Uiterlijk en aansluitingen
Samengevat
Apple's MacBook Pro met retina-scherm blijkt uitgerust te zijn met een uitstekend scherm dat door zijn hoge resolutie scherp beeld geeft, gecombineerd met een hoge kleurechtheid. De accuduur is met ruim negen uur lang ten opzichte van de concurrentie en de bouwkwaliteit is hoog doordat er gebruikgemaakt is van een stevige aluminium behuizing.
Componenten in de MacBook Pro zijn niet zelf te vervangen of te upgraden, dus de beslissing voor extra snelheid of opslag moet al bij aankoop gedaan worden. Hoewel het instapmodel vergelijkbaar gesprijsd is met de concurrentie, zijn upgrades stevig aan de prijs.
Pluspunten
-
Uitstekend scherm
-
Lange accuduur
-
Goede bouwkwaliteit
-
Stille koeling
Minpunten
-
Componenten niet vervangbaar
-
Dure upgrades
Eindoordeel
In oktober 2013 bracht Apple een reeks opgefriste MacBooks uit. Het ontwerp van de laptops bleef vrijwel onveranderd ten opzichte van de vorige generatie, maar onder de motorkap werd de Ivy Bridge door Haswell-hardware vervangen en werd de wifi-snelheid opgeschroefd naar 802.11ac. Enige tijd terug reviewden we het 15"-model, waarbij we tot de conclusie kwamen dat de nieuwe hardware niet alleen sneller was, maar ook goede zaken deed voor de accuduur. Bovendien bleek Apple het Retina-scherm, dat al niet verkeerd was, nog wat beter gekalibreerd te hebben. In deze review nemen we de 13"-MacBook onder handen en bekijken we of dit model net zo goed is als zijn duurdere, grote broer.
Uiterlijk
In 2008 bracht Apple de eerste MacBook Pro met unibody-behuizing uit en sindsdien is de kenmerkende aluminium behuizing synoniem geworden met MacBook-laptops. Bij de modellen met Retina-scherm zijn superdrive en harde schijf achterwege gelaten, waardoor de dikte van de behuizing kon afnemen tot ongeveer 11 millimeter, waar dat nog 17 millimeter was bij eerdere versies. Volgens geruchten stopt Apple binnenkort overigens helemaal met de productie van 13"-MacBooks zonder Retina-scherm.
De unibody-behuizing is uit twee stukken aluminium vervaardigd, waarbij de onderkant verwijderd kan worden. Die constructie heeft tot gevolg dat de laptop erg stevig aanvoelt, al weet de buitenkant van het aluminium deksel onder druk mee te veren. Die stevigheid komt wel met een prijs; het gewicht bedraagt namelijk 1541 gram, terwijl vergelijkbare ultrabooks vaak onder de 1400 gram zitten.
/i/1398955730.jpeg?f=imagenormal)
Toetsenbord en touchpad
Apple lijkt de toetsenborden van zijn laptops in de afgelopen jaren niet veranderd te hebben en we kunnen dan ook stellen dat de toetsen aanvoelen als die van een typische MacBook. Dat betekent dat de gladde knoppen voorzien zijn van een licht kuiltje, dat je vingers op hun plaats moet houden. De stevige bouw van de laptop brengt met zich mee dat de toetsen een duidelijke aanslag hebben. De travel is voor een ultrabookachtige laptop in orde, maar de toetsen van de oude, dikkere MacBooks laten zich nog iets verder indrukken.
De glazen touchpads van vorige MacBooks hebben we steeds als erg prettig werkend en precies ervaren, en deze MacBook Pro brengt daar geen verandering in. Alle mogelijke multitouch-bewegingen zijn makkelijk uit te voeren en het systeem reageert daar accuraat op. Uiteraard komt dat niet alleen door de touchpad, maar ook door de implementatie van de bewegingen in het besturingssysteem.
Aansluitingen
De oudere MacBooks waren nog voorzien van een sleuf voor de Superdrive aan de rechterkant van de laptop, waardoor alle aansluitingen links zaten. Bij de Retina-MacBooks zijn de aansluitingen beter verdeeld. Links treffen we twee thunderbolt-aansluitingen aan, waarop via minidisplayport ook beeldschermen kunnen worden aangesloten. Daarnaast bevinden zich een usb 3.0-aansluiting en een hoofdtelefoonuitgang. De nieuwste generatie MacBook Pro is te herkennen aan de twee gaatjes, die de stereomicrofoon vormen en zich rechts naast de hoofdtelefoonaansluiting bevinden.
Rechts dus geen Superdrive meer, maar de tweede usb 3.0-aansluiting, een hdmi-aansluiting en een sd-kaartlezer. Verloopkabeltjes van thunderbolt naar ethernet en firewire worden niet bijgeleverd, maar zijn los aan te schaffen. Wie nog beeldschermen met een d-sub- of dvi-aansluiting heeft, kan ook daarvoor verloopkabeltjes aanschaffen.
Specificaties, snelheid en accuduur
De 13"-MacBook Pro met Retina-display is verkrijgbaar in drie verschillende basismodellen. Apple leverde ons het duurste basismodel, dat voor 1829 euro over de toonbank gaat. Die basismodellen kunnen ook nog van upgrades voorzien worden; wie alle upgrades erbij koopt komt uit op een dualcore-i7-processor, 16GB werkgeheugen en een ssd van 1TB meekrijgt. Het door ons geteste model heeft een Core i5-processor, met de relatief snelle Iris-igp. Het werkgeheugen bedraagt 8GB en is vastgesoldeerd op het moederbord.
| Apple MacBook Pro A1502 |
Processor |
Intel Core i5-4288U |
Cores/threads |
2/4 |
Klokfrequentie (turbo) |
2,6GHz (3,1GHz) |
Gpu |
Intel Iris 5100 |
Werkgeheugen |
8GB ddr3-1600 |
Opslag |
Apple SSD SM0512F |
WiFi |
Broadcom BCM94360CS 802.11ac |
Schermpaneel |
13,3", ips, 2560x1600 pixels |
Apple levert de goedkoopste 13"-MacBook Pro met Retina-scherm met een Core i5-4258U-processor, terwijl het model dat wij hebben getest over een Core i5-4288U beschikt. Een groot verschil met veel vergelijkbare laptops of ultrabooks is dat de processor van deze Mac een tdp van 28 watt heeft. Dat houdt in dat er meer warmte ontwikkeld kan worden, maar ook dat de prestaties hoger uitvallen dan die van ultrabooks met een Core i7-processor.
Ter indicatie van de prestaties hebben we de resultaten van de verschillende laptopprocessors in Cinebench onder elkaar gezet. Daaruit blijkt dat het verschil met een Core i7-4500U tot meer dan twintig procent kan oplopen.
Ook de ssd verdient vanwege zijn snelheid een aparte vermelding. Apple laat de ssd vanaf deze generatie MacBook Pro communiceren via de pci express-bus in plaats van de sata-bus. Dat heeft als gevolg dat de sata-bus geen beperking meer vormt en de maximale leessnelheid in AS-SSD uitkomt op bijna 700MB/s. De sequentiële schrijfsnelheid komt uit op ruim 600MB/s.
Wie een pentalobe-schroevendraaier heeft, kan de MacBook Pro openmaken. Apple blijkt ook de binnenkant van de laptop van een strak design te hebben voorzien. De ssd is verwijderbaar, maar niet te upgraden, omdat er alleen Apple-ssd's geaccepteerd worden.
Accuduur
Apple heeft de MacBook Pro voorzien van een dikke lipo-accu en belooft een accuduur van negen uur bij draadloos internetten of bij het afspelen van films in iTunes. Bij die test stelt Apple de schermhelderheid op 75 procent in, wat bij onze testlaptop neerkomt op 172cd/m²
In onze eigen browsetest, waarbij we Safari als browser gebruiken, zetten we het scherm op 180cd/m². Opvallend genoeg kwamen we uit op een langere accuduur dan Apple opgeeft, terwijl de helderheid ook nog eens iets hoger ligt. We draaiden de browsetest ook onder Windows en haalden daarmee een aanmerkelijk lagere accuduur. Het resultaat van dezelfde browsetest in Internet Explorer en onder Windows valt bijna twee uur lager uit.
In de videotest spelen we een filmfragment op 1080p-resolutie af met Quicktime. Hetzelfde fragment gebruiken we bij Windows-laptops onder Windows Media Player, waarbij we meestal kunnen concluderen dat de accuduur minstens tien procent lager uitvalt dan bij de browsetest. Bij deze MacBook is het verschil maar een paar procent. In beide gebruiksscenario's haal je dus ongeveer dezelfde accuduur en die is met ruim negen uur uitstekend.
Schermkwaliteit
Apple heeft een naam hoog te houden als het gaat om schermkwaliteit. De Retina-schermen van het bedrijf leveren scherp beeld door een hoge pixeldichtheid, maar zijn over het algemeen ook goed gekalibreerd. Over het paneel van de 15"-MacBook Pro waren we enthousiast. De schermhelderheid en het contrast bleken hoog te zijn en de kleurafwijking bleek de laagste die we op een laptop hadden gemeten. Dat schept dus hoge verwachtingen voor het 13"-model.
De helderheid van het scherm is met 367cd/m² prima. Ten opzichte van de vorige 13"-MacBook met Retina-scherm heeft Apple de helderheid nog iets weten op te schroeven. Op maximale helderheid is het scherm uitstekend afleesbaar en de spiegelingen vallen mee. In tegenstelling tot eerdere generaties is een mat scherm op deze MacBook geen optie.
Apple heeft het contrast van het nieuwe Retina-scherm aardig weten te verhogen. De vorige 13"-MacBook met Retina-scherm haalde 750:1 bij een schermhelderheid van 180cd/m². Het resultaat is niet meegenomen in de bovenstaande tabel, omdat we tegenwoordig het contrast bij de maximale schermhelderheid meten. Hoewel de schermhelderheid weinig invloed op het contrast zou moeten hebben, willen we de resultaten toch niet door elkaar zetten. Met 1104:1 is het scherm nog iets contrastrijker dan dat van de 15"-MacBook Pro.
Kleurafwijking
Met behulp van onze Spectracal C6-colorimeter en Calman v5-software meten we de afwijkingen van de grijswaarden en die van de primaire en secundaire kleuren.
/i/1399032004.png?f=imagenormal)
De meting van de grijswaarden toont aan dat blauw iets te nadrukkelijk aanwezig is, al mag dat geen naam hebben. De kleurafwijking blijft bij alle tien grijstinten achter het groene lijntje hangen, wat wil zeggen dat de kleurfout met het blote oog niet zichtbaar is. Ook de gammacurve loopt mooi strak.
/i/1399032036.png?f=imagenormal)
Bij de meting van de primaire kleurweergave kijken we naar de afwijking bij de uiterste waarden die het scherm weergeeft. Net als bij de grijswaarden geeft het resultaat geen reden tot klagen. Ook hier zou de afwijking nauwelijks met het blote oog waarneembaar zijn. De 15"-MacBook Pro scoort verwaarloosbaar beter als het om de kleurfout gaat, maar de contrastverhouding van het 13"-model ligt wel weer hoger.
Conclusie
We hebben de 13"-MacBook Pro uitgebreid getest, zowel onder OS X als onder Windows, en komen tot de conclusie dat de laptop niet teleurstelt. De beeldkwaliteit is erg goed, helderheid en contrast zijn lekker hoog, en het paneel is ook nog eens erg goed gekalibreerd.
De lofzang gaat nog even door, want met een accuduur van meer dan negen uur in zowel de film- als de browsetest houdt deze MacBook het uitzonderlijk lang uit. Daarnaast blijkt de ssd, die via de pci express-bus communiceert, ook erg snel te zijn en zijn alle onderdelen samengepakt in een stevig aanvoelende behuizing. Al met al vinden we alle sterke punten van de 15"-MacBook Pro terug in deze 13"-variant en worden de hoge verwachtingen die de dure MacBook schepte dan ook waargemaakt.
Apple-producten zijn echter de goedkoopste niet en dat geldt zeker voor het topmodel dat wij hebben getest. Het instapmodel is een wat ander verhaal en staat voor iets meer dan 1200 euro in de Pricewatch. Dat basismodel beschikt eveneens over een Retina-scherm en gaat ook negen uur mee op een acculading. De Core i5-processor is 200MHz trager dan die in het door ons geteste model, je krijgt slechts 4GB werkgeheugen en de ssd is 128GB groot. Met die specificaties kan de 13"-MacBook Pro echter prima concurreren met gelijkgeprijsde ultrabooks.
Upgrades zijn wel duur; voor de processor-, ssd- en geheugenupgrade in ons testmodel betaal je 500 euro, terwijl de huidige prijzen van de losse onderdelen een stuk lager liggen. De laptop openmaken en zelf upgraden is er helaas niet bij, want het geheugen is vastgesoldeerd en de ssd is alleen vervangbaar door een officieel Apple-exemplaar, dat bovendien niet los verkocht wordt.
Een grote ssd en veel werkgeheugen kosten dus een hoop geld, maar als je genoeg hebt aan 4GB geheugen en een 128GB-ssd, dan levert het instapmodel een hoop waar voor zijn geld ten opzichte van veel andere laptops. Uiteraard vormen de hardware en prestaties niet het hele verhaal; Apple-machines draaien immers OS X en wie de voorkeur geeft aan dat besturingssysteem zit nu eenmaal aan een Apple-product vast. Voor degenen die niet met OS X overweg kunnen, is er nog altijd de optie om Windows te installeren.
Samengevat
Apple's MacBook Pro met retina-scherm blijkt uitgerust te zijn met een uitstekend scherm dat door zijn hoge resolutie scherp beeld geeft, gecombineerd met een hoge kleurechtheid. De accuduur is met ruim negen uur lang ten opzichte van de concurrentie en de bouwkwaliteit is hoog doordat er gebruikgemaakt is van een stevige aluminium behuizing.
Componenten in de MacBook Pro zijn niet zelf te vervangen of te upgraden, dus de beslissing voor extra snelheid of opslag moet al bij aankoop gedaan worden. Hoewel het instapmodel vergelijkbaar gesprijsd is met de concurrentie, zijn upgrades stevig aan de prijs.
Pluspunten
-
Uitstekend scherm
-
Lange accuduur
-
Goede bouwkwaliteit
-
Stille koeling
Minpunten
-
Componenten niet vervangbaar
-
Dure upgrades
Eindoordeel
Verkorte review |
Tweakers test elk product op dezelfde manier en met dezelfde aandacht. Om met de middelen die we hebben meer te kunnen doen, kiezen we ervoor bij sommige reviews niet alle testgegevens met onze duiding te tonen. Dit is zo'n verkorte review. Al onze gebruikelijke tests zijn wel uitgevoerd en de resultaten zijn via het Tweakers Testrapport in de rechterbalk te vinden. Wil je meer weten over hoe we producten testen? Klik dan hier.
|