Qualcomm presenteert opvolger Snapdragon 800-soc

Qualcomm heeft de opvolger van zijn Snapdragon 800-soc gepresenteerd. De Snapdragon 805 heeft vier Krait 450-processorkernen op maximaal 2,5GHz en bevat een nieuwe Adreno 420-gpu. Smartphones met deze processor komen binnen een half jaar uit.

De Snapdragon 805 is vooral bedoeld voor de aansturing van 4k-schermen, zegt Qualcomm. De soc, met als vermoedelijk typenummer MSM8974ac, is nog altijd een quadcore. Qualcomm noemde eerder octacore-processors voor telefoons al gekkigheid.

De vier processorkernen hebben een licht gewijzigde core, Krait 450. De precieze wijzigingen heeft Qualcomm nog niet bekendgemaakt, maar vermoedelijk zijn de wijzigingen niet groot ten opzichte van de Krait 400 uit de Snapdragon 800. De Snapdragon 800 zit onder meer in de Nexus 5, Samsung Galaxy Note 3, Sony Xperia Z1, LG G2 en Nokia Lumia 1520.

In de Snapdragon 805 zit ook een Adreno 420-gpu, die onder meer tesselation toevoegt. Qualcomm claimt dat deze gpu 40 procent sneller is dan de Adreno 330-gpu in de Snapdragon 800. Bovendien zegt Qualcomm niet of de Snapdragon 805 op 4k tot dezelfde grafische prestaties in staat is als de Snapdragon 800 op een full-hd-scherm. De geheugenbandbreedte is het dubbele van dat van de Snapdragon 800.

De Snapdragon 805 zal vanaf de eerste helft van volgend jaar in smartphones verschijnen. De eerste smartphones met deze chip zijn vermoedelijk al aangekondigd. De Chinese fabrikant Gionee kondigde onlangs de Elife E7 aan met de Qualcomm MSM8974ac. Deze heeft een maximale kloksnelheid van 2,5GHz. De Snapdragon 800 heeft als typenummer MSM8974 en MSM8974ab en draait op maximaal 2,3GHz.

Qualcomm vermeldt ook veel details niet in zijn aankondiging. Zo is het onbekend of Qualcomm nog vasthoudt aan het 28nm-procedé die het al anderhalf jaar gebruikt. Ook is het type geheugen onbekend.

SocsSnapdragon 805Snapdragon 800Apple A7Nvidia Tegra 4
Core Krait 450 Krait 400 Cyclone Cortex A15
Kernen 4 4 2 5
Kloksnelheid 2,5GHz 2,3Ghz 1,4Ghz 1,9GHz
Gpu Adreno 420 Adreno 330 PowerVR G6430 ULP GeForce 72-core
Geheugen 25,6GB/s 12,8GB/s 12,8G/ps 14,9GB/s

Door Arnoud Wokke

Redacteur

20-11-2013 • 14:16

83 Linkedin

Reacties (83)

83
79
54
9
1
15
Wijzig sortering
Misschien ook wel interessant en niet vermeld in deze post:
Ability to stream more video content at higher quality using less power: Support for Hollywood Quality Video (HQV) for video post processing, first to introduce hardware 4K HEVC (H.265) decode for mobile for extremely low-power HD video playback.

Leuk om future-proof content af te spelen op externe schermen.
4k... zucht...
Op PC/TV is 4k nog geeneens echt in de early adopters stage.
Ik snap je reactie, maar iedereen neemt hier expliciet aan dat het alleen maar gaat om smartphones. De chips van qualcomm worden tegenwoordig ook al geschikt geacht voor smarttv's - een stijgend segment waar winst te behalen valt. Met andere woorden, de chip kan ook voor andere markten dan alleen het mobiele en tabletsegment.
Verder kan de gpu van de 805 zal heel erg goed games afspelen op schermen met meer dan full HD schermen, gezien de bandbreedte en de kracht van de gpu. Er is nog geen mobiel aangekondigt met 4k scherm, dus ik denk niet dat het specifiek ontworpen is voor 4k scheem op 5" of groter. Mijn beste gok is dan ook dat de 805 ook merendeels is ontworpen om in een 4k smarttv te worden geplaatst en hiermee simpele spellen/apps/programma's mee af te spelen.

[Reactie gewijzigd door South_Styler op 20 november 2013 15:51]

Blijkbaar zien fabrikanten minder prioriteit qua investeren in onderhuidse verbeteringen of echte innovatie en gaan ze telkens opnieuw voor hetgeen de meeste exposure krijgt: de schermresolutie. Kunnen ze mooi mee uitpakken tijdens hun presentatie.

Full HD valt te discussieren, maar 4K op een 5" smartphone is compleet van de pot gerukt.
Ik zie steeds meer en meer mensen een goede mid range toestel nemen ipv een high end met 5" en high end specs. Dit zijn mensen die vroeger enkel high end toestellen kochten.
Probleem is dat hardware zijn ruimte nodig heeft en toestellen moeten zo plat mogelijk zijn, waardoor ze breder en langer worden. Nadeel is dat heel veel mensen omwille van die reden high end toestellen links laten liggen. Als ze dergelijke high end specs beschikbaar maken voor verschillende hardware groottes denk ik dat meer mensen zullen kiezen voor een toestel met zwaardere processoren.

Kijk maar naar de succes van de Xaomi Mi2 voor een relatief onbekend fabrikant die officieel niet werelwijd actief is verkopen ze toch een aardig aantal toestellen. Waarom kan een HTC of Samsung dat niet?
Nu is de vraag of we deze processor weer een groote toestellen gaan zien of ook in compactere modellen.

Op zich stoor ik mij niet aan de grootte van mijn toestel ik ben iemand die een maand lang met een Z ultra rond gelopen heeft. Maar kreeg er heel veel commentaar over, zelfs wild vreemden vragen of het echt wel een gsm is.

[Reactie gewijzigd door acizane80 op 20 november 2013 15:22]

Ik kan de MI3, met z'n formaat, specs en PRIJS(!) niet echt mid-range noemen. Persoonlijk zou ik hem ook echt niet hoeven want hij is gewoon veel te groot voor z'n schermformaat (grootste 5" telefoon die er is volgens mij).

De MI2 en MI2-S zijn echter wel hele mooie midrange smartphones te noemen. Echter is dit een "verouderd" model, die met enige tijd waarschijnlijk niet meer leverbaar zal zijn.

Uiteindelijk maakt Xiaomi exact dezelfde fout als waar je HTC/Samsung van beschuldigd: het nieuwe topmodel is veel te groot en in de kleinere formaten krijg je alleen mediatek processors.


@Hoppa: Absoluut niet mee eens, de MI2(-S) heeft een quadcore Snapdragon met Adreno 320 GPU, 2GB RAM, IPS scherm en 16 of 32GB opslag. De mini's van HTC en samsung zijn allemaal dual-cores met 1GB RAM, vaak een matige camera en een kleine accu.

De MI-3 (die naar mijn mening geen mid-range te noemen is) heeft gewoon dezelfde hardware als de Nexus 5 (beter dan de GS4 en HTC One).

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 20 november 2013 14:54]

Ik kan de MI3, met z'n formaat, specs en PRIJS(!) niet echt mid-range noemen. Persoonlijk zou ik hem ook echt niet hoeven want hij is gewoon veel te groot voor z'n schermformaat (grootste 5" telefoon die er is volgens mij).

De MI2 en MI2-S zijn echter wel hele mooie midrange smartphones te noemen. Echter is dit een "verouderd" model, die met enige tijd waarschijnlijk niet meer leverbaar zal zijn.

Uiteindelijk maakt Xiaomi exact dezelfde fout als waar je HTC/Samsung van beschuldigd: het nieuwe topmodel is veel te groot en in de kleinere formaten krijg je alleen mediatek processors.


@Hoppa: Absoluut niet mee eens, de MI2(-S) heeft een quadcore Snapdragon met Adreno 320 GPU, 2GB RAM, IPS scherm en 16 of 32GB opslag. De mini's van HTC en samsung zijn allemaal dual-cores met 1GB RAM, vaak een matige camera en een kleine accu.

De MI-3 (die naar mijn mening geen mid-range te noemen is) heeft gewoon dezelfde hardware als de Nexus 5 (beter dan de GS4 en HTC One).
Er waren geruchten verschenen dat Sony werkte aan een Z1 variant die met bijna identieke hardware ging komen en een kleinere formaat zou hebben. Deze zou wel een succes kunnen hebben als andere fabrikanten te laat zijn een reactie hierop.
Maar dan nog denk ik dat de grote fabrikanten omwille van deze reden veel klanten zullen mislopen op termijn.
Dat zijn geen geruchten meer. De Sony Xperia Z1f is inmiddels al officieel aangekondigd. Al is die straks voorlopig alleen in Japan te krijgen naar mijn weten.

http://www.techmania.nl/1...f-officieel-aangekondigd/
HTC of Samsung kunnen echt wel een Mi2 of Mi3 achtig toestel maken. Sterker nog, dat doen ze ook gewoon. De mini's van HTC en Samsung liggen qua prestaties, afmetingen en hardware gewoon in dezelfde categorie.

Probleem is alleen dat ze 3x zo duur zijn.
om deze reden alleen al ging ik kijken naar iphones.
waar ik voorheen alleen windows mobile en later android toestellen wilde.
Ziet er de moeite wel uit, al lijkt de naamgeving op niet zoveel verschil te wijzen? Snapdragon 1000 had bijvoorbeeld logischer geweest?

Al belooft het geheugen wel een grote vooruitgang te zijn!
ja 1000 was logischer geweest ALS er veel veranderd was....805 geeft ook gewoon aan dat er niet veel veranderd is!

Eigenlijk een tussenstap naar nieuwe architectuur lijkt me!
Maar eigenlijk was dat van 600 naar 800 ook al het geval, vooral kloksnelheid omhoog en een betere GPU, maar wat ik begreep is de architectuur van de cores vrijwel hetzelfde gebleven...
Dat klopt niet helemaal, er is in de Snapdragon 800 bijvoorbeeld ook support om met weinig stroom muziek af te spelen of een stappenteller aan te hebben, zonder dat de hele CPU daarvoor actief moet zijn, zoals bij oudere generaties het geval was.
Jullie hebben beide deels gelijk, de update van de S4 Pro naar de 600 was die geoptimaliseerde update met verhoging van kloksnelheid. Van 600 naar 800 was echter een hele nieuwe architectuur (Krait 400), een nieuwe GPU (Andreno 330) en vele nieuwe features, waarvan een paar hierboven al genoemd. Voor meer info hier een redelijk goed artikel.


Nu de Snapdragon 805 tegenover de 800.

Snelheidstoename: Maar de update van Snapdragon 800 naar Snapdragon 805 lijkt ook redelijk groot te zijn. Een nieuwe Krait 450 architectuur, die flink geoptimaliseerd is ten opzichte van de Krait 400. Verder een nieuw proces voor de CPU: 20nm, flink kleiner (en dus energiezuiniger en minder warmte-producerend). Ook de GPU is geupdate: De Andreno 420 zou 40% sneller zijn.

Dedicated native processing features: Maar dat is niet het belangrijkste. Sneller is altijd beter, want daar draait innovatie op, maar dat is nu voor de consument niet het aller belangrijkste. Waar het om draait zijn de vele features die nu 'native' door de processor kunnen worden verwerkt. Dit is vergelijkbaar met Apple's M7 co-processor, maar dan opgehakt in allemaal kleine stukjes. In de Snapdragon 800 zijn ze daar bij begonnen, door o.a. muziek playback en locatieservices niet door de 4 Krait 450 cores te laten afhandelen, maar door kleine dedicated chips. In de 805 gaan ze echter veel verder: Er is support voor het dedicated behandelen van audio taken, video afspelen, camera verwerking en mobiele netwerken. Waar je eerst een CPU en een GPU had, wordt dit nu steeds meer opgesplitst in kleine dedicated processoren. Voordeel: Veel lager energie verbruik als niet de CPU of GPU cores aan het werk moeten. Nadeel: Kost ruimte en de processor wordt er duurder van. Daarom zitten dit soort features alleen nog maar in de meest high-end processoren, maar langzaam zullen ze ook wel doordringen naar de mid- en low-end processoren.

Grafisch & GPU: Vervolgens is er nog iets. En dat is het grafische gedeelte waar enorm op ingezet is. Waar de Snapdragon 800 maar 12.8 GB/s aan geheugen band breedte had, heeft de 805 maar liefst 25,6 GB/s. Met die snelheid kan je een 4096*2560 display met 60 fps en 10 bit-kleurdiepte en een alpha channel weergeven. Genoeg doorvoersnelheid voor elk scherm dat de komende 2 jaar in smartphones en tablets wordt gestopt. En nee, gamen op 4k gaat nog niet lukken. Maar aangezien 2560x1600 ongeveer 40% meer pixels heeft dan 1920x1200, en gamen op 1920x1200 nu prima gaat, kan je met de Snapdragon 805 op 2560x1600 even goed gamen (zelfde of betere frame rates) als je met de Snapdragon 800 op 1920x1200 kon! En voor het browsen, tekst verwerken en foto's tonen is de 805 een flinke stap vooruit op 4k.

Camera: Tot slot is de camera eindelijk voorzien van serieuze, dedicated hardware. Waar de 800 nog een beetje twijfelde met Ultra HD/4k opnemen is het voor de 805 prima te doen. Geen onstabiele 24fps, maar gewoon een stevige 30. Ook de geheugenbandbreedte is eindelijk gefixt, dus nu gaat het om de ISP (Image Signal Processor). En daar is zoveel aan verbeterd. Laat me even quoten:
[quote]Sharper, higher resolution photos in low light and advanced post-processing features: First Gpixel/s throughput camera support in a mobile processor designed for a significant increase in camera speed and imaging quality. Sensor processing with gyro integration enables image stabilization for sharper, crisper photos. Qualcomm Technologies is the first to announce a mobile processor with advanced, low-power, integrated sensor processing, enabled by its custom DSP, designed to deliver a wide range of sensor-enabled mobile experiences.[quote]

Conclusie: Een snellere processor, veel betere low-power features, waaronder een nieuwe architectuur (Krait 450), nieuw procedé (20nm) en veel dedicated processing, dubbele geheugenbandbreedte (25,6GB/s), betere high-res ondersteuning en heel veel verbeteringen aan de camera verwerking. Niet een kleine update, maar een heel serieuze.

Bronnen:
http://www.qualcomm.com/m...on-805-ultra-hd-processor
http://www.qualcomm.com/m...n-qualcomm-snapdragon-805

[Reactie gewijzigd door Balance op 20 november 2013 21:57]

Ik vind het alleen jammer dat de meeste schermen van smartphones niet hoger zijn dan 60hz terwijl die snapdragon 800 makkelijk een hogere fps kan draaien je merkt het verschil misschien niet met je ogen maar toch vind ik het persoonlijk jammer.
De Qualcomm Snapdragon 800 had wel een veel snellere GPU wat handig is omdat er steeds meer telefoons met 1080p schermen komen. Zals al gezegd in de review van de HTC One Max, de 600 moet 720p kunnen aansturen en de 800 1080p.
Bij de vorige verandering van architectuur veranderde de hele naamgeving, S4 Play e.d. werden de 200, 400, 600 en 800.
Maar zo kun je wel in de duizenden door gaan.

Lijkt me logischer/beter als ze gewoon doorgaan met Snapdragon 205/405/605/805.

Wel weer een mooie upgrade.
Hopelijk net op tijd voor mijn nieuwe smartphone abonnement.
Idd moet je van 1000 dan naar 1110 enz
logischer is idd 805 dan 810 820 enz.
Mooi dingetje hoor.
Ik had alleen verwacht dat deze al 64 bit zou zijn :(
Waarom? wat is de meerwaarde van 64 bits op een smartphone die niet meer dan 2 gb intern geheugen heeft? Ik snap dat mensen nu denken dat 64bits in een smartphone nu de must is omdat Apple dit nu ook heeft maar naast geheugen zit er niet echt veel voordeel aan een 64bits architectuur. vooral niet als 99.9999 van de applicaties en software gewoon voor 32 bits geschreven en geoptimaliseerd is.
Dat is juist het idee van 64 bit dat er tablets/telefoons komen die met 4GB geheugen om kunnen gaan.

Ik zie daar wel de meerwaarde van in.

Dan kunnen er misschien technologieën komen die bijvoorbeeld met schrijfacties het weg schrijven naar het "snelle" interne geheugen en daarna naar het "langzamere" opslag geheugen wegschrijven.

Zo zijn er veel meer mogelijkheden wat je met het werkgeheugen kan doen.
Leg mij eens uit wat 4GB ram voor een telefoon moet vertegenwoordigen?

Op het gebied van games is voor 99% val alle pc games 4GB nog niet eens nodig. Bovendien moet er rekening gehouden worden met het feit dat een PC-OS zwaarder draaid als een mobiel OS.

Enig praktisch nut van 64bit zou langere datawaarden kunnen zijn, zie alleen totaal niet in hoe dit enige toegevoegde waarde zal leveren.

Grootste probleem met 64bit is dat t zwaarder draaid, meer stroom nodig heeft(de batterij gaat al zo lang mee) en de processor wordt duurder.

Ik zie voor de komende paar jaar nog 0,0 toegevoegde waarde in 64bit mobiel (enkel een verkoop praatje)
Ben niet helemaal op de hoogte van de technische details van 64bit tegenover 32bit op ARM. Maar als het op X86 aankomt is er wel degelijk een verschil. 32bit programmas op windows (niet zeker of dit op Linux nu ook al zo geboost word) kunnen deels gebruik maken van 64bit functionaliteiten waardoor de applicaties sneller en optimaler kunnen draaien.

Heeft niet alleen met geheugen te maken, vooral voor telefoons/tablets is het erg belangrijk dat een CPU zo optimaal mogelijk draait.
Een tijdje terug zou ik het met je eens zijn maar er zijn al diverse artikelen online verschenen die aangeven dat er toch een stuk meer voordelen aanzitten.
Zal Android niet pas van 64bit profiteren zodra Google die nieuwe runtime (ART) in gebruik neemt? Leuk dat je het OS op 64bit kan porten maar daar heb je tot op dit moment nog niet veel profijt van. Ik vermoed dat zodra Google de Android runtime heeft geport naar 64bit je pas 64bit chips in de telefoons zult zien.

Natuurlijk loopt Apple hier voorop alleen draait behalve het OS (en miss wat Apple apps) alles gewoon op 32bit zonder enig voordeel (natuurlijk zal dit bij de volgende generatie iPhones wel steeds meer het geval zijn.)
Lees inderdaad even de reactie van zonoskar hierboven. Daar staat het helder uitgelegd waarom er meer voordelen zitten aan een 64 bit architectuur.
Anoniem: 303253
@Shunt20 november 2013 14:33
Maar dat is dan ook wel weer het kip en ei verhaal.

Zonder 64 bit CPU's geen 64 bit apps en andersom natuurlijk ook. Je zult een keer de stap moeten maken. Daarbij zijn er nu al telefoons/tablets met bijvoorbeeld Android die al bijna aan het limiet zitten met inmiddels al 3GB aan geheugen. Dus de volgende stap zullen ze toch wel de overschakeling moeten gaan inzetten.
Waarom? wat is de meerwaarde van 64 bits op een smartphone die niet meer dan 2 gb intern geheugen heeft?
Omdat de overstap naar 64bit meer is dan alleen meer dan 4GB intern geheugen aanspreken. Het impliceert ook enkele belangrijke optimalisaties die de processor sneller doen werken.
Even een hele 'groene' vraag wat 64bit betreft: zou je dan theoretisch ook een 64bit stuurprogramma ermee kunnen draaien? zoals windows?
Nee, want dat gaat niet om 32bit vs 64 bit. Je hebt immers ook een Windows 32bit versie. Dit gaat er om dat het een hele andere structuur is en niet x86, maar ARM.
Nee, want het blijft ARM architectuur, geen x86. Windows 8 RT zou dan wel weer kunnen, maar hoever je dat een 'echte' Windows zou willen noemen...
Het draait dezelfde kernel, er zit een desktop in en alle meuk (inclusief Win32API) van X86 windows zit er gewoon in, dat wij hier standaard als gebruiker geen toegang tot krijgen is wat anders.

ITT WP8, waar vrijwel alleen de kernel gelijk is (was).

[Reactie gewijzigd door batjes op 20 november 2013 18:54]

Daarom stond het ook tussen '', want jij kan jouw eigen x86 applicaties er niet op draaien.
heh, niet direct nee. maar compileren naar ARM, WinRT 'jailbreaken' en het _zou_ moeten werken.
Voor de apparaten waar deze processor op gericht is, smartphones en tablets, is er helemaal geen reden om een 64 bit architectuur te gaan gebruiken. Tenzij je een apparaat zoals de Surface Pro hebt, maar dan zit je al bij Intel, wat weer veel krachtiger is.
Deze discussie is uitgebreid gevoerd bij de introductie van de iPhone 5S, de iPad Air en de iPad mini retina. In het kort komt het neer op: Het heeft wel zin om een 64bit CPU te hebben. Niet vanwege het adresseren van geheugen, maar omdat je ook bredere registers hebt. Bovendien worden geheugen en berekeningen met 64bit variabelen nu in 1 clock tick uitgevoerd.

Dus ja, ook ik vind het vreemd dat deze nog geen 64bit is. Dit geeft Apple nog een half jaar extra een voorsprong in CPU techniek.
leg mij dan eens uit wat je aan een geheugenregister van 64bit op een telefoon hebt?
Dit is in zeker 95% van de vaste desktop pc's zelfs niet eens nodig.

Enige wat ik momenteel kan bedenken is de timestamp, maar dit duurt nog tot eind 2036 voordat deze vervangen dient te worden
Dat is het ene aspect van 64bit waar je (nog) niet veel aan hebt op een telefoon. Al die andere aspecten zorgen wel voor verbetering.
Iemand moet die stap zetten, Apple lijkt het wat beter af te gaan dan MS op de desktop markt destijds (XP zou 64bit only zijn in eerste instantie)
Apple hoefde dan ook geen rekening te houden met honderden hardware fabrikanten..
Ze krijgen anderen ook zover om over te gaan. Wat sneller dan de bijna 10 jaar die MS het gekost heeft.
Anoniem: 449164
@Getto20 november 2013 23:35
Deze dingen zullen vooral voor Android worden ingezet en dat heeft geen enkele ondersteuning voor 64-bit dus dat zou niet heel logisch zijn.
Qualcomm claimt dat deze gpu 40 procent sneller is dan de Adreno 330-gpu in de Snapdragon 800
Dat is natuurlijk leuk en een fantastische ontwikkeling, maar zoals het artikel al zegt:
De Snapdragon 805 is vooral bedoeld voor de aansturing van 4k-schermen, zegt Qualcomm
Dus een boel van die rekenkracht gaat dan al "verloren" aan het aansturen van die hoge resolutie. Wat hou je dan nog aan overhead verschil over in vergelijking tot de Snapdragen 800 GPU?
Is er nog meer nodig dan?

Volgens mij is de 800 snel genoeg om alles vloeiend te laten verlopen op full hd, maar niet op 4k resoluties. Zelfs als je niets overhoud van de extra kracht heb je nog steeds een vloeiende interface, maar dan op 4k.

Waar zou je de extra kracht voor willen gebruiken?
Battlefield 5 op je mobiel natuurlijk. Waarom zou je niet meer kracht willen? Zou een mooie boel worden als men ook zo zou denken in de pc/console wereld
Een klein beetje overkill om nu al 4k support in te bouwen. Had liever gezien dat ze een stap gingen zetten naar 64-bit, nu heeft Apple langer de tijd om het 64-bit territorium te behouden.
Ik vind het op dit moment ook overkill. Ik had liever gezien dat ze een WIFI chip integreren (zoals nu met de GSM, 3g en 4g). Of net als Apple. Die hebben een ultra zuinige chip geïntegreerd die sensor data ontvangt in idle. Of net als AMD de I/O controller integreren in de SoC. Of eDRAM. En betere single-core performance is natuurlijk altijd gewenst.

Aan de andere kant:
Qualcomm wil natuurlijk hun voorsprong in Android behouden en aangezien ik (behalve Tegra5) nog weinig hoor van de anderen lijkt dit plan wel te slagen met deze kleine spec. bump. Het zou me niks verbazen als ze binnenkort een andere chip introduceren met enkele van bovengenoemde zaken.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 20 november 2013 16:57]

Denk zelf dat na de smartphone en tablet race nu het televisie scherm aan de beurt is .
Er komt momenteel een plethora aan Android TV boxjes op de markt.
Met ook hele snelle zoals bijvoorbeeld deze http://www.nuvola4k.com/ aanstaande
Anoniem: 513032
20 november 2013 14:49
Is dit resultaat niet te behalen door middel van het overclocken van de Snapdragon 800 AB versie?
4k op een mobiel apparaat is natuurlijk onzin, maar dat betekent ook dat de prestaties bij 1080p heel strak zullen zijn. Dat zal grafisch veel gedetailleerdere games en apps mogelijk maken. De smartphone is nog lang niet 'af'!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee