Het is jammer dat veel mensen hier dingen roepen alsof het de waarheid is maar vaak zijn ze slecht geïnformeerd.
Ik wil even een paar dingen ophelderen, want niet alles is voor de hand liggend.
- We hadden in het begin zeker internationale ambities, de site was daarom destijds ook in 6 talen beschikbaar (Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans). We hadden zelfs succes in het buitenland, bijvoorbeeld met een paar honderdduizend Peruanen maar daar kon je moeilijk advertenties aan verkopen en daarom hebben we dat een halt toegeroepen. Daarnaast kregen we steeds meer leden uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika, maar de bleken vooral de Nederlandse leden lastig te vallen.
- Waarom niet de stoute schoenen aantrekken en gaan voor werelddominantie zoals Facebook? Ook hier is over gesproken, maar niet alle oprichters deelden dezelfde mening. Daarnaast speelde mee dat we al moeite hadden om de site staande te houden voor onze Nederlandse bezoekers, dat open gaan voor de rest van de wereld zeker een doodsklap zou zijn. Uiteindelijk hebben we gekozen om ons zo diep mogelijk te verankeren in de Nederlandse samenleving en de buitenlanddromen te laten varen.
- De eeuwige klaagzang dat Hyves traag is/was. Ja, de eerste 2, misschien 3, jaar was de site vaak niet te doen. Iedereen zegt altijd dat de "code een rommel" was, maar ik durf te wedden dat niemand van jullie de code ooit gezien heeft (anders had ik je wel gekend). Natuurlijk verdient niet elk stukje code de schoonheidsprijs, maar een rommeltje zou ik het zeker niet noemen. PHP heeft op een gegeven moment plaatsgemaakt voor HipHop, Hyves heeft zelfs bijgedragen daaraan waardoor Facebook uiteindelijk stukken code van ons heeft gedraaid.
Als je de volgende factoren meeneemt kom je al een heel eind in het verklaren van de traagheid: 1) krap budget, 2) klein dev team, 3) een constante tsunami aan bezoekers. Wij moesten problemen oplossen die (zeker in Nederland) nog niet opgelost waren, dat gebeurde alleen bij de Googles en Facebooks van deze wereld. Tegenwoordig zijn er zoveel diensten en software beschikbaar dat een schaalbare website niet eens zo ingewikkeld meer is. We hadden een zeer capabel team wat inmiddels uitwaaiert naar bedrijven als Google, Spotify, Booking.com, Bol.com en verschillende startups.
- Het design. Was het mooi? Nee, zag er natuurlijk niet uit. In de eerste jaren hadden we ook helemaal geen designers of mensen die een beetje fatsoenlijk konden css'en. Wij waren bezig met het oplossen van schaalbaarheidsproblemen en moesten daarnaast nog even de frontend in elkaar klussen. Later kwam er het redesign, zag er een stuk beter uit (zat ook een stuk beter in elkaar

), maar het blijft een kwestie van smaak. De één vond het leuk dat Hyves zo'n enorme kerstboom was, de ander had liever het strakke van Facebook. Persoonlijk denk ik niet dat het uiterlijk van Hyves ons had kunnen redden.
- Hadden we het zien aankomen? Natuurlijk. Een ieder die het boek van Raymond heeft gelezen weet dat er al in 2007 overnamegesprekken plaatsvonden. Een exit is (denk ik) altijd het uitgangspunt geweest, ook al zeiden de oprichters altijd: "Hyves is niet te koop". Naarmate de jaren vorderde werd wel duidelijk dat Facebook een serieuze concurrent zou zijn, we probeerden daarom onze bezoekers zoveel mogelijk tijd te laten doorbrengen op onze site en zoveel mogelijk geld te verdienen om zo meer waard te zijn bij een eventuele overname. Je moet hierbij denken aan Hyves Games (bestaat al jaren), Hyves Mobiel (waaruit *bliep uiteindelijk is voortgekomen) en de Hyves newsfeed (beter goed gejat zeg ik maar).
Uiteindelijk heb je ook nog te maken met aandeelhouders, de één wilde alleen voor de hoofdprijs verkopen, de ander wilde het zsm verkopen nu het nog kan. Op het moment van de verkoop zaten we op onze absolute piek (bezoek, leden, omzet) en als je alleen daar naar kijkt was het een prima deal. Helaas ging het daarna snel bergafwaarts en ik denk dat de oprichters, op z'n zachts gezegd, opgelucht zijn dat ze de tent op tijd hebben verkocht.
- Iemand zei "personeel is alles". Interessant gegeven. TMG had er baat bij om zoveel mogelijk talent te behouden om zo de online ambities te kunnen verwezenlijken. Helaas is TMG een besluiteloze club met teveel managers waar werkelijk niks van de grond komt. Het personeel geloofde niet in TMG en de laatste jaren gaat het hard met de leegloop.
Tot slot, ik heb een geweldige tijd gehad bij Hyves: heel veel geleerd, hele goede vrienden gemaakt en een stukje internetgeschiedenis geschreven. Wat wil je nog meer?