Inleiding
Tijdens Sony's persconferentie aan de vooravond van de opening van de CES in Las Vegas werd vooral gepraat over nieuwe camera's, 4k-televisies en de nieuwe Xperia Z1 Compact. Over Vaio, Sony's merknaam voor zijn computers, werd met geen woord gerept. Toch troffen we op de Sony-stand wel degelijk een nieuwe Vaio aan. Om precies te zijn, de Vaio Fit 11A.
Eerlijk is eerlijk, helemaal nieuw is de 11"-Vaio met multiflipscherm niet. In september, op de IFA in Berlijn, troffen we de Fit 11A al achter glas aan. Toen werd er gesproken over een '11"-variant met Celeron-processor' en ondertussen is duidelijk geworden dat het gaat om een Pentium-processor, gebaseerd op de Bay Trail-architectuur.
Dankzij de 'multiflip'-techniek kan het scherm van de laptop in het midden 180 graden over zijn horizontale as heen gekanteld worden, waardoor het als het ware op de achterkant van de laptop uitkomt. Als je de laptop dan vervolgens dichtklapt, zit het touchscreen bovenop, waardoor er een enigszins dikke tablet ontstaat.
Ten opzichte van de al uitgebrachte Vaio Fit multiflips is niet alleen de processor, maar ook het uiterlijk aangepast en de prijs is behoorlijk lager uitgevallen. Daardoor kan de Fit 11A niet zoals zijn grotere broertjes als ultrabook bestempeld worden. Voor ons genoeg reden om de nieuwe Vaio van dichtbij te bekijken.
De buitenkant: duur en goedkoop
Toen Sony in september de Vaio Fit multiflip voor het eerst liet zien, werden er drie modellen met een vrijwel identiek uiterlijk, in drie schermmaten gepresenteerd. Die drie multiflips zijn voornamelijk van aluminium gemaakt. De buitenkant van het scherm en de polssteunen zijn allemaal voorzien van een laagje van het geborstelde metaal.
/i/1389108768.jpeg?f=imagenormal)
Sony Vaio Fit 13A (links) en Fit 11A
Bij de Fit 11A is van al dat aluminium afgeweken. De bovenkant is nog wel van aluminium gemaakt en dat geeft de laptop dezelfde ultrabookuitstraling als de andere laptops in de serie. Aan de binnenkant gaat het er echter heel anders aan toe. Rondom de toetsen en bij de polssteunen is het namelijk plastic troef. Lelijk, hard plastic om precies te zijn, niet mooi, maar wel logisch, want deze 11-incher moet uiteindelijk voor ongeveer 700 euro over de toonbank gaan. Ter vergelijking, de Fit 13A en Fit 15A staan beide voor bijna 1200 euro in de Pricewatch.
/i/1389108770.jpeg?f=imagenormal)
Dat Sony een combinatie heeft gemaakt van enerzijds 'duur' aluminium en anderzijds 'goedkoop plastic' is kenmerkend voor deze laptop waarin high-end onderdelen gecombineerd worden met goedkopere hardware. De schermresolutie is met 1920x1080 pixels bijvoorbeeld lekker hoog voor een 11"-scherm, maar de kijkhoeken zijn op het eerste gezicht niet fantastisch. Net als bij de 13"-Vaio Pro lijkt het touchscreen niet gelamineerd te zijn, waardoor er een soort donkere waas ontstaat bij schuine kijkhoeken.
Ook de bouwkwaliteit laat niet overal een even degelijke indruk achter. Bij een stevige aanslag beweegt de behuizing rondom het toetsenbord namelijk behoorlijk mee. De schermconstructie voelt overigens wel weer stevig aan, net als bij de andere multiflips. Dat is maar goed ook, want het scherm moet over zijn horizontale as scharnieren om van laptopmodus naar tabletmodus te schakelen. Magneten houden het scherm netjes op zijn plek als het scherm omgeklapt is. In laptopmodus zorgt een schuifje ervoor dat het scherm op zijn plek verankerd blijft.
We vinden het jammer dat het gewicht van de Fit 11 niet wat verder is teruggebracht. Je zou verwachten dat de twee inch kleinere Fit 11 significant lichter is dan zijn grotere 13"-broertje, maar het verschil bedraagt slechts 30 gram, wat betekent dat de Fit 11 op 1280 gram uitkomt. Daarmee is de convertible in tabletmodus nog altijd niet lekker met één hand vast te houden en is er al gauw een extra hand nodig of je moet het apparaat neerleggen.
De binnenkant: Bay Trail
Sony heeft, zoals gezegd, moeten bezuinigen om de Fit 11A een vriendelijke prijs mee te geven. De Intel Core i-processor heeft daarom het veld moeten ruimen ten gunste van een Intel Bay Trail-processor. Bay Trail is de naam van de nieuwste generatie Atom-processors en dankzij het compleet nieuwe ontwerp zijn de chips flink sneller dan de oude Clover Trail-generatie. De snellere Bay Trail-processors krijgen de merknaam Celeron of Pentium mee en Sony heeft gekozen voor de snelst verkrijgbare Pentium-processor: de N3520.
De N3520 is een quadcore-processor die maximaal op 2,42GHz tikt bij een tdp van 7,5 watt. Goed nieuws voor het stroomverbruik dus, maar minder goed nieuws voor de prestaties. Ondanks de vier cores komt de Pentium-processor niet in de buurt van de prestaties van een Core i-processor. Of die langzame processor de laptop in het dagelijks gebruik zal opbreken, kunnen we na een korte hands-on niet zeggen. Voor zover we konden zien, toonde de laptop vloeiend de Windows-interface en startten programma's snel op. Dat kan natuurlijk ook te danken zijn aan de ssd. Benchmarks konden we midden op de beursvloer helaas niet draaien.
/i/1389108763.jpeg?f=imagenormal)
De processor is dus vrij low-end en het kwam dan ook als een verrassing dat de Fit 11A op de Sony-stand van maar liefst 8GB werkgeheugen en een snelle ssd was voorzien. Net als bij het uiterlijk heeft Sony bij de keuze voor de hardware dus moeten bezuinigen, met als resultaat een nogal aparte mix van goedkope en duurdere hardware. Het mag duidelijk zijn dat de processor binnen de interne hardware de zwakste schakel is.
:fill(black)/i/1389108764.jpeg?f=thumb)
Een zuinige processor heeft natuurlijk ook voordelen. De tdp van de Bay Trail-processor ligt met 7,5 watt slechts half zo hoog als die van de Haswell-processor, die in de grote multiflips huist. Sony heeft de accucapciteit hetzelfde gehouden, waardoor het aannemelijk is dat de Fit 11A het aanzienlijk langer uithoudt op dezelfde acculading. Het kleine schermformaat draagt daar uiteraard ook aan bij.
Voorlopige conclusie
De Vaio Fit 11A is een aparte verzameling van verschillende onderdelen. De processor en de plastic behuizing zijn duidelijk uitgezocht om de prijs van de laptop omlaag te brengen, terwijl de ssd, het scherm en de schermconstructie geleend lijken te zijn van de duurdere multiflips.
De compacte multiflip lijkt dus bedoeld te zijn voor mensen die gebruik willen maken van een convertible ultrabook, maar die niet veel rekenkracht nodig hebben en ook geen 1000 euro of meer voor een ultrabook willen neerleggen. De Bay Trail-processor lijkt er in combinatie met de ssd voor te zorgen dat de laptop snel start en reageert. Bij intensiever gebruik zal de processor wel de beperkende factor worden, maar voor huis-, tuin- en keukengebruik volstaat deze combinatie van hardware prima.
De hamvraag is natuurlijk hoeveel de Fit 11A gaat kosten en welke specificaties bij die prijs horen. In de VS zal de prijs voor de goedkoopste uitvoering op 800 dollar uitkomen. Inclusief btw komt dat neer op ongeveer 700 euro. Waarschijnlijk zal dat niet met 8GB geheugen zijn, maar de ssd en het full-hd-scherm lijken wel standaard aanwezig te zijn. Heb je de processorkracht dus niet nodig, dan is de 11"-multiflip een interessante convertible met ultrabooktrekjes.