Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Panasonic Toughbook-ultrabook met omklapbaar scherm

06-03-2013 • 16:24

28 Linkedin

Een ruige ultrabooktablet

Een ruige ultrabooktablet

Panasonic staat bij het grote publiek niet bekend als laptopfabrikant en ook zal de consument niet snel aan Panasonic denken als hij een tablet wil aanschaffen. Het Japanse concern heeft op de zakelijke markt echter wel een naam hoog te houden met zijn Tough-serie producten, zoals de Toughbook- en Toughpad-lijn voor respectievelijk laptops en tablets. Dit zijn producten die extra stevig en duurzaam zijn, wat in tal van bedrijfstakken welkome eigenschappen zijn.

Op de Cebit 2013 was de Panasonic Toughbook CF-AX2 aanwezig. Dit is een combinatie van een stevige ultrabook en tablet. Panasonic heeft voor een opvallende methode gekozen om te kunnen schakelen tussen tablet- en laptop-modus; het touchscreen is 360 graden om te klappen. Het enige andere apparaat dat van deze methode gebruikmaakt, voor zover we weten althans, is de Lenovo Yoga.

Bij de eerste keer oppakken geeft de Toughbook helemaal niet het idee zo stevig te zijn en dit komt voornamelijk door het geringe gewicht; de laptop annex tablet weegt slechts 1,15 kilogram. Bovendien voelt de behuizing niet stevig aan door het materiaal. Dit is echter deels schijn, want het gaat om een magnesiumlegering. Het chassis moet een gewicht van 100 kilo kunnen verdragen en een val van 76cm kunnen overleven. De cover is overigens van zwart kunststof.

Panasonic Thoughbook CF-AX2 Cebit 2013 Panasonic Thoughbook CF-AX2 Cebit 2013 Panasonic Thoughbook CF-AX2 Cebit 2013 Panasonic Thoughbook CF-AX2 Cebit 2013

De dikte is 18mm en het ontwerp van de Panasonic is rechttoe rechtaan; de ultrabook is dan ook nergens dunner dan dat. De schermdiagonaal is 11,6 inch en de overige afmetingen zijn 288x194mm. De CF-AX2 is daarmee een kleine zakelijke ultraportable. De resolutie van het scherm is 1366x768 pixels en er is een matte laag over het scherm gelegd. De kijkhoeken zijn niet denderend en we lijken dan ook helaas niet met een ips-paneel van doen te hebben.

Het omklappen van het scherm gaat soepel, bijna té gemakkelijk. Het scherm zit naar onze mening wat te licht in de scharnieren en als we de Toughbook wat door elkaar schudden, wiebelt het scherm flink heen en weer. Bij de Lenovo Yoga is dat niet het geval; de scharnieren van die variant houden het scherm beter op zijn plek. De scharnieren van de Toughbook lijken zelf robuust genoeg.

Het touchscreen registreert aanrakingen met tien vingers tegelijk en werkt naar behoren. Vreemd genoeg levert Panasonic geen stylus mee, die toch heel handig kan zijn voor zakelijk gebruik.

Panasonic Thoughbook CF-AX2 Cebit 2013 Panasonic Thoughbook CF-AX2 Cebit 2013 Panasonic Thoughbook CF-AX2 Cebit 2013 Panasonic Thoughbook CF-AX2 Cebit 2013

Als de Toughbook in tabletmodus op tafel ligt, rust het apparaat op het deel waar de touchpad en het toetsenbord zitten. Kleine rubberen dopjes houden het oppervlak van de behuizing ter bescherming iets boven het tafelblad. De touchpad werkt fijn en registreert alle gestures uitstekend. De muisknoppen zijn niet geïntegreerd; het zijn kleine knoppen die bijna als tiptoetsen te beschouwen zijn. Tussen de twee muisknoppen zit een hold-knop om de touchpad uit te schakelen. Het toetsenbord is aan de kleine kant en met grote vingers typen gaat daardoor krampachtig. Ook is er geen toetsenbordverlichting, die het werken bij slecht licht makkelijker zou maken.

Panasonic Thoughbook CF-AX2 Cebit 2013 Panasonic Thoughbook CF-AX2 Cebit 2013 Panasonic Thoughbook CF-AX2 Cebit 2013 Panasonic Thoughbook CF-AX2 Cebit 2013 Panasonic Thoughbook CF-AX2 Cebit 2013 Panasonic Thoughbook CF-AX2 Cebit 2013

Een van de voordelen van de Toughbook is dat Panasonic geen concessies heeft gedaan wat interfaces betreft. Ook kiest het bedrijf geheel tegen de heersende trend in voor een verwisselbare accu, waarmee de laptop het 8 uur moet uithouden, al is die tijd gemeten met de schermhelderheid op de laagste stand. Aan de onderzijde is ook de aansluiting voor een docking station zichtbaar.

Aan de voorkant zitten de volumeregeling en een knop voor het uitschakelen van de automatische schermrotatie. Ook zitten hier de status-leds en de aan-uitknop met led. Rechts zitten een knop voor de wifi-in- en uitschakeling, de audio-in- en uitgang en de geheugenkaartlezer. Ook zitten hier vga en een volwaardige ethernetpoort, naast de voedingsaansluiting. Links zitten twee usb 3.0-poorten en hdmi. Dit zijn veel interfaces voor een 11,6"-laptop anno 2013, al missen we een vingerafdruklezer, 3g-ondersteuning en een smartcardreader. Die laatste twee komen echter als optie naar de Toughbook volgens Panasonic. Uiteraard is wel een tpm aanwezig.

Panasonic levert de Toughbook standaard met een Core i5-3427U, die ondersteuning biedt voor Intels zakelijke vPro-platform. Verder zijn 4GB ddr3 en een ssd van 128GB aanwezig. De Toughbook draait Windows 8, maar een downgrade naar Windows 7 Professional is mogelijk. De prijs van de Toughbook is een forse 1800 euro.

De Panasonic Toughbook CF-AX2 is een interessant apparaat, dat een nette processor en een mooie hoeveelheid interfaces combineert met een laag gewicht en een degelijke behuizing. Ook de verwisselbare accu en de docking-stationaansluiting zijn prettig. De hoge prijs, het matige scherm en de afwezigheid van een stylus kunnen drempels vormen voor bedrijven die op zoek zijn naar een lichtgewichtnotebook met zakelijke functionaliteit en tableteigenschappen, die ook nog tegen een stootje kan. Aan de andere kant is er maar weinig keuze op dit gebied.

Reacties (28)

Wijzig sortering
+1Anoniem: 126717
6 maart 2013 16:53
Als de Toughbook in tabletmodus op tafel ligt, rust het apparaat op het deel waar de touchpad en het toetsenbord zitten.
En touchpad en toetsenbord zijn uitgeschakeld in die modus? Anders wordt je denk ik gierend gek?
Als dat niet zo is kan je hem dus niet echt als tablet gebruiken.
Kleine rubberen dopjes houden het oppervlak van de behuizing ter bescherming iets boven het tafelblad.
Niet een handige oplossing, tenzij ze reserve dopjes leveren. Zelfs bij mijn laptops, waar ze aan de binnenkant zitten, raak ik kwijt. Okay, soms met wat hulp van een van mijn vogels, maar daar staat tegenover dat je deze machine vast wel een paar keer opzij schuift.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 126717 op 6 maart 2013 16:53]

Het touchpad en toetsenbord is inderdaad in tabletmodus volledig uitgeschakeld.

De dopjes trek je er niet zomaar vanaf, deze zitten goed vastgelijmd vergeleken met normale notebooks.
Ik ben bang dat hier wél onderdelen sneuvelen op het moment dat deze van de tafel af glijdt. De eerdere versies waren gemaakt van beton, daar gebeurde nagenoeg niets mee. (veel koeltechnische monteurs die zo'n ding hadden)

Wat dan weer een gebrek is van dit apparaat is dat er geen veilige adapteraansluiting op zit. Alsof dit apparaat expres van tafel getrokken moet worden door een onvoorzichtige beweging van een onvoorzichtige passant.
Er is zeker wel over nagedacht bij de adapteraansluiting. De adapter wordt "vastgehouden" door het chassis, niet door de connector zelf zoals bij normale laptops. Als je een Toughbook dus met adapter aangesloten en al van tafel zou trekken, is de adapteraansluiting extra beschermd. Ook is het uiteinde van de kabel waar de adapteraansluiting zit wat meer "rugged", en minder flexibel, om te zorgen dat er niks mee kan gebeuren.
Grappig dat als de Toughbook er niet meer zo uitziet, velen in de reactie hierboven het ding niet als degelijk herkennen. Mensen maken zelf opmerkingen dat het design niet mooi genoeg is.

Ik heb het idee dat het vooral niet lelijk genoeg is. Als ze wat rubber ed hadden toegevoegd was het wat overtuigender geweest :D
Van mij had ook wat ruiger gemogen. Maakt voor toughbook klanten denk ik ook weinig uit dat het een licht en dun dingetje is. Meestal ga je toch met een auto of iets naar de plek waar gewerkt moet worden. En het is ook niet verkeerd dat het ding er ook uit ziet alsof je het rustig kan laten vallen en dergelijken.
Het enige andere apparaat dat van deze methode gebruikmaakt, voor zover we weten althans, is de Lenovo Yoga.
Getac maakt ook laptops met een omklapbaar scherm, deze gebruiken wij hier op het werk.

http://apac.getac.com/products/V100/V100_overview.html
Dit is niet echt op dezelfde manier als bij de CF-AX2.

De clamshell modellen met een roteerbaar scherm zijn niet heel bijzonder, Dell en Panasonic hebben ook dit soort modellen.
Aan de reacties hier te zien weten weinig mensen waarvoor die toughbooks gemaakt zijn, namelijk degelijkheid en duurzaamheid. Design (qua uiterlijk) heeft daar helemaal niets mee te maken. Design (qua ontwerp/stevigheid) echter wel.
Dit ding valt in de zogenaamde "buisiness rugged" categorie, zoals de C1 bijvoorbeeld.

Ik snap deze serie niet helemaal, want het heeft eigenlijk niks meer met een toughbook te maken. Deze is bijvoorbeeld helemaal niet spatwater en stof dicht (IP65).
Het heeft geen outdoor scherm (de helderheid staat niet eens vermeld).
Het heeft wel een spil resistant keyboard, maar dat is niet echt zo ongewoon.

Er zijn bij andere merken zoals Lenovo, HP of Dell prima vergelijkbare tablets, of zelf betere, te verkrijgen, die wel een stylus hebben en goedkoper zijn.

Eigenlijk is dit een hele dure packard bell.

[Reactie gewijzigd door Infant op 6 maart 2013 18:51]

toughbook en er is al een vijs uitgevallen :)
(zie pic van de onderkant)
Je kunt dit samenvatten in een paar woorden.

Een zakelijke laptop moet er niet extreem fancy uitzien. het moet profecioneel ogen.
Bij bepaalde bedrijven is een sterk product nodig. Dit levert deze laptop.
Nee inderdaad, op een bouwplaats moet je laptop natuurlijk wel strak zijn en van titanium met diamanten erin en een platinumlaagje ;)
Volgens mij snappen jullie niet zo goed wat een toughbook is.
Deze 'pc' zijn bedoeld voor extreme omstandigheden. Ze zijn water, stof en shock bestendig.
Dit is MIL spec computer een lenovo niet vandaar de prijs.
Echt niet! Milspec my ass... :')
Ik heb met milspec laptops gewerkt bij -45 en +45 gr. C. en die bakken lijken meer op een desktop op zijn kant ;)
Zeg maar gerust 10cm dik (dichtgeklapt), net niet monochroom scherm maar 65535 kleuren, terwijl de hele wereld op X4 zit, zit daar net een Pentium IV in en ga zo maar door.
Dat ding daar kun je over heen rijden met een viertonner+30 mariniers erin en dan zit er nog geen krasje op...gewicht 5,2KG- dat is een milspec laptop, niet dit ding hierboven...
Die Panasonic doet mij meer denken aan een Tecra 9000 uit 2000 ofzo, een beetje dat design- not to call it "retro."
Maar voor de rest ziet het er wel "tough" uit, zo met die kruiskop-schroeven in het zicht. ;)
Had je voor 1800 euro ook niet een MBP retina? Verhoudingsgewijs gezien wordt die retina een stuk goedkoper zo...

[Reactie gewijzigd door johncheese002 op 7 maart 2013 01:14]

Ik wil wel eens zien wat er gebeurt met 100kg op een MPBr :)

Neemt niet weg dat ik de prijs, ondanks het tough label, erg aan de stevige kant vind. Je betaalt 800e extra ofzo voor dat label.
Niet alleen het label, maar ook de ondersteuning en kwaliteit.

Neem bijvoorbeeld een USB aansluiting op het moederbord. De standaardkwaliteitseis is hierbij dat de connector 1500 keer meegaat (1500 keer in en uit schuiven van een USB connector). Daarnaast moet hij met 2 punten vastzitten op het moederbord.

Bij de Toughbook serie is deze eis omhoog geschroeft naar 30000 keer in en uit schuiven. Daarnaast zit de aansluiting met 4 punten vast, met dikkere pootjes.

Als je een Toughbook koopt, koop je kwaliteit en een notebook met een veel langere levensduur. Ik kom nog steeds modellen tegen uit 2006 die actief buiten gebruikt worden. Dat heb ik nog met geen andere leverancier gezien.

[Reactie gewijzigd door psnepvangers op 8 maart 2013 13:11]

Sorry hoor, maar je moet toche cht wat beter lezen denk ik. Want jouw oude laptop heeft vast ook een ivy bridge cpu, 10 vingerig touchscreen, weegt maar 1.15 KG, een case van een magnesium legering, en kan een gewicht van 100KG verdragen om maar es wat te noemen. En wat HDMI betreft, nagenoeg alle monitoren die hier staan hebben ofwel display port, of DVI of VGA, geen enkele heeft HDMI. Hetzelfde geldt voor nagenoeg alle beamers die ik gezien heb. Gezien het feit dat het om een zakelijk model gaat lijkt me HDMI dus een stuk minder nuttig dan bv VGA of DP.
kan een gewicht van 100KG verdragen? Dat kan elke laptop afhankelijk van hoe je het gewicht over welke onderdelen verdeeld. Zonder die details is dat een onzin specificatie.

Voorbeeld:
Ik durf te wedden dat als je 5KG op een naald zet en die naald op het scherm laat rusten dat het scherm gewoon kapot is.
kan een gewicht van 100KG verdragen? Dat kan elke laptop afhankelijk van hoe je het gewicht over welke onderdelen verdeeld. Zonder die details is dat een onzin specificatie.

Voorbeeld:
Ik durf te wedden dat als je 5KG op een naald zet en die naald op het scherm laat rusten dat het scherm gewoon kapot is.
Waat staat van wat voor materiaal het scherm is? Want als dit van glas is gaat jou theorie niet op bijvoorbeeld :9

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee