Samengevat
De Asus R453 is compact, behoorlijk snel en dankzij de hybride harde schijf verloopt het opstarten van veelgebruikte programma's ook snel. Dankzij de Haswell-processor is de accuduur ook niet verkeerd. Het toetsenbord en scherm vormen kritiekpunten. De toetsen laten zich indrukken tot onder de rand van de behuizing, terwijl het scherm tegenvalt op gebied van helderheid en kijkhoeken. De aanwezigheid van een dvd-brander springt in het oog, omdat optische stations op nieuwe laptops steeds vaker weggelaten worden.
Pluspunten
Snelle processor Hybride harde schijf
Minpunten
Matig toetsenbord Tegenvallende kijkhoeken
Eindoordeel
Asus levert laptops in soorten en maten; zelfs binnen de categorie van de betaalbare 14"-laptops is er nog keuze. We schreven al eens een korte review over de 14"-VivoBook S400, maar Asus heeft zich niet door de S400 laten weerhouden om nog een 14"-laptop, met een vergelijkbare prijs uit te brengen.
Hoewel de Asus R453 op de S400 lijkt, zijn er ook verschillen. Zo is een touchscreen op dit nieuwere model achterwege gebleven, terwijl de ouderwetse dvd-brander terug is van weggeweest. Asus lijkt met de R453 dus terug in de tijd te gaan. Of dat ook echt zo is, hebben we getest.
Uiterlijk, toetsenbord en touchpad
De R453 heeft een schermdiagonaal van 14" en is daarmee vrij compact. Net als bij veel andere Asus-laptops is de buitenkant van de R453 van geborsteld aluminium gemaakt, terwijl de bodemplaat van plastic is. Het gewicht is met bijna twee kilo voor een 14"-laptop niet bijzonder laag, al hebben we hier natuurlijk niet met een ultrabook te doen.
Dat het geen laptop van duizend euro is, blijkt onder andere uit de afwerking. Het klepje van de dvd-speler hangt een beetje scheef en het deksel van de laptop geeft makkelijk mee onder druk. Het toetsenbord van de R453 kon ons helaas ook niet bekoren. De toetsen geven namelijk een wat slappe feedback, maar nog hinderlijker bleek dat de knoppen zich tot onder de bovenrand van de behuizing laten indrukken. Dat staat snel tikken in de weg, doordat je vinger de toets diep moet indrukken en vervolgens een stukje omhoog moeten komen om niet tegen het randje rondom de toets te stoten.
De touchpad werkt wel naar tevredenheid. Het oppervlak is op dezelfde hoogte geplaatst als de polssteunen en heeft een duidelijk klikgevoel. De touchpad lijkt echter niet helemaal recht in de behuizing te liggen en in de rechterbovenhoek omhoog te steken. Vreemd genoeg zijn we dit al eerder bij Asus-laptops tegengekomen, zoals bij de N550.
Scherm, accuduur en snelheid
Het scherm van de R453 vormt een grote tegenvaller voor deze laptop van toch bijna zeshonderd euro. De schermresolutie is met 1366x768 pixels laag, maar helaas is dat nog altijd gebruikelijk voor deze prijsklasse. Aan de lage resolutie tillen we dus niet te zwaar, maar aan de slechte kijkhoeken wel. Asus lijkt hetzelfde tn-paneel als in de VivoBook S400 te hebben gemonteerd, wat tot gevolg heeft dat de kleuren inverteren bij scherpe kijkhoeken. Daarnaast is de kleurreproductie vrij slecht. Het valt pas op als er een tweede monitor naast de R453 wordt gebruikt, maar de kleurtemperatuur is aan de hoge kant en daardoor ziet alles er wat 'blauwig' uit.
Er zijn dus veel overeenkomsten met de VivoBook S400, maar er zijn ook verschillen. De processor is namelijk een Intel Core i5-4200U, van Intels Haswell-generatie, die zuiniger is dan de voorgaande Ivy Bridge-generatie. De accuduur is met vijf en een half uur tijdens browsen dan ook netjes. Ook tijdens het kijken van een 1080p-film gaat de laptop redelijk lang mee op een acculading: iets meer dan vijf uur.
Dankzij de Core i5-processor is de R453 behoorlijk snel, al moet je geen zware videobewerkingen op de laptop willen doen. Tijdens het dagelijks gebruik bepaalt vooral de snelheid van de harde schijf hoe snel de laptop aanvoelt. Asus heeft een hybride harde schijf van Seagate gemonteerd, die veelgebruikte bestanden automatisch naar het ingebouwde snelle flashgeheugen kopieert. Daardoor voelt de laptop bij het starten van Windows en veel gebruikte programma's snel aan.
Conclusie
De Asus R453 is compact, behoorlijk snel en dankzij de hybride harde schijf verloopt het starten van veelgebruikte programma's ook snel. Dankzij de Haswell-processor is de accuduur evenmin verkeerd. Het toetsenbord en scherm vormen kritiekpunten. De toetsen laten zich indrukken tot onder de rand van de behuizing, terwijl het scherm tegenvalt wat helderheid en kijkhoeken betreft. De aanwezigheid van een dvd-brander springt in het oog, omdat optische stations op nieuwe laptops steeds vaker weggelaten worden.
Verkorte review |
---|
Tweakers test elk product op dezelfde manier en met dezelfde aandacht. Om met de middelen die we hebben meer te kunnen doen, kiezen we ervoor bij sommige reviews niet alle testgegevens met onze duiding te tonen. Dit is zo'n verkorte review. Al onze gebruikelijke tests zijn wel uitgevoerd en de resultaten zijn via het Tweakers Testrapport in de rechterbalk te vinden. Wil je meer weten over hoe we producten testen? Klik dan hier. |