Door Joost Schellevis

Redacteur

Google Chromecast: een draagbare smart-tv

Conclusie

We zouden de Chromecast kunnen beschrijven als een apparaat dat op dit moment nog nauwelijks wordt ondersteund, kampt met bugs en gekkigheden en waarvan de functionaliteit stevig wordt beperkt door gebrek aan ondersteuning van de 5GHz-wifi-band. Daarmee zouden we echter voorbij gaan aan één belangrijk pluspunt van de Chromecast: de bizar lage prijs van 35 dollar. Die lage prijs zorgt ervoor dat het apparaat van ons het oordeel 'goed' krijgt, in plaats van een 'voldoende' of 'bovengemiddeld'.

Voor het bedrag van 35 dollar heb je namelijk een apparaat dat geen ruimte in je tv-kast inneemt en waarmee je vanaf Windows, OS X, Android en iOS naar je tv kunt streamen. Ter vergelijking: dat is een belangrijk deel van de functionaliteit van de Apple TV, die bijna drie keer zo duur is en die wel degelijk ruimte inneemt - niet veel, maar toch - en die enkel iOS en OS X ondersteunt.

Dat de Chromecast geen eigen afstandsbediening heeft en dat daarvoor een smartphone, tablet of laptop moet worden gebruikt, is soms onhandig, bijvoorbeeld als je je telefoon eerst moet unlocken om even terug te spoelen als je iets niet goed hebt verstaan. Maar de bediening vanaf je bestaande apparaten heeft een belangrijk voordeel: touchscreen of muis en toetsenbord zijn verreweg superieur aan de omslachtige besturing via een afstandsbediening, die is gemaakt om te zappen, niet om uitgebreide zoekopdrachten uit te voeren.

De Chromecast is op dit moment het nuttigst voor kijkers die nu geen mogelijkheden hebben om Netflix of YouTube op hun televisie te kijken: je maakt dan in feite van je domme beeldbuis een slimme televisie. Heb je de mogelijkheid om webvideo af te spelen al wel, dan is de Chromecast nu nog niet veel meer dan een hebbedingetje. Maar als meer apps ondersteuning voor de Chromecast krijgen, zal het nut snel toenemen. Wat dat betreft is de Chromecast veelbelovend.

Desondanks kampt de Chromecast met een aantal problemen die we graag opgelost zien worden. Het gebrek aan ondersteuning van de 5GHz-band snappen we simpelweg niet. Toevoegen van die ondersteuning zou een groot deel van de streamingproblemen met de Chromecast oplossen. Daarnaast vinden we het een beetje gek dat er geen enkele vorm van authenticatie is: iedereen in jouw netwerk - dus ook je ouders, je huisgenoten of je collega's - kunnen zomaar content naar je Chromecast streamen en zien wat je aan het kijken bent. Hopelijk wordt dat in een firmware-update opgelost.

Pluspunten

  • Lage prijs
  • Brengt web-tv naar domme televisies
  • Veelbelovend

Minpunten

  • Geen ondersteuning voor 5GHz-wifi
  • Geen authenticatie: iedereen kan streamen en zien wat je streamt
  • Af en toe nog buggy

Eindoordeel

Tweakers zegt: 8

Reacties (136)

Wijzig sortering
We zouden de Chromecast kunnen beschrijven als een apparaat dat op dit moment nog nauwelijks wordt ondersteund, kampt met bugs en gekkigheden en waarvan de functionaliteit stevig wordt beperkt door gebrek aan ondersteuning van de 5GHz-wifi-band. Daarmee zouden we echter voorbij gaan aan één belangrijk pluspunt van de Chromecast: de bizar lage prijs van 35 dollar. Die lage prijs zorgt ervoor dat het apparaat van ons het oordeel 'goed' krijgt, in plaats van een 'voldoende' of 'bovengemiddeld'.

Voor het bedrag van 35 dollar heb je namelijk een apparaat dat geen ruimte in je tv-kast inneemt en waarmee je vanaf Windows, OS X, Android en iOS naar je tv kunt streamen.
Vergelijk dat dan eens met XBMC op een Raspberry Pi (bv Openelec)
Dan heb je wel een volwassen HTPC voor 35 euro die heel volwassen is en een grote bestaande userbase heeft. Niet buggy, continue updates krijgt, een vaste netwerkaansluiting, zowat alle denkbare bronnen en formaten van media aan kan, waar zowel je tablet/telefoon/muis/toetsenbord als afstandsbediening werkt en waar je ook makkelijk een gewone afstandsbediening kan aansluiten en die als front-end kan dienen voor diverse media backenends.
Wil je experimenteren in hard of software dan kan dat ook. Bergen Plugins? Ook. Wil je iets bijzonders? Vraag het de ontwikkelaars.

Ik kan het predikaat 'Goed' dan ook niet goed plaatsen. Dan is XBMC 'Super'. Graag volgende keer dan ook vergelijken met alternatieve opties en wat realistischer waarderen, anders lijkt het net zo'n reclamefilmpje.

[Reactie gewijzigd door Durandal op 26 oktober 2013 13:59]

Genoemde XBMC op een Raspberry Pi lijkt me een geweldig apparaat. Die functioneel meer kan. Tegelijk heeft het denk ik een heel andere doelgroep. Echter het installeren, configureren en bedienen is volgens mij flink complexer dan een chromecast. Stel je koopt genoemde XBMC op een raspberry Pi (nieuw in doos) en een chromecast (nieuw in doos). We geven twee genoemde hardware componenten aan iemand die niet zo handig/technisch onderlegd is en vragen het ding te installeren :) . Nu weet je waarom het ding verkoopt in mijn ogen. Zonder iets af te doen XBMC en/of Raspberry Pi
Je kan de Pi kopen compleet voorgeinstalleerd met behuizing hoor, als je wilt ;)

En verder is dit natuurlijk tweakers.net, niet huisvrouwen.org, dus je mag verwachten dat dat aspect ook meegenomen wordt.
Ik draai al jaren met XBMC (xbox/windows/linux) en vind het gewoon het beste media center dat er te krijgen is, punt. Misschien op delen afhankelijk van wat je er veel mee doet, maar hij speelt alles af en het werkt gewoon zonder dat je 20.000 dingen moet installeren en aanpassen. Geen codecpacks of ingewikkelde toestanden, installeren, je nasje aanwijzen en klaar. Draaien. Ik ben helemaal gelukkig sinds ze de PVR functionaliteit erin hebben, want ik heb mijn tv verplaatst naar mijn (zelfbouw) NAW en draai daar met tvheadend en speel dat af op (oa) mijn xbmc.
Nu mag de zware windows bak eruit en staat er een rasbmc te snorren. Werkt inderdaad als een speer. Alleen jammer dat er (nog) geen manier is om Netflix af te spelen. Op Windows had dat nog wel kunnen lukken (via de browser) maar op de Pi gaat dat niet. Misschien via een andere PC in het netwerk met een upnp toestand. Dat schijnt wel te kunnen.

Maar als je een mediacenter zoekt, xbmc is gewoon de bom!
Ik vind het jammer dat er niets verteld wordt over de beeldkwaliteit... Welke formaten slikt de Chromecast wel en niet / welke framerates worden er behaald bij welke resoluties enz enz...

Dit apparaat dient toch om video te streamen? Waarom wordt over de beeldkwaliteit dan niet gerept?
Mijn TV zegt dat 'ie 1080i uitstuurt, maar van reviews elders heb ik begrepen dat 'ie max. de 720p stream van Youtube pakt bijvoorbeeld.
Ik heb het idee dat de sync tussen beeld en geluid een beetje afhangt van de bitrate, maar dat heb ik nog niet echt grondig geanalyseerd.
Ik heb een 720p TV, dus heb geen idee of een tab ook echt op 1080 wordt weergegeven.
Tabs kunnen tot 720p, waarbij je twee profielen hebt, High en Extreme.
Extreme is ook 720p, maar met hogere bitrate.

Netflix en Youtube outputten op mijn chromecast wel netjes 1080p.

Ben over mijn chromecast erg tevreden. Functies zoals het streamen van het hele bureaublad had ik niet verwacht, maar zijn voor mij een enorme bonus :)

Ik wacht nog wel op de functie om mijn android scherm, alla airplay op mijn TV te toveren! :)
Hij kan dus 1080p aan, ik denk dat de kwaliteit zeker niet storend is, anders was er wel wat over gezegd.
Ik had een RaspBMC voor mijn vader in elkaar gezet, met name voor Youtube. Was voor die ouwe veel te omslachtig, maar vooral ook traag. De RaspBMC verkocht en voor dat geld de Chromecast bij Amazon besteld en ik moet zeggen dat ik onder de indruk was van het gemak van de installatie, gebruikersgemak en de kwaliteit van de streams van Youtube en Netflix. Ja het klopt dat hij beperkt ondersteund wordt (nog), maar kan niet anders zeggen dat het een veelbelovend product is,. Zeker als ze de prijs zo laag houden. Ik heb begrepen dat ze bij Plex ook bezig zijn om te kijken hoe de Chromecast ondersteund kan gaan worden en dan wordt het voor mij echt een compleet product. Ik ben echt benieuwd wie met wat gaat komen qua ondersteuning. Ik ben het overigens eens met het testoordeel, zeker als je het potentieel mee laat wegen.
Ik heb een nu een tijdje een Chromecast en mijn bevindingen zijn voornamelijk:
- Netflix aanbod is onvoldoende (dus proefabonnement weer opgezegd)
- Streamen vanaf je eigen NAS wordt (nog) niet ondersteund
- Performance is niet echt vlot
- Maar mijn domme PC is nu slim en kan eindelijk YouTube op mijn TV kijken (zelfs 1080p)
- Het ding heeft USB power nodig en afhankelijk van de positie van je HDMI poort steek hij dan uit aan de zijkant van je TV
- Bediening kan vanaf je smartphone/ tablet/ pc, ZONDER apart toetsenbord

Al met al, best leuk en kan alleen maar beter worden als meerdere partijen dit gaan ondersteunen en DLNA of NAS ondersteuning wordt toegevoegd.

[Reactie gewijzigd door Jukebox op 26 oktober 2013 10:54]

De teneur van de review en de reacties is wat te negatief. Voor mij als individuele gebruiker, de installatie was simpel en in 2 minuten gebeurd. Sindsdien kijk ik al weken probleemloos Netflix en cast ik Youtube naar mijn simpele HD-TV. Dat allemaal voor 40-50 euro. Geen enkele reset gehad en ook geen netwerkproblemen (6 weken in bezit). Het ontbreken van een userinterface wordt als nadeel genoemd ergens in de review maar is juist het grote voordeel. De functionaliteit zit in de app die je gebruikt (youtube, netflix en straks anderen), niet in een apart "ding".
Het verandert je manier van kijken naar Youtube, alleen daarvoor al zou ik het iedereen adviseren, als je niet al een smart-tv hebt natuurlijk.
Heeft dit nog nut met Miracast en Windows 8.1/Android ?
Hier een ervaring beter dan welke andere:
http://forums.wpcentral.c...-awesome-surface-2-a.html
Met een Netgear kastje van 65 euro.http://tweakers.net/price...less-display-adapter.html
Miracast zit al in steeds meer TV's en binnenkort standaard in een Xbox One en andere mediaplayers.

Edit:
En hier nog een van Miracast met een Sony Android smartphone en een Netgear PTV
http://www.youtube.com/watch?v=LkdQyx_KOEM

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 614 op 26 oktober 2013 23:39]

Anoniem: 474132
26 oktober 2013 08:29
Goed, voor een betaproduct met een lage prijs, ik vind het een wat vreemd oordeel. Voorts ben ik erg benieuwd naar het business model achter dit apparaatje. Hoe denkt Google hier geld mee te verdienen?
Goed, voor een betaproduct met een lage prijs, ik vind het een wat vreemd oordeel. Voorts ben ik erg benieuwd naar het business model achter dit apparaatje. Hoe denkt Google hier geld mee te verdienen?
Met deze nadelen zou ik op zijn minst een 'voldoende' verwachten, geen goed met zulke - best wel storende - minpunten. Eens.

Velen zijn softwarematig op te lossen en als deze worden opgelost, vind ik dit huidige oordeel beter passen.

Als antwoord op je andere vraag kan ik alleen maar concluderen dat Google ongetwijfeld baat heeft bij jouw zoekhistorie en browse geschiedenis om zo je 'profiel' nog beter bij te werken.

Ik denk dat het niet anders is dan hun manier van werken op Youtube waar je andere video's of iets dergelijks krijgt voorgeschoteld die bij je passen. Ook zullen advertenties een optie kunnen zijn?

[Reactie gewijzigd door Ricepuppet op 26 oktober 2013 08:42]

[...]

Als antwoord op je andere vraag kan ik alleen maar concluderen dat Google ongetwijfeld baat heeft bij jouw zoekhistorie en browse geschiedenis om zo je 'profiel' nog beter bij te werken.

Ik denk dat het niet anders is dan hun manier van werken op Youtube waar je andere video's of iets dergelijks krijgt voorgeschoteld die bij je passen. Ook zullen advertenties een optie kunnen zijn?
Vergeet niet dat Google ook steeds meer gaat werken naar betaalde content.
Je kunt nu al boeken kopen in de play store, en het zou me niets verbazen als dat in de toekomst ook films en series gaat bevatten.
En misschien hebben ze ook een deal gesloten met Netflix, welke "toevallig" een van de eerste aanbieders is en voor hen is de Chromecast echt ideaal om door te breken.

Er zit echt een enorme markt-potentie in dit soort apparaatjes, mits je een groot aandeel kunt krijgen en dat kan alleen maar door de aanschafprijs eigenlijk geen issue te laten zijn.
Naast dus dat er 'gratis' - ik zeg 'gratis, want dat is het gewoonweg niet - content is, is er ook betaalde content 'voor net dat extra'.

Iemand anders zei het al een keer hier op Tweakers, maar ik raad iedereen aan om 'Terms and Conditions May Apply' te bekijken.

Mijn ogen waren al geopend, maar gingen nog meer open na het zien van deze documentaire.
Met deze nadelen zou ik op zijn minst een 'voldoende' verwachten, geen goed met zulke - best wel storende - minpunten. Eens.
Als dit een mediaspeler van 300 piek - zoals de Nexus Q - was geweest, dan had dat inderdaad uitgemaakt voor het oordeel. Omdat het om een apparaatje van slechts 35 dollar gaat, vind ik een 'goed' echter wel te rechtvaardigen.
[...]


Als dit een mediaspeler van 300 piek - zoals de Nexus Q - was geweest, dan had dat inderdaad uitgemaakt voor het oordeel. Omdat het om een apparaatje van slechts 35 dollar gaat, vind ik een 'goed' echter wel te rechtvaardigen.
Ik vind dat prijs niet te rechtvaardigen is. Ongeacht de prijs - of dit nu 5 of 35 - euro is; het apparaat behoort correct te functioneren. Ik hoef mij voor 35 euro niet geel te ergeren. Dan geef ik liever wat meer geld uit en koop een anders, vergelijkbaar product waar ik mij niet aan stoor.

Als jij een lepel koopt bij de IKEA van 2 euro, verwacht je dat deze het ook correct doet.
Maar wat doet het niet correct dan? Het streamt de dingen die aangegeven zijn zonder problemen, alleen als het internet niet goed loopt, kan het problemen veroorzaken, maar is dat anders dan een appleTV?
Maar wat doet het niet correct dan? Het streamt de dingen die aangegeven zijn zonder problemen, alleen als het internet niet goed loopt, kan het problemen veroorzaken, maar is dat anders dan een appleTV?
De een zal er geen problemen mee hebben - die neemt de problemen voor lief of kijkt daar doorheen - maar een ander neemt de problemen wel serieus. Ik denk, dat als je een product als deze uitbrengt, je (tegenwoordig) al direct je opvolgende firmware klaar kan stomen.

De minpunten die worden aangehaald zouden mij als potentiele koper in elk geval sterk doen twijfelen over een aanschaf. Die 35 euro is voor de een een hoop geld, waarvan je gewoon verwacht dat het sterk genoeg functioneert, of in elk geval binnen een korte tijd met een update compleet glad word gestreken.
Nogmaals, welke problemen? Buggy? Daar kan ik niets over zeggen, afgezien van dat ik er geen ervaring mee heb, het ding doet het al een tijdje zonder bugs.
Dat iedereen kan zien wat je streamt? Is dat een probleem, want iedereen is iedereen die op jouw netwerk zit. Dus niet de buurman of iemand op straat. Voor de gemiddelde gebruiker, iemand die dat ding in zijn thuis TV plugt, is dat niet het een probleem, tenzij je porno streamt terwijl je vrouw het niet mag weten...
Geen ondersteuning 5GHz. Jammer inderdaad, maar met een fatsoenlijke 2,4GHz verbinding ook geen probleem te noemen.

Dus met een fatsoenlijke verbinding werkt het ding ook fatsoenlijk.
Beperkt in zijn kunnen? Ja, maar dat weet je van te voren.
Bij het ene apparaat wat belachelijk goedkoop is en minder tekortkomingen heeft wordt nog nauwelijks een voldoende gegeven en bij dit apparaat wat ook geodkoop is komt een goed te staan?
Het probleem is dat er geen enkele standaard lijkt te bestaan voor de scores. En dus terecht dat er geklaagd wordt over deze goed met zulke dramatische conclusies.
Het gaat om een apparaat van maar 35$ dus daar hoef je nooit veel van te verwachten, er zijn niet veel apparaten die hetzelfde doen voor een prijs onder de €50,-.
Ik vind het testoordeel ook wat vreemd. Met die hele rits aan problemen en beperkte functionaliteit zou het testoordeel gewoon lager moeten uitvallen. Tweakers reviews moeten meer ballen krijgen, jullie zijn veel te lief met gadgets.

De vergelijking met een Raspberry Pi lijkt mij beter, de Chromecast lijkt mij erg leuk om mee te experimenteren maar verwacht vooral geen volledig functionerend apparaat. Dàt verklaart de lage prijs. Nu wordt de prijs als reden gegeven voor een hoog testoordeel?

De vergelijking met de Apple TV die driemaal zo duur is als concurrent gaat mank. Dat apparaatje werkt namelijk wel feilloos en heeft ook meer functionaliteit. Conclusie: de Chromecast is veelbelovend maar had beter gratis weggegeven kunnen worden als development product. Net als zijn voorganger.
Heb je een chromecast? Het ding functioneert prima, echter met beperkingen. Maar elk apparaat heeft beperkingen natuurlijk.
Als je je wifi goed afschermt is er geen authenticatie nodig en problemen op de 2,4 band heeft ook niet iedereen. Wat je overhoudt is een zeer goedkoop dingetje wat (bij mij) vlekkeloos YouTube en netflix op mijn TV laat zien, alsmede elke chrome pagina vanaf mijn computer.
Kun je meer met een appletv, ja, maar die is ook 4x zo duur.

[Reactie gewijzigd door Fly-guy op 26 oktober 2013 10:52]

overigens is het alternatief een van de 10-tallen chinese android sticks. Ook rond die prijs maar dan met een volledige android 4.x installatie. Ook duurdere modellen mogelijk met quad core etc. En bedienbaar via smartphone of tablet, of toetsenbord / muis.

Mogelijkheden genoeg in iedergeval, maar misschien dat t.net dergelijke chinese sticks in de vergelijking mee had moeten nemen.
Er zijn ook genoeg cheap knock-off Chinese iPhones, die ook een volledige 4.x android versie draaien. Zijn die dan net zo goed?
Achter de Chromecast zit een complete filosofie, welke er voor zorgt DAT je geen volledige android install nodig hebt. Tuurlijk, er blijven altijd mensen die hun computer willen gebruiken als telefoon (...), maar het overgrote deel van de mensen op deze wereld is op zoek naar een simpele manier van videos op hun tv bekijken, en als dit betekent dat ze geen "SMART TV" meer hoeven kopen, of op z'n minst niet meer door het gedrocht wat ze een UI van SMART TV's durven te noemen hoeven, dan zijn die mensen daar zeer bij gebaat.
Dit is niet helemaal waar. Voor 35 dollar kun je een jaar oude chinese android stick kopen, die meer functies heeft dan deze chromecast (en overigens ook veel beter specs heeft). Jij noemt dat het overgrote deel van de mensen op deze wereld op zoek is naar een simpele manier om video's op hun tv te kijken, maar juist met zo'n android stick is dat supermakkelijk. Je plugt zo'n ding in je tv, loopt zo'n standaard first-time set-up door van android en dan kun je gewoon direct de youtube-app openen :P. Bovendien kun je daar dan ook nog op browsen en alle andere apps direct uit de Play Store downloaden.

Heb nog even de prijs en specs van zo'n best wel bekende android stick opgezocht: pricewatch: Epsilon Rikomagic MK802 II

Voor 45 euro heb je hem dus in Nederland. Voor 80 euro koop je een nieuwere variant van een paar maanden oud, die een quad core bevat :P. Daar kun je dan zeker meer mee dan zo'n chromecast :S.

[Reactie gewijzigd door Onawt op 26 oktober 2013 11:25]

[...]
Voor 45 euro heb je hem dus in Nederland. Voor 80 euro koop je een nieuwere variant van een paar maanden oud, die een quad core bevat :P. Daar kun je dan zeker meer mee dan zo'n chromecast :S.
De Chromecast kostte mij ongeveer 40 euro bij Amazon, dus die 45 euro is zeker een goede vergelijking.
Echter je laatste statement "daar kun je meer mee" wil ik wel een beetje nuanceren.
Ja, jij en ik kunnen daar (veel) meer mee, maar zeg eens eerlijk, kunnen jouw ouders daar ook meer mee?
Ik ben al heel vaak tegen dat soort dingen aangelopen waarbij iets voor mij heel erg logisch leek, maar wat ik echt niet uitgelegd kreeg aan derden. Er is echt een verschil tussen hoe de doelgroep hier denkt en doet en hoe de rest van de wereld dat doet ;)
Haha, dat laatste moet ik je inderdaad wel gelijk in geven ;). Ikzelf heb er geen moeite mee om te gaan pielen om zo'n android stick goed te laten werken. Maar inderdaad zou het een heel karwei zijn om bijvoorbeeld mijn ouders uit te moeten leggen hoe zo'n ding werkt.
Ik heb denk ik ook niet goed nagedacht over het feit wat de doelgroep is van de chromecast. Dat lijkt toch wel de rest van de wereld te zijn, die gewoon plug-and-play wil en niet zoals ons tweakers wil gaan pielen aan een apparaatje :P
Leuk verhaal, die chinese sticks werken ootb maar nauwelijks. Daar moet je redelijk wat aan tweaken.

Als je dat doet heb je een tof apparaat, maar anders niet.
Heb ooit een android stick gehad (808), maar belabberde wifi performance. Ook werd het ding te heet en viel het regelmatig uit.
Ik hoop dat de kwaliteit beter is geworden, eerst uren op allerlei fora moeten uitzoeken welk merk en welke versie ervan wel voldoet noem ik niet makkelijk.
De software op die dingen is belabberd. Naast de slechte drivers is android niet gemaakt om op een tv te draaien. Waarom er niet een bedrijf is dat een een XMBC stick maakt is mij een mysterie.
Anoniem: 511751
@Onawt26 oktober 2013 13:23
Ik heb hier; http://www.alibaba.com/product-gs/975098260/MK908.html?s=p de MK908 besteld. Quad core en ongeveer 45 euro, zit nog wel te wachten op de levering. (2 wk geleden besteld)
Anoniem: 470811
@Fly-guy28 oktober 2013 09:40
En een aanvulling, ik heb zelf ook de ChromeCast. Dat je geen authenticatie nodig hebt is juist een feature. Zo kan je met een heel gezelschap lekker bezig met content op de TV, zonder het uitwisselen van wachtwoordjes. Leuk voor bij een verjaardag.

Inderdaad gewoon WiFi goed beveiligen.
Interessante opmerking omdat in de review staat:

"Geen authenticatie: iedereen kan streamen en zien wat je streamt"

Ik begrijp uit jouw opmerking dat dit dus enkel geldt voor mensen die op jouw lokale netwerk zijn ingelogd en niet een willekeurig persoon die langs je huis loopt met Wifi ingeschakeld?
Ja, je moet contact maken met de chromecast terwijl je op het netwerk zit waar het apparaat ook op zit. Dat betekent niet perse hetzelfde wifi netwerk, maar wel op hetzelfde "thuis"netwerk. Dus ik heb een router met 2 wifi netwerken (2,4 en 5 GHz) en ik kan alleen contact maken met het ding als ik op een van die twee netwerken zit, terwijl de chromecast op de 2,4 zit.
Op een andere manier kan ik geen contact maken met de chromecast en dus ook niet zien wat hij afspeelt.
Google hoopt hiermee natuurlijk meer uit de play store te verkopen. Daarnaast is het weer een bron van data waarmee ze advertenties verkopen.

[Reactie gewijzigd door Fly-guy op 26 oktober 2013 10:51]

Precies. 35 euro weggooien is toch 35 euro. Dat is niet goed te noemen.
Google verdient naar mijn idee geld door mensen in hun Ecosysteem te krijgen. Dat doen ze met gratis diensten en goedkope producten. Uiteindelijk verdienen ze het weer dubbel en dwars terug met advertenties, maar ik denk dat ze ook graag hun Google Play producten als melkkoe willen gaan pluggen.

De Music App op Android werkt perfect met de ChromeCast. Hierdoor is All Music (de Spotify-concurrent van Google) opeens heel erg interessant voor mij.
Google Play Movies bestaat nog niet in Nederland, maar zal ook wel komen en is dan ook laagdrempelig voor de ChromeCast-bezitters.

Dus mijn idee van het Business Model is dat het vergelijkbaar is met Inkjet-printers of Nespresso-apparaten. Eenmalig een goedkoop apparaat verkopen en verdienen op terugkerende inkomsten uit Google Play.
Heb zeer recent, woensdag een Chromecast aangeschaft voor het op de TV kunnen kijken van Sesamstraat en Nijntje op Youtube. Er bestond een serieus risico dat de kleine, de smartphone of tablets het geconfisqueerd in de toekomst.
Tuurlijk zijn er ook andere mogelijkheden, sterker nog de meeste smart TV's hebben een ingebouwde youtube app of via een HTPC. (heb zelf een Samsung D5000 en deze kan native avi en mp4 afspelen vanaf me NAS, maar heeft geen youtube of andere apps)
Dit was een goeie prijs/kwaliteit verhouding voor de beperkte mogelijkheden die ik zocht.

minpunten zijn,
- veel lag bij streamen van desktop/chrome
- bekabelde pc naar chromecast werkt niet
[...]
minpunten zijn,
- bekabelde pc naar chromecast werkt niet
Zit de WiFi op hetzelfde netwerk als je PC? Hier werkt dat namelijk uitstekend en ook vanaf een 2e WiFi netwerk, maar wel binnen hetzelfde subnet.
Beide minpunten ken ik niet. Heb vanaf mijn desktop, welke bekabeld op de router is aangesloten nu al een paar uur naar de chromecast gestreamed. Tot nu toe geen haperingen gehad, noch andere problemen.
minpunten zijn,
- veel lag bij streamen van desktop/chrome
- bekabelde pc naar chromecast werkt niet
Bullshit, zolang je wifi router op hetzelfde netwerk zit als je Chromecast, werkt het perfect!

Je moet wel de Chromecast addon downloaden voor Google Chrome
Anoniem: 279971
26 oktober 2013 08:14
Ga ik zeker aanschaffen zodra de API vrijgegeven wordt.. dan kan ik mijn presentaties en fils pas echt lekker vanaf mijn iphone draaien als ik extern ben, gewoon sticky in TV effe wifi selecteren en gaan..
Die prijs is geweldig! Maar ja als het zo beroerd werkt :S wacht ik nog wel op een 2e revisie.
Ik zou ook wachten op een 2e generatie.
Het lijkt allemaal beperkt te werken en qua hardware power mag het wat meer hebben.
Dat "af en toe wat buggy" heb ik zelf helemaal geen last van.
Datzelfde geldt voor de de wifiverbinding die niet snel genoeg zou zijn: Ik zit hier met een +/- 15 buurverbindingen, en ik kan gewoon zonder problemen -ook door een betonvloer- 1080P Netflix bekijken.
Ik snap ook best dat er mensen zijn die moeilijk doen over dat het binnen één netwerk allemaal niet af te schermen is, maar naar mijn mening zou je mensen die je niet op de netwerken vertrouwt daar gewoon geen toegang toe moeten geven.

Nog een kleine correctie op het artikel: Er wordt gesuggereerd dat 25 seconden de reset button inhouden gelijk is aan de stekker uit het apparaat trekken. Dit is echter niet het geval.
Er eerste methode reset namelijk je wifi-settings terwijl de tweede reboot.. Deze 2 opties zijn overigens ook direct in de chromecast app aan te roepen.

Ik moet het overigens wel eens zijn met de opmerkingen van velen: De prijs van een apparaat zou niet van invloed moeten zijn op de reviewscore. Desondanks zie ik niet zo veel beren op de weg als de reviewer, dus ik ben het op zich wel met de score "goed" eens.

[Reactie gewijzigd door MaZeS op 28 oktober 2013 14:34]

Ik ben het helemaal met je eens, behalve dat de prijs geen invloed zou hebben op een reviewscore. Als dit apparaatje tussen de 100 en 150 euro had gekost, wat gezien de gadget-factor niet eens zo gek zou zijn geweest, dan hadden een aantal aspecten (of het gebrek eraan) een rol moeten spelen in het bepalen van de reviewscore die nu een minder grote rol hebben gespeelt. M.a.w. als je een flink bedrag voor iets betaald mag je er ook best wat van verwachten, als iets goedkoop is verwacht je er doorgaans minder van. Alles wat dan extra is, is dan bonus voor de reviewscore.
Ja en nee.. Als je los van de prijs gewoon het beste apparaat wil kopen dan kun je nu niet meer afleiden welke dat is. De prijs heeft dan namelijk het testoordeel beïnvloed.
Het zou naar mijn mening beter zijn om het testresultaat in 2 factoren op te splitsen: een aantal sterren voor kwaliteit, en een aantal sterren voor de prijs/kwaliteit-verhouding.
Dit laatste doet een consumentenbond bijvoorbeeld ook: de beste koop(prijs-kwaliteit) en het beste uit de test(kwaliteit)
Chromecast werkt in ieder geval veel sneller dan mijn Samsung Smart TV (D-serie), dus Netflix kijk ik nu op mijn Chromecast ipv op de native App. Ik mis nu alleen nog DLNA support en uitzendinggemist en RTL XL en dan heb je helemaal geen smart-tv meer nodig. Dan dan voor 35 euro inclusief verzendkosten. Een Samsung upgrade-kit kost 350 euro (en die kan niet eens in mijn D-Serie tv).
Ik heb de chromecast nu al enige tijd in gebruik, werkt prima, van het delen van je beeldscherm moet je alleen niet teveel verwachten
Het werkt bij lange na niet beroerd. Tenzij je ene slechte internetverbinding hebt, maar kun je dat het apparaat aanrekenen? Dan werkt een iphone ook beroerd...

Met een goede verbinding werkt het prima, maar wel met bepaalde beperkingen sie je van te voren kan zien.
Inderdaad, van crashes heb ik nog geen enkele keerlast gehad, al moet ik toegeven dat ik nog niet de complete desktop heb lopen casten.
Een tab casten is echt een geweldige feature en die werkt uitstekend.
Ik merk dat ik dat eigenlijk nog meer gebruik dan ik verwacht had, omdat je dan even samen iets online kunt uitzoeken zonder krampachtig op een laptopschermpje mee te moeten kijken.
Echt een handige feature.
Enige wat je nog wel mist bij het casten van een tab is dat je geen mousepointer ziet, dus dat kan soms verwarring geven wanneer iemand met de muis iets denkt aan te wijzen.
Wanneer er dingen op de pagina veranderen als gevolg van een mouse-over, dan zie je dat uiteraard wel meteen.

Sites als de Dumpert werken helaas niet lekker, maar dat kan ook aan de WiFi liggen heb ik begrepen.
Ik heb een Android TV stick en 2 Chromecasts. Ja, 2. Omdat ik de problemen uit de review totaal niet herken en er supertevreden over ben. En die Android TV stick? Gebruik ik nooit. Totaal irrelevant ding tov gebruiksgemak van de Chromecast. Als iemand de tv stick over wil nemen, be my guest. ;-)

Ik heb overigens gemaild met Fox Sports en hun intentie is om ook de Chromecast te ondersteunen. Gecombineerd met RTL en de NPO heb je dan al een leuk aanbod.

[Reactie gewijzigd door Helsie op 27 oktober 2013 01:01]

je kan een volwaardigetv stick toch niet gaan vergelijken met Chromecast ?

Het enige wat je met Chromcast kunt is dingen streamen vanuit de cloud (google apps en netflix), voldoet nauwelijks aan mijn verwachtingen zelfs voor 35euro.

Met je RaspPi/Android tv stick kun je gewoon alles streamen dus ook de google apps / netflix maar vooral ook je locale content vanop je nas. Een applicatie draaien op je pc om content te streamen naar je Chromecast is toch echt zo 2005.

En waarom hebben we in godsnaam Bluray uitgevonden ? Juist we wilden beter kwaliteit waarom dan plots als wat streamen is heilig verklaren ? Daarenboven heeft Iedere moderne tv al youtube/netflix/plex onboard dus waarom nog een extra device ?

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 27 oktober 2013 03:09]

De bediening van een chromecast werkt m.i. fijner dan die van ene tv stick (extra apps nodig) of ingebouwde apps in tv/homecinema (traag navigeren, typen via afstandsbediening, etc). Maar het is misschien een kwestie van voorkeur. ;-)

De kwaliteit video die de chromecast afspeelt is bij mij beter dan wat mijn tv stick zonder haperingen af kan spelen (maar dat kan ook met de kwaliteit van mijn bagger stick te maken hebben..)

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.



1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee