Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Sony Xperia Z1 Compact Review

Snelle Android in iPhone-formaat

06-02-2014 • 08:00

180

Multipage-opmaak

Inleiding: terug naar klein

Sony toonde in de afgelopen tijd weer lef op telefoongebied. Een jaar geleden kwam de Japanse fabrikant met een afwijkend design: een waterdichte telefoon van glas. Vorig najaar maakte Sony niet alleen een grote telefoon, net als veel andere fabrikanten, het maakte met de Z Ultra de allergrootste telefoon, met een 6,44"-scherm.

En nu is Sony de eerste die inspringt op misschien wel de meest prangende vraag van Android-liefhebbers in de afgelopen twee jaar: de vraag naar een kleinere high-end Android-telefoon. De Xperia Z1 Compact is in tegenstelling tot Samsungs Galaxy S4 mini en HTC's One mini geen variant met hetzelfde ontwerp en mindere specs, maar een smartphone met hetzelfde ontwerp en in grote lijnen dezelfde specs als de grotere Xperia Z-modellen.

Daarmee is de Xperia Z1 Compact de enige in zijn soort. Meer dan genoeg reden om de Xperia Z1 Compact uitgebreid aan de tand te voelen. Is dit de kleinere high-end Android-smartphone waarop zoveel gebruikers hebben zitten wachten?

Design en afmetingen: inderdaad compact - update

De Xperia Z1 is waterdicht, maar we durven niet met zekerheid te zeggen dat je hem kunt wassen. Toch lijkt de Z1 Compact op papier een Xperia Z1 die te heet gewassen is. Hoewel de verhoudingen iets afwijken, is het ontwerp een simpele verkleining van de Z1. De Z1 Compact is wel een millimeter dikker; dat verschil is te merken, maar geen enorm issue.

iPhone 5s, Xperia Z1 Compact, Nexus 5, Xperia Z1

Op schaal vlnr: iPhone 5s, Sony Xperia Z1 Compact, Nexus 5, Xperia Z1

Tegenover andere toestellen is de Compact zeker een van de kleinere. Leg hem naast een Xperia Z1 of Nexus 5 en het verschil is duidelijk te zien. Hij is iets groter dan een iPhone, maar het verschil is gering.

De verkleining van het ontwerp maakt de telefoon wel fors voor zijn schermgrootte. Neem bijvoorbeeld de breedte, die voor een groot deel bepaalt hoe goed de telefoon met één hand te bedienen is. De Galaxy S4 mini is met een even breed scherm 6,1cm breed, de HTC One mini is 6,3cm breed. De Motorola Moto X, met 4,7"-scherm, is even breed als de Xperia Z1 Compact.

De randen van de telefoon zijn dan ook dik. Aan beide zijkanten zit 0,57cm, bij de boven- en onderkant is dat in totaal bijna 3,2cm. Iets meer dan 61 procent van de voorkant is bedekt met scherm. Bij veel concurrenten is dat veel hoger, rond 70 procent.

ToestelSchermLengteBreedteDikteGewicht
Sony Xperia Z1 Compact 4,3" 12,7cm 6,5cm 9,5mm 140g
Sony Xperia Z1 5" 14,4cm 7,4cm 8,5mm 170g
Nexus 5 5" 13,7cm 6,9cm 8,6mm 130g
Motorola Moto X 4,7" 12,9cm 6,5cm 10,4mm 130g
Apple iPhone 5s 4" 12,4cm 5,9cm 7,6mm 112g
HTC One mini 4,3" 13,2cm 6,3cm 9,25mm 122g
Samsung Galaxy S4 mini 4,3" 12,5cm 6,1cm 8,94mm 107g

Daardoor is de telefoon niet zo klein en goed met één hand te bedienen als had gekund, en is het verschil met andere telefoons met grotere schermen niet zo groot. Ten opzichte van andere Xperia's is het echter wel een groot verschil.

De telefoon is aan de voorkant bedekt met versterkt glas van Corning, Gorilla Glass, terwijl aan de achterkant plastic zit: het is moeilijk om het verschil te voelen en daarom hebben we lang gedacht dat aan beide kanten glas zat. Aan de zijkanten zit een skelet van metaal. Het geeft dit ontwerp een luxe uitstraling, net als andere toestellen in de Xperia Z-serie. Hij voelt echter een stukje beter aan dan andere Xperia Z-modellen. Het is niet helemaal duidelijk waar het verschil in zit, maar het lijkt erop dat Sony heeft gekozen voor iets meer rondingen aan de zijkanten, waardoor hij lekkerder in de hand ligt. Bovendien voelt hij steviger aan.

Update 20 maart: In deze review stond eerst dat zowel de voor- als achterkant van glas gemaakt zijn, maar dat is onjuist: Sony zei dat aanvankelijk zelf ook, maar merkte later op dat de achterkant van plastic is.

De knoppen-lay-out is dezelfde als die op de Z1, met de kenmerkende metalen aan-uitknop en daaronder de volumeknoppen. Er is ook een cameraknop aanwezig. Aan de linkerzijkant zitten achter klepjes de micro-usb-poort, het sd-kaartslot en de ingang voor de simkaart. Daartussenin zit de magnetische aansluiting voor gebruik met een dock.

De luidspreker zit aan de onderkant en dat is een voordeel, omdat je dan video kunt bekijken terwijl hij op tafel ligt en dan zal het geluid prima te horen zijn. Het is geen bijzonder goede luidspreker, maar hij kan luid genoeg om de ringtone in drukke omstandigheden hoorbaar te maken.

Net als de vorige Xperia's is hij water- en stofdicht en dat is een leuke toevoeging, een waarvan je je afvraagt waarom niet meer telefoons dat hebben. Vooral voor gebruik in de regen, het even schoonmaken van het toestel en voor mensen die hem geregeld in de wc laten vallen, is het een welkome toevoeging. Nadeel is dat je moet werken met een klepje als je het toestel wil opladen. Draadloos laden was een nuttige toevoeging geweest, maar Sony ondersteunt dat niet.

Het is ondanks het mooie ontwerp wel aan te raden om de Z1 Compact te gebruiken in combinatie met een beschermhoes. Met glas aan beide kanten kan een val of stoot het scherm of de achterkant fataal worden. Bovendien krast hij snel: ondanks dat hij een week lang voorzichtig is gebruikt en is vervoerd in een broekzak zonder dat er andere dingen in de broekzak zaten, waren er op de voorkant en achterkant al krasjes gezien. Dat is een grote teleurstelling en kan het ontwerp bij minder voorzichtig gebruik snel aantasten.

Sony Xperia Z1 Compact Sony Xperia Z1 Compact Sony Xperia Z1 Compact Sony Xperia Z1 Compact Sony Xperia Z1 Compact

Scherm: eindelijk mooi

Het scherm van de Sony Xperia Z1 Compact is kleiner dan dat van de Xperia Z1, maar heeft ook een lagere resolutie: 1280x720 pixels, minder dan de helft van het aantal pixels op de Xperia Z en Z1. Omdat het scherm niet zoveel kleiner is, is het veel minder scherp, op papier althans.

ToestelSchermResolutiePixels per inchSubpixels per inchTechnologie
Sony Xperia Z1 Compact 4,3" 1280x720 341 1023 ips-lcd
Sony Xperia Z1 5" 1920x1080 441 1323 tft-lcd
Nexus 5 5" 1920x1080 441 1323 ips-lcd
Motorola Moto X 4,7" 1280x720 312 936 amoled
Apple iPhone 5s 4" 1136x640 326 978 ips-lcd
HTC One mini 4,3" 1280x720 341 1023 ips-lcd
Samsung Galaxy S4 mini 4,3" 960x540 256 768 amoled

Met 341 pixels per inch is het scherm ongeveer even scherp als dat van iPhones van de afgelopen jaren, maar veel minder scherp dan dat van de Xperia Z1.

Sony Xperia Z1 Compact

Kun je dat verschil zien? Jazeker, maar je moet dicht bij je beeldscherm gaan zitten en op details letten. Sommige mensen vinden dat belangrijk, anderen gebruiken hun toestel alleen op normale afstand en hebben niets aan de extra pixels op sommige andere schermen. Sterker nog, extra pixels brengen nadelen met zich mee, die we elders in deze review zullen behandelen.

Veel belangrijker zijn andere onderdelen van het scherm. Sony is in de afgelopen jaren bekend komen te staan om de matige uitvoeringen van zijn schermen. Waar andere fabrikanten schermen lieten zien met geweldige kijkhoeken en voor lcd's hoge contrasten, bleef Sony achter.

Dat is nu goeddeels opgelost. Het scherm van de Z1 Compact is voor het eerst een ips-display en is het beste dat we ooit in een reviewexemplaar van een Sony-toestel hebben gezien. Het contrast en de kleuren blijven intact als je er onder een hoek naar kijkt, waardoor je bijvoorbeeld makkelijk met meer personen foto's kunt bekijken of een video kunt zien terwijl de telefoon op tafel ligt. Als je hem naast een vorige Sony-smartphone legt, is het net als een wasmiddelenreclame; de Xperia Z1 Compact is veertig keer gewassen met het nieuwe, geweldige wasmiddel, de Z met wasmiddel X.

De helderheid is voldoende om het scherm in diverse omstandigheden af te lezen, maar wie een telefoon wil die ook bij fel zonlicht goed zichtbaar is, komt snel uit bij Sony's eigen Xperia P of een recente Nokia.

De maximale helderheid van de Z1 Compact is met 500 nits dik in orde. Dat kun je ook zien als je op een zonnige dag buiten vertoeft. Het scherm is dan nog af te lezen, hoewel het niet zo goed is als Sony's lichtbak Xperia P, die dankzij de extra witte subpixel tot een bizarre 780 nits komt. Met 500 nits is het wel beter dan bij vrijwel alle andere Sony's en concurrenten.

Het contrast van de lcd van de Z1 Compact is 953:1 en dat is goed, maar niet uitstekend. Het contrast bepaalt in hoge mate in hoeverre een scherm levendig oogt en kleuren van het scherm spatten. Amoled-schermen stralen bij het weergeven van zwart geen licht uit, omdat de pixels uitstaan. Ze hebben een voor ons dus een onmeetbaar hoog contrast, dat we hebben vastgesteld op 10.000:1.

Voor een Sony-telefoon is het contrast van de Z1 Compact echter ongekend hoog. We hebben eerder waarden van maximaal rond 850:1 gemeten en we hebben schermen van Sony-smartphones dan ook eerder aangeduid met woorden als flets en dof. Dat is op de Z1 Compact niet van toepassing, al zijn de schermen van onder meer iPhones nog altijd mooier op dit gebied.

Kleurtemperatuur
Telefoon / TabletSchermtypein kelvin, 6500 is ideaal
Sony Xperia P WhiteMagic
*****
5970
Nexus 5 IPS lcd
*****
6465
Xperia Z1 Compact IPS lcd
*****
6846
Sony Xperia Z1 lcd
******
7041
Sony Xperia Z Ultra IPS lcd
******
7128
HTC One mini IPS lcd
******
7355
Samsung Galaxy S4 mini Super Amoled
******
7875
Sony Xperia Z IPS lcd
******
7889
Xiaomi Mi 2S IPS lcd
*******
8877

Op de kleurtemperatuur valt weinig aan te merken. Met een waarde van rond de 6850 kelvin is hij ten opzichte van het ideaal iets te blauw, maar een iets blauwig scherm oogt mooier dan een afwijking naar onder de 6500 kelvin, waarmee hij iets te rood zou zijn.

Gemiddelde kleurfout (dE2000)
Telefoon / TabletSchermtypein dE2000, lager is beter
Nexus 5 IPS lcd
***
2,1
Xperia Z1 Compact IPS lcd
*****
3,4
Sony Xperia Z Ultra IPS lcd
*****
3,4
Sony Xperia Z1 lcd
******
4,6
Xiaomi Mi 2S IPS lcd
*******
5,0

De gemiddelde kleurfout is met 3,4 dE2000 prima. Kleurfouten zijn nauwelijks waar te nemen, al had het op details iets beter gekund, maar dat is muggenziften voor puristen. Dit scherm scoort op alle vlakken meer dan prima.

Gamut Sony Xperia Z1 Compact

Accuduur: dik in orde

De Xperia Z1 Compact heeft met 2300mAh een kleinere accu dan de Z1, maar zo'n probleem is dat niet. De accu heeft ook een minder groot scherm, met minder pixels aan te sturen en het scherm is de grootste verbruiker van energie op een telefoon. Als je het vergelijkt met andere telefoons met ongeveer dezelfde schermgrootte, is de accu zelfs een stuk groter.

De grote accu betaalt zich uit in een prima accuduur. Bij normaal gebruik heeft Sony bovendien het verbruik in stand-by binnen de perken weten te houden, waardoor je het toestel echt zwaar moet gebruiken om de accu in een dag leeg te krijgen. Daarin is de Z1 Compact ongeveer gelijk aan de LG G2 en in elk geval veel concurrenten een stuk vooruit.

Accuduur - Film (250 nits)
Telefoon / TabletAccucapaciteitIn minuten, hoger is beter
Samsung Galaxy S4 mini 1900 mAh
*******
10u 14min
Xperia Z1 Compact 2300 mAh
*******
9u 54min
Nexus 5 2300 mAh
*****
6u 58min
HTC One mini 1800 mAh
*****
6u 51min
Sony Xperia Z1 3000 mAh
*****
6u 42min
Sony Xperia Z Ultra 3000 mAh
****
6u 2min
Xiaomi Mi 2S 2000 mAh
****
5u 35min
Sony Xperia Z 2340 mAh
***
4u 46min

Dat de accuduur van de Z1 Compact goed is, bevestigen onze tests. Bij het afspelen van een film op 250 nits gaat hij maar liefst bijna tien uur mee, waarbij hij alleen de met een amoled-scherm uitgeruste Galaxy S4 mini voor zich moet dulden. Vanwege het vele zwart in films hebben amoled-schermen hier een voordeel. De Z1 Compact scoort hier dus superieur.

Accuduur bij webbrowsen
Telefoon / TabletAccucapaciteitIn minuten, hoger is beter
Xperia Z1 Compact 2300 mAh
*******
6u 37min
Sony Xperia Z1 3000 mAh
*****
5u 6min
Nexus 5 2300 mAh
*****
4u 44min
Sony Xperia Z Ultra 3000 mAh
****
4u 11min

Ook in onze geavanceerde browsetest gaat hij lang mee, heel lang zelfs. Met zes en een half uur verslaat hij met gemak vrijwel alle concurrenten in zijn klasse. Het verschil met andere Sony's is vrij groot, een teken dat het scherm een groot verschil maakt en dat Sony zijn software eindelijk voor elkaar heeft.

Camera: opnieuw 20 megapixel

Sony voert de camera op als een van de centrale argumenten waarom de Z1 Compact gelijkwaardig is aan de Z1. De camera is immers dezelfde; het is een 20,7-megapixelcamera die standaard foto's maakt op 8 megapixel. Sony voegt informatie uit verschillende pixels samen om ruis te onderdrukken.

De foto's worden op een lagere resolutie gemaakt in Superior Auto Mode; de gewone automatische modus is verdwenen. Wel is er nog de handmatige modus, waarin je foto's kunt maken op de volledige resolutie en zaken kunt instellen.

De snelste manier om een foto te maken is het lang indrukken van de cameraknop. Het is fijn dat die erop zit, hoewel hij niet heel comfortabel aanvoelt. Hij is stug bij het indrukken en hij reageert vaak goed, maar een enkele keer ook niet.

Voor de rest benadert Sony de camera als beginpunt; je kunt filters instellen, een beetje vergelijkbaar met een ingebouwde Instagram. Ook is er een burstmodus, die rond 30 plaatjes in een seconde kan schieten en begint voordat je de sluiterknop indrukt. Dat wordt mede mogelijk gemaakt door de beeldverwerkingsprocessor onder de naam Bionz, dezelfde als in dslr's van Sony zit. De sensor is een Exmor RS-sensor.

Net als in de Z1 is er de functie AR Effect, waarmee over livebeelden effecten kunnen worden gelegd, een beetje zoals in Google+ Hangouts. Zo kan iemand een snor opgeplakt krijgen of een hoedje op krijgen. Het helpt niet om betere foto's te maken, maar je kunt er op een feestje best lol mee hebben.

Een andere toevoeging is Info Eye en ook dat werkt met livebeelden waar info overheen gelegd wordt. Zo kun je visitekaartjes scannen, wijnetiketten en boeken laten herkennen, en Engelse tekst scannen. Het werkt goed; het is niets wat je niet met andere apps zou kunnen, maar het is prettig dat het is ingebouwd.

Daarnaast zijn er nog enkele functies die vermoedelijk weinig gebruikt zullen worden. De ene is een Evernote-koppeling, wat je ook kunt doen door de foto te maken en te delen via Evernote, en een mogelijkheid om een livestream op Facebook te zetten.

Screenshot fotosoftware Sony Xperia Z1 Compact Screenshot fotosoftware Sony Xperia Z1 Compact Screenshot fotosoftware Sony Xperia Z1 Compact Screenshot fotosoftware Sony Xperia Z1 Compact Screenshot fotosoftware Sony Xperia Z1 Compact Screenshot fotosoftware Sony Xperia Z1 Compact Screenshot fotosoftware Sony Xperia Z1 Compact Screenshot fotosoftware Sony Xperia Z1 Compact Screenshot fotosoftware Sony Xperia Z1 Compact Screenshot fotosoftware Sony Xperia Z1 Compact

Screenshots van de camera-interface van de Sony Xperia Z1 Compact

Foto maken
Telefoon / TabletMpin seconden, lager is beter
HTC One mini 4
***
2,12
Sony Xperia Z1 8
***
2,76
Xperia Z1 Compact 8
****
3,05
Xiaomi Mi 2S 8
****
3,09
Sony Xperia Z Ultra 8
****
3,20
Samsung Galaxy S4 mini 8
****
3,55
Nexus 5 8
****
3,60
Sony Xperia Z 13
*******
5,41
Sony Xperia P 8
*******
5,61

Het maken van een foto op de Compact gaat best rap; na ongeveer drie seconden is hij klaar. Een foto maken op de hogere resolutie van 20 megapixel duurt nauwelijks langer. Daarmee is hij behoorlijk snel, zeker als je meerekent dat je de camerasoftware kunt starten en eventueel al een foto kunt maken door de telefoon uit je zak te halen en de cameraknop in te drukken. Je hoeft dan dus niets op het scherm te doen. Het is jammer dat de telefoon soms het commando niet herkent en dus niet reageert op het indrukken van de cameraknop.

Foto's

De foto's zien er voor een mobiel over het algemeen goed uit, waarbij het toestel onder veel omstandigheden de juiste witbalans kiest. Vooral in goede omstandigheden zijn de resultaten subliem. Het detail dat zichtbaar is, hebben we voor de rest alleen gezien op Nokia-smartphones en de kleuren komen over het algemeen overeen met de realiteit.

Bij mindere lichtomstandigheden gaat het echter snel mis. Het is niet zo dat foto's dan nooit lukken, maar vanwege Sony's neiging om foto's bewerkt te tonen, komt er nogal wat ruis en andere meuk in de plaatjes.

Foto gemaakt met Sony Xperia Z1 Compact Foto gemaakt met Sony Xperia Z1 Compact Foto gemaakt met Sony Xperia Z1 Compact Foto gemaakt met Sony Xperia Z1 Compact Foto gemaakt met Sony Xperia Z1 Compact Foto gemaakt met Sony Xperia Z1 Compact Foto gemaakt met Sony Xperia Z1 Compact

Omdat de sensor 20,7 megapixel heeft en foto's op 8 megapixel worden gemaakt, is er wat ruimte om te zoomen. Je hoeft dus niet zoals bij andere smartphones digitaal te zoomen, waarbij de resolutie omlaag gaat.

Zoom op Xperia Z1 Compact

Zoom op de Xperia Z1 Compact. Het rood omrande kader geeft aan hoever je met de Z1 Compact kunt inzoomen zonder resolutie in te leveren.

Voor video geldt ongeveer hetzelfde; video's kunnen er waanzinnig goed uitzien, maar soms gaat het een beetje mis en dan kijk je naar een video die overduidelijk automatisch is 'verbeterd'. Video's opnemen gebeurt op 1920x1080 pixels bij ongeveer 29fps, waarbij de video rond 20Mbit/s inneemt. Het geluid wordt dankzij de twee microfoons op het toestel opgenomen in stereo met 143kbit/s. Het geluid is bij normale omstandigheden goed, maar zodra de muziek hard staat, zoals bijvoorbeeld tijdens een avondje uit of bij een concert, klinkt dat voor geen meter. Onder meer recente HTC's en Nokia's doen dat veel beter. Het zou de kers op de taart zijn als ook Sony dergelijke haac-microfoons zou gebruiken.

Hardware: niets op beknibbeld

De hardware van de Xperia Z1 Compact is indrukwekkend voor de schermgrootte, maar op zich niet vernieuwend. Sterker nog, de Qualcomm Snapdragon 800 kwamen we in het afgelopen najaar op vrijwel elke high-end Android-telefoon tegen.

De Snapdragon 800 bestaat uit vier Krait 400-processorkernen met een maximale kloksnelheid van 2,3GHz en een Adreno 330-gpu. De soc is gekoppeld aan 2GB werkgeheugen. Omdat de kloksnelheid van de Snapdragon 800 zover kan worden opgevoerd, hangt veel af van de manier waarop de software omgaat met terugklokken.

Ter vergelijking, de Galaxy S4 mini van Samsung en de One mini van HTC hebben beide een Snapdragon 400, die beschikt over twee Krait-processorkernen op maximaal 1,4GHz of 1,7GHz en een veel langzamere Adreno 305-gpu. De One mini heeft 1GB werkgeheugen, de S4 mini 1,5GB.

GLBenchmark Egypt-test

Het opslaggeheugen is met 16GB niet bijzonder groot, maar er is ruimte voor een micro-sdhc-kaart met een maximale capaciteit van 64GB. Dat is altijd een pluspunt; met een sd-kaart heb je zelf de keuze of je behoefte hebt aan meer opslag zonder dat het gelijk veel meer geld kost.

Dankzij de Snapdragon 800 heeft de Z1 Compact ondersteuning voor veel draadloze technieken. Naast de gebruikelijke 2g en 3g is er 4g op alle Nederlandse frequenties, wifi via ab/g/n, de nieuwe ac-standaard en bluetooth 4.0. Nfc ontbreekt evenmin; Sony probeert immers via nfc al zijn apparaten verbinding met elkaar te laten maken en dat is de reden waarom ook bijvoorbeeld camera's van Sony nfc aan boord hebben.

AndEBench - Java
Telefoon / Tabletin Iteraties per seconde, hoger is beter
Nexus 5
*******
674
Xperia Z1 Compact
******
595
Sony Xperia Z1
******
580
Sony Xperia Z Ultra
******
575
Xiaomi Mi 2S
******
540
Samsung Galaxy S4 mini
****
347
HTC One mini
**
176

De eerste benchmark die we hebben gedraaid is AndEBench, dat de cpu-kernen berekeningen laat uitvoeren in Java. Java vormt de basis voor Dalvik, de virtuele machine waarin veel Android-apps draaien. Hierin blijkt dat alleen de Nexus 5 het beter doet, maar dat de Z1 Compact voor het overige alle concurrenten achter zich laat, vaak met een grote marge.

De combinatie van een krachtige Snapdragon 800 en een relatief lage 720p-schermresolutie zien we verder bijna nergens en dat maakt dat de Z1 Compact in de gpu-benchmark de hoogste score neerzet. Met 34fps is hij de enige telefoon die de T-Rex-test vloeiend kan laten zien.

Bij de 3DMark-test Ice Storm Unlimited is hetzelfde beeld te zien; de Z1 Compact doet het superieur en zet de hoogste score neer. Andere toestellen moeten het doen met iets tot veel lagere scores. Als games over een paar jaar meer grafische kracht vragen, zal de Z1 Compact die games vaker vloeiend kunnen weergeven dan andere toestellen van deze generatie.

Androbench - random read
Telefoon / TabletDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Xperia Z1 Compact
*******
13,56
Sony Xperia Z Ultra
*******
13,34
Sony Xperia Z1
*******
12,91
HTC One mini
******
11,23
Nexus 5
*****
10,64
Xiaomi Mi 2S
*****
9,92

Sony heeft ook niet op het geheugen beknibbeld. De doorvoersnelheid van het geheugen is eveneens hoog en daarmee torent de Z1 Compact ook op dit gebied boven de concurrentie uit. De verschillen met andere Sony's zijn klein, maar de Nexus 5 en andere 'compacte' telefoons hebben het nakijken.

Androbench - random write
Telefoon / TabletDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Xperia Z1 Compact
*******
1,65
Sony Xperia Z Ultra
******
1,40
Sony Xperia Z1
******
1,35
HTC One mini
*****
1,14
Nexus 5
****
0,85
Xiaomi Mi 2S
***
0,72

Software en skin

Sony legt op al zijn toestellen een skin over Android heen. Onder meer het lockscreen, homescreen, hoofdmenu en uiterlijk van menu's en instellingen zien er anders uit, al werken ze niet anders dan bij stock Android. Het is vooral een wijziging in uiterlijk en minder in functionaliteit.

De Z1 Compact draait op Android 4.3 Jelly Bean, maar krijgt in de nabije toekomst een update naar Android 4.4. Wanneer die precies komt, is nog onduidelijk; vaak doet Sony dat enkele maanden na de toestelrelease.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Samsung en LG maakt het Japanse bedrijf nauwelijks gebruik van felle kleuren in zijn skin. De nadruk ligt op zwart en grijstinten, gecombineerd met veel blauw. Wat eveneens dicht bij Google blijft, is de navigatiemethode. Sony kiest ook bij de Z1 Compact weer voor onscreen-knoppen in een balk onderaan, met achtereenvolgens de terugknop, de homeknop en een knop voor multitasken.

Het voordeel van onscreen-knoppen is dat ze kunnen meedraaien en kunnen verdwijnen als ze niet nodig zijn, zoals bij het bekijken van video's of gamen. Het nadeel is echter dat ze bij normaal gebruik een deel van het scherm innemen, waardoor je effectief een scherm van rond de 4" overhebt.

Op het vlak van functionaliteit is de software die Sony met de Z1 Compact meelevert niet sterk veranderd ten opzichte van eerdere telefoons. Het is nog steeds mogelijk om vanuit het multitaskingmenu Mini Apps te starten, een soort drijvende widgets. Deze kennen we ook van onder meer Samsung-tablets. Daarnaast zijn de meeste standaard-Android-apps, zoals de muziekspeler en videospeler, vervangen door een versie van Sony, met een nieuw uiterlijk en extra functionaliteit.

Sony heeft net als vrijwel alle andere in Nederland verkrijgbare Android-smartphones de Google-suite van applicaties aan boord en heeft dus standaard toegang tot de Play Store, Google Maps met navigaties en de digitale assistent Google Now. Gebruikers kunnen Google Now starten door vanaf de homeknop op het scherm omhoog te vegen.

De software van Sony is vooral handig voor mensen die op verschillende apparaten gebruikmaken van de diensten van Sony, zoals Music Unlimited, Video Unlimited en PlayStation-diensten. Een handige toevoeging voor iedereen is bijvoorbeeld Smart Connect, waarmee je kunt instellen wat er gebeurt als bijvoorbeeld de lader of een hoofdtelefoon wordt aangesloten. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat Spotify start als je de oordopjes aansluit.

Screenshot Sony Xperia Z1 Compact Screenshot Sony Xperia Z1 Compact Screenshot Sony Xperia Z1 Compact Screenshot Sony Xperia Z1 Compact Screenshot Sony Xperia Z1 Compact Screenshot Sony Xperia Z1 Compact Screenshot Sony Xperia Z1 Compact Screenshot Sony Xperia Z1 Compact Screenshot Sony Xperia Z1 Compact Screenshot Sony Xperia Z1 Compact Screenshot Sony Xperia Z1 Compact Screenshot Sony Xperia Z1 Compact Screenshot Sony Xperia Z1 Compact

Toetsenbord

Sony lijkt niet zoveel meer te sleutelen aan zijn toetsenbord. Het heeft nog altijd dezelfde look en functionaliteit als een jaar geleden, en uiteraard de prettige instelmogelijkheden en 'instelwizard'.

Dat gezegd hebbende valt op dat het toetsenbord van Sony verre van ideaal is. Het heeft weliswaar de nodige instelmogelijkheden, maar wat gebruik en snelheid betreft bevalt het toetsenbord van Google voor Android ons beter en wie eenmaal gewend is aan een eigen toetsenbord als Swiftkey, zal het lastig vallen hieraan te wennen. Dat heeft veel te maken met het feit dat het toetsenbord agressief of juist helemaal niet trilt bij elke aanraking. Door de lengte en intensiteit van de trilling wacht je automatisch even met verder tikken. Bovendien lijkt het minder exact dan sommige andere toetsenborden.

Op Android zit echter niemand vast aan een toetsenbord. Vanuit de Play Store zijn andere toetsenborden gemakkelijk te installeren en te gebruiken. Misschien steken fabrikanten er daarom minder tijd en moeite in.

Screenshot toetsenbord Xperia Z1 Compact

Browser

De browser in de Xperia Z1 Compact is Chrome van Google. De interface van Chrome liep al even vooruit op die van de stock browser, maar inmiddels is ook de snelheid in orde. Het enige wat we nog missen is een functie die de breedte van de tekst automatisch aanpast als je inzoomt, zoals de browser van HTC doet. Voor de rest is het een prima keuze om Chrome te gebruiken.

Peacekeeper
Telefoon / Tabletin Punten, hoger is beter
Sony Xperia Z Ultra
*******
875,50
Sony Xperia Z1
*******
857,00
Nexus 5
*******
830,00
Xperia Z1 Compact
*******
820,00
Xiaomi Mi 2S
******
717,00
HTC One mini
*****
590,00
Samsung Galaxy S4 mini
****
524,00
Sony Xperia Z
***
386,00

De Xperia Z1 Compact scoort met 820 punten zoals verwacht op browsertest Peacekeeper. Hierop zie je ook duidelijk het verschil met de andere 'kleinere' smartphones, zoals de S4 mini en One mini.

Kraken 1.1
Telefoon / TabletIn milliseconden, lager is beter
Sony Xperia Z1
**
6978
Nexus 5
**
7381
Xperia Z1 Compact
**
7734
Sony Xperia Z Ultra
***
9694
Samsung Galaxy S4 mini
****
14095
HTC One mini
*****
16234
Xiaomi Mi 2S
*****
16474
Sony Xperia Z
*******
22539

Kraken, de browsertest van Mozilla, draait als een trein op de Z1 Compact en hij scoort dan ook ongeveer zo goed als mag worden verwacht met een Snapdragon 800 aan boord. Daarmee laat hij veel concurrenten achter zich.

Alternatieven

De Xperia Z1 Compact kost op het moment van schrijven rond de 500 euro en dat is veel geld voor een kleine telefoon. Het is te merken dat er high-end hardware in deze compacte telefoon zit. Een tweede telefoon als de Z1 Compact is er niet op de Nederlandse markt, maar deze alternatieven zijn voor geïnteresseerden vermoedelijk het overwegen waard.

4.5 van 5 sterren
OnbekendMobiele telefoons Xiaomi Mi-Two S 32GB
Xiaomi Mi-Two S 32GB

Het meest voor de hand liggende alternatief voor de Z1 Compact is de Mi2S van Xiaomi. Dit toestel draait op Miui en heeft net als de Z1 Compact een 4,3"-scherm met 720p-resolutie. De Mi2S heeft met de Snapdragon 600 wel een iets minder indrukwekkende soc en heeft bovendien een veel mindere camera. Hij kost ook iets minder; je kunt hem online voor rond 300 euro vinden.

4.5 van 5 sterren
OnbekendMobiele telefoons LG Nexus 5 16GB Wit
LG Nexus 5 16GB Wit

De Nexus 5 is hardwarematig deels gelijk aan de Z1 Compact met zijn Snapdragon 800 en 2GB geheugen, maar het scherm en het toestel zijn groter, de camera is minder en verder draait de Nexus 5 stock Android. De Nexus 5 is iets goedkoper en verkrijgbaar voor iets onder 400 euro.

4.5 van 5 sterren
OnbekendMobiele telefoons Motorola Moto X Zwart
Motorola Moto X Zwart

De Moto X is niet in Nederland verkrijgbaar, maar hij is wel te importeren uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk of Duitsland en werkt dus op Nederlandse netwerken. Hij is ongeveer even groot als de Z1 Compact, maar heeft een groter scherm, van 4,7". De Moto X heeft geen indrukwekkende hardware, maar wel een op papier redelijke camera en bovendien stock Android met enkele features die het toestel onderscheiden van de concurrentie, zoals het bekijken van notificaties op het scherm zonder dat het scherm ingeschakeld hoeft te worden.

3.5 van 5 sterren
OnbekendMobiele telefoons Samsung Galaxy S4 Mini Zwart
Samsung Galaxy S4 Mini Zwart

De Galaxy S4 mini is op het oog een kleinere versie van de Galaxy S4, maar schijn bedriegt. Het toestel heeft een scherm met een lagere resolutie dan de Z1 Compact en een minder krachtige processor, en beschikt over lang niet alle features van de grotere S4. Hij is, vermoedelijk daardoor, wel een stuk goedkoper dan de Z1 Compact.

4 van 5 sterren
OnbekendMobiele telefoons HTC One Mini Zilver
HTC One Mini Zilver

De HTC One mini is ook geen kleinere versie van de One, maar hij lijkt er wel op. De One mini heeft net als de Z1 Compact een 4,3"-scherm met 720p-resolutie, maar de soc is een Snapdragon 400 en dus grafisch tot veel minder in staat. Ook heeft HTC enkele features van de One niet ingebouwd, zoals optische beeldstabilisatie in de camera. Hij is wel goedkoper dan de Z1 Compact.

Specificaties en fotogalerij

Merk en uitvoering
Categorie Mobiele telefoons
Merk Sony
Serie Xperia
Product Sony Xperia Z1 Compact
Uitvoering Z1 Compact
Afbeeldingen
Toestel
Telefoonmodel Bar
Gsm-besturingssysteem Android
Versie besturingssysteem Google Android 4.3
Uiterlijke kenmerken
Kleuren Zwart
Behuizing
(water-/stootvast)
Spatwaterdicht, Waterdicht
Gewicht (gram) 137g
Lengte 127mm
Breedte 64,9mm
Hoogte / Diepte 9,5mm
Beeldscherm
Schermdiagonaal 4,3"
Schermresolutie 1280x720 (HD Ready 720p)
Invoermethode Touchscreen
Schermtype LCD
Multitouch Ja
Touchscreentechniek Capacitief
Secundair scherm Nee
Camera
Cameraresolutie 20,7Mp
Camera-autofocus Ja
Gsm-flitsertype Enkele led
Resolutie video-opname 1280x720 (HD Ready 720p)
Functionaliteit
Berichten E-mail, mms, sms
Afspeelmogelijkheden Audio, Video
GPS Ja
Verbindingen
WiFi aanwezig Ja
Verbinding (wlan) 802.11b, 802.11g, 802.11n
Bluetooth aanwezig Ja
Bluetooth-versie Bluetooth 4.0
GSM-Connector 3,5mm-headset
Technische kenmerken
GSM-Chipset Qualcomm Snapdragon 800 (MSM8974)
Processorsnelheid 2,2GHz
CPU-core Quadcore
Werkgeheugen 2GB
Geheugenkaart (Mobiel) micro-SD, micro-SDHC
Accu
Gesprekstijd 18u
Stand-by-tijd 670u
Accucapaciteit (mAh) 2.300mAh
Overige specificaties
Bijzonderheden IP58-rating
Specs van fabrikant Productinformatie van de fabrikant

Fotogalerij

Screenshot fotosoftware Sony Xperia Z1 Compact Screenshot fotosoftware Sony Xperia Z1 Compact Screenshot fotosoftware Sony Xperia Z1 Compact Screenshot fotosoftware Sony Xperia Z1 Compact Screenshot fotosoftware Sony Xperia Z1 Compact Screenshot fotosoftware Sony Xperia Z1 Compact Screenshot fotosoftware Sony Xperia Z1 Compact Screenshot fotosoftware Sony Xperia Z1 Compact Foto gemaakt met Sony Xperia Z1 Compact Foto gemaakt met Sony Xperia Z1 Compact Foto gemaakt met Sony Xperia Z1 Compact Foto gemaakt met Sony Xperia Z1 Compact Foto gemaakt met Sony Xperia Z1 Compact Gamut Sony Xperia Z1 Compact Foto gemaakt met Sony Xperia Z1 Compact Foto gemaakt met Sony Xperia Z1 Compact Foto gemaakt met Sony Xperia Z1 Compact Foto gemaakt met Sony Xperia Z1 Compact Foto gemaakt met Sony Xperia Z1 Compact Foto gemaakt met Sony Xperia Z1 Compact Foto gemaakt met Sony Xperia Z1 Compact Foto gemaakt met Sony Xperia Z1 Compact Screenshot Sony Xperia Z1 Compact Screenshot Sony Xperia Z1 Compact Screenshot Sony Xperia Z1 Compact Screenshot Sony Xperia Z1 Compact Screenshot Sony Xperia Z1 Compact Screenshot Sony Xperia Z1 Compact Screenshot Sony Xperia Z1 Compact Screenshot Sony Xperia Z1 Compact Screenshot Sony Xperia Z1 Compact Screenshot Sony Xperia Z1 Compact Screenshot Sony Xperia Z1 Compact Screenshot Sony Xperia Z1 Compact Screenshot Sony Xperia Z1 Compact Screenshot Sony Xperia Z1 Compact Screenshot Sony Xperia Z1 Compact Screenshot Sony Xperia Z1 CompactScreenshot Sony Xperia Z1 CompactScreenshot Sony Xperia Z1 Compact
Screenshot Sony Xperia Z1 Compact Screenshot Sony Xperia Z1 Compact Screenshot Sony Xperia Z1 Compact Screenshot Sony Xperia Z1 Compact Screenshot Sony Xperia Z1 Compact Screenshot Sony Xperia Z1 Compact Screenshot Sony Xperia Z1 Compact Screenshot Sony Xperia Z1 Compact Screenshot Sony Xperia Z1 Compact Sony Xperia Z1 Compact Sony Xperia Z1 Compact Sony Xperia Z1 Compact Sony Xperia Z1 Compact Sony Xperia Z1 Compact Sony Xperia Z1 Compact Sony Xperia Z1 Compact Sony Xperia Z1 Compact Sony Xperia Z1 Compact Sony Xperia Z1 Compact Sony Xperia Z1 Compact Sony Xperia Z1 Compact Sony Xperia Z1 Compact Sony Xperia Z1 Compact Sony Xperia Z1 Compact Sony Xperia Z1 Compact Sony Xperia Z1 Compact

Conclusie

Het is eindelijk zover; een grote en bekende fabrikant van Android-telefoons heeft een kleine smartphone gebouwd met high-end componenten. Wie Android prefereert, maar liever een kleiner scherm en kleinere telefoon heeft, kan eindelijk zo'n toestel kopen. En dat werd hoog tijd.

Sony heeft op geen enkel element beknibbeld. Op alle gebieden, grafische kracht, accu, camera, geheugen en scherm, scoort de Xperia Z1 Compact een dikke voldoende. Het is echt een kleinere versie van de Z1 en is in belangrijke opzichten zelfs een stuk beter. Nadeel blijft dat het glas aan de voor- en achterkant breekbaar kan zijn en snel krast.

Buiten dat hopen we dat Sony de weg heeft vrijgemaakt voor andere fabrikanten om hetzelfde te doen. Samsung, HTC, LG, Huawei… wat ons betreft mogen ze allemaal met zulke modellen komen, zodat iedereen de keuze heeft uit grote en kleinere telefoons met dezelfde kenmerken en specificaties. Hoe groter telefoons worden, hoe meer die keuze nodig zal zijn.

We zien deze trend al een tijdje. De Galaxy S4 mini en HTC One mini waren aardige pogingen, maar Sony heeft de kleinere Android-telefoon in één klap groots gemaakt. De Z1 Compact is veruit de beste Sony-smartphone ooit en een van de beste Android-toestellen tot nu toe. Totdat de concurrenten met soortgelijke modellen komen, is de Xperia Z1 Compact op het gebied van kleinere Android-telefoons de enige geloofwaardige keuze, maar je moet wel ongeveer evenveel neerleggen als voor een vergelijkbare, grotere telefoon.

Samengevat

De Xperia Z1 Compact is de enige in zijn soort: het is de enige compacte high-end Android-telefoon. Wil je dus een snelle en luxe Android-smartphone met de grootte van ongeveer een iPhone, is dit de meest logische keuze. De accuduur is ver bovengemiddeld, het ontwerp is mooi en het scherm is bovengemiddeld goed. Wel is hij aan de dure kant en krast de behuizing snel. Gelukkig is de achterkant van plastic en dat scheelt in de breekbaarheid ten opzichte van voirge Sony's.

Pluspunten

  • Goede accuduur
  • Mooi ontwerp, voelt goed in de hand
  • Scherm ziet er prima uit

Minpunten

  • Prijs aan de hoge kant
  • Veel glas, kan breekbaar zijn
  • Behuizing krast snel

Eindoordeel

Tweakers zegt: 9

Reacties (180)

180
166
106
13
1
39
Wijzig sortering
Ik vind toch dat Tweakers (zoals bijna elke andere review site) bezig is aan een campagne tegen Sony. Laat ik het zo zeggen, bij Sony toestellen worden de "minpunten" sterk vergroot. Vanaf de preview van deze telefoon werd door Tweakers gespeculeerd over een eventueel slechte prestaties van de accu, omdat deze veel te klein zou zijn... Nu blijkt juist dat dat juist een van de sterkste punten van de telefoon is. Ook zou het toestel te dik zijn.

Bovendien werd er altijd gezeurd over klepjes voor de micro-usb en de headphone jack. Sony heeft dat na de Xperia Z aangepast door een headphonejack zonder klep in te bouwen en de magnetische oplaadpunten aan de zijkant.

Er was ook veel ophef over het feit dat Sony de fysieke camera knop had weg gelaten. Deze is na Xperia Z weer terug gekomen. Maar Sony krijgt nergens credits dat ze naar de consument hebben geluisterd en nog belangrijker, vind ik, dat ze een technisch hoogstandje hebben uitgehaald door een telefoon te maken met een fysieke camera knop en een open headphonejack die waterdicht is.

Voor mij komen de 3 genoemde minpunten in deze review ook uit de lucht vallen. Hoezo prijzig? hij is nog altijd dik en dik goedkoper dan de iphone, en een vergelijk met de S4 mini en One mini is onlogisch qua specs.

Veel glas, kan breekbaar zijn? en waarom staat er bij Samsung niet: Veel plastic, voelt goedkoop aan? Ik vind dit een kwestie van smaak en de keuze die je als consument maakt. Je ziet bij een iphone review ook niemand zeuren dat het van glas is/was. Weer typisch gevalletje Sony afkraken.

Behuizing krast snel? (misschien enige terechte kritiek) Ik zie de frame als behuizing in dit geval. Denk dat eerder de voor en achterkant wordt bedoeld. Ok Sony glas is blijkbaar kras gevoelig maar daar heb je hoesjes en beschermfolie voor.

Je kan ook zeggen dat Sony meestal niet de eerste is die met een update komt voor zijn telefoons, maar er is een duidelijke verbetering zichtbaar in het afgelopen jaar. Wat ik veel belangrijker vind is, ALS Sony met een update komt, hoeft het niet meteen terug getrokken worden omdat het vol zit met bugs.

Ik ga niet beweren dat Sony de beste smartphone maker is, dat moet iedereen voor zichzelf bepalen. Wel vind ik dat review sites ook het fijne aan Sony telefoons moeten promoten en niet de kleine minpuntjes opblazen en vergroten. Laten we eerlijk wezen, jullie geven de telefoon bijna 5 sterren, maar uit de review, zowel tekst als video, komt dat echt niet naar voren.
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @Ariiiin6 februari 2014 14:01
Ik vind toch dat Tweakers (zoals bijna elke andere review site) bezig is aan een campagne tegen Sony.
Huh?
Vanaf de preview van deze telefoon werd door Tweakers gespeculeerd over een eventueel slechte prestaties van de accu, omdat deze veel te klein zou zijn... Nu blijkt juist dat dat juist een van de sterkste punten van de telefoon is.
En wat staat er als pluspunt in de scorekaart? Goede accuduur. Dikke pluim dus voor Sony.
Sony heeft dat na de Xperia Z aangepast door een headphonejack zonder klep in te bouwen en de magnetische oplaadpunten aan de zijkant.
Klopt, en daar hebben we het al over sinds de preview van de Z1. En ook hier in deze review weer. Behalve de magnetische oplaadpunten, die zijn helaas niet voor de normale lader (en vereist dus de aanschaf van een accessoire - in dit geval een dock)
Voor mij komen de 3 genoemde minpunten in deze review ook uit de lucht vallen. Hoezo prijzig?
Ik weet niets van jouw inkomen, maar voor veel smartphoneliefhebbers is 500 euro simpelweg veel geld, zeker gezien het feit dat je 'maar' een 4,3"-telefoon krijgt. Daar kun je van alles tegenin brengen, maar als dit scherm niet goedkoper is dan dat van de Z1, heeft Sony ergens iets fout gedaan. Ik vermoed dan ook dat hij snel in prijs zal zakken, maar daar kan ik niet op speculeren. Voordat je hier verwijst naar de iPhone: zowel de 5s als 5c kregen als minpunt de prijs mee (en een dik minpunt ook), waarbij de titel van de iPhone 5c-review 'niet genoeg waar voor je geld' was. Ook de Note 3 vonden we te duur bijvoorbeeld. De Nexus-telefoons en -tablets en de Chinese smartphones hebben opnieuw gedefinieerd wat je mag verwachten voor je geld, denk ik.
Veel glas, kan breekbaar zijn? en waarom staat er bij Samsung niet: Veel plastic, voelt goedkoop aan?
Uit de review van de Galaxy S4:
Het materiaalgebruik is bij beide toestellen hetzelfde. De S4 is gemaakt van polycarbonaat, een soort kunststof. Ook de metaal ogende zijkant is gemaakt van kunststof. Het voordeel van het materiaal is dat het licht en goedkoop is, het nadeel is dat alle vingerafdrukken zichtbaar zijn en dat het relatief snel krassen vertoont. De S4 voelt iets luxer aan dan de S III, maar niet per se beter. Sommigen bleken een voorkeur te hebben voor de S III vanwege de comfortabele rondingen, anderen vinden de S4 juist beter. Het is lastig een afweging te maken, maar beide roepen in elk geval geen 'wow'-gevoel op.
Dat lijkt me duidelijk.
Behuizing krast snel? (misschien enige terechte kritiek) Ik zie de frame als behuizing in dit geval. Denk dat eerder de voor en achterkant wordt bedoeld. Ok Sony glas is blijkbaar kras gevoelig maar daar heb je hoesjes en beschermfolie voor.
Daarom noem ik ook expliciet dat een hoesje aan te raden is als je hem mooi wilt houden. Maar toch: liever heb je dat niet nodig :)
Je kan ook zeggen dat Sony meestal niet de eerste is die met een update komt voor zijn telefoons, maar er is een duidelijke verbetering zichtbaar in het afgelopen jaar. Wat ik veel belangrijker vind is, ALS Sony met een update komt, hoeft het niet meteen terug getrokken worden omdat het vol zit met bugs.
Eens. De updates bevatten vaak vernuftige nieuwe features of wezenlijke verbeteringen. Sony is een van de prettigste fabrikanten qua updates. Al had ik wel gewild dat het duidelijker was hoe lang ze welke toestellen ondersteunen. De Xperia T is nu bijvoorbeeld end-of-life qua support, de Galaxy S III niet. En die laatste is een paar maanden ouder. Had ik niet verwacht.
Laten we eerlijk wezen, jullie geven de telefoon bijna 5 sterren, maar uit de review, zowel tekst als video, komt dat echt niet naar voren.
Geen telefoon is perfect of zal dat ooit zijn. In de beoordeling heb ik meegenomen dat Sony hiermee iets nieuws probeert en daarom kudos verdient. Bovendien is het op veel belangrijke punten (accu, scherm, merendeels camera) een uitstekend toestel is.

Als je juichverhalen wilt lezen: sorry, dat is gewoon niet mijn stijl. Net als afkraakverhalen. Elk toestel dat ik tot nu toe onder handen heb genomen - honderden in de afgelopen 5,5 jaar - hebben plus- en minpunten. Iedereen weegt die plus- en minpunten anders, ik probeer simpelweg aan te voelen wat veel mensen belangrijk vinden, maar het is niet aan mij om een lekker klikbaar Google-optimized verhaal met als centrale zin 'Sony blows away the competition' te schrijven. Mijn reviews, en die van mijn collega's ook, zijn altijd genuanceerd, met aandacht voor zowel de plus- als minpunten, zodat iedereen die het leest een geïnformeerde keuze kan maken over dit toestel. Daar gaat het mij om.

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 22 juli 2024 18:59]

Huh?
Nou daar is tijd geleden lang over geschreven dat partijen als Samsung studenten en review sites betalen voor een positieve review en het afkraken van de concurrenten. Ik wil niet zo ver gaan om te zeggen dat Tweakers daar onder valt, maar kan me voorstellen dat jullie deze partijen te vriend willen houden en daarom kritischer zijn op de concurrentie (Nogmaals, alleen om even aan te geven dat dit soort praktijken wel degelijk gebeuren en niet om te beweren dat Tweakers daar aan mee doet)
De Xperia T is nu bijvoorbeeld end-of-life qua support, de Galaxy S III niet. En die laatste is een paar maanden ouder. Had ik niet verwacht.
Dit is gewoon feitelijk onjuist. De update naar 4.3 voor de Xperia T is eind November aangekondigd. Hij zou eind december verschijnen maar de laatste officiële bericht van Sony is dat deze begin Feb. komt. Sony heeft verder geen mededeling gedaan over het wel of niet updaten van Xperia T naar 4.4.

Bron:http://www.gsmhelpdesk.nl/read.php?id=9332
Ik weet niets van jouw inkomen, maar voor veel smartphoneliefhebbers is 500 euro simpelweg veel geld, zeker gezien het feit dat je 'maar' een 4,3"-telefoon krijgt. Daar kun je van alles tegenin brengen, maar als dit scherm niet goedkoper is dan dat van de Z1, heeft Sony ergens iets fout gedaan.
Dat noem ik dus niet objectief. Mensen moeten daar zelf een oordeel over vormen. Jij vindt 500 teveel maar ik niet. Jij kan als objectieve reviewer de telefoon niet als duur gaan bestempelen gebaseerd op je eigen mening.

Bovendien je pakt de introductie / pre-order prijs en je vergelijk hem met een gestabiliseerde prijs van een product die langer op de markt is.

En dat je 'maar' een 4.3 inch scherm voor terug krijgt is typisch wat ik bedoelde met "minpunten uitvergroten". Je zegt dus eigenlijk leuk en aardig all die features, de soc, geheugen, RAM, camera, bouwkwaliteit , waterdichtheid, goed scherm... maar ach 500 euro is teveel voor een telefoon van 4,3 inch.

SD-kaart slot ook zo'n verhaal. Zit het er wel op, ok jongens dit is normaal. Had die er niet op gezeten hadden jullie hem de grond ingeboord.

God zij dank zijn we iig van dat gezeik over wel of niet kunnen vervangen van de batterij af. Maar als je een objectieve review wil posten dat hoor je dus deze 2 punten ook in mee moeten nemen en niet selectief zijn.

In de video review zeg je ook, software prima, maaaaar Sony levert veel eigen diensten mee. Dat is ook weer zo subjectief als t maar kan. Ik vind dat wat Sony aan eigen diensten meelevert best nuttig is en het aantal valt reuze mee vergeleken met de bloatware van andere fabrikanten. Punt is dat je daar dus weer subjectief bezig bent.
Geen telefoon is perfect of zal dat ooit zijn.
Eens.. maar dat geldt ook voor reviews :)

[Reactie gewijzigd door Ariiiin op 22 juli 2024 18:59]

Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @Ariiiin6 februari 2014 20:24
Reageer vanaf mobiel, dus quoten is even lastig.

Over de studenten-alinea: dat gebeurt in de industrie, maar eigenlijk alleen bij sites die niet groot genoeg zijn om aparte mensen op sales te hebben (en waarbij de reviewers dus de sales doen) ; vaak zijn kleinere sites ook afhankelijk van Google-verkeer en hebben ze er weinig belang bij om kritisch te zijn. Ze moeten immers leven van hun eigen sales.
Wij zijn verrekt groot, zelfs als je het internationaal bekijkt. Wij bewaken de grenzen tussen redactie en commercie streng en de uitgever staat daar volledig achter. Er is dus geeneens spanning op dit gebied, het gebeurt gewoon niet. Als ik te weinig kritisch zou zijn, verliezen we het vertrouwen van lezers en dag is ons meer waard - ethisch en financieel op lange termijn - dan het slijmen bij een fabrikant.

Over de prijs: de Nexus 5 kost 400 euro, meest vergelijkbare toestel (Xiaomi Mi2s) onder 300 euro. Dus ja, tegenover sommige alternatieven is het duurder. Zeg niet dat het het niet waard is, maar het is een punt van afweging in het nadeel van de Z1C. Met een prijs van 400E had het er anders uitgezien.

Sd-slot is niet normaal en zeker een pluspunt en een vervangbare accu had dat ook geweest.

De bloatware op Sony is niet zo erg als bij Samsung, maar aantal diensten is fors - en de meeste mensen gebruiken ze niet. Ik reken het ze niet echt aan, want het is de manier om die diensten te pushen. Het heeft geen nadelige invloed op het toestel en dat is belangrijk.

Haha, je hebt gelijk, geen review is perfect. Gelukkig maar, er moet iets te verbeteren overblijven voor ons.
Ik weet niets van jouw inkomen, maar voor veel smartphoneliefhebbers is 500 euro simpelweg veel geld, zeker gezien het feit dat je 'maar' een 4,3"-telefoon krijgt. Daar kun je van alles tegenin brengen, maar als dit scherm niet goedkoper is dan dat van de Z1, heeft Sony ergens iets fout gedaan. Ik vermoed dan ook dat hij snel in prijs zal zakken, maar daar kan ik niet op speculeren. Voordat je hier verwijst naar de iPhone: zowel de 5s als 5c kregen als minpunt de prijs mee (en een dik minpunt ook), waarbij de titel van de iPhone 5c-review 'niet genoeg waar voor je geld' was. Ook de Note 3 vonden we te duur bijvoorbeeld. De Nexus-telefoons en -tablets en de Chinese smartphones hebben opnieuw gedefinieerd wat je mag verwachten voor je geld, denk ik.
Ik vind niet dat Sony wordt afgekraakt hier op tweakers.net door de redactie, maar ik vind de prijs niet schrikbarend hoog. Ik kan me namelijk goed voorstellen dat dezelfde specs in een kleinere behuizing gieten niet vanzelf gaat en extra geld kost. Dat het scherm dan minder kost zal ongetwijfeld waar zijn, maar dit heft elkaar wellicht op? Al met al krijg je gewoon wel een high end smartphone voor 500 euro, niet een heel schrikbarende prijs.
Hoe luidt het eindoordeel van de review? 'Zeer goed' toch?
en terecht ook... maar dat is mijn punt niet. Heel oppervlakkig gezien staan er 3 plus punten tegenover 3 minpunten. In de video wordt er veel aandacht en tijd besteed aan het noemen van minpunten. De plus punten, ach dat hebben ze eindelijk eens voor elkaar zeggen ze dan.

Dit is de iphone killer waar we het hier over hebben. Waarom niet dit vermelden? In december 2013 zijn er meer Z1 compacts verkocht in Japan dan iphone 5s en 5c. Dat zegt veel denk ik.

Bron: http://www.phonearena.com...-bread-and-butter_id50741
Anoniem: 572916 @Ariiiin6 februari 2014 13:50
Die iphone, die hij "kilt", had ook 3 plus-, en 3 min-punten in de tweakers review.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 572916 op 22 juli 2024 18:59]

en terecht ook... maar dat is mijn punt niet. Heel oppervlakkig gezien staan er 3 plus punten tegenover 3 minpunten. In de video wordt er veel aandacht en tijd besteed aan het noemen van minpunten. De plus punten, ach dat hebben ze eindelijk eens voor elkaar zeggen ze dan.

Dit is de iphone killer waar we het hier over hebben. Waarom niet dit vermelden?
Omdat dat niet waar is. De iPhone is stukke beter en mooier afgewerkt, lichter, loopt kwa gebruikservaring/snelheid rondjes om deze telefoon, krijgt 3 jaar updates i.p.v. wss maar 1 als je geluk hebt bij Sony, meer mooiere apps, hoge inruilwaarde, veel meer accessoires, etc.

Daarom vind ik 500 euro nog best wel aan de hoge kant voor deze Sony. Voor 150 meer heb je..... precies, een iPhone 5S :)
Ik ben het helemaal met je eens Ariiiin!
De minpunten worden door Tweakers vergroot wat jammer is.

Ik mis ook een vergelijking met de iphone 5s.. ik denk toch echt dat de Sony Z1C daar een goede vervanger voor is.
Ook wordt er geen rekening gehouden dat deze telefoon waterdicht is en dat bijna niet als pluspunt wordt gezien..
Ik vind de prijs geen minpunt aangezien de S4 mini waar hij me verleken wordt ook 500+ euro was in de pricwatch toen die uitkwam.
De Xperia Z1C heeft veel meer te bieden dan de S4 mini.

Verder een goede review met de standaard benchmarks wat leuk is maar op sommige punten toch altijd te uitgebreid. Sommige punten uit een benchmark zijn niet boeiend voor de gemiddelde persoon niet denk ik..(denk aan Contrast,Kleurtemperatuur en gemiddelde kleurfout) Iedereen heeft een eigen mening of het scherm wel of niet scherp helder of mooi is...

heb de telefoon al in mijn handen gehad als ik mag verlengen binnekort gaat dit hem worden! :)
Ik ben het helemaal met je eens Ariiiin!
De minpunten worden door Tweakers vergroot wat jammer is.
Dit doen ze netzogoed ook bij Iphone of samsung toestellen.
Ik denk dus dat je kritiek een beetje ongegrond is,
en dat het goed is dat een redactie kritisch is.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 572916 op 22 juli 2024 18:59]

Erg mooi toestel. Ze hadden me over de streep kunnen trekken als ze het scherm 4.5" hadden gemaakt in dezelfde behuizing. Dat had moeten als je naar de grootte van de randen kijkt.
Het schijnt ook te maken te hebben met de implementatie van de waterdichte kenmerken van de body, dat de deels zo dicht zijn, en aan de boven en onderkant van het scherm zoveel ruimte zit...
lijkt me dat dit wel sterker is. over de z en z1 zijn ontzettend veel klachten binnen gekomen over zonder reden gebroken schermen. hopelijk heeft deze daar geen last van.

mooi ding even een maandje wachten tot ie iets goedkoper is. een paar gebruikers reviews afwachten. maar conclusie zal hoogstwaarschijnlijk zijn dit wordt mijn nieuwe telefoon. :)
De Xperia Z1 heeft ook redelijk grote bezels, maar heb zelf nog niet meegekregen dat ze zo extreem vaak kapot gaan. Terwijl veel mensen in mijn omgeving een Xperia Z/Z1/Z Ultra hebben. Zelf vind ik wat grotere bezels prettig om niet met mijn vingers op het scherm te zitten.

Ik zou je niet laten afschrikken door het draadloos laden, via zo'n magnetisch kabeltje gaat dat perfect. Ook de krassen op de schermen zijn onzin. Er zit een folie op die wat makkelijker krast, maar dat is niet het scherm zelf wat vaker wordt opgemerkt wordt, maar nooit door Tweakers wordt erkend. Dit lijkt vaker een probleem te zijn bij Sony reviews hier.

Het scherm van de Xperia Z1 was volgens meerdere reviewers aanzienlijk beter dan ze hier vertelden. Geruchten gingen er dan ook over dat er twee type schermen waren, maar er is nooit een ander toestel getest. Als ik de Xperia Z1 naast dit model houd kan ik niet zeggen dat er schrikwekkende verschillen inzitten.
Ik snap eigenlijk niet dat iedereen bij dit toestel over de grote bezels valt, terwijl dit bij de iPhone niet anders is. Aan de zijkanten zou het smaller mogen, maar zeker aan de onderkant zou ik het onhandig vinden als er geen ruimte is om het toestel vast te kunnen houden zonder het scherm aan te raken.

Ik blijf het trouwens wel jammer vinden dat veel Android toestellen van een fysieke home button afgestapt zijn. Er is bij de Z1C onder het scherm nog ruimte genoeg om dit toe te passen. Maar ik dacht dat de Z1C wel ondersteuning biedt voor het dubbeltikken op het scherm om deze te activeren.

[Reactie gewijzigd door SToRM666 op 22 juli 2024 18:59]

Ik blijf het trouwens wel jammer vinden dat veel Android toestellen van een fysieke home button afgestapt zijn. Er is bij de Z1C onder het scherm nog ruimte genoeg om dit toe te passen.
dat is dan ook een keuze van google en niet van de fabrikanten, aangezien google wilde dat dit volledig softwarematig afgehandeld zou worden.
Maar er zijn nog toestellen, zoals die van Samsung, die het wel hebben. Dus het is nog zeker wel mogelijk.
Dat wil niet zeggen dat de fabrikanten verplicht zijn onscreen knoppen te hanteren. Dit is een keuze van Sony zelf en zie je terug in al hun laatste toestellen
Anoniem: 449164 @THID6 februari 2014 17:14
En ook handig als je bijvoorbeeld een filmpje kijkt in landscape, ik druk nog erg vaak op de home button van mijn Huawei.
Ik snap eigenlijk niet dat iedereen bij dit toestel over de grote bezels valt, terwijl dit bij de iPhone niet anders is.
Omdat dat niet dezelfde groep mensen zijn?

Zelf kan een bezel me niet klein genoeg, de LG G2 en S4 zijn al erg ver maar ook daar zit imho nog veel te veel nutteloze ruimte (vooral bovenaan).
Zo heel veel smaller kan de bezel aan de bovenkant van de G2 niet hoor, mede door de speaker grill en de front facing camera. Aan de onderkant is wel genoeg ruimte voordat de kromming van het toestel begint.
De hoogte van de cam + speaker is maar 1/3de van de bezel er kan dus gewoon 66% vanaf!

Onder is het wel fijn eigenlijk, ookal had ik daar het liefst nog fysieke knoppen gezien :D

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 18:59]

Ook @SToRM666
Iedereen zeurt bij dit soort telefoons over grote bezels omdat deze toestellen de limiet opzoeken. Hoe groot kun je een telefoon maken zonder dat hij onhandelbaar wordt? Die paar extra mm in de bezels zijn dan strontvervelend. Het voegt immers niets toe in de afweging groter scherm/groter toestel.

Ik heb zelf de Z gehad en ik vond de bouwkwaliteit matig. Het glas voor en achter was mooi, maar het plastic frame was flut. De mijne is uiteindelijk ook gebarsten (opgelost via verzekering).
Inmiddels heb ik de Z1. De bouwkwaliteit vind ik fantastisch, niets op aan te merken. De folie voor en achter heb ik wel een schurfthekel aan.

Wat je zegt is waar: de folie krast ontzettend snel, maar dat is geen beschadiging op het scherm. Je zou de folie dus kunnen verwijderen. Daarbij heb je echter 2 problemen:
- De garantie op je telefoon vervalt;
- Het glas heeft geen oleofobische laag, dus vingerafdrukken blijven zitten als secondenlijm.

Eigenlijk moet je dus een screenprotector over deze folie doen om hem te beschermen, wat uiteraard belachelijk is. De achterkant van mijn Z1 ziet er inmiddels ook al uit als een oorlogsgebied. De voorkant was ook niet helemaal lekker meer, dus daar heb ik de folie verwijderd en een "tempered glass screen protector" geïnstalleerd. Dat is de enige mogelijkheid om een kraswerend, oleofobisch oppervlak te krijgen.

Ik zie niet in waarom Sony deze folie op al hun telefoons plakt. Hun argument is dat het bij een gebarsten scherm de stukjes bij elkaar houdt. Als het scherm van een Sony barst, houdt het touchscreen er echter ook meteen mee op, dus kan je hem toch niet meer gebruiken. Samsung, HTC, LG, Apple etc. kunnen het allemaal zonder folie, dus Sony ook.
Inderdaad, ik heb hetzelfde probleem met de folie. Uiteraard belachelijk dat er überhaupt een screenprotector gekocht moet worden, maar raar dat niet gemeld wordt hier dat het scherm zelf niet krast.

Ook vind ik dat een van de meest unieke punten van de hi-end Xperia's niet genoeg wordt benoemd: Water- en stof dichtheid. Dit lijkt misschien een gimmick, maar ik vind dit inmiddels ontzettend prettig, en ik denk niet dat ik terug zou willen. Mijn oude Xperia S zat soms vol stof, terwijl ik het klepje nooit open deed. En de waterdichtheid is echt perfect. Naast dat het schoonmaken van het scherm heel makkelijk maakt, is het ideaal in een regenachtig land als Nederland. Het haalt bij mij in ieder geval een grote zorg weg dat mijn telefoon het loodje legt door waterschade.

Een glazen screenprotector is trouwens een goede investering wat dat betreft. Het voorkomt krassen en ik merk dat het scherm vele malen beter te bedienen is met natte vingers.

[Reactie gewijzigd door Razgriz18 op 22 juli 2024 18:59]

Klopt, bij veel schermen van de XperiaZ en Z1 is een productiefout gemaakt waardoor het scherm te strak in de body staat. Gevolg daarvan is dat het scherm snel stuk kan gaan.

XDA: http://forum.xda-develope...read.php?t=2515293&page=2
Tros radar: http://www.trosradar.nl/u...e-klachten-sony-xperia-z/

[edit: link toegevoegd]

[Reactie gewijzigd door WizX op 22 juli 2024 18:59]

Dit geld alleen voor de Z niet voor de Z1!!!
Zo erg is dat ook weer niet...

Heb een Z gehad, en vaak vergeten dat die in mijn achter broekzak was, heb vaak op die telefoon gezeten (letterlijk dan...).

En dan nog mee gefietst met een redelijke strakke spijkerbroek... Wel maar 2 keer laten vallen, een keer vloog die uit mijn hand, botste tegen de hoek van de tafel, geen probleem, en de tweede keer was gewoon buiten op straat, ja je kon aan de frame zien dat die gevallen was, maar verder was het scherm backplate perfect.
Dat was over de Z niet de Z1 daarom is de Z1 ook wat dikker gemaakt want de combinatie van tweemaal glas op zo'n groot en dun oppervlak was fataal voor het scherm als er druk op stond ;)
Waar maak je op dat er veel klachten zijn binnen gekomen? Tros radar houdt van overdrijven, idioot programma, dus baseer je a.u.b. niet daarop. En natuurlijk zijn er productiefouten, gelukkig heb je 2 jaar garantie ;)

Veel mensen zullen uiteraard claimen dat dit zonder reden gebeurt, echter ik heb een Z, die heeft in de zon gelegen in griekenland afgelopen zomer daarna in kouder zwembad onderwater toen weer in de zon, veel extremere verschillen krijg je niet in het dagelijks leven, daarnaast heb ik hem toch al een aantal keer laten vallen, zelfs vanuit redelijk hoogte uit de auto op het asfalt. Niks aan het handje, moet je eens met een iPhone proberen |:( Daar is het vaak bij 1x vallen gelijk raak, hele scherm gebarsten.
Het glas is ook best wel krasvrij, in ieder geval niet meer dat m'n xperia S of andere telefoons. En dames, je moet die telefoon natuurlijk ook niet zonder hoesje in de handtas gooien, bij de huis- en autosleutels etc.. ;)
Nou ja 'moet je eens met een Iphone proberen' is natuurlijk wat overdreven.. Vraag me dan af of je er daadwerkelijk ervaring mee hebt.

Niet dat ik een Apple-Fan ben, maar ik gebruik mijn Iphone 4 nu sinds de launch nog steeds, je zal uiteraard niet van op kijken dat ik mijn Iphone vele male keren heb laten vallen. Het feit dat ik hem nu nog steeds gebruik, zonder gebroken scherm, laat maar zien dat het niet zo fragiel is als jij dat beschrijft.

On-topic: Ik ben wel serieus aan het overwegen om over te stappen naar de Z1C, enige twijfel is de afwerking. Die vind ik toch niet helemaal top. Wellicht moet ik de Z1C IRL zien en voelen en dan een besluit nemen : -)

Qua formaat vind ik de Z1C overigens juist perfect, de Iphone 5s is naar mijn mening bijvoorbeeld te smal en de Z1 te groot. De Z1C vult voor mij de exacte gat!
En natuurlijk is het ook met het resultaat andersom te zien.
http://www.youtube.com/watch?v=nACZdF_Gzcc

En wanneer iPhones bijna nooit barsten, dan had je ook geen websites als deze:
http://smartphones.wonder...s-cracked-screen-0139690/
zonder reden gebroken schermen
Geloof je dat zelf? een scherm dat spontaan barst?

Het moet minimaal gevallen zijn of iets dergelijks voor het kapot gaat
De toegevoegde waarde is echt het formaat van het scherm.

Goed om te lezen dat de Xiaomi Mi2s in deze vergelijking wordt meegenomen. Een goeie smartphone voor het helft van het geld. Met redelijk vergelijkbare hardware, alleen de accu is echt een stuk sneller leeg.

Zoals ook in de review opgemerkt worden er bijna geen kleine smartphones gemaakt met goede hardware. Helaas zie je bij de groter fabrikanten de onuitstaanbare neiging om voor een kleinere telefoons met goedkopere hardware veel geld te vragen; de Samsung S5 mini, de HTC one mini.
Sony vraagt nog steeds de hoofdprijs voor de telefoon, maar heeft deze heeft gelukkig niks ingeleverd ten opzichte van zijn grotere broer.
Was deze op de markt geweest toen ik mijn Mi 2s kocht, had ik zeker wel getwijfeld.
Anoniem: 449164 @wph6 februari 2014 17:12
Over die randen is al veel gesproken maar anders had er nooit zo'n accu in gekund. Ik vind het niet zo erg bij een kleiner toestel, bij een groter toestel mag een fabrikant meer moeite doen om de bezels te beperken.
Xperia ZR, al zijn de specificaties net iets minder (maar nog steeds goed).

Ik denk dat die randen er zijn om ook je telefoon vanboven en vanonder te kunnen vastnemen terwijl je scherm aanstaat.
Anoniem: 449164 @TNFke6 februari 2014 17:19
En vergeet niet dat het waterdicht maken vast ook wel ruimte inneemt.
De ZR is me iets te oud, ik heb nu een HTC One, dus dat gaat em niet worden ;)
Opmerking bij die 'contrast' grafiek: zouden jullie bij de beoordeling van een device met ips display géén amoled toestellen meer willen meenemen in die grafiek? Want omdat je die op 10.000:1 zet (feitelijk is het oneindig), zie je de verschillen tussen de andere devices helemaal niet meer in de grafiek, terwijl de ene ips-display bijna 2 keer zoveel contrast heeft als de andere...
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @zkotz6 februari 2014 08:17
Dank voor de opmerking, maar ik laat hem staan: het geeft namelijk duidelijk het verschil aan in contrast; de verschillen tussen amoled en lcd zijn namelijk veel groter dan tussen lcd's onderling. Dat geeft die grafiek uitstekend weer.
Klopt, maar nu neem je één device met amoled display mee in de grafiek. Waarbij je de contrast ratio arbitrair op 10.000 : 1 stelt (je had 'm ook op 1.000.000 : 1 kunnen zetten bijvoorbeeld).

Daardoor vallen de verschillen tussen ips displays volledig in het niet, terwijl ze zeker wel relevant zijn. Uit het grafiekje kun je moeilijk opmaken dat een Z1 mini een véél beter contrast ratio heeft dan de Z1 ultra, doordat de hele grafiek wordt 'scheefgetrokken' door het meenemen van één amoled display.

Dat amoled een oneindige contrast ratio heeft door het 'uitzetten' van pixels kun je toch gewoon als opmerking toevoegen?
Wat ik geregeld zie is dat bij de amoled schermen geen balkje staat, maar een oneindig symbool. Dan wordt de grafiek niet verkracht hierdoor.

Wel apart dat ondanks de minpunten (prijs, schadegevoeligheid) het toestel hoger scoort dan andere toptoestellen.
4 sterren:
reviews: Samsung Galaxy Note 3: dure krachtpatser
reviews: Samsung Galaxy S4: kiezen voor de keuze

Zitten er trouwens weer screenprotectors opgeplakt? Dat heeft mij altijd weerhouden van de Z-serie. Die krassen als de ziekte, wellicht dat dat ook bij het reviewexemplaar zo was, Gorilla Glass krast namelijk zelf helemaal niet zo snel.
De prijs lijkt mr nauwelijks een minpunt voor deze specs, zeker in zo een kleine behuizing is dit het ruim waard. Zelfs op waterdichtheid en sd kaart is niet bespaard.
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @Señor Sjon6 februari 2014 11:19
Wat ik geregeld zie is dat bij de amoled schermen geen balkje staat, maar een oneindig symbool. Dan wordt de grafiek niet verkracht hierdoor.
Dat hebben we wel eens gedaan, maar is niet juist of eerlijk: het contrast is niet oneindig, maar voorbij de grens die onze apparatuur kan meten. Daarom pakken we een standaardwaarde, omdat het veelal afhangt van reflecterend restlicht of andere zaken en niet van het scherm zelf.
Laat onverlet dat de assen anders ingedeeld kunnen worden, bijvoorbeeld door een gebroken as. Dat zou de leesbaarheid ten goede komen.
of je neemt gewoon goedbedoeld advies (onderbouwd en nuttig) van de lezers van je artikelen aan :S
Voor jullie apparatuur is de waarde dan oneindig, zet dan een stukje tekst in de geschreven review.
eens met zkotz, zo heeft het eigenlijk geen zin om de waarden zo in een grafiek te zetten want je kan er niet veel mee. zo kan je het inderdaad net zo goed in de tekst verwerken.

wat ook wel eens gedaan word is het midden van de grote balk "eruit knippen" (geen idee hoe dit officieel heet. doordat je de waarden er toch in cijfers bij hebt staan blijft de vergelijking wel duidelijk staan en kan je de verschillen tussen de ips schermen ook goed laten zien.
voorbeeld: https://www.google.nl/url...v2Rg&ust=1391759117573066

zoek op discontinuous axis

[Reactie gewijzigd door superwashandje op 22 juli 2024 18:59]

Heet gewoon een scheurlijn, zie je ook vaak op de y lijn van grafiekjes.
de verschillen tussen amoled en lcd zijn namelijk veel groter dan tussen lcd's onderling. Dat geeft die grafiek uitstekend weer.
Dat klopt, maar dit is een review voor de Z1, het gaat niet om AMOLED vs. SLCD. Het doel van de review is informatie verschaffen over de Z1, maar jij verschaft nu voornamelijk informatie over AMOLED t.o.v. LCD in die grafiek. Dat strookt niet met elkaar.

De keuze van de grafiek slaat dus nergens op aangezien het de review niet ondersteunt.

[Reactie gewijzigd door TMC op 22 juli 2024 18:59]

Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @TMC6 februari 2014 11:17
Absoluut wel. Het weglaten van amoleds in deze grafiek lijkt me misleidend: het gaat in dit geval over contrast, waarvoor dus schermen op de markt zijn die het veel en veel beter doen. Op helderheid ligt dat anders, net als kleurweergave etc. Ik vergelijk het met de concurrentie en tussen die concurrentie zit een telefoon met amoled-scherm (de S4 mini). Die weglaten om de verschillen tussen diverse Sony's beter te laten zien vind ik misleidend en vals.

Als ik een beeld zou willen geven van lcd's onderling, dan zou ik voor de volledigheid ook lcd's moeten opnemen die het wel beter doen, zoals de Nexus 4, iPhone en HTC One. Maar daar gaat dit niet over. Zoals je zelf zegt: de review gaat over de Z1 Compact en zijn verhouding tot de concurrentie. Als contrast van het scherm een belangrijke factor is, dan is het feit dat die van de S4 mini veel en veel beter is belangrijke informatie die ik niet kan weglaten.
Als contrast van het scherm een belangrijke factor is, dan is het feit dat die van de S4 mini veel en veel beter is belangrijke informatie die ik niet kan weglaten.
Niemand zegt dat je die informatie weg moet laten, alleen het is onhandig om die een grafiek te vermelden. Je zet 10 items neer waarvan er 9 onderling nauwelijks verschil hebben. Wat voegen al die 9 telefoons dan precies toe qua informatie? T.o.v. AMOLED is het verschil toch allemaal nihil.
2 Grafieken ?
1 onderling en 1 tov de concurentie ?
ik vind de contrast vergelijking op deze manier ook zinloos - je zou het moeten presenteren op een manier dat het min of meer overeenkomt met de visuele indruk die je zou krijgen als je ze naast elkaar zet...
(misschien de reciproke waarde?)

[Reactie gewijzigd door sepulep op 22 juli 2024 18:59]

Kan de Amoled balk dan niet worden doorgetrokken met een oneindigheids teken (heb het niet op m'n telefoon) en dat daaronder de andere balken staan maar gewoon iets kleiner.
Het grappige is dat ik jarenlang heb geroepen om een kleinere telefoon, en juist de afgelopen tijd me aan het oriënteren ben op een wat grotere telefoon ter vervanging van mijn tablet en telefoon. Spatwaterdicht is een super feature, die zou eigenlijk verplicht moeten zijn op elke telefoon. Daarnaast een verbod op het gebruik van glas voor de achterzijde. Een van de redenen om deze telefoon te kopen is zijn formaat, dankzij de glazen achterzijde moet je het ding meteen weer verpakken in een hoesje. Voor mij volstrekt idioot.
volgens mij zijn zowat alle toestellen al spatwaterdicht al sinds 2000 ofzo :)

jij bedoeld gewoon waterdicht
Dat zal je vies tegenvallen, hoe kwetsbaar toestellen kunnen zijn als het op waterdichtheid aan komt.

Men noemt het spatwaterdicht omdat 'waterdicht' een volledige waterdichtheid zou suggereren. Dit is Echter slechts tot een bepaalde norm. Hoewel 'spatwaterdicht' als term te voorzichtig is, is het toch beter te gebruiken dan 'waterdicht, mits, etc., etc.'
nee hoor jij begrijpt het niet goed

IPX2. Beschermd tegen druppelend water wanneer het maximaal 15 graden gekanteld is ten opzichte van de normale positie
IPX3. Beschermd tegen spatwater
een van de 2 hebben de meeste toestellen allang sinds 2000 ofzo

IP5X. Beschermd tegen stof; beperkte binnendringing (geen schadelijke afzetting)
IPX5. Beschermd tegen waterstralen
IPX8. Beschermd tegen onderdompeling

IP55 is dus stofdicht + beschermd tegen waterstralen van lichte druk
IP58 is dus stofdicht + waterdicht voor een diepte van 1,5m voor 30min.

[Reactie gewijzigd door Proxx op 22 juli 2024 18:59]

Jij begrijpt gewoon niet wat ik bedoel. 'Spatwater', daarmee doelt men niet op die IPX3-norm, maar gewoon een waterdichte norm die niet oneindig is.

Stel je verkoopt een apparaat met een IP58 norm, en iemand gaat hem onder water gebruiken. "Ja, jullie zeiden dat hij waterdicht was!!!"

En over andere apparaten: Je wil niet weten hoe vaak door Dynafix toestellen als niet onder garantie repareerbaar teruggestuurd worden onder het mom van 'vochtschade' zonder dat de klant enig weet had van blootstelling aan vocht. 'Ja het kan ook door de regen of zelfs zweet komen' wordt er dan gezegd. Regen lijkt me toch wel redelijk aan jouw omschrijving van 'spatwater' te voldoen? Dus nee, toestellen zijn zeker niet spatwaterdicht.

Kijk gewoon eens terug wat voor oudere toestellen die IPX3-norm claimen? Dat zijn ook al toestellen waarbij duidelijk bepaalde maatregelen genomen zijn.
Stel je verkoopt een apparaat met een IP58 norm, en iemand gaat hem onder water gebruiken. "Ja, jullie zeiden dat hij waterdicht was!!!"
nogmaals:
IP5X. Beschermd tegen stof; beperkte binnendringing (geen schadelijke afzetting)
IPX8. Beschermd tegen onderdompeling

gecombineerd maakt dat IP58 dus waterdicht(1,5m 30min.)
en beschermd tegen stof.
maar is dan niet bestand tegen water stralen

je mag hem dus onder water gebruiken en kunt garantie claimen als hij toch stuk zou gaan.

Deze Sony is IP55/IP58

die IP55 zijn dat voor de waterstralen met lichte druk/ stof
Jij begrijpt gewoon niet wat ik bedoel. 'Spatwater', daarmee doelt men niet op die IPX3-norm, maar gewoon een waterdichte norm die niet oneindig is.
maar de IPX3 standaard is toch precies wat spatwaterdicht is. dat jij (men) daar anders over denkt kan ik niks aan doen.

spatwaterdicht is niet waterdicht,, en zal het ook nooit zijn en is het ook nooit geweest.

[Reactie gewijzigd door Proxx op 22 juli 2024 18:59]

Hij is wat onvolledig in de manier waarop hij het omschrijft. Het gaat erom dat spatwaterdicht in zijn gebruik en spatwaterdicht in het gebruik in de omschrijving van die IPX3-standaard, niet dezelfde termen zijn.

Met het gebruiken onder water heeft hij het (denk ik) een situatie waarin je dieper dan de 1,5 M gaat, en langer dan 30 minuten. Mensen verwachten bij 'waterdicht' ook echt waterdicht onder iedere omstandigheid.

Het enige alternatief zou zijn wanneer ze de norm concreet zouden noemen, inclusief de eigenschappen. Maar dat is een pr-discussie.
Van consumenten wordt ook verwacht dat je de gebruiksaanwijzingen leest en een beetje nadenkt.

mocht je telefoon stukgaan omdat je het woordje waterdicht hebt horen vallen en je bent er 10meter mee gaan duiken. lijkt het met een geval van eigen schuld. want op elke sony pagina waar water dicht bij vermeld wordt staan ook duidelijk de beperkingen bij.
Dat kun je wel zeggen, maar de uitzending van Kassa waar ze de omtrend Xperia Z steeds bleven roepen dat Sony claimt dat het toestel zo sterk als staal is bewijst toch echt dat je daar niet van uit kan gaan.
Helaas denken de bedrijven die je toestel open maken van reparatie daar anders over (Dynafix in Nuth bijvoorbeeld). Een toestel kan worden afgekeurd door waterschade. Waterschade kan worden veroorzaakt door zweet en condens in een auto.
In de regen staan of je telefoon in de badkamer houden zal er vaak voor zorgen dat je geen garantie meer hebt door "waterschade".
Als dit dezelfde behuizing als de Xperia Z is, krast hij idd heel snel. Ik had na een maand met normaal, verzichtig gebruik al vreemde krassen op het scherm. Heb 'em 1 keer laten vallen een paar weken geleden, van ongeveer een meter hoogte (broekzak, glipte uit m'n vingers) en viel op hout laminaat. Scherm zit nu vol kleine pitjes.

Ik hoop echt dat deze een sterker scherm heeft :/
Alle schermen van Sony telefoons/tablets komen standaard met een anti-shatter film erop geplakt. Kwestie van verwijderen en een nieuwe screen protector erop plakken lijkt mij :)
Heb je daar wat meer info over? Die pitjes storen mij nogal :P
https://www.youtube.com/watch?v=Pzxq-90NUIY

Erg makkelijk, zelf ook gedaan. Meteen een screen protector van Brando erop gegooid, en meer protectie niet nodig gehad.
http://shop.brando.com/Br...-Z1-_p10088c1626d008.html

Enige is dat het Sony Logo dan ook weg is, maar mij heeft dat nog nooit gestoord :)
Goed naar randje van t glas kijken. Zal je een dubbel lijntje zien. Ff met je nagel hoekje losmaken en dan er af trekken? Zat zelfs al op mn Xperia Arc. Dus dit doen ze echt al jaren...
Anoniem: 449164 @Zayl6 februari 2014 17:27
Pas er wel mee op, de garantie vervalt namelijk als je deze verwijderd.
Ik gebruik de voorloper, de Xperia V en die wordt flink outdoor gebruikt (ruig terrein, stuifzand, strandzand, modder) .
Ik heb er daarom een extra kunststof valbeschermer van een tientje omheen geplaatst wat het scherm direct een paar millimeter dieper legt. Ondanks intensief en zwaar gebruik, geen enkele kras.
Ook hard materiaal kan krassen, vanuit mijn werk kan ik zeggen dat het te vaak aan de gebruiker ligt waardoor er krassen in een oppervlak komt. Zit zand of vuil geklemd tegen het oppervlak waarna er wrijving optreed dan heb inderdaad zo krassen te pakken.

De Xperia is gewoon een erg fijn toestel, ik heb deze gekozen vanwege het waterdichte en de verwisselbare accu (ook handig als je wat verder van de bewoonde wereld zit).
Zat zelfs al op de xperia x10. Erg nette actie van Sony die helaas weinig mensen weten
Mooi toestel dus.

Wel knap dat de Moto X met een groter scherm 4,7 tov 4,3 slechts 0,2cm langer is en 1mm dikker.
Dus dat is dan ook een compact high end toestel. Het toestel staat bij alternatieve genoemd en er wordt helaas maar een enkel uniek aspect aangehaald.

Het zou in de grafiekjes leuk zijn als de Moto G (4,5 inch) was meegenomen, is nl ook kleiner dan de 5 inch.

Dat terzijde, goed bezig Sony. :)
De performance van de Moto X haalt het alleen niet bij deze Z1 compact.
Maar de unieke user experience van de Moto X is weer verder dan de user experience van de Z1 (hoewel je met een aantal apps de Moto X gebruikservaring kunt benaderen).
Klopt de Moto X is wat efficienter ontworpen dan andere high end android telefoons.
I'm in love...

Bedankt voor deze snelle review, hij wordt sinds afgelopen weekend uitgeleverd via T-mobile, maar via websites zoals Coolblue wordt hij binnenkort ook uitgeleverd.
Het werd tijd dat er een grote partij op Europese bodem, ook aan de mensen denkt die het liefst een middelgrote/kleine telefoon wilt hebben met high end specs. De rechte review laat duidelijk merke merken dat Sony hierin redelijk goed in is geslaagd. Ik zie dit dan ook als een testcase waarbij Sony (of andere leverancier) nog wel met een verbeterde versie zal komen met kleinere bezels of met een 4,5" scherm in dezelfde behuizing (net als bijv. Sharp het voor elkaar krijgt met haar "Japan Only" telefoon).

Ik denk dat Sony het de komende tijd zeer druk gaat krijgen, want dit is een telefoon die op heel erg veel verlanglijstjes staat. Wellicht een idee voor Valentijnsdag ;)

P.s waarom is de water test niet uitgevoerd? En het is jammer dat de afmetingen van de Mi2s er niet bij is gelegd, het is wel prettig dat deze in diverse onderdelen wel is meegenomen als directe concurrent/voorganger.

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 22 juli 2024 18:59]

Ik vroeg me hetzelfde af, in ieder geval even laten zien in de video dat hij echt waterdicht is. Een waterdichte telefoon is toch zeker een pluspunt en dat hadden ze ook mogen vermelden in de video en bij de conclusie. Dit is hetgeen wat mij heeft overgehaald om een jaar terug een Xperia Z te kopen. Meer één lijn trekken met het noemen van voor- en nadelen zou beter (en eerlijker) zijn. Het is namelijk wel genoemd als pluspunt bij de Z en de Z1.
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @Deejac6 februari 2014 12:10
Ik vroeg me hetzelfde af, in ieder geval even laten zien in de video dat hij echt waterdicht is.
Het staat genoemd in de review, maar omdat we dat bij vorige modellen al geprobeerd hebben (en daar bleek het feilloos te werken) begon het nu een beetje 'oud' aan te voelen om dat opnieuw te laten zien. Het is zeker een pluspunt en dat benoem ik ook zo :)
Het is inderdaad een beetje 'oud' om het te laten zien in de video door hem uit een glas water te toveren. Voor de zekerheid heb ik de video nog even bekeken, maar je vertelt het helaas nergens. In de geschreven versie staat het benoemd in hoofdstuk 2 en het staat ook positief beschreven, echter in de scorekaart (waar ik op doelde) en in de conclusie niet. Voor mensen die alleen de videoreview van diverse telefoons afgaan in combinatie met een vlugge blik op de scorekaart vind ik het wel het noemen waard. Zo is het minpunt de hoge prijs voor sommige (zoals ik) direct minder belangrijk bij een waterdichte telefoon.

Voor de rest complimenten voor de review ;)
@arnoudwokke
Is de accu ook verwisselbaar? De Xperia V gaat dat vrij snel namelijk. Ik zie dit niet in de specs terug komen kan voor echte mensen die wat meer buiten zijn wel van belang zijn.
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @Floor6 februari 2014 11:19
Nee.
Foto's van een geopend toestel (waar de SIM kaart zit) zouden daarom wel welkom zijn. Mits dit mogelijk is natuurlijk. Als ouwe rot vind ik de buitenkant van een telefoon niet zo interessant, grofweg zien de meeste telefoons er toch het zelfde uit.
De tech en binnenkant vind ik echter wel interessant omdat daaruit blijkt of het toestel een langere levensduur heeft. Wanneer een accu tamelijk dood is dan moet deze te vervangen zijn.
Ik dacht dat verwijderbare accu's een richtlijn was bij apparaten.
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @Floor6 februari 2014 12:09
Dat gaat dus niet; de behuizing is niet gemakkelijk te openen (en omdat veel toestellen terug moeten, openen we die in de regel niet - zeker al omdat veel van de chips gestapeld zijn en we dus daar geen eigen foto's van kunnen maken). Wil je een idee krijgen, dan kun je een disassembly zien van de Xperia Z1.
Begrijpelijkt. Leuke site trouwens. Inderdaad niet zo makkelijk verwisselbaar t.o.v. van de V.
Anoniem: 543282 6 februari 2014 10:08
@ Tweakers: Topreview, alles kraakhelder op 2 punten na: 1) de Z1 was al superstevig en de Z1 Compact net zo. De Z1 werd in de winkel zelfs op een betonnen vloer laten vallen vanaf 2,5 meter hoogte om de kwaliteit van de constructie te demonstreren. Weinig telefoons overleven zo'n droptest. 2) de afgeronde hoeken zijn niet nieuw voor de Compact; de reguliere Z1 introduceerde het design met afgeronde hoeken.

Omtrent de kritiek van gebroken Xperia Z schermen: een scherm 'breekt' niet zomaar. Er zit een beschermend laagje over de Z, dat is geen ordinaire screenprotector maar een barst-resistente laag. Als die eraf wordt gehaald, kan de druk over het glas onevenredig verspreid worden en dan heb je een probleem. Sony zegt dan ook: haal het er niet af! Mijn Z is herhaaldelijk hard tegen de vloer gegaan op bevrijdingsfestival 5 mei, Lowlands én Sziget, en hij doet er niets minder om. Geen barst te bekennen. Scherm is wel krasgevoelig, zou er direct een (degelijke) screenprotector overheen pakken voor de zekerheid!
Thx!
e Z1 was al superstevig en de Z1 Compact net zo. De Z1 werd in de winkel zelfs op een betonnen vloer laten vallen vanaf 2,5 meter hoogte om de kwaliteit van de constructie te demonstreren. Weinig telefoons overleven zo'n droptest
De ene droptest is de andere niet. Het hangt ervan af hoe hij valt, onder welke hoek, op welk materiaal hij valt etc. Veel telefoons overleven een droptest op een tapijt bijvoorbeeld, maar een betonnen vloer is lastiger.
de afgeronde hoeken zijn niet nieuw voor de Compact; de reguliere Z1 introduceerde het design met afgeronde hoeken.
Klopt helemaal, maar de Z1 is een stuk groter en dat maakt veel uit voor het gevoel in de hand. Ik kan niet precies uitleggen waarom, maar sommige designs werken het beste op een bepaald formaat. Het ontwerp van de HTC One werkt op de 4,7" One en niet op de 5,9" One max. Het ontwerp van de Xperia Z1 werkt simpelweg beter op de Compact; voelt beter en prettiger aan.
Hoe een telefoon valt is door de fabrikant wel te beinvloeden door de gewichtsverdeling. Vraag me alleen af hoeveel fabrikanten dit meenemen in het ontwerp.
"toestel kost rond de € 500,- en dat is veel geld voor een kleine telefoon".

Wat voor opmerking is over de prijs-afmeting verhouding geplaatst bij de laatste iPhone? Ik wil geen hele discussie opstarten, maar dit toestel is in alles(!) te vergelijken met een iPhone 5s, behalve het besturingssysteem en de prijs. Een iPhone is net zo groot, nagenoeg net zo krachtig, maar is wel dik € 150,- duurder......

De iPhone is natuurlijk ook gewoon een prima telefoon, maar er wordt wel heel erg duidelijk met twee maten gemeten.

Edit: ik heb het even opgezocht en neem een deel van mijn comments hierboven terug:
reviews: Apple iPhone 5s: allemansvriend met turbomotor

Ook over de 5s wordt gezegd dat hij duur is, en daarbij wordt een opmerking gemaakt over het feit dat het scherm kleiner is dan dat van de concurrentie..

[Reactie gewijzigd door Hoppa! op 22 juli 2024 18:59]

Heb je de review van de iphone überhaupt gelezen / gezien? Kijk maar even bij de 'minpunten':

reviews: Apple iPhone 5s: allemansvriend met turbomotor
Jouw reactie kwam tegelijkertijd met mijn edit.... ;)

Je hebt dus 100% gelijk, al worden in die review die 2 zaken (prijs en afmeting) niet direct aan elkaar gekoppeld.

Ik had de betreffende review destijds wel gelezen, maar dit was niet blijven hangen. Vandaar dat ik het nog even terug ben gaan kijken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.