Door Jelle Stuip

Redacteur

Lenovo Yoga 2 Pro Review

5,76 miljoen omklapbare pixels

Conclusie

Wie Lenovo's Yoga 2 Pro koopt, kan zich daar geen buil aan vallen. De ultrabook is snel en blijkt ook nog eens goed in elkaar te zitten. Dankzij die bouwkwaliteit zit ook het toetsenbord, dat van zichzelf al prettig tikt, stevig verankerd in de behuizing en gaat het niet meetrillen tijdens stevig tikwerk.

De Yoga 2 Pro is echter niet alleen een ultrabook, maar ook een convertible en van de convertiblemogelijkheden van de Yoga 2 Pro zijn we niet overtuigd. Het omklappen van het scherm werkt op zich prima, en de stand- en tentmodi kunnen in sommige situaties ook nuttig zijn, maar als tablet is de Yoga 2 Pro te groot en te zwaar. Daarnaast valt de extra software die Lenovo bijlevert tegen. Net als bij de gewone Yoga 2, die we eerder testten, beperkt de spraakbesturing zich tot één app en heeft de gebarenbesturing het grootste deel van de tijd geen idee welke commando's je probeert te geven.

Aan de ene kant is dat jammer, omdat Lenovo daarmee boven de concurrentie had kunnen uitstijgen en had kunnen laten zien wat voor extra nut de stand- en tentmodus hebben. Aan de andere kant zien we die functionaliteit als een extraatje, omdat de meeste high-end ultrabooks van 1600 euro geen ssd van 512GB hebben of niet aan de schermresolutie van de Yoga 2 Pro kunnen tippen. Gelet op de hardware krijg je dus al flink wat waar voor je geld en dan is het alleen maar mooi meegenomen dat het scherm ook nog helemaal doorklapt.

De nadelen zijn dan ook niet zodanig dat ze veel afdoen aan het oordeel over de Yoga 2 Pro. De verkeerde weergave van de kleur geel kan de kop opsteken als je van energieschema wisselt, de contrastverhouding had hoger gemogen en de afwerking was bij ons testexemplaar niet netjes, maar dat zijn kleinigheden. De duurste Yoga blijkt vooral een heel snelle laptop te zijn, met een goed scherm, voor een redelijke prijs. Of je dat omklapscherm nu gebruikt, of niet.

Pluspunten

  • Snelle processor en ssd
  • Prettig toetsenbord
  • Relatief gunstige prijs

Minpunten

  • Afwerking
  • Kleurweergave van geel
  • Spraak- en gebarenbesturing onbruikbaar

Eindoordeel

Tweakers zegt: 9

Reacties (79)

Wijzig sortering
Ik heb er zelf een liggen hier als zakelijke werk laptop, 512GB versie.
Ben er op de gele kleur en de standaard wifi kaart zeer tevreden over.
Gebruik hem ook vaak in de presentatie stand in server ruimte om zo dingen te kunnen monitoren.
Had eerste een surface pro 2 besteld maar na 2 maanden wachten/zoeken en maar niet geleverd te krijgen ben ik toch blij met mijn yoga pro 2 keuze. formaat is voor mij toch beter dan de kleinere surface.

Voordeel van lenovo vind ik dan weer de garantie, accidental damage en NDB.
Ook net wat meer opties zoals Lenovo USB 3.0 dock welke wel 2 schermen kan aansturen en welke wel gbit lang heeft. Dit heeft het surface dock niet!
Ook al is de yoga pro 2 niet te vergelijken met een surface..

Wat ik mis in de review is dat de yoga standaard komt met een niet dual band Wireless-N 7260 wifi kaartje.. Alleen 2.4GHz. Dit is zeker wel een dik minpunt!
Daarnaast geeft deze kaart de nodige issues als je ook een bluetooth device gekoppeld hebt.
Dan word je random van je wifi gegooit, bt device disconnects of wifi verbinding word limited.
Zit een channel issue op de 2.4 ghz met bluetooth als dit beide op een chip zit.. vaak ook in combinatie met routers..
Heeft mij serieus de eerste 2 dagen kop zorgen opgeleverd totdat ik de wifi kaart had vervangen..

Dit is alleen op de lossen door de kaart zelf te vervangen met een dual band versie van de 7260 met AC optie en om te schakelen naar 5ghz wifi..
Intel Dual Band Wireless-AC 7260 2x2 (7260.NGWWB)
Dit model kost je 25 euro en is standaard al whitelisted in bios van lenovo.
Met paar torx schroevjes heb je deze in 5 minuten vervangen.

Mocht je een yoga pro 2 willen kopen bestel dan gelijk de bovenstaande wifi kaart want je word echt niet vrolijk anders...

Daarnaast vind ik de afwerking juist prima! jullie test model zal wel niet in orde geweest zijn want mijn yoga is perfect afgewerkt.
Er is ook trouwens een speciale cover om hem beter te beschermen in de diverse standen.
Lenovo Yoga Slot-In Case

[Reactie gewijzigd door Qualixo op 17 maart 2014 09:28]

Hier dezelfde ervaring (opgepikt voor $696 - i5/128GB/4GB) en meteen vervangen met de Intel Dual Band Wireless-AC 7260 (had ik meteeen aangeschaft na het lezen van reviews).

Voor mij is dit een ideale combinatie van een laptop (~70% van de tijd gebruik ik hem in die modus) en dan voor onspanning draai je hem om als een tablet. Gewicht is niet echt een probleem voor mij. Ik bedoel, een ipad1 weegt maar iets minder.

De i5/HD4400 is zelfs in staat om spelletjes van een jaar oud te spelen met redelijke frames (30fs+)op medium/low quality op 1600x900 wat perfect schaalt t.o.v. 3200x1800). Paar voorbeelden:
- League of Legends
- Mafia 2
- Football Manager 2014
- Hearthstone

3200x1800 lijkt op zich veel voor een 13.3", maar is ideaal met name als je meerdere Win8 apps naast elkaar kan draaien (i.e. ik draai mijn desktop, netflix en skype naast elkaar en kan nog steeds goed werken).
Dit probleem ervaar ik ook met mijn Lenovo Thinkpad Tablet 2. Hoorndol word je van die BT i.c.m. de Wi-Fi.

Als je bedenkt dat ik een bijpassend los toetsenbord van Lenovo heb bij deze tablet die gekoppeld word d.m.v. BT kun je nagaan hoeveel ergernis dit oplevert. Goed om te lezen (of juist niet goed) dat dit een issue is wat op meerdere Lenovo-apparaten speelt. Het nadeel van mijn tablet is dat ik die niet even open kan schroeven om er een andere WiFi-module erin te zetten.... :'(
Het is geen lenovo issue overigs maar een wifi issue.
Komt stiekem voor op meeste wlan+bt combi chips.
voornamelijk op intel wifi kaartjes maar gebeurd b.v. ook sporadisch op een surface met een marvell chip.. zodra je wifi op 2.4ghz hebt met een bt device aan gebeuren er vage dingen..

[Reactie gewijzigd door Qualixo op 17 maart 2014 15:57]

Dit onderstreept nog eens dat het testen van het draadloze netwerk een noodzakelijk onderdeel moet vormen van de test van een mobiel apparaat.
Ja dat vind ik ook.. Doen niet veel reviewers.. Vind het nogal een groot gebrek een stabiele en snelle wifi voor een mobile device..
Hm dat is inderdaad wel echt slecht voor zo'n prijzig apparaat.

Nu zal het voor een aantal mensen misschien niet uitmaken, maar als je in een rijtjeswoning zit dan kan het een hele boel schelen. Dankzij 5GHz is mijn verbinding thuis 3x zo snel en veel stabieler.
Leuk apparaat, maar behoorlijk overkill aan pixels op zo'n klein scherm.

Sony Vaio Multi-Flip serie is een serieuzer alternatief. Is in meerdere configuraties beschikbaar (13/14/15 inch), waarbij de 15 inch met een 2880x1620 touchscreen met pen digitizer en een 2GB GT735m gewoon het beste van het beste is.

reviews: Sony Vaio Fit multi-flip: convertible ultrabook-topper

[Reactie gewijzigd door Xharin op 17 maart 2014 11:03]

Leuk apparaat, maar behoorlijk overkill aan pixels op zo'n klein scherm.

Sony Vaio Multi-Flip serie is een serieuzer alternatief. Is in meerdere configuraties beschikbaar (13/14/15 inch), waarbij de 15 inch met een 2880x1620 touchscreen met pen digitizer en een 2GB GT735m gewoon het beste van het beste is.

reviews: Sony Vaio Fit multi-flip: convertible ultrabook-topper
[/quote]

Heb jij deze Xharin? Mag per DM.
Haha... Toevallig sinds kort de trotse bezitter van een zwarte multi-flip 15A (SVF15N1C5E). Specs: Core i7-4500, 16GB ram, 256GB ssd, 2880x1620 scherm en de GT735m. Digitizer pen was op het moment heel slecht leverbaar, maar is onderweg, dus kan daar nog weinig over zeggen. Lijkt me eigenlijk de ideale configuratie voor tweakers om juist te testen.

minpunten: gewicht ligt met ruim 2,5 kg hoger dan de meeste ultrabooks. Meeste mensen klagen ook over het fan-geluid, maar heb daar zelf weinig last van.

[Reactie gewijzigd door Xharin op 17 maart 2014 20:40]

Alle ultrabooks toch met meer dan 2 kg.
Kijk even in de states, zelfde laptop (alleen 256 SSD) voor 1200 dollar = 860 euro.
Ik heb deze USA en dat werkt prima. scheelt toch weer.

http://www.bestbuy.com/si...817254.p?id=1219065404810
Ik heb zelf nog het oude model (Yoga 13) en zie mij voorlopig geen ander type laptops meer kopen.
Dit is de laptop waarvoor Windows 8 gemaakt is.

De laptop wordt over het algemeen als te zwaar gezien om als laptop te gebruiken. Dit is mijns inziens slechts deels waar. Ik gebruik de laptop elke dag, meestal in de gewone laptop modus. Maar aangezien ik veel reis en niet overal een tafel heb om de Yoga op te zetten gebruik ik de stand -en tentmodus veel. Wat eigeniljk modussen zijn waarbij je de Yoga als tablet gebruikt, maar dan met een soort van ingebouwde standaard.

Het is heerljik omdat je als je Windows 8 draait je nog steeds bij je volwaardige Office applicaties kunt, je kunt nog steeds games spelen als je wilt en er is nog een volwaardig toetsenbord. Al is het onscreen toetsenbord ook goed.

De bouwkwaliteit is erg goed, iemand hierboven zei dat de palmrest vies wordt, maar mijne is na 1+ jaar nog nooit schoon gemaakt en het ziet er heel netjes zwart uit. Hij voelt nog steeds hartstikke stevig aan, inclusief het scharnier. Ik zie laptops als werkgereedschap en niet als stukken kunst dus ik ga er behoorlijk hardhandig mee om, maar de Yoga kan het prima aan.

Ik zal wel net als SamFox hierboven aanraden om het in de USA te kopen indien mogelijk. Zelfs na importeren scheelt dat je geld. En Lenovo doet niet moeilijk over wereldwijde garantie.
Jammer dat tegenwoordig met die 13,3 inch schermen geen plek meer is voor een numeriek gedeelte. Er zijn dan ook bijna geen laptops te vinden met én touchscreen en numpad...
En voor 1600 bouw ik een beest van een desktop die je laptop op een atari laat lijken. Wat is je punt precies?
Noemen jullie dit relatief gunstig geprijsd..? Ik heb een Alienware 17 base met I7 en een GTX 780M voor 1599 euro.
Dat is toch totaal niet te vergelijken? Die Alienware heeft geen touchscreen, geen 360 draaibare scharnieren, geen scherm met een resolutie van 3200*1800, geen 512GB SSD en geen laag gewicht.

[Reactie gewijzigd door Ramon op 17 maart 2014 08:42]

Ik vind ook dat de prijs niet al te min is, maar dit apparaat moet je niet vergelijken met je gaming laptop. Dit is een ultrabook en een tablet in een.

En ik denk dat als je beide apparaten in het dagelijks leven gebruikt zowel notebook als tablet. Dat het in verhouding tot beide apparaten los zeker wel geld kan schelen.

Daarnaast heeft je alienware geen resolutie van bijna 4k.
het kost geld omdat allemaal in zo'n behuizing te krijgen en het gewicht zo laag te houden. en je vergeet de prijs van een grote SSD. Nee, deze is heel scherp geprijst, het is alleen een heel ander apperaat als jouw alienware
vergelijk je nu een ultrabook (baggere grafische prestaties) met een game laptop?
Afwerking een nadeel? Ik ben altijd verbaasd geweest over de kwaliteit van de yoga's. En waar staat dat de afwerking slecht is? Er staat ook ergens dat juist de bouwkwaliteit heel goed is... ?
(Zie minpunten oordeeloverzicht van Tweakers)
Verder erg goede review hoor. Leuke laptop.

@DigitalTux
Is die alienware ook een ultrabook? Anyway, voor een ultrabook vind ik deze Lenovo gunstig geprijsd hoor.

[Reactie gewijzigd door StWesleyT op 17 maart 2014 08:23]

inderdaad wat vreemd. ik heb een yoga 11 2, de bouwkwaliteit is prima, alleen het toetsenbord is wat wobbly.
voor 400 euro uit de VS ben ik er blij mee :).
Draait ook prima op Ubuntu 14.04 LTS met touch ondersteuning
Het is een heel ander type laptop, dat gaat wel iets verder dan een label. Het lijkt me dat het nogal wat makkelijker is om onderdelen in een stoeptegel a la alienware/g75/msi te proppen dan dat het is om hele snelle specs in een yoga te krijgen. Bij de lenovo gaat een deel van de kosten op aan het dunner, lichter, zuiniger en compacter maken, bovendien zitten er technieken in als de SSD en de schermresolutie die ook duurder zijn. Dus alleen zeggen dat het gaat om het label vind ik wat kort door de bocht - dit is gewoon heel veel laptop voor je geld.
Dat is mooi dat ie snel is. Maar neemt niet weg wat je allemaal met de Yoga kan. Een laptop is inderdaad een laptop. Maar mensen moeten tegenwoordig verder kijken dan alleen specs (die fabrikanten door onze strot duwen). Het gaat echt zo divers worden als... Schoenen. Als schoenen? Ja, met bergschoenen kan je echt niet komen op een modeshow. En met dure zakelijke schoenen is het onmogelijk om de 100meter te rennen binnen 10sec. De een heeft veters, de ander klittenband.
Degene die deze vergelijking niet begrijpt zal echt een probleem hebben met keuzes maken voor het kopen van een product komende jaren.
Haha.. Je vergelijkt het leuk :) Ik vind het dan ook belangrijk dat er objectief commentaar word gegeven in een review. Maar dat zien fabrikanten liever niet. En zetten sites zoals tweakers onder druk om positief te schrijven. Ik vind dat gewoon jammer. Vroeger toen tweakers nog niet was over genomen door VNU en Femme het alleen voor het zeggen had was de kwaliteit van tweakers veel beter. Ik mis gewoon de ruggengraat van tweakers. En dat komt ook helaas niet meer terug, vrees ik.

Het is te commercieel geworden

Een ervaren techneut kan door de regels heen lezen en zoekt het zelf uit. Veel mensen zien alles wat ze op tweakers lezen voor waar aan. En daar spelen fabrikanten op in.

[Reactie gewijzigd door 321370 op 17 maart 2014 14:57]

Als je toch niet gamet (wat ook niet het hoofddoel is van een ultrabook) zijn dingen als vlotheid, responsiveness of hoe je het ook wilt noemen belangrijker. Dus een samenspel van OS, processor, harde schijf/SSD, en geheugen. SSD erin en dan maakt het type processor niet zo gek veel uit. Voeg daaraan toe een superhoge resolutie van het scherm en je krijgt een hele mooie laptop, maar daar betaal je ook naar.
Die laptop ziet er dan ook iets anders uit...
Je kan hier ook een vaste pc tegenhanger van maken maar die neem je toch niet zomaar even mee in je kleine (belangrijk woord!) tas
Ik heb zelf de Thinkpad versie van dit model maar de laptop en de kwaliteit is geweldig. Tuurlijk betaal je hier de hoofdprijs voor maar je vergeet wel even dat hier een 512GB SSD inzit.

Als je het model met de 256SSD pakt zit je al een heel stuk lager met de prijs. Ik verwacht dat je dit zelf ook niet in je alienware hebt zitten.

Zoals jort99b al zegt, dit zijn 2 complete andere segmenten waar de laptops in rondspoken. Ik vind zelf de prijs niet eens zo duur gezien de ssd wat erin zit.
Je vindt dit toestel overprijsd maar je hebt wel een Alienware?
Nee, fabrikanten moeten gewoon een goed product maken. Natuurlijk sturen ze voornamelijk producten op waar ze achter staan (dus geen goedkope rommel).
En je denkt toch niet dat die "50% korting" echt korting is? Dell laat het altijd lijken alsof je heel voordelig uit bent met korting maar vaak zit het met "korting" rond de marktprijs.
Wat is de reden dat de Surface Pro 2 in geen enkele test is meegenomen?
Resolutie?
Grootte?

Ik vind deze twee ultra-portables toch redelijk aan elkaar gewaagd. Nou kan ik het mis hebben, maar volgens mij zijn dit (zeker voor de zakelijke markt) toch twee geduchte concurrenten.
Persoonlijk heb ik in elk geval erg getwijfeld welke van de twee ik zou gaan aanschaffen.
Surface Pro heeft matig contrast... Scherm is eigenlijk te klein. Toetsenbord is ook niet serieus te nemen... Het is in ieder geval niet als laptop te gebruiken. Je hebt altijd een goede ondergrond nodig voor de stabiliteit.
Ongeveer vergelijkbaar met hoe deze Yoga niet fatsoenlijk te gebruiken is als Tablet, en derhalve als convertible te wensen over laat?
Omdat de Surface Pro continu, helaas ten onrechte, wordt vergeleken met andere tablets, waarbij de conclusie dan is dat het een goede tablet is, maar wel erg duur. Het is veel logischer om de surface pro mee te nemen in vergelijkingen met convertibles/ultrabooks, maar dat wordt tot noch toe verzuimd.

[Reactie gewijzigd door MTDjassen op 17 maart 2014 09:11]

Ben ik de enige die zich afvraagt wat het toetsenbord 'doet' in tablet-modus?
Blijft deze actief of wordt deze gedeactiveerd voor zolang de laptop in tablet-modus staat?

Best wel een belangrijk punt imo...
Wordt uitgeschakeld zodra je het scherm omklapt. Ik heb de Yoga 1, werkt goed moet ik zeggen. Enig minpunt is dat Windows 8 af en toe nog niet snapt wanneer je in de tablet modus zit en wanneer in de laptop stand. Maar dat is sinds de 8.1 update wel verbeterd.
Ik moet zeggen dat het een heerlijke convertible is om mee te werken. Wel aan de prijs, maar erg veelzijdig en zijn meerinvestering ten opzichte van een Surface of een andere tablet zeker waard.
De oplossing hiervoor bij de Thinkpad Yoga die ik heb is nog veel mooier: het toetsenbord komt ook fysiek verzonken te liggen echt briljant. Snap niet waarom dat niet in deze generatie Yoga geïmplementeerd is, maar misschien wordt ie er een millimeter dikker van...
Dat klopt niet helemaal. Het toetsenbord blijft hetzelfde echter het raster om de toetsen komt omhoog. Dit is inderdaad een super systeem.
Wat een gemiste kans weer dat deze Yoga 2 pro geen mobiel netwerk (3G / LTE) ondersteunt. Dit is toch bij uitstek een apparaat om mobiel te gebruiken?
why, iedereen heeft toch wel tethering op zn telefoon werkt prima of ziggo hotspot kpn wifi enz
Ik vind het veel beter werken als je laptop het zelf doet. Met tethering moet je handelingen verrichten om te switchen; heb je een 4G modem, dan gaat je verbinding automatisch over van wifi naar mobiel netwerk. In een laptopscherm zijn bovendien betere antennes mogelijk die juist in een trein bijvoorbeeld beter werken.

Tablets zie je wél vaak met mobiel netwerk ondersteuning.
Ik heb gisteren een voorganger (ook Lenovo) in mijn handen gehad, maar een dergelijk apparaat als tablet gebruiken valt toch best tegen. Het gewicht is domweg te groot om het prettig vast te houden. Op je schoot leggen, is het ook net niet, dus houd je hem met één hand vast terwijl de onderkant op je benen steunt.

Ik ben nog steeds op zoek naar een hybride laptop/tablet, maar dan spreekt een Asus-oplossing waarbij je het scherm loskoppelt van het toetsenbord een betere oplossing. En een kleiner formaat. 11 inch is voor een laptop nog net te doen, en voor een tablet al erg groot.
Kijk eens naar de thinkpad versie van dit model. Is iets goedkoper, scherm is wel full hd en is 12.1". Ik heb deze zelf en het is een heerlijk ding. Het gewicht valt reuze mee alhoewel die iets zwaarder is dan deze geloof ik. Dit komt mede doordat de toetsen gelocked worden door een soort raster wat omhoogschuift zodat je de toetsen niet kunt indrukken. De muis blijft wel actief helaas alhoewel dit een driver issue kan zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee