Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Nexus 10: Googles grote tablet onder de loep

07-02-2013 • 08:00

176

Singlepage-opmaak

Conclusie

De Nexus 10 is een opmerkelijke tablet. Het is het eerste mobiele apparaat met een soc waarin Cortex A15-processorkernen zitten. Bovendien is het de tablet met de hoogste resolutie, met zijn 2560x1600 pixels. Daarnaast is het uiteraard de eerste 10"-tablet die Google onder eigen naam uitbrengt.

De tablet presteert prima; het scherm is mooi, al zijn de diagonale kijkhoeken belabberd, iets wat je vooral tijdens gebruik in donkerdere lichtomstandigheden goed kunt zien. De processor en gpu zijn krachtig genoeg om alle pixels aan te sturen en je kunt ongeveer dezelfde prestaties verwachten als bij tablets met lagere resolutie en minder krachtige processors. De tablet houdt lekker vast, al zit er hier en daar speling in de kunststof behuizing. De accuduur is niet goed, maar ook niet dramatisch.

De interface is een uitvergroting van die van de Nexus 7. De toevoeging van verschillende gebruikersaccounts op een tablet is een goede. De achilleshiel blijft het beperkte aanbod van voor tablets geoptimaliseerde apps; het maakt dat alle Android-tablets op dat punt een achterstand hebben op de iPads. Bovendien zijn de apps die er zijn in de Play Store niet goed vindbaar.

Al met al is de Nexus 10 een prima tablet voor een prima prijs; hij biedt een ongekend scherp scherm en de belofte van snelle Android-updates. Wie een 10"-tablet zoekt met Android en geen behoefte heeft aan zaken als een dock met toetsenbord, is met deze tablet het beste af.

Pluspunten

+ Scherp scherm
+ Software vloeiend, krijgt snel updates
+ Prijs ligt relatief laag

Minpunten

- Behuizing voelt goedkoop aan
- Accuduur lijdt onder scherm en processor
- Slecht verkrijgbaar, vergt moeilijke import

Reacties (176)

176
170
87
14
3
48
Wijzig sortering
Kan tweakers, voordat het punt van niet tablet-optimized apps te noemen, eerst zijn eigen app geschikt maken voor tablets?
Niet alleen heeft het een simpele telefoon interface, de app opent standaard in de portrait stand.

Als je je eigen zaken niet regelt, hoe kun je dan klagen over andere ontwikkelaars?
Heh, zelf vind ik de website van tweakers veel sneller en handiger werken dan de tweakers app (op nexus7).
niet alleen op tablets, ook op telefoons..
Beetje raar dat Tweakers.net zo hamert op het gebrek aan 'echte' tablet apps terwijl de Tweakers.net app het ook ontbreekt aan een tablet interface! Nogal makkelijk praten dus. Hier zijn echter meerdere tech sites schuldig aan, maar het motto hier luidt toch echt: verbeter de wereld, begin bij jezelf. :)
De review vind ik van wisselende kwaliteit. Ik heb zelf sinds afgelopen Kerst een Nexus 10, dus kan stoelen op ruime ervaring met dit apparaat.

Laat ik als eerste zeggen dat T.net de spijker op de kop slaat m.b.t. de accuduur. Die is behoorlijk slecht. Verder ben ik het ook volledig eens met de moeilijke verkrijgbaarheid als enorm minpunt. Ik begrijp werkelijk niet hoe Google bij het uitbrengen van dit apparaat, en de Nexus 4, zo ontzettend veel steken heeft kunnen laten vallen. Ik weet wel dat er allerlei excuses en redenen bedacht kunnen worden (in het geval van de Nexus 4 bv. de concurrentie met LG's eigen Optimus G), maar eigenlijk kun je het niet goed praten.

Verder ben ik het echter op een hoop punten niet eens met T.net:
  • Scherm: Ik kan me niet vinden in de bevindingen m.b.t. kleurweergave en helderheid. Ik heb de tablet bij lange na niet op de hoogste Brightness staan en alles ziet er in de dagelijkse praktijk toch echt prima uit, zwart en witwaardes ook. Dankzij de hoge resolutie, is browsen en het lezen van newsfeeds ed. een sublieme ervaring. Het bekijken van filmpjes en foto's zou grotere problemen met kleurechtheid moeten blootleggen, maar ik moet zeggen dat ik eigenlijk nergens last van heb gehad tot nu toe (ook niet van bv. de blauwe waas waarover ergens in de comments gesproken wordt). Zoals .ScorpionSquad al aangeeft, verschillen de (scherm) benchmarks nogal van wat andere sites rapporteren ook. Ik denk dat T.net nog eens wat aan de meetapparatuur ed. moet sleutelen.
  • UI: Er wordt gezegd dat de Nexus 10 eigenlijk een telefoon-UI heeft, en een opgeblazen versie is van de Nexus 7. Ik begrijp niet waar dit vandaan komt, want de launcher en de homescreens zijn volledig configureerbaar om volledig gebruik te maken van de screen-estate. De launcher iconen onderaan kun je weghalen, of zoals ik heb gedaan, laten staan als je bepaalde apps vanaf elk homescreen wil kunnen starten. Je hebt uiteraard veel meer ruimte voor app-iconen en widgets dan op de Nexus 7, laat staan op een smartphone. Daarnaast is ook dat configureerbaar. De ruimte op mijn Nexus 10 voelt enorm. Ik heb een redelijk grote clock-widget op mijn centrale homescreen en daar nog allerlei iconen omheen, omdat zowel de lengte als breedte bij lange na niet gevuld zijn met de widget - iets wat op mijn Nexus 4 wel zo is. Deze ruimte is toch precies wat je verwacht van een Tablet?
  • Apps: wederom wordt er gezeurd - zowel in de review als de comments - over het gebrek aan tablet apps. Ik vraag me dan af welke tablet-optimized apps men nog mist? Zoals aangegeven is in de comments, verschilt de opzet tussen iOS en Android sowieso in dat op iOS de iPhone apps uitgerekt worden tot afzichtelijke onscherpe ondingen, en op Android de elementen in de app tenminste nog "geschaald" worden met behoud van scherpte. Dan is er het feit dat Android apps - als ze tablet optimized zijn - veelal universeel zijn. Je hoeft geen aparte app te downloaden/kopen. Iets wat bij iOS vaak wel anders is. Daarnaast zijn er gewoonweg al heel veel apps op Android die al tablet-optimized zijn, en dan bedoel ik ook echt dat ze een heel andere gebruikservaring op mijn Nexus 10 bieden, dan op mijn Nexus 4.
    Een greep uit de tablet apps die ik gebruik en volledig tablet-optimized zijn (afgezien van de Google apps die sowieso allemaal tablet interfaces bieden): Aldiko (e-Book reader), Dropbox, Evernote, Springpad, Falcon Pro (Twitter client), Feedly (Google Reader client/newsreader), Flipboard, Goodreads (Book community), IMDb, Quora, Yatse (remote voor XBMC), OctoDroid (GitHub client), Wunderlist, Pocket en nog een aantal. Daarnaast ook nog wel wat games: Canabalt HD en Dungeon Defenders (veel games speel ik niet op Android). De enige apps die teleurstellen in dit opzicht: Facebook, de officiele Twitter app en Instagram (niet zozeer voor het maken van foto's, maar vooral het bekijken). Er mist wat mij betreft niet zoveel hoor!
  • Alternatieven: Als eerste alternatief wordt de Nexus 7 genoemd. Dat is toch geen alternatief voor een 10" tablet?! Mensen die een Nexus 10 overwegen, zullen dat vrijwel zeker doen met de grootte in het achterhoofd. Dan is de iPad een veel logischer alternatief.
Ik hoop dat mensen die overwegen een Nexus 10 te importeren, of uberhaupt overwegen een Android tablet te kopen, zich niet enkel door de T.net review laten leiden :) Zoals je ziet, zijn er heel verschillende ervaringen.
Importeren is makkelijker dan het lijkt. Import uit de US is het minst interessant, tenzij je hem met een vriend kan laten meebrengen. Anders nekken de transport- en douanekosten de scherpe prijs.

Via de UK of DE, rechtstreeks uit de Playstore is het meest interessante kanaal. Als je het topic op GoT bij Telecomproviders even doorneemt, dan zal je zien dat er verschillende mensen (waaronder mezelf) bezig zijn met een import via deze 2 landen. Blijf weg bij amazon.co.uk, want de prijzen swingen echt de pan uit op sommige sites, een logisch gevolg van vraag en beperkt aanbod. In de UK Playstore is de tablet iets goedkoper vergeleken met DE, maar daar staan iets hogere verzendkosten tegenover.

Hoe importeren?

1) Gebruik een dienst die je een VPN ter beschikking stelt en 'vermom' jezelf als een DE of UK ip, waarmee je vlot in de respectievelijke Playstores kan gaan winkelen. Deze diensten zijn gratis met een basispakket (is voldoende), klein stukje software downloaden.

2) Zowel in UK als DE zijn er bedrijven die tegen een kleine vergoeding (2.50 euro) een fysiek postadres beschikbaar stellen, noodzakelijk om de bestellen. (mailboxde of forward2me)

3) Bestel in de Playstore de tablet naar keuze en geef dit buitenlands adres op. Vergeet ook je creditcard (in google wallet) niet te koppelen aan dit buitenlandse adres, anders loop je risico op betalingsweigering.

4) Wacht op de verzendbevestiging van Google naar dit UK of DE adres. Eens je pakket daar aangekomen bij je fysieke adres krijg je van die firma een bevestiging en rekenen zij je de verzendkosten naar BE of NL aan. Betaal deze en wacht opnieuw.

Je ziet, dat zijn 4 behoorlijk eenvoudige stappen voor iedereen die wat weg kan met internet. Niks onzuiver aan, vraagt gewoon een kleine inspanning. Op een goede week is dit proces rond, bij sommigen gaat het zelfs nog sneller.

[Reactie gewijzigd door Drwho1 op 23 juli 2024 10:10]

Klopt helemaal. Dit waren mijn kosten voor het bestellen via deze methode bij Google Playstore DE van een N10 16GB:

399,00 kosten aanschaf vie Playstore DE
9,99 verzendkosten naar Mailboxde.com
2,80 kosten Mailboxde.com commissie
15,95 priority verzenden verzekerd (tot 500 euro) naar mijn adres in NL door DHL

Totaal 428,74 en zeer snel: Zondagavond besteld en waarschijnlijk vandaag in huis
Maar, ligt dit ding niet in de winkel in Duitsland dan? Zou ook nog een optie zijn wellicht.
Op deze manier ook mijn Nexus 4 besteld. Vorige week dinsdag besteld, vandaag aangekomen. Ook via mailboxde.com dus ;)
Dit is eigenlijk een piece of cake. De enige kosten die je kunt krijgen zijn voor het halen van garantie mocht dat nodig zijn. De prijzen van Mailboxde zijn ook zeer schappelijk.
Er staan verschillende apps in de playstore die je kunnen helpen bij het vinden van voor tablet geoptimaliseerde apps. Daarnaast willen slimme zoektermen soms ook helpen. http://www.techrepublic.c...roid-tablet-software/2585
Anoniem: 474132 @DeFeCt7 februari 2013 08:23
Voor Android is het niet nodig te "optimaliseren naar de tablets", het is zodanig slim geprogrammeerd door Google dat telefoon apps automagisch opschalen naar volwaardige tablet apps.
Als ik mijn badkuip opschaal naar een zwembad dan wil ik er ook wel graag een duikplank en een glijbaan bij. Case in point: alle lijsten 'automagisch opschalen' naar bredere lijsten, en 'automagisch' de layout opvullen met lege ruimte, levert geen optimale tablet user interface op.

Leuk voor de developers dat ze geen moeite hoeven doen om hun applicaties ook 'geschikt te maken voor tablets' dus, maar als eindgebruiker heb je er meer aan als ze gedwongen zouden worden extra moeite te doen om een echte tablet UI te maken.
Dat ze opschalen klopt maar dat zegt niet dat allemaal even fijn werken en daarom dus ook geoptimaliseerd moeten worden... Neem de Nu.nl app... Deze is op een tablet echt zo on efficiënt... Als deze gewoon (voorbeeld) aan de linker kant een menu zou hebben met categorieën en dan rechts gewoon al de nieuws berichten die simpel te lezen zijn dan zou het een stuk fijner werken... Of als je b.v. een categorie kiest je dan aan de linker kant de nieuws items krijgen en dan rechts en gekozen item om te lezen.....

Op die manier zouden er een heleboel apps geoptimaliseerd kunnen worden voor tablet gebruik.
Ik heb deze tablet dus al een tijdje, en ik moet zelf zeggen dat ik me totaal niet stoor aan de negatieve punten die hier scherp naar voren gebracht worden. En dat is niet omdat ik er zelf voor betaald heb.

De behuizing voelt volgens de review goedkoop aan - daar ben ik het zeker niet mee eens. Hij voelt wel heel anders dan andere tablets. Hoe voelt wel heel anders, maar persoonlijk associeer ik dat niet met goedkoop. Ook het doordrukken tot de batterij was mij eigenlijk niet eens opgevallen. De tablet ligt goed in de hand en is zelfs goed lang vast te houden met één hand.

Het scherm is prachtig. Het probleem met de inkijkhoek was mij niet eens opgevallen - maar ik moet daar dan ook wel bij zeggen dat ik meestal recht in de tablet kijk en niet van de zijkant (leest niet zo handig). Nu ik het weet zal ik me er ongetwijfeld aan gaan storen :)

Ook over de batterijduur klaag ik niet, maar dit is weer zoiets wat persoonlijk is. Mijn tablets zijn eigenlijk nooit leeg voor ze de oplader weer zien 's avonds (in tegenstelling tot mijn telefoons), en zo lang dat zo is heb je niet te klagen.

Een van de meest storende dingen was voor mij de nieuwe stijl van tablet UI. Ofwel phone UI. Dit was al irritant bij de Nexus 7, maar de Nexus 10 doet daar nog een schepje bovenop door nog meer ruimte te verspillen met inches aan zwarte balk waar je niets mee doet. Nu moet ik er wel bij zeggen, dat als je dit even hebt gebruikt het allemaal prima werkt en het geen probleem meer is - het is niet blijvend storend - maar als je een Android tablet gebruikt hebt met de oude tablet style UI dan ga je die toch even missen. De nieuwe stijl is misschien consistenter met phone, en dus makkelijker voor gebruikers, de oude stijl is gewoon functioneler en beter.

Het is maar om te illustreren wat het verschil kan zijn tussen dagelijks gebruik en review. Ik vond de review eigenlijk verrassend negatief, terwijl de Nexus 10 op dit moment zeker mijn favoriete tablet is ... (en ik heb er nogal wat)

[Reactie gewijzigd door BoomSmurf op 23 juli 2024 10:10]

Ik heb de mijne nu ook al 2 maand en het grootste minpunt is de stabiliteit. Android 4.2 op de nexus 10 is gewoon niet stabiel. Weeklijks crasht het ding minstens 2x. Erg veel mensen hebben er last van, zie bijvoorbeeld https://code.google.com/p/android/issues/detail?id=39879

Dus voor iedereen die er eentje wil kopen, het is een goeie tablet maar je wacht mss beter totdat google een nieuwe android versie uitbrengt die een stuk stabieler is.
Vaag. Ik herken dit verhaal dus helemaal niet. Naar wat ik me kan herinneren is 'ie bij mij simpelweg nog nooit gecrasht.
2 dingen:

1> die phablet interface is echt verschrikelijk, ik hoop niet dat google verwacht dat het nu zo moet zijn vanaf 4.2. Want dat zou verschrikkelijk zijn voor mijn Asus Infinity waar ik constant een toetsenbord op heb!! Dan zijn de buttons in de midden gewoon shit. want dan moet ik over de toetsenbord heen om die buttons te bedienen.
Daarnaast is het gewoon een Waste of Space ... Kom op zeg we hebben in een 10" tablet genoeg ruimte aan de onderkant om daar alles in op te slaan, Echt, dit is een grote misser van Google, ik zit eigenlijk maar op 1 feature van 4.2 te wachten en dat is multi user, de rest zijn gewoon missers.

2> geen tablet apps? Kom op ik hoor dat nu zo vaak, maar bijna AL mijn apps die ik gebruik zijn geoptimaliseerd voor tablet gebruik. alle google apps sowieso (gmail,calender,google+, currents, talk, youtube). maar ook andere zoals AndroidWold, HardwareInfo, Flipboard. Nu.nl is een beetje een discussie punt maar ja je krijgt nu.nl gewoon precies zoals ze het ook doen in de browser.. En al dat soort apps met 1 groot text/html view zijn natuurlijk automatisch al beter want het is niet Opgeblazen!! maar bepaalde ui elementen zoals die html view krijgt gewoon veel meer ruimte zodat je veel meer text kunt lezen.
Maar zal ik even 1 app aan halen wat gewoon bagger is op de tablet? En ook niet voldoet aan de huidige ui regels (swiping en zo). ja ja hier komt ie: TWEAKERS....
Dat de hardware/software site hun app niet even perfect op tablet maakt (en ook trouwens beter op telefoons) dat is meer een afgang...
Ik zie hoe de indeling van je homescreen een probleem is? ADW, Nova, Apex of wat dan ook installeren en je kan hem weer aanpassen zonder dat het echt van je stock Android experience af gaat.

Ten tweede moet ik toegeven dat het alweer even geleden is, maar zo'n half jaar geleden vond ik het aanbod goede tablet apps voor m'n Android tab erg matig. Het werkt inderdaad allemaal goed, maar inmiddels heb ik toch me overgegeven en overgestapt naar de iPad en de apps zijn daar toch een stuk beter. Zit beter in elkaar, werken vrijwel allemaal sneller/soepeler en zijn tenminste echt voor een tablet gemaakt.

Nu weer meer ontopic:
Tsja.. Ik vind hem schuwlelijk met die dikke bezels en extreme rondingen, maar dat ik natuurlijk slechts persoonlijk. Wat storender is, zijn de matige kijkhoeken en mindere accu. Naar mijn mening niet de resolutie waard, hoewel dat er natuurlijk schitterend uit ziet. Hoe dan ook is het weer goed voor wat extra concurrentie, want de prijs is naar mijn mening wel weer precies goed. Iets waar de Asus Infinity de plank heeft mis geslagen.

Al met al: Nee, vind persoonlijk dat op tablet gebied de android tablets op hetzelfde niveau zitten als de iPad (helaas). Had het wel graag gehad, want het synct allemaal wat lekkerder Android <-> Android, maar ben niet overtuigd dat ik binnenkort van de iPad af stap.

Snap ook niet waarom Android hier zo'n moeite mee heeft, want op telefoon gebied zie ik geen reden om een hele dure iPhone te nemen terwijl de high-end Android phones imho even goed zijn of in sommige dingen zelfs beter.
the home screen is het ding tussen de 2 balken...

Apex veranderd niet je "home,recent apps, back" buttons of je notificatie balk plek..

Dat is nu net iets wat het systeem echt voor je doet..

Als je dit anders wilt moet je een andere rom, en ik weet al dat Paranoid al een versie heeft waarmee je de normale tablet ui weer kunt krijgen op 4.2 ipv de phablet.
Over de tablet apps, dit komt een beetje doordat het standaard allemaal al redelijk goed werkt.

Het is niet zo dat het plaatje van de app op een phone gewoon helemaal per pixel om hoog wordt geschaald. Ik dacht dat dit is wat apple doet of gewoon met dikke zwarte randen laat zien, daarom zijn developers veel sneller geneigd om hun app aan te passen

Maar Android is veel beter van de grond af aan gemaakt op allemaal verschillende resoluties en dpi sizes. Dus zelfs telefoon apps indien een beetje goed gedesigned hebben layout managers die precies alles goed neer zetten in wat voor resolutie dan ook. Alleen goed gebruik maken van extra pixels dat kan dus beter, zeker omdat android met fragments daar gewoon een goeie oplossing voor heeft.

1 app kan prima werken van kleine telefoons tot 10" tablets,
Al de HD apps die je hebt zoals bv Tapatalk HD is eigenlijk gewoon geld klopperij want wat ze hebben gedaan had ook prima in hun standaard app gekunt.

Voor android ben je geen speciale tablet apps nodig.
Ik vind het "gebrek aan tablet apps" op Android niet zo schokkend; bij de UI is rekening gehouden dat elke app geschaald moet kunnen worden en veruit de meeste apps zien er zeer goed uit, ook al zijn het "maar" telefoonapps. Ik heb zelf een ASUS TF201 en nog nooit behoefte gehad aan een speciale tabletapp, de gewone voldoen prima.
Anoniem: 303253 @Arfman7 februari 2013 08:42
Denk dat iedereen daar zijn eigen mening in heeft.

Voor mij blijft het ook een nadeel precies zoals het in de conclusie staat. Je kunt ze niet altijd goed terug vinden in de store. Als je dan een App hebt die compatible is krijg je eerst 5 telefoon screenshots en dan mogelijk is een screenshot van een tablet UI waardoor je ze ook snel over het hoofd ziet en je kunt gewoon niet makkelijk filteren op alleen tablet apps.

Daarbij vind ik door de afwezigheid van veel tablet apps die het grotere scherm beter gebruiken gewoon minder en dan heeft een tablet aanschaffen ook al minder nut en kun je net zo goed je SIII blijven gebruiken omdat de apps toch het zelfde zijn en het zelfde laten zien alleen dan op een groter scherm. Een tablet heeft voor mij op die manier gewoon veel minder meer waarde tegenover een smartphone om daar dus 400 a 500 euro extra aan uit te geven.
en kun je net zo goed je SIII blijven gebruiken omdat de apps toch het zelfde zijn en het zelfde laten zien alleen dan op een groter scherm.
Dat is helemaal niet waar, het scherm is groter dus er komt alsnog veel meer informatie op je scherm...

Het is niet zo dat alles uitgerekt wordt, alles wordt geschaald, dat is een heel groot verschil.
Letters zullen dus ongeveer net zo groot zijn (als je de S3 en een tablet naast elkaar houdt) en niet 4x zo groot zoals bij uitrekken zou gebeuren.

Maargoed dat jij dat onwenselijk vindt dat apps verschaald getoond worden kan natuurlijk, niks mis mee :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 10:10]

Juist als het uitgerekt wordt, vind ik het er niet uitzien. Die facebook screenshot is toch zo onoverzichtelijk als wat? Waarom worden daar niet gewoon 2 kolommen gemaakt of iets dergelijks? Zo heb je er ook weinig aan imo.
Het wordt niet uitgerekt het wordt geschaald, als je me reactie niet leest kan je er beter ook niet op reageren...

En ja dat dat niet optimaal is is niet eens aan de orde ik reageer op iemand die net als jouw beweert dat het wordt op/uitgerekt, wat gewoon NIET correct is...
Dat is juist uitrekken en niet schalen. De afmetingen veranderen niet, alleen de interface wordt over de complete breedte van je scherm uitgerekt, met bizar lange regels en veel witruimte tot gevolg. Als er geschaald werd zou juist alles groter worden (en zou je 10" dus een opgeblazen telefoonscherm worden).

De Facebook-screenshot geeft exact aan wat tegenwoordig het grootste probleem is met Android-tablets/devices. Developers zien door de bomen het bos niet meer en er is praktisch niet meer tegenop te optimaliseren.

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 23 juli 2024 10:10]

Het klopt niet helemaal wat je zegt :) Zie: http://developer.android.com/tools/help/draw9patch.html

Ontwerpers geven aan welke delen in de assets uitgerekt mogen worden. Een goede ontwerper doet dit natuurlijk op zo'n manier dat het lijkt alsof de interface geschaald wordt, maar het blijft wel uitrekken.
Het klopt wel degelijk wat bosmonster zegt. Ik verkoop op mijn werk bijna alle tablets die er te krijgen zijn, en daar zie ik precies hetzelfde terug komen.

Heb dit filmpje al wat vaker geposted, maar hier zie je al heel snel het nadeel van de resolutie verschillen bij android. Vanaf 5:32 is het overduidelijk te zien. Snap eigenlijk niet waarom dit niet terug komt in de review. Lijkt mij als consument toch wel een cruciaal punt om te weten van de nexus 10.

Ik kijk er daarom ook niet raar van op dat de verkoop cijfers van de android tablets niet van de grond af komen. Zolang ze dit probleem niet oplossen, merk ik gewoon dat de consument android op tablet gebied links laten liggen. Hiermee doel ik op de prijs categorie tussen de 300 en 600 euro, goedkope android tablets verkopen gewoon goed.

[Reactie gewijzigd door vali op 23 juli 2024 10:10]

Dit probleem is al lang opgelost. Het ligt alleen aan de app ontwikkelbedrijven die er geen geld in steken om dit goed te doen. En het speelt ook mee dat veel apparaten nog oude versies van Android bevatten, waardoor het gewoon teveel wordt om rekening mee te houden.
In de nieuwe SDK's van google werk je met Fragments waarmee je perfect de App geschikt kunt maken voor telefoons en tablets. Omdat appbouwers ook de oudere telefoons willen ondersteunen kunnen ze alleen minder uitgebreide en slechter gedocumenteerde support libraries gebruiken.
Wanneer straks iedereen 4.0 of hoger heeft zal dit een stuk minder spelen.
Ik snap niet zo goed wat ik nu precies zou moeten zien vanaf 5:32 in dat filmpje?

Dat ontwerpers door de bomen het bos niet meer zien is grote onzin. Webdevelopers ontwerpen al jaren voor verschillende resoluties, de meeste app makers zijn gewoon lui geworden doordat de iPad jarenlang maar 1 schermresolutie had. Nu begint de fragmentatie zelfs op iOS de kop op te steken en blijkt dat app developers gewoon van hun luie stoel af moeten komen en echt aan het werk moeten om op elk schermformaat een goede ervaring te leveren.

Er zijn voorbeelden die aantonen dat het kan! Ze moeten gewoon wat beter hun best doen :)
Zie jij niet in het filmpje dat meerdere gamens niet meer in verhouding zijn? Vooral angry birds is niet hoe het hoort te zijn. Icoontjes worden kleiner en delen van de game worden niet getoond op de nexus 10.

Hoe mooi je verhaal ook verdedigd over luie developers, het geeft overduidelijk de nadelen weer.

[Reactie gewijzigd door vali op 23 juli 2024 10:10]

Watercoolertje, zegt juist dat het lang NIET altijd uitgerekt wordt. Wel lezen voordat je reageert..
Laat dan zo zeggen ze laten ongeveer hetzelfde zien en misschien dan inderdaad wat meer content omdat de regels lager worden. Maar dat verschilt nog wel per app hoeveel dat uiteindelijk oplevert en hoe dat er überhaupt uitziet. Want dat valt ook nog wel is tegen zie Facebook voorbeeld. Uiteindelijk blijft het gewoon de telefoon app die getoond wordt en waar je met een beetje scrollen dan de rest kan zien op een telefoon.

Maar op een tablet kan je gewoon veel meer tonen qua UI dan bij een telefoon en dat krijg je niet als een app geschaald wordt. Door meer UI op te nemen in de app werkt het allemaal gewoon sneller en prettiger. Het instellingen scherm van Android is een mooi voorbeeld hoe het kan. Op een telefoon zie je alleen maar een lijst van opties onder elkaar en klik je een menu item aan ga je dat item in en ben je het hoofd menu kwijt. Op een tablet blijft het hoofd menu getoond worden aan de zijkant. Waardoor je gewoon veel makkelijker door het menu/app kan navigeren. Dat geeft mij een meerwaarde om een tablet te kopen als dat ook bij Apps gedaan wordt zodat ze prettiger werken.

En ja iedereen zijn eigen mening daarin natuurlijk.
Maar op een tablet kan je gewoon veel meer tonen qua UI dan bij een telefoon en dat krijg je niet als een app geschaald wordt. Door meer UI op te nemen in de app werkt het allemaal gewoon sneller en prettiger. Het instellingen scherm van Android is een mooi voorbeeld hoe het kan. Op een telefoon zie je alleen maar een lijst van opties onder elkaar en klik je een menu item aan ga je dat item in en ben je het hoofd menu kwijt. Op een tablet blijft het hoofd menu getoond worden aan de zijkant. Waardoor je gewoon veel makkelijker door het menu/app kan navigeren. Dat geeft mij een meerwaarde om een tablet te kopen als dat ook bij Apps gedaan wordt zodat ze prettiger werken.
Klopt wordt ook helemaal niet ontkent. Neemt niet weg dat opschalen wel veel beter is dan uitrekken, en dat is nou net alles wat ik heb gezegd...
Mee eens, als er iets irritant is op de iPad zijn het wel uitgerekte iPhone apps, wat ziet dat er lelijk uit. Ik had hier inderdaad ook graag gezien dat ze net als Android de apps upscalede.

Maar het is op Android toch wel ergerlijk dat grote apps als Spotify geen fatsoenlijke +8" tablet versie hebben, want als er 1 briljante app is op de iPad is het wel spotfiy, waar het op Android letterlijk een geupscalede telefoon-app is.

En dit 'probleem' geldt niet alleen voor Spotify, maar veel te veel andere premium apps.

Google hoopt dit op te lossen door simpelweg meer marktaandeel te veroveren, maar dat lijkt me niet voldoende. Android heeft op de smartphone markt ook verreweg het grootste marktaandeel, maar vooralsnog verschijnen de echt unieke premium apps allemaal eerst voor iOS (het onlangs verschenen Vine is daar het laatste voorbeeld van). Er is letterlijk nog nooit een app op Android only uitgekomen waar de hele tech wereld dezelfde dag nog over schrijft. Wat dus aantoont dat marktaandeel geen garantie is voor goede apps.
Google hoopt dit op te lossen door simpelweg meer marktaandeel te veroveren, maar dat lijkt me niet voldoende. Android heeft op de smartphone markt ook verreweg het grootste marktaandeel, maar vooralsnog verschijnen de echt unieke premium apps allemaal eerst voor iOS
Dat is niet helemaal waar. Major Dropbox updates kwamen bijvoorbeeld vroeger eerst uit op iOS, nu is Android eerst aan de beurt. Veel premium gratis Apps zijn in Android ook (veel) uitgebreider dan in iOS, Angry Birds is daarvan een goed voorbeeld.

Het verbaasd mij ook hoe diverse appbouwers momenteel de Android tablets links laten liggen, maar het heeft ook lang geduurd voordat de PlayStore van Google net zoveel fatsoenlijke apps beschikbaar waren als voor iOS. Het is naief om te denken dat markaandeel daar geen doorslaggevende rol zal spelen. Apps bouwen kost geld en bedrijven willen geld verdienen. De ingeschatte inkomsten uit een app moeten hoger zijn dan de ontwikkelkosten voordat een bedrijf begint aan het ontwikkelen voor een bepaald platform. De inkomsten van een app zijn onlosmakelijk verbonden met het marktaandeel van het platform waarvoor de app dient. Overigens zal, als het marktaandeel van Android tablets toeneemt, op een bepaald moment ineens voor een heleboel bedrijven tegelijk het omslagpunt worden bereikt waarop ontwikkelen van een tablet Android app financieel aantrekkelijk wordt. Er ontstaat dan een sneeuwbal effect, zoals ook voor de smartphone is gebeurd... En dat gaat gebeuren, it's only a matter of time...

[Reactie gewijzigd door resma op 23 juli 2024 10:10]

Overigens zal, als het marktaandeel van Android tablets toeneemt, op een bepaald moment ineens voor een heleboel bedrijven tegelijk het omslagpunt worden bereikt waarop ontwikkelen van een tablet Android app financieel aantrekkelijk wordt.
En hier denk ik dus dat Windows RT een gigantische impact gaat hebben.

Ik verwacht zelf dat de indeling over 3/4/5 jaar als volgt gaat zijn:

- Low budget tablets: Android
- High-end tablets: iPad
- High-end zakelijk: Windows RT/iPad

De vraag is of Windows RT de impact gaat hebben die veel mensen hier verwachten, maar als dat zo is verwacht ik dat dit een grotere invloed heeft op Android dan op de iPad...
Het is koffiedik kijken voor wat betreft Windows RT natuurlijk, maar los daarvan verwacht ik juist zware tijden voor de iPhone en iPad.

In smartphone land zie ik rondom mij steeds vaker mensen overstappen van iPhone naar Android. Deze mensen maken de stap op grond van verschillende redenen, maar over het algemeen zijn ze na een korte periode van gewenning over het algemeen zeer positief. Veruit de meesten willen niet meer terug.

Apple staat knap stil als het op ontwikkelen van iOS aankomt; weinig voor de gebruiker relevante features worden toegevoegd; de focus ligt met name op voor Apple interessante features. Gebruikers moeten nog steeds genoegen nemen met de uit 2007 stammende interface, waarin weinig naar eigen inzicht te in te delen valt. Android daarentegen wordt voortdurend voorzien van voor de gebruiker interessante verbeteringen. Een gebruiker kan de interface geheel naar eigen inzicht indelen en stylen. Ook user accounts op een tablet zijn een goed voorbeeld van meerwaarde voor de gebruiker. Apple zit juist hieromtrent in een spagaat; toevoeging van user accounts is voor de gebruiker zeer interessant, maar Apple verkoopt liever meerdere tablets per huishouden. Ik ben benieuwd hoelang ze ook op dat vlak blijven achterlopen.

Om Android steeds weer af te doen als low-budget zie ik vaker bij verstokte iOS gebruikers, maar is redelijk los van de werkelijkheid. Telefoons als de Galaxy SIII en HTC OneX kunnen zich prima meten met elke iPhone. Dat geldt ook al voor diverse Android tablets. Het enige dat nu nog achterblijft zijn de tablet apps, maar dat gaat nog wel veranderen, IMO.

Ik ben het met sfranken deels eens; Ik zou in elk geval geen aandelen Apple kopen nu...
Windows & zakelijk:
als ik puur naar windows 8 kijk is het zakelijk gezien een dramatische interface, ik kom er als thuis gebruiker goed mee overweg maar zakelijk gezien is het niets.
De enige + die Windows heeft is het complete Office pakket. Kingsoft op Android & Google Docs lopen daar achter maar vooral de laatste kan echt heel groot worden als Google dit op een adequate manier naar Tablets gaat vertalen.
Als Google door gaat zetten met het samenvoegen van Android en Chrome OS, kunnen ze nog best wel eens een sterke speler worden op het gebied van office toepassingen. Ze zijn natuurlijk al een tijd flink aan de weg aan het timmeren met Google Apps voor bedrijven en educatie (De Universiteit van Utrecht en Amsterdam maken er al gebruik van).

Als ik de apps van Google zelf zie voor tablets (Gmail, Drive, etc), dan denk ik dat ze iets moois kunnen maken van Google Docs.
Ik denk niet dat iPads over 5 jaar nog bestaan. Als je kijkt naar Apples strategie tenminste, ze moeten een "melkkoe" houden en mensen zijn nu wel gewend aan de iPad. Ze moeten dus weer een nieuw "magisch" apparaat gaan bedenken.

Ook is het zo dat er nou eenmaal veel meer fabrikanten zijn die Android tablets uitleveren dan Apple met iOS ooit bij kan houden. Bovendien is Android aanpasbaar en dat is voor een fabrikant ook mooi meegenomen. Over de kwaliteit van de skins praten we niet, die zijn niet altijd even goed maar het gaat om het idee.
Anoniem: 470811 @RobbieB7 februari 2013 15:26
Er is echt helemaal niks zakelijks aan een iPad. Dat het zo gebruikt wordt oke, maar op het gebied van controle en regulering wil je je data als bedrijf niet onder de hoede van Apple hangen.

De indeling van de markt blijft overigens koffie dik kijken. Ook is het zo dat low-budget niet low-specs hoeft te zijn. Apple heeft high-budget + low-specs waar android mid-budget + high-specs heeft. Er zijn zelfs gevallen van low-budget + mid-specs (kijk maar naar de Nexus 7).

Ik ben erg benieuw hoe Windows RT zich gaat ontwikkelen, maar ik kan me niet voorstellen dat RT zich als serieus alternatief gaat laten positioneren. Wellicht wel Windows 8 Home Premium / Enterprise op de tablets.

Ook negeer je overigens de ontwikkelingen op het gebied van enterprise architecturen, cloud en open standaarden en de behoefte daaraan door grote corporaties. Dat is wel een gebied waar Android goed scoort (open source, open standaarden). Ik hoop straks Windows ook, want concurrentie is goed voor de ontwikkeling.

Apple iBooks e.d. zitten in een niche markt. Grafische specialisten die denken dat Photoshop beter op een iBook werkt dan op een pc en andere personen met een dure smaak. Dat kan en mag en is helemaal niks mis mee, maar het is daardoor wel een relatief kleine markt. Hetzelfde "lot" zal ook de iPhone en iPad gaan treffen, denk ik.

Het is nu afwachten hoe de verdere ontwikkelingen gaan uitpakken, maar het zou mij niks verbazen als Google in mei 2013 gaat aankondigen een gooi te doen naar de desktop markt. En dan kan het nog wel eens zijn dat we over 8 jaar zeggen, vroeger toen Microsoft nog groot was....

Time will tell.
Apple heeft low specs? Dan zou ik als ik jou was even vlug de benchmarks terugkijken van de iPad 4 en iPhone 5. Blaast de concurrentie vaak weg.
Ik begin juist van de specs behoorlijk simpel te worden.
Kijkend naar dit ding is het puur en alleen een 'kijk mijn resolutie eens' ding geworden. Kom op mensen 2560 op een 10" scherm gaat toch nergens over.

Wat ik verder totaal niet begrijp is dat de zwartwaarde en kleuren gewoon slecht zijn. Das lekker als je foto's wilt laten zien. RGB IPS hoeft ook niet maar dit is met stip een hekkensluiter en dat zie ik dan niet eens terugkomen in de conclusie. Sterker nog, dat wordt naar voren gebracht als positief punt met 'scherp scherm'. Ik zie het juist als het grootste nadeel in zijn huidige vorm waar duidelijk bezuinigd is op kwaliteit ten kosten van een paar extra slecht weergegeven pixels.

Video's kijken we voorlopig nog op 1920 dus daar is het ook geen voordeel. Nee, laat 2560 eerst maar op desktops en notebooks mainstream en betaalbaar worden. Op tablets en telefoons vind ik het een kansloze bedoeling met negatieve invloed op prestaties en accu.
Het ziet er lelijk uit op een iPad een iPhone app, dat is de reden ook dat niemand ze wil gebruiken. En dat kan vervelend zijn als je echt een app graag wilt gebruiken waar geen iPad app van beschikbaar is.
Maar aan de andere kant: Wat een geniale gedachte van Apple!

Ik zal het uitleggen: De manier zoals Apple heeft gebruikt voor het lelijk aanbieden van iPhone apps heeft er alleen maar toe geleid dat ontwikkelaars moeite doen voor mooie iPad apps. Als de apps die op de iPhone gebruikt werden 1:1 overgnomen konden worden met een intelligente schaling hadden we langer niet zoveel iPad apps gehad. En was de iPad misschien zelfs een minder groot succes geweest.
Verkeerd gereplied

[Reactie gewijzigd door duncanvdlinden op 23 juli 2024 10:10]

Het is jammer dat de Nexus 10 niet is uitgekomen in Europa(uitgezonderd enkele grote landen). Ik ben al een tijd op zoek naar een high end Android tablet met een 2560x1440 maar momenteel is er niet veel keuze. Ik hoop dat MWC daar verandering in brengt.
Er is volgens mij niet echt een gebrek aan specifieke tablet apps. Bijna alle apps waar ze HD achter plakken is min of meer beter geschikt voor een tablet. Wel is het bijzonder storend dat je er niet handig op kunt filteren in Google Play Store. Je zou als developer een vinkje kunnen plaatsen bij het uploaden van de app, en daarop kunnen filteren in de market. Gebeurt gewoon niet. Misschien is Google bang voor misbruik door developers die meer downloads willen? Aan de andere kant kun je toch gewoon de verantwoordelijkheid bij de developer leggen, als jij vindt dat je app geschikt is voor tablets bijv door een UI ontwerp voor grote resoluties dan is dat toch prima? De user reviews geven je snel genoeg een indicatie of dat ook zo is.
Je kunt je afvragen of je extra geld wilt uitgeven voor een tablet.
Net als dat je met een auto en een motor in de garage je kunt afvragen of 1 van de 2 niet overbodig is je kunt immers met beiden van a naar b rijden.

Denk dat ze beiden een ander doel dienen ook al lijken ze erg op elkaar, waarbij comfort, portabiliteit en inzetbaarheid de belangrijkste factoren zijn. Sommige mensen hebben beiden anderen niet.

edit: post was bedoeld voor Pasquald

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 405779 op 23 juli 2024 10:10]

Via de site kan je wel naar tablet-apps, misschien is een snelkoppeling naar de site een idee voor uw probleem?
Denk dat iedereen daar zijn eigen mening in heeft.

Voor mij blijft het ook een nadeel precies zoals het in de conclusie staat. Je kunt ze niet altijd goed terug vinden in de store. Als je dan een App hebt die compatible is krijg je eerst 5 telefoon screenshots en dan mogelijk is een screenshot van een tablet UI waardoor je ze ook snel over het hoofd ziet en je kunt gewoon niet makkelijk filteren op alleen tablet apps.

Daarbij vind ik door de afwezigheid van veel tablet apps die het grotere scherm beter gebruiken gewoon minder en dan heeft een tablet aanschaffen ook al minder nut en kun je net zo goed je SIII blijven gebruiken omdat de apps toch het zelfde zijn en het zelfde laten zien alleen dan op een groter scherm. Een tablet heeft voor mij op die manier gewoon veel minder meer waarde tegenover een smartphone om daar dus 400 a 500 euro extra aan uit te geven.
Het oogt zeker minder mooi en het is jammer dat niet elke app een grote scherm goed benut. Ik vind echter ook dat reviews het probleem niet goed uitleggen. De functionaliteit van de meeste apps is immers wel beschikbaar. Voor een gebruiker lijkt het dan alsof er maar weinig apps beschikbaar zijn voor Android tablets, maar dat is niet juist.

Jouw conclusie dat je dus net zo goed geen tablet aan hoeft te schaffen is een persoonlijke. Ik werk op mijn tablet op een manier die op een telefoon echt niet gaat, zelfs niet op een Samsung Note 2. Dat sommige apps niet mooi schalen doet er voor mij niet zo toe.
Heeft dit ding mogelijkheden voor het gebruik van een SD-Card ofzo? Ik zie het niet terug. Dat zou het voor een tablet die alleen in een 16 / 32 Gb uitvoering komt wel een echte misser zijn.

Maakt het voor mij vrij onbruikbaar omdat ik juist vrij veel films en muziek erop heb staan.

En het gebruik van een cloud oplossing vindt ik voor backups prima maar voor dagelijks gebruik ondoenlijk. Als je onderweg wilt werken moet je een 3G verbinding kunnen hebben maar dat bied hij ookal niet.

En alles via de cloud laten lopen maakt het gebruik alleen maar traag.

[Reactie gewijzigd door ronaldmathies op 23 juli 2024 10:10]

Heeft dit ding mogelijkheden voor het gebruik van een SD-Card ofzo? (...) Dat zou (...) voor een tablet die alleen in een 16 / 32 Gb uitvoering komt wel een echte misser zijn.
Google heeft beslist dat de aanwezigheid van een SD-kaartslot een misser is. Het is voor een consument dan onduidelijk waar hij zaken op slaat, of hij moet steeds kiezen. Dat kan van ons tweakers verwacht worden, maar ik zie mezelf aan mijn familieleden alweer uitleggen dat sommige dingen op de tablet, andere dingen op de SD-kaart, en derde dingen in de cloud staan. Persoonlijk mis ik een SD-slot op mijn Nexus 7 vooral omdat bestanden overzetten vanuit Linux nogal een opgave is. Verder heb ik WiFi thuis, op mijn werk en in de trein, dus de cloud is doorgaans dichterbij dan je denkt. Voor lange reizen naar het buitenland moet je inderdaad even goed besluiten wat je op je 32 GB gaat zetten, want met een paar films zit dat zo vol. Overigens zie ik mezelf ook niet een scheepslading peperdure 64GB kaartjes meenemen voor onderweg.
Ik gebruik Dropbox om spullen naar mijn Android devices te versturen. Werkt prima onder Ubuntu in elk geval. Mijn Android devices hangen zo eigenlijk nooit meer met een kabeltje aan mijn PC.
Files overbrengen van Linux naar de iPad is me overigens met en zonder kabel nog niet gelukt...
Nou ja, precies op dezelfde manier niet waar?
Prima voor een paar bestandjes, maar ik verzet me tegen het idee dat ik een externe server èn een internetverbinding moet gebruiken om bestanden twee meter te verplaatsen. Zeker als het hier om gigabytes aan data gaat, zoals films.
Daarvoor gebruikt Dropbox LAN sync; maar ik snap je bezwaar...
Anoniem: 470811 @84hannes7 februari 2013 15:27
Klopt. Ook is een fysieke SD-card niet echt prettig met multi-user profiles. Want hoe moet de beveiliging van een FAT32 / ex-FAT SD-kaartje gebeuren?
Persoonlijk mis ik een SD-slot op mijn Nexus 7 vooral omdat bestanden overzetten vanuit Linux nogal een opgave is
Ik heb even gezocht:

http://www.howtogeek.com/...android-phone-wirelessly/

Hier installeren ze een lightweight FTP server (swiFTP) op het android device om files daarnaartoe over te brengen. Artikel beschrijft transfer vanaf Windows, maar ik denk niet dat FTP onder Linux een probleem voor je zal zijn...

By the way, probeer dit maar eens op een iPad :P
Dit soort vrijheid krijg je dus never nooit bij Apple.

[Reactie gewijzigd door resma op 23 juli 2024 10:10]

Ik heb op mijn tablet (en telefoon) de app ES File Explorer. Dit vereist geen root-toegang en maakt het mogelijk om over WiFi gewoon samba(windows)-shares te benaderen.

Kwestie van snelkoppeling in de app aanmaken voor bv. \\192.168.1.10\media en dan kun je er zondermeer bij. Ik kan daarmee over WiFi zelfs prima videos streamen.

Veel handiger dan Dropbox of zo, je hoeft ook niet over het internet. Weliswaar heeft Dropbox LAN sync; maar een simpele samba-share benaderen is m.i. veel handiger, sneller en veiliger.
Dat vind ik nu juist wel een probleem. Ja, je kan de UI schalen, maar je wilt juist dat de extra ruimte ook nuttig gebruikt wordt. Als je applicaties bekijkt die wel voor tablets bedoeld zijn, zie je dat de indeling van het scherm vaak anders is dan bij de tegenhangers voor mobiele telefoons. Er is vaak simpelweg meer informatie zichtbaar waardoor die applicaties een veel betere gebruikerservaring geven.

Een opgeschaalde telefoon app gaat dus bijna per definitie slecht om met de mogelijkheden van een tablet en hoewel het vaak best werkt is het wel degelijk een gemis.
Het is wel schokkend. Doordat allerlei controls uitgerekt worden zijn deze in eens veel en veel groter. Foto's in de facebook app bijvoorbeeld pakken de volle grote van je scherm waardoor je vaak niet eens de foto in een keer kan bekijken.

Je ziet vaak echt pas wat je mist als je de iPad versie er naast houd. Er is veel efficienter met de beschikbare ruimte omgesprongen. Qua ontwikkeling zou het juist makkelijker dan op iOS moeten zijn om twee schermen naast elkaar te dokken tot een view. Op een telefoon navigeer je daar nu tussen met back, maar op een tablet kunnen die twee prima naast elkaar.

Als je dan ook nog eens kijkt naar de bedragen die er om gaan in Facebook of Twitter snap ik echt niet dat ze daar niet even de tijd voor nemen.
Een nadeel van 10"-Android-tablets ten opzichte van 7"-ers zijn applicaties, of beter gezegd: het gebrek aan geoptimaliseerde tablet-apps. Het is een kritiekpunt van elke Android-tablet, maar hoe groter en mooier het scherm, hoe meer het opvalt en dus is dat probleem nog nooit zo nijpend geweest als op deze tablet.
Ik weet niet wat de relatie is tussen het schermoppervlak. Al heb ik een 100" tablet, als de resolutie 'maar' 1920x1080 is kan je er precies hetzelfde mee (weergeven) als de 1080p tablet van 7".

[Reactie gewijzigd door BLACKfm op 23 juli 2024 10:10]

Ik vind het "gebrek aan tablet apps" op Android niet zo schokkend; bij de UI is rekening gehouden dat elke app geschaald moet kunnen worden en veruit de meeste apps zien er zeer goed uit, ook al zijn het "maar" telefoonapps.
Het probleem is dan ook niet hoe apps geschaald worden. Het probleem is dat telefoonapps ontworpen zijn voor gebruik met een verticaal scherm, terwijl je als tabletgebruiker (zeker met een Nexus 10) juist horizontaal je apps wil gebruiken.

En apps schalen inderdaad mooi mee, maar als de interface niet goed is ontworpen, dan krijg je daardoor bergen met loze en uitgestrekte ruimte.

Google heeft hier trouwens ook een erg simpele oplossing voor: fragments. Een geniaal idee om meerdere aparte schermen mee te tonen voor kleine apparaten en voor grotere (en vooral horizontale) apparaten kan je als ontwikkelaar zelf bepalen welke van die schermen boven of naast elkaar moeten komen. Daardoor kan je meer doen met dezelfde app en valt het qua werk voor de ontwikkelaar nog redelijk mee.

Maar nog niet iedereen gebruikt die omdat ze niet 100% compatible zijn met Android 2.x (zelfs wanneer je ActionBarSherlock gebruikt, zie bv. PreferenceFragment) en omdat niet alle ontwikkelaars (denk eraan, er zijn ook veel "indies") een tablet hebben en daardoor niet weten dat het veel beter kan.
Dat gedoe over tablet apps voor android moet eens afgelopen zijn.
De schaling binnen android werkt echt heel goed.
Dat heb ik op de oude galaxy tab 10 inch gezien en al helemaal op de nieuwere nexus 7.

Het is niet echt nodig specifieke apps te maken.

Wel jammer van de kijkhoeken op de Nexus10.
Ben zelf helemaal android minded en heb ook geen behoefte aan een IOS of Windows 8 op een tablet ben het echter met tweakers zeker eens dat de apps die op Android zijn voor tablets gewoon niet zo goed zijn als op de iPad.

Zie b.v. de NU.nl app deze is gewoon weg vele malen beter op IOS en zo zullen er vele andere zijn anders wordt dit niet telkens herhaald in een review.

Verder voor de rest vind ik het nog steeds apart dat die tablets zo goed lopen. Heb er nu zakelijk één gekregen om te testen voor mijn werk (Asus Transformer T700) en ben absoluut niet te spreken over dit soort apparaten. Vaak werken websites niet. Kun je transacies niet doen op ticket websites enzovoorts. Dit heb je natuurlijk ook op een telefoon maar omdat je daar niet zo uitgebreid op gaat browsen als op een tablet vind ik dat minder een gemis.

Daarom vind ik tablets wat mij betreft een overhyped product en vooral voor mensen die niet veel bijzonders doen op het Internet.
Dat gedoe over tablet apps voor android moet eens afgelopen zijn.
De schaling binnen android werkt echt heel goed.
Dat heb ik op de oude galaxy tab 10 inch gezien en al helemaal op de nieuwere nexus 7.

Het is niet echt nodig specifieke apps te maken.

Wel jammer van de kijkhoeken op de Nexus10.
Dat is ook precies wat mensen zeggen over Android tablets, je krijgt scaled up smartphone apps. Dat punt 'gedoe' moet helemaal niet afgelopen zijn, het is een tablet, het heeft een groter schermoppervlak en 9 van de 10x een hogere resolutie, daar is simpelweg de boel up scalen gewoon jammer en geen efficient gebruik van een tablet scherm.

Ook jammer vind ik de layout van de knoppen back, home en recent app list, waarom in het midden ? Je houd het ding waarschijnlijk vast met 2 handen, beide aan 1 kant, dan kun je veel beter de back knop aan de linkerkant van de balk plaatsen bv en de recent app list aan de rechterkant.

Ik heb ~5 weken terug een iPad 4 gekocht en wou hem misschien verkopen om naar de Google Nexus 10 te gaan, maar als ik deze review zo lees gaat dat niet gebeuren.
Geloof me, soms erger je er wel aan. Bijv. de AD app ziet er echt niet uit, piep kleine lettertjes en plaatjes verspreid over een groot leeg scherm. Maar ik neem dat het AD kwalijk en niet Google, bovendien verandert dat vanzelf, het marktaandeel van Android tablets gaat snel over de 50% en dan volgende de apps vanzelf. En sinds ik van mijn iOS geloof ben gevallen mag je mij best een Android fanboy noemen, maar een aantal apps werken gewoon niet fijn op de Nexus 10.

[Reactie gewijzigd door ph4ge op 23 juli 2024 10:10]

Pardon? Dat "gedoe" zoals jij dat noemt heeft wel een goede oorzaak.
Wat heb je aan een 10' hoog-resolutiescherm als applicaties dusdanig opgeschaald worden dat a) bitmaps heel wazig worden en b) allerlei UI elementen ver uit elkaar getrokken worden zodat er veel dode ruimte ontstaat?

Ik ben zelf een beetje begonnen met Android development en vindt de door Google gekozen oplossingen met RelativeLayouts, device independent pixels (dp's) om je UI te schalen echt gaaf. Maar ook Google geeft aan dat je voor een tablet je UI anders moet programmeren (met Fragments) en ook geschikte hoogresolutie artwork moet bijvoegen bij je app.

Er zijn genoeg voorbeelden van developers die deze moeite niet nemen en dus is dat "gedoe" zoals jij dat noemt nog steeds relevant om deze developers een schop onder de kont te geven.
Dan heb je nog nooit de iPad equivalenten gezien zeker? Dan snap je echt wel dat het maar een beetje behelpen is. Voor telefoons is het best, maar op tablets werkt het echt niet fijn.
Vind dit wel intresant ding, vind alleen prijs van 400 euro nou weer niet zo heel erg aantrekkelijk, relatief laag is een pluspunt, maar ik vind het relatief hoog eerlijk gezegd. Als je na gaat dat de 7 inch versie 250 euro is dan vind ik 400 voor 10 inch toch best wel een behoorlijk stap.
Je moet het in vergelijking zien met de concurentie de Ipad Retina kost 474,- en de Asus Infinity kost zelfs 575,-

Dan is 399, voor de Nexus 10 een goeie prijs, het jammere is eerder dat je hem niet kunt kopen, importeren kost altijd meer lijkt me.
Ik heb die van mij uit Amerika laten komen via een webshop, incl verzending en alles erop en eraan was ik 400 euro kwijt voor 16GB.
Misschien handig voor geinteresseerde om te vermelden welke webshop dit was? Prijs klinkt goed namelijk.
http://www.hidevolution.com/google-nexus-10.html

Goede antwoorden op mn vragen op af, geen douane kosten want een andere prijs op het pak en snelle levering want hij was op voorraad.

[Reactie gewijzigd door ph4ge op 23 juli 2024 10:10]

Dat was dan een erg lage prijs op het pak, want douanekosten betaal je al vanaf een opgegeven waarde van een paar tientjes.
Douanekosten betaal je als iets een waarde heeft van 22 euro (30 USD) of meer.

Als zij een factuur bij doen van 29 USD, dan komt dit erg ongeloofwaardig over. Ze zijn niet achterlijk bij de Douane!

Hij zou er $299 van kunnen maken en dan betaal je ruim 71 euro extra.
http://www.invoercalculator.nl/
Ja hoor, bij mij stond er 25 dollar Picture Frame op, geen enkel probleem. Maar ze kunnen elke waarder erop zetten. 100 dollar voor een tablet is al niet bijzonder meer, dan ben jet een paar tientjes extra kwijt. Had ik geen last van in ieder geval.
De bottom line is dus: zorg dat je de volle mep kan betalen, want deze methode lukt "niet altijd"...
(Maar wel fijn dat het bij jou gelukt is).
En de douane is achterlijk? Ze halen (steeksproefgewijs) dingen door een x-ray machine.. wees maar blij dat het niet met die van jouw was anders krijg je een boete bovenop de invoerkosten.
Boete krijg je sowieso niet, ik kan er in principe niks aan doen, het is de afzender zn schuld. In het ergste geval doet de Douane een schatting, dan komt er inderdaad nog wat bij.
Ik vraag me echt af waar ik zeg (of suggereer) dat de douane achterlijk is...
Anoniem: 500895 @oja8 februari 2013 02:14
voor de mensen die deze tablet echt graag willen https://docs.google.com/s...2THZCVVlnaGZOVHc6MQ#gid=0 }>
Dit doen ze NOOIT in Amerika aangezien je er in Amerika gewoon voor gearresteerd wordt en in de gevangenis word gegooid .

Niks meer en niks minder.

Van de meer dan 30x keer dat ik iets in Amerika heb laten overkomen is er nooit iets ongecheckt door de douane gekomen en is de afzender nog nooit zo vriendelijk geweest een lagere waarde te vermelden op het postpakket.

Daar beginnen ze niet aan daar.

Alles wat je in Amerika besteld betaal je altijd belasting over, douanerechten , inklaringskosten.

[Reactie gewijzigd door Martin11 op 23 juli 2024 10:10]

wat ik weer kan ontkrachten:
tot nu toe 15x een icehockey jersey besteld via NHL.com en tot vorig jaar rekende je alleen de jersey en shipping af.
Prijs van zo'n jersey zonder shipping is gemiddeld 150 dollar.
Van die 15 zijn er 2 door de douane opgepikt, die andere 13 kreeg ik gewoon bezorgd zonder bijkomende kosten.
Die 2 die eruit gepikt zijn werden bezorgd met de mededeling dat ik (aan de voordeur) invoerkosten moest betalen.

Helaas is het sinds een jaar zo dat je bij afrekenen nu 35 dollar aan invoerrechten moet betalen, maar heb alweer een ander adres gevonden waar dit niet hoeft :)
Anoniem: 154887 @Chaoss7 februari 2013 08:23
Tja, maar volgens de review is de iPad wel overal sneller, heeft een beduidend beter scherm, betere accu en een betere behuizing. Tel daar het voordeel van de apps op en het feit dat de iPad een goede naam gezet heeft in de markt en Apple hoeft echt niet bang te zijn.
beter scherm zowel de resolutie als de dpi is groter hoe kan de ipad 4 dan een beter scherm hebben?
Nouja, de kijkhoek lijkt me ook vrij belangrijk. En dat lijkt nou juist iets te zijn wat bij de Nexus niet echt best voor elkaar is. Zelfde geldt natuurlijk voor de kleuren.

[Reactie gewijzigd door MikeyMan op 23 juli 2024 10:10]

Anoniem: 175233 @MikeyMan7 februari 2013 18:04
Bij de iPad retina is de kijkhoek ook niet bepaald denderend wanneer je 'm diagonaal bekijkt... maar dat wordt door Tweakers uiteraard niet verteld, terwijl het bij de Nexus plotseling breed uitgemeten wordt.

Maarja, die roze bril van Arnoud zijn wel zo langzamerhand wel gewend...
Kijkhoek, correctheid van de kleuren etc...
Dat zie je toch.. Kleur veel beter. Contrast beter. Kijkhoek beter. Je kan wel schermen met een marginaal hogere dpi, maar als je nu al geen pixels ziet op de ipad, wat heeft het dan voor waarde?
beter scherm zowel de resolutie als de dpi is groter hoe kan de ipad 4 dan een beter scherm hebben?
DPI van de iPad 4 is al zo hoog dat nog meer pixels zo goed als 0,0 effect meer hebben, behalve als je (zoals in de review) foto's van het scherm gaat maken op 4 cm afstand. In feite zijn die extra pixels boven een bepaalde DPI eerder een nadeel dan een voordeel, want het kost wel gewoon extra rekenkracht (en dus performance en battery life, zoals de review scores ook aantonen) om die pixels aan te sturen.

Alle andere eigenschappen van het scherm zijn beduidend minder, ik vind het dan ook vrij opmerkelijk dat er 4 sterren voor het scherm worden uitgedeeld. Het scherm van de Nexus 10 is niet alleen slechter dan dat van de iPad namelijk, maar ook minder dan van een aantal andere Android tablets.

Los daarvan vind ik de bewoording van de benchmark scores bij de review wel vermakelijk. Op pagina 1 krijgen we een introductie vol met superlatieven over de performance van Exynos 5, maar als uit de benchmark scores blijkt dat de GPU bijna de helft toe moet geven op de A6X, de prestaties van het flash geheugen 25% lager zijn, en de browser scores bijna 30% lager, dan staat er bij 'de tablet presteert erg goed, niet zo snel als de iPad 4 maar de verschillen zijn niet wereldschokkend' :?

Mijn samenvatting van de review zou zijn: een redelijke Android tablet met een prijs die vergeleken bij de concurrentie aan de hoge kant is, niks meer niks minder. De uiteindelijke conclusie en score doen andere goedkopere Android tablets tekort als je het mij vraagt.

Edit @Abom:
En daar is de eerste fanboy opmerking alweer, gefeliciteerd. 8)7

Waarom moet ik het apparaat in mijn handen gehad hebben om de review samen te vatten? Ik kan toch gewoon lezen wat de review over het apparaat te zeggen heeft, en het dan opmerkelijk vinden dat de conclusie van de review niet overeen lijkt te komen met de tekst van diezelfde review. Het apparaat wordt vergeleken met andere apparaten, zowel Android als iPad, en komt daar lang niet zo gunstig uit als de conclusie doet vermoeden, al helemaal niet gezien de relatief hoge prijs. Meer zeg ik niet.

Blijft fascinerend om te zien dat elke vorm van begrijpend lezen als sneeuw voor de zon verdwijnt in elk topic waarin zowel de woordjes 'Android' en 'Apple' en/of 'iPad' voorkomen. Het is altijd wachten op de eerste fantasieloze die met het woord fanboy op de proppen komt. En waarom? Voel je je persoonlijk aangevallen omdat iemand op internet iets over een review van een Android tablet zegt of wat is het nu precies?

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 23 juli 2024 10:10]

Alle andere eigenschappen van het scherm zijn beduidend minder, ik vind het dan ook vrij opmerkelijk dat er 4 sterren voor het scherm worden uitgedeeld. Het scherm van de Nexus 10 is niet alleen slechter dan dat van de iPad namelijk, maar ook minder dan van een aantal andere Android tablets.
Want? Als je de review van bijvoorbeeld de iPad of de Iconia A700 erbij pakt, zie je dat die 5 sterren voor het scherm hebben gekregen. Dan lijkt mij dat de vier sterren voor dit scherm juist een goede waardering is, waaruit blijkt dat hij slechter is dan dat van de iPad en andere Android tablets.
Op pagina 1 krijgen we een introductie vol met superlatieven over de performance van Exynos 5, maar als uit de benchmark scores blijkt dat de GPU bijna de helft toe moet geven op de A6X, de prestaties van het flash geheugen 25% lager zijn, en de browser scores bijna 30% lager, dan staat er bij 'de tablet presteert erg goed, niet zo snel als de iPad 4 maar de verschillen zijn niet wereldschokkend' :?
Nu maak je je zelf ook schuldig aan slecht lezen en verkeerde conclusies trekken. Er is namelijk helemaal geen vergelijkend onderzoek gedaan van het flashgeheugen (t.o.v. de iPad4), alleen van het overzetten van bestanden. Dat de Nexus 10 hier onderdoet voor de iPad komt waarschijnlijk door de slechte MTP-implementatie, niet door de snelheid van het flashgeheugen (zoek maar eens reviews op van toestellen die een update van 2.x naar 4.x hebben gekregen, daar is altijd de kopieersnelheid achteruit gegaan). Daarnaast geeft de Nexus in Peacekeeper inderdaad 22% toe op de iPad, maar hij doet het wel 40% beter in de Kraken benchmark.
Mijn samenvatting van de review zou zijn: een redelijke Android tablet met een prijs die vergeleken bij de concurrentie aan de hoge kant is, niks meer niks minder. De uiteindelijke conclusie en score doen andere goedkopere Android tablets tekort als je het mij vraagt.
De Nexus is juist wel een van de goedkopere tablets. De adviesprijs is in Europa 399 euro, dat is goedkoper dan alle alternatieven met een vergelijkbare schermresolutie en ongeveer gelijk aan de prijs van de A700. Goedkopere Android-tablets hebben stuk voor stuk een veel slechter scherm en tragere chipset.

[Reactie gewijzigd door hostname op 23 juli 2024 10:10]

4 sterren voor een scherm met een relatief laag contrast, ook recht van voren een slechte zwartwaarde heeft en het hele feest diargornaal nog wat slechter wordt vind ik toch echt een veel te hoge score. De kleurfouten heb ik daarin niet eens meegenomen, vraag me af of dat in de review ook het geval is.

Persoonlijk vind ik het scherm 1 van de meest belangrijke dingen voor een tablet en ik zit eigenlijk te wachten op een Android tablet met een echt goed scherm. Tot op heden heb ik ze nog niet gezien, bij de meeste is wel wat mis. De iPad heeft wel een goed scherm, eigenlijk best jammer dat zelfs nu de iPad 3 al een tijdje op de markt is er nog geen concurrent is die het even goed kan.

En nee, ik heb zelf geen (interesse in een) iPad :-)
Kijkhoeken? Kleurechtheid?
Mooie edit...

[Reactie gewijzigd door The Realone op 23 juli 2024 10:10]

Maar als je nagaat dat de 10'' versie allemaal grotere onderdelen heeft (moederbord, accu enzo.) en er een nieuwe generatie scherm in zit en een nieuwe generatie processoren is 'ie wel weer een stuk goedkoper.
Ik vind 400 best goedkoop als je vergelijkt met concurrentie vooral zo een hoog resolutie scherm! (Hier in China kost ie 350 euro)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.