Pluspunten
- Erg sfeervol
- Sterk vechtsysteem
- Veel content
Minpunten
- Campagnes matig
- Grafisch niet indrukwekkend
Eindoordeel
Het turn-based strategiegenre behoort tot de oudste videogamegenres. Games als Fire Emblem, Civilization en Heroes of Might & Magic zijn al decennia lang bekend bij een groot publiek. Toch lijkt het erop dat hun populariteit door de jaren heen enigszins is afgenomen. Waar je ooit geen gamesblad kon openslaan zonder een artikel over strategiespellen te lezen, zijn ze anno 2014 toch een beetje naar de achtergrond verdwenen. Des te leuker is het dat het Nederlandse Triumph Studios juist nu een derde deel toevoegt aan de Age of Wonders-serie.
Age of Wonders stamt uit het vorige millennium en sinds 2002 is er geen echt nieuw deel meer verschenen. Triumph kwam na het maken van Age of Wonders II immers in contact met Codemasters en onder die vlag werden vervolgens de Overlord-games gemaakt. In 2010 begon Triumph dan toch aan de ontwikkeling van een Age of Wonders-spel. Veel ontwikkelaars die eerder aan de eerste twee delen hadden gewerkt, keerden terug om aan deel drie te werken.
Dat dat zijn uitwerking niet heeft gemist, is duidelijk te zien aan het spel, dat in alles trouw blijft aan de originele games. De spelwereld is dezelfde en ook het idee achter de game blijft gelijk. Dat kan tot gevolg hebben dat Age of Wonders III een tikje afgezaagd overkomt. Een Fantasy-setting met elven, dwergen, goblins, orcs en dergelijke figuren: het is in de twaalf jaar tussen Age of Wonders II en III al vaak genoeg gedaan. Dat maakt verder weinig uit; wij hebben niets tegen een goed uitgewerkte fantasiewereld gevuld met herkenbare figuren.
Goed uitgewerkt is Age of Wonders III zeker. Vanaf de eerste momenten van de campagne slaagt het spel erin de speler mee te slepen in die fantasiewereld, waarin je betrokken raakt bij een conflict tussen de High Elves en de Commonwealth. Die raken met elkaar in oorlog als een ‘vredige’ bespreking uit de hand loopt. Alle overige facties in de spelwereld kiezen in de loop van de campagne een kant en dragen op die manier voor een groot deel bij aan de inhoud van de campagnes.
Die campagnes tonen zich zonder uitzondering hoogtepunten als het gaat om sfeer. Age of Wonders III demonstreert, mede dankzij een uitstekende soundtrack, de beste facetten van een fantasiewereld, compleet met gevarieerde, maar altijd tot de verbeelding sprekende omgevingen. Verwar ‘sfeervol’ hier overigens niet met goede graphics. Niet dat Age of Wonders III lelijk is, maar het spel slaagt er niet in een duidelijke nieuwe standaard te zetten voor games in dit genre.