Door Jelle Stuip

Redacteur

Apple MacBook Pro 13" Review

De verwachtingen waargemaakt

07-05-2014 • 09:00

489

Multipage-opmaak

Uiterlijk en aansluitingen

Samengevat

Apple's MacBook Pro met retina-scherm blijkt uitgerust te zijn met een uitstekend scherm dat door zijn hoge resolutie scherp beeld geeft, gecombineerd met een hoge kleurechtheid. De accuduur is met ruim negen uur lang ten opzichte van de concurrentie en de bouwkwaliteit is hoog doordat er gebruikgemaakt is van een stevige aluminium behuizing. Componenten in de MacBook Pro zijn niet zelf te vervangen of te upgraden, dus de beslissing voor extra snelheid of opslag moet al bij aankoop gedaan worden. Hoewel het instapmodel vergelijkbaar gesprijsd is met de concurrentie, zijn upgrades stevig aan de prijs.

Pluspunten

  • Uitstekend scherm
  • Lange accuduur
  • Goede bouwkwaliteit
  • Stille koeling

Minpunten

  • Componenten niet vervangbaar
  • Dure upgrades

Eindoordeel

Tweakers zegt: 9

In oktober 2013 bracht Apple een reeks opgefriste MacBooks uit. Het ontwerp van de laptops bleef vrijwel onveranderd ten opzichte van de vorige generatie, maar onder de motorkap werd de Ivy Bridge door Haswell-hardware vervangen en werd de wifi-snelheid opgeschroefd naar 802.11ac. Enige tijd terug reviewden we het 15"-model, waarbij we tot de conclusie kwamen dat de nieuwe hardware niet alleen sneller was, maar ook goede zaken deed voor de accuduur. Bovendien bleek Apple het Retina-scherm, dat al niet verkeerd was, nog wat beter gekalibreerd te hebben. In deze review nemen we de 13"-MacBook onder handen en bekijken we of dit model net zo goed is als zijn duurdere, grote broer.

Apple MacBook Pro 13Apple MacBook Pro 13

Uiterlijk

In 2008 bracht Apple de eerste MacBook Pro met unibody-behuizing uit en sindsdien is de kenmerkende aluminium behuizing synoniem geworden met MacBook-laptops. Bij de modellen met Retina-scherm zijn superdrive en harde schijf achterwege gelaten, waardoor de dikte van de behuizing kon afnemen tot ongeveer 11 millimeter, waar dat nog 17 millimeter was bij eerdere versies. Volgens geruchten stopt Apple binnenkort overigens helemaal met de productie van 13"-MacBooks zonder Retina-scherm.

De unibody-behuizing is uit twee stukken aluminium vervaardigd, waarbij de onderkant verwijderd kan worden. Die constructie heeft tot gevolg dat de laptop erg stevig aanvoelt, al weet de buitenkant van het aluminium deksel onder druk mee te veren. Die stevigheid komt wel met een prijs; het gewicht bedraagt namelijk 1541 gram, terwijl vergelijkbare ultrabooks vaak onder de 1400 gram zitten.

Apple MacBook Pro 13"

Toetsenbord en touchpad

Apple lijkt de toetsenborden van zijn laptops in de afgelopen jaren niet veranderd te hebben en we kunnen dan ook stellen dat de toetsen aanvoelen als die van een typische MacBook. Dat betekent dat de gladde knoppen voorzien zijn van een licht kuiltje, dat je vingers op hun plaats moet houden. De stevige bouw van de laptop brengt met zich mee dat de toetsen een duidelijke aanslag hebben. De travel is voor een ultrabookachtige laptop in orde, maar de toetsen van de oude, dikkere MacBooks laten zich nog iets verder indrukken.

De glazen touchpads van vorige MacBooks hebben we steeds als erg prettig werkend en precies ervaren, en deze MacBook Pro brengt daar geen verandering in. Alle mogelijke multitouch-bewegingen zijn makkelijk uit te voeren en het systeem reageert daar accuraat op. Uiteraard komt dat niet alleen door de touchpad, maar ook door de implementatie van de bewegingen in het besturingssysteem.

Aansluitingen

De oudere MacBooks waren nog voorzien van een sleuf voor de Superdrive aan de rechterkant van de laptop, waardoor alle aansluitingen links zaten. Bij de Retina-MacBooks zijn de aansluitingen beter verdeeld. Links treffen we twee thunderbolt-aansluitingen aan, waarop via minidisplayport ook beeldschermen kunnen worden aangesloten. Daarnaast bevinden zich een usb 3.0-aansluiting en een hoofdtelefoonuitgang. De nieuwste generatie MacBook Pro is te herkennen aan de twee gaatjes, die de stereomicrofoon vormen en zich rechts naast de hoofdtelefoonaansluiting bevinden.

Apple MacBook Pro 13Apple MacBook Pro 13

Rechts dus geen Superdrive meer, maar de tweede usb 3.0-aansluiting, een hdmi-aansluiting en een sd-kaartlezer. Verloopkabeltjes van thunderbolt naar ethernet en firewire worden niet bijgeleverd, maar zijn los aan te schaffen. Wie nog beeldschermen met een d-sub- of dvi-aansluiting heeft, kan ook daarvoor verloopkabeltjes aanschaffen.

Specificaties, snelheid en accuduur

De 13"-MacBook Pro met Retina-display is verkrijgbaar in drie verschillende basismodellen. Apple leverde ons het duurste basismodel, dat voor 1829 euro over de toonbank gaat. Die basismodellen kunnen ook nog van upgrades voorzien worden; wie alle upgrades erbij koopt komt uit op een dualcore-i7-processor, 16GB werkgeheugen en een ssd van 1TB meekrijgt. Het door ons geteste model heeft een Core i5-processor, met de relatief snelle Iris-igp. Het werkgeheugen bedraagt 8GB en is vastgesoldeerd op het moederbord.

Apple MacBook Pro A1502
Processor Intel Core i5-4288U
Cores/threads 2/4
Klokfrequentie (turbo) 2,6GHz (3,1GHz)
Gpu Intel Iris 5100
Werkgeheugen 8GB ddr3-1600
Opslag Apple SSD SM0512F
WiFi Broadcom BCM94360CS 802.11ac
Schermpaneel 13,3", ips, 2560x1600 pixels

Apple levert de goedkoopste 13"-MacBook Pro met Retina-scherm met een Core i5-4258U-processor, terwijl het model dat wij hebben getest over een Core i5-4288U beschikt. Een groot verschil met veel vergelijkbare laptops of ultrabooks is dat de processor van deze Mac een tdp van 28 watt heeft. Dat houdt in dat er meer warmte ontwikkeld kan worden, maar ook dat de prestaties hoger uitvallen dan die van ultrabooks met een Core i7-processor.

Ter indicatie van de prestaties hebben we de resultaten van de verschillende laptopprocessors in Cinebench onder elkaar gezet. Daaruit blijkt dat het verschil met een Core i7-4500U tot meer dan twintig procent kan oplopen.

Ook de ssd verdient vanwege zijn snelheid een aparte vermelding. Apple laat de ssd vanaf deze generatie MacBook Pro communiceren via de pci express-bus in plaats van de sata-bus. Dat heeft als gevolg dat de sata-bus geen beperking meer vormt en de maximale leessnelheid in AS-SSD uitkomt op bijna 700MB/s. De sequentiële schrijfsnelheid komt uit op ruim 600MB/s.

Apple MacBook Pro 13Wie een pentalobe-schroevendraaier heeft, kan de MacBook Pro openmaken. Apple blijkt ook de binnenkant van de laptop van een strak design te hebben voorzien. De ssd is verwijderbaar, maar niet te upgraden, omdat er alleen Apple-ssd's geaccepteerd worden.

Accuduur

Apple heeft de MacBook Pro voorzien van een dikke lipo-accu en belooft een accuduur van negen uur bij draadloos internetten of bij het afspelen van films in iTunes. Bij die test stelt Apple de schermhelderheid op 75 procent in, wat bij onze testlaptop neerkomt op 172cd/m²

In onze eigen browsetest, waarbij we Safari als browser gebruiken, zetten we het scherm op 180cd/m². Opvallend genoeg kwamen we uit op een langere accuduur dan Apple opgeeft, terwijl de helderheid ook nog eens iets hoger ligt. We draaiden de browsetest ook onder Windows en haalden daarmee een aanmerkelijk lagere accuduur. Het resultaat van dezelfde browsetest in Internet Explorer en onder Windows valt bijna twee uur lager uit.

In de videotest spelen we een filmfragment op 1080p-resolutie af met Quicktime. Hetzelfde fragment gebruiken we bij Windows-laptops onder Windows Media Player, waarbij we meestal kunnen concluderen dat de accuduur minstens tien procent lager uitvalt dan bij de browsetest. Bij deze MacBook is het verschil maar een paar procent. In beide gebruiksscenario's haal je dus ongeveer dezelfde accuduur en die is met ruim negen uur uitstekend.

Schermkwaliteit

Apple heeft een naam hoog te houden als het gaat om schermkwaliteit. De Retina-schermen van het bedrijf leveren scherp beeld door een hoge pixeldichtheid, maar zijn over het algemeen ook goed gekalibreerd. Over het paneel van de 15"-MacBook Pro waren we enthousiast. De schermhelderheid en het contrast bleken hoog te zijn en de kleurafwijking bleek de laagste die we op een laptop hadden gemeten. Dat schept dus hoge verwachtingen voor het 13"-model.

De helderheid van het scherm is met 367cd/m² prima. Ten opzichte van de vorige 13"-MacBook met Retina-scherm heeft Apple de helderheid nog iets weten op te schroeven. Op maximale helderheid is het scherm uitstekend afleesbaar en de spiegelingen vallen mee. In tegenstelling tot eerdere generaties is een mat scherm op deze MacBook geen optie.

Apple heeft het contrast van het nieuwe Retina-scherm aardig weten te verhogen. De vorige 13"-MacBook met Retina-scherm haalde 750:1 bij een schermhelderheid van 180cd/m². Het resultaat is niet meegenomen in de bovenstaande tabel, omdat we tegenwoordig het contrast bij de maximale schermhelderheid meten. Hoewel de schermhelderheid weinig invloed op het contrast zou moeten hebben, willen we de resultaten toch niet door elkaar zetten. Met 1104:1 is het scherm nog iets contrastrijker dan dat van de 15"-MacBook Pro.

Kleurafwijking

Met behulp van onze Spectracal C6-colorimeter en Calman v5-software meten we de afwijkingen van de grijswaarden en die van de primaire en secundaire kleuren.

Apple MacBook Pro 13 grijswaarden

De meting van de grijswaarden toont aan dat blauw iets te nadrukkelijk aanwezig is, al mag dat geen naam hebben. De kleurafwijking blijft bij alle tien grijstinten achter het groene lijntje hangen, wat wil zeggen dat de kleurfout met het blote oog niet zichtbaar is. Ook de gammacurve loopt mooi strak.

Apple MacBook Pro 13 kleurweergave

Bij de meting van de primaire kleurweergave kijken we naar de afwijking bij de uiterste waarden die het scherm weergeeft. Net als bij de grijswaarden geeft het resultaat geen reden tot klagen. Ook hier zou de afwijking nauwelijks met het blote oog waarneembaar zijn. De 15"-MacBook Pro scoort verwaarloosbaar beter als het om de kleurfout gaat, maar de contrastverhouding van het 13"-model ligt wel weer hoger.

Conclusie

We hebben de 13"-MacBook Pro uitgebreid getest, zowel onder OS X als onder Windows, en komen tot de conclusie dat de laptop niet teleurstelt. De beeldkwaliteit is erg goed, helderheid en contrast zijn lekker hoog, en het paneel is ook nog eens erg goed gekalibreerd.

De lofzang gaat nog even door, want met een accuduur van meer dan negen uur in zowel de film- als de browsetest houdt deze MacBook het uitzonderlijk lang uit. Daarnaast blijkt de ssd, die via de pci express-bus communiceert, ook erg snel te zijn en zijn alle onderdelen samengepakt in een stevig aanvoelende behuizing. Al met al vinden we alle sterke punten van de 15"-MacBook Pro terug in deze 13"-variant en worden de hoge verwachtingen die de dure MacBook schepte dan ook waargemaakt.

Apple-producten zijn echter de goedkoopste niet en dat geldt zeker voor het topmodel dat wij hebben getest. Het instapmodel is een wat ander verhaal en staat voor iets meer dan 1200 euro in de Pricewatch. Dat basismodel beschikt eveneens over een Retina-scherm en gaat ook negen uur mee op een acculading. De Core i5-processor is 200MHz trager dan die in het door ons geteste model, je krijgt slechts 4GB werkgeheugen en de ssd is 128GB groot. Met die specificaties kan de 13"-MacBook Pro echter prima concurreren met gelijkgeprijsde ultrabooks.

Upgrades zijn wel duur; voor de processor-, ssd- en geheugenupgrade in ons testmodel betaal je 500 euro, terwijl de huidige prijzen van de losse onderdelen een stuk lager liggen. De laptop openmaken en zelf upgraden is er helaas niet bij, want het geheugen is vastgesoldeerd en de ssd is alleen vervangbaar door een officieel Apple-exemplaar, dat bovendien niet los verkocht wordt.

Een grote ssd en veel werkgeheugen kosten dus een hoop geld, maar als je genoeg hebt aan 4GB geheugen en een 128GB-ssd, dan levert het instapmodel een hoop waar voor zijn geld ten opzichte van veel andere laptops. Uiteraard vormen de hardware en prestaties niet het hele verhaal; Apple-machines draaien immers OS X en wie de voorkeur geeft aan dat besturingssysteem zit nu eenmaal aan een Apple-product vast. Voor degenen die niet met OS X overweg kunnen, is er nog altijd de optie om Windows te installeren.

Samengevat

Apple's MacBook Pro met retina-scherm blijkt uitgerust te zijn met een uitstekend scherm dat door zijn hoge resolutie scherp beeld geeft, gecombineerd met een hoge kleurechtheid. De accuduur is met ruim negen uur lang ten opzichte van de concurrentie en de bouwkwaliteit is hoog doordat er gebruikgemaakt is van een stevige aluminium behuizing. Componenten in de MacBook Pro zijn niet zelf te vervangen of te upgraden, dus de beslissing voor extra snelheid of opslag moet al bij aankoop gedaan worden. Hoewel het instapmodel vergelijkbaar gesprijsd is met de concurrentie, zijn upgrades stevig aan de prijs.

Pluspunten

  • Uitstekend scherm
  • Lange accuduur
  • Goede bouwkwaliteit
  • Stille koeling

Minpunten

  • Componenten niet vervangbaar
  • Dure upgrades

Eindoordeel

Tweakers zegt: 9

Verkorte review

Tweakers test elk product op dezelfde manier en met dezelfde aandacht. Om met de middelen die we hebben meer te kunnen doen, kiezen we ervoor bij sommige reviews niet alle testgegevens met onze duiding te tonen. Dit is zo'n verkorte review. Al onze gebruikelijke tests zijn wel uitgevoerd en de resultaten zijn via het Tweakers Testrapport in de rechterbalk te vinden. Wil je meer weten over hoe we producten testen? Klik dan hier.

Reacties (489)

489
448
234
20
0
113
Wijzig sortering
Excuseer als ik iets mis (en mod me als offtopic gaarne), maar deze review komt zo'n 6/7 maanden na de release van deze MacBook, en je spendeert 4 pagina's aan een review die inmiddels vele malen uitgebreider online te vinden is? Dit is Tweakers.net, een hardware site, en er wordt weinig gezegd over de fixbaarheid van deze machines. Kijk eens op ifixit.com / MacBook Pro waar ze de MacBook Pro's van alle jaren en alle resoluties uitvoerig bespreken. Met alle voors en tegens. Of kijk eens op MacRumors.com / MacBook Pro waar je niet zozeer alles leest wat ook in deze review naar voren komt, maar ook gespeculeerd wordt (onderbouwd) over de toekomst en levensduur van deze machines.

Ik ben al behoorlijk lang fan van Tweakers.net (en ook lid) maar deze review is zo'n 4 tot 6 maanden te laat en zeker niet uitgebreid genoeg. En zeg er maar donder op dat Apple binnen een paar maanden een nieuwe release doet van de Pro's, met daarin nieuwe CPU's (zie de recente MacBook Air update) en wat andere wijzigingen aan de hardware, ook aan de buitenkant.

Again, mod me down. Ik ben offtopic. Maar MacRumors en iFixit hebben zeker meer te vertellen. Hopelijk is het nuttig voor mensen die deze sites nog niet kennen.
Ik ben al behoorlijk lang fan van Tweakers.net (en ook lid) maar deze review is zo'n 4 tot 6 maanden te laat en zeker niet uitgebreid genoeg. En zeg er maar donder op dat Apple binnen een paar maanden een nieuwe release doet van de Pro's, met daarin nieuwe CPU's (zie de recente MacBook Air update) en wat andere wijzigingen aan de hardware, ook aan de buitenkant.
De nieuwe generatie MacBook Pro hebben we in november uitgebreid aan de tand gevoeld (reviews: MacBook Pro Retina: zuiniger, sneller en goedkoper). We hebben toen echter het 15,6"-model getest en waren nog niet aan de MBP 13 toegekomen. Juist omdat we weten dat er waarschijnlijk een refresh aan komt en we dan appels met peren willen kunnen vergelijken, hebben we nu de MBP 13 alsnog getest.

De reden dat we deze nu alsnog kunnen testen is omdat we nu ook werken met verkorte reviews, die ons minder tijd kosten. Onderaan de laatste pagina staat dan ook dit vermeld:
Tweakers test elk product op dezelfde manier en met dezelfde aandacht. Om met de middelen die we hebben meer te kunnen doen, kiezen we ervoor bij sommige reviews niet alle testgegevens met onze duiding te tonen. Dit is zo'n verkorte review. Al onze gebruikelijke tests zijn wel uitgevoerd en de resultaten zijn via het Tweakers Testrapport in de rechterbalk te vinden.
Ik snap dat je vindt dat we laat zijn met deze review, maar ik zie het graag als iets dat we nu extra te bieden hebben. Wellicht heb je er nu niet direct iets aan omdat je elders al reviews hebt gelezen, maar als we onze review van de nieuwe generatie doen komen we wel beter beslagen ten ijs ómdat we beide versies hebben getest.
Fair enough. Beter laat dan nooit. Ik zou alleen op redactioneel niveau bespreken wat je nou eigenlijk wilt bieden met deze reviews. Je hebt die 15" al bekeken, dus je hebt metingen die je kan vergelijken met deze 13". Maar bij pagina 2 (Specificaties, snelheid en accuduur) mis ik dan volledig de vergelijking met de 15".

Wat ik hiermee wil zeggen is dit, en ik betrek het even op mezelf: ik ben een developer die een MacBook Pro wilt kopen. Ik twijfel tussen de 13" en de 15". Ik twijfel absoluut niet tussen een ultrabook van een ander merk (altijd met Windows) of Apple; ik wil Mac OS X omdat mijn voorkeur hier naar uitgaat en al mijn collega's met Macs werken.

En niet dat die overige machines niet interessant kunnen zijn (zeker wel!) maar Apple heeft een schare fans die niet makkelijk afwijken van hun keuze. Dat je het met geen enkele andere MacBook vergelijkt is dan mogelijk storend. Die vergelijking zie ik dan wel op pagina 3 (Schermkwaliteit). Dus als je "de hardware is anders dus vergelijken gaat nergens om" als argument gaat aangeven zou dat daar ook van toepassing mogen zijn.

Persoonlijk twijfel ik zelfs tussen een Air en een Pro, dus als ik een stap verder ga zou ik zelfs suggereren om een MacBook Air mee te nemen in vergelijkingstabellen. Het zou mensen wellicht helpen met de aanschaf van een machine als ze kunnen zien hoe een Air minder is qua CPU benchmarks dan een Pro.

Finally, het is dat jij me de link gaf naar de review van november vorig jaar, maar als je door de reviews heen bladert blijkt uit die titel ook niet dat het daar een 15" model betreft; die review was nog geschreven als een algemene titel lijkt het. Meer referenties naar de review van de 15" binnen deze review zouden wat mij betreft uitermate welkom zijn. Dit is allemaal constructief bedoeld (en vast met mijn eigen oogkleppen op), don't take it the wrong way ;)
[...]
De reden dat we deze nu alsnog kunnen testen is omdat we nu ook werken met verkorte reviews, die ons minder tijd kosten. Onderaan de laatste pagina staat dan ook dit vermeld:
Maar waarom staat er dan geen scorekaart bij deze review? Ik zou graag willen weten wat de voor en nadelen zijn van deze 13 inch variant. Krijgt hij bijvoorbeeld ook 'Zeer goed' als score?
Dat soort dingen zijn belangrijk om te vergelijken voor consumenten en dat mis ik bij deze verkorte review.
Goed punt. Die staat er nu wel bij. Er ging technisch iets aan onze kant fout met het tonen (human error). Ook verkorte reviews horen uiteraard zo'n scorekaart te krijgen.
Juist omdat we weten dat er waarschijnlijk een refresh aan komt en we dan appels met peren willen kunnen vergelijken, hebben we nu de MBP 13 alsnog getest.
Lijkt me een valide punt, maar ik heb dit niet gelezen in de tekst. Wellicht een goede toevoeging zodat mensen niet teleurgesteld zijn wanneer ze nu een MBP13 kopen en er over 4 maanden een nieuwe is (en deze wellicht in prijs daalt)?
Deze review voelt inderdaad een beetje als 'mosterd na de maaltijd'. Ik dacht vanmorgen ook: ''Hey, een nieuwe MBPr?! Maar de Air is toch net vernieuwd?''. Was logischer geweest als ze nu de nieuwe Airs van een review hadden voorzien.

Wat betreft de beoogde release, dit zal ongetwijfeld gebeuren. Ik verwacht zelf geen drastische veranderingen. CPU upgrade zal ongetwijfeld gebeuren, evenals wellicht het standaardiseren van 8GB ram.
Ik vind dat je groot gelijk hebt.
Weinig toegevoegde waarde om een half jaar later met een vrij beperkte review af te komen.
Zo is het stuk over de accuduur vrij beperkt. Zo lijkt het dat bij de browser test windows de energieslurper is. Maar het is safari die gewoon enorm zuinig is. Chrome kan 2 uur minder lang meegaan op mijn macbook. Toch noemenswaardig denk ik dan?

En op de mensen die zeggen dat het overpriced is. Hij kost veel geld, maar ik vind het zijn meerprijs waard. Ik heb zelf voor de 13 inch gekozen met 16 gig ram, i7 en 512 ssd. Nu misschien overkill, maar ik zou deze toch 5 jaar willen gebruiken. En zoveel power in zoiets compact zie je toch niet direct bij de concurrentie.

Laatste puntje in de review, als je met osx niet overweg kan moet je geen macbook kopen...
Ik ga hier volledig met je mee, ik lees al heel wat jaren Tweakers, maar het niveau van de reviews maar ook van de reacties is behoorlijk aan het dalen. De ene keer duiken ze heel diep ergens in, maar deze review is veel te oppervlakkig.

Wat niet afdoet aan het geteste product, vooral voor zakelijk en veelvuldig gebruik zijn de Macbooks erg prettige machine's. Ik had voorheen vooral Asus laptops, maar ben mid 2010 overgestapt op een 13"macbook pro. Tussentijds een upgrade naar SDD en meer geheugen gedaan. Ik heb echter nog nooit zo lang gedaan met een laptop als met deze Macbook Pro. In die zin dan toch weer waar voor je geld.

Als vind ik het wel storend dat ze het je de laatste tijd niet makkelijk maken om zelf een SSD of geheugen te plaatsen.
Probleem is dat Apple geen samples uitgeeft voor reviews. Kijk maar naar de IPhone reviews van Tweakers, zijn veelal gewoon zelf gekochte exemplaren. Vaak zie op het forum de reviewer posten dat hij in de rij staat in Duitsland of Engeland.
Als je MacRumors volgt, dan zou je weten dat er waarschijnlijk geen nieuwe processor in komt (of het moeten quadcores worden). Intel heeft geen nieuwe processors op haar roadmap staan tot Q1 2015.
Blue-eagle,

Dit was ook mijn eerste gedachte, sterker nog ik dacht even dat er een nieuwe exemplaar uitgekomen was...

Maar alsnog ben ik blij met deze review en wat ik, en de anderen, ons dan ook af moeten vragen is: "hoe benadeelt deze review ons ook al is deze aan de late kant?"
Telkens als er een apple artikel verschijnt neem ik alvast de popcorn; Apple fans accepteren niet dat apple te duur is, windows fans zijn er van overtuigd dat hardwarekwaliteit niet slechter is.

Priceless.

Als Windows fan vind ik dit een puike review. De macbook scoort goed en eigenlijk overweeg ik een aaschaf wel, om dan windows er op te zetten dat wel. Best of both worlds :)
Anoniem: 332561 @matthewk11 mei 2014 00:27
Je doet 3 tot 5 jaar met zo'n laptop.
Los van het merk, dat is dus tussen de 25 tot 40 euro per maand voor het gereedschap waar je dagelijks mee moet werken.
Dat is NIET TE DUUR! :p
Een winst die 2/3e is van het product + logistieke kosten noem ik wel te duur hoor ;) maar het blijft een goed product :p
Macbooks hebben altijd veel features die je moet afnemen als je voor een macbook kiest; bijvoorbeeld een goede accu, een licht model en een retinascherm.

Dat zijn ernorm gave features, maar als je er niet voor wilt betalen zijn ze duur. Ik wilde bijvoorbeeld een quadcore i7 hebben met minstens 8GB, een ssd en een nvidia-kaart. Zo'n macbook kost al snel 2k EUR, terwijl de markt zoiets biedt voor 1k. Zo'n laptop gaat ook minstens 3 jaar mee, en daarna zijn er ongetwijfeld alweer andere laptops die weer sneller en beter zijn; waaraan je de 1k die je bespaard hebt weer kan uitgeven.

Tevens vind ik het een fijner idee om 1k aan laptop te hebben dan 2k, voor het geval hij in de bus blijft liggen, valt of ... . Het risico is veel kleiner.

Een macbook kan alsnog wel financieel aantrekkelijk zijn, maar niet per se.
Ik denk dat je MacBook na 3 jaar toch een klap meer op levert dan enig ander merk. Ze zijn vrij waardevast en daar hou je ook aan over. :)
Maar dan moet je wel bereid zijn om je laptop na de tijd weer te verkopen; qua moeite. Hoe dan ook ben ik wel benieuwd wat de gemiddelde return of investment van een mac is :) Zijn daar statistieken van? Hoeveel mensen verkopen hem uberhaubt nadat ze hem zat zijn? Je kan best gelijk hebben, maar ik zou dat alleen willen aannemen van een degelijk marktonderzoek.

Eigenlijk ben ik wel benieuwd hoeveel je moet betalen om 10 jaar lang een laptop te hebben, gegeven dat je elke 2 jaar een nieuwe koopt en de oude verkoopt. Zeker als je daarbij allerlei features die je bij apple per se moet afnemen, niet nodig hebt.
Los van wat iedereen hier roept is het gewoon een feit dat een Apple, net als een BMW of Mercedes een hoge restwaarde heeft dan de gemiddelde computer/laptop na 3 jaar. Als je dat meeneemt in de berekening dan is een MacBook niet zo duur als mensen doen geloven. Uiteraard kunnen defecten en dat soort zaken wel maken dat het nog steeds prijzig blijft.

Ik zie het gewoon simpel: al mijn familieleden met een Mac hoef ik nooit te helpen met hun computer problemen (los van wat eerste uitleg), de helft met Windows 8 computers heeft continu problemen en vragen. Dan gaan een aantal van jullie zeggen dat dit met gebruik te maken heeft, slecht beheer etc. Dat zal allemaal best, maar bij de Mac-groep doe ik niks en daar blijft de boel draaien.

Als je de tijd die je aan het kloten bent met een gemiddelde Windows of Linux bak meeneemt in de berekening dan zijn Macs spot goedkoop. Dit is mijn persoonlijke ervaring de afgelopen 5 - 10 jaar (zolang werk ik met Macs) maar ik hoor dit van andere Mac-gebruikers ook terug.

Zelfde geld voor iOS/Apple TV. Je hebt er gewoon geen omkijken meer na, backups automatisch via iCloud. Goede restore functionaliteit.

Ik heb zelf overigens een Android telefoon, tablet en Chromecast voordat ik hier weer als Apple fanboy wordt neergezet.
Ik heb zelf nog een MacBook Pro uit midden 2009 en na het plaatsen van een SSD en 4GB extra geheugen draait ie weer als een zonnetje. Helemaal niet slecht voor een laptop die met zijn vijfde jaar bezig is! Volgende laptop wordt gewoon weer een MacBook Pro of Air.
Ik heb deze Mac sinds een paar maanden met 16G RAM en een 512GB SSD en ik moet zeggen dat ik er ontzettend tevreden mee ben. Het enige wat me een beetje tegenvalt is de helderheid van het scherm, ik heb het idee dat mijn oude niet-Retina MBP nog feller kon. Voor gebruik buiten is dat soms wel prettig.
Een nadeel (op dit moment) van retina displays is dat, omdat er meer pixels in zitten die dichter op elkaar staan, er minder ruimte is waar de backlight doorheen kan schijnen. Dit is te compenseren met een fellere backlight, maar dat kost weer meer stroom.
loop voor de gein eens binnen bij een Apple Store (van Apple zelf dus) als je daar de kans voor hebt. (zitten in Amsterdam en Haarlem). Het kan een klein calibratie issue zijn.
Anoniem: 154887 @arjankoole7 mei 2014 11:59
Lijkt me echt straf dat de helderheid beter zal zijn na een calibratie...

Ik heb trouwens dezelfde opmerking, ik herinner me dat ik vroeger de MacBooks en PowerBooks niet op volle helderheid kon zetten omdat het dan gewoon pijn deed aan mijn ogen. Nu typ ik dit op een Retina 15inch die bijna volledig op helder staat.
Of mijn ogen zijn achteruit gegaan of Apple heeft de helderheid aangepast (wat misschien beter was om die fenomenale batterijduur te halen).
Het is allang bekend dat een retina scherm minder licht door laat door het raster. Dat is ook een ipad euvel. Zet er maar een Sansung PLS scherm tegenover. Waarschijnlijk sla je stijl achterover van het verschil als je'm even buiten gebruikt.
Laatst las ik dat Apple soms voor dezelfde machine schermen van 3 verschillende afnemers gebruikt (Sharp, LG & Samsung). En de LG schermen zouden over het algemeen van de minste kwaliteit zijn. Helaas weet je nooit zeker welk scherm van welke afnemer er in je machine verwerkt zit.

Voorgaande geldt overigens ook voor andere onderdelen, zoals bijv. SSDs.

Voordeel van bovenstaande punt kan zijn dat je soms een onderdeel in je machine hebt dat beter is als de specificaties die Apple opgeeft op de site. Want Apple houdt zich wat betreft specs aan de minimum die geleverd wordt.

[Reactie gewijzigd door MacWolf op 22 juli 2024 22:20]

Je schijnt aan het typenummer bij de systeemconfig te kunnen zie welk van de 2/3 je hebt.
Check even of de powersaver aan staat; die heeft een optie om je display te dimmen om zo stroom te besparen ;)
Het blijft een hoop geld, maar het is dan ook wel een ontzettend mooie en stabiele machine. Voor zakelijk gebruik zeker een machine om te overwegen. :)
Ik vind het wel meevallen, met dat geld. Mijn Dell E7440 heeft ongeveer dezelfde specs (128gb SSD, wel 8GB geheugen) en het scherm is 14" ipv 13. Deze kostte 1200 euro, en dat is inclusief kwantumkorting omdat we er honderden van aanschaffen. Het is een fijne ultrabook en vooral zakelijk erg geschikt, maar als ik kon kiezen... de bouwkwaliteit van de Dell valt me toch tegen, alles is zo ontzettend plastic, het hele frame 'beweegt een beetje mee' als je hem oppakt. De bouwkwaliteit van de Macbook Pro's is een factor 100 keer beter. Zo duur vind ik ze dus niet, voor wat je krijgt.

Het wordt ook eens tijd dat Tweakers naar afschrijving gaan kijken ipv aanschafprijs. De 2e hands verkoopprijs van de meeste Apple hardware is nog idioot, zelfs na een jaar of 4 a 5. De meeste concurrerende hardware heeft dan nog amper waarde. De afschrijving is enorm laag. Kijkend naar de prijs per jaar ben je met Apple zelfs goedkoper uit. Moet je wel het OS kunnen waarderen natuurlijk, dat is een kwestie van smaak en daar ga ik me niet tegenaan bemoeien. Maar we moeten eens af van dat achterhaalde credo dat Apple zo duur zou zijn, het klopt simpelweg niet.

[Reactie gewijzigd door EvaluationCopy op 22 juli 2024 22:20]

Reken wel dat je bij de Dell waarschijnlijk ook 3 jaar on-site support krijgt, iets dat Apple niet biedt. die moet je of zelf naar Amsterdam brengen of opsturen. Niet iets wat je verwacht bij een product van bijna 2000 euro.

De flexibiliteit is juist goed. Dat stelt de laptop instaat om schokken bij een val op te vangen door licht te vervormen en dan weer terug te buigen. Laat je een macbook vallen dan zit er een deuk in.
Die 3 jaar onsite support krijg je bij Dell ook niet. Je krijgt 1 jaar.
Net zoals met Apple kan je bij Dell een extra service / garantie aanschaffen en dan kan je inderdaad die 3 jaar met extra service krijgen.
Het klopt wat Brilsmurfffje zegt, de E7440 was (zakelijk) niet af te nemen zónder de 3-jaar on-site garantie. Wat ik enorm irritant vind trouwens, want ik betaal er wel voor maar zit er niet op te wachten. Ook al zegt Dell van niet (lol)

Die fenomenale servicedesk van Dell ken ik onderhand ook wel, dan breng ik liever een Macbookje naar een Apple-store. Niks ten nadele van Dell an sich hoor, we hebben een duizendtal desk- en laptops hier staan en er gaat eigenlijk maar zelden iets stuk.
Verleden maand was ik met mijn MacBook in LA. De spatietoets kwam toen los. Liep de Apple winkel en binnen 10 minuten later stond ik weer buiten, nieuwe toetsen, geen rekening. Kopje koffie gehad, leuk kunnen spelen met nieuwe iPads.

Dat is wat een Apple een Apple maakt. De toekomst zal vol zitten met 'Premium Brands' . Daarom wil Tesla ook Tesla winkels, daarom bestaan er Nescafe winkels. Heeft veel meer te maken met het merk dan wat je koopt. Natuurlijk zijn er veel tweakers die daar niet veel mee hebben maar er zijn hier ook veel meer arme studenten dan goed verdiende managers. Zie ook de meningen over B&O vandaag in de commentaren. Tuurlijk is het niet de beste waar voor het geld. Maar er zijn meer dan voldoende mensen die de service, de kwaliteit, de styling voldoende reden vinden om het te kopen. Die paar honderd (duizend) Euro meer maakt die doelgroep niets uit.

Weet je hoe je kan zien dat Apple dezelfde doelgroep heeft? Bij Dell geeft de gemiddelde koper ongeveer 15% meer uit dan het basismodel dat ze kopen. Bij Apple zijn de duurste uitvoeringen bijna altijd het meest verkocht!
Dell stuurt gewoon een mannetje langs met onderdelen en de fixt gewoon alles waar je bijstaat. Ideaal. Mijn vorige laptop was een Dell en die persoon kwam gewoon bij mij op de Universiteit langs. 30 minuten later was hij weg en had ik een nieuw moederbord. Verder had hij ook een behuizing bij en vroeg hij of ik die ook wilde hebben. Ja prima schroef er maar op. De blikken van mn medestudenten, onbetaalbaar. Oja dit was ook allemaal gratis want het viel onder de garantie.. Nee ik neem nooit meer een laptop zonder on-site garantie, het is mijn enigste computer en ik kan voor studie niet 2 dagen zonder.
Off-topic, maar kon het niet laten:

Dus dat ze bij Apple een Time-Machine back-up overzetten op een leenmodel en je binnen 10 minuten weer weg bent is niet goed genoeg? Nadeel is dan wel dat je niet cool kan doen tegenover je medestudenten op de Universiteit.

P.s. enigste.... really!?

[Reactie gewijzigd door Huppol op 22 juli 2024 22:20]

Niet iedereen woont in de buurt van Amsterdam of Haarlem, beetje raar om je product zelf weg te brengen, niet heel erg service gericht als je het mij vraagt.
Hoe kom jij erbij dat jij je device naar een Apple store moet brengen????
Jij brengt je auto ook nooit naar de garage?

Er is hierboven toch al gezegd dat je naar een willekeurig Apple service punt kan. Dit zitten door heel Nederland. Bovendien is er ook al gezegd dat hij opgehaald kan worden. Maargoed....

[Reactie gewijzigd door Huppol op 22 juli 2024 22:20]

Met een Rolls Royce hoef je ook nooit naar de garage, daar klaagt nooit iemand over de te hoge prijs ;)
Dit is incorrect, Dell heeft op alle zakelijke machines standaard 3 jaar on-site garantie:
http://www.dell.com/nl/be...titude-e7440-ultrabook/pd

Sorry maar in dit geval loopt Apple hopeloos achter, van de bestel pagina:
Tot drie jaar vanaf de aankoopdatum van je computer kun je met het AppleCare Protection Plan via een rechtstreeks telefoonnummer gebruikmaken van de bekroonde technische ondersteuning van Apple en vragen stellen over de Apple hardware, OS X, iLife en iWork. Bovendien kun je overal ter wereld terecht bij lokale Apple reparatiepunten voor hardware. (1)

Het is nu nog makkelijker om deel te nemen. Je hoeft eigenlijk helemaal niets te doen. Als je het AppleCare Protection Plan tegelijk met een nieuwe Mac koopt, word je automatisch voor het plan geregistreerd. Kort na de levering van je Mac ontvang je per e-mail een AppleCare-welkomstpakket met je dekkingsbewijs en een basishandleiding met de algemene voorwaarden.

In Nederland hebben consumenten conform het Burgerlijk Wetboek recht op gratis reparatie of vervanging door de verkopende partij van goederen die, gelet op de aard van het product en de informatie die door de verkopende partij is verstrekt, niet de eigenschappen hebben die de koper redelijkerwijs kon verwachten conform de koopovereenkomst.
Dus een jaar extra garantie kost je 349 euro en daarvoor komen ze hem nog niet eens thuis ophalen bij een probleem? En langsbrengen moet je helemaal naar Amsterdam of Haarlem? Fijn als je in Groningen of Maastricht woont..
Je hoeft niet naar een officiële Apple Store.. Vaak kan je hem gewoon inleveren bij een Apple Service Provider..
En dan ben je je laptop een week of 6 kwijt ;) Zie hiervoor de ervaring op het forum van Tweakers.
Ieder argument wordt weerlegt maar toch moet het laatste woord hebben? Een ding kan ik uit ervaring melden dat mensen met applecare echt goed worden behandeld. Als onverhoopt blijkt dat iemand in een korte periode voor de 2de of de 3de keer een probleem heeft, dus de uitzonderingsgevallen, dan compenseert Apple dat met een dikker model. Ik had het met mijn iMac. Die was 2 keer kapot en dat was een i5 model, Ik kreeg toen bij de 2de reparatie een i7 model terug met een dikkere videokaart. Dat zijn ervaringen die je niet vergeet en die je alleen maar kan waarderen.
Punt is dat je je pc steeds kwijt bent. En vooral kort naar aanschaf is dat gewoon gaar. Plust je kan ook niet je hard schijf met data eruit halen omdat die vast gesoldeerd zit. Gegeven het prijskaartje van een Apple pc mag je meer verwachten imho. Vooral als je nog los garantie erbij koopt.
Die harddisk - msata SSD is niet gesoldeerd, die zit gewoon in een connector slot met een schroefje en kan worden overgezet. Dat is juist het enige upgradable aan de MBPr's. Tja een PC kwijt zijn is niet zo'n probleem als je er een stuk of 5 hebt staan.
Met mijn kapotte iMac van destijds had ik afgedwongen dat er een volledig moederbord zou zijn bij het repair centrum zijn voor de vervanging. En tegenwoordig met de ultrabooks dis 0 upgradable zijn (behalve de disk dus) is het sowieso altijd het hele moederbord vervangen dus echt lang kwijt zijn kan haast niet als het euvel zich direct voordoet.
Geen Msata maar proprietary PCI-e (met Msata aansluiting). dit is dus precies andersom als normaal (waar een PCI-e slot ook MSata ondersteund) en inderdaad dat is het enige wat nog los te halen is.
Ehm. dat ene keer dat een collega een bakkie koffie over z'n toetsenbord liet vallen, kreeg ie gewoon een leen-macbook mee. Effe van Time Machine een backup teruggezet en hij kon weer verder tot z'n macbook is gerepareerd.
De drie jaar garantie is de fabrieksgarantie niet de wettelijke garantie, koop je dus AppleCare dan is dat niks anders dan het verlengen van de fabrieksgarantie NAAST je wettelijke garantie.
Ja, maar je hebt dus standaard recht op 2 jaar garantie. Fabrieksgarantie of niet dat maakt niet uit. Dat extra jaartje om op 3 jaar uit te komen dat kost je dus 349 euro. De garantie die je onder apple care krijgt is identiek ook de standaard 2 jaar garantie..
Even nuanceren. je hebt helemaal geen standaard recht op 2 jaar garantie. Het wetboek geeft aan dat je garantie hebt op redelijke verwachting. Nergens in het Nederlands garantie recht staat 2 jaar, dat is ooit Europees geadviseerd maar is niet overgenomen. Kortom je garantie is niet noodzakelijerwijs beperkt tot een bepaalde periode
Daarnaast is vaak na het eerste jaar het bewijslast bij de gebruiker en dat koop je allemaal af met Apple care.

Normale garantie is dus zeker niet gelijk met Apple care, daarbij krijg je extra services. zoals onbeperkt telefonisch toegang tot de helpdesk.

[Reactie gewijzigd door OkselFris op 22 juli 2024 22:20]

Door de rechter is deze garantie op 2 jaar gezet. Dus als de fabrikant dit niet wil doen win je de recht zaak zonder problemen
Wanneer dan? Ik heb het recentelijk nog na zitten kijken en als ik nu even zoek zie ik namelijk dat er niks gewijzigd is.

http://www.consuwijzer.nl...a.1399465826754-205509223

http://www.consumentenbon...e/binnen-garantietermijn/

2 jaar is de Europese garantie. feitelijk is de Nederlandse garantie uitgebreider omdat er geen tijd aan vast ligt.
Echter roept het wel veel discussie op en velen weten het niet.

Garantie termijn is vaak een discussie maar het Europese garantie recht is afwijkend van de Nederlandse

[Reactie gewijzigd door OkselFris op 22 juli 2024 22:20]

In Nederland hoeft de fabrikant ook de garantie niet te verlenen. Garantie door de fabrikant is een extra dienst. De winkelier is verplicht de garantie te verlenen in Nederland.
Een fabrikant hoeft geen garantie te verlenen, de verkopende partij moet dit doen.

Daarbij is het hier in Nederland minimum van 2 jaar.
349 euro is voor een 15 inch. Een 13 inch applecare is 249 euro, nog een bak geld. Gewoon voor hetzelfde geld de aankoop doen bij Dixons (3 jaar garantie standaard) of mediamarkt heb je standaard 2 jaar.

Ik had applecare bij mijn laatste iMac en die werd door een authorized apple repair bedrijf gewoon thuis opgehaald toen bleek dat de reparatie niet onsite kon worden uitgevoerd.
Ja zakelijk of consument dat is een verschil. Apple heeft ook garantie programma's voor bedrijven maar we hebben het hier vooral over consumenten.

Je krijgt bij Apple Care niet alleen een jaar extra garantie. Je krijgt ondersteuning ook op het OS en alle gerelateerde vragen en je hebt 3 jaar garantie zonder de beperkingen van de normale wettelijke garantie. Tevens kan je het gebruiken voor erbij aangeschafte accessoires etc.
Als er iets aan de hand is, komen ze je apparaat wel de volgende dag netjes ophalen. Ja je kan er voor kiezen om naar een Apple store te rijden maar dat is niet nodig.

[Reactie gewijzigd door OkselFris op 22 juli 2024 22:20]

Naar Amsterdam? Er zitten AASP's door het hele land... Niet overdrijven!
En niet alleen AASP's maar ook APSP's die nog meer dan AASP's mogen! Het valt allemaal wel mee. Ik weet ook niet waarom mensen hier over klagen, je kan prima terecht voor service, overal in het land.
Ben het met je eens wat betreft het afschrijving verhaal. Alleen is afschrijving lastig te bepalen, want dat is van teveel factoren afhankelijk.

Als Apple iets doet waardoor ze ineens de Macbooks aan de straatstenen niet meer kwijtraken, keldert de restwaarde van de systemen en is de afschrijving ineens stukken groter.
Da's natuurlijk waar. Maar ik zoek al tijden een cheap Macbookje of een Mac Mini of iets, om zomaar wat te klootviolen met het OS en ik schrik elke keer weer van die 2e handsprijzen, zelfs bij machines van 5 jaar oud. Ze zijn het ook wel waard hoor, in die oudere machines bouw je nog wel makkelijk een SSD en wat meer geheugen in en dan heb je alsnog een top systeem.
Voor 400 euro een hackintosh bouwen? (zie workshop @ HWI)
Prestaties waarvoor je bij apple helaas een veelvoud voor moet betalen (maar dan heb je wel thunderbolt en een leuke behuizing)
Hier kan ik goed inkomen. Ik heb laatst een MBP 13" 2010 nog kunnen verkopen voor 600 euro (incl. een SSD en 8GB RAM weliswaar, zelf ge-upgrade). De laptop werkte met deze upgrades nog super snel en daar wordt gewoon voor betaald. De afschrijving over 4 jaar was dus pak em beet 900/1000 euro? Maximaal 250,- per jaar dus. Mijn budget Asus 15" core i3 van 650 euro was na 2 jaar gewoon kaput! Daar schreef ik dus gemiddeld 325,- per jaar op af, en deze presteerde ook nog minder door de slechte chipset. Dit is 30% meer dus, daar kan je zelfs de rente van betalen als je kiest voor een of ander financieringsplan!

Wat laptops aangaat, goedkoop is duurkoop en de volledig aluminium behuizing van Apple is gewoon echt een slimme zet wat dat betreft. Geleidt warmte beter, is sterker en zoals je in de review terug kan lezen, het scheelt maar 150 gram op het gewicht! Moet zeggen dat de trackpad van MacBooks ook beter is dan alles wat ik verder ben tegengekomen. Zit nu op een 15" uit 2011 die ik zelf refurbished heb, dan heb je echt een bijzonder goede machine met een afschrijving van 200,- per jaar. Alle macbook pro's na 2010 zijn gewoon ontzettend waardevast en over het algemeen gewoon hele goede apparaten.
4gb vind ik om heel eerlijk te zijn echt te zielig voor woorden. Hoe kun je anno 2014 nog een notebook , laptop of iets anders afleveren met 4gb ram. Nou zou het kunnen dat het voor OSX geen probleem moet zijn maar iemand die windows op het apparaat installeert komt denk ik snel in de problemen.
Nou voor een simpele huis tuin en keuken computer is 4GB ram prima, er was laatst zelfs een tweakers artikel waaruit bleek dat 2x2 GB in dual-channel best goed meedoet.

Verder wel mee eens dat 4GB niet genoeg is. Ik loop op mijn mid-2011 13" MBA ook tegen deze beperking aan. (Heb 6GB ram in mijn inspiron 15R SE en daar heb ik wel voldoende aan :) ).

[Reactie gewijzigd door ongewoongewoon op 22 juli 2024 22:20]

4GB is op een Windows computer over het algemeen ook voldoende tenzij je zware programma's zoals PhotoShop etc gaat draaien. Dan heb je profijt van meer geheugen. Voor normaal kantoor er huis tuin en keuken gebruik kan je prima toe met 4GB. Zowel op Mac als op Windows.
Reken wel dat het geheugen vele malen sneller is dan de SSD en dat ook de acces tijden lager liggen. Als je dus meer ram hebt dan kan het OS meer data van programma's cachen in het RAM, hierdoor werken programma's nog soepelere en openen ze sneller als ze al eerder geopend zijn. Zeker nu windows en OSX vaker in sleep staan ipv dat ze uit gaan. Hierdoor is van mijn 8GB bijna altijd een een gig of 4 in gebruik voor caching doeleinde. Dit samen met een uptime van 4 dagen zorgt voor een zeer responsief systeem.

De reden waarom er 4GB in deze mac zit is de aanwezigheid van een 128GB SSD. hierop staat al het OS en dan ook nog een copy van het RAM dit voor Hibernate, dus: 128 - OS - 4GB = ruimte voor de gebruiker
Een andere reden is ook dat in Mavericks het RAM geheugen in ideale situaties gecomprimeerd kan worden van 4GB tot 6GB. dat is een groot verschil. Met de 16Gb die ik mijn MBP heb liggen heb ik in theorie dus 24 GB tot mn beschikking. met de nieuwe Mac pro's (tot 64GB) is dat dus helemaal mooi (96GB max). Uiteraard is dit echt in ideale omstandigheden en zie je met normaal gebruik een compressie van 4 naar ongeveer 4,5GB, Maar dat is dan nog steeds een mooie uitkomst.
Als een fabrikant het over 'ideale situaties' heeft weet je al genoeg. Die 6 Gb ga je nooit halen.
Apple werkt nooit met ideale situaties (zie het accuduur verhaal). De beweringen die ze doen zijn vrij realistisch en als je veel met comprimeerbare data werkt (Foto/video/audio bewerking) dan kan je dat dus makkelijk halen. Met webpagina's is het echter minder effectief.
Waarom zou je voor normaal kantoor huis tuin en keuken gebruik iets in deze prijsklasse aanschaffen?
Omdat het een lichte, stevige, kwalitatief goede laptop is die 9 uur op een accu draait. Voor werk toepassingen dus het summum van laptopland.

Een werk-laptop (voor niet-programmeurs ;)) heeft hele andere eisen dan "SNEL, GROOT, VEEL". Gebruiksgemak, ergonomie en levensduur zijn vele malen belangrijker dan hoeveel intern geheugen er in zit.

Dat gezegd hebbende heb ik wel gekozen voor de 8GB versie ;)
Anoniem: 343906 @Croga7 mei 2014 11:03
Kijk eens naar de Fujitsu S904 zou ik zeggen. Geeft in meerdere opzichten meer voor minder, inclusief 24 uur accutijd: http://lifebook.nl.ts.fuj...JzC4cOChr4CFXGWtAodcg4A1Q
Grofweg dezelfde specs, grofweg dezelfde prijs echter de bouwkwaliteit is een stuk minder (daarnaast kunnen ze die batterijduur wel claimen maar zie ik nergens praktijktests die dat uitwijzen. Apple claimt ook 15 uur maar haalt er maar 9)

Je hebt gelijk; er is concurrentie. Maar dit toont meer aan dat Apple in de goede richting zit dan wat anders.
Apple claimt helemaal nergens 15 uur. op de website staan keurig resp 9 en 8 uur vermeld: http://www.apple.com/nl/macbook-pro/specs-retina/

Apple is de enige die de accuduur realistisch weergeeft en bijvoorbeeld ook rekening houd met slijtage van de accu. Zo kan je met een nieuwe iPad (vanaf 4th gen) al 12 uur doen in het begin en loopt dit geleidelijk af richting 10,5 Apple heeft dus een gegarandeerde accuduur van 10 uur voor de iPads en dat halen ze ook ruimschoots. Bij de MacBooks is dat hetzelfde. Ik zit hier nu met een 2012 MBP die volgens de specs 5 uur aan moet kunnen. Na 4 uur standby met ongeveer 1/2 uur gebruik heb ik nog 4 uur resterend. Dus dat komt goed in de buurt van die 5 uur werktijd (vergelijkbaar met de browsetest).
Euhm, Apple zelf claimt voor de 13" rMBP een accuduur van 9 uur, zoals je ook hier kunt zien.

Voor de Airs claimen ze 12 uur (wat trouwens ook gehaald wordt), maar 15 uur ben ik nog nergens tegen gekomen.
Net alsof die 24 uur accutijd realistisch is. Dat is pure marketing. Ik quote eventjes uit http://www.notebookcheck....4-Notebook.114497.0.html:
The Lifebook's battery lasted 9:17 h in idle mode. The Portégé (9:55 h) and the Latitude (10:15 h) both run longer. Idle mode is simulated using Battery Eater's Reader's test. The screen is set to minimum brightness, the energy-saving profile is enabled, and the wireless modules are off. The Lifebook achieved a load runtime of 2:44 h. Neither the Portégé nor the Latitude (1:10 h) can match that. The load runtime is ascertained using Battery Eater's Classic test with the screen's maximum brightness, high-performance profile, and enabled wireless modules.
Anoniem: 343906 @goarilla7 mei 2014 16:02
Die 24 uur lijkt inderdaad marketing te zijn. Niet echter dat de accu gemakkelijk verwisselbaar is, dat je een IGZO multi touch scherm van 2560x1440 krijgt, een multifunctionele bay, etc etc.
Dergelijke fnctionaliteiten zijn bij Apple domweg niet te vinden.
Waarom niet, als je het kunt betalen en je van mooie spullen houdt waar prettig op valt te werken?

