

Vergeet niet dat die oled schermen van de Galaxy een Pentile setup gebruiken, waardoor het ondanks een hoge pixel dichtheid soms nog best korrelig kan aanzien. Dat ligt niet echt aan de PPI (al zou een hogere PPI dit minder zichtbaar maken) maar eerder aan de matrix van de schermen.
De galaxy s3 (en galaxy nexus) hebben pentile layout de nieuwere amoled's van Sammy hebben diamond layout. Een verbetering t.o.v. pentile maar nog steeds geen rgb layout :)
Maar bij 1080p en daarboven zie je dat niet meer op een 5 inch scherm het verschil tussen RGB en diamond layout (zie de reviews van de s5 vs htc m8/Z2 etc).
Ik heb een Nexus 5, en ben het met je eens: ik merk het verschil met de Moto X van mijn moeder net, als ik wat mijn best doe, maar dus niet in gewoon gebruik.

Ik was dus even blij geweest met een 720p scherm (=minder verbruik!). Maar goed, 1080p vs 720p merk je tenmisnte nog een beetjeals je er op let, dus dan is het nog wat nuttig.

Maar ik heb al even de G3 van mn collega bekeken, en het verschil is ECHT niet te zien, ook niet met HEEL kleine tekst (en dat is iets wat vaak wordt aangehaald). Dat is dus echt gewoon pure batterij verspilling.

Ik hoop dat deze trend dus niet doorslaat, en we binnenkort enkel nog 1440p flagships kunnen kopen. Ik zou het liefst eigenlijk gewoon een 5 inch 720p telefoon hebben.

[Reactie gewijzigd door kiang op 22 juli 2024 16:45]

Mwah... ik vind het gewoon onnodig. Ik heb 720p op een 4.7"-scherm en ja, als je de telefoon tegen je oog houdt dan zie je de pixels. Big deal. Als je met je neus op je auto zit dan zie je franjes aan deurrubbers en lasranden onder de wielkasten.

Zelfde geldt trouwens voor "snelheid". Apps zijn zo licht dat je vrijwel alles kunt draaien op vrijwel elke telefoon. Ok, hier en daar moet je een seconde wachten, maar vergeleken met het thrashen van een pc met te weinig geheugen of haperende video op een Pentium 3 is het peanuts. Bovendien is dit de schuld van Android en/of zware schillen.

En hij is groter! Ok, formaat is comfortabel, maar als je de hoofdprijs veil hebt voor een scherm dat 1 cm groter is, dan heb ik je nog wel een netbook te verkopen.

De enige echte winst is de camera en eventuele software, maar als je x-honderd euro wil neerleggen voor een betere camera, ga dan naar de fotowinkel en koop een échte camera, ben je nog goedkoper uit op lange termijn.

Volgens mij kopen mensen deze apparaten als conspicuous consumption: €500 voor een telefoon om aan de buitenwereld te tonen dat je €500 kunt weggooien aan een telefoon.
Volgens mij kunnen we nu wel stellen dat de "schermresolutie war" nu wel over is. Verder dan full HD is niet nodig.
Het is pas begonnen met het resolutieopbod!

Gelukkig voor jou zullen er altijd toestellen met lagere resolutie te koop zijn. Iedereen tevreden.
Hoop dat Apple met de nieuwe generatie iPhones ook met een hoge "DPI" komt.

Vind de G3 hele mooie toestel, alleen jammer dat 't snel warm wordt... Bijvb tijdens het navigeren...


Kan me al inzien dat het zo warm wordt dat de telefoon zich zelf uitschakelt.
Verder heb ik in de wandelgangen gehoord dat LG met een Snapdragon 805 komt en later in Juli beschikbaar is.


Bron: http://www.allaboutphones...5-processor-op-komst.html

Bron: http://m.news.naver.com/r...05&oid=138&aid=0002019111

( even je googletranslate aanzetten)
Hoop dat Apple met de nieuwe generatie iPhones ook met een hoge "DPI" komt.
Dus onder een review waarin staat dat die hoge PPI alleen een marketing gimmick is en functioneel alleen maar nadelen toevoegt, plaatst jij doodleuk deze opmerking? :+

Gelukkig doet Apple niet mee aan dit soort hypes.
Welk merk begon ook al weer met de DPI hype? Niks ten nadel evan Aplle, maar laten we de waarheid geen geweld aan doen :)
Apple begon met een hogere PPI en dat was toen geen hype, maar een technische vooruitgang.

De andere merken hebben er daarna een zinloze PPI-race van gemaakt die alle doelen voorbij schiet.

Laten we de waarheid inderdaad geen geweld aan doen ;)
Haha, zo kan je alles wel goed praten. Waar zit volgens jouw het verschil tussen vooruitgang, hype en een specrace?
Vooruitgang is een nieuwe ontwikkeling die op dat moment vernieuwend is (zoals Retina). Geen enkele andere fabrikant is op dat moment uberhaupt bezig met zaken als PPI.

Een specrace is als verschillende fabrikanten gaan vechten om het hoogste getalletje (iets waar Apple nooit aan meegedaan heeft daarna). Puur voor de marketing zonder dat het echt nog vooruitgang is.

Hoop dat je zelf ook wel het verschil ziet..

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 22 juli 2024 16:45]

Vooruitgang is een nieuwe ontwikkeling die op dat moment vernieuwend is (zoals Retina). Geen enkele andere fabrikant is op dat moment uberhaupt bezig met zaken als PPI.
Daar hebben we een ander woord voor:
in·no·va·tie (de; v; meervoud: innovaties)
invoering van een nieuwigheid
Bron: dikke van Dale
Vooruitgang boeken betend niet dat je de eerste bent:
voor·uit·gang (de; m)
het steeds beter worden van een toestand
Bon: Dikke van Dale
Een specrace is als verschillende fabrikanten gaan vechten om het hoogste getalletje (iets waar Apple nooit aan meegedaan heeft daarna). Puur voor de marketing zonder dat het echt nog vooruitgang is.
Klopt, maar waar is de hype gebleven? Toen Apple van de toren blies van met 'retina' kon je gerust van een hype spreken. Retina was cool en de Apple-martkingterm werd zelfs gejat door andere fabrikanten.
hype (de; m; meervoud: hypes)
iets nieuws dat tijdelijk sterk de aandacht trekt, maar weinig voorstelt
Bron: Dikke van Dale
Retina trok nogal de aandacht, was ook tijdelijk(toen de Driod fabrikanten met nog hogere resoluties kwamen was het over met het 'retina!' in ieder mobiloe topic) en stelde als term niks voor(Retina specifeerd niks, het zegt alleen maar 'hoge resolutie').
En wanneer eindingd vooruitgang? 300DPI? 350DPI? 400DPI? 450DPI? Of pas bij de 500+?

Zoals je ziet is de grens tussen innovatie(wanner is iets echt nieuw?) vooruitgang(is het echt beter?) Hype(hechten er we nu niet wel erg veel aandacht aan?) en specrace(doen we consequenties om dit getal op te voeren) nogal vaag.

[Reactie gewijzigd door RagingPenguin op 22 juli 2024 16:45]

Vooruitgang heeft ook niets met de eerste te zijn te maken.
Echter is innovatie veelal wel vooruitgang. En laat LG nou niet echt innoverend zijn..
Wil Apple een iPhone op de markt brengen met een 4,7 inch scherm en een 5,5 inch scherm (wat inmiddels wel aardig bekend is door de zovele leaks) dan zullen ze in ieder geval wel wat aan de resolutie (PPI evt.) moeten gaan doen ja. Ik denk dat hij daar op doelde, want anders snap ik het ook niet echt.

[Reactie gewijzigd door Luca op 22 juli 2024 16:45]

Aan de PPI hoeven ze niks te doen, maar de resolutie moet wel omhoog. PPI mag gewoon retina (300 ish) blijven wat mij betreft.
Oef, excuses, ik bedoelde resolutie. ;) Dank voor het verbeteren.

Alhoewel 300 oké is, kan ook dat nog wel wat omhoog.. Nou ja, soms heb ik dat gevoel met mijn S3 dan, die zit ook ergens rond de 300.

[Reactie gewijzigd door Luca op 22 juli 2024 16:45]

.
Hoop dat Apple met de nieuwe generatie iPhones ook met een hoge "DPI" komt.
Heel de review heeft als besluit dat een hogere PPI geen nut heeft en jij kom het tegenovergestelde zeggen.. |:(
Heel de review heeft als besluit dat een hogere PPI geen nut heeft en jij kom het tegenovergestelde zeggen.. |:(
Die hogere PPI heeft wel degelijk zijn nut; leg maar eens een Nexus 4 en een HTC One M7 naast elkaar en probeer een website in full-screen te bekijken. Op welke kan je de tekst alsnog lezen? Niet op de Nexus 4. Hetzelfde effect, echter minder uitgesproken, zal kunnen worden waargenomen bij het vergelijk van een G3 en een G2 (of eender welke FulLHD telefonk).

Om daarnaast te impliceren dat Apple het aantal PPI niet moet laten stijgen bij zijn volgende iPhones, omdat het toch niet nuttig is, is wel heel sterk.
Ik vind het persoonlijk nog steeds belachelijk dat een toestel al goed wordt beoordeeld terwijl hij met zulke hardware nog steeds traagheden bevat...
Ook op het vlak van vloeiendheid moet de G3 zijn meerdere erkennen in andere recente toestellen, al is het zeker geen trage telefoon.
Er zit 1 van de snelste ARM processoren in en fabrikanten zoals LG en Samsung krijgen het bij ieder toestel weer voor elkaar. Samsung heeft al laten zien dat ze geen zin hebben om dit op te lossen, maar van LG had ik wel beter verwacht (gezien de G2).

Als dit echt doodnormaal is voor een android toestel (niet alleen de slechte software ondersteuning), geeft voor mij nog steeds de doorslag om geen android device te kopen. Enige fabrikant die het wel goed voor elkaar heeft is in mijn ogen Amazone met fireOS.

[Reactie gewijzigd door vali op 22 juli 2024 16:45]

En het frappante is dat de hobbyisten met hun custom roms het wel voor elkaar krijgen. Als ik Samsung of LG was zou ik die een contract onder hun neus schuiven :)
Hobbyisten krijgen het ook niet altijd voor elkaar. Ik heb zat custom roms voorbij zien komen op android toestellen en volledig stabiel maken waarbij alles werkt komt ook niet altijd voor. Zeker als fabrikanten zoals Samsung close source drivers gebruiken voor hun eigen gemaakte arm processoren.

Zolang hun toestellen goed verlopen zie ik Samsung bijvoorbeeld niet hun software verbeteren, bedoel de consument koopt het toch wel.

[Reactie gewijzigd door vali op 22 juli 2024 16:45]

In principe hebben alleen Samsung en schijnbaar sommige LG telefoons last van deze haperingen. Het is drama dat dat nog steeds kan in 2014..
Met een maximale helderheid van bijna 500cd/m², of nits, is het scherm van de G3 fel genoeg om ook in de buitenlucht goed te worden afgelezen.
Dat is veel te weinig. Een door de zon verlicht voorwerp heeft gemiddeld een helderheid van 5000cd/m2 waardoor zo'n schermpje veel te donker is. Je ziet het ook overal bij zonnig weer buiten zie je dat vrijwel alle TV's en smartphones een donker flets beeld hebben.
Het is gewoon een verkeerd principe: een scherm moet reflecteren ipv zelf licht geven bij veel omgevingslicht. Backlight zou alleen aanmoeten bij gedimd omgevingslicht. Laat de industrie daar maar eens aan werken ipv die idiote hoge resoluties. Dat lost tevens een deel van het batterij-capaciteits probleem op.
Een positief punt: 2560x1600 = 16:10 ipv 16:9 wat ik altijd al te smal vind.

En dit is helemaal een giller:
Dan mag de zon niet te fel schijnen. Als de telefoon te warm wordt, is het namelijk niet mogelijk om de maximale helderheid te benutten. De maximumwaarde wordt dan begrensd op 90 procent. Dit euvel kwamen we tegen tijdens het benchmarken, waarbij het toestel klaarblijkelijk te warm werd. We kunnen ons goed voorstellen dat bij het navigeren in de auto, waarbij zowel scherm, cpu en gpu als gps actief zijn, en er er ook nog eens zon op de telefoon schijnt, het niet mogelijk zal zijn om de helderheid op maximaal te zetten. Het is in de praktijk geen enorm probleem, maar wel slordig.
Ja, leuk en aardig, maar dat *bestaat niet*. Transflective technologie heeft als nadeel dat het weliswaar een beetje fatsoenlijk werkt in de zon, maar *helemaal niet* als het donker is (ie, 90% van de gebruikstijd)
Ik had jaren geleden al een PDA met een transflective scherm. Dat werkte prima, ook in het donker. Hij had namelijk ook een "frontlight". Natuurlijk was dat scherm niet ideaal, en had het volgens de huidige standaarden slechte kleuren. Maar hij was wel in de volle zon heel goed af te lezen, en dat was voor he doel waarvoor ik hem had (flightcompuler in cockpit van een zweefvliegtuig) bijzonder belangrijk: dat doe je per defiitie met goed weer, en je wil dat scherm dus zelfs met zonnebril op goed kunnen aflezen.

Ik zeg niet dat precies deze techniek terug moet komen, maar wellicht is er toch iets te verzinnen dat het beste van beide werelden combineert? Een systeem waarbij de laag achter het scherm zowel kan reflecteren als licht kan geven? Een lightspreader die transparant kan worden zodat daar achter nog een spiegelende laag kan zitten? Zoiets wellicht. Inderdaad iets om aan te werken. Tegen de zon in gaan schijnen om wat zichtbaarheid te houden is altijd minder efficiënt als gebruik maken van al dat licht.
Die techiek bestaat al. Sony gebruikt het in haar smarhwatches waar afleesbaarheid in zonlicht nog een stuk belangrijker is. Het gaat daar wel om een OLED scherm, OLED voor gebruik in telefoons zal wel te duur zijn. Zeker met deze DPI'sen kleurweergave. De schermen die in de watches zitten zijn namelijk op ieder vlak slecht, uitgezonderd afleesbaarheid in zonlicht. Het gebruik van een reflecteerbare laag achter je pixles zou ook een feature als glance mogelijk maken zonder dat het je accuduur significant beinvloed. Het zou heel mooi zijn als Sony die techniek ook gaat toepassen in haar Z-series.
samsung gebruikt al jaren (AM)OLED schermen in de galaxy s reeks (en de galaxy nexus)
AMOLED is geen OLED. (OLED is wel AMOLED) OLED is heel wat duurder als AMOLED. AMOLED doet het juist heel slecht als het om afleesbaarheid in zonlicht gaat, door de inbrandneigingen kan de helderheid niet zo hoog als bij LCD of OLED. Maar de reflecterende laag zou bij ieder scherm met backlight zonder moeite toegepast kunnen worden. Bij schermen zonder backlight(AMOLED) hangt het ervan af hoe goed de lichtdoorlatendheid us
Achterhaald, als je ziet dat de S5 behoorlijk hoog scoort voor maximale helderheid (zeker in auto stand). Daarnaast heeft deze een relatief lage reflectiviteit en je vergeet dat het zeer hoge contrast van Amoled schermen ook bijdraagt aan een betere afleesbaarheid in daglicht dan LCD schermen bij gelijke helderheid (ceteris paribus) .

[Reactie gewijzigd door Jortio op 22 juli 2024 16:45]

Nou 500cd/m2 is anders veel te weinig voor in de zon.
En dat zeer hoge contrast (en kleur) werkt inderdaad ook heel mooi bij weinig licht maar bij zonlicht wordt het al gauw flets. Als ik buiten in het zonnetje zit met mijn Note 2 is het scherm nauwelijks af te lezen. Nu zal de S5 het beter doen, maar het blijft behelpen. En zelf licht geven kost veel batterij.
Tweakers kwam tot 576, Displaymate tot zelfs 698 nits. Laatstgenoemde met 4.5% reflectiviteit van omgevingslicht en 6.3% spiegelreflecties.

Ik zit nu twee maanden in Sacramento met een S5. Geen wolken, maximale zon en prima leesbaar.

[Reactie gewijzigd door Jortio op 22 juli 2024 16:45]

De S5 is de enigste telefoon die de helderheid van een LCD haalt, de 808 Pureview komt in de buurt. De rest van de AMOLED schermen haalt de 350 cd/m2 nog niet en zit rond de 300-325cd/m2. Dat is nog geen 2/3 van de 500cd/m2 die LCD schermen zonder moeite halen.
Ook dat is niet waar. 9 maanden geleden was er al het Amoled scherm van de Note 3 met volgens Tweakers een maximale helderheid van een kleine 400 nits (niet gemeten in Auto stand...) en 660 nits in Auto stand volgens Displaymate.
Draai je het nu niet net om?
http://en.wikipedia.org/wiki/OLED
There are two main families of OLED: those based on small molecules and those employing polymers. Adding mobile ions to an OLED creates a light-emitting electrochemical cell (LEC) which has a slightly different mode of operation. OLED displays can use either passive-matrix (PMOLED) or active-matrix addressing schemes. Active-matrix OLEDs (AMOLED) require a thin-film transistor backplane to switch each individual pixel on or off, but allow for higher resolution and larger display sizes.
http://en.wikipedia.org/wiki/AMOLED
An AMOLED display consists of an active matrix of OLED pixels that generate light (luminescence) upon electrical activation
ofwel je hebt 2 type OLED: passief / PMOLED en actief / AMOLED
hier ook nog meer info:
http://www.oled-info.com/pmoled-vs-amoled-whats-difference
Ik neem aan dat de laag van TFT's juist de boosdoener is die de leesbaarheid in de zon verkloot. Het lijkt beter dan OLED, maar alleen om een oppervlakkige reden: Active klinkt beter dan passive, maar dat is het gewoon niet altijd.
los van het feit wat in de praktijk/zonlicht beter is, AMOLED is (een vorm van) OLED
ja.. ik weet dat wikipedia niet heilig is, maar daar staat tocht echt dit:
An OLED display works without a backlight; thus, it can display deep black levels and can be thinner and lighter than a liquid crystal display (LCD).
wat niet overeenkomt met jou info:
OLED: LED scherm waarbij de pixels (bijna) geen licht geven en er een backlight aanwezig is.
Ik snap de vervaring: Een AMOLED scherm bestaat uit OLEDpixels zoal op de nederlandstalige wiki is te lezen:
Een amoled-scherm bestaat uit oled-pixels die verwerkt zijn in een thin film transistor (tft). De pixels kunnen geïntegreerd zijn in de dunne laag van de tft of hierop geplaatst zijn. De pixels zijn zo gerangschikt dat ze een rooster van pixels vormen. Tussen de tft-laag en de kathodelaag is er een laag met organisch materiaal dat zal oplichten als er een elektrische activering plaatsvindt. Om te bepalen hoe helder een bepaalde pixel moet oplichten, wordt er een controle uitgevoerd door twee tft's. Eén controleert het starten en stoppen van het laden van een condensator. De tweede dient om een spanningsbron op niveau te houden die nodig is om een constante elektrische stroom te leveren voor de pixel.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Amoled
Dit plaatje laat de opbouw vanb een AMOLED scherm zien:
http://auo.com/upload/med..._20120409181131_18115.jpg
Zoals je ziet een TFT laag voor de aansturing, je laag met OLEDpixles een een glasplaat met je touchherkenning
Je hebt er heel weinig van begrepen. OLED is een scherm gebaseerd op organische led pixels. Daar zit geen backlight bij Alletwee de vormen niet. AMOLED en PMOLED zijn twee types van OLED scherm.
Met andere woorden; geen verschil tussen 1440P en 1080P zoal ik al heel vaak heb geroepen (net zoals ik vaak roep dat er geen verschil is tussen 4K en 1080P op een 50" tv of kleiner bij normale kijkafstanden).

Maar wel een mooie ontwikkeling voor virtual reality zoals bijvoorbeeld de Oculus Rift of Sony Morpheus.
Alleen tweakers zegt dat er geen verschil waarneembaar is betekent nog niet dat het zo is.
Bekijk zelf of je het verschil kan zien.
In die video zeggen ze dus ook dat het nauwelijks waarneembaar is. Overigens zie ik zelf ook wel dat het scherm op mijn G2 perfect scherp is, ik zie geen pixels, dus daar gaat QHD of 4K echt niets meer aan verbeteren.
En mochten er echt mensen met haviksogen zijn die het verschil TOCH kunnen waarnemen dan zijn deze verschillen wel zo minimaal dat je je af kunt vragen of het uberhaupt zinvol is, gezien de impact op batterij etc.
Maar goed deze discussies blijven keer op keer terugkomen. Straks krijgen we 4K in plaats van QHD en dan zijn er ook weer mensen die gaan beweren dat zij het verschil zien. Net zoals er altijd mensen zijn die verschil denken te kunnen horen tussen speakerkabeltjes. Laat ze een dubbelblinde test doen en ze vallen keihard door de mand. Dat geld ook voor deze schermen. Leg een G2 en een G3 naast elkaar, scherm de rand af, zodat je niet ziet welk model je voor je hebt, en ik weet zeker dat niemand het verschil kan zien vanaf zo'n 30 cm.
Ik was geen voorstander van QHD voor de redenen die je zelf al hebt opgenoemd maar ik moet zeggen dat ik niet perse het verschil in scherpte/pixels kan zien maar dat je ogen de extra details wel kunnen waarnemen en het beeld levendiger doet overkomen, maar dit werkt alleen met hoge resolutie foto's (laat ik daar nu heel veel van hebben :+ ) In de video die ik je gegeven heb zie je geen duidelijke verschillen in pixels maar (afgezien van kleur) zie ik wel duidelijk verschil in kwaliteit in beeld waarbij het detail niveau beter is op de g3 (HTC m8 heeft een uitstekend LCD scherm) En tussen de iphone en g3 is het verschil wel erg groot geworden en dat was toen ter tijd ook een veel gehoorde comment (hoger dan retina is niet zichtbaar meer).
Als je de schermen van een FHD en QHD naast elkaar zou leggen en aan mensen vraag wat is de hogere resolutie zal waarschijnlijk een enkeling dat kunnen aangeven, maar vraag je aan ze welk scherm heeft een beter beeld zal je een heel ander beeld krijgen.
Maar dat heeft dan niets met resolutie te maken, maar eerder met contrast ratio, zwart waardes, kleurechtheid en brightness (en heel misschien met pixel arrangements).
Ja maar daar scoort het scherm nu juist slechter in afgezien van kleur echtheid. (natuurlijk speelt dit mee) Het punt is dat je ogen meer kunnen waarnemen dat je zelf waarneembaar acht. Want zelfs op me FHD monitor zie ik in de review van het QHD scherm duidelijk verschillen als je de toestellen naast elkaar legt.
Maar nogmaals op het android homescreen zal je dit verschil niet of nauwelijks merken, wel met foto's (van hoge res).
Beide schermen zijn van de RGB layout alleen de (am)oled schermen van sammy zijn diamond layout.

(Misschien wel handig om erbij te zeggen: ik ben bril dragend!! dus geen haviks ogen.... helaas)

[Reactie gewijzigd door D0gtag op 22 juli 2024 16:45]

Want zelfs op me FHD monitor zie ik in de review van het QHD scherm duidelijk verschillen als je de toestellen naast elkaar legt.
Dat kan natuurlijk nooit :) als heb je bijde telefoons in beeld kan je maximaal de helft van 1080*1920 weergeven. Allebei de telefoons hebben een hogere resolutie, ze gebruiken dus allebei de maximale hoeveelheid pixels. En dan neem ik aan dat de camera alle pixels los kan filmen.
Natuurlijk kunnen er best verschillen zijn, maar als je zoals je al aangeeft dit filmpje op een 1080P scherm bekijkt, is het absoluut uitgesloten dat je enige conclusie over de resolutie kan trekken. De G3 heeft al meer pixels dan jouw hele scherm bij elkaar, dus een vergelijk in zo'n filmpje is zinloos. De enige manier om te zien of er verschillen zijn is om de 2 toestellen naast elkaar te leggen, en (indien mogelijk) zwartwaardes, contrast, brightness, kleurstelling gelijk te trekken. Dan een afbeelding van 1440P nemen, die op de G3 weergeven, en dezelfde afbeelding met Photoshop resizen naar 1080P en op de G2 weergeven. Als je dan op 30cm nog verschil ziet, dan heeft 1440P blijkbaar meerwaarde.
& @wtj Dat is mijn punt als je de resolutie verschillen al op een 1080p scherm ziet zal het in de praktijk nog beter zichtbaar zijn. Als jij in dat filmpje niet een verschil ziet in detail weet ik niet of het scherm dan inderdaad nut heeft(voor jullie) :) De meeste reviewers zeggen ook: als de schermen naast elkaar liggen zie je het verschil wel maar als je eerst een 1440p gebruikt en dan een 1080p zal het verschil niet of nauwelijks merkbaar zijn. Ik zou mijn 1080p telefoon nog niet omruilen voor een hogere resolutie :+
De enige juiste manier om het scherm te testen moet je natuurlijk niet resizen. Je moet gewoon een 24mp foto nemen en die op beiden bekijken dan zie je het verschil in pixels wel. Resizen (tenzij raw) geeft alleen (relatief) meer compressie op 1080p dan 1440p.
En nogmaals als je zegt dat het niet kan op een 1080p monitor moet je me eens uitleggen waarom (o.a. Nokia & sony z2) gebruikt maakt van downsampling voor betere details ;) (&ruis/low light prestaties, zie het detail niveau op een 20mp-->8mp sony foto en een 8mp iphone foto of andere 8mp camera).
Jij snapt niet dat een scherm van 1920*1080 je nooit het verschil kan laten zien tussen 1080p en 1440p? Al breng jij de 2 toestellen naast elkaar in beeld heb je maximaal 1920/2=960 pixels in de breedte. Daar kan je zelfs een full-hd scherm niet op weergeven zonder kwaliteitsverlies, laat staan een QHD scherm. Allebei worden ze gedownscaled naar 960p in het meest ideale geval.

En al zou jij een 4k scherm hebben waar je het wel kan zien is het nog steeds niet resonpatief voor de werkelijkeheid omdat je de toestellen veel groter in beeld brengt dan ze zijn. Zeggen dat je op een computerbeeldscherm kan zien dat de resolutie zichtbaar hoger is is pure onzin, iets wat je hopelijk ook zelf kan beredeneren.

(bij telefooncamera's word gebruik gemaakt van downscaling om ruis te onderdrukken. Dat geeft betere details omdat je slecht 2 MP nodig hebt om een Full-HD scherm optimaal te benutten. Minder ruis=betere details bij telefoons. Verder is je opmerking over het gebruik van een 24 MP foto om het verschil te zien ook onzin, een QHD scherm heeft slecht 3,8 MP nodig om alle pixels optimaal te benutten.)
Op je teentjes getrap? Nou ja, je hebt eindelijk door dat je met 2 miljoen puntjes geen 3,8 miljoen puntjes weer kan geven :) verder is het al onzinnig om een foto te willen pakken uit een telefoon al wil je het verschil zien tussen 2 schermen. Daar pak je natuurlijk plaatjes voor waarvan je zeker weet dat er geen ruis inzit en die genoeg detail bevatten om eventuele verschillen te kunnen waarnemen.

Dat je het de praktijk niet kan zien heb ik niet gezegd, daarvoor zal ik eerst een QHD en een Full-HD scherm naast elkaar moeten houden. Dat kan je simpelweg niet op een scherm beoordelen met mindere specs.
Dat YT filmpje is nog grotere onzin. Je pakt een detail van het scherm wat je vervolgens enorm uit vergroot. Dat is hetzelfde als een vergrootglas pakken en zeggen dat het verschil duidelijk zichtbaar is. LMAO.
Met al deze hoge resoluties begin ik mij af te vragen of het in Android niet mogelijk gaat worden of al is, om de resolutie lager in te stellen. Net als op een PC mogelijk is.
Lijkt mij nu wel een aardig voordeel geven in bijvoorbeeld de accuspaarstand om de resolutie naar HD-ready te brengen. Bovendien, door af en toe de resolutie te verlagen, valt ook weer op hoe fijn een hoge resolutie is. :9
't maakt voor de accuduur toch niet uit: Zelfs als je een lagere resolutie zou kiezen, moeten alle fysieke pixels toch aangestuurd worden.
Aangestuurd, ja, maar niet berekend tot op pixelniveau, dus de GPU zou dan minder te doen hebben. Ik vroeg me al een tijd af waarop dit op Android nooit gedaan wordt, als bijvoorbeeld een game op 720p niet vloeiend draait is het enige alternatief op dit moment: Niet spelen. Mocht de game op 540p wel vloeiend draaien, dan heb ik dat liever.

Track Racing Online (Trackmania Forever/Nations op Android) heeft deze optie trouwens wel, net als opties om de draw distance aan te passen. Dit kan door middel van profielen (High, Low enz) of handmatig binnen het menu, erg handig, al had natuurlijk nog handiger geweest dat het spel zelf test wat de mogelijkheden van het toestel zijn.
Hij heeft het over de accuspaarstand oftewel het gebruik, en daar heeft Poltergeist helemaal gelijk in : de pixels blijven aangestuurd worden, of je moet maar een deel van het scherm gebruiken en de rest uit laten. En wat jij zegt dat ze niet berekend worden op pixelniveau, weet je dat zeker ? Het toestel moet dan wel gaan interpoleren wat ook rekenkracht kost, om niet te spreken over het feit dat het resultaat een onscherper beeld is.
Als je de resolutie verlaagt dan ziet het er afschuwelijk uit, tenzij je de resolutie meteen halveert en één pixel dus exact vier pixels wordt. Zo eindig je met een lagere speelbare resolutie dan de persoon naast je met een telefoon met lagere resolutie die nog steeds hoger is dan je gehalveerde resolutie.

Als je vaak gamet, dan wil je een scherm met de hoogste resolutie die vloeiend draait en geen pixel meer of je schiet jezelf in de voet. Telefoons met hoge resoluties zijn nu eenmaal geen gametoestellen. (Ik weet niet wat ze wél zijn, maar het kan zomaar zijn dat je spel trager draait op een duurdere telefoon wegens de resolutie)
Een QHD scherm kan je perfect schalen naar 720p, zonder veel kwaliteits verlies en met weinig rekenkracht
Anoniem: 256386 23 juni 2014 09:06
De knockcode is leuk maar het was nog beter geweest als je daarmee tussen de 4 vlakken hoeft te swipen.
Ook verbaas ik mij dat hier vermeld wordt dat het verschil tussen full hd en 2k niet te zien is.
Andere tech sites geven aan dat er een verschil te waarnemen is, weliswaar minimaal.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 256386 op 22 juli 2024 16:45]

Met "knock code" kan je meerdere keren achter elkaar op hetzelfde vlak kloppen (bijv. 2x linksboven, 2x rechtsonder en 1x rechtsboven).
Je kan niet meerdere keren achter elkaar op een vlak swipen.

Wat ook handig is van knock code is dat je niet het hele scherm hoef te gebruiken.
Je kan op een willekeurige locatie beginnen met de knock code, dus bij wijze van spreken kan je de code kloppen binnen 1 vierkante centimer van het scherm.
Anoniem: 256386 @Mr_Blobby23 juni 2014 14:31
En dat bedoel ik. Swipen is gewoon handiger dan kloppen.
Met swipen doe je dat in 1 vloeiende beweging terwijl kloppen je vinger telkens van het scherm moet afhalen. Dat vind ik onhandig.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 256386 op 22 juli 2024 16:45]

Dan moet je nog steeds 2 handelingen doen.
Eerst het scherm aanzetten dan swipen.
Bij knock code hoeft dat niet.
Anoniem: 256386 @certefied24 juni 2014 20:17
Swipen tussen de 4 vakken.
Dan is het geen 'knockcode' maar een 'swipecode' of ontgrendelpatroon. Het voordeel werd in de tekst vermeld:
Het voordeel ten opzichte van een pincode of ongrendelpatroon is natuurlijk dat je niet twee handelingen hoeft uit te voeren om het toestel aan te zetten en te ontgrendelen, maar slechts één. Daarnaast is Knock Code in theorie ook veiliger dan een ontgrendelpatroon omdat je via de vingerafdrukken op het scherm minder kan ontcijferen dan bij de veegstrepen die een ontgrendelpatroon achterlaat.

[Reactie gewijzigd door dimitrimissinne op 22 juli 2024 16:45]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.