Samengevat
Apple's MacBook Pro met retina-scherm blijkt uitgerust te zijn met een uitstekend scherm dat door zijn hoge resolutie scherp beeld geeft, gecombineerd met een hoge kleurechtheid. De accuduur is met ruim negen uur lang ten opzichte van de concurrentie en de bouwkwaliteit is hoog doordat er gebruikgemaakt is van een stevige aluminium behuizing. Componenten in de MacBook Pro zijn niet zelf te vervangen of te upgraden, dus de beslissing voor extra snelheid of opslag moet al bij aankoop gedaan worden. Hoewel het instapmodel vergelijkbaar gesprijsd is met de concurrentie, zijn upgrades stevig aan de prijs.
Pluspunten
Uitstekend scherm Lange accuduur Goede bouwkwaliteit Stille koeling
Minpunten
Componenten niet vervangbaar Dure upgrades
Eindoordeel
In oktober 2013 bracht Apple een reeks opgefriste MacBooks uit. Het ontwerp van de laptops bleef vrijwel onveranderd ten opzichte van de vorige generatie, maar onder de motorkap werd de Ivy Bridge door Haswell-hardware vervangen en werd de wifi-snelheid opgeschroefd naar 802.11ac. Enige tijd terug reviewden we het 15"-model, waarbij we tot de conclusie kwamen dat de nieuwe hardware niet alleen sneller was, maar ook goede zaken deed voor de accuduur. Bovendien bleek Apple het Retina-scherm, dat al niet verkeerd was, nog wat beter gekalibreerd te hebben. In deze review nemen we de 13"-MacBook onder handen en bekijken we of dit model net zo goed is als zijn duurdere, grote broer.
Uiterlijk
In 2008 bracht Apple de eerste MacBook Pro met unibody-behuizing uit en sindsdien is de kenmerkende aluminium behuizing synoniem geworden met MacBook-laptops. Bij de modellen met Retina-scherm zijn superdrive en harde schijf achterwege gelaten, waardoor de dikte van de behuizing kon afnemen tot ongeveer 11 millimeter, waar dat nog 17 millimeter was bij eerdere versies. Volgens geruchten stopt Apple binnenkort overigens helemaal met de productie van 13"-MacBooks zonder Retina-scherm.
De unibody-behuizing is uit twee stukken aluminium vervaardigd, waarbij de onderkant verwijderd kan worden. Die constructie heeft tot gevolg dat de laptop erg stevig aanvoelt, al weet de buitenkant van het aluminium deksel onder druk mee te veren. Die stevigheid komt wel met een prijs; het gewicht bedraagt namelijk 1541 gram, terwijl vergelijkbare ultrabooks vaak onder de 1400 gram zitten.
Toetsenbord en touchpad
Apple lijkt de toetsenborden van zijn laptops in de afgelopen jaren niet veranderd te hebben en we kunnen dan ook stellen dat de toetsen aanvoelen als die van een typische MacBook. Dat betekent dat de gladde knoppen voorzien zijn van een licht kuiltje, dat je vingers op hun plaats moet houden. De stevige bouw van de laptop brengt met zich mee dat de toetsen een duidelijke aanslag hebben. De travel is voor een ultrabookachtige laptop in orde, maar de toetsen van de oude, dikkere MacBooks laten zich nog iets verder indrukken.
De glazen touchpads van vorige MacBooks hebben we steeds als erg prettig werkend en precies ervaren, en deze MacBook Pro brengt daar geen verandering in. Alle mogelijke multitouch-bewegingen zijn makkelijk uit te voeren en het systeem reageert daar accuraat op. Uiteraard komt dat niet alleen door de touchpad, maar ook door de implementatie van de bewegingen in het besturingssysteem.
Aansluitingen
De oudere MacBooks waren nog voorzien van een sleuf voor de Superdrive aan de rechterkant van de laptop, waardoor alle aansluitingen links zaten. Bij de Retina-MacBooks zijn de aansluitingen beter verdeeld. Links treffen we twee thunderbolt-aansluitingen aan, waarop via minidisplayport ook beeldschermen kunnen worden aangesloten. Daarnaast bevinden zich een usb 3.0-aansluiting en een hoofdtelefoonuitgang. De nieuwste generatie MacBook Pro is te herkennen aan de twee gaatjes, die de stereomicrofoon vormen en zich rechts naast de hoofdtelefoonaansluiting bevinden.
Rechts dus geen Superdrive meer, maar de tweede usb 3.0-aansluiting, een hdmi-aansluiting en een sd-kaartlezer. Verloopkabeltjes van thunderbolt naar ethernet en firewire worden niet bijgeleverd, maar zijn los aan te schaffen. Wie nog beeldschermen met een d-sub- of dvi-aansluiting heeft, kan ook daarvoor verloopkabeltjes aanschaffen.