Ik denk dat 'echte' professionals die op OS X werken niet voor het instapmodel gaan en SSD en RAM gewoon upgraden. Als je een apparaat als dit zo intensief gebruikt dat je 8GB RAM nodig hebt dan denk ik dat de meerkosten over de levensduur van het apparaat het meer dan waard zijn.

Overgins ben ik het in zekere zin wel met je eens dat ze gewoon bij 8GB zouden moeten beginnen, en zou ik zelf ook nooit de 4GB versie kopen. Niet zozeer omdat je het nodig hebt voor 'huis tuin en keukengebruik' maar omdat het gewoon toekomstbestendiger is, en veel beter voor de restwaarde bij verkoop. Het instapmodel van de MBP is bij Apple volgens mij vooral zodat ze ook kunnen adverteren met een iets minder dure MBP.
Tsja, waarom laat mijn bedrijf mij en 1000 andere collega's ons nog gewoon op een HP probook I3 met 1GB geheugen werken.. Thuis heb ik High End materiaal en daar hoef ik geen uren te wachten tot de laptop opstart om maar 1 detail te noemen.
4GB is echt niet onderbemeten. Voeg daar aan toe dat als er geschreven en gelezen moet worden van SSD dit vlotter dan gemiddeld gaat. Niets om over te klagen dunkt me.
Bij 4GB liep je in OSX wel tegen grenzen aan als er meer programma's open stonden.
Nadat ik er 8GB in heb gestopt (was toen ca. 40 euro) hoor ik geen geklaag meer.
Dat valt reuze mee, echte grote geheugen slurpers als Adobe Premiere (elements) of Sony Vegas met AVCHD video editting onder Windows kunnen prima draaien binnen 4gb, pas als je qua projectduur over een uur heen gaat dan zou je naar 8gb moeten.

Onder OS/X is het weer een heel ander verhaal, ik heb zelf 8gb in mijn Macbook pro, zelfs met grote projecten duw ik het geheugen niet vol.
Het is ook te krap... ik kocht hem en dacht dom genoeg dat ik het geheugen zelf wel kon upgraden (want dat kon bij vorige modellen nog wel). Helaas pindakaas. En dan is het toch jammer dat die hoeveelheid maar net aan is en er geen mogelijkheid is het uit te breiden...
Fysiek geheugen is natuurlijk 1 ding, maar Apple heeft de mazzel dat ze ook de software voor 100% controleren. En dat betekend dat ze hun hardware en software heerlijk op elkaar kunnen afstemmen.

Je ziet dit bijvoorbeeld terug in de accuduur en ook in het trackpad. In beide gevallen zorgt de afstemming voor een erg goed resultaat. Dit laatste gold in mindere mate ook altijd voor het geheugengebruik, maar met de komst van OSX Mavericks hebben ze er nog een schepje bovenop gedaan. Het heet compressed memory en bij Ars Technica hebben ze er een interessant hoofdstuk aan geweid in hun review van Mavericks,
Hoe is een business model mazzel? Kan je me dat eens uitleggen?
Bij wijze van spreken, als understatement bedoeld, ligt sarcastich. Wellicht had er een smiley bij gemoeten... ;)

Wat ik bedoelde te zeggen is dat het business model er inderdaad voor zorgt dat Apple meer kan doen met minder en dat de ogenschijnlijk lage hoeveelheid RAM in het instapmodel dus wel meevalt. Zoals ook in mijn eerder aangehaalde link valt te lezen kan 4GB RAM in OSX Mavericks effectief 6GB aan data bevatten voordat er geswapt moet worden naar de SSD.
4gb komen de meeste gebruikers prima mee weg hoor. Zeker omdat swappen op een snelle SSD veel minder erg is dan op een HDD.
Compressie is een lapmiddels dat weer andere resources vraagt.

Dus doe er gewoon iets meer geheugen in. De prijs zal het verschil nauwelijks uitmaken. Zeker niet met deze prijzen. Of zoals de amerikanen zeggen: there's no substitute for cubic inches.
Verkeerde quote...... De amerikanen beweren dat de enige manier om echt power uit een motor te halen is hem groter te maken. De europeanen bewijzen al jaren en jaren dat dat onzin is.

Als je dus wilt onderbouwen dat er meer geheugen nodig is, is deze quote niet op zijn plaats.
Touché. De vergelijking is inderdaad niet goed. Zou hem zelfs onderbouwen :o

Afijn, je snapt wat ik bedoel te zeggen.
Wauw, zo goed onderbouwd...
Dus, verklaar..?
Mooie machine. Wel jammer dat apple door de jaren heen hun MacBooks (pro) steeds meer hebben dichtgetimmerd. In mijn macbook unibody (dit model) kan je nog zelf heel makkelijk (doormiddel van een klepje) de accu vervangen. Neem dus vaak voor lange reizen een extra accu mee. Daarnaast lees ik nu dat het geheugen vastgesoldeerd is op het moederbord en dat de SSD niet zelf vervangen kan worden omdat hij alleen apple SSD's leest..
De SSD is gewoon een msata van de Samsung lijn. Deze zijn dus gewoon te vervangen tot maximaal 1TB op dit moment ;)
IFixit heeft de retina modellen uit elkaar gehaald en daar bleek dat deze modellen geen 'gewone' msata-SSD bevatten maar een Pci-e model. Momenteel zijn er nog geen aanbieders van deze SSD's, dus deze zijn nog niet zelf te vervangen enkel bij aankoop zelf bij te bestellen.

Dat terzijde denk ik dat veel mensen gewoon ruim toekomen met 128/256GB en de rest van hun data extern. Voor de mensen die echt meer interne ruimte nodig hebben zijn er dus de duurdere opties.
Inderdaad:

"The storage board is connected to the notebook using a Mini PCI-e connector, and appears to be secured with just one screw — as you can see in the photograph above.

The only problem right now is that, because this storage was custom-designed by Apple specifically for the MacBook Pro, you can’t just purchase an upgrade at your local Best Buy, or from any retailer for that matter. However, you can be sure companies like OWC will begin offering replacements in the near future. Just expect them to be expensive."

http://www.cultofmac.com/...-can-be-upgraded-at-home/
En dat is exact het grote nadeel aan Apple (en een aantal anderen) producten, de vendor lock-in.
Vroegah was dit bij bijvoorbeeld Dell machines ook zo (maar dan de voeding e.d.),
dingen waardoor ik nooit een product van de betreffende fabrikant zou kopen.
Dat is toch geen vendor lock-in? Deze apparaten zijn gewoon niet meer ontworpen om zelf te repareren of uit te breiden.
Betwijfel ik dat je dit als een vendor lock-in kan beschouwen. Als het replacable spul is en je kan alleen onderdelen van 1 merk plaatsen dan is het wel een lock-in. Maar hier is het niet de bedoeling dat je iets kan vervangen. Als dat ook een vendor lock-in is dan is dit het geval bij elk apparaat, want bij een Nokia kan ik ook niet de CPU vervangen.
Ik snap dat de CPU een beetje krom is maar toch vergelijkend want bij een Macbook is het niet de bedoeling dat je überhaupt iets vervangt.

Als je Macbook alleen werkt met een Apple monitor, dan wel.
Als ik die Wiki lees dan beschrijft men dat ook zo. Ik lees de vendor lock-in als: Afhankelijk zijn van één fabrikant voor het gebruiken van diensten of vervangen van vervangbare componenten en waarbij geen alternatieven mogelijk zijn.
je hebt op zich wel gelijk, maar bij heel erg veel andere apparaten in en om het huis is dat niet anders. Een hele boel autoonderdelen zijn ook niet generiek bijvoorbeeld, om over wasmachines en koelkasten bijvoorbeeld nog maar te zwijgen...
Een essentieel onderdeel van een product kan niet 'vendor locked-in' zijn, het is gewoon 'onderdeel' van het product. Ze hebben iets nieuws/unieks gemaakt waar nog geen alternatieven voor zijn, dat is nou eenmaal zo als je iets nieuws/unieks maakt.

Indien de MBP's alleen met apple airsound speakers, of iwrite toetsenborden zouden werken: vendor lock-in. Dit verre van.
Je mist toch echt een punt. Het is niet de bedoeling dat je de SSD vervangt. Hij is door een handig iemand te vervangen, maar het wordt niet als serviceable gezien.
De keuze voor dit type SSD heeft ook met het design van de laptop te maken. Een gewone SSD neemt flink meer ruimte in.

Joh je had gelijk als er een normale vervangbare schijf in zou zitten die je zelf kan vervangen maar dan alleen door een Apple schijf.
Dat is hier helemaal niet aan de orde.
Overigens om je een beetje gerust te stellen OWC heeft wel een SSD kit op de markt die je kan plaatsen.
Vergeet ook niet dat dit type SSD zo goed als niet te krijgen is.

Heeft niks met Apple aanhangers te maken of andere laptops, maar jij maakt er nogal een punt van. Ik kan me ook heel goed voorstellen dat meer en meer een trend wordt, want hoeveel gebruikers vervangen werkelijk hun schijf? Op deze manier kan je dunnere en compactere laptops maken zonder klepjes etc.
Hier heb je gelijk in, met USB3, kan je snelheden halen naar een externe harde schrijf vergelijkbaar met SATA. Het is allemaal relatief. Ik zelf heb ooit eens een solied state in mijn macbook pro 2009 gebouwd van 128GB en mijn broer verklaarde me voor gek. Maar Ik doe een beetje programmeer werk en verslagen, luister wat muziek. Daar heb je echt geen tonnen GB's voor nodig.(wel snelheid; simulaties)

Heb nog wel (later) een 500GB hardschijf van twee tientjes er bij gekocht, die ik geregeld backup. Hier staan mijn "personal home copies" van films en series op. De ene die ik nu heb gaat al 1,5 jaar mee zonder problemen.
Met 9 uur accuduur lijkt het me voor de meeste gebruikers niet echt noodzakelijk om een extra accu mee te sjouwen. Deze ene accu gaat gewoon langer mee dan twee accu's van een paar jaar terug.
Verschil is dat die accus die je noemt maximaal 4,5 uur mee gaan. De accu in deze laptop gaat 9 uur mee. Per saldo ben je met die twee accus dus even lang voorzien van power.
Anoniem: 2856 7 mei 2014 10:30
Let op dat het 13 inch model geen Iris PRO aan boord heeft, maar een normale Iris chip, zie ook http://www.apple.com/macbook-pro/specs-retina/

De 15 inch heeft ook nog een GeForce GM750 en het nog helemaal niet zeker is of de 13 inch een externe 4k monitor kan aansturen op 60Hz.
Deze laptop bevat Thunderbolt 2 en deze technologie is compatibel met DisplayPort 1.2 wat erop neerkomt dat 4K @ 60Hz ondersteunt wordt. Dit werkt al onder Windows 8.1 maar er is nog een software update nodig voor Mac OS X.
Anoniem: 2856 @Sachin7 mei 2014 21:49
Ondersteunen vanuit een specificatie en werkelijk ondersteunen is bij Apple twee verschillende zaken. Ik heb nog nergens gelezen dat 4k@60Hz werkt op het 13 inch model, alleen het 15 inch model, heb je hiervoor een bron? De iris pro heeft aardig wat meer performance ten opzichte van de non-pro variant, wat op 4k wel ten goede komt. Daarnaast gaat de nieuwe 10.9.3 update waarschijnlijk alleen voor de GeForce variant werken... zie ook http://rene.rebe.de/2014-...arp-24-4k-up2414q-on-mac/
De 15 inch heeft ook nog een GeForce GM750 en het nog helemaal niet zeker is of de 13 inch een externe 4k monitor kan aansturen op 60Hz.
Dan heb je het over het topmodel. Het instapmodel 15" late 2013 heeft alleen de Iris Pro. Daardoor hebben ze de prijs kunnen drukken want in de 2012 modellen hadden beide 15" modellen een GT650 aan boord.

[Reactie gewijzigd door Roorensu op 22 juli 2024 22:20]

Anoniem: 2856 @Roorensu16 mei 2014 10:47
Ondertussen is de osx update uit en zoals verwacht: alleen de 15 inch ondersteund 4k displays..

http://support.apple.com/kb/HT6228

Improves 4K display support on Mac Pro (Late 2013) and MacBook Pro with 15-inch Retina Display (Late 2013)
Ondertussen is de osx update uit en zoals verwacht: alleen de 15 inch ondersteund 4k displays..

http://support.apple.com/kb/HT6228

Improves 4K display support on Mac Pro (Late 2013) and MacBook Pro with 15-inch Retina Display (Late 2013)
Hoe kom je daarbij? Ik lees in die zin waar je naar refereert niets over alleen ondersteuning voor de 15".

Improves 4K display support on Mac Pro (Late 2013) and MacBook Pro with 15-inch Retina Display (Late 2013)

[Reactie gewijzigd door Roorensu op 22 juli 2024 22:20]

Anoniem: 2856 @Roorensu16 mei 2014 13:52
Lees even de discussie, het ging om de 13 of 15 inch macbook en alleen deze laatste wordt ondersteund. Dat de Mac Pro ondersteund wordt is leuk, maar daar ging deze review en discussie niet over.
Ow ja dan heb ik het verkeerd gelezen |:(
Wat ik me nu afvraag, een vergelijkbare niet-Apple laptop. Kom ik dan op ongeveer dezelfde prijs uit?
Dat is wel wat de reviewer in het artikel zegt.
Gaat het dan niet over een 'gedowngrade' versie?
"Met die specificaties kan de 13"-MacBook Pro echter prima concurreren met gelijkgeprijsde ultrabooks."

"Een grote ssd en veel werkgeheugen kosten dus een hoop geld, maar als je genoeg hebt aan 4GB geheugen en een 128GB-ssd, dan levert het instapmodel een hoop waar voor zijn geld ten opzichte van veel andere laptops."

Je zou ook heel de review kunnen lezen alvorens vragen te stellen.
Het instapmodel is 1329 euro. Voor 200 euro meer heb je 8gb ram en 256gb SSD.

[Reactie gewijzigd door Huppol op 22 juli 2024 22:20]

Precies, het instapmodel. Het ging mij om het gereviewde high-end model. Daar wordt niet over gesproken.
Ik vind "een hoop waar voor zijn geld" wel wat sterk gezegd. Het is niet zo dat je qua specs meer krijgt dan bij de concurrentie.
Aantal maanden geleden gezocht naar desktop replacement met aantal eisen: 13-14", ssd, laatste gen i5/i7 en ik kwam op een aantal laptops uit die allemaal 1300-1500 moesten kosten. Ging toch naar de VS, dus daar een macbook meegenomen voor €1500. Dus qua prijs lijkt het wel mee te vallen voor wat je krijgt. Was voor mij iig genoeg reden over te stappen na 15 jaar Windows.
Dus volgens jouw onderzoek zijn alternatieve laptops rond dezelfde prijs als een macbook uit de VS? (Welke dus ongeveer 25% goedkoper zijn hier?)
Topmodel MBP 15-inch, 2.3 i7, 16gb, 512gb SSD kost in de USA $ 2499 dus omgerekend ongeveer € 1800 euro....

Ticket usa kost €499 buiten hoogseizoen
Prijs zelfde MBP in NL € 2629

Dus als je in de markt bent voor een high end MBP is een vakantie in de USA gratis! 8)7
Het ging mij om de opmerking:
Dus qua prijs lijkt het wel mee te vallen voor wat je krijgt. terwijl hij, om op dezelfde prijs uit te komen als de alternatieven (blijkens zijn zoektocht), naar de andere kant van de wereld moet.
Dat spullen uit de VS goedkoper zijn, weten we wel, maar hoe kan je nu stellen dat de prijs meevalt als je dus een ticket er bovenop moet tellen? Dan is de prijs toch een ticket te hoog? (Plus de 200 die het al meer kostte dan het goedkoopste alternatief)

(Moet zeggen dat ik niet zeg dat de macbook duur is of meer/minder levert dan eventuele alternatieven, ik ga puur op zijn verhaal af)
€ 1800 plus € 500 is op mijn rekenmachine nog steeds minder dan € 2629
Alleen reken jij iets uit waar ik niet op doel. Ik zal proberen het duidelijker uit te leggen.
Wackmaniac zegt dat bij een zoektocht naar macbook alternatieven, hij op laptops uitkwam van 1300 tot 1500 euro. Ik ga ervan uit dat het gelijkwaardige alternatieven zijn, anders is er sowieso geen vergelijking. De alternatieven zijn dus even goed als een macbook (natuurlijk zitten er altijd nog verschillen tussen de laptops).
Vervolgens gaat hij in America een macbook kopen voor, omgerekend, 1500 euro.
Deze macbook had in ons land dus (veel) met gekost en daartegen over staan goede alternatieven die dus goedkoper zijn dan de gekochte macbook. Immers waren deze alternatieven in de vs gekocht, hadden ze veel minder dan in ons land gekost, dus ruim minder dan 1500 euro.

Hoe kan je gaan zeggen dat een macbook "qua prijs meevalt voor wat je ervoor krijgt"?
Nogmaals, voor minder geld had hij, blijkens zijn eigen onderzoekje, en gelijkwaardige laptop kunnen kopen. Zijn macbook is dus duur t.o.v. de zelf gevonden alternatieven.
Je moet idd wel toevallig gaan of iemand kennen die gaat.

Heb nu de duurste std 13". Ging ik niet naar vs dan had ik een goedkoper model gepakt. Dan was het prijsverschil ong €200-300 geweest, maar met betere specs.

Wat ik probeer te zeggen is dat ze duur zijn, maar opvallend genoeg niet heel veel duurder voor vergelijkbare notebooks/netbooks. Fout die veel mensen maken (ik in het verleden ook) is dat de prijs wordt vergeleken met een desktop met zelfde specs.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.