Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Sony Vaio Pro 11 en 13: ongelofelijk lichte ultrabooks

07-06-2013 • 08:00

61

Multipage-opmaak

Inleiding

Inleiding

Twee jaar geleden introduceerde Intel in samenwerking met Asus het fenomeen 'ultrabook'. Dat moest een speciale laptopcategorie worden voor modellen met een laag gewicht, een dunne behuizing en een goede accuduur. Intel stoorde zich aan het feit dat er weinig van dit soort modellen gemaakt werden en wilde met het programma de verschillende fabrikanten stimuleren. Dat is ze dubbel en dwars gelukt; bijna elke notebookfabrikant doet tegenwoordig mee aan de ultrabookrage en de ultrabooks liggen in elke computerwinkel.

Niet elke fabrikant had dat zetje in de rug echter nodig. Sony maakte voordat iemand nog maar van de term ultrabook gehoord had al extreem dunne en lichte notebooks in zijn Vaio-serie: een soort ultrabooks avant la lettre. In de afgelopen twee jaar kregen echter vooral bedrijven als Acer, Asus en Dell veel media-aandacht voor hun ultrabooks. Sony's eerste pogingen werden minder uitgebreid belicht en waren overigens ook zeker niet zonder fouten.

De nieuwste serie ultrabooks van het Japanese bedrijf, de Vaio Pro, werd echter groots gepresenteerd en ook Intel besteedt er veel aandacht aan. Sony had zelf geen stand op de Computex, maar bij Intel vonden we diverse exemplaren van de 11,6"- en 13,3"-modellen uit deze nieuwe Vaio Pro-serie. Wij keken of de oervader van de ultrabook nog genoeg in huis heeft om de strijd met de concurrentie aan te gaan.

Behuizing en hardware

Veel ultrabooks hebben een wigvormig ontwerp; de dikste kant zit achteraan bij het scharnier en naar voren loopt het apparaat taps toe. Dat zien we bij bijvoorbeeld bij Acer en bij Asus. Vaak wordt dan meteen de vergelijking gemaakt met de MacBook Air van Apple, maar eerlijker is misschien om verder terug in de tijd te kijken, naar 2004, toen Sony de dunne Viao X505 uitbracht, die al over zo'n wigvormig ontwerp beschikte. Hoewel velen zullen zeggen dat de nieuwe Vai Pro op laptops als de Asus Zenbook of MacBook Air lijkt, is er dus ook een lijn te trekken naar Sony's eigen verleden.

Sony Vaio Pro 13

Sony maakt voor de constructie van de behuizing gebruik van koolstofvezel om het gewicht laag te houden. Daarbij is binnen in het chassis een honingraatstructuur aanwezig voor extra stevigheid. Beide doelen lijken behaald te zijn, want de Vaio Pro 13" is inderdaad erg licht, slechts 1,06 kilo, en dat maakt hem ideaal om mee te nemen. De genoemde honingraatstructuur lijkt ook zijn werk te doen, want de notebook voelt ondanks zijn lage gewicht stevig aan.

Het model dat op de Intel-stand tentoongesteld werd, was uitgevoerd in zwart en zag er strak uit. De schermcover is mat, net als het gedeelte rondom het toetsenbord. Het aluminium oppervlak rondom de touchpad heeft echter een geborstelde textuur en glimt wat meer.

Sony Vaio Pro 13 Sony Vaio Pro 13 Sony Vaio Pro 13 Sony Vaio Pro 13 Sony Vaio Pro 13 Sony Vaio Pro 13

Alle aansluitingen zijn aan de rechterzijde weggewerkt. Daar vinden we twee keer usb 3.0, een sd-kaartlezer, een hdmi-uitgang en een koptelefoonaansluiting. In vergelijking met een standaardlaptop is dat enigszins karig. Zo is er geen ethernet en ook een derde usb 3.0-poort was welkom geweest. Dit behoort echter tot de consessies die fabrikanten moeten doen als ze een ultrabook maken en is zeker niet voorbehouden aan dit model.

Hardware: Haswell

Het exemplaar dat op de beurs stond, was voorzien van een Intel Core i3-4010U-cpu: een Haswell-processor met een kloksnelheid van 1,70GHz en een HD4400-gpu. De nieuwe Haswell-cpu's in deze u-serie zijn een stuk zuiniger dan hun Ivy Bridge-voorgangers. Die hadden nog een tdp van 17W en moesten gecombineerd worden met een losse platform controller hub, die ook nog eens 3W verstookte. Intel heeft de pch bij Haswell in de processor geïntegreerd en het totale stroomverbruik teruggebracht tot slechts 15W. Dat is fors minder dan de in totaal 20W bij Ivy Bridge, waardoor de Haswell-ultrabooks langer moeten doen met een volle accu.

Intel Haswell BGA

De versies die in Nederland verschijnen, zullen echter snellere cpu's bevatten dan het model dat wij konden testen. De goedkoopste variant krijgt een i5-4200U, ook een 15W-chip, maar dan eentje die via de turbomodus een maximale kloksnelheid van 2,6GHz kan bereiken. Het snelste model krijgt een Core i7-4500U, die zelfs tot 3GHz gaat.

Beide versies zijn voorzien van 4GB ddr3-werkgeheugen en een ssd van 128GB. Bij het Core i5-model vinden we dat een goede combinatie, maar bij de snellere i7 had het niet misstaan om kopers een variant met meer geheugen en opslag aan te bieden.

Beeldkwaliteit, touchscreen en het kleine broertje

Sony heeft vanuit zijn televisietak de nodige ervaring met schermpanelen en dat lijkt zijn weerslag te hebben op het scherm van de Vaio Pro. Het gaat om een paneel met een resolutie van 1920x1080 pixels, dat gebruiktmaakt van ips-technologie, zoals bijna elke ultrabook tegenwoordig, waardoor de kijkhoeken uitstekend zijn. Op een beurs is het altijd moeilijk om een mening te vormen over de kleurreproductie van een beeldscherm. Er zijn vaak lichtspots aanwezig die reflecties opleveren en sommige spots zijn ook nog eens gekleurd. Toch zag het scherm er in die omstandigheden goed uit. We zijn benieuwd naar de resultaten als we het paneel op de redactie aan uitgebreide tests kunnen onderwerpen.

Sony Vaio Pro 13

Intel verplicht fabrikanten om een touchscreen in te bouwen als ze tegenwoordig hun laptop een ultrabook willen noemen en Sony heeft daar netjes gehoor aan gegeven. Het scherm lijkt er niet veel dikker door geworden te zijn en ook lijkt het geen extra reflecties op te leveren. Het scherm reageerde bij scrollen soms niet vlekkeloos, maar dat leek eerder aan de driver te liggen dan aan het paneel zelf, dus daar maken we ons geen zorgen over.

De 11"-versie

In dit artikel hebben we ons tot dusver primair op de 13,3"-variant van de Vaio Pro gericht, omdat die ook daadwerkelijk in Nederland zal uitkomen. Er bestaat echter ook een 11,6"-variant en die stond eveneens bij Intels Computex-stand opgesteld. Eigenlijk vinden we dat de interessantste van de twee. Hij ziet er, afgezien van de kleinere afmetingen, identiek uit en heeft net als zijn grotere broer een schermresolutie van 1920x1080 pixels. Dankzij de kleinere beelddiagonaal ziet alles er dan net even scherper uit.

Sony Vaio Pro 11

Het grote verschil zit in het gewicht. De 11"-versie weegt namelijk 870 gram, dat is ongelofelijk weinig voor een laptop. Het is ongeveer even veel als sommige zware tablets. Sterker nog, Microsofts Surface Pro-tablet is zwaarder dan deze 11,6"-notebook. Toen we hem even in handen kregen, was dat haast surrealistisch, omdat wat je ziet niet overeenkomt met wat je voelt.

We vinden het erg jammer dat Sony dit model waarschijnlijk niet naar Nederland brengt. Voor mensen zoals wij, die veel op beurzen moeten werken, maar ook voor andere mensen die onderweg moeten werken, lijkt de Vaio Pro 11,6" bijna de perfecte notebook.

Sony Vaio Pro 11 Sony Vaio Pro 11 Sony Vaio Pro 11 Sony Vaio Pro 11 Sony Vaio Pro 11 Sony Vaio Pro 11

Tot slot

Sony heeft zijn jarenlange ervaring met dunne en lichte notebooks, maar ook bijvoorbeeld met schermpanelen, ingezet bij deze nieuwe Vaio Pro-serie en het resultaat mag er zeker wezen. De notebooks zien er strak uit, hebben mooie schermen, zijn erg licht, bevatten moderne hardware en lijken aan alle eisen van een moderne ultrabook te voldoen. Het toetsenbord en de touchpad zijn op het eerste gezicht prima, maar we weten uit ervaring dat je hierover pas echt goed kunt oordelen als je de notebook langere tijd gebruikt hebt. Die kans hopen we snel te krijgen.

Of Sony alle beloftes kan waarmaken is enigszins de vraag. De fabrikant claimt een accuduur van 8 uur voor het 13,3"-model en 11 uur voor het kleine broertje, maar in de praktijk zal dat waarschijnlijk niet gehaald worden. Daarnaast zijn die cijfers enigszins raar, omdat je zou verwachten dat de 11,6"-variant minder lang meegaat, vanwege zijn kleinere accu. Voor mensen die echt zorgeloos zonder lader de deur uit willen stappen gaat Sony ook een optionele platte accu leveren, die onder de notebook bevestigd kan worden. Hij wordt dan wel een stukje dikker, maar daar krijg je volgens Sony een verdubbeling van de accuduur voor terug.

Het Core i5-model van de 13,3"-variant moet 1200 euro gaan kosten, terwijl de uitvoering met Core i7 voor 1400 euro over de toonbank zal gaan. Dat zijn flinke bedragen, maar als je bedenkt wat je er allemaal voor terugkrijgt, zijn ze in onze ogen gerechtvaardigd. De Vaio Pro komt eind deze maand naar Nederland en we hopen snel een reviewexemplaar te bemachtigen. Ondertussen blijven we duimen dat Sony besluit het 11,6"-model ook in Nederland te gaan voeren.

Reacties (61)

61
59
37
5
0
13
Wijzig sortering
Volgens trustedreviews.com komt de 13 met een Ethernet adapter in de power socket:
It comes with a module that attaches to the power block, and adds an Ethernet port. This transmits the router’s connection as a Wi-Fi network that can be shared with multiple devices. The best bit – this module comes with the Vaio Pro 13 as standard.
Het wordt tijd voor een nieuwe ethernet plug standaard. De huidige is helemaal niet handig. Het plastic palletje breekt makkelijk af als ie vaak in en uit geplugd wordt en hij is te dik voor de huidige devices. Voor tablets, telefoons en ultrabooks zou er een nieuwe standaard moeten komen ter grootte van een mini-usb of lightning connector ofzo.
Deze zou zelfs compatible met de huidige standaard gemaakt kunnen worden. Waarbij je dus een kabel krijgtt met aan de ene kant een nieuwe aansluiting voor in je ultrabook en aan de andere kant een oude voor in de muur socket.
Engadget en The Verge hebben de Vaio's al bekeken:

Engadget:
http://www.engadget.com/2013/06/04/sony-vaio-pro-11-review/

The Verge:
http://www.theverge.com/2...-war-with-the-macbook-air

Waarbij vooral de 13" versie geprezen wordt door The Verge, de 11" wat minder, vanwege het kleine formaat van het toetsenbord. Scherm, batterijduur en het gewicht zijn positieve punten van de Pro's.
Hoe ze een kleinere laptop minder kunnen beoordelen door een kleiner scherm/toetsenbord begrijp ik, dat is natuurlijk gewoon enorme onzin. Mensen die de 11 inch kopen willen juist kleiner.
Het meest doorslaggevende om deze Sony te kopen, is te zien op 3:48! :9~

On-topic: komt er de mogelijkheid bij Sony om de 13", te upgraden naar 8 GB werkgeheugen?
Bij de review van TheVerge is dit te lezen:
"The 13 also comes with a PCIe SSD, an even faster drive than a standard SSD. (My 13-inch review unit came with 8GB of RAM and a larger 512GB drive instead of the baseline 128GB.) The base-model 11 is plenty capable for most things, but I noticed stutters and lags in places I didn't on the 13-inch model — you might want to go beyond the base model of either machine, because a 1080p screen clearly needs a lot of power. 8GB of RAM made for a better multitasking experience, too — that's always a worthy upgrade."
Bron: http://www.theverge.com/2...-war-with-the-macbook-air (hierboven ook gelinkt door een andere Tweaker)

Op andere websites is ook getest met 8gb ram en de 13" versie dus dat is zeker mogelijk. Ze willen echt de strijd aan gaan met de Macbook Air. Qua specs moet dit aardig gaan lukken want die zijn namelijk een stuk beter. Maar je weet nog niet wat Apple gaat bieden in de volgende generatie Macbooks. Maar over een paar dagen is de WWDC waar dit hoogstwaarschijnlijk aangekondigd gaat worden.
Het meest doorslaggevende om deze Sony te kopen, is te zien op 3:48!
Nodeloze witruimte links en rechts vanwege het 16:9 schermformaat? Voor mij is dat een reden om deze Sony juist niet te kopen. ;)
Drie jaar geleden kocht ik een MBA met 4GB geheugen. In 2013 is dit toch echt te weinig voor een powerlaptop van 1300 euro. Hier wil je toch ook een beetje fatsoenlijke software op kunnen draaien en dan is 8GB geheugen met windows 8 echt geen luxe. Verder vindt ik de laptop kwa uiterlijk netjes maar niet echt heel mooi, een gemiste kans dus wat mij betreft.
Dit is geen laptop voor power, dit is een kleine en handige laptop, met toch aardige specificaties. waarvoor het bedoeld is, is 4gb wel genoeg
Even een quote uit de conclusie: "Dat zijn flinke bedragen, maar als je bedenkt wat je er allemaal voor terugkrijgt, zijn ze in onze ogen gerechtvaardigd."

Als ik dat lees krijg ik blijkbaar veel voor mijn 1300,- euro terug. Maar volgens jouw reactie is het dan vervolgens niet de bedoeling om daar veel mee te doen. Waarom zou ik dan niet een ultrabook van rond de 800 euro kopen. Dat scheelt mij 500 euro en daar kan ik dan net zo goed mee uit de voeten lijkt mij. Het hele idee van een duurder model is dat deze meer of iets nieuws biedt, waar betaal ik anders voor?

Daarnaast vindt ik een i7 haswell niet vallen onder aardige specificaties. Dit is het topmodel van intel, hieronder vallen nog twee hele series, de i5 en de i3. Zeker als ik dit moet zien als een luxe tablet met toetsenbord dan hoeft er van mij geen dikke processor in en mag de prijs ook wel flink naar beneden. :)
De vaio pro is een pc waarmee je goede mobiliteit geeft.
Wat je voor 1300 euro terug krijgt is, gewichtsreductie (ongeveer het duurste stukje techniek in welke sector dan ook), relatieve lange accuduur, dus mobiliteit. En dat is dus goed gelukt.

Wat jij (imo krom vergelijkt) verwacht is een powerlaptop van 1300 euro.

Jouw doel met de laptop is programmeren(?), het doel van de vaio is mobiliteit.

Jouw eigen doel om de vaio te gebruiken strookt niet met het doel waar de vaio voor is gemaakt.

Het is net als een Ferrari kopen en dan klagen dat je kinderen en je kinderwagen niet erin kan en dan roepen; "het is toch een vervoersmiddel?"

tl:dr: beter productonderzoek doen voordat je een laptop beoordeelt. Je kan zomaar 500euro goedkoper uit zijn.
hoezo geen laptop voor power? Ik wil zoiets als ontwikkel pc gaan gebruiken, zo'n i7 is daar toch een mooi dingetje voor?
hoezo geen laptop voor power? Ik wil zoiets als ontwikkel pc gaan gebruiken, zo'n i7 is daar toch een mooi dingetje voor?
Ultrabooks zijn bedoelt als ultra-draagbaar on-the-road systemen met genoeg power om presentaties te geven, multimedia af te spelen en on-the-road werk te doen. Ze zijn niet bedoelt om als ontwikkel-laptop te gebruiken.

Deze specifieke i7 is ook niet bedoelt om mee te ontwikkelen, daar hebben ze de power-hungry modellen voor met 4 cores, hyperthreading en hoge snelheid.
Hoezo geen power? Omdat er CPU's worden gebruikt die ten bate van stroomverbruik keihard op het aantal mhz'en worden begrenst. Grappige is dat elke full voltage CPU niks meer verbruikt dan een ultra low voltage exemplaar, die in ultrabooks zitten, bij gelijke absolute prestaties. Maar ze zijn wel peperduur.
"Het snelste model krijgt een Core i7-4500U, die zelfs tot 3GHz gaat."

maar dan heb je toch een 3Ghz te pakken? Of is het net goed om constant die 'turbo' aan te hebben staan?
Is het niet zo dat er eisen zijn aan de term ultrabook waardoor er maximaal 4GB geheugen in mag van Intel?

nieuws: 'Intel verdeelt Haswell-ultrabooks in drie prijsgroepen'

Overigens wel een nadeel voor mij en gezien de populariteit van de Asus UX32VD (waar geheugen wel uitbreidbaar is) voor velen met mij.
Afgaande op jouw eigen link lijkt het erop dat de 4GB ram een ondergrens is en geen bovengrens.
Er staat geen 'minimaal' bij in de link en ook uit het verleden staat me bij dat dit een eis aan het gebruik van de term ultrabook was.

Kijk ook eens in de pricewatch en je ziet dat de topmodellen stuk voor stuk met 4GB uitgerust zijn en niet uit te breiden zijn.
Ik vind er anders wel een aantal die standaard met meer dan 4 GB worden geleverd: Klik

Daarnaast hebben we het hier over dunne laptops. De reden dat het geheugen niet uitbreidbaar is heeft meer te maken met gewicht en ruimtebesparing dan met harde eisen stellen aan de maximaal mogelijke configuraties. Dat vervolgens bijna iedere fabrikant 4 GB levert komt volgens mij meer omdat 4 GB gewoon voldoende is.

En nee, inderdaad niet voor een tweaker die gelijktijdig Photoshop en Premiere samen met 5 VM's heeft draaien, maar wel voor de gemiddelde consument.
Uiteraard geeft Intel minimumeisen op om Ultrabooks van een zekere basisperformance te voorzien. Het zou nogal raar zijn als ze het fabrikanten verbieden om ze beter / sneller te maken :)

Het is net als met eisen die softwarefabrikanten stellen: "Voor dit programma is 4GB geheugen vereist", dat wil natuurlijk niet zeggen dat als je 8, 12 of 16GB hebt, het programma weigert te draaien 8)7

@EddoH: wat is hier in godsnaam ongewenst aan?

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 23 juli 2024 11:36]

Anoniem: 303530 @Grrrrrene7 juni 2013 08:35
^ dat doen ze dus wel. Neem de oude vaio Z. In alles een ultrabook, behalve de processor (35w in plaats van 17w, maar alsnog langere accuduur dan het gros van de concurrentie).

Resultaat: geen ultrabook.

Dit soort dingen zijn de reden dat ik de hele ultrabook hype een faal vind. Een fabrikant kan het best voor elkaar krijgen om veel hardware in een heel klein kastje te stoppen, maar dan mag het geen ultrabook heten tenzij je een van intel's overpriced low-voltage processoren gebruikt (newsflash: er is helemaal niets 'low voltage' aan. Enkel het TDP is lager.)
Maar dat is heel anders: daar wordt Sony afgestraft voor het gebruiken van een processor met 2x zoveel warmteontwikkeling / energieverbruik. Het verschil tussen 4GB en 8GB geheugen zul je in de praktijk niet merken qua warmteontwikkeling en energieverbruik.
Dat vind ik helemaal niet interessant. Er zijn genoeg ultrabooks die warmer worden dan de Z serie van Sony en daardoor ook harder staan te blazen. Ze kunnen dan beter eisen stellen aan temperaturen van de CPU en behuizing en lawaai van de fan. Mijn Z2 is onhoorbaar bij licht gebruik en blijft koeler dan menig ultrabook.
Ik heb zelf een vaio Z, maar die blaast redelijk snel redelijk wat lucht. Ik kan me er niet echt aan storen, heb liever de extra snelheid.
Dan doe je iets niet goed ;) Met het warmere weer van vandaag hoor ik de Z amper als er verder geen geluid is. Ik zou even onder Control Center kijken bij je koelingsopties, misschien staat die wel op prestatie.

Als het om een VPC-Z1 gaat, die heb ik ook gehad. Die maakt helaas altijd een iets zachtjes geluid.
kan jij dn niet interessant vinde, maar Intel heeft de specificaties op een bepaalde manier opgesteld.
Die 13 inch is zeer netjes, alleen zo jammer van het touchscren. Ik ben op zoek naar een vervangende laptop en deze komt in aanmerking. Het enige punt is dat ik er Ubuntu of elementary OS op wil gaan draaien. Pinch-to-zoom doe ik wel m'n smartphone en tablet, daar wil ik m'n laptop niet voor misbruiken (bovendien heb ik een hekel aan vegen op m'n scherm).
Dat ding zit toch niet in de weg? Je hoeft niet op het scherm te vegen/drukken/whatever :)

Verder wel een erg gave laptop, in het wit/zilver komt ie echter wel meer tot zijn recht vind ik.
"We vinden het erg jammer dat Sony dit model waarschijnlijk niet naar Nederland brengt. Voor mensen zoals wij, die veel op beurzen moeten werken".

wft.. het lijkt me dan "mensen zoals wij" er geen problemen mee hebben om zo af en toe iets in het buitenland te bestellen.

De 13" is wel echt de definitie van een ultrabook hoor, wat een fakking machine is dat :P

edit: grammar

[Reactie gewijzigd door spank_mojoo op 23 juli 2024 11:36]

als er in de 13 inch alsnog achteraf 8 GB en een grotere SSD in kan dan ben ik ook wel Pro ;)
Zeker één van de mooiere en betere ultrabooks die we mogen verwachten, alleen vind ik het spijtig dat er geen 15 inch model uitkomt, een vaio variant van de 15 inch mackbook pro. Deze zou ik mij direct aanschaffen. Ook 4 Gb is tegenwoordig niet zo indrukwekkend, 8gb had mij meer kunnen overtuigen.
Daar was altijd de Vaio S15 voor. Full HD, IPS, full-voltage quadcore en een Nvidia GT640M LE videokaart + tot 12GB RAM.

Het is nog even afwachten of die dit jaar een update naar Haswell krijgen of dat ze vervangen worden door iets anders.
Prijzen en specs erg vergelijkbaar met de Macbook Air, als je hem prive moet aanschaffen kies ik voor de macbook omdat die over een jaar of 2 veel meer oplevert mocht je hem dan weer willen verkopen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.