Door Jelle Stuip

Redacteur

Lenovo Yoga 2 Review

Kantoorconvertible zonder kapsones

Conclusie

De 11"-variant van de Yoga 2 moet de eerste Yoga-laptop met Tegra 3-processor doen vergeten. De introductieprijs is met zeshonderd euro lager dan die van de eerste Yoga en dankzij de Bay Trail-processor draait er een volledige versie van Windows 8.1 op het systeem, waardoor je niet gebonden bent aan de apps uit de Windows-store.

De Yoga 2 is dus een systeem dat alle mogelijke software zou moeten draaien, maar de Bay Trail-processor is natuurlijk niet de snelste. Wie foto- of videobewerkingssoftware wil gebruiken, kan de Yoga 2 dus overslaan en verder kijken naar een duurdere en snellere Yoga-laptop. Zoek je echter een laptop die makkelijk meeneemt en snel genoeg is voor de meeste kantoortaken, dan is de Yoga 2 een optie.

De accu gaat met een uur of zes redelijk lang mee, het gewicht is met 1290 gram prima mee te torsen en het flexibele scherm maakt het mogelijk om de Yoga niet alleen als laptop te gebruiken, maar ook als tablet. Eventueel kan ook gebruikgemaakt worden van de 'tentmodus' of 'standmodus'. Gedurende onze testperiode kwam het nauwelijks voor, maar er zijn scenario's te bedenken waarin beide standen nuttig kunnen zijn.

De grootste nadelen vinden we de mechanische harde schijf, die de laptop relatief langzaam maakt, de lage schermresolutie en de geringe travel van de toetsen. We verwachten voor zeshonderd euro geen volledige ssd, maar een hybride harde schijf had al een groot verschil gemaakt, net als een wat hogere schermresolutie en iets meer travel voor de toetsen.

Zoek je dus een goedkope convertible voor kantoorwerk, dan kom je bij de Yoga 2 uit. Bedenk echter wel goed of je daadwerkelijk gebruik gaat maken van de omklapmogelijkheden van het scherm, want zijn er voor minder geld andere, snellere, 11"-laptops te krijgen.

Pluspunten

 • Snelst verkrijgbare Bay Trail-processor
 • Betaalbare convertible

Minpunten

 • Lage schermresolutie
 • Harde schijf is traag
 • Toetsen hebben weinig travel

Eindoordeel

Tweakers zegt: 7

Reacties (26)

Wijzig sortering
Uhm, twee opmerkingen:
- de kantoorconvertible, zoals jullie deze Yoga in de titel noemen, is de Thinkpad Yoga waar ik deze reactie op typ.
- Die had ook wel in de alternatieven mogen staan. Ik heb dit i5 (4200U) model voor € 840 gekocht. in december
Klopt, de besproken Yoga is een IdeaPad Yoga wat een consumenten uitvoering is. Daarnaast heb je de Thinkpad Yoga als kantoor uitvoering. Ik heb zelf een Yoga S1 (i7 4500U) die in het artikel niet eens wordt als model in de Yoga serie.
Ik vind deze convertible niet zo fantastisch eerlijk gezegd, vooral met het oog op accuduur.
Zelf heb ik de T100 en de Yoga niet in handen gehad, maar uit de reviews en prijs lijkt Asus toch de winnaar hier. Met een vergelijkbare SoC, een vergelijkbaar scherm, betere accuduur en een flink lagere prijs lijk je daarmee toch beter uit te zijn.

Enig idee waarom alleen Asus een tablet waardige accuduur in zijn tablet kwijtkan?
De accuduur van de T100 is wel flink beter, maar uit de tests maak ik niet op dat de soc vergelijkbaar is. De prestaties zijn op een aantal tests behoorlijk veel beter met deze Yoga.

De vraag is natuurlijk in hoeverre dat relevant is voor een gebruiker, wat afhangt van de programma's die hij draait. Voor alleen Office en internet voldoet de T100 prima en steek je het verschil, plus het feit dat Office wordt meegeleverd, mooi in je zak.

Het grotere scherm is ook werk handig voor veel toepassingen, naar ook dat is weer persoonlijk.
De SoCs lijken amper te verschillen in reëel gebruik, ik heb namelijk ook geen last van het feit dat mijn Snapdragon 400 in mijn telefoon niet 20% sneller is.
Beide SoCs zijn op hetzelfde gebaseerd, dus er is niet een verschil in snappiness door hardware optimalisaties. Video in huidige formaten afspelen kunnen ze ook allebei. Het starten van Office applicaties en browser zal zelfs langzamer zijn op de Yoga dan op de T100 vanwege de mechanische opslag.

Wat is er voor de rest te doen met een tablet? Zou je een i3 erin zetten dan kan je inderdaad nog een spelletje doen, maar gezien zowel de Yoga als de T100 Team Fortress 2 al als stresstest zien valt er niet veel mee te doen in het spelen van games.
Ik heb wel een vermoeden: De asus is in feite een tablet met zijn eigen accu (en dus eigen accuduur), waaraan een toetsenbord is gemaakt met daarin ook een behoorlijke accu. Dubbele accu dus, geen "computer" qua hardware, maar een tablet met een mooie uitbreiding in de vorm van een toetsenbord met daarin USB aansluiting e.d..

Een toetsenbord van zichzelf hoeft maar weinig ruimte in te nemen, waardoor er meer ruimte overblijft voor een accu. Een dubbele accu biedt dus ook meer mogelijkheden voor de duur waarop je draadloos met het apparaat kan werken.


Verschil tussen T100 en Lenovo Yoga is dus feitelijk dat de eerste een tablet is met uitgebreide mogelijkheden (als-in, bijna computer waardig) en de tweede een computer is met tablet functionaliteit.
Volgens mij zit er in de T100 geen extra accu....
In de T100 zit de accu in de tablet. De tablet is volledig functioneel. Enkel wanneer je het toetsenbord aansluitd heb je een extra (USB 3.0) aansluiting. Verder zit alle hardware in de tablet zelf.

Verder eens met niveastylin. De processor van deze Yoga is maar ietsje sneller. De accutijd is (veel) minder en het scherm is ook niet beter dan die van de T100 (eerder minder).
Het verschil is dan de opslag. Weinig bij de T100 (32 GB), maar wel een snelle EMC module, waardoor het systeem zeer vlot aan voelt.
Tot slot is er ook nog eens een prijsverschil van 250 euro in het voordeel van de T100.

Als je de opslagruimte echt nodig hebt, dan raad ik je nog een T100 aan, omdat er ook varianten zijn met een HD in het toetsenbord. Dan ben je nog steeds fors goedkoper uit en heb je 64 GB SSD en 500 GB HD.

Kortom, tenzij de 'klapmogelijkheden' essentieel zijn, zie ik geen redenen om voor deze yoga te gaan.

[Reactie gewijzigd door dirkjesdirk op 20 februari 2014 10:17]

Ik vind die 32 gb van de T100 gewoon echt te weinig.
Windows 8.1 installatie neemt al meer dan 20 GB in beslag en je weet hoe ruimte verslindend windows updates zijn. Als je een jaar verder bent heb je geen ruimte meer over.

Nee, de T100 had standaard uit moeten komen met minstens 64 GB, beter was zelfs 128 GB geweest.

Dat is toch wel het grootste verschil van de windows 8 tablets versus Android. Android heeft gewoon minder opslagruimte nodig.
En je kan natuurlijk zelf ook een hdd of ssd in het toetsenbord van de T100 zetten. Dan is dat nadeel ook getackeld. De versie met harde schijf wordt volgens mij alleen in Duitsland uitgebracht met een anere toetsenbordindeling.
Nee in de normale uitvoering is hier geen ruimte en aansluiting voor in het toetsenbord
Jah, klopt, ik gooide deze met de transformer door de war.
In de T100 zit geen accu in het toestenbord
Het concept is prima met de verschillende standen. Maar ik denk dat als ik in de markt was voor een kleine laptop/tablet ik de Sony Pro 11 zou kiezen door de veel betere hardware. Dan maar geen tablet stand.

Ik ben wel verbaasd dat men nog steeds niet standaard een SSD erin stopt. Als je ziet hoe goedkoop een consumenten schijf al is dan kan zo'n fabrikant toch voor een paar tientjes al een aardige 128GB op de kop tikken? Dan verberg je in ieder geval enigsIns de trage processor doordat Windows zo soepel werkt.
Helemaal in zulke convertibles is een snelle processor niet echt nuttig. Liever een SSD inderdaad. Het algehele performance gaat dan vooruit.
Mee eens. We moeten realistisch blijven wat met een 11,6 inch, 1366x768 pixels scherm aan taken is uit te voeren. Ik snap dat Tweakers de Adobe tests draait, maar ik zie mijzelf die programma's niet op dit apparaat gebruiken. Deze convertible is voor de basistaken als browsen, office programma's (ook al geen pretje met deze resolutie) en met het omklapscherm zijn wel Powerpoint presentaties te geven voor een publiek met slechts enkele personen. Want het scherm is IPS en heeft dus een grote kijkhoek. tja, voor dit alles is een heel modaal processortje al ruim voldoende.

Voor de keuze van hardware zijn er vrees ik meer afwegingen dan de optimale configuratie alleen. De deals die Lenovo met componentenbouwers sluit hebben vermoedelijk nog steeds vloedstromen aan hard disks als bijeffect. Toch zou ik de betrouwbaarheid van een hard disk voor persoonlijke gegevens ook niet direct opgeven. Het is nog steeds de meest betrouwbare informatie drager die we hebben. Of die betrouwbaarheid voor een mobiele computer heel belangrijk zijn is een tweede, daar persoonlijke data toch al vaak uit de cloud komt.

Misschien moeten wij kopers gewoon weigeren nog iets te kopen met alleen een hard disk. De processor is helaas nog steeds het focuspunt in een advertentie, misschien zelfs juist bij de mensen die het eigenlijk niet kunnen beoordelen.

[Reactie gewijzigd door teacup op 20 februari 2014 22:08]

Ik zal nooit mijn data toevertrouwen aan een externe partij (alleen). Mijn data staat gewoon op de HDD en NAS hier. Als internet uitvalt kan je niks meer. En helaas gebeurt dat nog wel eens. Begrijp niet dat mensen alles aan techniek of anderen toevertrouwen. Een SSD is tegenwoordig ook redelijk betrouwbaar (Samsung, Intel, Crucial). Een HDD heeft echter nog steeds het voordeel van veel volume en daarom (meer)waarde. En een tweaker mag misschien de laaste technieken als standaard verheffen...de gewone consument gebruikt en masse "oude" technieken en "middelmatige" oplossingen en producten.
Vanaf wanneer ligt deze Yoga 2 in de winkels?
Of lees ik er overheen..?
Het is niet duidelijk wanneer deze hier precies verkrijgbaar zal zijn. Op de US website is deze al wel verkrijgbaar, de NL Lenovo website zegt Coming Soon: http://shop.lenovo.com/nl/en/laptops/ideapad/yoga/yoga-2-11/
Ik heb zelf de Thinkpad Edge e130.
Mooi apparaat. Heb hem zelfs met i5 processor.
Accuduur is hoger. Toetsenbord is beter. Prestaties natuurlijk beter. Uitbreidbaar met ssd en standaard met 7200rpm 500gb HDD. 4gb ram, uit te breiden...

De yogo is een leuk laptopje voor de moeder die af en toe graag een beetje op het internet zit. De webpagina nodig heeft om een gerecht te bereiden of een mailtje te typen. Maar ik denk dat als het puur om functionaliteit gaat de thinkpad edge een vele betere aankoop is.
Ben er zelf iig erg blij mee!

- edit -
Ik zie dat de e130 in het artikel anders is. Ik weet niet of in de EU het i5 model met 7200rpm HDD is te krijgen. Ik heb hem namelijk uit Singapore.

[Reactie gewijzigd door ArtsOfTerror op 20 februari 2014 12:14]

Idem hier. hij mag wat dikker zijn. Maar dat is een goed toetsenbord en de prestaties waard.
Ik heb een XPS12 en moet zeggen dat ik hem bijna altijd in 'presentatiemodus' gebruik. Als je hem op de schoot op de bank gebruikt, dan is dat in mijn beleving de beste form factor voor een tablet. Ook ben ik er inmiddels van overtuigd dat een convertible zoals deze (de hogere met i5 haswell in ieder geval) , voor veel mensen de vervanger is van een tablet en laptop.
Uit de lijst met alternatieven:
Sony's Vaio Fit Multiflip is nog het beste te vergelijken met de Yoga 2. Het gaat hier eveneens om een convertible met omklapbaar scherm. De Celeron N2920-processor zal iets langzamer zijn dan de Pentium-processor in de Yoga 2. De schermresolutie is met 1920x1080 pixels wel hoger en er is bovendien een 128GB-ssd aanwezig. De prijs ligt daardoor ook ruim tweehonderd euro boven die van de Yoga.
Dit is niet helemaal juist, op het moment koop je de Vaio multiflip 11 direct bij Sony ook voor 599, met dezelfde Pentium N3520 die ook in de Yoga 2 zit (gratis upgrade). Maar dus wel met Full HD scherm en 64GB SSD (niet 128). Wel heeft deze een nog kleinere accu waardoor hij maar op max. 5 uur uit komt.

Volgens mij kan ik niet deeplinken op de sony site maar de prijsvergelijking is dus niet correct. Komt denk ik doordat de sony online winkel niet in de pricewatch staat. Ik zou trouwens heel graag een review van deze laptop zien als jullie dat kunnen doen.
€ 600,-. De review is van de Yoga 2, niet de Yoga 2 Pro. Onhandige naamgeving, maar goed.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee