Door Jelle Stuip

Redacteur

Asus R453-laptop

06-07-2014 • 08:00

34

Asus R453-laptop

Samengevat

De Asus R453 is compact, behoorlijk snel en dankzij de hybride harde schijf verloopt het opstarten van veelgebruikte programma's ook snel. Dankzij de Haswell-processor is de accuduur ook niet verkeerd. Het toetsenbord en scherm vormen kritiekpunten. De toetsen laten zich indrukken tot onder de rand van de behuizing, terwijl het scherm tegenvalt op gebied van helderheid en kijkhoeken. De aanwezigheid van een dvd-brander springt in het oog, omdat optische stations op nieuwe laptops steeds vaker weggelaten worden.

Pluspunten

  • Snelle processor
  • Hybride harde schijf

Minpunten

  • Matig toetsenbord
  • Tegenvallende kijkhoeken

Eindoordeel

Tweakers zegt: 6

Asus levert laptops in soorten en maten; zelfs binnen de categorie van de betaalbare 14"-laptops is er nog keuze. We schreven al eens een korte review over de 14"-VivoBook S400, maar Asus heeft zich niet door de S400 laten weerhouden om nog een 14"-laptop, met een vergelijkbare prijs uit te brengen.

Asus R453

Hoewel de Asus R453 op de S400 lijkt, zijn er ook verschillen. Zo is een touchscreen op dit nieuwere model achterwege gebleven, terwijl de ouderwetse dvd-brander terug is van weggeweest. Asus lijkt met de R453 dus terug in de tijd te gaan. Of dat ook echt zo is, hebben we getest.

Uiterlijk, toetsenbord en touchpad

De R453 heeft een schermdiagonaal van 14" en is daarmee vrij compact. Net als bij veel andere Asus-laptops is de buitenkant van de R453 van geborsteld aluminium gemaakt, terwijl de bodemplaat van plastic is. Het gewicht is met bijna twee kilo voor een 14"-laptop niet bijzonder laag, al hebben we hier natuurlijk niet met een ultrabook te doen.

Dat het geen laptop van duizend euro is, blijkt onder andere uit de afwerking. Het klepje van de dvd-speler hangt een beetje scheef en het deksel van de laptop geeft makkelijk mee onder druk. Het toetsenbord van de R453 kon ons helaas ook niet bekoren. De toetsen geven namelijk een wat slappe feedback, maar nog hinderlijker bleek dat de knoppen zich tot onder de bovenrand van de behuizing laten indrukken. Dat staat snel tikken in de weg, doordat je vinger de toets diep moet indrukken en vervolgens een stukje omhoog moeten komen om niet tegen het randje rondom de toets te stoten.

De touchpad werkt wel naar tevredenheid. Het oppervlak is op dezelfde hoogte geplaatst als de polssteunen en heeft een duidelijk klikgevoel. De touchpad lijkt echter niet helemaal recht in de behuizing te liggen en in de rechterbovenhoek omhoog te steken. Vreemd genoeg zijn we dit al eerder bij Asus-laptops tegengekomen, zoals bij de N550.

Asus R453Asus R453Asus R453Asus R453

Scherm, accuduur en snelheid

Het scherm van de R453 vormt een grote tegenvaller voor deze laptop van toch bijna zeshonderd euro. De schermresolutie is met 1366x768 pixels laag, maar helaas is dat nog altijd gebruikelijk voor deze prijsklasse. Aan de lage resolutie tillen we dus niet te zwaar, maar aan de slechte kijkhoeken wel. Asus lijkt hetzelfde tn-paneel als in de VivoBook S400 te hebben gemonteerd, wat tot gevolg heeft dat de kleuren inverteren bij scherpe kijkhoeken. Daarnaast is de kleurreproductie vrij slecht. Het valt pas op als er een tweede monitor naast de R453 wordt gebruikt, maar de kleurtemperatuur is aan de hoge kant en daardoor ziet alles er wat 'blauwig' uit.

Er zijn dus veel overeenkomsten met de VivoBook S400, maar er zijn ook verschillen. De processor is namelijk een Intel Core i5-4200U, van Intels Haswell-generatie, die zuiniger is dan de voorgaande Ivy Bridge-generatie. De accuduur is met vijf en een half uur tijdens browsen dan ook netjes. Ook tijdens het kijken van een 1080p-film gaat de laptop redelijk lang mee op een acculading: iets meer dan vijf uur.

Dankzij de Core i5-processor is de R453 behoorlijk snel, al moet je geen zware videobewerkingen op de laptop willen doen. Tijdens het dagelijks gebruik bepaalt vooral de snelheid van de harde schijf hoe snel de laptop aanvoelt. Asus heeft een hybride harde schijf van Seagate gemonteerd, die veelgebruikte bestanden automatisch naar het ingebouwde snelle flashgeheugen kopieert. Daardoor voelt de laptop bij het starten van Windows en veel gebruikte programma's snel aan.

Conclusie

De Asus R453 is compact, behoorlijk snel en dankzij de hybride harde schijf verloopt het starten van veelgebruikte programma's ook snel. Dankzij de Haswell-processor is de accuduur evenmin verkeerd. Het toetsenbord en scherm vormen kritiekpunten. De toetsen laten zich indrukken tot onder de rand van de behuizing, terwijl het scherm tegenvalt wat helderheid en kijkhoeken betreft. De aanwezigheid van een dvd-brander springt in het oog, omdat optische stations op nieuwe laptops steeds vaker weggelaten worden.

Verkorte review

Tweakers test elk product op dezelfde manier en met dezelfde aandacht. Om met de middelen die we hebben meer te kunnen doen, kiezen we ervoor bij sommige reviews niet alle testgegevens met onze duiding te tonen. Dit is zo'n verkorte review. Al onze gebruikelijke tests zijn wel uitgevoerd en de resultaten zijn via het Tweakers Testrapport in de rechterbalk te vinden. Wil je meer weten over hoe we producten testen? Klik dan hier.

Reacties (34)

34
31
11
1
0
14
Wijzig sortering
Anoniem: 64119 6 juli 2014 09:36
Alles groter dan 12 inch met nog de 2008 standaard 1366X768 is sinds 2010 bij mij kansloos.
(Al kan de notebook stofzuigen en de afwas doen........)

Imho door de slechte ergonomie pure verkwisting van arbeid en middelen....

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 64119 op 23 juli 2024 01:44]

Hetzelfde geld voor een cheap TN schermen ... en toch blijven ze die rommel er maar induwen. De doorsnee entry smartphone heeft een hogere resolutie.
Anoniem: 193302 6 juli 2014 08:07
Geen touchscreen en wel een brander is voor mij niet terug in de tijd maar juist een goede keuze.

De beweging naar het touchscreen vind ik op een laptop juist onnatuurlijk en als ik mijn laptop gebruik ligt mijn hand toch op de muis dus het kost juist meer tijd om het touchscreen te gebruiken. Daarvoor heb ik een tablet.

Wel jammer van het slechte tn panel.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 193302 op 23 juli 2024 01:44]

Half eens.

Een touchscreen is inderdaad onzin voor een laptop form-factor, maar een dvd brander is inmiddels behoorlijk overbodig. Had daarvoor een beter toetsenbord of een echte ssd of een beter scherm of desnoods alleen een plekje voor een tweede hdd in de plaats gedaan.
Mee eens met de aanvulling. Lijkt mij een betere keuze om gewoon 1 USB DVD/BR brander/speler te kopen voor al je apparaten. Uiteindelijk goedkoper en efficiënter, en meer dan 1 is echt niet nodig in de tegenwoordige tijd (voor de meesten mensen in ieder geval).

[Reactie gewijzigd door PostHEX op 23 juli 2024 01:44]

Er zijn mensen, ik ken er 2, die nog steeds behoefte hebben aan een interne brander. De een is een veiligheidsinspecteur en de ander professioneel fotograaf. Beide branden elk project na afronding op dvd en tijdens klussen doen ze dat op locatie voor klanten. Je zou kunnen zeggen dat dat ook via USB kan, maar dan moet je je stick terug krijgen terwijl er bij beide opdrachtgevers behoefte is om het opgeleverde product in een archiefmap te doen.

Persoonlijk ga ik voor de externe DVD brander, maar er bestaat wel degelijk vraag naar laptops met interne brander. Zeggen dart een DVD-brander overbodig is is dus niets meer dan onze mening waar lang niet iedereen het mee eens is.

Overigens gebruiken beide heren een Mac, dus allebei hebben ze pech want Apple levert geen MacBooks meer met superdrive.
Aangezien ze een Mac gebruiken, blijkt de brander dus ook geen noodzaak, maar een welkome extra. Ik zie dan net als hierboven een optische drive, zowel DVD als Blu Ray als een stap terug in de tijd. Het kost onnodig veel ruimte in de bouw van de laptop en beperkt de dikte ervan.

Enkel voor multi-media doeleinden vind ik een blu-ray speler discutabel, maar persoonlijk vind ik een laptop gebruiken voor multi-media gebruik nog meer discutabel.
Maar wat is dan het probleem dat ze zou weerhouden om een externe brander mee te nemen? Ik bedoel dat is het mooie van een externe brander; hij is portable.

De mensen die jij opnoemde die baat hebben bij een DVD brander, zij zijn een relatief kleine groep in vergelijking tot de rest van de markt. Ook de zakelijke markt heeft steeds minder een DVD lezer/brander nodig met de groei van investering in cloud of LAN gebaseerde diensten. Daarnaast kiezen zij er voor om projecten te branden in plaats van digitaal (eventueel versleuteld) te versturen.
Klopt het is een kleine groep, maar toch is de groep groot genoeg voor Asus om er nog steeds laptops voor te maken. Een externe DVD brander is natuurlijk veel minder portable dan een laptop met ingebouwde brander (ik bedoel het is wel veel fijner als hij zit ingebouwd, wat natuurlijk ook het hele idee van een laptop is: allles in 1 apparaat (toetsenbord, muis, computer, speakers, beeldscherm).
Een DVD bay heeft natuurlijk wel als voordeel dat er (niet-officiële) inserts (kunnen) komen waarmee je een extra 2,5" HDD kan toevoegen aan de laptop. De vraag is dan natuurlijk of het de moeite is met die laptop en gezien de prijs/kwaliteitsverhouding lijkt mij dit van niet.

Toch wel vreemd dat een half afgewerkte laptop je nog steeds €600 kan kosten.
Als fabrikant kan je dan beter een laptop uitbrengen met 2 2.5 inch bays, of met 1 of meer m.2 aansluitingen. Dat scheelt een boel ruimte.

Dus ja, ik vind het ook een stap terug in de tijd en een onbegrijpelijke keuze.
Mee eens, maar Je kan nu nog zelf een cage kopen en daar een ssd in doen.
Ach, voor het publiek die deze range laptops gaat kopen zijn er vast nog een hele hoop mensen waarbij een touchscreen echt handig is... net zoals vroeger alles met toetsenbord, veel beter & sneller was, (ten opzichte van muisgebruik) is dat nu een beetje het geval met zo'n touchscreen.

Nu een laptop verkopen zonder touchscreen is een nadeel, zeker als verkoopsargument.
Een touchscreen op een laptop is niet sneller om mee te werken. Ooit dacht ik ook dat het wel sneller werkt (want je denkt, aanraakscherm = directere input/manipulatie van de GUI), maar feit is dat het meer moeite en tijd kost om steeds je arm op te moeten tillen (dat normaal natuurlijk bij een laptop op het niveau rust waar het toetsenbord zit), dan simpelweg je vingers gewoon een paar centimeter naar beneden halen naar het touchpad om daar alle touch gestures in te voeren.

Daarnaast kan je een veel beter verkoop argument nerzetten als je met een lagere prijs komt, omdat je juist een aanraakscherm in je product als fabrikant heb vermeden. Als je bijvoorbeeld naar de ultrabook markt kijkt (wat die Asus ook probeert te zijn), dan is dat segment van de laptop markt er niet goedkoper op geworden sinds de verplichting van touch om aan het ultrabook labeltje te moeten voldoen. Ik zou zeggen; dump touch, of geef mensen gewoon een configureerbare optie. Op de Lenovo website kun je bijvoorbeeld bij de Thinkpad T440s zelf kiezen of je touch wilt of niet. Het zou goed zijn als meerdere fabrikanten zulke opties geven, zonder dat je daar op moet wachten totdat de fabrikant een non-touch versie uitbrengt.

[Reactie gewijzigd door PostHEX op 23 juli 2024 01:44]

In 2010 legde Steve Jobs dit ook uit. Persoonlijk sta ik achter jullie uitleg en ik heb dus geen behoefte aan een touchscreen in mijn Macbook. Aan de andere kant vind ik het meest interessante product van dit moment wel de Surface Pro. Maar dat is vooral omdat het de ideale hybride is.
Zeer bedankt voor die link. Ik zou willen dat ik dat eerder van Apple vernomen had in plaats van erachter te komen waarom Apple touch op Mac vermijd door een ultrabook met touch te kopen en er zelf tegen de muur te lopen. Al heb ik die ultrabook nooit gehouden, maar toch. :)

Op de meeste hybrids is touch zeker een goed ding. Al moet gezegd worden dat voor sommige hybrids het niet ideaal uitpakt, maar dat zijn dan ook de tablet/laptop hybrids waarbij er veel hardware in het tablet gedeelte word gepropt, weinig hardware in het toetsenbord/dock, waardoor je een gewicht balans probleem krijgt als het scherm/tablet geen kickstand heeft.
Maar de Surface Pro linie (vooral die nieuwe Surface Pro 3) zijn inderdaad zeer smaakvolle en goed doordachte producten. Ik denk dat Microsoft met Broadwell op een cruciaal moment komt waar hun Surface Pro echt flink kan gaan weghakken in de tablet markt. Voor het eerst kan MS een Intel Core CPU in handen krijgen die geen actieve koeling vereist, wat de accuduur en tablet gebruiks gemak alleen maar ten goede zal komen.
Tuurlijk. Hij zei ook dat we geen kleine tablets wilden hebben. En zie de ipad mini.
Een macbook heeft ook helemaal geen interface waar dat handig is. Windows 8 wel. En touch is fijn ter aanvulling. Ook op een non hybrid laptop. Niemand zegt dat je dat de hele dag gaat gebruiken. Daarnaast zijn we niet allemaal gelijk. Sommige willen het niet. Anderen vinden het wel een praktische aanvulling.
Anoniem: 454358 @PostHEX6 juli 2014 13:52
Het heeft wl voordelen. Voor op de bank hangen heb ik een 11" netbookje ( http://tweakers.net/product/375135/acer-aspire-v5-122p/ tip, ideaal ding voor 330€), en bij een beetje casual surfen vind ik een touchscreen fijner en sneller werken. Ik gebruik die dan eigenlijk als tablet, maar een fysiek keyboard wil ik (ook persoonlijk) niet missen, en dit is voor mij dus ideaal.

Op een grote 15" werk laptop met losse muis op een bureau heb ik de behoefte niet.
Met het netbook formfactor heb ik geen persoonlijke ervaring, dus dat geef ik het voordeel van de twijfel (al zou ik persoonlijk dan voor de pricewatch: Asus Transformer Book T100TA-DK002H Grijs gaan, aangezien daar je het scherm kan los koppelen en als volwaardig tablet te gebruiken is). Maar uit mijn werkelijke ervaring begint touch op een laptop nutteloos te worden vanaf 13.3".

Al moet ik zeggen, als fabrikanten het voor laptop gebruikers mogelijk maakt om het scherm helemaal 180 graden plat op tafel kan leggen, dat zou een wereld van verschil maken voor touch gebruik. Tis natuurlijk niet optimaal, maar nog veel beter dan wat de meeste laptops met touch te bieden hebben. Ik weet dat de Lenovo T440s met touch (als je voor die configuratie kiest) je het scherm wel plat op de tafel kan leggen.
http://cdn.pcper.com/file...w/2014-01-12/PC063666.jpg
Maar da's een van de weinige opties op de markt met zulke scharnieren.

[Reactie gewijzigd door PostHEX op 23 juli 2024 01:44]

Ga het niet voor de rest van de wereld bepalen. Verschillende mensen, verschillende wensen.
Yep, ken een aantal mensen die niet meer zonder touch op een laptop willen. Het als een ideale aanvulling zien. Maar je zal zien dat er altijd weer mensen zijn die beweren dat 'we' dat niet nodig hebben. Of zelfs ongewenst. Of een man van een bedrijf met een OS met een ander interface aanhaalt die zogenaamd gelijk zal hebben. /s
Wat ik niet snap is dat je in een tablet tegenwoordig zonder problemen een LCD-paneel van 2048x1536 krijgt en men in de laptops met sub-HD-resoluties blijft werken.
Contracten en/of prijs.

Al moet ik vertellen dat de prijsfactor me niet helemaal realistisch lijkt. Ik heb zelf nooit een beetje realistisch argument gehoord. Je weet gewoon dat een dergelijk apparaat er gewoon schraal afsteekt naast een tablet. Je snijdt jezelf dus in je vingers door een dergelijk product aan te bieden.

Contracten kunnen een issue zijn waarbij voor langere tijd moet worden afgenomen. Dat zou echt stupide zijn.
Ik heb deze laptop, ik vind jet wel meevallen wat betreft het toetsenbord. Met het typen haal ik gewoon de snelheid die ik op andere toetsenborden ook haal. Ook het touchpad werkt naar behoren. Alleen het scherm is inderdaad matig en het spiegelt ook gigantisch.
Vind een mooie laptop, alleen jammer dat er geen dedicated gpu aan boord zit:(
Dit is toch zo'n model waar NBD op mogelijk is? Asus heeft NBD op de B modellen, maar volgens mij ook op de R modellen.

Dat zou ook meteen de lage resolutie verklaren. In het zakelijke segment zijn zie je vaak lagere resoluties. Wellicht zodat de letters in Office niet te klein worden?
Als je een perfecte laptop wilt is dit natuurlijk niks voor u, maar aan gezien de prijs vind ik het gewoon goed en een prima laptop.
Het is toch wel erg slecht dat de nieuwe asus laptops dezelfde probmen met de afwerking hebben als mijn 2 jaar oude N56 (scheef touchpad, slecht kwaliteit toetsenbord, dvd speler die scheef in de behuizing zit, etc). Bij mijn laptop was het zelfs zo erg dat de helft van het touchpad niet werkte en na een jaar een toets was afbroken. Nu 3 maand na de reparatie staan de toetsen weer schots en scheef |:( Ik zou dus erg uitkijken met asus laptops.
Volgens mij heeft dit model NBD, dus dan heb je die problemen niet.
Volgens mijn leverancier gaat NBD niet via ComServe. Echter zou dat wel zo zijn, dan maakt dat niet uit, want het is toch NBD.

Ik weet wel dat de B modellen NBD hebben, maar van de R modellen weet ik het niet zeker. Wellicht kan een andere Tweaker daar iets over vertellen?
Valt dus tegen. Dan maar beter even doorsparen, lijkt mij.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.