Op sommige punten is de Lumia 520 een stuk beter dan je op basis van de prijs zou verwachten. Zo is het ontwerp strak; het is de mooiboy van deze prijsklasse. Daarnaast is de featureset voor zijn prijs dik in orde. Naast cameralenzen als Cinemagraph, Nokia's navigatie en het touchscreen dat met handschoenen bediend kan worden, heeft hij bijvoorbeeld ook dualband-wifi. Bovendien heeft hij dezelfde processor als de duurdere Lumia 620 en 720. De prestaties zijn echter bij lange na niet top. Daarbij moet hij op het gebied van snelheid de gelijk geprijsde Ascend W1 van Huawei laten voorgaan.
Het is duidelijk dat Nokia op een paar belangrijke punten heeft bespaard. De Lumia 520 ontbeert Nokia's ClearBlack-technologie en het scherm is dan ook niet best. Wat dat betreft kun je beter een paar tientjes meer uitgeven en de Lumia 620 kopen. Ook heeft de camera geen flitser en gaat de accu bij intensief gebruik niet lang mee. Op dat gebied heeft de Ascend W1 eveneens een groot voordeel ten opzichte van de Lumia 520. Een ander punt is dat high-end Windows Phones niet zo duur meer zijn. Een Samsung Ativ S kost je 240 euro, voor ongeveer 330 euro kun je een Lumia 920 kopen.
Daarmee blijft de Lumia 520 vooral interessant vanwege zijn features, looks en prijs. Wie het scherm buiten wil aflezen, kan beter wat extra geld neerleggen voor de 620 en wie een langere accuduur wil, en niet geeft om kleurtjes en design, is beter af met de snellere Ascend W1, met een veel grotere accu. Toch is het interessant om te zien hoe Nokia mensen die goedkopere telefoons kopen, wil interesseren voor zijn Lumia's. Het is de vraag tot hoever deze race naar de laagste prijs zal gaan, maar met deze features en deze prijs kan de 520 makkelijk uitgroeien tot de populairste Lumia tot nu toe.
Pluspunten
Strak ontwerp Veel features Goede prijs
Minpunten
Scherm schiet tekort Niet al te snel Accuduur bij intensief gebruik is matig