Bij de Active is het vooral opvallend dat er weinig consessies gedaan zijn om de water- en stofbestendigheid te bewerkstelligen. Sony toonde met de Xperia Z al dat een water- en stofdicht toestel ook een goed design kan hebben, en Samsung laat met de Active zien dat niet alle kieren en naden afgesloten hoeven te zijn. De mogelijkheid om de accu te verwisselen en het feit dat de koptelefoonaansluiting niet afgedekt is, zijn beide grote pluspunten.
Over de Mini zijn we op veel vlakken te spreken: het design, de mogelijkheden, de snelheid en de ergonomie zijn op eerste indruk dik in orde. Het scherm stelt ons echter teleur; met de resolutie kunnen we nog wel leven maar de slechte weergave van wit is storend, zeker bij browsen, omdat veel webpagina's lichte tinten gebruiken. Moderne amoleds - en zeker ook lcd's - doen het een stuk beter.
Aan de prijs te zien denkt Samsung met de S4 Mini echter een toptoestel in handen te hebben. Als hij later deze zomer in de schappen ligt, moet er namelijk 479 euro voor betaald gaan worden, zes tientjes minder dan voor een normale S4. Nu zijn specs niet alles, maar met een midrange-cpu en een scherm dat niet helemaal mee kan komen hadden we eigenlijk een prijs verwacht die ongeveer honderd euro lager ligt.
Ook de Active wordt niet goedkoop. Met een adviesprijs van 649 euro is hij grofweg 100 euro duurder dan de normale S4. In de categorie water- en stofbestendige toestellen vinden we hem beter dan de Xperia Z, maar we durven niet te zeggen dat hij zoveel beter is dat het prijsverschil van 160 euro met Sony's toestel gerechtvaardigd is.
Samsung zet met de S4 Active en S4 Mini twee producten in de markt die niet de verkoopsuccessen van de normale S4 zullen benaderen, maar wel allebei hun doelgroep zullen vinden en een mooie toevoeging zijn aan de lineup. De meerwaarde is wellicht niet meteen in het begin aanwezig, maar wel als de prijzen over een aantal maanden wat aantrekkelijker zijn.