Pluspunten
- Stevige behuizing
- Harde schijf met flashcache
Minpunten
- Tegenvallende kwaliteit toetsenbord en touchpad
- Accuduur maximaal vier uur
Eindoordeel
Asus verkoopt met de Vivobook S400-serie compacte, ultabookachtige laptops met prijzen tot ongeveer achthonderd euro, maar de goedkoopste in de serie is al voor minder dan zeshonderd euro te krijgen. De behuizing is relatief compact en is gemaakt van stevig, geborsteld aluminium. Door het 14"-scherm, dat de laptop net iets kleiner dan gemiddeld maakt, zou de S400 zomaar de allemansvriend kunnen zijn die zich makkelijk laat meenemen, maar die ook op de keukentafel tot zijn recht komt. Wij zochten uit of dat inderdaad het geval is.
Uiterlijk, toetsenbord en touchpad
De Vivobook S400 valt tussen een laptop en een ultrabook in. Als je de laptop optilt, lijkt het gewicht hoger dan je van een 14"-laptop zou verwachten en dat blijkt het met 1848 gram ook te zijn. De achterkant van het scherm en de bovenkant van de laptop zijn gemaakt van aluminium, wat ongetwijfeld bijdraagt aan het gewicht, maar er ook voor zorgt dat de laptop stevig aanvoelt en de indruk geeft tegen een stootje te kunnen.
De behuizing mag dan bovengemiddeld zijn, het toetsenbord en de touchpad springen er niet echt uit. De toetsen van het toetsenbord zijn vlak, waar we liever wat reliëf hadden gezien, en de toetsen hadden een wat stevigere feedback mogen geven. Daarnaast kraakte het toetsenbord op ons testmodel tijdens het tikken enigszins, wat erop wijst dat dit een punt is waarop slijtage kan optreden.
Wat snelheid betreft zit het
wel goed met de S400
De touchpad is omringd door een mooi afgewerkt 'chromen' randje, waarmee korte, duidelijke clicks gemaakt kunnen worden. Het oppervlak is lekker glad en maakt een goede precisie mogelijk. Helaas bleek de touchpad op onze test-S400 te hoog in de behuizing te liggen en zelfs uit te steken boven de polssteunen. De touchpad ondersteunt multitouch, maar tijdens het swipen raak je steeds de zijkant van de touchpad. Net als de kraakjes in het toetsenbord kan dit euvel exemplarisch zijn.
Scherm, accuduur en snelheid
Asus heeft de S400 uitgerust met een 14"-touchscreen met een resolutie van 1366x768 pixels. De integratie van een touchscreen betekent meteen dat het ook een spiegelend scherm is, waarvan we, door de reflecties die dat met zich meebrengt, geen fan zijn. Wie veel apps in de Windows 8-interface gebruikt, is echter wel gebaat bij een aanraakgevoelig scherm.
Asus maakt net als veel andere fabrikanten in deze prijsklasse gebruik van een tn-paneel en dat heeft in de regel tot gevolg dat de kijkhoeken van het scherm tegenvallen. Bij de S400 vallen de verticale kijkhoeken tegen, maar de horizontale kijkhoeken blijken voor een tn-paneel bijzonder goed te zijn. Daardoor behoud je een goed beeld, ook als je met verschillende mensen bijvoorbeeld naar een film kijkt op het systeem. Daarbij moet er overigens niet te veel omgevingslicht aanwezig zijn. De maximale helderheid van het scherm is 220cd/m² en de contrastverhouding ligt op 348:1. Daarmee is buitenshuis werken op de laptop zo goed als onmogelijk en ook invallend zonlicht leidt tot een slechte afleesbaarheid van het scherm.
Als het op accuduur aankomt, heeft de S400 meer trekjes van een gewone laptop dan van een ultrabook. Tijdens webbrowsen gaat de laptop niet langer dan vier uur mee en tijdens het bekijken van een 1080p-film komen we op drie uur uit. Hoewel de laptop dankzij zijn formaat makkelijk mee te nemen is, mag daar in de meeste gevallen dan ook een adapter bij gerekend worden.
Een van de redenen waarom de laptop niet bijzonder lang meegaat op een acculading, is de verouderde processorarchitectuur. De Core i3-3217U-processor is niet veel langzamer dan de nieuwere Haswell-processors, maar de nieuwe architectuur springt een stuk efficiënter met energie om. Wat snelheid betreft zit het dus wel goed met de S400. Bovendien wordt de harde schijf versneld door het gebruik van een flashcache, waardoor starttijden korter zijn dan bij laptops met alleen een harde schijf. Een ssd is in alle gevallen nog sneller, maar dat is geen optie bij de Vivobook S400. Wie zelf de harde schijf wil vervangen, zal daar overigens weinig moeite mee hebben; de standaard 2,5"-sata-schijf is makkelijk vervangbaar.
Conclusie
De Vivobook S400 biedt bovengemiddeld veel waar voor je geld, zeker als je de aanschaf van de goedkopere versie overweegt. De stevige aluminium behuizing en de harde schijf met caching-ssd zouden we eerder op duurdere laptops verwachten. Er staat wel tegenover dat de S400 ondertussen een enigszins verouderd model is. Dat betekent dat de laptop standaard met Windows 8 en niet met 8.1 wordt geleverd en dat de Core i3-processor nog van de vorige generatie is. In snelheid schelen de huidige en de vorige generatie i3 niet veel en de upgrade naar Windows 8.1 is gratis. Daarmee is de S400 een laptop van bovengemiddelde kwaliteit, die op de keukentafel nog beter tot zijn recht komt dan onderweg.
Verkorte review |
---|
Tweakers test elk product op dezelfde manier en met dezelfde aandacht. Om met de middelen die we hebben meer te kunnen doen, kiezen we ervoor bij sommige reviews niet alle testgegevens met onze duiding te tonen. Dit is zo'n verkorte review. Al onze gebruikelijke tests zijn wel uitgevoerd en de resultaten zijn via het Tweakers Testrapport in de rechterbalk te vinden. Wil je meer weten over hoe we producten testen? Klik dan hier. |