Voor laptops is de introductie van de vierde generatie van Core-processors, oftewel 'Haswell', Intel's belangrijkste release in jaren en misschien wel ooit. Het is een Tock in het Tick-Tock-model en dat betekent dat Intel voortbouwt op het productieprocedé van 22nm en de zogeheten trigate-transistors die het bedrijf met Ivy Bridge introduceerde. Vooral de architectuur is flink onder handen genomen en daarmee is Haswell een interessante introductie, want dit brengt in de regel grote veranderingen met zich mee.
Voor meer informatie over de gewijzigde architectuur verwijzen we naar het artikel Nieuwe Intel-generatie: all is well that is Haswell? over de desktopprocessor van Haswell en het artikel van vorig jaar hierover: "Intels Haswell: meer met minder stroom".
Haswell is de eerste generatie processors waarbij Intel zich bij de ontwikkeling grotendeels heeft gericht op gebruik in laptops. Dat klinkt vreemd, nu er al een tijd meer laptops dan desktops worden verkocht, maar de grondbeginselen voor de huidige processorgeneratie zijn al jaren en jaren geleden gelegd.
Het bedrijf heeft zich bij de ontwikkeling van Haswell gericht op een sterke vermindering van verbruik en het flink opkrikken van de grafische prestaties. Met de Sandy Bridge- en Ivy Bridge-processors kregen de grafische prestaties al een flinke duw in de rug, maar met Haswell moeten de grafische prestaties een enorme sprong voorwaarts maken.
Niet alleen op gebied van chip-architectuur brengt Haswell flinke verbeteringen naar laptops. De komst van de processorgeneratie brengt nog meer met zich mee. De veranderingen zouden zo groot zijn, dat Intel de slogan 'the pc re-invented' hanteert. In dit artikel nemen we die veranderingen onder de loep en kijken we naar de prestaties van de mobiele Core i7-4700MQ, een Haswell-quadcore.