Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Asus Zenbook Prime: oogstrelende ultrabook

19-07-2012 • 08:00

123

Singlepage-opmaak

Hardware: Ivy Bridge en rappe ssd

De tweedegeneratie-ultrabooks zijn opgetrokken rondom Intels Ivy Bridge-platform. De opvolger van Sandy Bridge is een zogenaamde 'tick' in het tick-tock-ontwikkelmodel van Intel. De 'tock' staat daarbij voor nieuwe architecturen, waarvan de meest recente Sandy Bridge is, terwijl de 'tick' voor schaalverkleining staat, in dit geval de op 22nm geproduceerde Ivy Bridge-chips.

Ivy Bridge-processors maken gebruik van tri-gate-transistors die volgens Intel minder spanning vereisen dan de Sandy Bridge-chips. Intel heeft er niet voor gekozen om de tdp's van zijn chips te verlagen; de nieuwe procestechnologie wordt gebruikt om bij hetzelfde opgenomen vermogen meer prestaties te leveren.

Ons testexemplaar bevatte een van de snelste mobiele processors uit Intels ulv-serie: de i7-3517U. Dit is een dualcore-chip met een standaardkloksnelheid van 1,9GHz. Via Intels Turbo-modus kan de snelheid van een enkele core bij zware belasting dynamisch worden verhoogd tot 3GHz.

Een belangrijk verbeterpunt bij Ivy Bridge is de geïntegreerde videochip: de Intel HD Graphics 4000 presteert een stuk beter dan de HD 3000 van de Sandy Bridge-cpu's. Naast de weergave van 3d-graphics zijn ook de videodecoder en -transcoder verbeterd en is er ondersteuning voor DirectX 11 ingebouwd. De HD Graphics 4000 van een zuinige chip als de Core i7-3517U heeft, inclusief Turbo, een maximale kloksnelheid van 1,15GHz.

Asus UX31A Asus UX31A Asus UX31A Asus UX31A

Bij de UX31 gebruikte Asus niet voor elk model dezelfde ssd. Het bedrijf kocht de schijven zowel bij Adata als Sandisk, waarbij de XM11 van Adata duidelijk de snellere is. Navraag bij Asus leert ons dat het bedrijf nog steeds met verschillende ssd-fabrikanten werkt. Het is dus ook mogelijk dat een nieuw aangeschafte Zenbook Prime een U100-sdd van Sandisk bevat. Hoewel deze nog steeds veel sneller is dan een mechanische harde schijf, is hij onder zware belasting de mindere van de Adata.

We snappen dat het moeilijk voor Asus is om genoeg schijven bij één leverancier los te krijgen, maar het zou wel zo netjes zijn om duidelijk aan klanten te vertellen over welke ssd hun Zenbook beschikt. Dat gebeurt echter niet. Ons exemplaar van de UX31A bevatte in ieder geval een XM11-ssd van Adata met een opslagcapaciteit van 256GB.

Het Storage-onderdeel van PCMark 7 maakt gebruik van traces waarbij bepaalde gebruiksscenarios 'afgespeeld' kunnen worden. Dit zou een betere indruk van de prestaties moeten geven dan synthetische benchmarks. In deze benchmark stoot de UX31A zijn voorganger van de eerste plek en daarmee is hij de nieuwe koploper.

Ook in de synthetische benchmark CrystalDiskMark laat de XM11 echter zijn spierballen zien. Of het nou om sequentiële transfers of om kleine bestandjes gaat, de Adata laat alle andere laptops zijn hielen zien.