Inleiding
Inleiding
Je hoeft in de techwereld niet altijd de eerste te zijn om de beste te zijn. Veel belangrijker is dat je op het juiste moment met het product uitkomt en dat het product een goede balans weet te vinden tussen featureset en prijs. Kijk maar naar Apple met de iPod en iPad; het waren niet de eerste mp3-speler en tablet, maar toen ze uitkwamen waren het wel de beste.
Wat kun je met een smartwatch en zitten mensen erop te wachten?
Samsung lijkt nu in eenzelfde positie te verkeren als Apple destijds, maar dan hebben we het over de markt voor smartwatches. Eerder deze maand bracht het bedrijf uit Korea namelijk zijn Galaxy Gear uit en dat is niet de eerste smartwatch ter wereld. Sony is al aan de tweede generatie van zijn smartwatch toe en begin 2013 kwam de Pebble uit, een smartwatch waarvan de ontwikkeling via het Kickstarter-platform is gefinancierd.
De Gear is dus niet de eerste, maar Samsung heeft in theorie wel een aantal voordelen. Het bedrijf heeft een groter r&d-budget dan Sony en Pebble, en een veel groter marketingbudget. Daarnaast staat de Galaxy-merknaam als een huis, waardoor het bedrijf bij het mainstreampubliek een streepje voor heeft op de concurrentie.
De randvoorwaarden zijn dus gunstig, maar de belangrijkste vragen zijn voor velen nog niet beantwoord. Wat kun je met een smartwatch en zitten mensen er wel op te wachten? Wij verruilden ons reguliere klokje in de afgelopen weken voor Samsungs nieuwe gadget. We gebruikten het de hele dag door om te ervaren hoe het is om een smartwatch te hebben en we keken of het echt een aanvulling is op de sloot gadgets die veel mensen al dagelijks met zich meezeulen.
Uiterlijk en ergonomie: strak en compact
De basis van de Gear wordt gevormd door een klein, rechthoekig schermpje van 30 bij 30 millimeter. Daaromheen zit een grijze rand en dat geheel ligt weer verzonken in een soort houdertje dat aan de polsband vastzit. Over het scherm zit een glasplaatje en de houder heeft in de hoeken vier schroeven, die het horloge een industrieel uiterlijk geven. Hoewel het horloge aan de korte zijden naar beneden kromt, is het scherm zelf volkomen vlak. In de toekomst zullen we vast ook varianten met gebogen schermen zien, maar daarvoor moeten fabrikanten overstappen op een nieuw soort oled-schermpjes. Voor de Gear gebruikt Samsung nog een traditioneel oled-scherm.
/i/1381411835.jpeg?f=imagenormal)
De Gear heeft één knopje, dat zich aan de zijkant bevindt en dat je dus met de wijsvinger van je andere hand bedient. Verder is aan de buitenkant van het horloge, afgezien van een klein gaatje voor de microfoon, weinig op te merken.
Afhankelijk van je kleding kan het horloge behoorlijk in de weg zitten
De Gear is 11,5mm dik en daarmee een stuk forser dan een gemiddeld horloge. Samsung moest een scherm, een kleine processor, geheugen en een miniscuul pcb inbouwen, en in onze ogen hebben ze daar het beste van gemaakt. Veel kleiner had de Gear met de huidige productietechnieken waarschijnlijk niet kunnen zijn. Omdat hij maar 76 gram weegt, is het niet ongemakkelijk om hem voor langere tijd te dragen. Ter vergelijking hebben we de horloges van verschillende redactieleden op de weegschaal gelegd. Daarbij kwamen we uit op een gemiddeld gewicht van 107 gram. De Gear blijft daar dus ver onder.
Hoewel het gewicht in de praktijk dus geen probleem is, blijkt de dikte dat soms wel. Afhankelijk van wat voor soort kleding je draagt, kan het horloge behoorlijk in de weg zitten. Draag je bijvoorbeeld een overhemd met nauwsluitende manchetten, dan zul je moeite hebben om de mouw over het horloge heen te schuiven. Draag je echter wijdere kleding of zijn je polsen vrij, dan is de Gear bijna net zo comfortabel om te dragen als een normaal horloge.
Het bandje van de Gear is gemaakt van een tamelijk hard, rubberachtig materiaal en is daarom nogal stug. Het materiaal wordt niet snel vies en voelt comfortabel aan. Via een zogeheten vouwsluiting wordt de band om de pols bevestigd. Die bevestiging voelt stevig aan, maar het klikmechanisme om het bandje vast te zetten had wat soepeler mogen zijn, want je moet veel kracht uitoefenen voordat het bandje vastklikt. In het bandje is de camera verwerkt, maar daarover later meer./i/1381413060.jpeg?f=imagenormal)
De Gear heeft een IP55-certificering als het aankomt op stof en water. Die eerste vijf geeft aan dat het horloge niet compleet stofdicht is, maar dat eventueel binnendringend stof de werking niet verstoort. De tweede vijf vertelt ons dat de Gear bestand is tegen een redelijke hoeveelheid water. Hij kan zeker niet onder water gebruikt worden, maar een flinke regenbui of spetters tijdens de afwas mogen geen problemen opleveren.
Of de Gear mooi is, is natuurlijk een subjectieve vraag. Horlogeliefhebbers moeten er waarschijnlijk weinig van hebben, maar het ontwerp is in ieder geval functioneel en wij vinden hem zeker niet lelijk.
Accuduur en opladen
Het is moeilijk te zeggen hoe lang de Gear meegaat op een acculading. Dat is sterk afhankelijk van hoe je hem gebruikt. Krijg je de hele dag door notificaties en gebruik je daarnaast ook nog eens de camera, dan moet het wel mogelijk zijn om de accu binnen een dag leeg te trekken. In de praktijk moesten we ongeveer elke anderhalve dag laden en dan lieten we het horloge 's nachts aanstaan. We hebben geprobeerd een weekend met licht gebruik door te komen zonder bij te laden en dat lukte net niet; op vrijdagmiddag haalden we de Gear van de lader en zondagavond gaf hij de geest.
Je moet wel goed nadenken over waar en wanneer je de Gear wilt opladen
De Gear beschikt niet over een usb-aansluiting, waarschijnlijk om ruimte te besparen. Dus als je hem wilt opladen of wilt aansluiten op een computer, moet je het bijgeleverde 'hoesje' gebruiken. Deze plastic cradle moet je eerst openklappen, waarna je hem om de Gear heen doet en weer dichtklapt. Via contactpuntjes maken de twee verbinding en op de buitenkant van de cradle kun je de usb-kabel inpluggen.
:fill(white)/i/1381413453.jpeg?f=thumb)
Het is niet de elegantste oplossing; het was mooier geweest als je rechtstreeks een kabeltje in de Gear had kunnen steken. In de praktijk is het echter geen enorme hindernis. Zolang je het 'jasje' ingeplugd laat, hoef je alleen maar de Gear erin te stoppen en dat is zo gepiept. Je moet wel goed nadenken over waar en wanneer je de Gear wilt opladen. Voor een Android-smartphone leg je gewoon een extra universele usb-lader neer op kantoor of een andere plek waar je vaak komt, met de Gear gaat dat niet.
De verbinding
Als je de Gear uit de verpakking haalt, moet je eerst een verbinding leggen met het Galaxy-apparaat waaraan hij gekoppeld wordt. Dit gebeurt via nfc. De Gear zelf ondersteunt geen nfc, maar de cradle wel. Je moet de telefoon dus met het oplaadhoesje pairen en dan de Gear erin stoppen. Vervolgens wordt via bluetooth een verbinding tussen de twee apparaten gelegd.
Het bereik is vergelijkbaar met dat van andere bluetooth-apparaten. Zolang je beide apparaten op je lichaam draagt, levert de verbinding geen problemen op, maar ook binnen dezelfde ruimte blijven de Gear en je Galaxy-smartphone probleemloos met elkaar praten. Ga je naar een andere ruimte, dan kan de verbinding zomaar wegvallen. Gebeurt dit, dan geeft de Gear dit aan met een notificatie. Zodra de twee apparaten weer bij elkaar in de buurt zijn, wordt de verbinding automatisch hersteld.
Bediening, klok en interface
Om te beginnen willen we iets heel duidelijk maken: de Gear is geen opzichzelfstaand product. Je moet hem via bluetooth aan een smartphone koppelen om alle functionaliteit te onsluiten en niet elke smartphone zal werken. In tegendeel, op het moment van schrijven werkt hij alleen met de Galaxy Note 3 en Galaxy Note 10.1. Samsung heeft beloofd dat enkele oudere Galaxy-toestellen later ook ondersteuning krijgen, maar heb je een Android-toestel dat niet door Samsung is gemaakt, dan heb je voorlopig pech. Het bedrijf zegt dat het van plan is om ook toestellen van andere fabrikanten te gaan ondersteunen. Welke dat zijn en op welke termijn dat zal gebeuren, is nog niet duidelijk. De toestellen zullen in ieder geval ondersteuning voor bluetooth low-energy moeten bieden en Android 4.3 of hoger moeten draaien.
Hoe laat is het?
Als de accelerometer de beweging detecteert, gaat het scherm vanzelf aan
Standaard geeft het schermpje op de Gear niets weer, dus ook niet de tijd. Dat is meteen een van de grootste manco's van de Gear: je moet het scherm aanzetten om de tijd te zien. Dat kan door op het knopje aan de zijkant te drukken of door de telefoon naar je gezicht toe te bewegen. Als de accelerometer die beweging detecteert, gaat het schermpje vanzelf aan. Dit werkt redelijk goed, maar het komt ook vaak genoeg voor dat het schermpje niet aangaat en je alsnog op het knopje moet drukken of overdreven met je arm moet zwaaien. Je kunt dus niet snel de tijd lezen zonder je arm te bewegen, zoals met een normaal horloge kan.
Interface en bediening
De Gear draait op Android 4.2.2, maar dan natuurlijk aangepast aan het kleine schermpje en de resolutie van 320 bij 320 pixels. Dat betekent dat je geen normaal homescreen hebt, zoals je dat kent van een Android-smartphone. In plaats daarvan gebruikt de Gear een minimalistische interface met grote iconen, die bediend wordt met swipe-bewegingen.
/i/1381491926.jpeg?f=imagenormal)
Het 'homescreen' geeft de klok weer en hoe die er precies uitziet, mag je zelf kiezen. Samsung levert een aantal verschillende virtuele klokken mee en via de Samsung App Store kun je er nog meer downloaden. Wil je dus een strakke, simpele digitale klok, dan kan dat. Als je echter iets wilt dat de wijzerplaat van een duur horloge nabootst, dan is dat ook een optie.
Vanaf dat homescreen kun je naar links en naar rechts swipen om de Gear verder te verkennen. Op die manier kom je bij de contactenlijst, het telefoonlogboek, de fotogalerij, het app-overzicht en nog meer instellingen. Met een simpele tik op een icoon duik je een nieuw menu in. Om een stap terug te gaan moet je van boven naar beneden vegen. Doe je dat terwijl je je op het homescreen bevindt, dan wordt de camera geopend.
De manier van bedienen is simpel en zal ook voor minder technisch onderlegde mensen geen probleem zijn. Heel snel is het echter niet. Om sommige opties te bereiken moet je flink wat swipes uitvoeren en zeker in het begin moesten we af en toe flink zoeken in de menu's.
Android op een smartwatch
De keuze om de Gear op Android te baseren is een logische, Samsung heeft immers veel ervaring met het besturingssysteem en de koppeling met een smartphone wordt hierdoor gemakkelijk. Android is echter niet gemaakt voor een schermpje van 320 bij 320 pixels en dat is in sommige situaties erg duidelijk. De hoofdpagina's van de interface komen prima uit de verf, omdat ze één tot maximaal vier icoontjes bevatten, maar soms kom je ook schermen tegen met meer regels tekst en knoppen. Hier voelt het alsof er te veel informatie op het scherm gepropt zit en soms kun je hierdoor de tekst niet in één oogopslag zien.
De keerzijde is dat je met de Gear veel dingen kunt die je met een Android-smartphone ook kunt, al moet je daar soms even je best voor doen. Via de tool Android debug bridge, of adb, kun je vanaf een pc met de Gear communiceren en is het bijvoorbeeld mogelijk om normale Android-apps te installeren.
Zo lukte het ons om een paar benchmarks te draaien en via CPU-Z wat meer over de soc te weten te komen. Veel Android-apps zullen waarschijnlijk niet werken, omdat het scherm te klein is en de hardware te traag. En voor wie het wil weten: nee, Angry Birds werkt niet.
Apps beheren en installeren
Bovenstaande methode is natuurlijk niet hoe Samsung graag ziet dat je apps installeert, dat hoor je namelijk via je telefoon te doen. Zolang de twee gekoppeld zijn, staat in het notificatievenster van je telefoon een melding van de Gear. Klik je deze aan, dan kom je in de app Gear Manager terecht.
Vanuit Gear Manager kun je verschillende zaken instellen, bijvoorbeeld voor welke apps je notificaties wilt ontvangen. Ook kun je ervoor kiezen om je telefoon automatisch te vergrendelen als de verbinding met de Gear verbroken wordt. Het idee daarachter is natuurlijk dat je dan fysiek van de telefoon verwijderd bent, waardoor vergrendeling geen overbodige luxe is.
Omdat de interface op de Gear zo simpel in elkaar zit, heeft Samsung ook alle instellingen voor apps in Gear Manager ondergebracht. Daarnaast is Gear Manager de plek vanwaaruit je nieuwe apps kunt installeren. Deze staan niet in de Play Store, maar in Samsungs eigen app-winkel.
Communicatie, apps en stembesturing
Een van de hoofdfuncties van de Gear is bellen. Als je gebeld wordt terwijl de Gear aan je telefoon gekoppeld is, gaan zowel de telefoon als de Gear over. Softwarematig wordt de Gear daarbij gezien als een gekoppelde bluetooth-headset. Opnemen met de Gear werkt hetzelfde als met een smartphone; je moet een groen icoontje van links naar rechts schuiven. Je kunt ook zelf bellen door een nummer in te toetsen op een kleine onscreen-keypad of door een stemcommando te gebruiken. Die keypad roep je op door vanaf het hoofdscherm naar beneden te vegen.
/i/1381759121.jpeg?f=imagenormal)
Bellen met de Gear heeft veel weg van bellen met een smartphone die op speakerphone staat. Je moet iets harder dan normaal praten als je wilt dat de andere kant je goed hoort en de stem van je gesprekspartner schalt luid uit de Gear. Dat heeft tot gevolg dat je de Gear eigenlijk niet wilt gebruiken om in het openbaar te bellen. Het volume kan ook lager, maar dan moet je de Gear naar je oor bewegen als je gesprekspartner praat, net als een walkie-talkie.
Het ziet er een beetje maf uit als iemand tegen zijn pols praat
Tijdens de testperiode werden we meer dan eens in de trein gebeld en telkens kozen we er toch maar voor om de Note 3 erbij te pakken, puur uit gêne. Met de Gear is een gesprek niet meer echt privé en daarnaast zie het er een beetje maf uit als iemand tegen zijn pols praat. Er zijn heus wel situaties denkbaar waarin iemand wel met de Gear zou bellen, in de auto bijvoorbeeld of thuis tijdens de afwas, maar onder de mensen is het geen aantrekkelijke bezigheid.
Berichtjes en e-mails lezen
Vooraf leek ons de mogelijkheid om snel berichtjes en mailtjes te scannen als ze binnenkwamen een van de handigste gebruiksscenario's van de Gear, maar in de praktijk valt dat vies tegen. Veel apps zijn namelijk niet compatibel en laten helemaal geen informatie zien op het schermpje van de Gear. Je krijgt dan enkel de generieke melding dat er een notificatie voor je klaarstaat op je smartphone, verder niets.
Dat geldt bijvoorbeeld voor Gmail, Hangouts en Whatsapp. Sms'jes zijn dan weer wel op de Gear te lezen, maar gezien het dalende gebruik daarvan hadden we liever ondersteuning voor Whatsapp of Hangouts gehad. De standaardmailclient heeft overigens, in tegenstelling tot de Gmail-app, wèl ondersteuning voor de Gear.
De meest nutteloze notificatie bij uitstek is die van Google Now. De dienst ververst regelmatig informatie terwijl de telefoon niet in gebruik is, bijvoorbeeld bij het ophalen van de recentste weersvoorspelling. Telkens krijg je hiervoor een generieke notificatie op de Gear, waarna je op de telefoon zelf moet uitdokteren wat er precies veranderd is. Dat is echt een gemiste kans, want een dienst als Google Now is op papier juist zo'n goede match voor de Gear. Now draait om informatie aanbieden op relevante momenten, zonder dat daarna een handeling nodig is. Dat zou goed samengaan met de Gear.
Wat we dan weer wel handig vonden, waren de agendanotificaties. Dat is wanneer de Gear op zijn best is: als hij informeert over iets wat vervolgens geen actie op de smartphone vereist.
Apps voor de Gear
Samsung hoopt dat de bovenstaande problemen van korte duur zijn en dat ontwikkelaars een heleboel apps speciaal voor de Gear gaan ontwikkelen. Nu, rondom de launch, is er al een aantal beschikbaar, waaronder Evernote, Path, eBay en een app om wijnlabels mee te scannen. Het probleem is dat veel van die apps niet stand-alone werken. Ze hebben ook allemaal de internetverbinding van de telefoon nodig en de meeste vereisen bovendien dat je de smartphoneversie van de apps geïnstalleerd hebt.
Bij de fitness-apps is het eigenlijk de smartphone die al het werk doet
In het aanbod zijn ook veel fitness-apps te vinden. Dat lijkt op het eerste gezicht logisch, want het is handig om tijdens het hardlopen de Gear mee te nemen voor het tracken van route en snelheid. Zo werkt het echter niet, want de Gear heeft geen gps, dus je moet alsnog je telefoon meenemen. En als je die al bij je hebt, wat voegt de Gear dan toe? De stappenteller werkt wel autonoom en komt daarom beter uit de verf.
Van alle apps die nu beschikbaar zijn, hebben we bij geen enkele het idee dat hij nieuwe functionaliteit mogelijk maakt, dingen die nu niet met een smartphone mogelijk zijn. De wijnscan-app werkt goed, maar precies hetzelfde is mogelijk met een app op je smartphone. En bij de eerdergenoemde fitness-apps is het dus eigenlijk de smartphone die al het werk doet.
Sommige apps horen niet thuis op een smartwatch, maar zijn desondanks te downloaden, zoals Tweet Quickview. Dit is een stand-alone-app voor de Gear in de zin dat hij geen smartphone-app nodig heeft om te werken. De internetverbinding van de telefoon wordt natuurlijk wel gebruikt. Tweet Quickview maakt het mogelijk om, zoals de naam al zegt, je timeline, mentions en dm's van Twitter te lezen. Wie ooit heeft bedacht dat dit een goed idee zou zijn voor een app, is aan vakantie toe, want je hebt er geen bal aan. De lijsten laten wel avatars en usernames zien, maar van de daadwerkelijke tweets zijn maar een paar karakters te lezen. Even snel je timeline scannen is er niet bij.
/i/1381762078.jpeg?f=imagenormal)
Stembesturing met S Voice
Het touchscreen en de kleine knop aan de zijkant zijn niet de enige manieren om de Gear te besturen. Samsung heeft namelijk ondersteuning voor zijn stemcommando-software S Voice ingebouwd. Daarmee moet het mogelijk zijn om bijvoorbeeld een telefoongesprek aan te nemen, een nummer te bellen, een berichtje te sturen, een alarm in te stellen en een afspraak te plannen. Allemaal via stemcommando's.
S Voice werkt redelijk, zolang de commando's in het Engels worden opgegeven; Nederlands wordt niet ondersteund. Dat betekent dat je constant een mengelmoes van twee talen aan het spreken bent, omdat de namen in je telefoonboek wel Nederlands zijn en de inhoud van een sms'je of agenda-afspraak ook, en dan gaat S Voice al snel de mist in.
Ook voor wie alles in het Engels doet, voelt S Voice nog steeds niet veel sneller aan dan handmatige invoer via het touchscreen. De software moet namelijk enkele seconden nadenken nadat een commando gegeven is en geregeld moet je dingen herhalen. Samsung moet de software dus sneller en beter maken, én Nederlandse taalondersteuning inbouwen om S Voice voor Nederlanders bruikbaar te maken.
Welke hardware zit erin?
De Gear draait op Android en wordt daarom ook aangedreven door hardware die we normaliter in Android-toestellen tegenkomen, maar dan vele male trager. Dat moet ook wel, want de kleine accu heeft een capaciteit van slechts 315mAh, grofweg een achtste van de accu in bijvoorbeeld de Galaxy S4. De hardware in de Gear is voor hedendaagse begrippen dan ook zeer bescheiden: een singlecore-soc-processorkern op 800MHz, 512MB geheugen en 4GB opslagcapaciteit.

De Gear heeft meer rekenkracht dan de eerste Galaxy S
Om welke processor het precies gaat laat Samsung niet weten, maar de app CPU-Z zegt dat het om een Exynos 4212-soc gaat. De versie die we kennen van bijvoorbeeld de Tab 3 8.0, bestaat uit twee Cortex A9-processorkernen op 1,5GHz, gekoppeld aan een Mali 400-gpu. De versie in de Gear draait op 800MHz en de tweede core is uitgeschakeld, beide om de accu te sparen. De soc is gekoppeld aan 512MB werkgeheugen.
De hardware mag dan bescheiden zijn, voor een klein horloge lijkt het ons eerlijk gezegd een beetje overkill. De Gear heeft meer rekenkracht dan de eerste Galaxy S en dat was een volwaardige smartphone, terwijl de Gear alleen simpele apps moet draaien. Waarschijnlijk had Samsung nog een voorraadje Exynos 4212-socs liggen die op moesten, want een zuinigere Cortex A5-soc zou een logischere keuze zijn.
Het schermpje
Samsung heeft de Gear uitgerust met een klein amoled-schermpje met een resolutie van 320x320 pixels. Daarmee is het scherm zowel wat resolutie als wat kleur en contrast betreft superieur aan de displays in andere smartwatches, zoals de Pebble en Sony's Smartwatch 2.
Dankzij het amoled-scherm komt de gitzwarte achtergrond van de interface goed tot zijn recht. Die zwarte interface heeft als gunstig bij-effect dat de accu minder zwaar wordt belast. Zwarte pixels staan bij een amoled-scherm immers uit en vereisen dus geen stroom.
Wie de Gear helemaal tegen zijn neus aandrukt, kan de lage resolutie van het schermpje met het blote oog zien, maar voor normaal gebruik is de resolutie van 320 bij 320 pixels meer dan voldoende. Dankzij de amoled-technologie zijn de kijkhoeken ook erg goed en dat is fijn, omdat je bij een horloge vaak niet recht van voren kijkt.
Vierkante foto's vanuit het polsbandje
De Gear heeft een 1,9-megapixelcamera, die in het polsbandje is ingebouwd. Gezien de afmetingen en resolutie gaat het waarschijnlijk om hetzelfde type camera als wat bij veel telefoons als frontcamera wordt ingebouwd. De gemaakte foto's zijn vierkant en hebben een resolutie van 1392 bij 1392 pixels. Er is ook een 4:3-verhouding in te stellen, waarbij de resolutie afneemt naar 1280x960 pixels. Naast foto's kan de Gear ook videos schieten met een resolutie van 1280x720 pixels. Er is verder verdraaid weinig te configureren, behalve de focus. Normaal staat deze op automatisch, maar om een object van dichtbij te fotograferen, kan de macrostand geactiveerd worden.
/i/1381824548.jpeg?f=imagenormal)
Je maakt een foto door op het scherm te tikken en om eerdergemaakte foto's terug te kijken kun je met een swipe naar links de Gallery openen. Bij het maken van een foto klinkt er een redelijk hard sluitergeluidje, zodat je niet zomaar mensen onopgemerkt kunt bespioneren. Via Gear Manager is in te stellen dat foto's direct doorgestuurd worden naar de smartphone en dat is zeker aan te raden.
Hoewel de camera betere beelden oplevert dan we vooraf hadden verwacht, zouden we de foto's niet mooi noemen; een moderne smartphone levert logischerwijs beelden op die veel mooier zijn. Vooral bij weinig licht heeft de Gear het moeilijk. Voor wie echter even een bordje op straat, een stuk tekst of een label van iets wil vastleggen, is de kwaliteit van de Gear voldoende.
Specificaties en productfoto's
Merk en uitvoering |
|
Categorie |
Smartwatches |
Merk |
Samsung |
Serie |
Galaxy |
Product |
Samsung Galaxy Gear |
Compatibiliteit |
|
Compatibel met |
Android |
Afmetingen en gewicht |
|
Lengte |
57mm |
Breedte |
37mm |
Dikte |
11mm |
Gewicht (gram) |
74g |
CPU, RAM en opslag |
|
Werkgeheugen |
512MB |
Opslagcapaciteit |
4GB |
Scherm |
|
Schermdiagonaal |
1,63" |
Schermresolutie |
320x320 |
Schermtype |
Super Amoled |
Camera |
|
Cameraresolutie |
1,9M |
Accu |
|
Batterijduur (uren) |
24u |
Accucapaciteit (mAh) |
315mAh |
Overige specificaties |
|
Kleuren |
Zwart |
Bijzonderheden |
Downloadbare apps via Samsungs eigen downloadwinkel Apps |
Alternatieven
Veel alternatieven voor de Gear zijn er niet, want de smartwatchmarkt is nog maar klein. Onderstaande slimme horloges zijn momenteel de grootste concurrenten.
Sony's SmartWatch 2 heeft niet zo veel features als de Gear; hij heeft geen camera, kan niet bellen en het scherm is minder mooi. Hij gaat echter veel langer mee op een acculading, laat wel constant de tijd zien en kost een flinke duit minder. Daarnaast werkt de SmartWatch 2 met normale polsbandjes, waardoor je die zelf kunt vervangen. Ook kan de SmartWatch 2 meer notificaties weergeven dan de Gear en werkt hij met alle Android-telefoons die Android 4.0 of hoger draaien.
De Pebble heeft een e-ink scherm en is daarom een stuk zuinger dan de Gear, al kan de beeldkwaliteit natuurlijk niet aan die van het oled-scherm van Samsung tippen. Met 1,6" is het scherm even groot, maar omdat er geen touchscreen aanwezig is, verloopt de bediening via knopjes. Er zijn al een boel apps voor Pebble beschikbaar en er is ondersteuning voor zowel iOS als Android.
Conclusie
Samsung heeft een aantal belangrijke dingen goed gedaan met de Gear. Hij is tamelijk comfortabel te dragen, heeft een mooi scherm en afgaande op de reacties die we tijdens de testperiode van anderen kregen, valt het uiterlijk ook in de smaak. De interface zit niet moeilijk in elkaar en technisch minder onderlegde gebruikers zullen er ook mee uit de voeten kunnen. Ook vinden we het een tof idee dat het Samsung is gelukt om hardware die niet al te lang geleden in een smartphone zat, nu in een kleine behuizing om je pols te stoppen.
Een heleboel minpunten kunnen via software-updates worden opgelost
Daar houdt onze lofzang ongeveer op. Want dat mooie scherm en die relatief krachtige hardware hebben tot gevolg dat de Gear niet lang meegaat op een acculading en je hem eigenlijk elke nacht moet opladen. Dat laden is tegelijk een beetje omslachtig, omdat je er een accessoire voor moet gebruiken. Over accessoires gesproken, aan alleen een Gear heb je niet genoeg, je moet er op het moment van schrijven ook een peperdure Galaxy Note 3 bij hebben.
Stel je hebt die Note 3 al gekocht en je hebt ook nog bijna 300 euro liggen om de Galaxy Gear aan te schaffen, wat heb je er dan aan? Niet genoeg, moeten we concluderen. Er zijn nog veel te weinig apps die notificaties rechtstreeks op het horlogescherm kunnen weergeven en de apps die wel beschikbaar zijn, bieden weinig meerwaarde ten opzichte van hun smartphonetegenhangers. Daarnaast doet de Gear niet continu wat een horloge echt moet doen, de tijd weergeven. Features die het gebruik makkelijk moeten maken, zoals S Voice en het wakker maken door je pols te draaien, werken nog niet goed genoeg.
De enige reden waarom we de Gear alsnog twee sterren geven, is dat het met de hardware wel goed zit en een heleboel van de minpunten via software-updates opgelost kunnen worden. Als Samsung de schouders eronder zet, kan de Gear met een paar maanden vele malen beter zijn dan hij nu is. Op dit moment is de Gear echter een horloge dat de naam smartwatch nauwelijks verdient.
Pluspunten
-
Comfortabel om te dragen
-
Mooi schermpje
Minpunten
-
Geen constante tijdweergave
-
Accu gaat niet lang mee
-
Te weinig nuttige apps/notificaties
-
S Voice werkt niet in het Nederlands
-
Werkt niet met alle telefoons
Eindoordeel