Door Sim Kranenburg

Samsung 55"- curved uhdtv Review

Gebogen blikvanger

26-05-2014 • 08:00

159

Multipage-opmaak

Inleiding

Samengevat

Samsungs curved uhdtv is een televisie met een opvallend uiterlijk en een zeer mooie afwerking. Het gebogen scherm biedt eigenlijk alleen maar nadelen maar doordat de kromming subtiel is gehouden heb je er niet veel last van. De tv heeft slim weggewerkte luidsprekers die bovendien goed klinken maar de beeldkwaliteit laat wat te wensen over omdat er onder een hoek te veel backlight bleeding is te zien.

Pluspunten

  • Mooie afwerking
  • Luidsprekers mooi weggewerkt
  • Goed geluid

Minpunten

  • Onder een hoek veel backlight-bleeding
  • Slecht functionerende mediaspeler
  • Hoge inputlag
  • Prijs

Eindoordeel

Tweakers zegt: 7

Wie in 2013 een uhdtv kocht, kon er bijzonder weinig op kijken in 4k. Netflix is inmiddels als eerste in Nederland begonnen met het mondjesmaat aanbieden van 4k-materiaal. Om 4k-video efficiënt te comprimeren maakt Netflix gebruik van de hevc-codec, waardoor de bezitters van 'oudere' uhdtv's uit 2013 hun tv moeten upgraden of een externe mediaspeler moeten aanschaffen om het 4k-Netflix-aanbod te kunnen bekijken. De 2014-modellen uhdtv's van alle grote fabrikanten bieden wel hardwarematige ondersteuning voor hevc, waardoor ze wat beter op de toekomst voorbereid zijn, want naar verwachting zal verreweg het meeste 4k-materiaal voor consumenten deze codec gebruiken.

Ook de tv die we in deze review bekijken, de Samsung UE55HU8500L curved uhdtv, is geschikt voor Netflix-4k en heeft dus een beeldpaneel met de uhd-resolutie van 3840x2160 pixels. Een veel opvallender kenmerk van de tv is dat deze gebogen is. De reacties op de gebogen oled-televisies die vorig jaar zijn geïntroduceerd, waren erg positief, maar grootschalige oled-productie zit er bij Samsung voorlopig nog niet in en dus heeft Samsung dit jaar een hd- en een uhd-serie met gebogen scherm uitgebracht op basis van de oude vertrouwde lcd-techiek.

De curved uhdtv wordt geleverd met twee actieve brillen voor 3d-weergave en je krijgt er twee afstandsbedieningen bij: een gewone infraroodafstandsbediening en een nieuwe versie van Samsungs Smart Control-remote, die nu ook als aanwijsafstandsbediening gebruikt kan worden. Net als de Curved oled maakt deze tv gebruik van een break-out-box, waarin alle aansluitingen en de quadcore-soc ondergebracht zijn. Wie de tv in de toekomst wil upgraden, kan dat doen door een nieuwere versie van deze aansluitdoos te kopen.

Uiterlijk en aansluitingen

Uiterlijk

De curved uhdtv heeft een opvallend ontwerp, dat door Samsung Aero Design wordt genoemd. Er zijn hoogwaardige materialen gebruikt voor de afwerking. De 1cm smalle bezels rond het scherm zijn gemaakt van zwart gespoten metaal en de randen rond het toestel zijn afgewerkt met verchroomd metaal. Tussen de onderste bezel en de chromen rand zit een spleet, waarachter luidsprekers zijn verstopt en onder het Samsung-logo in het midden zit een grote, lichtblauwe led-indicator, die je in het menu kunt uitzetten als je deze net als wij te veel vindt afleiden tijdens het kijken.

Samsung 55HU8500LSamsung 55HU8500LSamsung 55HU8500L

Ook de voet heeft een bijzonder ontwerp. Het grondvlak van de voet heeft een T-vorm die de kromming van het beeldpaneel volgt. Het voorste gedeelte van de voet is afgewerkt met geborsteld metaal en het achterste gedeelte met zwart plastic. De voet tilt de tv op tot zo'n 45mm boven het tv-meubel en is ongeveer 68cm breed. Doordat de voorkant van de voet van glanzend metaal is gemaakt, leidt hij de aandacht een beetje van het scherm af. Zelfs als je in een volledig verduisterde kamer kijkt, blijft de voet opvallen, omdat deze dan het licht van het scherm reflecteert.

Samsung 55HU8500LSamsung 55HU8500LSamsung 55HU8500L

De achterkant van de tv is voor het grootste deel afgewerkt met donkergekleurd, geborsteld metaal. Bovenop zit aan de achterkant een hobbel waarin de uitklapbare webcam te verbergen is. Hoewel de tv een kromming heeft, kun je hem wel gewoon aan de muur bevestigen door middel van vier vesa-gaten. We hebben het niet geprobeerd, maar denken dat een kromme tv aan de muur er maar raar uitziet. De tv is zonder afstandsbediening te bedienen met een joystickje aan de achterkant, dat vanaf de rechterkant van voren te bereiken is. Op de voet zit een kabelgeleider om kabels mee achter de voet weg te werken.

Samsung 55HU8500LSamsung 55HU8500LSamsung 55HU8500L

Aansluitingen

Op de tv zelf zitten slechts twee aansluitingen: een voor het lichtnet en een 'one connect'-aansluiting voor de losse break-out-box, waarop je alles kunt aansluiten. De kabel om de break-out-box op de tv aan te sluiten is met 2,9m lang genoeg voor de meeste situaties. Het netsnoer is maar 1,5m lang en dus nogal aan de korte kant. Gelukkig is het een standaard-IEC 60320 C7-stekker, zodat je er eenvoudig een langere bij kunt kopen. Het losse kastje is actief gekoeld en maakt dus zachtjes geluid, dat alleen van heel dichtbij is te horen.

Samsung 55HU8500LSamsung 55HU8500LSamsung 55HU8500L

Aan de rechterkant zit een usb 3.0-aansluiting voor een harde schijf waarop televisieprogramma's opgenomen kunnen worden, naast twee usb 2.0-aansluitingen. Ook kan hier de meegeleverde infraroodzender aangesloten worden, waarmee je andere apparaten kunt bedienen. De benodigde infraroodcodes moeten dan wel bij Samsung bekend zijn, want als het apparaat dat je wil bedienen niet ondersteund wordt, kun je niet zelf codes toevoegen. Als laatste vindt je hier een Toslink-audio-uitgang.

Achter op het kastje zitten van links naar rechts een CI+-aansluiting, twee satellietaansluitingen en een antenneaansluiting voor kabel of Digitenne. Er zijn vier hdmi 2.0-aansluitingen, zodat het mogelijk is om 4k-beelden met 60fps naar de televisie te sturen. Er is een rj-45-netwerkaansluiting met daarnaast twee aansluitingen voor break-out-kabeltjes. Via de meegeleverde break-out-kabeltjes heb je de beschikking over 3,5mm-audio-uit, component-in, composiet-in en scart. Daarnaast vind je een 3,5mm-serviceaansluiting en een aansluiting voor de drie meter lange kabel naar de tv.

Een aansluiting voor een koptelefoon hebben we niet kunnen vinden. Het is mogelijk om een koptelefoon met het break-out-kabeltje op de analoge audio-uitgang aan te sluiten, maar dan is het niet mogelijk om het volume te regelen. Eigenlijk ben je dus aangewezen op een extern apparaat om het televisiegeluid via een koptelefoon weer te geven.

Bediening op afstand

Infraroodafstandsbediening

De meegeleverde infraroodafstandsbediening is met ongeveer 17cm aan de kleine kant voor het aantal knoppen dat erop zit en oogt daardoor nogal druk. De knoppen voelen wat sponzig aan, maar omdat ze allemaal op de juiste plek zitten, valt er goed mee te werken. Door de ronde achterkant met inkeping voor je wijsvinger ligt het apparaatje prettig in de hand. De afstandsbediening oogt wel wat goedkoop voor een tv in deze prijsklasse.

Samsung 55HU8500L infrarood afstandsbedieningSamsung 55HU8500L infrarood afstandsbedieningSamsung 55HU8500L infrarood afstandsbediening

Smart Control-remote

De nieuwe Smart Control-remote ziet er een stuk luxueuzer uit. De touchpad is ten opzichte van het vorige model kleiner gemaakt en heeft nu een ellipsvorm. Rond de touchpad zitten vier pijltjestoetsen. Je zou denken dat de kleinere touchpad geen verbetering brengt ten opzichte van het vorige model, maar Samsung heeft de Magic Remote van aartsrivaal LG grondig bestudeerd en dus heeft de Smart Control-remote nu ook bewegingsdetectie gekregen. Deze werkt handig, omdat je de bewegingsdetectie snel aan en uit kunt zetten door je duim op de touchpad te laten rusten of hem er weer af te halen.

Samsung 55HU8500LSamsung 55HU8500LSamsung 55HU8500L

De knoppen hebben weer de vorm van symbolen en dat ziet er duidelijk uit, maar hierdoor voelen ze niet zo fijn aan. De muteknop zit aan de linkerzijkant bij je wijsvinger als je de remote met rechts vastpakt en bij je duim als je links bent. Om deze reden is de muteknop prettiger te bedienen door linkshandigen dan door rechtshandigen. De achterkant is voorzien van ribbels voor wat meer grip. De Smart Control-remote communiceert door middel van radiosignalen en hoeft dus niet op de tv gericht te worden. Om het stand-by-verbruik van de tv laag te houden gaat het aan- en uitzetten door middel van infrarood. Om te compenseren voor het lage aantal knoppen op de Smart Control is er een onscreen-menu, waardoor nummers van kanalen of teletekstpagina's intoetsen wat onhandig werkt.

Smart View 2.0-app

Er is een Android-app, Samsung Smart View 2.0, die samenwerkt met de tv-modellen van 2014 van Samsung, maar deze werkt alleen op een kleine selectie Samsung-telefoons en -tablets. Het is natuurlijk teleurstellend dat de app niet draait op telefoons van andere merken, maar ook als je Samsungs nieuwste vlaggenschip, de Galaxy S5 hebt, kun je de app niet draaien. Ook een Galaxy S4, die op de lijst van ondersteunde apparaten staat, werkte niet, omdat het een Google Play edition betrof. Een S4 met de originele Samsung-rom erop werkte wel.

Door een ondersteunde telefoon of tablet tegen de Smart Control remote te houden kun je via nfc de app installeren en starten. Met de app kun je de tv bedienen en ook is het mogelijk om het beeld van de televisie weer te geven op het mobiele apparaat. Zelfs het beeld van een externe ingang wordt keurig weergegeven. Het is niet mogelijk om naar iets anders te kijken dan wat er op dat moment op de tv wordt weergegeven. Als op de tv multiscreen wordt ingeschakeld, kan de app geen tv-beeld meer weergeven en als je de tv op mute zet, valt het geluid ook op het mobiele apparaat weg.

Samsung 55HU8500LSamsung 55HU8500LSamsung 55HU8500L

Met de app kunnen foto's, video's en muziek afgespeeld worden op de tv. Je zoekt in de app iets uit en door omhoog te swipen stuur je het naar de tv. Het is ook mogelijk om een wachtrij aan te maken met bestanden die op de tv moeten worden afgespeeld. Video's en muziek worden vlekkeloos op de televisie afgespeeld, maar bij het weergeven van foto's liepen we tegen problemen aan. Vaak kregen we een zwart beeld te zien in plaats van een foto en als er wel een foto zichtbaar was, werd deze niet op de volledige schermgrootte weergegeven. De Smart View-app werkt dus ook op het handjevol ondersteunde Samsung-apparaten niet geweldig.

Spaak- en gebaarbediening

De curved uhdtv kan bediend worden met spraakcommando's en gebaren. Voor het bedienen door middel van spraak heb je de Smart Control-remote nodig, want daarin zit de microfoon waarin je moet praten. Aangezien je toch een afstandsbediening vast hebt, is het veel sneller en handiger om deze te gebruiken om de tv te bedienen. Ook de bediening met gebaren werkt erg onhandig. Je moet je arm omhooghouden voor de ingebouwde webcam, wat bepaald geen comfortabele houding is. Bovendien worden je bewegingen vaak niet herkend. De spraak- en gebaarbediening zijn wellicht interessant voor mensen met een lichamelijke beperking, maar voor de meesten zijn het overbodige gimmicks.

Interface en smart-tv

Interface

Samsungs welbekende blauwe instellingenmenu is erg overzichtelijk en de meeste instellingen laten zich makkelijk vinden. Het menu onthoudt niet waar je was gebleven als je het verlaat, waardoor je weer de hele menustructuur moet doorlopen als je terug wil naar dezelfde instelling. Naast het instellingenmenu is er ook een Tools-snelmenu met veelgebruikte instellingen, dat rechts in beeld verschijnt. De menu's werken prettig maar wat design betreft zou het allemaal wel wat strakker mogen.

Samsung 55HU8500L

Smart-tv

Als je op de Smart Hub-knop drukt, krijg je niet meer het smart-tv-menu te zien, maar verschijnt onder in beeld een balk met recent gebruikte apps, kanalen en externe ingangen. Deze balk doet een beetje denken aan webOS van LG. Boven de balk verschijnt een virtuele knop in beeld waarmee je naar de Smart Hub kunt gaan. Op zich is het handig dat recent gebruikte apps, kanalen en ingangen worden getoond, maar om de Smart Hub te bereiken moet je nu dus een keer extra klikken. De categorie Social is, naar ons idee terecht, komen te vervallen en dus is de Smart Hub nu onderverdeeld in vier categorieën: Samsung Apps, Op TV, Films & Series en Multimedia. Je kunt door te swipen met je duim op de Smart Touch-remote tussen pagina's wisselen.

Samsung 55HU8500L

Op de Samsung Apps-pagina staan bovenaan aanbevolen app's met daarnaast reclame. Dit is niet aan te passen. Daaronder staat Mijn Apps en dat kun je uiteraard wel aanpassen. De Op TV-pagina toont links bovenin de huidige zender en de rest van het scherm is gevuld met aanbevelingen op basis van je kijkgedrag. Op de pagina Films & Series worden, je raadt het al, films en series getoond van verschillende onlinediensten. Heb je gevonden wat je wil bekijken, dan kun je kijken bij welke aanbieders de film of serie beschikbaar is. Klik je vervolgens op die aanbieder, dan wordt je doorgestuurd naar de desbetreffende app. De betaling moet je per aanbieder apart regelen. Opvallend is dat het aanbod van Netflix, de grootste onlineaanbieder, niet op de pagina Films & Series verschijnt.

Samsung 55HU8500L

De curved uhdtv is voorzien van de functie Multi-screen, waarmee tegelijk met het programma dat je aan het bekijken bent, beelden van apps getoond kunnen worden. Zo kun je in de linkerbovenhoek een tv-programma volgen, terwijl daaronder YouTube-aanbevelingen te zien zijn en de rechterhelft van het scherm wordt ingenomen door een webbrowser. Door de hoge resolutie van het beeldpaneel valt het tv-programma, dat nog maar een kwart van het scherm inneemt, nog altijd in full hd te bewonderen en ook de browser ziet er op de helft van het scherm superscherp uit. Toch denken wij dat dit geen veelgebruikte feature zal zijn, omdat de meeste mensen die tijdens het tv-kijken websurfen of een app draaien daarvoor een smartphone, tablet of laptop gebruiken.

Mediaspeler

Van de pagina Multimedia wordt het grootste deel ingenomen door thumbnails van onlinediensten, zoals YouTube, Flickr en Dailymotion. Ook vind je hier onder in het scherm de ingangen naar de mediaspeler. Je kunt foto's, video's en muziek afspelen vanaf usb of via je netwerk door middel van dlna. Ook kun je onlineopslag van bijvoorbeeld Dropbox of OneDrive gebruiken in samenwerking met de mediaspeler.

De mediaspeler zelf werkt slecht. Hoewel de verbinding met het netwerk niet via wifi loopt maar via een ethernetkabel, zijn er regelmatig haperingen te zien bij het afspelen van video. Als je de video op pauze wil zetten of doorspoelen, krijg je bij veel video's de melding 'niet beschikbaar' en ondertitels worden over de volledige breedte van het scherm weergegeven. Van de ondertitelinstellingen doet alleen de taalkeuze het, zodat we de grootte van de ondertitels niet kunnen instellen. We hopen dat Samsung snel met een update komt die deze problemen verhelpt. De door ons geteste tv heeft softwareversie 1123, op het moment van schrijven de recentste.

Samsung 55HU8500L

Beeldeigenschappen

Kromming

De curved uhdtv heeft, zoals de naam al zegt, een horizontaal gebogen scherm. Volgens Samsung is het scherm 'gebogen onder de juiste hoek voor een optimale kijkafstand vanuit je hele woonkamer'. Het is niet geheel duidelijk wat daarmee bedoeld wordt, maar door de kromming is er eigenlijk maar één perfecte kijkplek: recht voor het scherm op ongeveer 4,3m afstand, als het tenminste de bedoeling is dat het hele scherm even ver bij je vandaan is. Overigens zou het scherm dan eigenlijk ook een verticale kromming moeten hebben.

In de praktijk valt het bij het televisiekijken nauwelijks op dat het scherm een kromming heeft, omdat deze redelijk subtiel gehouden is. Dat betekent ook dat het belangrijkste nadeel van een gebogen scherm, de verstoorde geometrie, in de praktijk meevalt. Er kleeft wel een ander nadeel aan het gebogen scherm. Doordat het glanzend is afgewerkt, heb je snel last van reflecties. Door de gebogen vorm worden de reflecties in de breedte uitgerekt, waardoor ze een groter oppervlak van het beeld innemen. Als de tv uitstaat, kun je hem prima gebruiken als lachspiegel waarin iedereen er breder uitziet.

Samsung 55HU8500L

Uhd

De curved uhdtv heeft twee keer zoveel pixels in de hoogte en de breedte als een hdtv, en kan dus een twee keer zo scherp beeld weergeven. Het probleem was tot voor kort dat er eigenlijk niets te kijken was in 4k, maar daarin is verandering gekomen nu Netflix in Nederland begonnen is met het aanbieden van uhd-materiaal. Voorlopig is alleen de in opdracht van Netflix gemaakte serie 'House of cards' in uhd beschikbaar. House of cards ziet er schitterend uit in uhd, al moet je wel tamelijk dichtbij zitten om duidelijk het verschil met hd te zien.

Netflix gebruikt een bitrate van 15,6Mbit/s. Dit is een erg lage bitrate voor 4k-materiaal, maar doordat de hevc-codec ongeveer twee keer zo efficiënt werkt als de voor blu-ray gebruikte h264-codec, ziet het beeld er toch goed uit. Af en toe zijn er in de donkere gedeelten van het scherm wat compressieartefacten te zien, maar de scènes met veel licht zien er prachtig uit. Netflix in 4k ziet er goed uit, maar haalt door de lage bitrate niet het onderste uit de kan wat beeldkwaliteit betreft. Daarvoor moeten we nog even geduld hebben, want pas aan het eind van dit jaar zal er een opvolger van de huidige blu-ray-standaard zijn en krijgen we pas echt te zien hoe goed 4k eruit kan zien. Misschien komt Samsung al eerder met een harde schijf met een aantal 4k-films erop, maar of en wanneer deze in Nederland en België beschikbaar zal zijn, is nog onduidelijk.

House of Cards in 4K

Beeldverwerking

Het meeste beeldmateriaal zal voorlopig opgeschaald moeten worden. De scaler in de curved uhdtv doet z'n werk prima en blu-rays zien erg prachtig uit, maar we hebben niet het idee dat hd-materiaal er beter uitziet op de curved uhdtv dan op een gewone hdtv. Er zijn twee ruisonderdrukkers aanwezig. Een mpeg-ruisonderdrukker die compressieartefacten aanpakt en clean digital view voor normale ruis. Bij goed beeldmateriaal kun je ze maar beter uitzetten, omdat ze een nadelig effect hebben op de beeldscherpte en clean digital view veroorzaakt in de hogere standen zelfs artefacten in beeld.

Ook beeldinterpolatie, door Samsung Motion Plus genoemd, levert ongewenste artefacten in beeld op, al is Samsungs algoritme wel een van de betere. Er zijn drie standen: Helder, Standaard en Vloeiend, waarbij Vloeiend de soepelste bewegingen oplevert, maar ook de meeste artefacten. Helder heeft de minste last van het soap opera effect. Het is ook mogelijk om het algoritme zelf te tweaken in de stand Aangepast. Alleen in deze stand is het mogelijk om backlight-blinking aan te zetten. Samsung noemt dit led clear motion en in deze stand wordt beweging superscherp weergegeven, maar het knipperen van de backlight maakt het beeld wat onrustig en leidt ertoe dat de helderheid terugloopt.

Kijkhoeken en backlight-bleeding

Bij elke tv-review kijken we naar de kijkhoeken en meestal zijn deze zo goed dat we er in de reviewtekst geen aandacht aan besteden. De kijkhoeken van de curved uhdtv vallen echter in negatieve zin op.

Samsung 55HU8500L kijkhoekenSamsung 55HU8500L kijkhoeken

Onder een hoek van vijfenveertig graden lopen het contrast en de kleurverzadiging al zichtbaar terug. Bij de meeste televisies gebeurt dat pas onder een dusdanig grote hoek dat het toch niet meer prettig kijken is. Bij het kijken naar films in het cinemascopeformaat, waarbij er zwarte balken onder en boven zichtbaar zijn, valt op dat de backlight-bleeding onder een hoek sterk toeneemt.

Samsung 55HU8500L backlight bleedingSamsung 55HU8500L backlight bleeding

Om de backlight-bleeding te illustreren hebben we weer twee foto's gemaakt: een recht van voren en een andere onder een hoek van vijfenveertig graden. Je zou haast niet geloven dat de twee foto's met dezelfde belichting zijn genomen, maar dat zijn ze wel. Recht van voren is de backlight-bleeding acceptabel, maar onder een niet eens zo heel grote hoek van vijfenveertig graden neemt hij vervelende vormen aan, die niet passen bij een tv in deze prijsklasse.

Samsung 55HU8500L backlight

De uniformiteit van de backlight is wel in orde. De helderheidsverschillen zijn klein, zodat ze bij normaal televisiekijken eigenlijk niet zichtbaar zijn. En zolang het beeld niet al te donker is, ziet het er onder een hoek ook egaal verlicht uit.

3d, inputlag en energiegebruik

3d

Samsungs curved uhdtv kan 3d weergeven door middel van actieve brillen. Je krijgt er twee bij de tv geleverd. Ze kunnen hondervijftig uur werken op een cr2025-batterij en wegen ongeveer 23g. Dankzij het lage gewicht zitten de brillen comfortabel. Het 3d-effect is erg goed, maar doordat het knipperen van de brillenglazen duidelijk waarneembaar is, zul je even moeten wennen en kijkt het een beetje onrustig. Er is niet veel crosstalk waarneembaar en de brillen laten zich redelijk combineren met je eigen bril. Toch is het jammer dat Samsung geen gebruikmaakt van het passieve systeem, want daarbij knipperen de brillen niet en het belangrijkste nadeel daarvan, de halvering van de verticale resolutie, speelt bij uhd-televisies niet.

Samsung 55HU8500L 3D-brillenSamsung 55HU8500L 3D-brillenSamsung 55HU8500L 3D-brillen

Inputlag

Samsung 55HU8500L inputlagOm de, voor consolegamers belangrijke, inputlag te meten hebben we de tv eerst in de spelmodus gezet. Je vindt de instelling voor de spelmodus niet bij de beeldinstellingen waar je hem zou verwachten, maar verstopt onder Systeem>Algemeen. In de spelmodus maten we een inputlag van maar liefst 79ms. Deze waarde is veel te hoog om lekker te kunnen gamen. Doordat de tv tijd nodig heeft om het ingangssignaal van 1080p naar 2160p op te schalen, duurt het te lang voordat de beelden zichtbaar zijn. Helaas is opschalen een noodzakelijk kwaad, omdat de huidige generatie gameconsoles maximaal 1080p uitstuurt.

Engergiegebruik

De curved uhdtv van Samsung is zoals de meeste televisies uitgerust met een led-backlight, die zuinig met energie omspringt. Omdat de pixels bij een uhdtv kleiner zijn dan bij een hdtv, moet de backlight wel wat harder branden om dezelfde helderheid te bereiken. Hierdoor gebruikt de tv meer energie en krijgt deze engergielabel B. In stand-by is het toestel net zo zuinig als andere televisies en ligt het verbruik op ongeveer 0,3W.

Als we de backlight op maximaal zetten, verstookt de tv gemiddeld 216W, waarbij het scherm 300cd/m² aan helderheid produceert. Meestal gebruik je een televisie niet op de maximale helderheid en daarom doen we een meting op 120cd/m², waarbij het in de meeste huiskamers 's avonds prettig kijken is. De tv verbruikt dan 148W en dat is wel wat meer dan de de meeste hd-televises met dezelfde schermmaat. We hebben geprobeerd de tv zo weinig mogelijk te laten verbruiken door de backlight op de laagste stand te zetten. Het verbruik ligt dan nog altijd op 102W gemiddeld, redelijk veel als je bedenkt dat de 14cd/m² die de tv dan produceert veel te weinig is om in een geheel verduisterde kamer prettig te kunnen kijken.

Geluid en voetbalmodus

Geluid

De curved uhdtv heeft een slim ontwerp waarbij de luidsprekers eigenlijk niet zichtbaar zijn, maar toch op je oren zijn gericht. Onder het scherm zit een sleuf van ongeveer 7mm hoog, waarachter de luidsprekers gemonteerd zijn. Doordat het geluid je oren rechtstreeks kan bereiken, is het stereobeeld veel mooier dan bij televisies die naar beneden of naar achteren gerichte luidsprekers hebben.

De tv heeft aan elke kant naast de twee naar voren gerichte luidsprekers ook een woofer die lage tonen via gaten aan de onderkant laat horen. Erg laag gaan de woofers natuurlijk niet, maar het geluid is in vergelijking met de meeste televisies erg goed. Ook kan de televisie flink harder dan de meeste andere en bovendien vervormt het geluid op hoge volumes niet.

Samsung 55HU8500LSamsung 55HU8500L

Voetbalmodus

Net als Sony is ook Samsung op het idee gekomen om ter ere van het WK in Brazilië een voetbalmodus aan te bieden. De voetbalstand heeft een eigen knop gekregen op de Smart Touch-remote. De infraroodafstandsbediening moet het zonder voetbalknop stellen. Van ons hadden ze de knop ook op de Smart Touch-remote mogen weglaten, want wij vinden de voetbalmodus maar een nutteloze gimmick.

Samsung 55HU8500L voetbalmodus

De stand zou 'levendige beelden en een realistisch geluid' moeten opleveren, maar als je de voetbalmodus aanzet, is het beeld niet om aan te zien. Er worden zoveel contrast en kleur aan het beeld toegevoegd dat gras er uitziet alsof het radioactief is en licht geeft in het donker. Er wordt zoveel processing op het beeld toegepast dat alle kleurnuance uit het beeld verdwijnt en er gelijkenissen met 256-kleuren-gifs ontstaan.

Ook het geluid wordt aangepast; het klinkt wat ruimtelijker en de commentaarstem gaat wat naar de achtergrond. Als je een usb-harde schijf hebt aangesloten, kun je het beeld terugspoelen en stilzetten om een bepaald spelmoment nader te bestuderen en er kan op het stilstaande beeld ingezoomd worden. Het is een grappige feature waar je volgens ons nauwelijks wat aan hebt, omdat je van belangrijke momenten over het algemeen diverse herhalingen te zien krijgt, vanuit verschillende standpunten.

Metingen en kalibratie

Als eerste hebben we de maximale helderheid gemeten. Met een maximum van 300cd/m² kan de televisie genoeg helderheid genereren om onder de meeste omstandigheden prettig te kunnen kijken, al zal direct zonlicht moeten worden vermeden. Voordat we gaan meten doorlopen we altijd even alle instellingen en daarbij liepen we deze keer tegen een fout in de software aan. Het is mogelijk om alleen rood, groen of blauw weer te laten geven; bij het kalibreren kun je dat gebruiken om de kleurverzadiging in te stellen, maar omdat het beeld monochroom wordt gemaakt na de kleurregeling heb je niets aan deze feature en ben je aangewezen op een blauwfilter om de kleurverzadiging in te stellen.

Samsung 55HU8500L contrastNa de maximale helderheid hebben we het contrast gemeten volgens de ansi-methode, waarbij we een zestienvlaks-schaakbordpatroon meten en vervolgens de gemiddelden van de zwarte en witte vlakken nemen om zo tot een contrastverhouding te komen. De Samsung 55HU8500L heeft een contrastverhouding van 1685:1. Geen slechte waarde, maar van een televisie in deze prijsklasse hadden we wel wat meer verwacht.

Hierna hebben we een grijsmeting gedaan. Na het contrast zegt deze meting het meest over de beeldkwaliteit, want als de grijstinten correct worden weergegeven, zal het grootse deel van de kleuren ook correct worden weergegeven. Onder andere de weergave van de huidtinten hangt sterk af van de grijstintenweergave.

Samsung 55HU8500L grayscale voor

We zien dat het beeld een beetje aan de blauwe kant is. De gemiddelde delta E 2000 is met 5,8 niet onaardig, maar de gemiddelde gamma is met 2,5 wat aan de hoge kant, waardoor er wat detail in de schaduwpartijen verloren kan gaan.

Samsung 55HU8500L kleur voor

De primaire en secundaire kleuren worden zo uit de doos al heel aardig weergegeven en de gemiddelde deltaE 2000 van deze meting wordt vooral negatief beïnvloed door de relatief slechte grijswaarden, maar is desondanks al behoorlijk goed. Om de tv te kalibreren is er de mogelijkheid om de grijswaarden op twee punten in te stellen, maar er is ook een tienpuntsinstelling aanwezig voor extra precisie.

We hadden aan een tweepuntscorrectie genoeg om de grijswaarden in het gareel te krijgen. Ons resultaat verkregen we door het groenniveau op -4 te zetten en het blauwniveau op -19. Door exemplarische verschillen zijn deze waarden niet zonder meer op andere televisies van toepassing, maar wellicht is het een aardig begin als je ook een curved uhdtv van Samsung bezit.

Samsung 55HU8500L grayscale na

Met een gemiddelde deltaE 2000 van 1,1 is de kleurweergave na kalibratie zo goed als perfect. Om de gemiddelde gamma op de door ons gewenste 2,2 te krijgen hadden we de gamma-instelling op +2 gezet, maar daar had de kleurweergave onder te lijden en dus hebben we voor +1 gekozen. De resulterende gamma van 2,3 is prima voor een kijkruimte met weinig licht, maar een waarde van 2,2 is aan te raden voor het lichtniveau 's avonds in de meeste huiskamers. Met een tienpuntskalibratie hadden we de gamma ook op de door ons gewenste 2,2 kunnen krijgen, maar omwille van de tijd zijn we voor het compromis gegaan.

Samsung 55HU8500L kleur na

Na de kalibratie is de weergave van de primaire en secundaire kleuren nog iets beter geworden, waarmee de perfectie dicht genaderd is.

Specificaties en fotogalerij

Merk en uitvoering
Categorie Televisies
Merk Samsung
Serie Series 8
Product Samsung Series 8 HU8500L
Uitvoering 55" Zwart
Afbeeldingen
Prijs en beoordeling
Laagste prijs € 2.676,- Vergelijk prijzen
Aantal aanbieders 23 winkels
Eerste prijsvermelding Woensdag 9 april 2014
Beeldeigenschappen
Schermdiagonaal 55"
HD-specificatie Ultra-HD
Beeldverhouding 16:9
3d
3d-ondersteuning Ja
3d-technologie Actief
2d-conversie Ja
Meegeleverde 3d-brillen 2
Beeldtechniek
Televisietype LCD
Backlight Led: Edge-lit
Resolutie (TV) 3840x2160 (Ultra-HD)
Local dimming Ja
Smart-tv Ja
Chatmogelijkheden Skype
Verbinding
Tuner type Analoog, DVB-C, DVB-S2, DVB-T
Common Interface CI+
Video in Component Video, Composite, 4x HDMI, Scart
Verbinding (Audio) Audio (3,5mm), Audio Digitaal (S/PDIF)
Verbinding (Ethernet) Ethernet 100Mbit/s
Verbinding (USB) 2x USB 2.0, USB 3.0
WiFi aanwezig Ja
Verbinding (wlan) 802.11 (onb. type)
Geluid
Speakers Intern Surround
Frontspeakervermogen (RMS) 10W
Energie
Stroomverbruik 145W
Stroomverbruik (stand-by) 0,3W
Energiekosten op basis van 4 uur per dag kijken en € 0,23 per kWh
Energiegebruik televisies (€/jaar) € 48,69
Eigenschappen
Televisie-eigenschappen Firmware-upgrade mogelijk, OSD, Picture in picture, Slaaptimer, Spraakgestuurd, Timeshift
Uiterlijk
Televisiekleur Zwart
Afmetingen en gewicht
Hoogte 767,6mm
Hoogte (zonder voet) 723mm
Breedte 1,233m
Diepte 307,9mm
Diepte (zonder voet) 92,9mm
Gewicht 23,8kg
Specs van fabrikant Productinformatie van de fabrikant
Meer informatie
Samsung 55HU8500LSamsung 55HU8500LSamsung 55HU8500LSamsung 55HU8500LSamsung 55HU8500LSamsung 55HU8500LSamsung 55HU8500LSamsung 55HU8500LSamsung 55HU8500LSamsung 55HU8500LSamsung 55HU8500LSamsung 55HU8500LSamsung 55HU8500LSamsung 55HU8500LSamsung 55HU8500LSamsung 55HU8500LSamsung 55HU8500LSamsung 55HU8500LSamsung 55HU8500LSamsung 55HU8500LSamsung 55HU8500LSamsung 55HU8500LSamsung 55HU8500LSamsung 55HU8500LSamsung 55HU8500LSamsung 55HU8500LSamsung 55HU8500L

Conclusie

Samsungs Curved uhdtv is een zeer opvallende verschijning. Door de gebruikte materialen en natuurlijk de gebogen vorm is het een luxueus ogende blikvanger. Het gebogen scherm biedt eigenlijk geen voordelen en marketingpraat over betere kijkhoeken nemen wij niet serieus. Sterker, de kijkhoeken van deze tv zijn niet zo goed. Onder een hoek van vijfenveertig graden is de backlight-bleeding beslist hoog te noemen. Deze mate van backlight-bleeding verwachten we eigenlijk niet meer op een tv uit 2014, laat staan op een tv in deze prijsklasse.

De kleuren zijn aan de blauwige kant, maar met kalibratie gemakkelijk zo goed als perfect te krijgen. Het contrast is niet slecht, maar ook zeker niet heel goed en dat verwachten we eigenlijk wel van een duur topmodel. De hoge uhd-resolutie weet echt te overtuigen, als je tenminste niet al te ver bij de tv vandaan gaat zitten. Helaas is het aanbod van uhd-materiaal nog zeer karig, zeker als je zoals wij House of Cards al hebt gezien.

De tv is voorzien van alle snufjes die je maar kunt bedenken; noem een feature en deze tv heeft het. Volgens ons zou Samsung er echter goed aan doen om niet zoveel mogelijk functies in de software te proppen, maar onnodige dingen achterwege te laten en ervoor te zorgen dat de nuttige zaken goed werken. Een mediaspeler is bijvoorbeeld een basisfunctionaliteit van een smart-tv en deze werkt op de curved uhdtv gewoon niet goed.

De bediening is door het toevoegen van een aanwijsfunctie aan de Smart Touch-afstandsbediening zeker een stuk handiger geworden en de tv reageert snel op commando's, maar door de komst van LG's webOS loopt het smart-tv-platform van Samsung net wat achter op het gebied van gebruiksgemak en overzichtelijkheid. Samsungs curved uhdtv is dankzij ondersteuning voor hevc en hdmi 2.0-ingangen wel veel beter voorbereid op de toekomst dan de eerste uhdtv's van vorig jaar.

Het produceren van een gebogen televisie brengt natuurlijk extra kosten met zich mee. Niet alleen het paneel is moeilijker om te maken, ook de constructie van de behuizing is lastiger en door het hogere gewicht en het grotere volume van de verpakking stijgen ook de vervoerskosten. Deze hogere kosten resulteren in een flink hogere winkelprijs en dat allemaal voor een feature die in onze ogen niets toevoegt.

Samengevat

Samsungs curved uhdtv is een televisie met een opvallend uiterlijk en een zeer mooie afwerking. Het gebogen scherm biedt eigenlijk alleen maar nadelen maar doordat de kromming subtiel is gehouden heb je er niet veel last van. De tv heeft slim weggewerkte luidsprekers die bovendien goed klinken maar de beeldkwaliteit laat wat te wensen over omdat er onder een hoek te veel backlight bleeding is te zien.

Pluspunten

  • Mooie afwerking
  • Luidsprekers mooi weggewerkt
  • Goed geluid

Minpunten

  • Onder een hoek veel backlight-bleeding
  • Slecht functionerende mediaspeler
  • Hoge inputlag
  • Prijs

Eindoordeel

Tweakers zegt: 7

Reacties (159)

159
151
78
10
0
51
Wijzig sortering
Anoniem: 284785 26 mei 2014 11:21
Wat een vreemde eindscore. "Bovengemiddeld" en de enige pluspunten die genoemd worden zijn de afwerking, speakers en het geluid. Een "mooie" afwerking en "goed" geluid zijn sowieso subjectieve beoordelingen. Input lag, slecht werkende smart-tv en mediaspeler, hoog stroomverbruik, backlight bleeding, slechtere inkijkhoek en de nutteloosheid van een gebogen scherm zijn meetbare waarden.

Heb 'm gisteren in de MediaMarkt bekeken. Het zwart op het scherm is echt inktzwart, dat dan weer wel, maar met het gebogen scherm komt het op mij nogal lomp over.

Mijn eindscore: Matig.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 284785 op 23 juli 2024 08:15]

Misschien bovengemiddelde 4k gebogen scherm? Dat is zeker niet zo moeilijk.
Het gebogen scherm heeft helemaal geen meerwaarde, sterker nog: waar het voor bedoeld is werkt in de praktijk averechts: "Het gebogen scherm biedt eigenlijk geen voordelen en marketingpraat over betere kijkhoeken nemen wij niet serieus. Sterker, de kijkhoeken van deze tv zijn niet zo goed". En 4k content is vooralsnog alleen via Netflix beschikbaar en dan voor een enkele serie.
Er is wel meerwaarde, als je in de boog van de radius blijft krijg je schijnbaar wel meer immersion. Bij dit scherm niet verder dan 4m. Het effect is niet groot, maar het is er wel en onmiskenbaar.
Geen idee. Wat is dan de "Immersion"? Dat is ook weer zo'n marketing term... Er is _schijnbaar_ meer immersion, maar alhoewel het effect niet groot is wel onmiskenbaar? Hmm.
immersion is het gevoel dat je helemaal verdwijnt uit realiteit en je helemaal opgenomen wordt in wat je aan het kijken bent. Als je voor zo'n gebogen scherm staat (binnen 4m dan) dan krijg je dat gevoel sneller dan bij een normale TV.
Vind het toch frappant om te zien dat deze TV het label "bovengemiddeld" krijgt. Terwijl alle punten erop wijzen dat deze TV het geld eigenlijk niet waard is. Ik zou na het lezen van deze review de TV in ieder geval niet aanschaffen.
Inderdaad, als de enige pluspunten het design en het goede geluid zijn dan denk ik dat maar weinig mensen tot de aanschaf van de deze gebogen TV zullen over gaan. De beeldkwaliteit is tenslotte veel belangrijker. Gemiddeld zou de maximale score moeten zijn.
Dat "goede" geluid is natuurlijk relatief. Als je bijna € 3000 neer telt voor een dure TV zul je toch ook een fatsoenlijke audioinstallatie in huis hebben. Heb net een klein fortuin uitgegeven aan 4x Boston Acoustics A250 zuilen, 2x A225C center speakers en de ASW 250 subwoofer. Meen je dan echt dat ik de speakers op mijn TV ga gebruiken ? Het antwoord is simpel : neen :P

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 23 juli 2024 08:15]

Minpunten als backlight bleeding zou ik ook onacceptabel vinden voor een tv van bijna 3000 euro, evenals input lag. Het moet gewoon werken en doen waar het voor gemaakt is, maar zulke gebreken belemmeren het kijkcomfort.

Als ik de reviews van t.net lees dan staat er in steeds vaker als minpunt de prijs, waarom de prijs? Wat is het minpunt van de prijs, prijs te laag, prijs te hoog? Be more specific!! Of verwacht t.net dat de nieuwste technieken voor dumpprijzen verkocht worden?
Ik zou er uit opmaken dat je weinig waar krijgt voor je geld, maar bij veel reviews staat er als laatste minpunt; prijs! Vermeld waarom de prijs een minpunt is. Je zet er ook geen 'mediaspeler' neer of alleen "backlight bleeding".
Mijn beeldbuis uit 1988 is ook curved.
ik heb deze tv en speel netjes alles af vanaf mn NAS.. zie het probleem niet? Heb wel al mn software geupdate
Het probleem doet zich niet bij elke film voor... Toch werkte de mediaspeler bij veel van onze testbestanden niet naar behoren en de meeste van onze testbestanden werken op andere televisies\mediaspelers wel goed.
Bij elke tv-review controleren we of de tv de laatste firmware heeft..
De ingebouwde mediaspeler is een beetje mager, echter kan je wel gewoon de PLEX app downloaden naar de TV waarna je alle media in je huis met een druk op de knop kan afspelen.

Ik vind het overigens vreemd dat die lightbleeding in Letterbox films als zo'n groot struikelpunt genoemd werd, in de TV zit de optie om letterboxing te herkennen en vervolgens de onderste en bovenste backlights uit te laten.
Dit resulteert in 100% zwarte banden boven en onder je 21:9 film.

[Reactie gewijzigd door rvdm88 op 23 juli 2024 08:15]

Ik vind het overigens vreemd dat die lightbleeding in Letterbox films als zo'n groot struikelpunt genoemd werd, in de TV zit de optie om letterboxing te herkennen en vervolgens de onderste en bovenste backlights uit te laten.
Dit resulteert in 100% zwarte banden boven en onder je 21:9 film.
Dat is natuurlijk alleen een goede oplossing als je een film zonder ondertitels kijkt.
klopt, k moet ook bekennen dat ik meestal mn films ook zonder ondertitels bekijk.
avsforum gaf deze set een recommended : http://www.avforums.com/r...-review.10332/page-2#tabs

beetje contradictorisch met jullie review.
Wat een uitgebreide review zeg! :)

Een combinatie van de matige kijkhoek, de inputlag en de enorm hoge prijs maken dit wel een onaantrekkelijke optie. Ik snap die gebogen schermen uberhaupt niet echt, in mijn thuissituatie zou een gebogen scherm een groot nadeel zijn.

Het ziet er wel strak uit, maar om daar nou 2K aan te besteden...
Ik vraag me af hoe dat zit met die input lag zit als de TV niet hoeft op te schalen. als ik bijv. mijn PC met de r9 290 tri-x er op aan sluit.
Slechte kijkhoeken en slechte software? Dat vind ik niet mogen voor deze prijs. En het gebogen scherm heeft meer een 'kijk eens wat ik heb' functie.
Het gebogen scherm is naar jouw mening een minder nuttige functie. Puur fysiologisch gezien naar hoe je ogen functioneren is het een logische ontwikkeling, en er bij een review van een gebogen TV over beginnen is nogal nutteloos - als je de main distinguishing feature niet interessant vindt, laat het product dan met rust. Beetje alsof je in de Etos gaat staan klagen dat er teveel vrouwenproducten staan.

De kijkhoeken en software zijn inderdaad wel onvergeeflijk, en wat mij betreft anno 2014 zeker reden om een topmodel als dit een stuk harder af te fakkelen dan 'bovengemiddeld'.
Als je gaat kijken naar de cijfers, een TV van 55" heeft een breedte van 1.2 meter, een kijkafstand van 3-4 meter (we pakken 3), waarmee de kromming 300 - (3002 - 602 ) = 6 cm is. Ik betwijfel of het verschil in kijkhoek van die 6 cm je gaat opvallen, eerlijk gezegd. De beeldvervorming is dan ook behoorlijk beperkt, en zo lang zoals Croga zegt de cameras ook nog niet 'gebogen' opnemen is het allemaal geneuzel in de marge.
Verder past het niet meer netjes tegen de muur, is het door die uitstekende rand gevoeliger voor aanvaringen met van alles en nogwat, en kun je niet meer onder een grote inkijkhoek werken (zodat je de TV zijdelings kunt bekijken), wat hier nog verergerd wordt door de backlight bleeding.
Zolang films en series nog niet met gebogen lenzen opgenomen worden is het onzin om te stellen dat een gebogen scherm fysiologisch logisch is.

Een scherm vergelijken met hoe onze ogen "IRL" werken is zowieso al onzinnig; er is geen enkele overeenkomst. En aangezien alle media die wij consumeren op een televisie opgenomen zijn met een plat scherm in gedachten vinden onze ogen die buiging ook zinloos.

Daarnaast heeft Brick gewoon gelijk: Slechte software op een TV van 3000 euro is absoluut onacceptabel. Als ik zo veel geld uit geef wil ik m'n XBMC bak weg kunnen doen.
Ik snap niet dat mensen dit ding duur vinden. Zoveel vind ik dit nou ook weer niet voor een 4k tv. Meeste zijn volgens mij veel duurder.

Daarnaast als je dit uitgeeft voor een tv heb je vaak externe speaker set en dus ook externe media speler. Maar het kan aan mij liggen. Hoge inputlag en veel blacklight bleeding vind ik de echte negatieve punten in dit.
Ik snap niet dat mensen dit ding duur vinden. Zoveel vind ik dit nou ook weer niet voor een 4k tv. Meeste zijn volgens mij veel duurder.
Er zijn 4K TVs te krijgen voor €500. Er zijn 50" Samsung 4K TVs te krijgen voor €1500. Dus ja, €3000 is heel veel geld voor een 4K TV. Daarnaast is het ook gewoon heel veel geld voor een TV.
Daarnaast als je dit uitgeeft voor een tv heb je vaak externe speaker set en dus ook externe media speler. Maar het kan aan mij liggen. Hoge inputlag en veel blacklight bleeding vind ik de echte negatieve punten in dit.
Waarom betekend externe speakers ook meteen externe media speler? Ik zie dat verband niet zo.....

Maar je hebt wel gelijk als je stelt dat iedereen andere eisen aan een televisie stelt. Zelfs dan kan ik rustig zeggen: Er zijn wel érg veel punten die niet goed zijn aan deze televisie. Iedereen kan wel een reden vinden om dit ding níet te willen hebben terwijl er maar weinig zijn die deze TV wél zouden willen hebben.
Enige toegevoegde waarde voor een Curved scherm is als je toevallig in een watertoren woont...anders zie ik er het nut niet van in:)
Ik had dezelfde scepsis ten aanzien van het curved principe. Totdat ik dit weekend twee Samsung televisies van 55" met dezelfde content letterlijk naast elkaar vergeleek. Voor mij heeft het wel degelijk toegevoegde waarde doordat het meer diepte suggereert. Als je alleen maar naar een curved model kijkt valt dat niet zo op maar als je dan terugschakelt naar een "platte" tv valt dat diepte verschil echt op.
Meer diepte? Uhm, ja, dat is natuurlijk letterlijk zo. Maar op het moment dat de diepte in het plaatje wat getoond wordt, niet overeen komt met de feitelijke diepte doordat je een curved TV hebt, dan is de meerwaarde van die 'meer diepte' natuurlijk direct weg.
Anoniem: 120693 @Audioot27 mei 2014 09:09
Exact mijn ervaring. Als je twee modellen naast elkaar ziet zal iedereen het gekromde apparaat preferen. Samsung is natuurlijk niet gek.

Overigens vond ik de backlight bleeding pas opvallen vanuit een hoek waarin je normaliter toch nooit gaat zitten kijken. De traagheid is alleen voor games een echt probleem. Geen grote nadelen dus voor iemand zoals ik. De mediasoftware behoeft zeer zeker een update maar dat is software, dus makkelijk.
Waarom zou iedereen dat prefereren? Als je een UHDTV en HDTV naast elkaar zet zou je zeggen dat wellicht ook iedereen de 4K tv kiest, maar toch is dat niet zo aangezien een mens met voldoende kennis weet dat 4K geen meerwaarde biedt tov 1080P voor dit soort kleine tv's.
in mijn molen hangt ie anders ook mooi tegen de ronde muur, alleen spijtig dat er geen stopcontact is om hem van stroom te voorzien :/
Anoniem: 324173 @steefje30 mei 2014 07:24
hehe, tik hem aan :P
Niet duur 2500 Euro voor gebogen schermpje en crappy kijkhoeken plus software? Nee hoor alleen 2k te veel;p
Is het ook een logische ontwikkeling vanuit het idee dat je (wellicht) regelmatig met meerdere mensen tv kijkt, fysiologisch gezien?
Het is een logische ontwikkeling voor de marketing afdeling en meer dan dat is het niet.
De afstand is al zo minimaal dat je er niks van merkt. Net zoals al die half functionerende smartfunctie's op televisies die veels te traag werken. Wat heb je eraan als het allemaal half doordacht is ....
Eigenlijk wel.
De alfa kijker gaat ervoor ziten en die meeste er naast zit heeft pech voor vlak of curved het is sowiezo al niet correct beeld.
Voor de meekijkers is kijkhoek van belang.
Door de curve maakt de hoek voor de sweetspot ook wat minder.
Sorry, moest even gniffelen om de term 'alfa kijker' , die kon ik nog niet..
Anoniem: 324173 @Recklezz30 mei 2014 07:23
Alfa kijker en ervoor zitten = hetzelfde :P
Nemen aan dat Alfa degene met de afstandsbediening is.
Een gebogen scherm lijkt me op het eerste zicht toch handiger voor een PC monitor aangezien je dan alleen voor je scherm zit (maar iets te kortbij misschien)

In een woonkamer waar de tv tegen de muur staat en waar meerdere mensen langs mekaar willen zitten is dit toch moeilijker. Er kan er maar eentje vlak voor de tv zitten, de rest heeft direct een minder goede kijkhoek.

Ik heb het zelf nog niet mogen uittesten dus afwachten maar :-)
Mee eens. Als mijn volgende monitor boven de 27" uit gaat komen, ga ik toch graag voor de gebogen variant. Kijkt toch iets makkelijker naar de uiterste hoeken.
Nou ik heb 27" FHD en de sherpte vind ik goed genoeg kon zelfs nog groter.
Dus UHD curved lijkt mij monitor van 42" tot 55" mij wel wat.

Deze TV zouden ook volledig als monitor gebruikt kunnen worden als ze wat meer met monitor spect deden. 55" is klein voor UHD.

84" begint het interresant te worden voor TV.
Het is ook niet het UHD aspect dat ik interessant vind, ik vind FHD voldoende voor een computer monitor. Het gaat me om het gebogen scherm. Ik merk dat ik toch flink met mijn nek aan het draaien ben als ik met grotere schermen werk.
Anoniem: 324173 @Paffelton30 mei 2014 07:25
naar mijn mening is breder de trent, niet hoe meer gebogen. Ik wil mijn CoD gewoon spelen alsof ik erin zit!
Dus omdat het fysiologisch 'het meest logisch' is maar in de praktijk geen enkele verbetering van de kijkervaring betekent, (sterker nog: het levert alleen maar nadelen op voor de beeldkwaliteit onder een hoek) is het een goede ontwikkeling?

Ik denk dat het JUIST bij dergelijke innovaties van groot belang is dat de reviewer aandacht heeft voor in hoeverre die innovatie nou echt een verschil maakt. Dát is de kracht van de review, toch?

Als we jouw stelling volgen dan mogen alleen de ja-knikkers reviews schrijven en iedereen die het voordeel (lees: de door de marketing afdeling bedachte voordelen!) betwist mag lekker opzouten. Dat slaat natuurlijk helemaal nergens op.

Verder is het gewoon 1+1=2 dat een gebogen scherm geen enkel praktisch nut dient voor een TV voor de woonkamer. Naar binnen gebogen betekent namelijk dat de kijkhoek altijd voor maar 1 persoon optimaal is, terwijl dat nu juist een gebruiksdoel is dat je bij een monitor verwacht en niet bij een TV.

De verhouding patsfactor : werkelijk nuttig is bij deze TV zó ver te zoeken dat de veel te hoge prijs niet eens een betekenis meer heeft, wat mij betreft. Dat er bovengemiddeld wordt gescoord op Tweakers vind ik dan ook een veel te hoge inschatting: eigenlijk is het enige echte goede van deze TV de ingebouwde speaker en het feit dat het een UHD scherm betreft.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 23 juli 2024 08:15]

main distinguishing feature > belangrijkste onderscheidende functie
Ik snap niet dat mensen dit een logische ontwikkeling vinden.
Het probleem van een gebogen scherm is overduidelijk, er is maar een of twee personen die hier voordeel aan hebben en dan ook alleen van precies de juiste kijkafstand. Ik geloof dat het voor deze tv rond de 4m was. de persoon die er dan precies recht voor zit zal dan voor elke pixel de juiste kijkafstand hebben.

Daarnaast neemt het ook nog praktische problemen met zich mee, de tv is lastig om mooi op te hangen. Het neemt meer ruimte in dan een platte tv, en laten we eerlijk zijn ik vindt het geen gezicht en zou nooit een gebogen tv aanschaffen.

Voor de grote computer (beeld)schermen zou ik me er echter wel wat bij voor kunnen stellen, want daar zit je als individu achter en vooral bij de grotere beeldformaten zou het best voordelig kunnen zijn.

Naar mijn mening is het meer een prestige project van kijk ik kan een gebogen scherm maken, en blijkbaar niet eens van een al hoge kwaliteit als ik zo de problemen lees in de review.

Het wordt eens tijd dat televisie fabrikanten terug gaan naar de kern van een televisie en dat is de beeldkwaliteit! De mooie dunne randen, en andere uiterlijke kenmerken hebben we nu wel gezien en daar win je de echte tv liefhebbers echt niet mee.
Anoniem: 382732 @curry68428 mei 2014 13:59
Alleen voor degene die recht voor het scherm zit is het logisch. Maar procentueel gezien (op normale kijkafstand) voegt die kromming weinig tot niets toe. Het is meer iets "omdat het kan".
Het kijkoppervlakte is ook minder met een gebogen scherm...
Als je de kromming rechttrekt...
Tenzij je er 30cm vanaf zit...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 324173 op 23 juli 2024 08:15]

Onder een hoek veel backlight-bleeding.
Ik heb de versie HU7500 zonder gebogen scherm en die heeft hier geen last van. Zet bij instellingen wel Motion Plus op Custom / setting op low.

3D op de 7500 is ook uitstekend vrijwel geen crosstalk terwijl de gebogen 8500 hier veel meer last van heeft. Dus bespaar je flink wat euro's en kies de 7500 :D
Ik zou persoonlijk eerder kiezen voor een TV met OLED of "full-LED" verlichting dan een gebogen en/of 4K toestel. Daarbij sowieso geen Samsung; eerder iets van Sony.

Het verschil in scherpte is toch amper zichtbaar op de afstand die ik er vandaan zit, terwijl full-HD beeld een stuk mooier kan worden door een andere verlichtingstechniek.
Over de mediaspeler:

Hij staat hier in de winkel, en de mediaspeler werkt foutloos. Ik begrijp niet wat jullie in je test hebben gedaan, maar jullie hebben duidelijk iets fout gedaan.

Backlight bleeding heeft elke Samsung LED tv, zonder uitzondering en is ook nooit anders geweest. Pas met OLED zal dit veranderen.

Overigens is de prijs helemaal niet aan de hoge kant voor zo'n tv, vooral als je kijkt bij de concurrentie, dus wederom een slecht kritiekpunt.

Kan me compleet niet vinden in deze recensie.
Als elke samsung last heeft van backlight bleeding, betekent dit niet dat het niet opgemerkt mag worden!
Backlight bleeding heeft elke Samsung LED tv, zonder uitzondering en is ook nooit anders geweest.
Oh we gaan de "It's Not a Defect, It's a Feature" toer op?
Nee tuurlijk niet. Het is slecht.
de prijs is zeker te hoog voor een tv die last heeft van backlight bleeding, een hoge ms en zeker de slechte smarttv functionaliteit.
beter een hogere prijs voor een tv die wel doet wat ie moet doen, dan een lagere prijs voor een tv die als middelmatig uit de bus komt ;)
Anoniem: 159816 26 mei 2014 08:09
Is 55" niet te klein om enig nut te hebben van een curved scherm?
Valt wel mee. Curved TV's hebben een zogenaamde 'curvature', wat in feite de inverse is van de straal van de cirkel die de TV zou maken zou je de kromming helemaal doortrekt. Zit je verder weg dan deze straal dan merk je niks meer van de kromming. Zit je er op of dichterbij dan heb je de voordelen ervan.

De curvature van deze TV is 4.2m (bron). Lijkt mee meer dan voldoende.
Zit je verder weg dan deze straal dan merk je niks meer van de kromming.
Eigenlijk weggegooid geld. Het is meer "kijk eens wat ik kan betalen" dan dat je er daadwerkelijk veel aan hebt. Als je er te dicht op zit zit die kromming juist in de weg.
Zit je verder weg dan deze straal dan merk je niks meer van de kromming. Zit je er op of dichterbij dan heb je de voordelen ervan.
Hoe kom je daar in vredesnaam bij? Beide helften van je zin zijn niet waar...
Het is inderdaad jammer dat meerdere fabrikanten de oled technologie in de ijskast hebben gestopt.
Eerst was het 3D, active, passief en nu gaan we nog even door met UHD en gebogen schermen met de slechte eigenschappen van LCD erbij. Ik wacht nog wel een paar jaar, ben geduldig..
Ach, 'de slechte eigenschappen van LCD'. Overdrijven is ook een vak zeg, net alsof elke TV op de huidige markt een grote teleurstelling is.

Als je nu een TV koopt en je vergelijkt die met een prijsgenoot van 3 jaar terug, dan is dat een wereld van verschil. Sterker nog, de huidige mid-end TV's zijn stukken beter dan de duurdere modellen van 3 jaar terug.

Natuurlijk willen we allemaal de toekomst in huis halen, maar soms moet je ook gewoon tevreden zijn met wat het heden je te bieden heeft. Overigens ben ik het wel met je eens dat de hele gimmick-ontwikkeling wat mij betreft mag stoppen. Sterker nog, zelfs 4K is gewoon pure onzinnigheid in 90% van de woonkamers met een regular sized TV. Die hele 'meer is beter'-trend is compleet doorgeslagen.
Soms ben ik ook tevreden wat de huidige techniek mij bied, helaas is LCD niet nieuw meer en word het met dit soort gimmicks steeds weer uitgemolken.

Hoezo vind je mijn reactie overdreven? Ik zie zelf te veel nadelen aan de techniek van LCD, het word er ook niet mooier op. En elke tv is geen LCD, als je dat maar beseft ;) ik ben er gewoon een beetje klaar mee, had verwacht dat oled zou doorbreken, maar dat is helaas niet het geval. Dus vandaar mijn conclusie, nog even geduld.
Anoniem: 280673 @AngelusHD28 mei 2014 14:04
Ik kijk nog steeds met veel plezier naar mijn 5 jaar oude Pioneer Kuro plasma TV (inmiddels gecalibreerd); destijds wel flink aan de prijs: € 3500,-.

Pas als OLED doorbreekt voor redelijk schappelijke prijzen stap ik eens een keertje over.

Ik zag laatst een demo van een 50 inch Curved Oled UHD scherm. Vooral de blacklevels en het superscherpe beeld was "niet te filmen". Maar ja, wel € 12000,-.
Ik ben helemaal geen liefhebber van Samsung als het gaat om de TV modellen, vaak overladen met gimmicks en design keuzes, die meer gericht zijn op marketing, dan het behalen van een goede beeldkwaliteit.

Een voorbeeld is de zo trendy dunne en glimmende randjes, die kennelijk vanuit marketing oogpunt belangrijk zijn. Maar dit brengt allerlei probemen met zich mee, zoals uniformiteit, plaatsing van de speakers (geluid) en visueel contrast. En dan een prul van een AB bijleveren. Had dan dat geroep naar je TV er af gelaten en dat geld elders besteed.

Ik kan dan ook niet anders dan complimenten aan tweakers uitdelen voor deze uitgebreide revieuw.

het enige punt van kritiek voor deze review is het geluid. Vrijwel alle huidige TV's hebben echt slecht geluid, iets Formule 1 kijken is echt een drama. De dynamiek is helemaal weg en als je dat compenseerd door het volume op te schoeven gaat het vervormen, En dan hebben we het nog niet eens over muziek gehad. Dus als deze TV het iets beter doet dan de rest, dan kun je van slecht naar matig, of hooguit gemiddeld. Maar goed is wellicht wat overscore.

[Reactie gewijzigd door eelco74 op 23 juli 2024 08:15]

Anoniem: 154887 @eelco7426 mei 2014 18:49
het enige punt van kritiek voor deze review is het geluid. Vrijwel alle huidige TV's hebben echt slecht geluid, iets Formule 1 kijken is echt een drama. De dynamiek is helemaal weg en als je dat compenseerd door het volume op te schoeven gaat het vervormen, En dan hebben we het nog niet eens over muziek gehad. Dus als deze TV het iets beter doet dan de rest, dan kun je van slecht naar matig, of hooguit gemiddeld. Maar goed is wellicht wat overscore.
Zwaar offtopic maar kon het niet laten... Elke TV of versterker geeft vanaf dit jaar het geluid van de F1 bolides slecht weer :X
Dat komt omdat veel mensen een hometheater set hebben (al jaren) maak je geen gebruik van de tv boxen.. Dus geen zin voor fabrikanten om daar geld in te stoppen..
Dat is helaas niet zo, vanuit je tweakers community blik misschien. Maar de gewone man op de straat heeft niet eens een HT set, en als ie er wel is vaak nog niet eens zo aangesloten dat hij het geluid van de TV erop kan afspelen.

Als ik de gezinnen en familie zo om mij heen zie, dan speelt iedereen (ook hun DVD of Blu ray) gewoon over het geluid van de TV. Je vergeet dat hier een hele speciale groep rondhangt, die misschien nog geen 5% van de markt vertegenwoordig.

Mijn buren bijv hebben niet eens een radio maar luisteren naar radio via de TV (DVB-C)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.