Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

ThinkPad Twist: convertible met Windows 8 en touchscreen

12-02-2013 • 08:00

70

Multipage-opmaak

Inleiding

Inleiding

Als we Microsoft en Intel mogen geloven zijn over een paar jaar alle notebooks uitgerust met een touchscreen. Windows 8 laat duidelijk zien hoezeer Microsoft daarvan overtuigd is. Intel laat niets aan het toeval over en gaat notebookfabrikanten later dit jaar zelfs verplichten om een touchscreen in te bouwen als ze het ultrabook-label op hun dunne notebook willen plakken. Mede gezien de steeds verder dalende prijs van touchscreens lijkt het hier niet om een hype te gaan. Waarschijnlijk is een touchscreen op een notebook over tien jaar net zo normaal als een usb-poort nu.

Deze ontwikkeling zal zich hoogstwaarschijnlijk niet beperken tot consumentennotebooks, want voor zakelijk gebruik zijn ook genoeg scenario's te bedenken waarin een touchscreen van pas komt. Lenovo lijkt daar ook van overtuigd en kondigde in de afgelopen maanden dan ook veel nieuwe apparaten met touchscreens aan.

Een daarvan is de Lenovo ThinkPad Twist, een zakelijke notebook met een scherm dat omgedraaid en dichtgeklapt kan worden. Door de aanwezigheid van een speciaal scharnier kan de Twist dus dienstdoen als een normale notebook, maar ook als een uit de kluiten gewassen tablet. Of dat nu echt iets is waar gebruikers blij van moeten worden, behandelen we in deze review.

Behuizing: mislukte combinatie

De Twist heeft een 12,5"-scherm en is daarom net wat compacter dan de vele 13,3"-laptops die we tegenwoordig tegenkomen. Hoewel de machine in vergelijking met bijvoorbeeld een ultrabook aan de dikke kant is, biedt hij veel aansluitingen en met een gewicht van 1,6kg is hij ook goed mee te nemen.

We zijn normaliter wel gecharmeerd van het ThinkPad-uiterlijk, maar bij de Twist heeft Lenovo de plank misgeslagen en dat heeft veel te maken met het scherm. Terwijl de notebook bijna geheel in matzwart uitgevoerd is, lijkt de glossy omlijsting van het touchscreen wel van een andere notebook afgehaald en op de Twist gezet. Niet alleen valt het scherm door de glossy afwerking uit de toon, ook het ontwerp en de knoppen wijken flink af van de rest van de notebook. Het lijkt een soort frankensteincombinatie, waarbij notebook en scherm niet uit de koker van hetzelfde ontwerpteam komen.

Lenovo ThinkPad Twist

Dat is zonde, want we vinden de notebook voor het grootste deel erg mooi. Het gebied rondom het toetsenbord, alsmede de boven-, onder- en zijkanten, zijn gemaakt van een mat kunststof dat er strak uitziet en stevig aanvoelt, zoals we gewend zijn van ThinkPads. Daarnaast zien ook toetsenbord en touchpad er prima uit, en ook de afwerking van de poorten aan de zijden is goed. Het scherm oogt daarmee vergeleken goedkoop door het gebruik van glanzend zwart plastic.

Touchscreen en scharnier

De naam Twist duidt op het draaibare scharnier waarmee het scherm met de rest van de notebook verbonden is. Dit maakt het mogelijk om het scherm honderdtachtig graden te draaien en vervolgens neer te klappen, boven op het toetsenbord, waardoor een grote tablet ontstaat. Ook is het natuurlijk mogelijk om het scherm te draaien zonder het dicht te klappen. In dat geval fungeert de onderste helft van de notebook als standaard.

Lenovo ThinkPad TwistLenovo ThinkPad TwistLenovo ThinkPad TwistLenovo ThinkPad TwistLenovo ThinkPad Twist

Bij het draaien van het scherm voelt het scharnier voldoende stevig aan, maar het scherm veert behoorlijk door als het aangeraakt wordt. Als je de Twist gewoon als notebook gebruikt en tussendoor even een Windows 8-app wil besturen met het touchscreen, zit je een paar seconden erna nog naar een wiebelend scherm te kijken en dat is irritant. Wat we ook niet handig vinden, is dat het beeld, als je het scherm omdraait van notebook- naar tabletmodus, niet meedraait en Windows dus ondersteboven weergegeven wordt.

Aan de zijkant van het scherm zit een aan-uitknop en op de fikse onderste schermrand zitten nog volumeknoppen. Door deze plaatsing zijn ze ook goed te bereiken als het scherm boven op het toetsenbord geklapt is. De aan-uitknop is van rubber en voelt stug aan, waardoor het moeilijk is om te voelen of je hem wel goed indrukt.

Over de bouwkwaliteit van het scherm hebben we weinig positiefs te melden. De plastic omlijsting voelt slap aan en als je het scherm een beetje tordeert, voel je het niet alleen bewegen in de omlijsting, maar kun je de speling rond het paneel met het blote oog zien.

Toetsenbord

De Twist is uitgerust met een chiclet-toetsenbord dat we al kennen van andere ThinkPad-notebooks en dat in onze ogen een van de beste toetsenborden van dit moment is. Ultrabooks hebben een trend ingezet van ultraplatte toetsenborden met weinig travel en hoewel daar zeker goede exemplaren tussen zitten, zal het toetsenbord van de Twist voor mensen die al wat langer meelopen een verademing zijn. De toetsen hebben namelijk een flinke travel, zoals vroeger gebruikelijk was, geven directe feedback en genereren een stevig klikgeluid als ze ingedrukt worden. Daarnaast zijn de toetsen iets gehold, waardoor de vingertoppen net iets meer grip lijken te hebben.

Het is echter niet allemaal rozengeur en maneschijn. Het bord heeft een aantal minpuntjes, die in de praktijk behoorlijk wat frustratie kunnen opleveren. Het meest storende vonden wij de fn-knop die helemaal linksonderaan zit, op de plek waar we eigenlijk de ctrl-knop verwachten. Voor mensen die blind typen en veel ctrl-toetscombinaties gebruiken, zal het flink wennen zijn om blind de ctrl-knop te vinden. Na meer dan een week was het gebruik van de ctrl-knop voor ons nog niet echt intuïtief.

Update 13-2-2013: Na publicatie van deze review werden wij erop gewezen dat Lenovo-notebooks een optie in het bios hebben om de fn- en ctrl-toetsen om te wisselen. Dit is ook bij de Twist het geval, waardoor bovenstaande kritiek niet meer van toepassing is

Een ander nadeel heeft te maken met de voor ThinkPads traditionele rode trackpoint in het midden van het toetsenbord. Om plek te maken voor dit ronde aanwijsknopje is uit de toetsen G, H en B een klein hapje genomen, waardoor ze net even kleiner en anders van vorm zijn. In het begin voelen deze toetsen een beetje raar, maar gelukkig wenden we hier snel aan. Dat kunnen we voor de plaatsing van de ctrl-toets niet zeggen.Lenovo ThinkPad Twist

Touchpad en trackpoint

Wie niet bekend is met ThinkPad-notebooks kijkt misschien raar op van alle opties die de Twist biedt voor het aansturen van de muiscursor. Allereerst is er een reguliere touchpad met ingebouwde muisknoppen; klik linksonder voor een linkerklik en rechtsonder voor een rechtermuisklik. Boven de touchpad zitten nog eens twee fysieke knoppen, maar die zijn bedoeld om gebruikt te worden in combinatie met de rode pointer.

Die pointer lieten we in het dagelijks gebruik links liggen, want de touchpad werkt fijner en nauwkeuriger. De knoppen boven de trackpad gebruikten we ook nauwelijks, omdat de knoppen die in de pad zelf zitten ook prima werken. Voor alle ThinkPad-fans die gewend zijn om met het rode puntje te werken, vinden we het echter een goede zaak dat Lenovo hen die mogelijkheid biedt.

Aansluitingen

Lenovo's ThinkPad-lijn is bedoeld voor zakelijke gebruikers en dat zien we terug in de verschillende aansluitingen. Aan de linkerzijde zitten een usb 3.0-poort, een mini-hdmi-uitgang, een gigabit-ethernetpoort en een kaartlezer. Ook is ons model uitgerust met een slot waarin een simkaart geprikt kan worden. Rechts vinden we nog een tweede usb 3.0-poort en een displayport-uitgang.

Lenovo ThinkPad TwistLenovo ThinkPad TwistLenovo ThinkPad Twist

Scherm: spiegeltje spiegeltje aan de wand

Lenovo heeft de Twist uitgerust met een 12,5"-ips-paneel met een resolutie van 1366x768 pixels. Bij 13,3"-notebooks merken we regelmatig op dat we graag hogere resoluties zien en hoewel de Twist door zijn kleinere scherm in verhouding wat scherper oogt, valt op dat interface-elementen redelijk groot zijn. Dankij de gebruikte ips-technologie zijn de kijkhoeken prima en dat is bij een scherm dat alle kanten opgedraaid kan worden natuurlijk van groot belang.

Lenovo ThinkPad Twist - kijkhoeken Lenovo ThinkPad Twist - kijkhoeken Lenovo ThinkPad Twist - kijkhoeken Lenovo ThinkPad Twist - kijkhoeken
Kijkhoeken horizontaal
Lenovo ThinkPad Twist - kijkhoeken Lenovo ThinkPad Twist - kijkhoeken Lenovo ThinkPad Twist - kijkhoeken
Kijkhoeken verticaal

De aanwezigheid van een aanraakgevoelige laag op het scherm brengt wel forse minpunten met zich mee. Het lijkt erop dat er behoorlijk wat ruimte tussen het scherm en de touchlaag zit, zoals we dat een aantal jaar geleden ook vaak bij smartphones zagen. Dit heeft enerzijds tot gevolg dat het scherm een beetje verzonken ligt in de omlijsting, en dat vinden we niet mooi, en anderzijds dat er tussen die twee schermlagen loze ruimte is. Die ruimte biedt plek aan invallend licht om alle kanten op te stuiteren, waardoor er veel reflecties ontstaan. In vergelijking met andere laptops in deze prijsklasse heeft de Twist daarom veel last van spiegeling.

Schermmetingen

Lenovo ThinkPad Twist (gamut)

Lenovo ThinkPad Twist - rgb.

De kleurtemperatuur van het scherm is iets warmer dan gebruikelijk, maar daar storen we ons niet aan. De gamut-grafiek toont verder dat de kleurreproductie van het scherm er behoorlijk naast zit, vooral bij blauw en magenta, wat van de Twist geen geschikt mobiel workstation maakt voor beeldbewerking.

Schermhelderheid
SysteemnaamIn nits, hoger is beter
Dell XPS L421X
********
430
Acer Aspire S7
*******
392
Asus UX31A
*******
372
Lenovo X1 Carbon
******
341
Apple MacBook Pro retina 13
******
337
Lenovo Thinkpad Twist
******
316
Samsung Series 5 Touch
******
296
Dell XPS 13 L321X
*****
282
Samsung Chronos 15
*****
268
Samsung 300E5A-S03
*****
256
Lenovo U410
****
214
HP Spectre 14
****
210
Lenovo U310
****
208

De maximale helderheid van 316 nits is redelijk, maar ook hard nodig om het spiegeleffect van het scherm tegen te gaan. Waar je bij andere laptops dus vaak met vijftig procent helderheid uit de voeten kunt, kun je de Twist het beste op maximaal laten staan.

Zwartwaarde (180nits)
SysteemnaamIn nits, lager is beter
Acer Aspire S7
**
0,19
Asus UX31A
**
0,19
Lenovo X1 Carbon
**
0,24
Apple MacBook Pro retina 13
**
0,24
HP Spectre 14
**
0,25
Lenovo Thinkpad Twist
**
0,25
Lenovo U410
***
0,35
Dell XPS L421X
*****
0,51
Lenovo U310
*****
0,55
Samsung Series 5 Touch
********
0,82

Bij een helderheid van 180 nits bedraagt de zwartwaarde 0,25 nits, waarmee we uitkomen op een matige contrastratio van 720:1.

Software: Windows 8 op een notebook met touch

Een groot deel van de hardware die Lenovo voor de Twist gebruikt, is ook te vinden in andere notebooks van het bedrijf. De meerwaarde van deze notebook moet dus gezocht worden in de combinatie van Windows 8 en het touchscreen.

Lenovo ThinkPad Twist - screenshots

Het staat voor ons buiten kijf dat de nieuwe Windows 8-apps, vroeger bekend als Metro-apps, met een touchscreen fijner te bedienen zijn dan met toetsenbord en muis. Op dat vlak weet de Twist zich dus echt te onderscheiden van notebooks zonder touchscreen. Vooral als je hem ergens neerzet, zodat het gewicht geen storende factor is, en het scherm omklapt, laten de nieuwe Windows-apps zich makkelijk bedienen.

In de reguliere 'laptopstand' is het iets minder vanzelfsprekend om het touchscreen te gebruiken, omdat dat vereist dat je je arm uitstrekt. Toch betrapten we onszelf erop dat we af en toe door webpagina's scrollden met het touchscreen en ook het Windows 8-startmenu laat zich fijn bedienen met het scherm als je normaal op de notebook aan het werk bent. Het verslepen en sluiten van vensters in de klassieke desktop is ook iets wat we regelmatig via het touchscreen deden.

Dit zijn echter zaken die ook prima te ondervangen zijn met goede multitouch-ondersteuning op de touchpad en het gebruik van het touchscreen hangt dan ook samen met de kwaliteit van de touchpad. We kunnen ons goed voorstellen dat het touchscreen bij een notebook zonder goede touchpad een stuk vaker gebruikt zal worden.

De andere posities die het scharnier mogelijk maakt, zoals met het scherm schuin naar achter terwijl het toetsenbord als standaard fungeert of helemaal platgeklapt, gebruikten we maar weinig. Bij een lange treinrit of vlucht zouden we eventueel nog de moeite nemen om het scherm te draaien bij het bekijken van een film, maar in de dagelijkse praktijk voelden we die behoefte niet.

Meegeleverde apps

Lenovo levert zoals veel andere fabrikanten eigen software mee die de gebruikservaring moet verbeteren. Links van de system tray heeft Lenovo bijvoorbeeld een snelkoppeling naar het Lenovo Solution Center toegevoegd, een tool waarmee enkele statistieken op te vragen zijn en die aan de bel trekt als er iets mis is met de notebook. Vergeleken met het Solution Center van Windows wordt er weinig extra functionaliteit aangeboden, niet genoeg in onze ogen om een eigen icoon op de taakbalk te verantwoorden.

Lenovo ThinkPad Twist - screenshots Lenovo ThinkPad Twist - screenshots Lenovo ThinkPad Twist - screenshots

Naast het Solution Center is ook Lenovo Solutions for Small Business voorgeïnstalleerd, dat wel meerwaarde biedt. Met deze tool kun je bijvoorbeeld de usb-poorten beveiligen, zodat usb-sticks en externe drives niet werken. Dat kan nuttig zijn in een zakelijke omgeving waar met gevoelige informatie wordt gewerkt.

Hardware en prestaties

De Twist wordt aangedreven door een oude bekende uit Intels Core-lijn, die we ook in veel andere ultrabooks tegenkomen: de Core i5 3317U. Dit is een dualcore-chip waarvan elke core met twee threads kan werken en zijn werk op 1,7GHz doet. Via de Turbo-optie kan de kloksnelheid van een individuele core nog verhoogd worden naar 2,6GHz. Het grafische werk wordt afgehandeld door de HD4000-igp; een losse videokaart is in de Twist niet aanwezig. De hoeveelheid werkgeheugen in ons testmodel bedroeg 4GB en naast de 500GB-harde schijf was er nog een 24GB-ssd ingebouwd voor caching.

Lenovo ThinkPad TwistLenovo ThinkPad TwistLenovo ThinkPad Twist

Heel tweakbaar is de Twist niet. De harde schijf kan wel makkelijk vervangen worden, want deze wordt vanaf de zijkant de behuizing ingeschoven. De caching-ssd en het werkgeheugen zijn echter beter verstopt. We hebben een poging gewaagd door eerst alle schroeven aan de onderkant te verwijderen en daarna het toetsenbord uit de behuizing te halen. Heel veel verder waren we toen nog niet; veel componenten zijn nog steeds afgeschermd door een metalen plaat en het geheugen was nog steeds nergens te bekennen. Omdat Lenovo het sample graag werkend en onbeschadigd terugziet, zijn we hier maar gestopt.

Benchmarks

In Cinebench laat de Twist geen opvallende scores noteren.

Ook in Handbrake, waarmee we een videobestand converteren, sluit de Twist met zijn 3317U netjes aan bij notebooks met een vergelijkbare processor.

Benchmarks: geen verrassingen

Ook in de Adobe-tests, waarbij we een meer real world-scenario emuleren, liggen de scores die de Twist laat noteren in de lijn der verwachting.

Hardeschijfprestaties

Zoals tegenwoordig gebruikelijk is bij duurdere systemen met een harde schijf heeft Lenovo er een kleine ssd bijgeprikt voor het cachen van veelgebruikte data. Dit schijfje heeft een totale capaciteit van 24GB en is opgedeeld in twee partities. Windows ziet de schijf wel, maar omdat de partities aangeduid zijn als oem-partitie zijn ze niet zichtbaar in Explorer.

CrystalDiskMark - Seq Read
SysteemnaamDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Asus UX31A
*******
482,50
HP Spectre 14
******
438,20
Dell XPS 13 L321X
******
433,70
Lenovo X1 Carbon
******
421,42
Apple MacBook Pro retina 13
*****
310,33
Lenovo U310
****
258,93
Lenovo Thinkpad Twist
**
120,50
Dell XPS 15z
**
117,80
Dell XPS 14z
**
116,50
Samsung Series 5 Touch (2012)
*
101,84
Dell Inspiron 14Z
*
73,97
CrystalDiskMark - Seq Write
SysteemnaamDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Lenovo X1 Carbon
*******
370,95
Asus UX31A
******
323,00
Apple MacBook Pro retina 13
*****
290,99
Dell XPS 13 L321X
*****
263,80
HP Spectre 14
*****
261,60
Lenovo Thinkpad Twist
**
113,36
Dell XPS 15z
**
111,00
Dell XPS 14z
**
102,60
Samsung Series 5 Touch
**
81,75
Dell Inspiron 14Z
*
74,08
Lenovo U310
*
61,23

Bij het sequentieel wegschrijven en lezen van data valt goed te zien dat de Twist een 'ouderwetse' harde schijf bevat en geen ssd.

CrystalDiskMark - 4K Read
SysteemnaamDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Asus UX31A
*******
27,75
Lenovo X1 Carbon
******
25,17
HP Spectre 14
*****
21,50
Dell XPS 13 L321X
*****
19,46
Lenovo U310
****
16,81
Apple MacBook Pro retina 13
****
15,99
Lenovo Thinkpad Twist
*
1,70
Dell XPS 15z
*
0,57
Dell XPS 14z
*
0,42
Samsung Series 5 Touch
*
0,40
Dell Inspiron 14Z
*
0,32
CrystalDiskMark - 4K Write
SysteemnaamDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Asus UX31A
*******
50,46
Lenovo X1 Carbon
*******
46,91
HP Spectre 14
******
44,60
Dell XPS 13 L321X
******
39,87
Apple MacBook Pro retina 13
*
6,20
Dell XPS 15z
*
1,60
Dell XPS 14z
*
1,53
Lenovo U310
*
1,15
Lenovo Thinkpad Twist
*
1,08
Dell Inspiron 14Z
*
1,03
Samsung Series 5 Touch
*
0,93

Als we overschakelen op random writes wordt het verschil tussen ssd en harde schijf nog pijnlijker duidelijk.

Boottijd
Systeemnaamin seconden, lager is beter
Lenovo Thinkpad Twist
****
11,60
Samsung Series 9 (2012)
****
12,50
Dell XPS 13 L321X
******
18,00
Air 13 2011
******
18,00
Asus UX31A
******
19,71
Samsung Series 5 (2012)
*******
22,00

Dat de caching-ssd niet voor Jan met de korte achternaam aanwezig is, blijkt uit de boottest. De systeembestanden van Windows worden frequent gebruikt en staan daarom in de cache. Ook bij dagelijks gebruik is de aanwezigheid van de caching-ssd goed merkbaar; programma's starten een stuk sneller dan bij systemen die enkel een harde schijf gebruiken.

Accu: weinig indrukwekkend

De niet verwisselbare accu in de ThinkPad Twist is volgens Lenovo goed voor een werktijd van zeven uur. Hoe ze dat precies gemeten hebben, weten we niet, maar uit onze tests komt in ieder geval een ander beeld.

Accuduur - browsen - 180cd/m²
SysteemnaamTijd in minuten, hoger is beter
Dell XPS L421X
********
363,00
Dell XPS 13 L321X
********
356,00
Samsung Chronos 15
********
353,00
Asus UX31A
********
348,00
Apple MacBook Pro retina 13
*******
337,00
Lenovo U410
*******
326,00
Air 11 2012
*******
300,00
Samsung Series 5 Touch
******
293,00
Lenovo X1 Carbon
******
257,00
Samsung 300E5A-S03
******
255,00
Lenovo Thinkpad Twist
*****
225,00
Lenovo U310
*****
223,00
HP Spectre 14
*****
217,00
Acer Aspire S7
****
197,00

In de browsingtest houdt de Twist het net iets meer dan vier uur uit. Een magere score in vergelijking met veel andere notebooks.

Accutest - video - 180 cd/m²
SysteemnaamTijd in minuten, hoger is beter
Asus UX31A
********
331,00
Samsung Chronos 15
********
326,00
Dell XPS 13 L321X
********
326,00
Dell XPS L421X
*******
295,00
Lenovo U410
*******
292,00
Samsung Series 5 Touch
*******
275,00
Lenovo X1 Carbon
******
244,00
Samsung 300E5A-S03
******
240,00
HP Spectre 14
******
237,00
Apple MacBook Pro retina 13
******
232,00
Lenovo U310
*****
225,00
Lenovo Thinkpad Twist
*****
213,00
Air 11 2012
*****
211,00
Acer Aspire S7
*****
205,00

Ook in de videotest weet de Twist geen hoge ogen te gooien, ditmaal met een score van net geen vier uur. Van een zakelijke notebook verwachten we in beide tests eerlijk gezegd beter.

Specificaties en gallery

Merk en uitvoering
Merk Lenovo
Serie Thinkpad Twist
Product Lenovo Thinkpad Twist S230
Uitvoering S230 (N3C26MH)
Prijs en beoordeling
Prijs €966,79
Aantal aanbieders 21 winkels
Eerste prijsvermelding donderdag 15 november 2012
Beoordeling Score: 4 (1 review)
Scherm en videokaart
Schermdiagonaal 12,5"
Schermresolutie 1366x768 (WXGA Wide)
Backlight Led: Edge-lit
Videochip Intel HD Graphics
Technische specificaties
CPU-type Intel Core i5 3317U
Snelheid 1,7GHz
Maximale turbo frequentie 2,6GHz
Moederbordchipset Intel Mobile HM77
Geheugengrootte 4GB
Geheugentype DDR3 (SODIMM)
Touchscreen
Touchscreentechniek Capacitief
Multitouch Ja
Opslag
Opslagcapaciteit 24GB
Hardeschijftype Solid State Disk
Opslagcap. tweede schijf 500GB
Hardeschijftype tweede schijf 7200rpm
Interfaces
Video uit Mini Display Port, Mini-HDMI
Verbinding (USB/FW) 2x USB 3.0
Verbinding (Ethernet) Ethernet 1Gbps
Verbinding (wlan) 802.11n, 802.11b, 802.11g
Verbinding (Bluetooth) Bluetooth 4.0
Overige specificaties
Laptoptype Ultrabook
Multitouch touchpad Ja
Laptop extra's Cardreader, Webcam
Besturingssysteem Windows 8
Taal
Indeling Qwerty
Taal US Internationaal
Afmetingen en gewicht
Hoogte 236mm
Lengte 20mm
Breedte 313mm
Gewicht 1,6kg
Garantie en bijzonderheden
Fabrieksgarantie 3 jaar carry in
Bijzonderheden 8-Cells batterij IPS Panel
Lenovo ThinkPad Twist Lenovo ThinkPad Twist Lenovo ThinkPad Twist Lenovo ThinkPad Twist Lenovo ThinkPad Twist Lenovo ThinkPad Twist Lenovo ThinkPad Twist Lenovo ThinkPad Twist Lenovo ThinkPad Twist Lenovo ThinkPad Twist Lenovo ThinkPad Twist Lenovo ThinkPad Twist Lenovo ThinkPad Twist Lenovo ThinkPad Twist Lenovo ThinkPad Twist

Alternatieven

5 van 5 sterren
OnbekendLaptops Lenovo Thinkpad X230 (NZD5UMH)
Lenovo Thinkpad X230 (NZD5UMH)

De X230 deelt veel elementen met de Twist, waaronder het toetsenbord, de trackpad en natuurlijk de ThinkPad-bouwkwaliteit. Daarnaast bevat hij een volwaardige Core-cpu, geen low voltage-variant, en een betere accu. Een touchscreen heeft hij echter niet.

4 van 5 sterren
OnbekendLaptops Lenovo IdeaPad Yoga 13 (MAM2GMH)
Lenovo IdeaPad Yoga 13 (MAM2GMH)

De Twist is niet de enige notebook van Lenovo met een touchscreen, het bedrijf heeft ook nog de Yoga. Deze heeft geen draaibaar scharnier, maar biedt de mogelijkheid om het scherm 180 graden om te klappen. Het scherm heeft daarnaast een hogere resolutie dan dat van de Twist.

3.5 van 5 sterren
OnbekendLaptops Asus VivoBook S400CA-CA021H
Asus VivoBook S400CA-CA021H

De VivoBook is een interessante keus voor mensen die wel een touchscreen willen, maar niet al te veel willen uitgeven. Hij is goedkoper dan de Twist, maar biedt wel een i7-cpu en een touchscreen. Met een schermdiagonaal van 14" is hij wel iets forser en de resolutie van 1366x768 pixels is relatief laag.

4 van 5 sterren
OnbekendLaptops Acer Aspire S7-391-53314G12aws
Acer Aspire S7-391-53314G12aws

Acers S7-ultrabook laat zien dat een goed scherm prima gecombineerd kan worden met een aanrakingsgevoelige laag. Ten opzichte van de Twist heeft het scherm een hogere resolutie en daarnaast is een Core i7-cpu aanwezig. De accuduur van de S7 valt echter tegen.

Conclusie

In beginsel hebben we niets tegen het idee van Microsoft en Intel om elke notebook in de toekomst met een touchscreen uit te rusten, maar dan niet op de manier waarop Lenovo het gedaan heeft. Een touchscreen moet iets toevoegen: meerwaarde bieden, zonder daarbij minpunten te introduceren. En dat laatste is nou net wat bij de Twist wel gebeurt.

De manier waarop Lenovo het touchscreen ingebouwd heeft, verdient geen schoonheidsprijs. Het scherm ligt enigszins verzonken, waardoor nare reflecties optreden en daarnaast is het contrast laag. Ook de integratie met Windows 8 had beter gekund. Het feit dat het beeld ondersteboven weergegeven wordt als je van laptopmodus naar tabletmodus wisselt, is simpelweg slordig.

Het scharnier biedt veel mogelijkheden en daarmee weet de Twist punten te scoren. Jammer is echter dat het scharnier niet stug genoeg is om de notebook rechtop te houden als hij aangeraakt wordt, wat natuurlijk essentieel is bij een notebook met een touchscreen.

De Lenovo Twist maakt door de halfbakken integratie van het touchscreen geen goede indruk en dat is zonde, want de notebook heeft ook veel positieve kanten. Zo vinden we het toetsenbord fijn, zijn er veel aansluitingen aanwezig en zijn we onder de indruk van de bouwkwaliteit van de onderste helft. Al die punten gaan echter ook op voor een normale ThinkPad van Lenovo.

Er is niets mis met het concept van de ThinkPad Twist, maar wel met de uitvoering. Als Lenovo het volgend jaar nog een keer probeert met een steviger scharnier en een beter scherm, en als het daarnaast de accuduur kan verbeteren, dan zijn we waarschijnlijk een stuk enthousiaster. Bij de Twist moeten we echter concluderen dat het touchscreen eerder afbreuk doet aan de notebook, dan dat het iets toevoegt.

Pluspunten

+ Fijn toetsenbord
+ Veel aansluitingen
+ Veelzijdig scharnier

Minpunten

- Scherm spiegelt erg
- Scherm blijft na aanraking nog even trillen
- Matige accuduur

Reacties (70)

70
65
28
5
0
24
Wijzig sortering
Zelf ben ik sinds de release van Windows 8 een zeer tevreden gebruiker van de Twist! De bouwkwaliteit van het scherm laat op sommige vlakken te wensen over, maar ik ervaar het wiebelen niet echt als storend. De bouwkwaliteit van de "base" is daarentegen uitstekend. Primair gebruik ik het als laptop, maar regelmatig switch ik even naar tablet modus. Het feit dat je de base als standaard voor je touchscreen kunt gebruiken is ook heerlijk. Vooral bij zwaar gebruik (CIV 5 heeft touch support :9 ) is het een welkome feature dat je de tablet op tafel kunt zetten en het touchscreen naar je toe kunt buigen.

Het touchscreen gebruik ik echt de hele dag, zowel in tablet als in desktop modus. Voor mij is het touchscreen echt een killer feature voor elk van mijn toekomstige laptops. De vingervlekken op het touchscreen zijn wel erg hinderlijk. Sinds de release heeft Lenovo veel gesleuteld aan de Windows 8 integratie van het schanier mechanisme en het werkt nu echt top! Voor mijn gevoel is windows 8 exact gemaakt voor dit soort devices.

Doordat ik mijn harde schijf heb versleuteld m.b.v. Bitlocker, kan de ssd niet langer als chache fungeren, maar inmiddels heb ik daar Ubuntu op geinstalleerd. Hier werkt het touchscreen ook zonder problemen, maar de touchscreen support van applicaties is nog niet denderend (alleen window management van Unity). Ik kijk dan ook erg uit naar de nieuwe release.

Veel mensen om mij heen reageren ook erg positief. Ik krijg veel reacties als "windows 8 werkt zo echt perfect" en op het moment dat ik het beeldscherm omklap levert dat altijd wel een compliment op 8-)
Ik ben zelf ook een tevreden eigenaar van de Lenovo Twist. Echter het eerste wat ik heb gedaan is de SSD vervangen door een Samsung 830 SSD. Dit zorgt voor een stuk minder accu verbruik en nog een stuk betere performance.

Het scharnier kan stugger maar zo wiebelig is het niet. Het voelt aan alsof het de nodige jaren gebruik aan kan. Het touchscreen is een fijne extra, net als de tablet modes om iets te presenteren of te laten zien.

Eigenlijk het enige echte nadeel is misschien de schermresolutie, maar met een beter scherm was de prijs ook weer een stuk hoger uitgevallen.

Al met al ben ik er erg tevreden mee. :)
Ik heb zelf een Yoga 13, nu weet ik dat het niet helemaal vergelijkbaar is met de Twist qua hardware, maar er draait ook Windows 8 op en heeft een touchscreen.

Ik zal nooit meer een laptop kopen zonder touchscreen, het vult de touchpad zo gemakkelijk aan.
Als je op een laptop werkt zit je vast aan het keyboard en de touchpad, en je mist een muis. Doordat je nu ook een touchscreen hebt mis je de muis niet meer zo, het is in veel gevallen zelfs veel sneller dan een muis. En je kunt hem nu gewoon op schoot houden omdat je geen plek voor een muis meer nodig hebt.

Dat je de Twist niet superveel in tablet mode gebruikt dat snap ik, want daarvoor is hij te groot en te zwaar. Maar zo is de Twist ook niet bedoeld. het tablet gedeelte is bedoeld voor het sporadisch gebruik, in de trein of op de bank een filmpje kijken of wat websites browsen. Het pluspunt is als je dan even naar je Outlook of Photoshop wil switchen dat al je data gewoon op je laptop staat.
Anoniem: 449164 @Rav12 februari 2013 16:55
Probleem is dat niet iedereen inziet of wilt inzien wat voor een enorm voordeel een touchscreen op een laptop of monitor kan hebben. Zeker met windows 8 is het echt een stuk beter dan een touchpad.
Ik ben zelf al 4 jaar in het bezit van een Toshiba Portgége m750. Dit is ook een hybride laptop dat ook met een schanier werkt zoals de Twist. Het schanier werkt bij mijn laptop nog steeds perfect ik betwijfel of die van de Twist ook zo lang zou meegaan. Ik gebruik mijn laptop ook heel vaak in tablet modus op de universiteit. In tegenstelling tot de Twist is mijn laptop namelijk uitgerust met een wacom stylus waarmee je met hoge precisie kunt schrijven op je scherm. Dit gebruik ik als student dus dan ook vrijwel ieder college. Dit is ook het punt waarmee de Twist gewoon hard faalt. Voor mij moet iedere laptop/tablet met touch screen gewoon een stylus hebben zodat je dit gewoon kunt gebruiken voor browsen, dingetjes aanklikken of om te tekenen in photoshop of te schrijven in een notitie applicatie zoals Microsofts Onenote of xournal. Dit is ook meteen de reden waarom ik niet de Twist koop... het bevat geen stylus. Je kunt wel een stylus kopen maar, zover ik weet, door de touch technologie die is gebruikt in het scherm, zelfde als de iPad, zou je nooit zo precies kunnen schrijven als op mijn Toshiba.
Ik heb zelf een HP TM2 welke qua accuduur en bouwkwaliteit (bovenste deel, aluminium grotendeels) zeker niet onder doet voor de Twist en dat apparaat is al bijna 3 jaar oud. Ook qua prestatie na een upgrade naar SSD niet over te klagen met (toen al) 4GB geheugen standaard. Alleen de proc is wat ouder en langzamer en dat is te merken (core 2 duo).

De stylus is net als bij de Protoge een toegevoegde waarde en dat mis ik wel bij sommige draaibaare schermen. Gebruik nu zelf ubuntu 12.10 (na veel gedoe aan de praat te krijgen, blijf bij 12.04!) en windows 8 heb ik getest en werkt prima. Ik zie weinig reden om deze Twist aan te schaffen gezien de mogelijkheden die je hebt met 3/4 jaar oude laptops.

Wellicht is het gewicht een stuk beter of de snelheid maar zeker ivm oudere modellen die hun dienst al hebben bewezen zie ik niet meer dan een niche markt voor de twist. Er zijn betere modellen op komst die wel een stylus bieden en ook betere prestaties.

[Reactie gewijzigd door kaas-schaaf op 23 juli 2024 03:55]

Als DTP-er en webdesigner moet ik er niet aan denken, al die vieze vette vingers op m'n scherm. En niet te vergeten de lamme arm die je ervan krijgt.
Valt wel mee hoor. Ik heb de Sony Vaio Duo 11 en zie totaal niets van die vingers. En ja, ik gebruik 'm ook voor Photoshop. Beste mobiele apparaat ever! Vervangt laptop EN tablet. Sinds ik het ding heb, is mijn Galaxy Tab en ipad letterlijk niet 1 keer meer aan geweest.

En een lamme arm krijg je er ook niet van. Dat zijn alleen nadelen die iemand ziet die er nooit mee heeft gewerkt. Overigens kun je er ook gewoon een muis of tekentablet op aansluiten als je wilt. Als ik nu achter een gewone laptop zit mis ik echt het touchscreen.

Deze convertibles zijn echt de toekomst. Ik snap de aversie van sommigen niet. Vaak zijn dit zelfs mensen die er nooit mee gewerkt hebben. Bang voor veranderingen?
Ik ken het probleem van "het missen van een touchscreen". Je schakelt zo makkelijk over van toestenbord naar touchscreen dat je in sommige gevallen soms (bijna) je gewone laptopscherm of beeldscherm aan wilt raken ipv het mousepad of muis te pakken.

De duo was ruim 2 jaar geleden dé hybride die ik wilde hebben, maar na de verschillende reviews m.b.t. de beezel was ik niet meer overtuigd. Ik heb hierdoor gekozen voor de Asus Transformer met Android erop. 1 van mijn beste aankopen ooit. Hij mis helaas de mogelijkheid om echte laptop taken uit te voeren waardoor ik (zeker na dit artikel) wacht om de Transformer Book of wellicht de Lenovo Helix.
Ik kan me hier (eerste alinea) volledig bij aansluiten. Een muis is preciezer maar als je van de ene hoek naar de andere hoek wilt, is touch (zeker bij een groter scherm) sneller.

Daar ik verschillende touch apparaten in mijn bezit heb, raakt dat snel ingebakken in mijn systeem. Ik merk dan ook als ik op mijn "oude" laptop zit (1 jaar oud, waar hebben we het over :D) ik soms de neiging heb om het scherm aan te raken.

Natuurlijk is touch (vooralsnog) op traditionele apparaten geen must en zul je af en toe de precisie van een muis/stylus nodig hebben maar ik vind het zeker een waardevolle toevoeging. Met de snelheid van een muisbeweging schiet je soms juist over het klikvlak heen, daar waar je met touch in één keer goed ziet.

Zelf zie ik de komende jaren juist een verbeterslag komen op het gebied van precisie, daar waar je kleinere knoppen moet bedienen met dikkere vingers (dikker dan een muise pointer / stylus tip). Misschien een plaatselijke zoom, of een click guess, of..

:)
Probeer eens een gamer muis of een hogere acceleratie factor voor de verandering.

Er zal een wereld voor je open gaan! :)

Een paar millimeter heen en weer met de muis doe je sneller dan je hele arm omhoog en dan veeg bewegingen maken.
Koop eens een trackball, zoals een Kensington expert mouse. Die ligt altijd op een vaste plaats, bij mij naast mijn toetsenbord. Dus zoeken doe je niet, en de bal van links naar rechts bewegen zorgt er bij mij voor dat ik de muis in 1 keer over de gehele 1920 pixels breedte bewogen heb.
Ik heb dan natuurlijk wel de aceleratie aangepast, vlot is zeer vlot, langzaam is precies.
En dan ligt er natuurlijk nog een scrollring om de bal, dus ik hoef geen irritante "grijp de scrolbar" dingen uit te voeren of minder precies op page-down te drukken.

Ik zie mij echt geen touchscreen gebruiken, alleen op de telefoon. (En dat scherm moet je meermalen per dag schoonmaken, die van mijn desktop is altijd schoon.)
Iedereen hier vergeet de tijd die je onderweg bent van het toetsenbord naar je muis, vervolgens moet je je muispijl weer vinden op het scherm en dan pas kun je je orienteren op wat je aan wilt raken.

Het spijt me zeer, maar een icoontje aanklikken op een laptop is met je vingers vaak écht sneller dan met de muis.
Onderweg naar het toetsenbord en de muis? Met de trein of met de auto? :+

Nee, Serieus, de startpositie is natuurlijk dat je met je hand al op de muis ligt.
Ik weet niet waar jij je armen laat wanneer je achter een bureau zit, maar ik laat die rusten op het bureau of de muis.

Je hand een halve millimeter bewegen en een halve millimeter terug is natuurlijk veel sneller dan je hele arm en je moet ook nog vooruit strekken naar je scherm toe.

En het herorientieren waar je muispointer op het scherm staat, is ook wel grappig. Ik kijk nooit naar hoe ik mijn muis beweeg en tikken doe ik zelf ook blind. Maar ook als je niet zo handig bent, zijn er genoeg opties. Zet je muistrail maar eens aan bijvoorbeeld.

Maar eigenlijk, is dit een non-discussie.. Niemand nooit naar die Starcraft-2 kampioenschappen gekeken met die gasten die 300 ActionsPerMinute halen?

Binnen de show PurePwnage hadden ze het altijd over de "Micro".

Niemand is daar bekend mee, hier?

http://starcraft.wikia.com/wiki/Actions_per_minute

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 28912 op 23 juli 2024 03:55]

Dat ligt dan toch echt aan jou ben ik bang. Ik gebruik een touchpad of wacom tablet, daarmee lukt het echt wel om met redelijke accurate de knoppen in een keer te raken. En dan heb ik een of ander pruts touchpad.

Met een muis is het wel lastiger, wat dan ook de reden is dat ik niet eens een muis heb.
Ik kan me hier (eerste alinea) volledig bij aansluiten. Een muis is preciezer maar als je van de ene hoek naar de andere hoek wilt, is touch (zeker bij een groter scherm) sneller.
Wil je met mij een wedstrijdje doen? Dan zal ik een minuut lang met de muisaanwijzer over het scherm laten gaan en handelingen verrichten, dan mag jij hem met je arm proberen te volgen. Wedden dat jij het niet kan volgen en dat jij binnen vijf minuten een lamme arm hebt?
Waarom zou je de cursor willen volgen met je vinger :') Je kunt het scherm gewoon loslaten en direct op de juiste plaats tappen he.
[belachelijk dat dit meteen naar -1 gemod wordt, wat is hier aan de hand?]
maar als je van de ene hoek naar de andere hoek wilt, is touch (zeker bij een groter scherm) sneller.
Hee dude, hoe ga jij op een scherm ergens anders tappen zonder je arm te bewegen? Ik hoef daar maar een polsbeweging voor te maken van 1cm. En hoe langzamer ik de muis beweeg hoe preciezer hij wordt.

Ik probeer sowieso zoveel mogelijk met of de muis of het toetsenbord te werken in een programma. Want ook al ligt de muis er vlak naast, het is toch weer een extra beweging. Om nu ook nog eens touch in de mix te gooien, met grote arm bewegingen is verdere achteruitgang.

Je komt er niet met touch alleen, voor het fijne werk moet je toch steeds weer de muis erbij pakken. Maar doordat jij de muisaanwijzer hebt verplaatst zonder de muis te verplaatsen zijn de posities niet meer afgestemd. Dus ook weer de muis optillen en verzetten.

En ik browse toch echt sneller en lichter met mijn bladerwieltje dan met grote vegen.

Touch is gemaakt voor een device die je in de hand houdt. Het is lastig om een device in de ene hand te houden en dan ook nog met een aanwijsapparaat te werken in de andere hand. Dan heb je ook geen hand meer vrij, dat is onprettig.

Maar deze hybride apparaten zijn niet gemaakt om in de hand te houden (te zwaar)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 496914 op 23 juli 2024 03:55]

van mijn rechterhoek naar de linkerbovenhoek doe heb ik ongeveer 5 cm icm Windows 7 en standaard instellingen. Dit kan ik niet afwisselen van mijn linker- naar rechterhand.

Een hybride die je voor je hebt op tafel kun je makkelijk met 2 handen en vele vingers gebruiken. Als je de linkerzijde van het scherm nodig hebt, dan gebruik je je linkerhand.
Als je op de bank zit te surfen dan kun je je hybride systeem gewoon op je schoot, maar nog beter, op de rand van je bank laten zitten en deze met 1 hand op je toetsenbord vast blijven houden. In dat geval kun je geen losse muis gebruiken, is het touchpad niet goed genoeg en kun je met je vrije hand alles aantikken wat je nodig hebt.

Ik merk dat je deze ervaring nog niet hebt, maar als je dit een keer hebt ervaren dan wil je niet meer anders met een portable laptop/tablet. (Dit kan echter ook goed met een 14" systeem, maar helaas beschikt dat systeem van me niet over een touchscreen ;))
Jij moet met je muis van de ene kant van het scherm naar de andere, dat gaat met zo'n snelheid dat je altijd naast je doel zit. Dan moet je nog corrigeren op langzame snelheid. Met touch zit je meteen goed. Dat werkt dus wel degelijk sneller. Wil best een wedstrijdje doen overigens.

En nee, ik werk nu al 2 maanden met een Vaio Duo van 1,3 KG en die is niet te zwaar, niet als laptop en ook niet als tablet. Ik gebruik het ding voortdurend op de bank, in bed etc.. werkt prima, hoeft geen grammetje af van mij.

Maar jij bent weer typisch een 'deskundige' die zijn oordeel klaar heeft zonder ooit een keer serieus met zo'n apparaat gewerkt te hebben.
daarvoor bestaan trackpads, snel en net zo precies als een muis. geen lamme armen van het aanraken van een scherm.
@FaceDown
11" voor photoshop ? Photoshop op zo'n klein schermpje is toch niet handig ?
15" lijkt mij echt wel minimum of liever 17,3" en hoger.

Juist tablet(10") en laptop (15,4"+) en hoogwaardige 24"+ desktopscherm lijkt mij juist de fit voor photoshop gebruik
Die vingers vallen echt wel mee hoor, en een professional kan vast wel met een doekje werken en anders een muis?
Ik denk werkelijk niet dat grafische ontwerpers moeten denken om je scherm met vette vingers aan te raken en vervolgens een doekje erbij te gaan gebruiken.
Die pakken dan nog liever een dure wacom scherm.

Een pro die let op elke pixel en kleuren
@Speedster tuurlijk zijn er DTP'ers en Webdesigners die gezond eten, maar op een geiten salade zit ook een olie of een sausje. ;)

Daarnaast ontgaat mij het nut van Touchscreen op de pc (of het nu laptop is of desktop) compleet. Daar gaat de ergonomie.

Wel weer een nieuwe kwaal.. De Touchcreen vinger of de TouchScreen schouder. :)

Voor Tablets en phones is touch super geschikt. Maar voor alle andere zaken als desktops en laptops compleet niet.
Geiten salade... :? En die eet je dan ook nog met je handen... :+

Touchscreen is een aanvulling op, geen vervanging van de bestaande invoerapparatuur.

[Reactie gewijzigd door Grozno op 23 juli 2024 03:55]

Probeer het is! Ik kan met gemak twee uur lang met de touch van onze Lenovo Yoga werken hoor, en die is behoorlijk zwaarder dan een normale tablet.
Ik vraag me ook af of touch screens niets meer dan een gimmick zijn. Maar alleen het een keer proberen geeft uitsluitsel. Ik gebruik zelf een wacom Bamboo touch als grote trackpad en dat werkt voor mij momenteel het fijnst.
Ben ik de enige die de Lenovo's zo lelijk vindt? Vooral de "Thinkpad" onder de toetsenborden vind ik zo afschuwelijk, voor mij onlangs zelfs reden geweest om af te zien van het kopen ervan. In zakelijke omgeving ok (alhoewel...), maar prive is dat voor mij not done anno 2013.

Anyway specs zijn zoals we mogen verwachten van Lenovo, anno 2013 :)
Je bent niet de enige :) De mengelmoes aan kleuren, vormen en letters vind ik echt verschrikkelijk, en het vasthouden aan de pointer voelt verschrikkelijk ouderwets. Ik heb er laatst nog eentje vastgehouden en hij zag er idd uit alsof hij uit 2000 kwam. Maar bij elke review en bij elk nieuwsitem lees ik wel weer reacties van mensen die het design helemaal prachtig vinden. Bovendien richten ze zich op de zakelijke markt, en het publiek is dus vaak een stuk ouder dan ik.

offtopic: Muziek van Macklemore onder de eindtune, geweldig :D
Ik vind het persoonlijk de mooiste laptops qua design. Lekker mat zwart, simpel en strak. Kvind persoonlijk de trackpoint ook een must.
Waarom lelijke laptops als zakelijk worden bestempeld weet ik niet. Wie presteert er beter in een lelijke omgeving met lelijke apparatuur? Niemand. De thinkpads vind ik overigens stoere degelijke apparaten. Reden om te kopen :)
Anoniem: 449164 @Amito12 februari 2013 16:51
Ze zijn ook de echte werkpaarden, ze zijn niet voor het mooie, ze moeten tegen een goede stoot kunnen.
Ik snap niet wat hier zo nieuw aan is.

Ik werk al tijden op een EliteBook 2740P (Corei5/6GB/128GB-SSD & Win8) en ik zie niet wat de voordelen van de Lenovo moeten zijn tegenover mijn inmiddels "bejaarde" notebookje.
Het gaat er denk ik niet om of het vernieuwend is in de wereld of niet, het gaat erom dat Lenovo bezig is met een opmars in hybride laptops en dat dit er 1 voorbeeld van is. Zo heeft Dell ook zo'n soort laptop uit de XT serie (hier een voorbeeld van de Dell Latitude XT3).

Ik heb zelf voor mijn werk deze laptops geconfigureerd in 2010, maar ik was niet onder de indruk van het scharnier die erop zat. Het voelde niet stevig aan en net als bij de huidige generatie draaischarnier oplossingen vind ik het persoonlijk niet de beste oplossing (op basis van het verhaal van deze review bij Tweakers). Er zijn 2 jaar geleden door betere ideeën de wereld ingebracht die nu in soortgelijke varianten ook door andere fabrikanten worden gebruikt. Lenovo heeft er zelf ook 1 in de etalage staan waarbij ook een i5/i7 ingebouwd zit. Ik zie dan meer in de Lenovo Helix dan in deze Thinkpad Twist met een draaischarnier.
Als je echt een stevige ultrabook wilt (zonder dat het scherm achterover klapt, niet stabiel is etc.) en af en toe wilt kunnen switchen van ultrabook naar tablet, dan is er m.i. geen beter systeem dan een systeem zoals de Transformer reeks, Hylix'.
Hoe de stevigheid tegenwoordig is gesteld bij de Dell XPS 12 weet ik niet, maar ik vermoed dat het nog niet stevig genoeg is, maar dit wil ik uiteraard graag wel even testen :)
Dat de Lenovo meer RAM heeft, je EliteBook heeft geen SSD maar een hdd van 160 gb en de resolutie werkt voor geen meter met Windows 8.
1366x768
1280x800

Nauwelijks verschil en windows 8 werkt er meer dan prima op. Met de grote knoppen en grote tekst is Win8 zelfs geschikt voor nog lagere resoluties.

Mijn versie heeft een 128GB SSD en 6GB geheugen (beiden upgrades)
Standaard inderdaad 160GB HDD + 4GB geheugen.
In de bios kan je de functie van de Fn toets en CTRL toets omwisselen, zo je wenst, standaard bij lenovo
Idd, snap niet waarom Tweakers in elke lenovo review een zin als "de Fn en CTRL toetsen zitten op de verkeerde plek, help!" blijft opnemen, en er dan telkens weer iemand in de comments moet vertellen dat je dat in het Bios kunt omwisselen...

Misschien leest de reviewer de reacties nooit:

http://tweakers.net/reacties.dsp?Action=Posting&ParentID=4941490
Niet iedereen leest alle Lenovo reviews, hierdoor is het een interessante aanvulling.
Wellicht kan Tweakers dit er zelf als tip bij plaatsen. Zo niet, dan vind ik de tip van g4wx3 wel nuttig (Ik regelmatig nieuws van hybrides, maar deze tip viel me de vorige keer niet op)

Hmm. ik zie net dat de link naar een artikel van 2011 leidt, geen wonder dat niet iedereen het dan weet!

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 23 juli 2024 03:55]

Toch bijzonder dat Lenovo van deze "beginnersfouten" maakt. Ze maken al jaren op deze manier convertibles en je zou zeggen dat ze dan enigszins geleerd hebben hoe dat moet. Mijn X61t is na meerdere jaren trouwe dienst nog steviger qua scharnier en scherm. Vermoedelijk is dit onder druk om hem zo dun mogelijk te krijgen zo gekomen.
Inderdaad, qua design wijkt deze convertible niet af van de "tablet pc's" die merken als IBM en Toshiba al 10 jaar op de markt hebben. Het concept bestaat dus al lang genoeg, alleen het touchscreen (zonder pen) en Windows 8 is nieuw. Er zijn momenteel betere convertibles op de markt.
Ik heb zelf de Lenovo X220 convertable tablet die met hetzelfde soort scharnier werkt. Als je recht achter het scherm zit vind ik het zelf niet irritant dat het scherm wat wiebelt bij gebruik. Ik krijg van anderen die dan met me meekijken wel vaak de opmerking dat ze het wiebelen vervelend vinden.

Voor gebruik als tablet is de X220 te zwaar, voor media consumptie in de trein is het apparaat ideaal. De combinatie touchscreen / trackpad / trackpoint zorgt ervoor dat je de muis niet mist.

Sinds kort heb ik echter ook een iPad mini en deze is nu redelijk snel de X220 aan het vervangen als het apparaat dat mee mag op reis. Als je dan ook een laptop nodig hebt dan kan deze Twist een prettige combinatie zijn. Persoonlijk wacht ik nog even op de Lenovo Helix, want daarvan kan je het scherm los gebruiken. De base gebruik je dan als een soort van dockingstation.
Ik ben redelijk fan van thinkpads, maar dit lijkt een gedrocht. Wat doet die enorme rand onder het scherm? Ik zie er knopjes op zitten, waar gaat dit over? Het scherm had gewoon centimeters groter gekund.

Veel thinkpads hebben een mat scherm, wat fantastisch is, komen ze met een maximum mobiel apparaatje dat meer glanst dan ooit. Ik geloof sowieso niet in touch op laptops, maar wellicht dat er een generatie Chinezen is die dat wel doet.

De andere ultrabooks die ze maken blinken ookal niet uit in batterijduur, het is net alsof ze op alle (voor mij) belangrijke punten beginnen te falen...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.