Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 109 reacties

Nokia weet als geen ander hoe je goedkope telefoons maakt. De Lumia 520, de goedkoopste smartphone van Nokia, overtuigde veel mensen om een Windows Phone te kiezen en groeide uit tot bestverkochte Windows-product van vorig jaar. Maar de Lumia 520 is inmiddels een jaar oud en dus is het tijd voor een opvolger. Wat heeft de Lumia 630 te bieden? Tweakers probeerde de 630 uit op telecombeurs TeleVisie in Nieuwegein.

Nokia Lumia 630 Preview

De Lumia 520 bleek zo'n succes omdat het bespaarde op de juiste zaken: het ontwerp, de hardware en daardoor de gebruikservaring waren allemaal redelijk in orde, Nokia had bespaard op onder meer de camera en de helderheid van het scherm.

Scherm

Met de Lumia 630 - die minder kost dan de Lumia 520 deed toen dat toestel vorig jaar uitkwam - heeft Nokia wederom bespaard op dezelfde zaken, maar het gaat nu een stapje verder. Het scherm lijkt in eerste instantie een upgrade: in plaats van de 4" van de 520 heeft het een diagonaal van 4,5" en hij heeft iets meer pixels in de hoogte: 854x480 in plaats van 800x480 pixels.

Nokia heeft het bovendien zijn aanduiding ClearBlack meegegeven en het is een ips-lcd met prima kijkhoeken. Laat je echter niet beetnemen; in tegenstelling tot andere ClearBlack-schermen van Nokia zal dit scherm niet zo goed af te lezen zijn als je buiten bent op een zonnige dag. De helderheid is ongeveer even hoog als bij de Lumia 520 en - wat heel hinderlijk kan zijn - de optie voor automatische helderheid ontbreekt. Nokia heeft de benodigde lichtsensor weggelaten. Veel mensen zullen automatische helderheid verwachten op een smartphone en dat die ontbreekt, is in onze ogen een rare keuze.

Nokia Lumia 630 PreviewNokia Lumia 630 Preview

De Lumia 630 is de eerste Windows Phone met de knoppen op het scherm, in plaats van eronder. Dat maakt het mogelijk om onder meer de achtergrondkleur van de knoppen aan te passen, maar de layout en grootte blijft altijd hetzelfde.

De onscreen knoppen zijn lastiger te raken dan de varianten onder het scherm: de ruimte tussen de gewone interface en de knoppen is kleiner dan op toestellen met knoppen onder het scherm en bovendien is de balk relatief klein. Leuk detail is dat de knoppen meedraaien met de interface.

Ontwerp

Wie afgelopen jaren Nokia's heeft gezien, zal het ontwerp gelijk herkennen: het is een typische Nokia. Op de stand van telecombeurs TeleVisie waar Nokia de 630 toonde, waren diverse varianten te zien, waarvan sommige een gladde en sommige een matte afwerking hadden.

Het toestel lijkt meer op de Lumia 620 van vorig jaar dan op de strakkere 520 en hij voelt beduidend anders dan beide toestellen. Rondom het toestel zit een  gelijkgekleurde opstaande rand, Nokia heeft de achterkant verder strak gehouden.

De telefoon voelt goed aan, al is hij beduidend groter dan de huidige budgetmodellen van Nokia; het scherm is even groot als bijvoorbeeld een Lumia 1020. Hij is gek genoeg wel een stuk kleiner dan de Lumia 1020 of 920, omdat Nokia de schermranden smaller heeft gehouden, vooral in de hoogte. Daardoor is het voor zijn schermformaat een relatief kleine telefoon.

ToestelLengteBreedteDikteGewichtSchermResolutieSoc
 Lumia 630 130mm 67mm 9,2mm  135g  4,5"  854x480  MSM8626
 Lumia 625  133mm 72mm   9,2mm  159g  4,7"  800x480  MSM8930
 Lumia 620  115mm  61mm  11mm  127g  3,8"  800x480  MSM8227
 Lumia 520  120mm  64mm  9,9mm   124g  4,0"  800x480  MSM8227
 Lumia 820  124mm  69mm  9,9mm  160g  4,3"  800x480  MSM8960
 Lumia 920  130mm  71mm  10,7mm  187g  4,5"  1280x768  MSM8960
 Lumia 1020  130mm  71mm  10,4mm  158g  4,5"  1280x768  MSM8960

 

Hardware

De Lumia 630 draait op een soc die Nokia nog niet eerder gebruikte: de MSM8626 van Qualcomm, ook bekend als Snapdragon 400. Deze soc zit onder meer ook in de nieuwe Galaxy Tab 4-tablets van Samsung en de Moto G-smartphone. Hij heeft vier Cortex A7-processorkernen op 1,2GHz en een Adreno 305-gpu. Daarmee mag het een quadcore-processor heten, maar desondanks is het op papier geen snelheidsmonster.

De 630 is wel merkbaar sneller dan de 520 en 620 op Windows Phone 8.1; animaties gaan sneller, webpagina's laden vlotter en hij is eerder klaar met dagelijkse taken als het openen van apps. Naast elkaar is het verschil significant en merkbaar, al zijn - uiteraard - de high-end toestellen als de 1020 en vooral de 1520 nog een stuk rapper.

Nokia heeft vooral op werkgeheugen bespaard; het toestel heeft 512MB aan boord en dat betekent dat veel apps en vooral games niet zullen draaien. Omdat de gpu wel capabel is, is het een teleurstelling dat door deze beperking gebruikers veel zaken niet kunnen draaien. Dit is wederom een besparing waar gebruikers hinder van kunnen ondervinden.

De Sensor Core, waarmee de telefoon zonder veel van de accu te vragen input van sensoren kan bijhouden en doorgeven aan apps, zit dan wel weer in de Lumia 630; dat is vooral handig voor bijvoorbeeld fitness-apps. Het zal een van de goedkoopste toestellen zijn met deze optie en het is goed te zien dat Nokia dit wel heeft ingebouwd, al zijn er niet veel sensoren in het toestel die de Sensor Core kan bijhouden; gps en de versnellingsmeter liggen het meest voor de hand.

Software en camera

De Lumia 630 zal bij de release het eerste toestel zijn dat draait op Windows Phone 8.1 met Lumia Cyan, de update die Nokia pas later zal uitbrengen voor bestaande toestellen. Huidige gebruikers van bijvoorbeeld een 520 kunnen wel al Windows Phone 8.1 installeren door zich - gratis - als ontwikkelaar te registeren bij Microsoft en dat is aan te raden want het is een update met veel handige nieuwe features. Op de Lumia Cyan-features die Nokia toevoegt zullen gebruikers nog moeten wachten.

Nokia Lumia 630 Screenshot PreviewNokia Lumia 630 Screenshot PreviewNokia Lumia 630 Screenshot PreviewNokia Lumia 630 Screenshot Preview

De update brengt onder meer de Apparaat-hub, waarin gebruikers gekoppelde apparaten kunnen beheren. Ook zitten er wijzigingen in de interface voor de weergave van foto's en in de app waarmee gebruikers foto's kunnen bewerken.

Maar het bewerken van foto's is alleen zinvol als het ruwe materiaal ook al goed is. Dat zal bij de Lumia 630 nog niet meevallen: het is weliswaar een op papier aardige 5-megapixelcamera met autofocus, maar er ontbreekt een led-flitser - die veel mensen ook gebruiken als zaklamp - en de kwaliteit lijkt op basis van onze korte ervaring heel matig, maar de lichtomstandigheden op een beurs werken zelden mee om goede plaatjes te maken.

Foto gemaakt met Lumia 630

Tot slot

De Lumia 630 komt in mei uit voor een adviesprijs van 149 euro. Dat is een stuk minder dan de 179 euro die de 520 kostte bij release. Daarmee concurreert hij met de eigen Lumia's in die prijsklasse, Androids van onder meer Huawei en Samsung en de Moto G.

De Lumia 630 heeft behoorlijk wat voor op de 520 en 620; bij release heeft hij gelijk Windows Phone 8.1 met Lumia Cyan, hij beschikt over een groter scherm en hij is merkbaar sneller. Hij moet daarentegen ook zaken inleveren: automatische helderheid is er niet en het scherm is een stuk minder fel dan dat van de gelijk geprijsde Lumia 620. Een led-flitser ontbreekt bij de camera, al zal dat veel gebruikers een zorg zijn. Dat deze nieuwe telefoon wederom 512MB werkgeheugen heeft, is een groter nadeel: er zijn behoorlijk wat interessante apps en games die om die reden niet draaien op deze telefoon.

Als je bij release inderdaad 149 euro moet neertellen, zijn er de nodige alternatieven; de Lumia 520 is nog verkrijgbaar en kost 99 euro, terwijl de Lumia 625 net als de 630 een groter scherm heeft. De 625 heeft bovendien ondersteuning voor 4g en kost een paar tientjes meer. Op Android is de Moto G verkrijgbaar voor 160 euro.

Al met al is de Lumia 630 voor zijn prijsklasse wederom een smartphone die veel mensen zal verleiden om voor Windows Phone te kiezen. Dat Nokia juist dit toestel als eerste van een nieuwe generatie Lumia's uitbrengt, lijkt geen toeval. De Finse fabrikant weet waar zijn potentiële klanten naar zoeken: geen iPhone- of Galaxy S-vervanger, maar een toestel dat veel biedt voor relatief weinig geld.

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews


Door Arnoud Wokke

- Redacteur

Arnoud kon eerder commando's invoeren op een Commodore 64 dan lezen en werkt sinds 2008 op de redactie van Tweakers. Hij heeft een voorliefde voor alles wat met smartphones en mobiel internet te maken heeft. Niet alleen is hij nieuwsjager en schrijft hij achtergronden voor Tweakers, ook test hij geregeld smartphones in het Testlab of op een beurs.

Volg Arnoud op Twitter
Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (109)

Vreemde preview.
Veel mensen zullen automatische helderheid verwachten op een smartphone en dat die ontbreekt, is in onze ogen een rare keuze.
Veel techneuten en journalisten misschien. Volgens mij is er geen enkele "gewone consument" die verwacht dat dit op een (goedkope) smartphone zit.
Nokia heeft vooral op werkgeheugen bespaard; het toestel heeft 512MB aan boord en dat betekent dat veel apps en vooral games niet zullen draaien.

...

er zijn behoorlijk wat interessante apps en games die om die reden niet draaien op deze telefoon.
"Veel" apps? "Behoorlijk wat"? Hoeveel apps en games zijn er die meer dan 512MB vereisen? Dat is maar een klein percentage van het aanbod. Toch wordt het twee keer als minpunt aangehaald.
De Lumia 630 heeft behoorlijk wat voor op de 520 en 620;
"Behoorlijk wat"? De 620 draait ook gewoon op 8.1. Niet toen hij uitkwam, nee, maar wat maakt dat uit als het verder draait? Verder heeft de 620 zoals genoemd een led-flitser, helderder scherm en lichtsensor, maar ook (en dat is niet genoemd) een front-facing camera, NFC, en een hardware-knop voor de camera. Volgens mij heeft de 620 "behoorlijk wat" voor op de 630. En tegen de tijd dat de 630 uit is, is de 620 nog voor een aanzienlijk lager bedrag te krijgen ook.

[Reactie gewijzigd door HooksForFeet op 15 april 2014 16:20]

De L630 heeft dan ook eigenlijk vrij weinig met de L620 te maken, behalve de naam. Tijdens Build is de L630 ook gepresenteerd als de opvolger van de L520, niet van de L620. Dat is inderdaad goed te zien aan de functies, maar ook was de L620 veel duurder bij de release: een adviesprijs van ¤259, 74%(!) hoger dan de L630.

Ik ben ontzettend benieuwd naar de andere nieuwe toestellen. Een stapje hoger in het aanbod is de L7xx-serie, die traditioneel rond de ¤325 geprijsd is. Als Nokia/MS die lijn aanhoudt ontstaat er dus een gigantisch gat in het aanbod.
Persoonlijk verwacht ik dat de Lumia 730 nu ergens een plaats krijgt tussen wat in de x20 reeks de Lumia 620 en 720 was. En dat ook de Lumia 830 een beetje meer naar onder zal schuiven wat specs betreft zodat er een verschil zit tussen de 830 en 930. Tussen de 820 en 920 zat namelijk, behalve scherm resolutie en geheugen opslag, bar weinig verschil. De Lumia 530 zal denk ik nu meer gericht worden op ontwikkelingslanden dmv. een lagere resolutie van scherm, etc.
Ik heb juist vrij bewust de 920 boven de 920 gekozen. De door jou genoemde schermresolutie was voor mij een belangrijk punt, maar ook de camera is veel beter (hogere resolutie, betere bitrate bij filmpjes maar ook optische beeldstabilisatie), de batterij is een kwart groter en kon uit zichzelf draadloos opladen zonder speciale hoes (zoals de 820 nodig had).

Daarnaast waren er nog wat verschillen die per persoon bekeken moeten worden, maar ik vind de 920 veel fijner in de hand liggen. Echter had ik wel liever een amoled gezien zoals op de 820 zit.
Mee eens als het aankomt op 'spreektaal'. Woorden als "Veel" en "Behoorlijk" zeggen niets (iets met meetbaar?). Geef hier eens concrete voorbeelden van.
er werkt idd maar slechts 0,24% van de apps en 0,36% van de games niet. Ik gok zomaar dat als je een Andriod in deze prijsklasse koopt er wel meer niet draait, voornamelijk aan games. Ik had met mijn S Advance, die nu zo'n 180 euro kost, best vaak dat een game niet werkte(en dat met 1,5x zoveel RAM als de 630) Zeg liever dat als ik via de site naar de lijst met populairste games ging het een hele andere lijst was als ik dat op mijn telefoon deed, zoveel viel er tussen uit.
De reviewer gaat er kennelijk van uit dat iedereen op de wereld een die hard tweaker is. En inderdaad, over het aantal apps dat niet met 512 mb zou draaien is gewoon onjuist (eigen ervaring).

Wat mij betreft mag het artikel -heel- snel gecorrigeerd worden.
In dit artikel wordt flink geageerd op dat "er zijn behoorlijk wat interessante apps [...] niet draaien op deze telefoon" vanwege het beperkte werkgeheugen. Doe alle lezers svp even een plezier geef een lijst van deze interessante apps. In mijn perceptie werken de meeste interessante apps op het WP-platform prima met 512MB RAM.
En naar mijn mening werkt Nokia Here veel beter dan Google navigatie.

Tenslotte, als de 630 dezelfde soc heeft als de Moto G, dan lijken apps als whatsapp en facebook in ieder geval lekker snel te zijn.

Wel jammer dat er geen LED op zit, want een zaklamp-functie op een smartphone is wel zo praktisch.
http://m.wpcentral.com/ha...n-enjoy-99-apps-and-games hier worden er een paar genoemd. Het zijn enkel een aantal high profile games volgens dat artikel. 99% van de apps zal gewoon draaien op de lumia 630 (als de statistieken niet verandert zijn ondertussen, het artikel is al wel weer wat oud).
Inderdaad, ik vindt de bewoording behoorlijk overdreven. Ik vindt nog geen 0,5% van het totaal van de apps/games nou niet echt veel :?
Ik ben benieuwd wat 8.1 te brengen heeft, zoals ik het hoor is de reactie rondom de preview vrij positief.
Wat windows Phone 8.1 gaat brengen uitgebreider hier beschreven:
nieuws: Microsoft brengt Windows Phone 8.1 uit
  • Vernieuwd Action center,
  • Actieve tiles
  • Uitgebreidere systeeminstellingen.
  • Meer synchronisatie instellingen.
  • VPN ondersteuning
  • Nieuwe Calender/Browser
  • Wordflow intergratie op het toetsenbord
  • Cortona
Deze Nokia, moet het opboxen in het budget segment.
En daar is het voor de consument best interresant aan het worden.
Je hebt meerdere instappers, op diverse platformen, die erg aan elkaar gewaagd zijn.

Android
Moto-G: S400, 1GB RAM, 8/16GB, geen SD, 720x1280, 3G, Gorilla Glass 3 ¤160
G525: S4play, 1GB RAM, 4GB, micro SD, 960x540, 3G, geen gorilla glass, ¤140
Chineze toppers.

WinowsPhone
Nokia 630: S400, 512mb ram, 8GB , micro SD, 480x854, 3G, Gorilla Glass 3,< ¤150
Nokia 635: S400, 512mb ram, 8GB , micro SD, 480x854, 4G, Gorilla Glass 3,< ¤160?

BlackBerry os10
BB Z10: S400+, 2GB ram, 16GB, micro-SD, 768x1280, 4G geen Gorilla glass, ¤160.

Apple ios:
n.v.t..

Behalve misschien het punt van resolutie, liggen de 4 budget-toppers relatief dicht bij elkaar. Welke 'de beste' is zal vooral liggen aan persoonlijke voorkeur voor het OS, of voorkeur voor een individuele eigenschap die uitsteekt tegenover de anderen.

[Reactie gewijzigd door 3x3 op 15 april 2014 14:42]

Tenzij je specifiek voor een bepaald OS gaat lijkt de Moto G me wel de meest voor de hand liggende aankoop in dit rijtje (waarbij ik geen detailkennis heb over hoe de BB met alle Android apps omgaat)

Onderbouwing:
- Beeldschermresolutie
- Spelletjes ;)
- Android 4.4 doet bepaald niet onder voor Windows qua functionaliteit

[Reactie gewijzigd door oef! op 15 april 2014 16:08]

Dit is jouw eigen wenslijstje ;)

Alle genoemde telefoons door 3x3 hebben hun voors en tegens. Je kunt goed zien dat alle 3 consessies hebben gedaan om de prijs te drukken. SD opslag, scherm resolutie, batterij capaciteit, ramgeheugen. De Moto G heeft bijvoorbeeld geen SD opslag uitbreiding. Voor jou misschien geen issue voor een ander het aankoopargument. Alleen de BB Z10 is met de cashback actie welke deze maand afloopt een "steal" op dit moment :)
De Moto G heeft USB OTG. Dus die SD opslag is deels op te lossen. Als dat geen probleem is, dan is de Moto G de duidelijke winnaar op alle andere vlakken. Enkel de SD kaart.
Moet je wel een Motorola willen. Benieuwd wat Lenovo(de nieuwe eigenaar) met Motorola gaat doen. Degelijkheid is ook iets wat je mee moet nemen en daar is een Nokia natuurlijk de duidelijke winnaar. Ik snap je redenatie wel met je zwart-wit voorkeur voor Android. Zelfs als de Nokia 10x beter was, zou je een android phone de voorkeur geven ;)
Op welk vlak wint de moto-g?
Als ik hem zet naast de z10 zie ik het volgende:
-een mindere processor
-2x minder ram.
-een minder scherm (resolutie & ppi)
-verouderde gsm-techniek: 3g ipv 4g
-geen nfc,hdmi
-een zwaar os (2.5GB)

[Reactie gewijzigd door 3x3 op 15 april 2014 19:05]

-Er is ook nog zoiets als accuduur, met de bug van multitasken loopt die toch wel erg snel leeg.
-Daarbij is de blackberry Z10 toch 50 euro duurder in de pricewatch. Geen 160 maar 210 euro btw.
-Er zijn nog maar weinig apps. Je kunt dan wel apps uit de playstore halen van google maar daarvoor moet android runtime worden ingeschakeld. Dit vreet als waren extra accu dus of dat nu ideaal is??

[Reactie gewijzigd door comitatus op 15 april 2014 22:28]

Ik moet ook eerlijk toegeven dat het me vooral ging om de beeldschermresolutie, 720p is erg fijn als je ook internet op je telefoon.

En spelletjes natuurlijk :)

[Reactie gewijzigd door oef! op 15 april 2014 19:38]

Over het internetten & beeldscherm resolutie.
Het scheelt niet veel, maar 768 pixels in de breedte is natuurlijk meer dan 720 pixels.

Over spelletjes:
Als je houdt van grafisch zware spelletjes, dat de vrije 5.5GB op de Moto-G8gb erg weinig is. Een beetje grafisch spelletjes zit zo op 2.5GB. Dus dan is het na 2 spelletjes vol.
Aan 16GB + SD heb je dan écht meer.

Dus mocht je nog niet gekozen hebben,
dan zou ik naar beide toestellen kijken.
Spelletjes? De Nokia heeft Xbox Live games :)
Wat bedoel je daarmee? Dat zegt nog niks ja.
Dat het persoonlijk is. Ik vind de spellen op Windows Phone beter dan op Android en iOS, en ik vind achievements ruig, dus spellen is helemaal geen minpunt voor WP.
Er komen overigens 3 versies van de 63x uit. De standaard, eentje met dual sim en 1tje met 4g.
Die g525 zit nog op een oudere generatie SoC en hoort eigenlijk niet bij dat lijstje
De Blackberry Z10 is overduidelijk nu tijdelijk een geweldige deal (net zoals de Samsung Ativ S dat vorig jaar was), maar zodra de overtollige voorraden zijn weggewerkt houden die stuntprijzen ook op natuurlijk.
In het echte budget, is ook de Nokia Lumia 635 een erg aantrekkelijke telefoon wordt. Doordat hij 30/40 euro goedkoper zal zijn dan de z10 (&moto) is hij voor een groter publiek beschikbaar. Hij is wat minder op exotische apps en games gericht, maar heeft goede zakelijke en uitgebreide telefoonfuncties. Ook de soc is erg goed voor zo'n lage prijs. Het WP-os is licht snel en efficient, en met 4G opzak heb je sneller en op meer plaatsen internet en bereik dan op 3g apparaten.

Dat z10 is rond het budget van 170 euro een geweldige deal om drie redenen:
De prijs, de specs en het os.

De prijs.
  • Dumpprijzen door afboeking door Blackberry.
  • Extra 50 euro Cashback tot het einde van de maand.
De specs.
In de categorie onder de ¤200 heb je met de z10:
  • de beste processor
  • een goede gpu
  • 2x zoveel ram als de concurrentie
  • 768x1280 4.2" scherm.
  • 16gb +SD
  • 4G
  • NFC
Het OS
Het Blackberry os 10 heeft een paar unieke futures:
  • zeer fijn toetsenbord.
  • Blackberry hub
  • Android runtime 4.2.2
  • Privacy opties
Deze combinatie van prijs, specs en os maakt hem dus zeer aantrekkelijk.

[Reactie gewijzigd door 3x3 op 15 april 2014 17:18]

Hier geen problemen met de synchronisatie van zowel mijn outlook agenda & contacten en de gmail-contacten en agenda.
BB Link werkt eigenlijk ook stabiel (win7x64). Zowel via usb als draadloos.
Het instellen van de HUB is erg vergelijkbaar met het toevoegen van accounts op android.

Opstarttijd van 5 minuten klopt wel. Geen idee waarom het zo lang is. Het zou best te maken kunnen hebben met encryptie en decryptie van alle data op de telefoon en sd.
Wat ook wat minder is, is dat de batterijtijd maar 1 dag is. En in het begin nog minder was. Een concessie die best te doen is voor een toestel van toen 140 euro.
Ik heb dan wel geen z10, maar een q10, maar de hier omschreven gebreken zouden hetzelfde moeten zijn. Ik heb helemaal geen last van de synchronisatie moeilijkheden die je beschrijft, maar ik geloof inderdaad dat de BB Link applicatie wat buggy is. Nu moet ik zeggen dat ik hem eigenlijk ook niet gebruik, en ook niet mis.

Als de hierbovenstaande bezwaren de reden zou zijn dat de z10 zo goedkoop verkocht wordt, waarom gebeurt dan niet met de Q10?
WP 8.1 heb ik al, maar wat voegt Lumia Cyan (Cherry Blossom Pink) toe aan de telefoon?

[Reactie gewijzigd door rko4u op 15 april 2014 15:53]

512MB RAM? Jikes... Daar had ik toch één GB verwacht.

Jammer dat het aantal RAM ontbreekt in de tabel. Had wel toegevoegde waarde gehad IMHO.
Hier staan de volledige specs: http://www.gsmarena.com/nokia_lumia_630-6232.php
Helaas geen 4G, dat vindt ik persoonlijk eigenlijk het grootste gemis.
Bedenk wel dat Nokia eigenlijk twee versies van deze telefoon heeft uitgebracht: de 630, die hier besproken is en geen 4G heeft, en de 635, die juist wél 4G heeft.

Overigens vind ik het ook noemenswaardig dat de 630 de eerste WP is met dual-sim mogelijkheden.
Mja raar dat dat niet terugkomt bij deze preview
Hier heeft Nokia al aan gedacht en een 4G versie komt er ook in de vorm van de Lumia 635!
http://www.engadget.com/2...mia-630-and-635-hands-on/
Windows phone is een stuk minder hongerig naar ram dan android.
Maar nog steeds zijn er een aantal grote games die niet werken op 512 MB Ram. Dit artikel op WPCentral is wat dat betreft wel interessant.

Ben verder benieuwd of de 630 zo goed gaat verkopen als de 520. Aan de prijs te zien zeg ik kan dat best. Mooie telefoon voor niet al te veel geld. Ik zou 'm aan mensen aanraden!
Er zijn inderdaad een aantal apps die niet draaien op 512MB.

ik heb zelf ook 512MB (Lumia 720) en ik heb werkelijk nog geen één keer problemen met geheugen gehad. 6-8 tabbladen in IE is ook geen probleem, terwijl ik gewoon de desktopbrowser gebruik. (en dus volledige (desktop) websites).

Maar ik speel verder geen spelletjes (afgezien van patience), en ik denk dat daar enkel de bottleneck zit.
Ik heb tegenwoordig een 1520, maar hiervoor had ik de HTC 8S, ook met 512 MB. Ben zelf ook nooit tegen problemen aangelopen qua geheugenverbruik. Spelletjes speelde ik wel op andere apparaten. Moet wel zeggen dat een apparaat met meer geheugen (en meer opslagruimte) wel meer uitnodigt om spelletjes te spelen.
Weet zelf dus heel goed hoe het is, en zoals ik al zei zou ik dit toestel zonder problemen aan mensen aanraden ;)
Dat artikel zegt juist dat het enkel de high profile games zijn. Daar heeft lang niet iedereen behoefte aan. Het is niet voor niets een budgetphone en die blijkt met zijn ram dus blijkbaar wel 99% van de apps zonder ram problemen.
Daarnaast kun je vast ook niet veel tabs open hebben en veel multitasken denk ik.
Hoe weet je dat? WP is een stuk efficienter als Android (ook 4.4) en alleen al daardoor ga je meer tabs openen en beter multitasken.
Vreemde beslissing, want juist wegens koste besparing had Nokia gekozen om 1GB RAM in de Lumia 525 te steken, zodat ze voor alle Lumia's 1GB RAM hadden ipv alleen voor de 520 maar 512MB (massaproductie is hier natuurlijk de oorzaak). Jammer dat Nokia nu terug gaat naar 512MB, ik had persoonlijk gerust wel wat meer willen betalen als het 1GB had gehad.
Meer is niet altijd beter, het gaat om een juiste balans tussen prijs en performance. Doel was een goedkope Phone zonder al te veel in te leveren op performance. Een windows 8 pc draait uitstekend op 8gb ram. Toch als je een budget pc wilt maken krijg je met 4gb ook een vloeiende performance tot op zeker hoogte. Dit verhaal gaat ook op voor Windows Phone.
Ja inderdaad die 512MB breekt m wel voor mij toch maar eens gaan kijken of ik een 525 kan importeren.
Er zit nu toch wel een overduidelijk gat tussen de 930 en de 630, je hoeft geen genie te zijn om te verwachten dat die opgevuld zal worden met een ~250 euro toestel met specs in de orde van:
- 4.5 tot 5" 720p scherm
- 2000-2500 mAh accu
- 1 GB RAM
- 16 GB opslag
- betere camera en lichtsensor
- hoger geklokte Snapdragon 400 met 4G

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 15 april 2014 14:59]

@Arnoud Wokke
Uit het artikel:
Nokia heeft vooral op werkgeheugen bespaard; het toestel heeft 512MB aan boord en dat betekent dat veel apps en vooral games niet zullen draaien.
Ik weet niet waar deze claim op is gebaseerd.
Veruit de meeste WP apps en games hebben vooralsnog minder dan 512 MB nodig.
Klopt, veruit de meeste hebben genoeg aan 512MB, maar er is een kleine minderheid van apps en games die wel 1GB vereisen. Windows Phone heeft echter inmiddels zoveel apps en games, dat zelfs als een kleine minderheid niet werkt, het er nog altijd veel zijn. Zie hier een oude lijst van meer dan 300 apps die niet draaien, waaronder populaire als Fifa, Temple Run, maar ook reisgidsen, Vimeo etc.
Ga maar niet meer uit op die lijst, heb net even vluchtig gekeken en zie veel apps voorbij komen die ik nu op mijn Lumia 520 heb staan.
het toestel heeft 512MB aan boord en dat betekent dat veel apps en vooral games niet zullen draaien.
en
maar er is een kleine minderheid van apps en games die wel 1GB vereisen
zijn niet helemaal hetzelfde vind ik.

300 op een paar honderduizend is toch niet veel te noemen?
Procentueel niet, maar als het gaat om populaire uitgaves - en met Fifa, Temple Run, Bejeweled en meer van dat soort games in de gelederen - vind ik wel dat er veel zijn die je niet kunt installeren. Ik heb zelf een L620 met 512MB en ik zit geregeld op dat ding te schelden omdat ik weer eens een leuke game niet kan installeren.
Hoe doen dergelijke apps het op een low end Android-toestel?
Gaat dit bij elk toestel met 512 MB RAM genoemd worden, dus ook bij Android-toestellen?

Edit:
Software heeft nu eenmaal systeemeisen dat is toch niets nieuws?
Als ik een low end PC aanschaf en ik ga schelden dat ik niet de nieuwste en mooiste games kan spelen is er iets mis met je verwachtingspatroon.
Ik vind het op zich geen verkeerd punt om het te noemen hoor, maar dan is het niet meer dan logisch dat je dergelijke punten/nadelen ook bij andere low end toestellen noemt.

[Reactie gewijzigd door Vexxon op 15 april 2014 16:22]

De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik me nauwelijks kan herinneren dat we een Android met 512MB onder handen hebben genomen afgelopen tijd. Het grootste probleem bij budget-Androids is vaak het interne opslaggeheugen, waardoor er weinig apps op passen.
Interessante budgetmodellen van de laatste tijd, zoals de Moto G, hebben 1GB ram. Voor populaire toestellen met 512MB op Android kijk je echt naar de prijsklasse rond 100 euro, zoals deze.
Dan vind ik dat je dat onderscheid wel in de preview had mogen maken. Zoals het er nu staat ("veel", "behoorlijk wat") lijkt het alsof je allerlei apps en games niet kan installeren. Maar je hebt het nu over populaire dingen, en dan noem je alleen maar games, geen "gewone" apps.
Ik heb Bejeweled al van dag 1 draaien op mijn 620... zonder het minste probleem.
Temple Run
Temple run draait gewoon op 512MB, de rest weet ik niet.
Een iPad 2 heeft ook maar 512MB ram, en die draait ook prima.

Vreemd dat er zo'n probleem van grmaakt wordt.
Toestel ziet er leuk uit alleen MS heeft duidelijk op de specificaties bespaard. Waarom niet gewoon 1GB intern geheugen erin? Zo veel duurder is dat niet maar er moet een performance verschil zijn tussen de goedkopere en duurdere toestellen. Dan kun je beter kiezen voor een Moto G die met zijn 720p scherm een beter toestel is, wel Android dat wel.
MS heeft hier weinig mee te maken.
Hoezo? Microsoft heeft Nokia toch overgenomen? http://tweakers.net/nieuw...n-april-af-te-ronden.html

[Reactie gewijzigd door dlmh op 15 april 2014 13:58]

Die overname is nog niet rond, het toestel is dus gewoon door Nokia ontworpen.
Dat de overname op papier nog niet officieel is wil niet zeggen dat MS geen stevige vinger in de pap heeft bij het ontwerp van dit toestel.
Dat hebben ze dus niet, helemaal nu voor de overname, nu Microsoft bijna niks mag doen samen met Nokia totdat dat rond is.
Toestel ziet er leuk uit alleen MS Nokia heeft duidelijk op de specificaties bespaard.
Fixed that for you.
Die besparing heeft een andere toepassing, namelijk 'upselling'.
Android is een veel zwaarder OS dan Windows Phone dus het verschil in ram is niet te merken. Kijk maar naar de reviews hier op Tweakers van de 520:
pricewatch: Nokia Lumia 520 Zwart
Op zich heb je een punt. Aan de andere kant staan de 730 en 830 ook op de stoep.
De 630 is een rock bottom price Windows Phone en vandaar de bezuinigingen hoe futiel die ook klinken.
Het ram is niet zo'n probleem, deze telefoon is namelijk snel genoeg voor alle zaken die je verwacht van een goedkope telefoon. Voor mijn moeder heb ik afgelopen jaar de 520 gekocht en daarmee is mijn moeder bij de smartphone generatie gekomen :)
Zaken als Whatsapp, Facebook, sms'en, bellen, mailen, ov9292, buienradar en het internet werken allemaal vloeiend.

Spelletjes op je mobiel is toch een nadeeltje omdat je dan ook veel harder door de accu heengaat. Het mooie van de 520 en ook deze 630 is dat je wel alle Nokia diensten krijgt. Dus ook Here Drive, dat betekent dat je voor rond de 100 euro een navigatie apparaat koopt met gratis kaartupdates, gratis TMC en gratis offline kaarten voor heel de wereld. En dat alleen al rechtvaardigt waarom dit zulke geniale mobieltjes zijn.
Het mooie van de 520 en ook deze 630 is dat je wel alle Nokia diensten krijgt. Dus ook Here Drive, dat betekent dat je voor rond de 100 euro een navigatie apparaat koopt met gratis kaartupdates, gratis TMC en gratis offline kaarten voor heel de wereld.
Voor wereldwijde kaarten heb je voor deze toestellen een upgrade naar Here Drive+ nodig, toch? Here Drive biedt alleen gratis kaarten in de Benelux (voor toestellen met een Belgische, Nederlandse of Luxemburgse simkaart). Upgrade naar Drive+ kost bij mijn weten zo'n 15-20 Euro, en is z'n geld dus dubbel en dwars waard.
Sinds de Windows Phone 8.1 Update heb ik op mijn Lumia 520 ook Here Drive+ :)
Inderdaad, jammer dat dat niet in de review van de update werd opgenomen.

Maar alle WP toestellen hebben nu Drive +.
Nee, Here Drive+ is sinds kort gratis voor alle Windows Phone 8.1 gebruikers :)
Bron
Hij had het over offline wereldwijde kaarten. En dat zit gewoon standaard in WP. Ik heb zelf een Samsung Ativ S en kon laatst toen ik naar Londen ging lekker thuis de kaart erop gooien. Dat is inderdaad een onwijs handige feature.
Voor mij een plus 1, want: Spelletjes op je mobiel is toch een nadeeltje omdat je dan ook veel harder door de accu heengaat
is een prachtig staaltje van een tekortkoming ombuigen in een voordeel.
Ik mis de Lumia 720 in jullie tabel, die is nieuwer dan de 820 die er wel in staat, strakker design en qua formaat heel vergelijkbaar met de 630. Het is ook de enige Lumia die nog verkrijgbaar is en tussen het goedkoopste model 630 en en topmodel 925/930 zit.
Ik mis de Lumia 720 in jullie tabel, die is nieuwer dan de 820 die er wel in staat, strakker design en qua formaat heel vergelijkbaar met de 630. Het is ook de enige Lumia die nog verkrijgbaar is en tussen het goedkoopste model 630 en en topmodel 925/930 zit.
Het was kiezen; zowel de 720 als de 820 zijn 'zo goed als end of life', hoorde ik Nokia gisteren zeggen.
Ok! Hopelijk brengen ze eerst een vervanger. De 720 is qua gewicht en formaat (slank, dun) en uitgebreide specs met ook nog eens een flinke accu de enige optie voor wie een middenmaat telefoon zoekt. De 925 en de 630 zijn uitersten en niet te vergelijken.
..... dan de 820 die er wel in staat.....
De 720 is dunner, even breed, en een stukje langer(1/1,5cm) dan de 820. (heb ze beide thuis).
Ik stap pas over als er Windows phones zijn met Quad cores voor normale bedragen. Die high end serie van Nokia is klein en veel te duur. Voor dat geld koop ik toch liever die HTC One M8 of toch die LG nexus 5 (die heel goedkoop is). Vindt het jammer dat die high end serie echt heel duur is...
Nou, deze 630 gaat zo'n ¤150 kosten en heeft een quad-core, dus waar wacht je nog op? :) Dat werkt prima op een Moto G waar ik zelf ervaring mee heb, dus dan zal het zeker op een Windows Phone werken. Enige echte nadeel is denk ik toch dat er maar 512MB RAM inzit, dat mocht zeker meer zijn. Desondanks een mooie telefoon voor mensen die niet veel rauwe kracht nodig hebben.
De 630 is bepaald geen high end toestel... Het heeft inderdaad een quad core op papier maar om het nouw een volwaardig snel toestel te noemen (waar ik over spreek hierboven) is natuurlijk onzin.
Jij wilt dus eigenlijk een high end toestel voor een low end prijs. Het is maar wat je onzin noemt.
Ik ben vooral verbaasd dat jij weet dat je het geen "volwaardig snel toestel" kan noemen zonder het überhaupt te hebben geprobeerd. Volgens het artikel is de 630 al stukken sneller dan de 520, en die is ook al gewoon vlot in wat hij moet doen.
Het is Windows Phone, niet Android. Je hebt helemaal geen superspecs nodig. Wellicht interessant om je te verdiepen in dit belangrijke verschil tussen de platformen.
De Lumia 520 bleek zo'n succes omdat het bespaarde op de juiste zaken: het ontwerp, de hardware en daardoor de gebruikservaring waren allemaal redelijk in orde
En IMO faalt de L630 omdat het juist teveel bespaart en op onderdelen die de gebruikerservaring wel naar beneden halen. De L630 mag dan wel sneller zijn, maar ik heb L520-gebruikers (waaronder ikzelf) niet echt horen klagen over dat hun toestel zo langzaam is. Ondertussen lever je wel in op zaken die je leven net iets makkelijker maken: een lichtsensor, fatsoenlijke knoppen en design. Dat laatste is uiteraard persoonlijk, maar de L520 werd geprezen om z'n strakke design t.o.v. de budgetlook van de L620.
Wat mij betreft is dit dan ook geen waardige opvolger van de L520, maar een slap aftreksel daarvan. Had Nokia/MS de behoefte om de duurdere toestellen te pushen?
Welkom in de low-end smartphone markt. En wees nu eens heel eerlijk: hoeveel nieuwe Windows Phone gebruikers gaan die knoppen missen? Geen, want zij hebben die nooit gehad. Eerlijk is eerlijk: ik zou de camera knop wel degelijk missen, maar daar is een duurder toestel een oplossing voor. En de lichtsensor die mist vind ik persoonlijk ook niet zo'n groot probleem, ik vind automatische aanpassing eerder irritant dan handig, verschilt natuurlijk ook van persoon per persoon, maar je moet er ook rekening mee houden dat je hier onderaan de markt zit, niet iets dat je langs een iPhone 5S moet zetten.
Je noemt het high-end features, maar de L520 had ze wel. Misschien was de L520 ook wel té goedkoop, bedoelt als lokkertje om het marktaandeel van WP te vergroten. Bij de release bood het de beste gebruikservaring in z'n prijsklasse; Android kon absoluut niet meekomen. Eigenlijk was de enige reden om niet voor de L520 te gaan het OS ;)
Kijk je naar de huidige situatie, dan heeft Nokia die voorsprong gewoon niet meer. Android heeft concurrerende, zo niet betere toestellen voor dezelfde prijs (zie de post van 3x3 hierboven). En aangezien Android veel populairder is dan WP, vraag ik me echt af hoe goed de L630 gaat verkopen.
Waar zeg ik dat dit high-end features zijn? Ik zeg dat de Lumia 630 een low-end smartphone is, en daar wordt nu eenmaal zoveel mogelijk bespaard, alles wat er nu uitgaat, was verplichte hardware tot aan Windows Phone 8.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Apple iOS 10 Google Pixel Apple iPhone 7 Sony PlayStation VR AMD Radeon RX 480 4GB Battlefield 1 Google Android Nougat Watch Dogs 2

© 1998 - 2016 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True