Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Qualcomm Toq Preview

Eerste smartwatch met Mirasol-scherm

13-01-2014 • 14:00

30 Linkedin

Preview

Toen chipfabrikant Qualcomm enige tijd geleden aankondigde met een smartwatch uit te komen, wekte dat verbazing. Het bedrijf maakt in de regel namelijk geen producten die direct aan de consument verkocht worden, maar levert juist de onderdelen die andere bedrijven nodig hebben om hun producten te laten werken. Zo hebben bijna alle high-end Android-smartphones van het afgelopen jaar een system on a chip van Qualcomm als kloppend hart.

De reden waarom Qualcomm nu met een consumentenproduct komt, is simpel. Het had een vehikel nodig om zijn technologie te demonstreren, in het bijzonder zijn beeldschermtechnologie. In 2004 nam Qualcomm namelijk het bedrijf Iridigm over, dat destijds werkte aan een technologie voor extreem zuinige beeldschermen die kleuren kunnen weergeven. In de afgelopen jaren heeft het bedrijf hard gewerkt om deze Mirasol-technologie verder te ontwikkelen en zijn Toq-smartwatch is het eerste consumentenproduct waarin de technologie te vinden is.

Mirasol houdt het midden tussen een transflectieve lcd en e-paper. Een Mirasol-scherm kan met en zonder backlight dienstdoen en wordt beter leesbaar als er veel licht aanwezig is, net als e-paper. Het grote verschil met e-paper en andere memory lcd's, zoals die in de Pebble-smartwatch, is dat Mirasol ook kleur kan weergeven. Het stroomgebruik zou echter vele malen lager liggen dan bij conventionele lcd's of oleds.

Hoewel het een kleurenscherm betreft, zien kleuren er niet zo uit als op een lcd of oled-scherm. Toen we de Toq voor het eerst in handen kregen, viel de geringe saturatie meteen op. Dat het geen monochroom scherm betreft zie je meteen, maar de kleuren zijn erg flets en zeker als de backlight niet aanstaat, oogt alles een beetje dof. Toch vinden we het 1,55"-scherm een stuk mooier dan de puur monochrome schermpjes in sommige andere smartwatches en dankzij de relatief hoge resolutie van 288x192 pixels ziet alles er ook relatief scherp uit.

Qualcomm Toq-smartwatch Qualcomm Toq-smartwatch Qualcomm Toq-smartwatch Qualcomm Toq-smartwatch

De Toq oogt als een 'echte' smartwatch en is gemaakt van kunststof voor het horloge zelf en een rubberachtige substantie voor het polsbandje. Met een gewicht van 90 gram is hij niet onaangenaam om te dragen, maar hij is wel zwaarder dan bijvoorbeeld een Pebble of Galaxy Gear en ziet er ook een beetje 'bulky' uit. Aan de binnenkant huist een zuinige Cortex M3-processor om het zaakje draaiend te houden en via een speciale accessoire kan de Toq draadloos opgeladen worden. Volgens Qualcomm gaat het horloge 'verscheidene dagen' mee op een enkele acculading. De medewerker die de Toq aan ons demonstreerde, zei zelf gemiddeld vier tot vijf dagen te halen.

Het bandje herbergt meer functionaliteit dan het simpele uiterlijk doet vermoeden. Zowel aan het begin als aan het einde van het bandje zitten sensoren die aanraking detecteren en door daarop te tikken kunnen acties uitgevoerd worden. Je zet bijvoorbeeld de backlight aan door twee keer op het stukje polsband boven het scherm tikken en door op het onderste deel te tikken ga je terug naar het homescreen. Daarnaast is in de sluitgesp, die overigens een beetje omslachtig werkt, de accu weggewerkt.

Qualcomm Toq-smartwatch Qualcomm Toq-smartwatch Qualcomm Toq-smartwatch

Het leeuwendeel van de navigatie gebeurt door middel van veegbewegingen op het touchscreen. Standaard krijg je een homescreen te zien met een grid van iconen, zoals we gewend zijn van smartphones. Door verticaal te scrollen krijg je nog meer iconen te zien en door horizontaal te vegen kun je een snelmenu met opties openen. Het systeem zit redelijk eenvoudig in elkaar en werkt snel. Wat ook bijdraagt aan de gebruikservaring is dat het Mirasol-scherm snel ververst, waardoor animaties er soepel uitzien.

Functioneel gezien is de Toq een echte accessoire. Als er geen smartphone gekoppeld is via de bluetoothverbinding, kan het horloge enkel de tijd weergeven. Als er echter wel een smartphone aangesloten is, dan worden de gebruikelijke functies van een smartwatch geactiveerd.

Zo is het mogelijk om notificaties van de telefoon te ontvangen, kalenderafspraken te bekijken, het weerbericht te checken, te wisselen tussen verschillende klokjes, een muziek-app op de telefoon te besturen en telefoontjes aan te nemen of te beëindigen. Er is geen mogelijkheid om zelf apps te ontwikkelen en te installeren, zoals dat bij veel andere smartwatches wel kan.

De Toq werkt op dit moment enkel samen met Android en voor het beheer van het horloge moet een losse Android-app geïnstalleerd worden. Daarin kan bijvoorbeeld ingesteld worden welke applicaties een notificatie mogen doorsturen. Op dit moment zijn er nog geen plannen voor een iOS-app.

De Android-exclusiviteit gecombineerd met het gebrek aan apps, de hoge prijs van 349 dollar en het enigzins lompe uiterlijk maakt de Toq op dit moment nog niet heel aantrekkelijk voor veel consumenten. Qualcomm geeft zelf toe niet te verwachten dat het grote aantallen gaat leveren en de Toq is dan ook primair een product om de Mirasol-techniek te demonstreren. Dat doet hij perfect, want het beeldscherm van de Toq oogt een stuk mooier dan dat van veel andere smartwatches, uitgezonderd de Galaxy Gear, en we zouden graag zien dat fabrikanten als Pebble voor een volgend model bij Qualcomm aankloppen voor hun beeldschermen.

Reacties (30)

Wijzig sortering
600X600 pixels op 1,55 inch en dat ziet er relatief scherp uit? Of die resolutie moet fout zijn of de woordkeuze is niet helemaal goed gekozen. Is dit geen 550 ppi? Ik kan ook verkeerd berekend hebben maar volgens mij is de resolutie ongekend hoog.
Resolutie Qualcomm Toq

Het display lijkt inderdaad een iets lagere resolutie te hebben, namelijk 288x192 voor een ppi van 222

http://toq.qualcomm.com/product/specs
http://www.digitaltrends....december-2-will-cost-350/
de resolutie is niet hoog, de pixeldichtheid..
Dit is niet de eerste keer dat Qualcomm met deze e-ink technologie komt.

De Kyobo (nieuws: Nieuwe e-reader heeft Mirasol-display en Snapdragon-soc) had ook al zo'n scherm: color E-ink met video capability. Helaas is deze technology nooit echt van de grond gekomen. Voor zover ik weet is deze e-reader nooit in Europa uitgebracht.

Bij de weg, vorig jaar waren ze er ook al met een andere versie ... ook nooit meer wat van gehoord (nieuws: Qualcomm toont Mirasol-display met 577 ppi)
Het lijkt niet echt iets te zijn dat aanslaat, ook niet in andere producten.
Mirasol wordt "midden tussen LCD en eInk" getiteld, een beetje jammer, want het is een totaal andere techniek. Het heeft nog het meest weg van vlindervleugels:
Er zijn twee membranen met een specifieke afstand om een bepaalde kleur licht te reflecteren. Door de membranen electro-mechanisch tegen elkaar aan te trekken wordt de reflectie teniet gedaan. In deze implementatie is er sprake van één kleur per subpixel, waar drie subpixels samen een pixel vormen, precies zoals we dat van LCDs kennen. In de toekomst zou het echter mogelijk kunnen zijn om de aftand tussen de membranen op meerdere niveaus te regelen, met als gevolg dat iedere subpixel iedere kleur kan aannemen!
Als ik hier kleur zeg dan bedoel ik de Hue/Chroma van de pixel, i.t.t. LCD kan namelijk de intensiteit niet geregeld worden en zal dit met dithering opgelost moeten worden (ofwel, donkerrood is om-en-om een rode en een zwarte pixel).
Deze eigenschappen zijn waarschijnlijk ook de grandslag van de "fletse kleuren"; het scherm moet intensiteiten met dithering oplossen en kan geen kleuren weergeven die niet in het omgevingslicht voor komen. In zonlicht zal het scherm dus sprankelender zijn dan onder TL/spaarlamp licht.
Wat zijn de prestaties van dit beeldscherm type? Ik denk dan aan refreshrates, contrast en levensduur? Dat lijken we relevante specs voor een nieuwe beeldschermtechnologie. e-Paper kan bijvoorbeeld niet goed bewegende beelden weergeven, omdat het daar meestal te traag voor is. Lukt dat met mirasol wel, zodat je animaties kan gebruiken op het scherm?
Anoniem: 438709
@ATS14 januari 2014 13:41
Hier een video uit 2012 met een mirasol display met 30 Hz framerate.
http://www.youtube.com/watch?v=j1EDs1gaYcw

Quote uit Youtube omschrijving:
Qualcomm MEMS Technology showed new Mirasol Display prototypes at SID. This one is a 4.3″ demo with high definition (1280x720) resolution - the first time shown in public. It has 343ppi and up to 30Hz frame rate - fully reflective display
Daar ben ik ook beniewd naar.
Misschien krijgen we met dit scherm dan ook smartphones waar de accu opnieuw een week of langer meegaat.
Deftig video afspelen is iets dat ik gerust wil inruilen voor langere accuduur.
Zou het ontbreken van apps nu echt een gemis zijn? Notificaties op je pols en berichtjes kunnen lezen vind ik al heel wat. E-ink in kleur zou natuurlijk wel een betere oplossing zijn. Dan hoeft maar een klein stukje van het scherm elke minuut aangepast te worden tbv tijdsweergave en icoontjes. Dan moet zo'n horloge net als een ereader toch makkelijk weken meekunnen op een volle lading. Een horloge dat ik heel vaak moet opladen hoeft van mij niet.
"Als er geen smartphone gekoppeld is via de bluetoothverbinding, kan het horloge enkel de tijd weergeven"

Dus ook geen stopwatch, alarm, eierwekker, afspraken etc.? Beetje zinloos dan.

Alle "smart" watches blijken bovenal juist erg dom te zijn. Zonder hulp van je telefoon kunnen ze nog minder dan een gewoon horloge. Enige nut is dan dat je net kunt doen alsof je op je horloge kijkt terwijl je eigenlijk heel onbeschoft op je telefoon aan het kijken bent of er nog leuke twitters voorbij komen...
Het zou nogal 'dom' zijn als de smartwatch hetzelfde deed als een smartphone, daarvoor heb je namelijk al een smartphone en anders zou je batterij veel te snel leeg zijn. Het heet ook smartwatch.. niet wristphone. Op deze manier kun je teminste de kracht van de telefoon gebruiken wat 'smart' is, liever dat dan naast het stopcontact zitten om een 3g verbinding omhoog te houden, vijvoorbeeld.

[Reactie gewijzigd door Invoke op 14 januari 2014 17:56]

Mijn huidig horloge waarschuwt me voor afspraken, onthoudt telefoonnummers en notities, en kan verder wat je van een horloge mag verwachten, zoald tijd bijhouden, alarm, kookwekker, stopwatch enzo.
Data bewerken kan op het horloge zelf of via USB met een PC.

Hiervoor zit er een CR2025 batterijtje in die ongeveer een jaar meegaat.

Om even te illustreren dat je geen 3G nodig hebt om iets nuttigs te doen.
Precies mijn gedachte. Ik zie het nut van specifieke apps voor de smartwatch niet in. Ik zou het apparaat gebruiken voor notificaties, agenda afspraken en uiteraard de tijd. Dat heeft 'ie allemaal al. Afgezien van misschien een specifieke fitness-app o.i.d. zijn er niet veel andere toepassingen voor een smartwatch die voor de gemiddelde gebruiker nuttig zouden zijn.
om de 4 tot 5 dagen laden zegt natuurlijk niet heel veel. Gezien het grote formaat van dit horloge kunnen ze makkelijk een veel grotere accu gebruiken als pebble of gear.
Het is verder wel dezelfde processor als in de Pebble,
Volgens mij hadden ze in het artikel gezegt dat de accu in de gesp van het bandje zat verwerkt, vandaar dat de gesp er ook een beetje bulky uit ziet.

Vindt de smartwatch zelf verder niet zo heel geweldig en zie in dat dit puur om het display gaat, kan zelf niet wachten tot andere producenten dit overnemen in hun watches, echter ben ik wel benieuwd hoeveel stroom dit nou precies bespaart. enkele cijfers zouden leuk wezen.
Hier staan wat cijfers: http://www.slideshare.net...l-goodman-mirasol-4449370.
Zie bijvoorbeeld slide 12, Mirasol gebruikt 10-1000x(!) zo weinig als LCD.
Krijs de slides niet te zien op mijn waar ik nu zit, staat er ook bij hoeveel meer dan echt e-paper het gebruikt? Vast niet.
E-paper werkt zonder stroom te gebruiken, alleen het verversen gebruikt stroom.
Ik zie zo niet in het artikel dat dit ook het geval is met een Mirasol, vergelijken is dan ook niet echt mogelijk, en naar mijn idee ook niet nuttig.
Het wordt dan meer interessant om te kijken hoe het scherm gebruikt wordt, en dat komt meer overeen met een LCD type scherm.
Waar zie jij staan dat het dezelfde processor is? Naar mijn mening is een Cortex M3 enkel een processor met een bepaalde instructieset die uitermate geschikt is voor een RTOS. Zelfde als dat je zou zeggen dat elke x86 processor van bijvoorbeeld generatie Core2Duo hetzelfde is.
Het grote verschil met e-paper en andere memory lcd's, zoals die in de Pebble-smartwatch, is dat Mirasol ook kleur kan weergeven. Het stroomgebruik zou echter vele malen lager liggen dan bij conventionele lcd's of oleds.
...
en we zouden graag zien dat fabrikanten als Pebble voor een volgend model bij Qualcomm aankloppen voor hun beeldschermen.
de vraag is hoeveel mirasol gebruikt in vergelijking met het epaper dat pebble nu gebruikt
Snelle hands-on op de CES beurs door Linus Sebastian voor de geïnteresseerden:
http://www.youtube.com/watch?v=DY0Bypa8mbI
Wat is dat nu weer voor keuze de accu in de sluiting. Als ik aan het typen ben wil ik mijn arm zo plat mogelijk op de tafel hebben en geen baksteen in mijn arm hebben drukken. Dat is bij gewone horlogebandjes vaak al een probleem, maar zo te zien hoef je bij deze helemaal geen toetsenbordwerk te doen.
Een Mirasol scherm lijkt me ook interessant voor smartphones, dat zou een stuk accuduur schelen.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee