Door Jelle Stuip

Redacteur

Lenovo Yoga 2 Review

Kantoorconvertible zonder kapsones

20-02-2014 • 08:00

26

Multipage-opmaak

Inleiding

Lenovo's opvallendste laptopserie is misschien wel die met de naam Yoga. De Yoga-laptops zijn voorzien van een scherm dat zich helemaal om de laptop heen laat klappen, met als resultaat vier verschillende manieren om het apparaat te gebruiken. In januari 2012 werden de eerste convertible laptops in de serie aangekondigd en ondertussen is de tweede generatie Yoga 2 Pro-laptops al een tijdje op de markt. De 'gewone' Yoga heeft ook een upgrade gekregen en is binnenkort verkrijgbaar als Yoga 2.

De Yoga 2 volgt de Lenovo Yoga op, die werd uitgerust met een Tegra 3-processor van Nvidia en die Windows RT draaide. Het lijkt erop dat steeds meer fabrikanten Windows RT links laten liggen en een volledige versie van Windows 8.1 combineren met een goedkope x86-processor. Zo ook Lenovo, dat de snelste Intel Bay Trail-processor, de Pentium N3520, in de nieuwe Yoga-laptop heeft gemonteerd.

Lenovo Yoga 2

De Yoga 2 is daarmee meteen de goedkoopste en eenvoudigste laptop in de Yoga-serie, die verder bestaat uit de Yoga 11S, Yoga 13 en Yoga 2 Pro, die allemaal van Intels Core-processors zijn voorzien. De prijs van de Yoga 2 is met zeshonderd euro niet heel laag en we keken of de Yoga 2 zijn geld waard is of dat we liever doorsparen voor een duurdere, maar ook snellere Yoga-laptop.

Behuizing en toetsenbord

De Yoga 2 is een convertible, zoals we die steeds vaker zien. Het concept is geleend van de convertible ultrabooks, maar de hardware is eenvoudiger, zodat de prijs ook lager is. Op het eerste gezicht zou de Yoga 2 best een 11"-ultrabook kunnen zijn. De behuizing, die volledig van plastic gemaakt is, is dun en compact, en voelt stevig aan. Het plastic is niet glad en glimmend, maar matzwart.

Lenovo Yoga 2Ook als je het scherm openklapt, krijg je het gevoel een degelijke laptop voor je te hebben. De lichtgrijze behuizing laat zich nauwelijks indrukken en de laptop oogt zakelijk en opgeruimd. Zet je de Yoga aan, dan valt op hoe dik de schermranden zijn. Verhoudingsgewijs zijn ze nog wat dikker dan bij de Yoga 2 Pro, en het komt erop neer dat de Yoga 2 dus eigenlijk een 11"-scherm in een 12"-behuizing heeft. De dikke schermranden dragen vermoedelijk bij aan de stevigheid van het scherm, dat helemaal om de laptop heen moet kunnen vouwen. Toch zijn de dikke bezels, in een tijd waarin televisies en mobieltjes schermranden van enkele millimeters hebben, geen elegant gezicht.

Toetsenbord en touchpad

Lenovo heeft de Yoga 2 een 83 knoppen tellend toetsenbordje meegegeven. De toetsen zijn door de compacte afmetingen van de laptop kleiner dan je van een desktoptoetsenbord gewend bent. Lenovo had, zoals enkele concurrenten, ervoor kunnen kiezen om het toetsenbord wat 'uit te rekken' om het helemaal van de linker- tot de rechterrand van de laptop te laten lopen, maar blijkbaar vond Lenovo dit formaat groot genoeg.

Lenovo Yoga 2

Gelukkig is aan het formaat van de toetsjes wel te wennen. Wat minder snel went, is de geringe travel waarover de knoppen beschikken. Doordat de volledig vlakke toetsjes zich nauwelijks laten indrukken, voelt het alsof je vingers bij iedere aanslag worden tegengehouden nog voordat de aanslag is afgerond. Het is blijkbaar een offer dat gebracht moet worden om de laptop zo dun te houden als hij nu is. Wij geven de voorkeur aan de iets gebogen toetsen met meer travel die we op veel ThinkPad-laptops van Lenovo terugzien.

Ook van touchpads weten we dat Lenovo die beter kan maken dan het exemplaar dat op de Yoga 2 prijkt. De muistoetsen zijn onder de touchpad verborgen en laten zich met een kort klikje indrukken. De touchpads op de ThinkPad-laptops geven over het algemeen duidelijkere feedback en de toetsen vergen daarbij ook minder kracht om te worden ingedrukt. Maar eerlijk is eerlijk, de Yoga 2 is geen ThinkPad en was hij dat wel geweest, dan hadden we dat waarschijnlijk teruggezien in een hogere prijs.

Aansluitingen

De Yoga 2 is voorzien van de aansluitingen die je van een compacte laptop mag verwachten, maar het houdt niet over. Aan de linkerkant bevinden zich de aansluiting voor de voeding, een sd-kaartlezer en usb 3.0. Een micro-hdmi-aansluiting is eveneens aanwezig. Liever hadden we een volledige hdmi-aansluiting gezien, maar wellicht paste dat niet in de behuizing. Een analoge video-uitgang en een d-subaansluiting zijn evenmin aanwezig. Hoewel d-subaansluitingen in onbruik raken, zijn er nog veel zakelijke omgevingen met oude beamers die het daarmee moeten doen.

Lenovo Yoga 2Lenovo Yoga 2

De rechterkant van de behuizing voorziet in een usb 2.0-aansluiting, een gecombineerde audio in- en uitgang en de volumeregeling. Met het knopje naast de volumeregeling wordt de automatische beeldkanteling in- en uitgeschakeld.

Hardware en synthetische benchmarks

De Yoga 2 is voorzien van de snelste mobiele Bay Trail-processor die Intel kan leveren. De quadcore-cpu tikt op 2,17GHz en klokt zichzelf over naar 2,46GHz, mits het verbruik en de temperatuur dat toelaten. Het werkgeheugen vormt met 4GB een goede combinatie met de processor, maar is helaas niet uit te breiden. De opslag wordt verzorgd door een conventionele harde schijf van 500GB.

Lenovo Yoga 2
Processor Intel Pentium N3520
Klokfrequentie (turbo) 2,17GHz (2,46GHz)
Gpu Intel HD Graphics
Werkgeheugen 4GB 1333MHz ddr3
Opslag Seagate ST500LT032
Draadloos netwerk Broadcom BCM43142 (802.11n + Bluetooth 4.0)
Schermpaneel 11,6", ips, 1366x768 pixels

Bay Trail-processors, die voornamelijk voor tablets en simpele laptops bedoeld zijn, hebben ook hun weg gevonden naar duurdere laptops, zoals de Vaio Fit 11A en deze Yoga 2. De Pentium N3520 is met zijn tdp van 7,5 watt goed nieuws voor de accuduur, maar is een stuk langzamer dan bijvoorbeeld een Core i3-processor. Het is dus de vraag of Lenovo er goed aan heeft gedaan om de Pentium N3520 te monteren, of dat de fabrikant beter een duurdere laptop met een i3-processor had kunnen uitbrengen. Om die vraag te beantwoorden hebben we uiteraard enkele benchmarks gedraaid.

Cinebench

Als het om multithreaded processorkracht gaat, weet de Bay Trail-processor opvallend goed mee te komen en laat hij een score zien die vergelijkbaar is met die van ultrabookprocessors van de Ivy Bridge- en Haswell-generaties. Daarbij moeten we wel opmerken dat de Bay Trail-processor over vier 'echte' cores beschikt, terwijl de i3-processors het met twee cores en hyperthreading moeten doen.

In de single-test van Cinebench komt dat verschil dan ook naar boven; de Pentium N3520 scoort een stuk lager dan de i3-processors, maar is wel sneller dan de AMD A6-1450, die door Samsung is omgedoopt tot 'Quadcore', en de Atom Z3740, die eveneens gebaseerd is op de Bay Trail-architectuur.

Tot slot hebben we de OpenGL-test gebruikt om een indicatie te geven van de grafische mogelijkheden die de processor biedt. Ten opzichte van de AMD-processors is dat nog steeds een zwak punt. De i3-processors, die beschikken over gpu's die uit veel meer execution units bestaan, doen het nog beter.

Benchmarks van Futuremark

Hoewel je de Yoga 2 niet zult kopen om op te gamen, hebben we de prestaties van de gpu nog wat verder onder de loep gelegd met behulp van 3DMark. Daarnaast hebben we de prestaties van het systeem als geheel becijferd met behulp van PCMark 8.

De Cloud Gate-test in 3DMark laat opnieuw zien dat de gpu's van de goedkope Intel- en AMD-socs niet opgewassen zijn tegen de i3-processors. Interessant is wel dat de N3520 in deze benchmark hoger scoort dan de A6-1450 van AMD. De socs zijn dus aan elkaar gewaagd. Een blik op de subscores laat overigens zien dat AMD in het grafische gedeelte van de test beter scoort, met 1947 punten, ten opzichte van 1567 punten voor de Bay Trail-processor, terwijl Intel met 1567 punten aan kop gaat in de physics-test, die bij de AMD-processor met 833 punten lager uitvalt.

PCmark 8, dat dagelijks gebruik simuleert, hangt net weer een hogere score aan de laptop met AMD-soc. Wat in ieder geval duidelijk naar voren komt in deze synthetische benchmarks, is dat beide socs aan elkaar gewaagd zijn, maar nauwelijks partij vormen voor 'echte' laptopprocessors.

Praktijktests: Adobe, Handbrake, Multipar

We verwachtten geen wonderen van de Bay Trail-processor, die in de synthetische benchmarks weliswaar sneller is dan de eerder geteste Atom Z3740, maar nog altijd geen snelheidsmonster. We draaiden daarom de gebruikelijke Photoshop- en Lightroom-tests, maar hebben de Premiere-benchmark geschrapt.

In Photoshop draaiden we de gewone Retouch Artist-benchmark, in plaats van de 'tweaked' versie, die veel zwaarder is. De N3520 blijkt in ieder geval weer gewaagd te zijn aan de vorige generatie Core i3-processors voor ultrabooks.

In Lightroom exporteerden we 24 foto's en daar doet de Yoga 2 bijna vier en een halve minuut over. Mocht je het graag willen, dan kun je dus Lightroom draaien, maar de lage schermresolutie en de zwakke processor maken het geen plezierig karwei.

Handbrake en Multipar

In Handbrake converteerden we een filmfragment en dat bleek op de Pentium-processor bijna twee keer zo snel te gaan als op de Atom Z3740-processor die op dezelfde architectuur is gebaseerd.

Multipar
SysteemnaamProcessorIn seconden, lager is beter
Lenovo Yoga 2 11" Pentium N3520
****
101,00
Asus Transformer Book T100 Atom Z3740
*****
129,00
Samsung Ativ Book 9 Lite Quadcore
*******
173,00

In Multipar liet de Pentium-processor opnieuw zijn spierballen zien; het verbruik ligt hoger dan bij de Atom-processor, maar dat betaalt zich ook terug.

Scherm en beeldkwaliteit

De Yoga 2 beschikt over een ips-paneel met een schermresolutie van slechts 1366x768 pixels. Hoewel het de goedkoopste Yoga-laptop is die Lenovo kan leveren, is zeshonderd euro nog een aardig bedrag en voor dat geld hadden we eigenlijk een resolutie van 1600x900 pixels verwacht. We hebben een volledige schermtest gedaan, waarbij we vooral letten op helderheid en contrast, omdat de Yoga 2 in tabletmodus wellicht ook buiten gebruikt zal worden. Een correcte kleurweergave vinden we van ondergeschikt belang, omdat de resolutie en de processor serieuze beeldbewerking op de laptop niet toelaten.

Schermhelderheid
Systeemnaamin cd/m², hoger is beter
Microsoft Surface Pro 2
*******
434
Samsung ATIV Tab 5
*******
429
HP EliteBook Revolve 810 G1
******
375
Sony Vaio Duo 13
******
356
Lenovo Yoga 2 11"
*****
299
Asus Transformer Book T100
****
264

De schermhelderheid valt met 300cd/m² in de middenmoot. Voor gebruik buitenshuis hadden we liever nog een wat feller scherm gezien, maar zolang er binnen op de Yoga 2 wordt gewerkt, volstaat 300cd/m² prima.

Contrast (max. helderheid)
SysteemnaamVerhouding, hoger is beter
Asus Transformer Book T100
*******
1156:1
Microsoft Surface Pro 2
******
1023:1
Lenovo Yoga 2 11"
******
928:1
Lenovo Ideapad Flex 14
***
546:1

Ook de contrastverhouding van het scherm stemt tot tevredenheid. Met 928:1 is het geen uitschieter, maar we kunnen er alweer prima mee leven.

Yoga 2 grijswaarden

Als we de grijswaarden meten, komen we uit op een gemiddelde kleurtemperatuur die warmer is dan de ideale 6504 kelvin. Hou je de Yoga 2 naast andere laptops, die vaak een te koud beeld geven, dan zie je het verschil, maar bij 'los' gebruik is dat vrijwel onzichtbaar.

Yoga 2 kleurfout

De primaire kleuren, tot slot, laten ook te wensen over, maar dat vinden we geen belangrijke factor in ons oordeel over de laptop. Kort samengevat is de kleurproductie dus niet perfect, maar zijn de helderheid en de contrastverhouding wel in orde. Het grootste nadeel aan het scherm vinden we echter de lage resolutie, die in deze prijsklasse helaas nog altijd het meest voorkomt.

Yoga-scherm in de praktijk

Net als andere Yoga-laptops heeft de Yoga 2 een draaibaar scherm dat volledig om de behuizing heen te 'vouwen' is. Om Yoga-gebruikers op weg te helpen met de vier modi waarin de laptop te gebruiken is, installeert Lenovo onder andere Yoga Picks-software, spraakherkenning- en gebarenherkenningssoftware.

De Yoga Picks-software is een Windows-app die per modus aangeeft welke apps het geschiktst zijn om die modus te worden gebruikt. Uiteraard zijn de apps in iedere stand van het scherm te gebruiken, maar ze zouden in bepaalde standen van het scherm het best tot hun recht komen. De Yoga Picks-app bevat overigens niet alleen apps uit de Windows-store, maar ook apps die in de desktopmodus werken.

Lenovo Yoga PicksLenovo Yoga PicksLenovo Yoga PicksLenovo Yoga Picks

Uiteindelijk kwam het er vooral op neer dat we de Yoga 2 gewoon in laptopmodus gebruikten en af en toe het scherm omklapten om hem als tablet te gebruiken. Yoga Picks wordt van tijd tot tijd geüpdatet met nieuwe apps, maar zodra we onze favoriete apps hadden geïnstalleerd, vonden we Yoga Picks niet echt meer van toegevoegde waarde.

Ook de spraak- en gebarenherkenning hebben we even geprobeerd, maar die stelden nogal teleur. De spraakherkenning werkt slechts in twee apps en kent drie commando's. In Camera Man, een app van Lenovo om foto's mee te maken, maak je een foto door 'One, two, three, cheese' te zeggen. In Yoga Chef, een kook-app, zou je door 'Previous' en 'Next' te zeggen, de bladzijden in het virtuele kookboek kunnen omslaan. Helaas bleek Yoga Chef onvindbaar in de app-winkel en ook via Lenovo's eigen Yoga Picks-software kregen we de app niet gedownload.

Yoga gebarenherkenning

De gebarenbediening ondersteunt iets meer functies dan de spraakherkenning, maar heeft weer andere nadelen. Zo duurt het erg lang voordat de software is gestart en blijft de webcam actief zolang de software draait, wat van negatieve invloed is op je accuduur.

Met behulp van gebaren kan in galerijen naar de volgende foto of video worden gebladerd en tijdens het kijken naar film kun je het geluid uitschakelen door je vinger voor je mond te houden. Een gebalde vuist betekent pauzeren en door die vuist omhoog en omlaag te bewegen zou het volume harder en zachter gezet moeten worden. Helaas pikte de webcam onze gebaren slechts nu en dan op, en zat je in de praktijk langer in de richting van de laptop te gebaren dan dat het had geduurd om ernaar toe te lopen en handmatig de aanpassing te doen.

De ingebouwde spraak- en gebarenherkenning had het verschil kunnen maken tussen Yoga-laptops en andere convertibles, maar helaas is dat in de praktijk niet het geval.

Accuduur, warmtebeelden en upgraden

Lenovo geeft de Yoga 2 een ingebouwde accu met een capaciteit van 32.170mWh mee. Voor een doorsneelaptop is dat niet groot, maar we weten dat de Bay Trail-hardware zuinig met energie kan omspringen.

Gezien de indrukwekkende resultaten die we met de Asus T100 boekten, hadden we meer verwacht van de Yoga 2. Het verschil in accuduur is echter wel te verklaren doordat de Yoga 2 niet alleen meer schermoppervlakte heeft, maar ook een iets minder zuinige cpu en het met een lagere accucapaciteit moet doen. Toch is zes uur in de browsetest niet verkeerd.

Of je nu websites bekijkt of een 1080p-film afspeelt, de accuduur op de Yoga 2 zit iedere keer net onder de zes uur.

Warmtebeelden

De Bay Trail-soc in de Yoga 2 heeft een tdp van slechts 7,5 watt en dat brengt met zich mee dat de laptop volledig passief gekoeld kan worden. Toen we de laptop openmaakten, bleek het moederbord wel een uitsparing te hebben voor een ventilator, maar die was niet aanwezig. Door de afwezigheid van actieve koeling is het enige geluid dat de laptop voortbrengt, het geruis van de harde schijf. Vervang je die door een ssd, dan is de laptop dus volledig stil.

Uiteraard vroegen we ons af hoe lang het goed zou gaan met die passieve koeling onder continue belasting van de processor. Met behulp van Prime95 hebben we alle vier de cpu-cores belast en in eerste instantie klokten alle vier de cores zich omhoog naar 2,41GHz. Na ruim een kwartier was de limiet van de koeling bereikt en tikte de processor 70ºC aan. De kloksnelheid ging omlaag naar 2166MHz en vervolgens naar 2000MHz, waarbij de temperatuur al gauw daalde naar 68ºC. Enkele seconden later zaten we alweer op 2,41GHz.

Yoga 2 warmtebeeld

Je kunt de soc dus rustig volledig belasten en hoewel dit scenario zich in de praktijk nauwelijks tot nooit zal voordoen, levert het een mooi warmtebeeld op. Daarop is goed te zien waar de soc zich bevindt, namelijk bij de F7-toets. Hoewel de kleuren van het warmtebeeld een wat dramatische indruk kunnen geven, blijft de Yoga 2 erg koel onder belasting. De maximale gemeten temperatuur is 45 graden, maar op de meetpunten schommelt de temperatuur tussen de 25,8ºC en 34,7ºC, bij een omgevingstemperatuur van 23ºC.

Upgraden

Tweakers die hun Yoga 2 willen upgraden, stuiten in eerste instantie op tien Torx T5-boutjes, die de onderkant van de laptop op zijn plaats houden.

Lenovo Yoga 2

Het verwijderen van de onderkant levert het bovenstaande plaatje op. De accu is met behulp van een klein stekkertje met het moederbord verbonden en dus eenvoudig te vervangen. Lenovo biedt zelf niet de optie om de laptop van een ssd te voorzien, maar gelukkig is de gemonteerde harde schijf een regulier sata-exemplaar en eenvoudig te vervangen door snelle flash-opslag.

Het werkgeheugen is helaas niet vervangbaar en vastgesoldeerd aan het moederbord. Als je het voor minder dan 8GB niet doet, ben je dus aangewezen op de duurdere Yoga 11S, die voorzien is van een Ivy Bridge-processor en bovendien standaard een ssd meekrijgt.

Fotogalerij en specificaties

Lenovo Yoga 2Lenovo Yoga 2Lenovo Yoga 2Lenovo Yoga 2Lenovo Yoga 2Lenovo Yoga 2Lenovo Yoga 2Lenovo Yoga 2Lenovo Yoga 2Lenovo Yoga 2Lenovo Yoga 2

Merk en uitvoering
CategorieLaptops
MerkLenovo
SerieYoga
UitvoeringLenovo Yoga 2 11
Afbeeldingen
Prijs en beoordeling
Overige specificaties
LaptoptypeTablet-notebook
Laptop extra'sCardreader, Webcam
BesturingssysteemWindows 8.1
CPU en moederbord
CPU-typeIntel Pentium N3520
Snelheid2,17GHz
Scherm en videokaart
Schermdiagonaal11,6"
Schermresolutie1366x768 (WXGA Wide)
BacklightLed: Edge-lit
TouchscreentechniekCapacitief
MultitouchJa
VideochipIntel HD Graphics
Afmetingen en gewicht
Gewicht1,3kg
Hoogte17,2mm
Lengte206,5mm
Breedte298mm
Geheugen
Geheugengrootte4GB
GeheugentypeDDR3 (SODIMM)
Opslag
Opslagcapaciteit500GB
Interfaces
Video uitMicro-HDMI
Verbinding (USB/FW)USB 2.0, USB 3.0
Verbinding (wlan)802.11b, 802.11g, 802.11n
Verbinding (Bluetooth)Bluetooth 4.0
Meer informatie
EAN0888228761985
SKUYB02438435, YB04012406
Tweakers ID363347
Specs van fabrikantProductinformatie van de fabrikant
Meer informatie

Alternatieven

Hoewel de Bay Trail-processor in tablets steeds meer populariteit geniet, moeten we configuraties zoals we die in de Yoga 2 aantreffen met een vergrootglas zoeken. We hebben daarom niet alleen convertibles in het lijstje opgenomen, maar ook alternatieven met een vast scharnierend scherm.

4 van 5 sterren
Onbekend Sony Vaio Fit Multi-flip PC SVF11N1M2E
Sony Vaio Fit Multi-flip PC SVF11N1M2E

Sony's Vaio Fit Multiflip is nog het beste te vergelijken met de Yoga 2. Het gaat hier eveneens om een convertible met omklapbaar scherm. De Celeron N2920-processor zal iets langzamer zijn dan de Pentium-processor in de Yoga 2. De schermresolutie is met 1920x1080 pixels wel hoger en er is bovendien een 128GB-ssd aanwezig. De prijs ligt daardoor ook ruim tweehonderd euro boven die van de Yoga.

3.5 van 5 sterren
Onbekend Dell Venue 11 Pro (CA002TV11P9EMEAPRO)
Dell Venue 11 Pro (CA002TV11P9EMEAPRO)

Dells Venue 11 Pro is een tablet met een Atom Bay Trail-processor, 2GB geheugen en 64GB opslag. De schermresolutie is met 1920x1080 pixels een stuk hoger dan die van de Yoga 2 en met een los toetsenbord kan de Venue 11 ook als laptop functioneren.

3.5 van 5 sterren
Onbekend Sony Vaio Pro SVP1121D4EBI
Sony Vaio Pro SVP1121D4EBI

Een 'echte' ultrabook die ongeveer 100 euro meer kost dan de Yoga 2. Voor dat geld heb je wel een Haswell-processor, een 128GB-ssd, een full-hd-scherm en een gewicht van 870 gram. Het is echter geen convertible en Sony heeft onlangs bekendgemaakt de Vaio-lijn te zullen verkopen.

4.5 van 5 sterren
Onbekend Lenovo Thinkpad Edge E130 (NZUBDMH)
Lenovo Thinkpad Edge E130 (NZUBDMH)

Geen convertible, maar wel snel, dankzij een Core i3-processor. De ThinkPad Edge E130 van Lenovo zelf biedt voor minder geld meer snelheid dan de Yoga 2. De E130 beschikt echter niet over een omklapbaar scherm en daarbij is het gewicht met ruim anderhalve kilogram hoger.

Conclusie

De 11"-variant van de Yoga 2 moet de eerste Yoga-laptop met Tegra 3-processor doen vergeten. De introductieprijs is met zeshonderd euro lager dan die van de eerste Yoga en dankzij de Bay Trail-processor draait er een volledige versie van Windows 8.1 op het systeem, waardoor je niet gebonden bent aan de apps uit de Windows-store.

De Yoga 2 is dus een systeem dat alle mogelijke software zou moeten draaien, maar de Bay Trail-processor is natuurlijk niet de snelste. Wie foto- of videobewerkingssoftware wil gebruiken, kan de Yoga 2 dus overslaan en verder kijken naar een duurdere en snellere Yoga-laptop. Zoek je echter een laptop die makkelijk meeneemt en snel genoeg is voor de meeste kantoortaken, dan is de Yoga 2 een optie.

Lenovo Yoga 2Lenovo Yoga 2

De accu gaat met een uur of zes redelijk lang mee, het gewicht is met 1290 gram prima mee te torsen en het flexibele scherm maakt het mogelijk om de Yoga niet alleen als laptop te gebruiken, maar ook als tablet. Eventueel kan ook gebruikgemaakt worden van de 'tentmodus' of 'standmodus'. Gedurende onze testperiode kwam het nauwelijks voor, maar er zijn scenario's te bedenken waarin beide standen nuttig kunnen zijn.

De grootste nadelen vinden we de mechanische harde schijf, die de laptop relatief langzaam maakt, de lage schermresolutie en de geringe travel van de toetsen. We verwachten voor zeshonderd euro geen volledige ssd, maar een hybride harde schijf had al een groot verschil gemaakt, net als een wat hogere schermresolutie en iets meer travel voor de toetsen.

Zoek je dus een goedkope convertible voor kantoorwerk, dan kom je bij de Yoga 2 uit. Bedenk echter wel goed of je daadwerkelijk gebruik gaat maken van de omklapmogelijkheden van het scherm, want zijn er voor minder geld andere, snellere, 11"-laptops te krijgen.

Pluspunten

  • Snelst verkrijgbare Bay Trail-processor
  • Betaalbare convertible

Minpunten

  • Lage schermresolutie
  • Harde schijf is traag
  • Toetsen hebben weinig travel

Eindoordeel

Tweakers zegt: 7

Reacties (26)

26
25
19
3
0
4
Wijzig sortering
Uhm, twee opmerkingen:
- de kantoorconvertible, zoals jullie deze Yoga in de titel noemen, is de Thinkpad Yoga waar ik deze reactie op typ.
- Die had ook wel in de alternatieven mogen staan. Ik heb dit i5 (4200U) model voor € 840 gekocht. in december
Klopt, de besproken Yoga is een IdeaPad Yoga wat een consumenten uitvoering is. Daarnaast heb je de Thinkpad Yoga als kantoor uitvoering. Ik heb zelf een Yoga S1 (i7 4500U) die in het artikel niet eens wordt als model in de Yoga serie.
Anoniem: 413211 20 februari 2014 08:27
Ik vind deze convertible niet zo fantastisch eerlijk gezegd, vooral met het oog op accuduur.
Zelf heb ik de T100 en de Yoga niet in handen gehad, maar uit de reviews en prijs lijkt Asus toch de winnaar hier. Met een vergelijkbare SoC, een vergelijkbaar scherm, betere accuduur en een flink lagere prijs lijk je daarmee toch beter uit te zijn.

Enig idee waarom alleen Asus een tablet waardige accuduur in zijn tablet kwijtkan?
De accuduur van de T100 is wel flink beter, maar uit de tests maak ik niet op dat de soc vergelijkbaar is. De prestaties zijn op een aantal tests behoorlijk veel beter met deze Yoga.

De vraag is natuurlijk in hoeverre dat relevant is voor een gebruiker, wat afhangt van de programma's die hij draait. Voor alleen Office en internet voldoet de T100 prima en steek je het verschil, plus het feit dat Office wordt meegeleverd, mooi in je zak.

Het grotere scherm is ook werk handig voor veel toepassingen, naar ook dat is weer persoonlijk.
De SoCs lijken amper te verschillen in reëel gebruik, ik heb namelijk ook geen last van het feit dat mijn Snapdragon 400 in mijn telefoon niet 20% sneller is.
Beide SoCs zijn op hetzelfde gebaseerd, dus er is niet een verschil in snappiness door hardware optimalisaties. Video in huidige formaten afspelen kunnen ze ook allebei. Het starten van Office applicaties en browser zal zelfs langzamer zijn op de Yoga dan op de T100 vanwege de mechanische opslag.

Wat is er voor de rest te doen met een tablet? Zou je een i3 erin zetten dan kan je inderdaad nog een spelletje doen, maar gezien zowel de Yoga als de T100 Team Fortress 2 al als stresstest zien valt er niet veel mee te doen in het spelen van games.
Ik heb wel een vermoeden: De asus is in feite een tablet met zijn eigen accu (en dus eigen accuduur), waaraan een toetsenbord is gemaakt met daarin ook een behoorlijke accu. Dubbele accu dus, geen "computer" qua hardware, maar een tablet met een mooie uitbreiding in de vorm van een toetsenbord met daarin USB aansluiting e.d..

Een toetsenbord van zichzelf hoeft maar weinig ruimte in te nemen, waardoor er meer ruimte overblijft voor een accu. Een dubbele accu biedt dus ook meer mogelijkheden voor de duur waarop je draadloos met het apparaat kan werken.


Verschil tussen T100 en Lenovo Yoga is dus feitelijk dat de eerste een tablet is met uitgebreide mogelijkheden (als-in, bijna computer waardig) en de tweede een computer is met tablet functionaliteit.
Volgens mij zit er in de T100 geen extra accu....
In de T100 zit de accu in de tablet. De tablet is volledig functioneel. Enkel wanneer je het toetsenbord aansluitd heb je een extra (USB 3.0) aansluiting. Verder zit alle hardware in de tablet zelf.

Verder eens met niveastylin. De processor van deze Yoga is maar ietsje sneller. De accutijd is (veel) minder en het scherm is ook niet beter dan die van de T100 (eerder minder).
Het verschil is dan de opslag. Weinig bij de T100 (32 GB), maar wel een snelle EMC module, waardoor het systeem zeer vlot aan voelt.
Tot slot is er ook nog eens een prijsverschil van 250 euro in het voordeel van de T100.

Als je de opslagruimte echt nodig hebt, dan raad ik je nog een T100 aan, omdat er ook varianten zijn met een HD in het toetsenbord. Dan ben je nog steeds fors goedkoper uit en heb je 64 GB SSD en 500 GB HD.

Kortom, tenzij de 'klapmogelijkheden' essentieel zijn, zie ik geen redenen om voor deze yoga te gaan.

[Reactie gewijzigd door dirkjesdirk op 22 juli 2024 21:38]

Ik vind die 32 gb van de T100 gewoon echt te weinig.
Windows 8.1 installatie neemt al meer dan 20 GB in beslag en je weet hoe ruimte verslindend windows updates zijn. Als je een jaar verder bent heb je geen ruimte meer over.

Nee, de T100 had standaard uit moeten komen met minstens 64 GB, beter was zelfs 128 GB geweest.

Dat is toch wel het grootste verschil van de windows 8 tablets versus Android. Android heeft gewoon minder opslagruimte nodig.
En je kan natuurlijk zelf ook een hdd of ssd in het toetsenbord van de T100 zetten. Dan is dat nadeel ook getackeld. De versie met harde schijf wordt volgens mij alleen in Duitsland uitgebracht met een anere toetsenbordindeling.
Nee in de normale uitvoering is hier geen ruimte en aansluiting voor in het toetsenbord
Jah, klopt, ik gooide deze met de transformer door de war.
In de T100 zit geen accu in het toestenbord
Het concept is prima met de verschillende standen. Maar ik denk dat als ik in de markt was voor een kleine laptop/tablet ik de Sony Pro 11 zou kiezen door de veel betere hardware. Dan maar geen tablet stand.

Ik ben wel verbaasd dat men nog steeds niet standaard een SSD erin stopt. Als je ziet hoe goedkoop een consumenten schijf al is dan kan zo'n fabrikant toch voor een paar tientjes al een aardige 128GB op de kop tikken? Dan verberg je in ieder geval enigsIns de trage processor doordat Windows zo soepel werkt.
Anoniem: 145867 @Streup20 februari 2014 18:07
Helemaal in zulke convertibles is een snelle processor niet echt nuttig. Liever een SSD inderdaad. Het algehele performance gaat dan vooruit.
Mee eens. We moeten realistisch blijven wat met een 11,6 inch, 1366x768 pixels scherm aan taken is uit te voeren. Ik snap dat Tweakers de Adobe tests draait, maar ik zie mijzelf die programma's niet op dit apparaat gebruiken. Deze convertible is voor de basistaken als browsen, office programma's (ook al geen pretje met deze resolutie) en met het omklapscherm zijn wel Powerpoint presentaties te geven voor een publiek met slechts enkele personen. Want het scherm is IPS en heeft dus een grote kijkhoek. tja, voor dit alles is een heel modaal processortje al ruim voldoende.

Voor de keuze van hardware zijn er vrees ik meer afwegingen dan de optimale configuratie alleen. De deals die Lenovo met componentenbouwers sluit hebben vermoedelijk nog steeds vloedstromen aan hard disks als bijeffect. Toch zou ik de betrouwbaarheid van een hard disk voor persoonlijke gegevens ook niet direct opgeven. Het is nog steeds de meest betrouwbare informatie drager die we hebben. Of die betrouwbaarheid voor een mobiele computer heel belangrijk zijn is een tweede, daar persoonlijke data toch al vaak uit de cloud komt.

Misschien moeten wij kopers gewoon weigeren nog iets te kopen met alleen een hard disk. De processor is helaas nog steeds het focuspunt in een advertentie, misschien zelfs juist bij de mensen die het eigenlijk niet kunnen beoordelen.

[Reactie gewijzigd door teacup op 22 juli 2024 21:38]

Anoniem: 360127 @teacup21 februari 2014 15:34
Ik zal nooit mijn data toevertrouwen aan een externe partij (alleen). Mijn data staat gewoon op de HDD en NAS hier. Als internet uitvalt kan je niks meer. En helaas gebeurt dat nog wel eens. Begrijp niet dat mensen alles aan techniek of anderen toevertrouwen. Een SSD is tegenwoordig ook redelijk betrouwbaar (Samsung, Intel, Crucial). Een HDD heeft echter nog steeds het voordeel van veel volume en daarom (meer)waarde. En een tweaker mag misschien de laaste technieken als standaard verheffen...de gewone consument gebruikt en masse "oude" technieken en "middelmatige" oplossingen en producten.
Vanaf wanneer ligt deze Yoga 2 in de winkels?
Of lees ik er overheen..?
Het is niet duidelijk wanneer deze hier precies verkrijgbaar zal zijn. Op de US website is deze al wel verkrijgbaar, de NL Lenovo website zegt Coming Soon: http://shop.lenovo.com/nl/en/laptops/ideapad/yoga/yoga-2-11/
Ik heb zelf de Thinkpad Edge e130.
Mooi apparaat. Heb hem zelfs met i5 processor.
Accuduur is hoger. Toetsenbord is beter. Prestaties natuurlijk beter. Uitbreidbaar met ssd en standaard met 7200rpm 500gb HDD. 4gb ram, uit te breiden...

De yogo is een leuk laptopje voor de moeder die af en toe graag een beetje op het internet zit. De webpagina nodig heeft om een gerecht te bereiden of een mailtje te typen. Maar ik denk dat als het puur om functionaliteit gaat de thinkpad edge een vele betere aankoop is.
Ben er zelf iig erg blij mee!

- edit -
Ik zie dat de e130 in het artikel anders is. Ik weet niet of in de EU het i5 model met 7200rpm HDD is te krijgen. Ik heb hem namelijk uit Singapore.

[Reactie gewijzigd door LunaTempesta op 22 juli 2024 21:38]

Idem hier. hij mag wat dikker zijn. Maar dat is een goed toetsenbord en de prestaties waard.
Ik heb een XPS12 en moet zeggen dat ik hem bijna altijd in 'presentatiemodus' gebruik. Als je hem op de schoot op de bank gebruikt, dan is dat in mijn beleving de beste form factor voor een tablet. Ook ben ik er inmiddels van overtuigd dat een convertible zoals deze (de hogere met i5 haswell in ieder geval) , voor veel mensen de vervanger is van een tablet en laptop.
Uit de lijst met alternatieven:
Sony's Vaio Fit Multiflip is nog het beste te vergelijken met de Yoga 2. Het gaat hier eveneens om een convertible met omklapbaar scherm. De Celeron N2920-processor zal iets langzamer zijn dan de Pentium-processor in de Yoga 2. De schermresolutie is met 1920x1080 pixels wel hoger en er is bovendien een 128GB-ssd aanwezig. De prijs ligt daardoor ook ruim tweehonderd euro boven die van de Yoga.
Dit is niet helemaal juist, op het moment koop je de Vaio multiflip 11 direct bij Sony ook voor 599, met dezelfde Pentium N3520 die ook in de Yoga 2 zit (gratis upgrade). Maar dus wel met Full HD scherm en 64GB SSD (niet 128). Wel heeft deze een nog kleinere accu waardoor hij maar op max. 5 uur uit komt.

Volgens mij kan ik niet deeplinken op de sony site maar de prijsvergelijking is dus niet correct. Komt denk ik doordat de sony online winkel niet in de pricewatch staat. Ik zou trouwens heel graag een review van deze laptop zien als jullie dat kunnen doen.
€ 600,-. De review is van de Yoga 2, niet de Yoga 2 Pro. Onhandige naamgeving, maar goed.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.