Door Jelle Stuip

Redacteur

Asus Vivobook S400-laptop

08-06-2014 • 08:00

22 Linkedin

Asus S400

Pluspunten

 • Stevige behuizing
 • Harde schijf met flashcache

Minpunten

 • Tegenvallende kwaliteit toetsenbord en touchpad
 • Accuduur maximaal vier uur

Eindoordeel

Tweakers zegt: 8

Asus verkoopt met de Vivobook S400-serie compacte, ultabookachtige laptops met prijzen tot ongeveer achthonderd euro, maar de goedkoopste in de serie is al voor minder dan zeshonderd euro te krijgen. De behuizing is relatief compact en is gemaakt van stevig, geborsteld aluminium. Door het 14"-scherm, dat de laptop net iets kleiner dan gemiddeld maakt, zou de S400 zomaar de allemansvriend kunnen zijn die zich makkelijk laat meenemen, maar die ook op de keukentafel tot zijn recht komt. Wij zochten uit of dat inderdaad het geval is.

Uiterlijk, toetsenbord en touchpad

De Vivobook S400 valt tussen een laptop en een ultrabook in. Als je de laptop optilt, lijkt het gewicht hoger dan je van een 14"-laptop zou verwachten en dat blijkt het met 1848 gram ook te zijn. De achterkant van het scherm en de bovenkant van de laptop zijn gemaakt van aluminium, wat ongetwijfeld bijdraagt aan het gewicht, maar er ook voor zorgt dat de laptop stevig aanvoelt en de indruk geeft tegen een stootje te kunnen.

De behuizing mag dan bovengemiddeld zijn, het toetsenbord en de touchpad springen er niet echt uit. De toetsen van het toetsenbord zijn vlak, waar we liever wat reliëf hadden gezien, en de toetsen hadden een wat stevigere feedback mogen geven. Daarnaast kraakte het toetsenbord op ons testmodel tijdens het tikken enigszins, wat erop wijst dat dit een punt is waarop slijtage kan optreden.

Wat snelheid betreft zit het
wel goed met de S400

De touchpad is omringd door een mooi afgewerkt 'chromen' randje, waarmee korte, duidelijke clicks gemaakt kunnen worden. Het oppervlak is lekker glad en maakt een goede precisie mogelijk. Helaas bleek de touchpad op onze test-S400 te hoog in de behuizing te liggen en zelfs uit te steken boven de polssteunen. De touchpad ondersteunt multitouch, maar tijdens het swipen raak je steeds de zijkant van de touchpad. Net als de kraakjes in het toetsenbord kan dit euvel exemplarisch zijn.

Scherm, accuduur en snelheid

Asus heeft de S400 uitgerust met een 14"-touchscreen met een resolutie van 1366x768 pixels. De integratie van een touchscreen betekent meteen dat het ook een spiegelend scherm is, waarvan we, door de reflecties die dat met zich meebrengt, geen fan zijn. Wie veel apps in de Windows 8-interface gebruikt, is echter wel gebaat bij een aanraakgevoelig scherm.

Asus maakt net als veel andere fabrikanten in deze prijsklasse gebruik van een tn-paneel en dat heeft in de regel tot gevolg dat de kijkhoeken van het scherm tegenvallen. Bij de S400 vallen de verticale kijkhoeken tegen, maar de horizontale kijkhoeken blijken voor een tn-paneel bijzonder goed te zijn. Daardoor behoud je een goed beeld, ook als je met verschillende mensen bijvoorbeeld naar een film kijkt op het systeem. Daarbij moet er overigens niet te veel omgevingslicht aanwezig zijn. De maximale helderheid van het scherm is 220cd/m² en de contrastverhouding ligt op 348:1. Daarmee is buitenshuis werken op de laptop zo goed als onmogelijk en ook invallend zonlicht leidt tot een slechte afleesbaarheid van het scherm.

Als het op accuduur aankomt, heeft de S400 meer trekjes van een gewone laptop dan van een ultrabook. Tijdens webbrowsen gaat de laptop niet langer dan vier uur mee en tijdens het bekijken van een 1080p-film komen we op drie uur uit. Hoewel de laptop dankzij zijn formaat makkelijk mee te nemen is, mag daar in de meeste gevallen dan ook een adapter bij gerekend worden.

Een van de redenen waarom de laptop niet bijzonder lang meegaat op een acculading, is de verouderde processorarchitectuur. De Core i3-3217U-processor is niet veel langzamer dan de nieuwere Haswell-processors, maar de nieuwe architectuur springt een stuk efficiënter met energie om. Wat snelheid betreft zit het dus wel goed met de S400. Bovendien wordt de harde schijf versneld door het gebruik van een flashcache, waardoor starttijden korter zijn dan bij laptops met alleen een harde schijf. Een ssd is in alle gevallen nog sneller, maar dat is geen optie bij de Vivobook S400. Wie zelf de harde schijf wil vervangen, zal daar overigens weinig moeite mee hebben; de standaard 2,5"-sata-schijf is makkelijk vervangbaar.

Conclusie

De Vivobook S400 biedt bovengemiddeld veel waar voor je geld, zeker als je de aanschaf van de goedkopere versie overweegt. De stevige aluminium behuizing en de harde schijf met caching-ssd zouden we eerder op duurdere laptops verwachten. Er staat wel tegenover dat de S400 ondertussen een enigszins verouderd model is. Dat betekent dat de laptop standaard met Windows 8 en niet met 8.1 wordt geleverd en dat de Core i3-processor nog van de vorige generatie is. In snelheid schelen de huidige en de vorige generatie i3 niet veel en de upgrade naar Windows 8.1 is gratis. Daarmee is de S400 een laptop van bovengemiddelde kwaliteit, die op de keukentafel nog beter tot zijn recht komt dan onderweg.

Verkorte review

Tweakers test elk product op dezelfde manier en met dezelfde aandacht. Om met de middelen die we hebben meer te kunnen doen, kiezen we ervoor bij sommige reviews niet alle testgegevens met onze duiding te tonen. Dit is zo'n verkorte review. Al onze gebruikelijke tests zijn wel uitgevoerd en de resultaten zijn via het Tweakers Testrapport in de rechterbalk te vinden. Wil je meer weten over hoe we producten testen? Klik dan hier.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (22)

Wijzig sortering
Ik tik dit op een 17 inch Asus laptop en erger me ook regelmatig aan het per ongeluk aanraken van het touchpad.

Je kunt met <Fn-F9> het touchpad uit en weer inschakelen (ik gebruik toch een muis dus standaard staat hij bij mij vrijwel altijd uit).
Voor wie geen touchscreen wil maar wel een zuinigere cpu is deze variant misschien ook interessant: pricewatch: Asus R453LA-WX080H

Dat lijkt haast dezelfde laptop te zijn op het eerste gezicht (zelfde afmetingen en gewicht zelfs) maar dan met de zuinige haswell opvolger van de cpu van de gereviewde laptop. Ook ontbreekt dus het touchscreen.

[Reactie gewijzigd door svenk91 op 8 juni 2014 11:08]

bizar dat we bij laptops nog steeds geen Full HD standaard hebben
Misschien zit daar eindelijk verandering in. Zeer recent zijn er een aantal met 1080p op de markt gekomen die in dezelfde prijsklasse zitten als die Vivobook (en overigens meer voor je geld bieden, mits je een beetje meer gewicht en een iets groter scherm geen probleem vind):

24 april pricewatch: Lenovo IdeaPad Z510
1 mei pricewatch: Toshiba Satellite L50-B-180
29 mei pricewatch: HP Pavilion 15-p032nd

Edit: Misschien ook leuk om te weten voor de gene die opzoek zijn naar een laptop voor niet al te veel geld, maar niets hebben met een glossy scherm -- laat staan touch; die Lenovo en HP hebben een non/anti-glare paneel (volgens o.a. Azerty, Acesdirect voor de Lenovo, en volgens o.a. Alternate voor de HP).

[Reactie gewijzigd door PostHEX op 8 juni 2014 09:14]

Die Lenovo IdeaPad Z510 is een interessante optie. Is dat scherm een IPS panel zoals de Acer V5? En is een i5-4200M sneller dan een Ci7-4500U ?
Ik heb nergens kunnen vinden wat voor soort LCD paneel er in de Lenovo zit. Wat de kans groot maakt dat er een TN in zit (als het IPS is, is dat een van de eerste marketings punten waar een fabrikant en/of webshop mee aan komt). Maar het kan ook anders zijn, dus daar kan ik niets inhoudelijks over zeggen. Echter een groot plus voor de Lenovo, hij heeft een verlicht toetsenbord. Dat vind je niet snel in de 600 euro markt. En zoals de heren/dames voor mij, de i5-4200M is sneller dan de i7-4500U, maar volgens de benchmarks is het verschil niet enorm. Echter de i7-4500U heeft meer features en minder stroomverbruik. Maar of je die features nodig heb, da´s een tweede.
4200M scoort gemiddeld zo'n 15% hoger in benchmarks dan de 4500U, behalve bij physics waar de i7 veel beter op scoort.
Nonsens. In elke benchmark scoort een 4500U beter dan een 4200U (wel mits een wat hoger stroomverbruik).

Als je toch een laptop vindt waarin een 4200 beter scoort dan een andere laptop met 4500, ligt dat er meestal aan dat de eerste laptop een betere koeling heeft, waardoor de 4200 continu in turbo kan blijven en de 4500 niet.
Ze hebben het over de M-variant van de i5
http://cpuboss.com/cpus/I...Core-i5-4200M#performance Lijkt me toch vrij duidelijk welke CPU er sneller is.
Ben ik de enige die dit helemaal geen goede notebook vindt?

- verouderde technologie waardoor de batterijduur beroerd is, zeker wanneer je in acht neemt dat die tijdens de levensduur ook nog beduidend af zal nemen.
- een qua resolutie inferieur scherm
- een toetsenbord en touchpad waar iets op aan te merken valt. Wanneer je touchpad niet lekker werkt dan is dat een drama tijdens het dagelijks gebruik. Je blijft je er aan ergeren.
- Maar goed dat de upgrade naar Windows 8.1 gratis is maar het kost je in tijd weer een zo een 1,5 uur extra om de upgrade met al updates te installeren.
Ik moet zeggen dat je altijd concessies doet bij een niet te dure laptop. Accuduur maakt mij weinig uit, ik kom de dag toch niet door. Dat betekent dus aan de oplader, of dat nu de hele dag is of pas na een paar uurtjes... hooguit in de trein een goed uur, maar dat is zelden een probleem.

Wat ik wel erg vervelend vind, is de positie van de touchpad. Die is bij deze Asus net als bij mijn Lenovo, te ver naar links. Vaak zie je dit bij laptops van(af) 15" met een separaat numerieke gedeelte. Deze Asus heeft dat niet, maar toch leggen ze die 'pad' te ver naar links. Mijn ervaring: typen is een ramp. Je raakt om de haverklap dat ding onbedoeld aan, waardoor de cursor steeds naar plekken schiet waar je hem niet wil hebben. Niet fijn wanneer je de tweede helft van een woord midden in je tekst terechtkomt....

Ik verlang naar mijn oude heerlijke Dell... Essentie van het verhaal is natuurlijk dat persoonlijke ervaringen en voorkeuren een groot gewicht in de schaal leggen bij de weging van de voor- en nadelen. Voor mij jammer om dit punt nooit terug te zien komen, terwijl het voor mij het belangrijkst is, alvorens ik kijk naar snelheid, accuduur, schermresolutie of wat dan ook. Zonder duidelijke afbeeldingen is het dan ook lastig zoeken naar een nieuw apparaat.
Asus levert tegenwoordig standaard SmartGesture mee, die herkent dat je het touchpad niet met je handen maar met je polsen aanraakt en schakelt het touchpad dan ook tijdelijk uit.
Op mijn S200E (kleinere varaint van de S400) zit het touchpad exact in het midden zit en nadat ik de nieuwe bewegingen heb aangeleerd heb kan ik alleen maar zeggen dat ik het een geweldig ding vind!
Om productief te zijn, komt hij op alle belangrijke punten tekort:
-scherm-resolutie,
-spiegelend scherm.
-kwaliteit keyboard
-batterijduur
-kwaliteit touchpad
Enige wat hij wel heeft, zijn redelijke prestaties, de snelheid van het systeem, cpu,hdd en gpu beperkt je bij de meeste kantoorwerkzaamheden niet.

Als consumenten laptop, voor de onderkant vd markt biedt hij wat je verwacht voor de prijs. Door de specs kan hij aardig meekomen als pc, hij zal de meeste multimedia toepassingen vloeiend kunnen afspelen, en zelfs simpele spelletjes kunnen spelen.
Heb een paar keer met deze notebook kunnen spelen, precies de punten die jij aanhaalt stoorden mij enorm. Het scherm spiegelt echt flink, voor mij direct een breekpunt. Ik vond het al een ramp om mee te werken terwijl ik op een kantoor zat met zonwering. Maar eerlijk is eerlijk, dit zien we bij de meeste notebooks met touchscreen momenteel.

Weet iemand of Asus de problemen met het scherm heeft weten op te lossen? Deze notebook heb ik veel terug zien komen omdat een lamineer laag van het scherm loslaat. Komt een luchtbel in het midden van het scherm.
Deze laptop lijkt erg veel op de n56vm die ik in augustus alweer twee jaar heb. Wel grappig dat Asus toch een soort standaard design heeft.

Voor de rest: best veel laptop idd voor de prijs die ze er voor vragen
Offtopic: ik vind het goed dat Tweakers (nu meer?) reviews schrijft van niet high-end apparaten. Ook mensen met een budget zullen op internet op zoek gaan naar reviews etc.
Wow... TN schermpje van lage resolutie en laag contrast, spiegelend scherm, lage kwaliteit toetsenbord/touchpad, geen DVD speler, relatief weinig geheugen, ultra low-voltage dual-core i3 CPU, geen GPU en dan nog maar 3-4 uurtjes accu? :?

Normaal ben ik wel fan van Asus, maar dit is gewoon geen waar voor je geld. Enige goede aan deze notebook is het gewicht van 1.8kg

Mocht je dit lezen en in de markt zijn voor een notebook, zou ik toch echt een prijsklasse hoger gaan want deze notebook is best wel geldverspilling in mijn mening.
Weer die tegenvallende accuduur bij de Vivobook. Je zou denken dat ze van de S300/X202E wel geleerd hebben..
Doet me denken aan onze nieuwe HP ProBook 450, zelfde prijs maar dan met Core i5 3230 en HD 8750M videokaart, alleen wel met standaard 5400rpm HDD. Heel veel machine voor je geld, en deze Asus zo te zien ook. De budget en middenklassers worden steeds beter!
0Anoniem: 426269
9 juni 2014 01:06
4 redenen om deze over te slaan:
1. resolutie van 1366x768 pixels
2. spiegelend scherm
3. geen (mini) displayport
4. Windows 8 i.p.v. Windows 8.1 (gezien de matige driverondersteuning van Asus, niet meer werkende laptops na upgrade van 8 naar 8.1)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee