Inleiding
Inleiding
Twee jaar geleden introduceerde Intel in samenwerking met Asus het fenomeen 'ultrabook'. Dat moest een speciale laptopcategorie worden voor modellen met een laag gewicht, een dunne behuizing en een goede accuduur. Intel stoorde zich aan het feit dat er weinig van dit soort modellen gemaakt werden en wilde met het programma de verschillende fabrikanten stimuleren. Dat is ze dubbel en dwars gelukt; bijna elke notebookfabrikant doet tegenwoordig mee aan de ultrabookrage en de ultrabooks liggen in elke computerwinkel.
Niet elke fabrikant had dat zetje in de rug echter nodig. Sony maakte voordat iemand nog maar van de term ultrabook gehoord had al extreem dunne en lichte notebooks in zijn Vaio-serie: een soort ultrabooks avant la lettre. In de afgelopen twee jaar kregen echter vooral bedrijven als Acer, Asus en Dell veel media-aandacht voor hun ultrabooks. Sony's eerste pogingen werden minder uitgebreid belicht en waren overigens ook zeker niet zonder fouten.
De nieuwste serie ultrabooks van het Japanese bedrijf, de Vaio Pro, werd echter groots gepresenteerd en ook Intel besteedt er veel aandacht aan. Sony had zelf geen stand op de Computex, maar bij Intel vonden we diverse exemplaren van de 11,6"- en 13,3"-modellen uit deze nieuwe Vaio Pro-serie. Wij keken of de oervader van de ultrabook nog genoeg in huis heeft om de strijd met de concurrentie aan te gaan.
Behuizing en hardware
Veel ultrabooks hebben een wigvormig ontwerp; de dikste kant zit achteraan bij het scharnier en naar voren loopt het apparaat taps toe. Dat zien we bij bijvoorbeeld bij Acer en bij Asus. Vaak wordt dan meteen de vergelijking gemaakt met de MacBook Air van Apple, maar eerlijker is misschien om verder terug in de tijd te kijken, naar 2004, toen Sony de dunne Viao X505 uitbracht, die al over zo'n wigvormig ontwerp beschikte. Hoewel velen zullen zeggen dat de nieuwe Vai Pro op laptops als de Asus Zenbook of MacBook Air lijkt, is er dus ook een lijn te trekken naar Sony's eigen verleden.
/i/1370525318.jpeg?f=imagenormal)
Sony maakt voor de constructie van de behuizing gebruik van koolstofvezel om het gewicht laag te houden. Daarbij is binnen in het chassis een honingraatstructuur aanwezig voor extra stevigheid. Beide doelen lijken behaald te zijn, want de Vaio Pro 13" is inderdaad erg licht, slechts 1,06 kilo, en dat maakt hem ideaal om mee te nemen. De genoemde honingraatstructuur lijkt ook zijn werk te doen, want de notebook voelt ondanks zijn lage gewicht stevig aan.
Het model dat op de Intel-stand tentoongesteld werd, was uitgevoerd in zwart en zag er strak uit. De schermcover is mat, net als het gedeelte rondom het toetsenbord. Het aluminium oppervlak rondom de touchpad heeft echter een geborstelde textuur en glimt wat meer.
:fill(white)/i/1370525321.jpeg?f=thumb)
Alle aansluitingen zijn aan de rechterzijde weggewerkt. Daar vinden we twee keer usb 3.0, een sd-kaartlezer, een hdmi-uitgang en een koptelefoonaansluiting. In vergelijking met een standaardlaptop is dat enigszins karig. Zo is er geen ethernet en ook een derde usb 3.0-poort was welkom geweest. Dit behoort echter tot de consessies die fabrikanten moeten doen als ze een ultrabook maken en is zeker niet voorbehouden aan dit model.
Hardware: Haswell
Het exemplaar dat op de beurs stond, was voorzien van een Intel Core i3-4010U-cpu: een Haswell-processor met een kloksnelheid van 1,70GHz en een HD4400-gpu. De nieuwe Haswell-cpu's in deze u-serie zijn een stuk zuiniger dan hun Ivy Bridge-voorgangers. Die hadden nog een tdp van 17W en moesten gecombineerd worden met een losse platform controller hub, die ook nog eens 3W verstookte. Intel heeft de pch bij Haswell in de processor geïntegreerd en het totale stroomverbruik teruggebracht tot slechts 15W. Dat is fors minder dan de in totaal 20W bij Ivy Bridge, waardoor de Haswell-ultrabooks langer moeten doen met een volle accu.

De versies die in Nederland verschijnen, zullen echter snellere cpu's bevatten dan het model dat wij konden testen. De goedkoopste variant krijgt een i5-4200U, ook een 15W-chip, maar dan eentje die via de turbomodus een maximale kloksnelheid van 2,6GHz kan bereiken. Het snelste model krijgt een Core i7-4500U, die zelfs tot 3GHz gaat.
Beide versies zijn voorzien van 4GB ddr3-werkgeheugen en een ssd van 128GB. Bij het Core i5-model vinden we dat een goede combinatie, maar bij de snellere i7 had het niet misstaan om kopers een variant met meer geheugen en opslag aan te bieden.
Beeldkwaliteit, touchscreen en het kleine broertje
Sony heeft vanuit zijn televisietak de nodige ervaring met schermpanelen en dat lijkt zijn weerslag te hebben op het scherm van de Vaio Pro. Het gaat om een paneel met een resolutie van 1920x1080 pixels, dat gebruiktmaakt van ips-technologie, zoals bijna elke ultrabook tegenwoordig, waardoor de kijkhoeken uitstekend zijn. Op een beurs is het altijd moeilijk om een mening te vormen over de kleurreproductie van een beeldscherm. Er zijn vaak lichtspots aanwezig die reflecties opleveren en sommige spots zijn ook nog eens gekleurd. Toch zag het scherm er in die omstandigheden goed uit. We zijn benieuwd naar de resultaten als we het paneel op de redactie aan uitgebreide tests kunnen onderwerpen.
/i/1370525320.jpeg?f=imagenormal)
Intel verplicht fabrikanten om een touchscreen in te bouwen als ze tegenwoordig hun laptop een ultrabook willen noemen en Sony heeft daar netjes gehoor aan gegeven. Het scherm lijkt er niet veel dikker door geworden te zijn en ook lijkt het geen extra reflecties op te leveren. Het scherm reageerde bij scrollen soms niet vlekkeloos, maar dat leek eerder aan de driver te liggen dan aan het paneel zelf, dus daar maken we ons geen zorgen over.
De 11"-versie
In dit artikel hebben we ons tot dusver primair op de 13,3"-variant van de Vaio Pro gericht, omdat die ook daadwerkelijk in Nederland zal uitkomen. Er bestaat echter ook een 11,6"-variant en die stond eveneens bij Intels Computex-stand opgesteld. Eigenlijk vinden we dat de interessantste van de twee. Hij ziet er, afgezien van de kleinere afmetingen, identiek uit en heeft net als zijn grotere broer een schermresolutie van 1920x1080 pixels. Dankzij de kleinere beelddiagonaal ziet alles er dan net even scherper uit.
/i/1370527830.jpeg?f=imagenormal)
Het grote verschil zit in het gewicht. De 11"-versie weegt namelijk 870 gram, dat is ongelofelijk weinig voor een laptop. Het is ongeveer even veel als sommige zware tablets. Sterker nog, Microsofts Surface Pro-tablet is zwaarder dan deze 11,6"-notebook. Toen we hem even in handen kregen, was dat haast surrealistisch, omdat wat je ziet niet overeenkomt met wat je voelt.
We vinden het erg jammer dat Sony dit model waarschijnlijk niet naar Nederland brengt. Voor mensen zoals wij, die veel op beurzen moeten werken, maar ook voor andere mensen die onderweg moeten werken, lijkt de Vaio Pro 11,6" bijna de perfecte notebook.
Tot slot
Sony heeft zijn jarenlange ervaring met dunne en lichte notebooks, maar ook bijvoorbeeld met schermpanelen, ingezet bij deze nieuwe Vaio Pro-serie en het resultaat mag er zeker wezen. De notebooks zien er strak uit, hebben mooie schermen, zijn erg licht, bevatten moderne hardware en lijken aan alle eisen van een moderne ultrabook te voldoen. Het toetsenbord en de touchpad zijn op het eerste gezicht prima, maar we weten uit ervaring dat je hierover pas echt goed kunt oordelen als je de notebook langere tijd gebruikt hebt. Die kans hopen we snel te krijgen.
Of Sony alle beloftes kan waarmaken is enigszins de vraag. De fabrikant claimt een accuduur van 8 uur voor het 13,3"-model en 11 uur voor het kleine broertje, maar in de praktijk zal dat waarschijnlijk niet gehaald worden. Daarnaast zijn die cijfers enigszins raar, omdat je zou verwachten dat de 11,6"-variant minder lang meegaat, vanwege zijn kleinere accu. Voor mensen die echt zorgeloos zonder lader de deur uit willen stappen gaat Sony ook een optionele platte accu leveren, die onder de notebook bevestigd kan worden. Hij wordt dan wel een stukje dikker, maar daar krijg je volgens Sony een verdubbeling van de accuduur voor terug.
Het Core i5-model van de 13,3"-variant moet 1200 euro gaan kosten, terwijl de uitvoering met Core i7 voor 1400 euro over de toonbank zal gaan. Dat zijn flinke bedragen, maar als je bedenkt wat je er allemaal voor terugkrijgt, zijn ze in onze ogen gerechtvaardigd. De Vaio Pro komt eind deze maand naar Nederland en we hopen snel een reviewexemplaar te bemachtigen. Ondertussen blijven we duimen dat Sony besluit het 11,6"-model ook in Nederland te gaan voeren.