Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Samsungs Series 9-ultraportable

18-06-2012 • 08:00

78

Multipage-opmaak

Inleiding: de nieuwe Series 9

Je moet zo onderhand jaren onder een steen geleefd hebben om de term ultrabook niet te kennen. Alle grote notebookfabrikanten hebben inmiddels ultrabooks uitgebracht en er komen er nog veel meer aan. Een aantal fabrikanten had echter al ultrabook-achtige laptops in het assortiment voordat Intel met de term op de proppen kwam. Samsung is een van die fabrikanten.

De NP900X3A van de Series 9 beoordeelden we vorig jaar al als een geduchte tegenstander van de MacBook Air, vooral omdat de ultraportable eerder dan Apple overstapte op Sandy Bridge-processors. Bovendien had dit apparaat een mat scherm, usb 3.0-aansluitingen en een backlit toetsenbord. Inmiddels is de MacBook Air ook alweer twee keer van een update voorzien, en met de meest recente is ook usb 3.0 toegevoegd.

Samsung moest dus weer een nieuw vlaggenschip produceren en dat is de NP900X3C-A01NL geworden. Het Zuid-Koreaanse bedrijf heeft het uiterlijk stevig onder handen genomen en de hardware heeft ook een behoorlijke upgrade gekregen. De belangrijkste vernieuwing van de New Series 9 is echter het scherm. Wij bekeken of de nieuwe Samsung daarmee een kans maakt op de vechtmarkt voor ultraportables.

Dun en elegant

De NP900X3C is de tweede ultraportable in de high-end Series 9 van Samsung. Volgens de richtlijnen van Intel is de laptop te duur om ultrabook te heten, maar Samsung weigert toch al om deze aanduiding te gebruiken: de fabrikant vindt zijn nieuwste beter dan een ultrabook.

Toen we vorig jaar de eerste Series 9-ultraportable onder ogen kregen, vonden we het verfrissend dat er een Windows-alternatief voor de MacBook Air was, die de laptop van Apple zelfs op een aantal punten voorbijstreefde. Tegelijkertijd voelde het wel als een eerste generatie-product aan. Zo was de behuizing hier en daar was wat slordig afgewerkt en het touchpad werkte niet zo soepel als gehoopt.

De New Series 9 oogt veel volwassener en beter uitgewerkt. Zo hebben de scherpe randen plaatsgemaakt voor vlakke zijkanten; de glanzende schermrand is vervangen door een dunnere, matte variant en het toetsenbord ligt minder diep in de behuizing.

Samsung Series 9 NP900X3C

Belangrijker is dat Samsung het gewicht en de afmetingen heeft weten terug te brengen. De vorige versie was 1,60 tot 1,65 centimeter dik, bij de nieuwe meten we ongeveer 1,3 centimeter. Een MacBook Air is op het dikste punt 1,7cm en op het dunste punt 0,3 centimeter dik. Anders dan de Air loopt de New Series 9 niet spits toe, maar dankzij de uiterst dunne randen lijkt de notebook platter dan hij in werkelijkheid is. Alleen aan de achterkant zijn de randen wat dikker om ruimte te bieden aan de i/o-poorten. Verder weegt de New Series 9 slechts 1,17 kilo. Dat is voelbaar minder dan de 1,30 kilo van de vorige Series 9 en de 1,35 kilo van de MacBook Air 13".

Samsung NP900X3C en Apple MacBook Air 13 2011

Door de dunne bezels heeft Samsung ook de afmetingen beperkt weten te houden: de laptop is met een langte van 313mm en breedte van 218mm kleiner dan je van een laptop met een 13,3"-scherm zou verwachten. Als we de beide concurrenten op elkaar leggen, steekt de MacBook Air met zijn 325mm en 227mm aan alle kanten uit.

Samsung NP900X3C en Apple MacBook Air 13 2011

Het ontwerp van de nieuwe Series 9 is wat ons betreft meer dan geslaagd. De laptop ziet er stijlvol uit en onderscheidt zich duidelijk van het gros van de ultrabooks. Samsung heeft voor een vrijwel geheel zwart ontwerp gekozen; alleen de randen zijn zilverkleurig. Links boven het keyboard staat de tekst 'New Series 9', wat net iets te druk oogt. De Windows- en Core i5-stickers zijn in stemmig zwart uitgevoerd, maar die haalt de gebruiker er vermoedelijk toch wel af.

De behuizing is grotendeels van aluminium en de oppervlakken zijn mat gezandstraald; vingerafdrukken zijn dan ook niet snel zichtbaar. Het is geen unibody, maar de behuizing voelt zeer solide aan en kan overal veilig vastgepakt worden. De bezels sluiten goed aan op de display en de scharnieren houden het scherm stevig op hun plek. We troffen geen loszittende delen, kieren of andere oneffenheden aan, kortom: de afwerking is dik in orde.

Samsung Series 9 NP900X3C

Toetsenbord en touchpad

Het toetsenbord is van het eiland- of chiclet-type. Het is een fijn keyboard, maar we vinden de travel wat aan de korte kant en de aanslag iets te licht. De layout is verder weinig verrassend; de functietoetsen kunnen gebruikt worden om de fansnelheid af te regelen, wifi en het touchpad in en uit te schakelen en de verlichting van het toetsenbord aan te passen. Het indrukken van de fn-key kan omzeild worden met de fn-lock-knop. Een numeriek eiland ontbreekt.

Samsung Series 9 NP900X3C

De keyboardverlichting kent drie standen en kan ook nog uit. De helderheid is handmatig in te stellen, maar er is ook een lichtsensor die zich met de instellingen bemoeit. Als de sensor vindt dat het licht genoeg is, kan de verlichting niet worden ingeschakeld. De verlichting is subtiel en niet heel helder. Dat heeft als voordeel dat de ledjes niet langs een toets in je ogen zullen schijnen, wat bij andere laptops nog wel eens hinderlijk kan zijn. Liefhebbers van de betere kerstbomen zullen het effect echter niet geweldig vinden. Overigens heeft Samsung voor een enigszins blauwe tint gekozen en niet voor helder wit.

Het touchpad is met 98x67mm lekker groot en komt uit de stal van Elan. Het oppervlak is van glas en voelt goed aan. Klikken, swipen en multitouch gestures werken soepel, zoals we dat tegenwoordig ook wel van Elan-touchpads gewend zijn. Het niveau van Apple is nog niet bereikt - daarvoor zou ook betere integratie met het OS nodig zijn - maar dat de touchpadfabrikanten progressie boeken is duidelijk.

Wie een ultraportable koopt wil niet ook nog eens een grote en zware voedingsadapter meesjouwen. Dat heeft Samsung ook begrepen en de de voeding van de New Series 9 is dan ook van een zeer bescheiden omvang. Opvallend is dat de licentiesticker van Windows op de adapter geplakt is, waarschijnlijk om het design van de laptop geen geweld aan te doen.

Samsung Series 9 NP900X3C

Ivy Bridge en SanDisk

Samsung heeft wijselijk gewacht met het uitbrengen van de NP900X3C tot de Ivy Bridge-cpu's van Intel beschikbaar kwamen. Ons testexemplaar was uitgerust met de op 1,7GHz geklokte Intel Core i5 3317U-dualcore, die HyperThreading ondersteunt en een turbosnelheid van 2,6GHz heeft. De chip bevat 3MB L3-cache en de tdp bedraagt 17W. Intel gebruikt 3d-transistors voor Ivy Bridge en de chips worden op 22nm in plaats van 32nm geproduceerd. Op de prestaties komen we later terug, maar de Core i5 3317U is in ieder geval de langzaamste ultrazuinige Ivy Bridge-processor.

Samsung Series 9 NP900X3C

Een belangrijk verbeterpunt bij Ivy Bridge is de geïntegreerde videochip. De Intel HD Graphics 4000 presteert een stuk beter dan de HD 3000 van de Sandy Bridge-cpu's. Naast de weergave van 3d-graphics is ook de videodecoder en -transcoder verbeterd en is er ondersteuning voor DirectX 11 ingebouwd. De HD Graphics 4000 van een zuinige chip als de Core i5 3317U heeft, inclusief turbo, een topsnelheid van 1050MHz; de igp's van niet-zuinige Ivy Bridge-chips kunnen tot 1350MHz gaan. De prestaties zijn dus minder dan die van non-ulv-chips.

Er is 4GB ddr3-1600-geheugen op het moederbord vastgesoldeerd en dit is dus niet te upgraden. Samsung biedt ook geen configuraties met 8GB of meer aan. Grafici en andere liefhebbers van grote bestanden halen hier helaas een duidelijke bottleneck mee in huis.

Samsung Series 9 NP900X3C

De ssd heeft een opslagcapaciteit van 128GB. Dit is voor een machine met een adviesprijs van 1399 euro erg weinig. We hadden bovendien verwacht dat dit een ssd uit Samsungs eigen stal zou zijn, zoals de snelle PM830 die in de Dell XPS 13 zit. Niets blijkt echter minder waar: Samsung heeft, waarschijnlijk uit kostenoverwegingen, voor de U100 van Sandisk gekozen te hebben.

De U100 is een sata-600-ssd met Sandisks eigen controller, en we komen deze schijf bijvoorbeeld ook tegen in een aantal Asus Zenbooks. De ssd is niet slecht, maar het is zeker niet de beste en vooral bij schrijfacties en scenario's met veel i/o schiet de U100 tekort. Het is jammer dat Samsung voor zijn topmodel niet voor de beste - of in elk geval een betere - ssd heeft gekozen. Gelukkig is de ssd wél te vervangen.

De dunne plaat aan de onderkant van de laptop is eenvoudig te verwijderen. Het moederbord is breder dan dat van de MacBook Air en het geheugen is aan het zicht onttrokken door een rooster onder de heatpipes. De layout is in elk geval netjes verzorgd en Samsung heeft de beschikbare ruimte zo te zien optimaal benut.

Samsung NP900X3C binnekant

Samsung heeft de meeste hardware aan de achterkant geplaatst. De voorkant wordt ingenomen door de accu, die een capaciteit van 40.000mWh heeft. De warmte van de Core i5, die in het midden zit, wordt met heatpipes naar twee aan weerszijden geplaatste radiale fans geleid en via twee exhausts naar buiten afgevoerd.

Samsung heeft zijn zaakjes met de koeling goed op orde. De notebook wordt niet warm en maakt ook niet veel geluid, ook niet bij flinke belasting.

Usb 3.0, gigabit-ethernet en micro hdmi

Er zijn niet veel poorten; aan de voor- en achterzijde zitten zelfs helemaal geen in- of uitgangen. Aan de linkerzijde zit een propriëtaire ingang voor gigabit-ethernet, waar een meegeleverd verloopstukje met een standaard RJ45-ethernetaansluiting in gestoken kan worden. Daarnaast zit een micro-hdmi-poort, waarvoor geen verloopje meegeleverd wordt. Verder vinden we aan deze zijde nog een usb 3.0-poort.

Aan de rechterkant vinden we de geïntegreerde microfoon en een mini-vga-aansluiting, zodat de laptop op oude D-sub-schermen of -beamers kan worden aangesloten. Ook hiervoor is een verloopje nodig dat niet meegeleverd wordt. Daarnaast zitten hier de audio-ingang en -uitgang en een usb 2.0-poort, in plaats waarvan we graag een tweede usb 3.0-exemplaar hadden gezien. Halverwege de rechterkant is een sd-geheugenkaartlezer verstopt.

Samsung Series 9 NP900X3C Samsung Series 9 NP900X3C Samsung Series 9 NP900X3C Samsung Series 9 NP900X3C

Voor wifi-ondersteuning zorgt de Centrino Advanced N6235, een 2x2-dualband-kaart die naast 2,4GHz- ook met 5GHz-frequenties overweg kan. De theoretische maximumsnelheid bedraagt 300Mbps. Dezelfde netwerkkaart zorgt ook voor ondersteuning van bluetooth 4.0 en Intels Wireless Display.

3W-speakersysteem

Geluidskwaliteit is niet het belangrijkste onderdeel van een ultraportable maar het is natuurlijk wel prettig als een mp3-tje goed wordt weergegeven. Helaas zijn de twee 1,5W-speakers weinig indrukwekkend. Audio had voor Samsung duidelijk geen prioriteit.

Software: weinig bloatware

Samsung heeft de hoeveelheid bloatware beperkt gehouden, zoals we dat graag zien. De softwarebundel omvat Microsoft Office Starter 2010, de Windows Live-software, Cyberlink YouCam en de Wildtangent Game Console. Daarnaast zijn de standaard Samsung-applicaties geïnstalleerd, zoals Easy File Share, Easy Migration, Easy Settings, Software Launcher en Easy Support Center.

Processor-, gpu- en ssd-prestaties

We zagen bij de test van de Ivy Bridge-quadcores al dat mainstream-Ivy Bridge-chips net zo goed presteren als de high-end Sandy Bridge-modellen. We kijken of hetzelfde geldt voor de zuinige dualcore, en uiteraard werpen we ook een blik op de prestaties van de igp en de ssd.

Bij de singlethreaded test van Cinebench scoort de Core i5-3317U beter dan zijn voorganger, de Core i5-2467M. De cpu kan makkelijk meekomen met de krachtiger ulv-Core i's van de vorige generatie.

De multicoreprestaties van Ivy Bridge zijn er in verhouding nog wat meer op vooruitgegaan. De cpu presteert op het niveau van niet-zuinige Sandy Bridge-dualcores en de snelste ulv-Core i7.

De OpenGL-prestaties hebben een sprongetje gemaakt, maar de low-end GT520M van Nvidia doet het hier nog steeds een stukje beter.

De 3d-prestaties zijn er echter veel meer op vooruitgegaan, als we 3D Mark Vantage moeten geloven.

De 3D Mark 11-score bevestigt dit. De Intel HD 4000 van de zuinige Core i5 levert hier prestaties die tussen die van de GT520MX en de GT520M liggen.

PCMark 7 - Storage
SysteemnaamPunten, hoger is beter
Asus UX31
*********
5180
Dell XPS 13 L321X
********
5135
Sony Vaio VPC Z21L9E/B
********
4641
Acer Aspire 3951
*******
4511
HP Folio 13-2000
*******
4330
Air 13 2011 - Win 7
*******
4257
Samsung NP900X3C
******
3767
Toshiba Satellite Z830
******
3443
Samsung Chronos 15
****
2238
Dell XPS 14z
***
1783
Dell Vostro V131
***
1774
Samsung NP530U3B-A01NL
***
1574
Lenovo Thinkpad X1
***
1565

De weinig indrukwekkende U100-ssd van Sandisk krijgt een bescheiden aantal punten van de Storage-benchmark van PCMark 7, die een aantal lees- en schrijf-scenario's doorloopt. De Samsung PM830 uit de Dell XPS 13 scoort hier met 5135 punten een stuk beter.

CrystalDiskMark - Seq Read
SysteemnaamDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Asus UX31
*********
466,80
Dell XPS 13 L321X
********
433,70
Samsung NP900X3C
********
429,70
Sony Vaio VPC Z21L9E/B
******
345,20
Acer Aspire 3951
*****
283,90
HP Folio 13-2000
****
220,50
Air 13 2011 - Win 7
***
189,20
Toshiba Satellite Z830
***
171,50
Lenovo Thinkpad X1
**
83,45
Asus U31S
*
77,88
Samsung NP530U3B-A01NL
*
73,11
CrystalDiskMark - Seq Write
SysteemnaamDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Dell XPS 13 L321X
*********
263,80
Sony Vaio VPC Z21L9E/B
********
240,90
Samsung NP900X3C
*******
209,40
HP Folio 13-2000
******
192,40
Air 13 2011 - Win 7
****
139,20
Asus UX31
****
135,80
Acer Aspire 3951
****
132,80
Lenovo Thinkpad X1
***
83,77
Samsung NP530U3B-A01NL
**
71,75
Asus U31S
**
70,74

De sequentiële leessnelheid is heel redelijk, maar sequentieel schrijven gaat - zeker voor een sata-600-ssd - al een stuk minder vlot.

CrystalDiskMark - 4K Read
SysteemnaamDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Asus UX31
*********
26,69
Dell XPS 13 L321X
******
19,46
Samsung NP900X3C
*****
16,30
HP Folio 13-2000
*****
14,32
Sony Vaio VPC Z21L9E/B
****
13,12
Air 13 2011 - Win 7
****
11,72
Acer Aspire 3951
***
10,84
Toshiba Satellite Z830
***
8,71
CrystalDiskMark - 4K Write
SysteemnaamDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Dell XPS 13 L321X
*********
39,87
HP Folio 13-2000
********
38,18
Air 13 2011 - Win 7
********
36,71
Sony Vaio VPC Z21L9E/B
*******
31,16
Toshiba Satellite Z830
****
19,01
Asus UX31
***
14,40
Samsung NP900X3C
**
9,60
Lenovo Thinkpad X1
*
0,82
Asus U31S
*
0,26

De 4K-lees-test van CrystalDiskMark doorloopt de U100 ook nog redelijk, maar de 4K-schrijftest is reden tot flinke zorg. De prestaties zakken hier compleet in en het verschil met de Dell XPS 13 met zijn PM830-ssd is enorm.

Praktijktests

De praktijtests geven een betere indruk van de prestatieverschillen tussen de verschillende laptops.

Bij het exporteren van een set afbeeldingen in Lightroom zet de Samsung een nette score van 131 seconden neer. Hiermee presteert de laptop op vergelijkbaar niveau als systemen met niet-zuinige processors als de Lenovo Thinkpad X1 en Dell Vostro V131.

Bij het doorlopen van een reeks bewerkingen in Photoshop - de Retouch Artists-test - zijn de niet-zuinige Intel-Core i5's wel sneller, maar de Core i5-3317U doet het beter dan de ulv-Core i7 van de vorige generatie.

Premiere Pro CS5
SysteemnaamTijd in seconden, lager is beter
Lenovo Thinkpad X1
*****
404
Sony Vaio VPC Z21L9E/B
*****
411
Samsung NP900X3C
*****
449
Air 13 2011 - Win 7
******
457
Asus U31S
*******
548
HP Folio 13-2000
*******
566
Dell XPS 13 L321X
*******
571
Air 13 2011
*******
594
Samsung NP530U3B-A01NL
*********
705

Ultrabooks zijn niet Samsungs specialiteit, maar het exporteren van een videoproject in Premiere Pro CS5 gaat de fabrikant niet slecht af. De laptop moet de Vaio Z en de Thinkpad X1 met hun non-ulv-chips echter wel voor laten gaan.

Handbrake
SysteemnaamTijd in seconden, lager is beter
Dell XPS 14z
*****
118
Lenovo Thinkpad X1
*****
126
Sony Vaio VPC Z21L9E/B
*****
138
Samsung NP900X3C
******
145
Samsung 300E5A-S03
******
146
Asus UX31
******
157
Air 13 2011 - Win 7
*******
164
Asus U31S
*******
175
HP Folio 13-2000
*******
176
Toshiba Satellite Z830
*******
183
Dell XPS 13 L321X
*******
185
Samsung NP530U3B-A01NL
*********
214

Bij het hercoderen van een hd-videobestand naar een formaat voor de iPad zien we een vergelijkbaar beeld: de Ivy Bridge-dualcore doet dit sneller dan de zuinige Sandy Bridge-voorgangers, maar de niet-zuinige Sandy Bridge-chips zijn nog net iets sneller.

Quickpar
SysteemnaamTijd in seconden, lager is beter
Dell XPS 14z
*****
186
Samsung 300E5A-S03
******
204
Lenovo Thinkpad X1
******
206
Sony Vaio VPC Z21L9E/B
******
219
Dell Vostro V131
******
219
Asus UX31
******
223
Samsung NP900X3C
******
227
Air 13 2011 - Win 7
*******
228
Dell XPS 13 L321X
********
273
HP Folio 13-2000
********
280
Toshiba Satellite Z830
********
280
Samsung NP530U3B-A01NL
********
282
Asus U31S
*********
297

Het repareren van .par-bestanden met Quickpar gebeurt via een enkele thread. Het is duidelijk dat de prestatieverbetering van Ivy Bridge bij singlethreaded werk minder groot is.

Boottijd
SysteemnaamTijd in seconden, lager is beter
Samsung NP900X3C
*****
12,50
Acer Aspire 3951
******
17,00
Asus UX31
******
17,08
Air 13 2011
*******
18,00
Dell XPS 13 L321X
*******
18,00
HP Folio 13-2000
*******
20,60
Sony Vaio VPC Z21L9E/B
********
21,00
Samsung NP530U3B-A01NL
********
22,00
Toshiba Satellite Z830
*********
23,40

Ultrabooks moeten snel opstarten en hetzelfde geldt uiteraard voor nog duurdere ultraportables. Dat vond Samsung kennelijk ook, want de NP900X3C zet hier een mooie tijd neer. Samsung zelf claimt een opstarttijd van 9,8 seconden en dat zou wel eens kunnen kloppen, afhankelijk van het moment waarop de stopwatch wordt stilgezet. Wij doen dat nadat Windows 7 én ok Internet Explorer volledig zijn opgestart. Een van de redenen voor een dergelijk snelle opstarttijd is dat de laptop over een goed uefi-bios beschikt: Phoenix' SecureCore Tiano.

De Intel HD 4000 bij games

Gamen is geen bezigheid waarvoor je een ultraportable koopt, maar gezien de snelheidswinst die voor Intels Ivy Bridge wordt geclaimd, hebben we de prestaties van de ulv-Core i5 toch even onder de loep genomen.

Far Cry 2 - 1366x768 - High - 0xAA
SysteemnaamGpuMinimum / Gemiddelde framerate in fps, hoger is beter
Asus N53 GT 540M
*******
+
**
34,9 / 44,8
HP Pavilion DV6 HD 6750M
*****
+
**
26,4 / 37,6
Dell XPS 15z GT 525M
****
+
**
24,1 / 32,0
Samsung NP900X3C HD 4000
***
+
*
14,1 / 19,4
Asus U31S GT 520M
**
+
*
13,5 / 17,6
Far Cry 2 - 1600x900 - High - 0xAA
SysteemnaamGpuMinimum / Gemiddelde framerate in fps, hoger is beter
XNB Titan SA17 HD 6990M
*******
+
**
61,7 / 76,2
HP Envy 17 HD 6850M
***
+
*
29,9 / 38,7
Alienware M14x GT 555M
***
+
*
30,3 / 38,0
Samsung NP900X3C HD 4000
*
+
*
12,9 / 18,4

Het al wat oudere Far Cry 2 is op de hoogste settings nog een brug te ver, maar de cpu doet niet onder voor de GT520M. Als we de instellingen wat terugschroeven, is het spel speelbaar te krijgen.

Stalker: CoP - 1366x768 - Medium - 0xAA
SysteemnaamGpuMinimum / Gemiddelde framerate in fps, hoger is beter
HP Envy 17 3000 HD 7690M
******
+
**
23,0 / 31,0
Alienware M14x GT 555M
******
+
**
22,0 / 30,0
Asus N53 GT 540M
***
+
**
10,5 / 17,5
Samsung NP900X3C HD 4000
***
+
*
12,3 / 16,0
Asus U31S GT 520M
**
+
*
7,0 / 12,0
Stalker: CoP - 1600x900 - Medium - 0xAA
SysteemnaamGpuMinimum / Gemiddelde framerate in fps, hoger is beter
XNB Titan SA17 HD 6990M
******
+
***
42,0 / 59,0
HP Envy 17 HD 6850M
****
+
*
25,0 / 33,0
Alienware M14x GT 555M
**
+
*
17,0 / 23,0
Samsung NP900X3C HD 4000
**
+
*
11,0 / 14,0

Bij Stalker loopt de voorsprong op de GT520M zelfs nog op. Het loopt allemaal niet erg soepel, maar we hebben het hier wel over een Intel-igp van een 17W-processor - een paar jaar geleden was je uitgelachen als je daarmee had willen gamen. De conclusie mag in elk geval luiden dat de Samsung New Series 9 met enige moeite is opgewassen tegen niet al te zware games.

Een blik op het pls-scherm

De belangrijkste feature van de New Series 9 is, zoals Samsung ook benadrukt, het scherm. We gaan hier dus wat dieper op in dan gebruikelijk. Het gaat om een mat scherm met een resolutie van 1600x900 pixels - dat is vrij hoog voor een 13,3"-laptop, maar niet uitzonderlijk. Ook de huidige Asus Zenbooks hebben bijvoorbeeld zoveel pixels en de MacBook Air 13" heeft er met 1440x900 niet veel minder. Er zijn zelfs al 1920x1080-schermen voor 13,3"-laptops - Sony levert deze bijvoorbeeld als optie voor de Vaio S - maar die komen nog wel erg weinig voor.

Samsung Series 9 NP900X3C Samsung Series 9 NP900X3C

Volgens Samsung is het scherm van het pls-type. Pls staat voor Plane to Line Switching en is Samsungs alternatief voor het door Hitachi ontwikkelde ips, dat voor in-plane switching staat. De meeste laptops hebben tn-schermen, maar pls- en ips-schermen hebben betere kijkhoeken, betere responstijden en een betere kleurweergave.

Samsung NP900X3C Pixel Apple MacBook Air 13" 2012 Pixel
Pixelstructuur van het pls-scherm van de Samsung (links) en het tn-paneel van de MacBook Air 13" (rechts)

We hebben de pixels van de Samsung gefotografeerd maar een scherpe foto bleek niet te maken: het anti-reflectieve filter zorgt voor te veel spreiding van het licht. De vorm van de subpixels is dus niet goed te onderscheiden.

Helder en zwart

Schermhelderheid
SysteemnaamHelderheid in cd/m², hoger is beter
Asus UX31
*********
450
Samsung NP900X3C
*********
450
Air 13 2011
*******
382
Air 11 2010
*******
380
Sony Vaio VPC Z21L9E/B
*******
377
Air 11 2011
*******
360
Lenovo Thinkpad X1
******
341
Samsung NP530U3B-A01NL
******
315
Toshiba Satellite Z830
******
310
Samsung 300E5A-S03
*****
256
Dell Vostro V131
****
189
HP Folio 13-2000
***
178

De New Series 9 past de schermhelderheid automatisch aan met behulp van een lichtsensor, maar volgens Samsung is de maximale helderheid 400 nits. Wij meten in het midden van het scherm zelfs 450 nits, en daarmee is het scherm iets helderder dan dat van de MacBook Air en even helder als het exemplaar uit de Asus UX31. Dit maakt werken met veel invallend (zon)licht een stuk aangenamer.

Zwartwaarden
SysteemnaamHelderheid in cd/m², lager is beter
Samsung NP900X3C
****
0,22
Samsung Chronos 17
******
0,29
Air 13 2011
******
0,29
Asus UX31
*********
0,43

Ips-schermen staan niet bekend om hun goede zwartweergave. Als we de zwartwaarde van het pls-scherm van de New Series 9 afzetten tegen die van de Air en de Asus, komen we toch tot een voor laptops goede, lage waarde, waarmee pls dus in elk geval niet voor ips onderdoet. Het zwart dat de Samsung weergeeft is een stuk dieper dan bijvoorbeeld bij de Asus, die een veel grijziger beeld produceert.

Kijkhoeken

We nemen foto's van het scherm in het donker en draaien de laptop met 15 en 30 graden.

Samsung NP900X3C Schermfoto front Samsung NP900X3C Schermfoto schuin 15 graden Samsung NP900X3C Schermfoto schuin 30 graden

De kijkhoeken van de Samsung zijn zeer goed. Er is nagenoeg geen kleurverschil als we het paneel onder een hoek bekijken, ook niet als we de kijkhoek vergroten naar meer dan 30 graden.

Samsung NP900X3C Schermfoto front Samsung NP900X3C Schermfoto voren 15 graden Samsung NP900X3C Schermfoto achteren 15 graden

Ook als we het scherm 15 graden naar voren en naar achteren kantelen, zien we niet de donkere, respectievelijk lichte waas die we bij tn-panelen waarnemen. We kunnen zonder meer stellen dat de Samsung hier excelleert.

Kleurbereik

We meten het kleurbereik van het pls-scherm en zetten deze af tegen dat van de MacBook Air 13".

Samsung NP900X3C Color MacBook Air 13 2011 Color
Kleurbereik van het pls-scherm van de Samsung (links) en het tn-paneel van de MacBook Air 13" (rechts)

De DeltaH-, C- en L-waardes tonen aan dat bij het scherm van de Samsung vooral blauw boven de norm uitkomt bij respectievelijk de kleurtint, -verzadiging en -helderheid. Bij de MacBook Air is dat naast blauw ook rood. In de gamut-driehoek liggen rood, geel en groen bij de Samsung mooi op de ideale lijn, maar de driehoek helt iets over naar blauw. Bij de Macbook Air benaderen de gamut luminantie-waarden de idealen weer meer in de betreffende grafiek.

Samsung NP900X3C Grayscale Apple MacBook Air 13 2011 Grayscale
Rgb-balans van het pls-scherm van de Samsung (links) en het tn-paneel van de MacBook Air 13" (rechts)

Bij de rgb-balans volgt alleen groen bij beide schermen de ideale lijn. Rood en blauw zit er in beide gevallen meer dan 5 procent naast, alleen bij de Samsung overheerst rood, waardoor het wit iets te 'warm' is, terwijl dit bij de MacBook Air bij blauw het geval is, zodat het wit te 'koud' is. Bij de Samsung lopen de lijnen wel mooi egaal, wat een indicatie is van een gelijkmatige kleurtemperatuur. Bij de MacBook is dit minder het geval.

Voor een laptopscherm zijn de resultaten van de Samsung Series 9 erg goed. Het is duidelijk dat we hier met een paneel van hoge kwaliteit te maken hebben.

Accuduur: niet bij de top

De Series 9 heeft een accu van 40.000mWh. Dit is niet heel veel, maar voor een ultrabook niet ongebruikelijk. Er is nu eenmaal niet veel ruimte in de dunne behuizing. We draaiden eerst onze videotest, waarbij we het scherm op een helderheid van 180 nits zetten en onafgebroken een hd-video afspelen totdat de accu leegraakt.

Accutest - video - 180 cd/m²
SysteemnaamTijd in minuten, hoger is beter
HP Folio 13-2000
*********
369
Dell Vostro V131
********
334
Dell XPS 13 L321X
********
326
Samsung NP530U3B-A01NL
*******
324
Toshiba Satellite Z830
*******
312
Sony Vaio VPC Z21L9E/B
*******
312
Air 13 2011
*******
291
Samsung NP900X3C
******
271
Asus UX31
******
249
Samsung 300E5A-S03
******
240
Asus U31S
*****
207

De tijd van 271 minuten is niet slecht: deze ligt tussen die van de Asus- en Apple-concurrenten in, maar er zijn inmiddels genoeg ultrabooks en andere laptops op de markt die het langer volhouden, zoals de grafiek toont. We wisten al dat Ivy Bridge niet de besparingen brengt waar we op hoopten en de accuduur van de Samsung toont dat weer aan.

Accuduur - browsen - 180cd/m²
SysteemnaamTijd in minuten, hoger is beter
Dell XPS 13 L321X
*********
356
Sony Vaio VPC Z21L9E/B
********
320
Air 13 2011
********
319
Toshiba Satellite Z830
*******
303
Asus UX31
*******
290
HP Folio 13-2000
*******
277
Asus U31S
******
268
Samsung NP530U3B-A01NL
******
248
Dell Vostro V131
******
242
Samsung NP900X3C
******
240
Acer Aspire 3951
******
232

Ook bij het wireless browsen in Firefox, met op de achtergrond een mp3-muziekje, doet de Series 9 niet mee met de top. Vier uur is geen toptijd voor een ultraportable in deze prijsklasse.

Alternatieven

Een groot verschil met vorig jaar, toen de eerste Series 9 uitkwam, is dat er op papier inmiddels meer dan genoeg alternatieven beschikbaar zijn. De consument heeft nu immers de keuze uit een rijke schare aan ultrabooks van vrijwel alle fabrikanten. Als we de aanwezigheid van een Ivy Bridge-processor en een goed scherm als eisen stellen, valt het aantal laptops dat daadwerkelijk als alternatief in aanmerking komt echter nog wel tegen. Desondanks hebben we drie alternatieven kunnen vinden die als geduchte concurrenten te beschouwen zijn.

4.5 van 5 sterren
OnbekendLaptops Asus Zenbook UX31A-R4003V
Asus Zenbook UX31A-R4003V

De Asus UX31 heeft een upgrade gekregen waardoor deze een zeer aantrekkelijk alternatief voor de Series 9 is. Voor dezelfde prijs als de Samsung krijg je bij Asus nu een ips-scherm met resolutie van 1920x1080 en een snelle Ivy Bridge-Core i7 3517U met een kloksnelheid van 1,9GHz. De ssd biedt bovendien een opslagcapaciteit van 256GB, al gaat het waarschijnlijk eveneens om een u100 van SanDisk. De goedkope versie met Core i5-3317U en 128GB-ssd staat op moment van schrijven nog niet in de Pricewatch. Je moet als koper overigens goed kijken of je niet de roze versie geleverd krijgt.

4.5 van 5 sterren
OnbekendLaptops Apple MacBook Air (voorjaar 2012) 13.3"
Apple MacBook Air (voorjaar 2012) 13.3

De MacBook Air is, als we op de adviesprijs afgaan, voor ongeveer 150 euro minder op te pikken dan de Series 9. De laptop biedt een aantal voordelen ten opzichte van de Samsung, zoals twee usb 3.0-poorten, Thunderbolt, een iets snellere processor en een betere ssd. Wel heeft het scherm mindere kijkhoeken en is de Air wat zwaarder en groter.

5 van 5 sterren
OnbekendLaptops Sony Vaio VPCZ21L9E (Zwart)
Sony Vaio VPCZ21L9E (Zwart)

Deze Sony Vaio Z heeft een niet-zuinige Core i5 maar de accuduur heeft daar niet onder te lijden. Het 13,1"-scherm is goed en heeft eveneens een resolutie van 1600x900. Sony biedt optioneel een Media Dock met extra gpu-power, blu-ray en additionele aansluitingen. Op de website van Sony is de nieuwe versie van de Vaio Z met Ivy Bridge te bestellen voor een startprijs van 1484 euro. Ook is het scherm voor een meerprijs om te wisselen voor een 1080p-variant.

linkSony Vaio Z: ultra-concurrent met losse gpu

Specificaties en gallery

Merk en Type
Merk Samsung
Productserie Series 9
Type NP900X3C-A01NL
Technische Specificaties
Cpu-type Intel Core i5 3317U
Snelheid 1,7GHz
Maximale turbofrequentie 2,4GHz
Geheugengrootte 4GB
Geheugentype ddr3
Videointerface
Schermdiagonaal 13,3"
Videochip Intel HD Graphics
Video-uitgangen D-sub, hdmi, Wireless Display
Schermresolutie 1600x900
Backlight edge-lit led
Multitouch-touchscreen nee
Opslag
Opslagcapaciteit 128GB
Hardeschijftype solid state disk
Interfaces
Usb/firewire usb 2.0, usb 3.0
Wlan 802.11b, 802.11g, 802.11n
Ethernet 1Gbps
Bluetooth Bluetooth 4.0
Overige specificaties
Laptoptype notebook
Multitouch-touchpad ja
Extra's cardreader, webcam
Besturingssysteem Windows 7 Home Premium
Gewicht 1,16kg
Hoogte 12,9mm
Lengte 313mm
Breedte 218mm
Kleuren zwart
Fabrieksgarantie 2 jaar pickup & return
Taal
Indeling qwerty
Samsung Series 9 NP900X3CSamsung Series 9 NP900X3CSamsung Series 9 NP900X3CSamsung Series 9 NP900X3CSamsung Series 9 NP900X3CSamsung Series 9 NP900X3CSamsung Series 9 NP900X3CSamsung Series 9 NP900X3CSamsung Series 9 NP900X3CSamsung Series 9 NP900X3CSamsung Series 9 NP900X3CSamsung Series 9 NP900X3CSamsung Series 9 NP900X3CSamsung Series 9 NP900X3CSamsung Series 9 NP900X3CSamsung Series 9 NP900X3CSamsung Series 9 NP900X3CSamsung Series 9 NP900X3CSamsung Series 9 NP900X3CSamsung Series 9 NP900X3CSamsung Series 9 NP900X3CSamsung Series 9 NP900X3CSamsung Series 9 NP900X3CSamsung Series 9 NP900X3C

Conclusie

Bij het vellen van een eindoordeel over de NP900X3C is er een probleem dat we de laatste tijd vaker tegenkomen. De trend is dat de gebruikservaring steeds belangrijker wordt en dat het voor de gemiddelde consument dan ook steeds minder belangrijk zou worden welke hardwareonderdelen er aanwezig zijn.

De gebruikservaring van de nieuwe Series 9 is zeer goed. De laptop heeft een heel mooi uiterlijk, is stevig, puik afgewerkt en natuurlijk bewonderenswaardig dun en licht. Ook de adapter is lekker klein en portable. Het keyboard en het touchpad zijn dik in orde en de backlight van het toetsenbord en de sensor voor het automatisch aanpassen van die achtergrondverlichting maken het werken net even aangenamer. De snelle opstarttijd is ook een mooie eigenschap van deze laptop.

Samsung Series 9 NP900X3CHet scherm is de kers op de slagroom wat gebruikservaring betreft. Wie eenmaal gewend is aan een pls-scherm met zijn goede kijkhoeken en uitstekende kleurweergave zal moeite hebben terug te keren naar een tn-paneel. Dat het scherm geen 1080p-resolutie toont vinden we niet zo erg: 1600x900 is ook een mooie resolutie voor een 13,3"-scherm en we zien liever een pls-paneel met die resolutie dan een full hd-scherm met een tn-paneel.

Hier bij Tweakers.net kijken we echter verder dan alleen naar de gebruikservaring. De nieuwe Series 9 is het visitekaartje van Samsung op laptopgebied en we mogen dan ook op hardwaregebied de nodige eisen stellen. We waarderen het dat Samsung micro-hdmi, gigabit-ethernet en een goede wifi-netwerkkaart heeft toegevoegd en ook is het verstandig dat de fabrikant gewacht heeft op Ivy Bridge met de release. Dat de laptop usb 3.0 en een geheugenkaartlezer bevat, verwachten we niet anders.

Samsung Series 9 NP900X3CAan de andere kant: de Core i5-3317U is de langzaamste zuinige Ivy Bridge-processor. Ook is er geen configuratie met 8GB ddr3 beschikbaar, wat gebruikers van grafische software zouden waarderen, noch is dit zelf toe te voegen. Erger is dat de ssd een opslagcapaciteit van slechts 128GB biedt en het geen echt goede ssd is. Ook is de laptop geen uitblinker met zijn accuduur en is een enkele usb 3.0-poort wat karig te noemen.

Voor de gebruikservaring maken bovengenoemde kritiekpuntjes niet zoveel uit. Het is en blijft erg fijn om met het systeem te werken en voor het gros van de taken waar de notebook voor gebruikt zal worden, zijn de hardwareonderdelen snel genoeg. Als we moeten kiezen tussen de aanduiding 'Goed' en 'Zeer goed', valt het oordeel echter toch net richting 'Goed', al is het kantje boord.

Had Samsung een iets snellere processor of een betere ssd geboden, of was de prijs net iets scherper geweest, dan hadden we het vijf-sterren-logo kunnen verantwoorden. Nu krijgt de laptop die aanduiding zeker wat gebruikservaring betreft, maar we zijn hier op Tweakers.net en de hardwareonderdelen schieten volgens de maatstaven van deze site net iets te kort. Bovendien zijn er inmiddels geduchte concurrenten in de vorm van de nieuwe MacBook Air 13" en de Asus UX31A. We houden het daarom bij een dikke 'Goed', op het randje van 'Zeer goed'.

Pluspunten

+ Mooi design
+ Klein. dun en licht
+ Zeer goed scherm

Minpunten

- Prijzig in verhouding tot hardwareonderdelen
- Matige ssd

Reacties (78)

78
78
42
7
0
25
Wijzig sortering
Ik vind het een mooie laptop, ik mis alleen iets bij de conclusie.
Hoort de beperkte accuduur niet ook een minpunt te zijn?

De accuduur is voor mij juist een afknapper, dan zou ik eerder voor de Asus Zenbook UX31A-R4003V gaan, dan zit er ook meteen een twee keer zo grote SSD in, full-HD paneel en een i7.

Verder ben ik blij dat al die nieuwe ultrabooks niet volgeplakt zitten met stickers zoals ik vroeger gewend was van de typische Windows laptops. Hebben ze toch wat geleerd.
Ik vind dat er over het algemeen veel te veel naar nummertjes word gekeken als het op de hardware aankomt. Er zijn genoeg goedkopere configuraties denkbaar die een vergelijkbare gebruikerservaring opleveren.

Zo ben ik aan het wachten op de 1e lichting "ultra-books" met AMD hardware. Een configuratie met een vlotte Trininty Quadcore APU en RadeonHD 7xxx series zal voor minstens 90% van de gebruikers voldoen. Als deze dan ook nog een adviesprijs van rond de € 600,- meekrijgen en AMD het marketingtechnisch een beetje handig aanpakt zul je zien dat de Intel ultrabooks enkele honderden euro's voordeliger worden.

Bovendien heeft het als voordeel dat ultrabooks met elkaar gaan concurreren. Momenteel is er gewoon te weinig keus. Het enige dat je kunt krijgen is Intel. Nu is daar op zich niks mis mee (hoewel ik geen hoge pet op heb van Intel's GPU-reeks) maar resulteert wel in onredelijk hoge prijzen.

Ik bedoel; wil je echt zo veel geld uitgeven om gewicht te besparen ? Is het dan niet veel handiger om een normale laptop aan te schaffen (die goedkoper en krachtiger is-) en voor onderweg een leuke tablet ?
Mooie laptop, maar voor die prijs heb je een Sony Vaio Z, 1080p scherm en meerdere USB3.0 poorten. En dan komen er nog de nieuwe Macbooks met zelfs hogere resoluties...
Zeker. Ik zou eerder een Samsung 5-series aanschaffen met AMD Quadcore APU en RadeonHD 7xxx series videokaart. Zijn rond de € 550,- te krijgen.

Deze zal mijn taken vrijwel nét zo vlot uitvoeren als de Intel variant. Het geld dat ik bespaar kan ik gebruiken om een vlotte SSD en een leuke tablet aan te schaffen.

In mijn ogen toch meer bang for buck ...
En bij de Vaio Z heb je ook nog een betere accuduur, Full Voltage processor die zo een 40/50% sneller is (ook nog eens een quad core i7 optie die al helemaal factoor 2/3 sneller is in rauwe kracht als deze), en een SSD in RAID 0 die rondjes om deze samsung heen loopt. Ik snap het idee achter de prijsstelling ook niet helemaal...

[Reactie gewijzigd door Vinand op 23 juli 2024 02:35]

Het idee achter de prijsstelling is juist heel erg logisch. Ontwerp iets dat een tikkeltje beter presteert als een MacBook Air, pas het ontwerp hier op aan en kassa !
En dan verlies je de markt door Sony en Asus die wel slim bezig zijn. fles wijn gaat open bij Sony :9

[Reactie gewijzigd door Vinand op 23 juli 2024 02:35]

Vaio Z staat ook bij de alternatieven genoemd voor 1484,- zonder 1080p scherm en niet zuinige i5... wil je een ivy bridge en 1080p moet je nog extra bijleggen. Dus die is een stuk(je) duurder! Aan de andere kant, als je dik meer als 1k wil uitgeven voor een laptop maakt een 100tje of wat ook niet meer uit waarschijnlijk.
Anoniem: 458955 @Zerfox18 juni 2012 09:37
Verder ben ik blij dat al die nieuwe ultrabooks niet volgeplakt zitten met stickers zoals ik vroeger gewend was van de typische Windows laptops. Hebben ze toch wat geleerd.
Die stickers zitten er nog steeds op…maar nu zijn ze niet meer in alle kleuren van de regenboog.
Ik heb er geen last van. Op mijn laptop zitten er 3; eentje van Windows 7, eentje van AMD Vision "Ultimate" en een kleine "ATI Radeon Premium Graphics".

Zou niet weten waarom dat zou moeten storen. Je kunt ze er ook gewoon vanaf halen.

Ik heb nog een paar rolletjes AMD Vision stickers (Ultimate / Premium / Basis en volgens mij ook "Black") over. Ook heb ik nog wat ATI Premium stickers liggen. Diegene die er een paar van me wilt overnemen -> PM.
'Vroeger' zat je hele 'vrije ruimte' onder het toetsenbord vol met stickers. Met specificaties en wat voor technieken er allemaal wel niet inzitten.

Soms kom ik nog wel eens van die ranzige (letterlijk) laptops tegen waar de stickers nog opzitten. Mocht het een beetje degelijke laptop zijn doet dit wel afbreuk aan de doorverkoop waarde, al is het maar om dat de behuizing dat niet meer 'egaal' verkleurt.

Net als een schilderij dat je na 3 jaar op een andere plek hangt.
Dat zie je inderdaad veel bij Acer. Die plakken de deksel ook nog vol met die vreselijke "RangeMax" (of hoe dat heet) stickers. Als je 'em eraf wil peuteren trek je enkel de bovenste laag eraf. De plakkerige stickerresten blijven achter. Wasbenzine helpt maar beschadigt mogelijk de laklaag.

Mijn HP laptop heeft een glanzende zwarte afwerking. Hier zie je geen verkleuringen op als je de stickers verwijderd. Bovendien laten ze makkelijker los.

Zoals ik al aangaf interesseren stickers me niet. Het enige dat redelijk storend is, is het lichtgevende HP logo op de achterkant dat niet uitgeschakeld (of gedimd-) kan worden : http://www.studentbuyingg...oads/2008/10/img-3839.jpg

Denk dat ik eerstdaags maar eens een paar nieuwe scharniertjes bestel. Als de top-cover open is knip ik het draadje naar het ledje achter het HP logo wel door ... Ironisch dat een apparaat met een dergelijke onnodige gimmick een Energy Star certificering krijgt ...

Ik bedoel; had dan LED's in het toetsenbord verwerkt ... had ik meer aan gehad. Maar goed, een los K800 illuminated toetsenbord van Logitech doet het ook ^^

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 23 juli 2024 02:35]

Weet je zeker dat dat wel op ledjes ofzo draait en niet gewoon de backlight is van je scherm? Want dat is hoe het gros van de laptops dat doen.
Ik kan mijn scherm dimmen maar het logo blijft nét zo fel.

Dat principe dat jij beschrijft ken ik wel van Apple maar is bij mijn HP dus niet van toepassing. Evengoed bedankt voor de info.
dat zie je meteen als je het kabeltje doorknipt :P
Ten eerste, goede review en lekker leesvoer.

Jammer dat de nieuwe Lenovo X1 Carbon (site ligt er al een ochtend uit) nog niet getest kan worden. Lichter, goed scherm (geen IPS aaah) en de oude X1 heeft vaak al een betere performance. De hand ons zijn veelbelovend.

Ook de ASUS ZENBOOK Prime UX21A zou ik graag op de pijnpank zien, wat inmiddels wel mogelijk is.

Beide vind ik er overigens niet zo goed uit zien als de Samsung. Vooral het Zenbook/Thinkpad logo aan de binnenkant van de laptops vind ik zonde. Je weet wat je gekocht hebt, daar hoef je me niet aan te herinneren.

Over de USB poorten. Je USB poort is voor een KB en mouse. Veelal alleen de laatste. Soms pomp je wat data over (HD/ Stick), dat kan dan lekker snel, maar USB 3 voor een KB, dan moet je wel heel snel typen ;)

[Reactie gewijzigd door Ma_rK op 23 juli 2024 02:35]

Anoniem: 408389 @Ma_rK20 juni 2012 16:30
En waar is de warmte test? Want een laptop op mijn schoot moet geen nootjes roosteren.
Over de games benchmark, wat mij in eigenlijk alle reviews van niet direct gaming hardware tegenvalt is dat er alleen maar benchmarks in staan van games die je toch niet gaat spelen op een laptop met CPU/ integrated graphics.

Ik ben veel meer benieuwd naar of dit apparaat een beetje Diablo III aankan, hebben jullie dat ook geprobeerd?
De absolute top is op dit moment toch apple met hun pro retina. Ik begrijp niet dat het beste model van samsung daar ver, heel ver onder blijft. (resolutie, thunderbolt, geen ulv, usb poorten, gewone hdmi) Natuurlijk is het formaat anders en moet je dan concessies doen, maar dit is het topmodel van samsung.Om over te stappen op OSX omdat het windows alternatief achter blijft is wat overdreven (al is w8's metro helemaal niks en is dat het moment om de kogel door de kerk te jagen)
Kijk je puur naar het scherm dan is de nieuwe MBP inderdaad de absolute top. Maar je trekt wel héél erg vlot conclusies:
  • Je vergelijkt nu een Ultra-portable met een normale laptop (MBP is 2x zo zwaar)
  • Het retina-scherm is 15" en geen 13" zoals de Samsung.
  • Een hoge resolutie is niet per definitie beter. Zoals de review al aangeeft is 1600x900 ruimschoots voldoende voor 99% van de gebruikers en is de kwaliteit van het paneel dusdanig goed dat het zich, breed gezien, minimaal kan meten met het Retina-display.
  • Thunderbolt (lightpeak) is nutteloos voor 98% van de consumenten: het is (voorlopig) puur bedoeld voor de professionals en dus onnodig duur voor een ultrabook.
  • USB poorten zijn prima
  • Er zit 'gewone' HDMI op. Het signaal is exact hetzelfde en voor een ultraportable is Micro-HDMI een veel logischer keuze. Een Micro-HDMI naar HDMI kabel is gewoon net zo duur als HDMI-HDMI dus ook dat is een non-argument.
  • W8 vs OS X: Zullen we eerst maar eens afwachten tot beide OS'en uit zijn en wat het publiek (dus niet alleen jij) er van vindt voor we er conclusies aan verbinden?
Eigenlijk is mijn kritiek niet zozeer op deze laptop, maar op Samsung die niet een passend antwoord heeft op Apple's beste notebook.
Daarbuiten;
hier zit nog usb2.0 op bij de apple 2 x 3.0 (over 2 jaar is usb2.0 niet meer op een nieuw apparaat te krijgen, want geen functie), micro hdmi is vervelend (ga eens bij een gemiddelde vergaderzaal kijken, daar is hdmi net doorgedrongen ( 'we hebben alleen deze blauwe stekker')
We hebben het over high-end laptops, thunderbolt is DE weg naar een hybride desktop/laptop. Ultra-portable notebooks zijn bedoeld voor professionals, voor een bedrijf heeft duur een andere betekenis dan voor consumenten. Je geld argument gaat echt niet op.
Mensen die w8 nu al draaien zijn de opiniemakers voor de grote groep. Kijk eens rond wat er wordt gezegd over metro en je kunt een redelijke inschatting maken over de verhouding windows vs osx (die gaat veranderen ten gunste van Apple inc)
...Samsung die niet een passend antwoord heeft op Apple's beste notebook.
En het artikel waar deze discussie onder wordt gevoerd gaat over een 13" ultraportable die helemaal niet probeert te concurreren met de MacBook Pro, maar met de MacBook Air. Of Samsung al dan niet besluit te 'antwoorden' op Apple's beste notebook is een relatief volslagen zinloze discussie. Je gaat bij de aankondiging van de nieuwe Volvo S60 toch ook niet discussiëren over het gebrek van een antwoord op de Aston Martin Vanguish? :|
hier zit nog usb2.0 op bij de apple 2 x 3.0
Ja hoor, nog even! USB 3.0 is al geruime tijd op de markt en vrijwel alle merken zijn hier op ingesprongen (Sony, Samsung, zelfs Acer) en Apple weigert al die tijd stug USB3.0 te implementeren omdat, zo riep de gemeenschap/fanbase, USB 'antiek' was en ten opzichte van Thunderbolt geen schijn van kans maakte. Laten we even buiten beschouwing laten dat USB3.0 en Thunderbolt twee totaal verschillende doeleinden en ontwerpfilosofiën hebben, maar die beslissing werd met hand en tand verdedigd.
Nu komt Apple dan eindelijk met USB3.0, kiest voor 2 aansluitingen en plots is het de standaard voor high-end laptops. Sorry, maar :z
micro hdmi is vervelend
Niet vervelender dan HDMI, daar gaat het over. Gebrek aan een VGA aansluiting (die 'blauwe stekker' waar jij het over hebt) geldt net zo goed voor de MacBooks, wederom een compleet non-argument.
Ultra-portable notebooks zijn bedoeld voor professionals
Neen. Ultra-portable notebooks overbruggen de top van de consumentenlijn naar de professional-lijn. Ik weet niet waaruit jij concludeert dat Samsung de series 9 als 'professional' bestempeld maar volgens mij is het gewoon 'high end'. Groot verschil.
Je geld argument gaat echt niet op
Want?
Kijk eens rond wat er wordt gezegd over metro en je kunt een redelijke inschatting maken over de verhouding windows vs osx (die gaat veranderen ten gunste van Apple inc)
Als dat zo is, dan wordt OS X Mountain Lion helemaal geen succes; de preview-versie wordt over het algemeen goed ontvangen maar krijgt relatief érg veel kritiek (server functionaliteit, iOS-achtige app-structuur, enz.) net als Windows 8. Om nog maar niet te spreken over de strategie van W8 vs OS X ML (desktop + tablet vs Desktop).

Wacht nou maar gewoon af tot ze beiden in de winkel liggen en kijk na een paar maanden, half jaar naar hoe de OS'en lopen. Je kunt voorspellen wat je wil maar het blijft gissen.
Uhm deze Samsung laptop heeft mini-vga? Net zoals bij Apple moet je toch gewoon een koppelstuk gebruiken.

En mensen die nu al W8 draaien zijn NIET de opiniemakers, de grote groep is dat hoor. De grote groep die kopen het meeste en niet de early-adopters.
Ik denk dat Samsung terecht opmerkt dat het vandaag de dag bijna idioot is om meer dan €2200 te vragen voor een 13" laptop. Het hoeft niet, je hebt ook voor €1000 minder zoals met deze Samsung een prima ultraportable, en het is niet de markt die Samsung wenst te bedienen.

Er zullen een stuk meer potentiële kopers van bovenstaande configuratie zijn dan die van €2500+ met een scherper scherm.
merk op dat de macbook pro retina 15" is. Deze laptop heeft een hogere schermresolutie dan alles wat Apple op 13" te bieden heeft.
Nee hoor, Sony is altijd en nog steeds de maker geweest van de "Pinnackle" van laptop engineering.

Sony was al 3 jaar vooruit toen ze in 2008/2007 als de Vaio Z hadden van 13" met een Full HD scherm. Met daarbij ook nog eens een gewicht van 1.4kg, met daarbij een quad core, 8gb ram, SSD en ODD/Blu ray brander.

En nu lopen ze weer vooruit met de Vaio Z.. Nog lichter en kleiner als deze laptop en ook nog eens de optie om een "Externe GPU" aan te sluiten. Daarnaast ook nog eens met de meest extreme specs en waarschijnlijk de een van de beste koelingen ooit gecreëerd. (Volledige koperen structuur op een 45w Full Voltage Quad Core i7 te koeling met nog eens zonder enige throttling problemen na een lange stress test van Notebookcheck. Zelfs de XPS15 en de Asus N55 redden dat nieteens.

Apple zou innoverend zijn geweest met de Mac Pro Retina als ze tevens ook nog eens hadden verzorgt dat die resolutie NATIVE zou zijn.. EN niet maximaal 1920 bij 1200...

Hilarisch als je nagaat dat de ultrabook nu pas een hype is terwijl Sony het al had in 2003... (Vaio X505)
Apple zou innoverend zijn geweest met de Mac Pro Retina als ze tevens ook nog eens hadden verzorgt dat die resolutie NATIVE zou zijn.. EN niet maximaal 1920 bij 1200...
De bedoeling van HiDPI-beeldschermen is om typografie en afbeeldingen scherper te kunnen weergeven, niet onleesbaarder. Een resolutie van 2880x1800 op een 15 inch beeldscherm is waanzin als UI-elementen en typografie een gelijk aantal pixels innemen. Het enige waar je over kunt klagen is dat Apple niet meteen het HiDPI-equivalent van een 1680x1050- of 1920x1200-beeldscherm heeft ingebouwd. Je kunt 'm nu wel op het equivalent van 1680x1050 of 1920x1200 zetten maar dan schaalt het niet perfect twee keer in beide dimensies waardoor het eindresultaat wat softer is dan op het equivalent van 1440x900.
mwa, wat dacht je van IBM?
Waarom begin je over retina op een 13" scherm? Dat presteert Apple toch ook niet met hun Macbook Air? Het zal echt niet lang duren voor er hogere resoluties bij de topmodellen van andere merken komen, zit waarschijnlijk al in de pijpleiding van een aantal!
Deze Samsung is juist een goed antwoord, prachtig apparaat met ook een prima resolutie voor dit formaat.
Ik kan alleen Michielgb gelijk geven, Samsung kan zich beter richten op de markt van de wat goedkopere configuraties. Apple kan het zich permiteren aangezien deze laptops vaak al wat duurder zijn en mensen voor het merk graag wat extra's betalen. Het prijsverschil is dan ook dermate hoog dat het niet eerlijk is om te zeggen dat ze kwa hardware daar ver onder blijven.

Als je wat meer kracht in een laptop wil hebben, dan moet je gewoon naar een 15 of 17 inch modellen gaan. Daar heeft Samsung ook krachtigere modellen tussen zitten dan deze, maar een compleet andere doelgroep.

Daarnaast vraag ik me af of de mensen die het hardste roepen dat W8 Metro echt niets is het wel langer dan een week getest hebben. Ik werk er nu al wat meerdere weekjes mee, en het gaat erg goed. Tuurlijk is het even wennen vergeleken met Windows 7, maar dat besturingssysteem was ook niet geweldig. Ben juist na Windows XP overgestapt naar een ander besturingsysteem. En Windows 8 zou ik best willen gebruiken.
Bovendien zijn er inmiddels geduchte concurrenten in de vorm van de nieuwe MacBook Air 13"

Volgens mij was de MBA er langer dan de Samsung en heeft Apple zelfs deze categorie gecreëerd.

Er wordt zo een verkeerde indruk gewekt dat Samsung innoverend is en de ultrabooks heeft 'uitgevonden'
Er wordt zo een verkeerde indruk gewekt dat Samsung innoverend is en de ultrabooks heeft 'uitgevonden'
Net als jij de indruk wilt wekken dat Apple dat heeft gedaan terwijl de credits toch echt aan Sony toebehoren!

http://www.weblogsinc.com...84.JPG?0.3942647363857573

Op het scharnier na is DAT de ultrabook van vandaag!
Eerst even je research doen voor je zulke uitspraken doet, Bigg Balls. Apple heeft de 'ultrabook' misschien groot gemaakt door net zo lang te wachten tot de onderdelen dusdanig goed en goedkoop te verkrijgen waren dat een dergelijke laptop voor minder dan 2000 dollar gekocht kon worden en wekte daarmee de indruk de categorie te hebben uitgevonden.

Maar niets is minder waar; zoals Watercoolertje al aangeeft bestonden er al jaren (echt jaren - de Sony X505 is al 8 jaar (!!!!!) geleden uitgebracht - terwijl er daarvoor óók al ultra-portables bestonden van o.a. HP.

Dat Apple net zo lang wacht tot de techniek ver genoeg is gevorderd om dergelijk vooruitstrevende technieken betaalbaar te krijgen maakt van Apple nog niet de innovator die ze pretenderen te zijn - Dat geldt voor de MBA maar net zo goed voor de iPad, iPhone, iPod en ga zo maar door. Mooie apparaten, fantastische marketing maar Credit where credit is due!
Dat waren geen ultra books maar kleine laptops. Ze hadden een kleiner toetsenbord bijvoorbeeld en vaak had je een Dock nodig voor de aansluitingen. Apple heeft toch echt het huidige concept neergezet.
Nee Bigg Balls, ze hebben het concept grootgebracht, niet neergezet. Net zo min als dat Sony de CD heeft 'neergezet' of Ford de auto heeft 'neergezet'.

Hoe kom je überhaupt op die argumenten trouwens? De X505 had een kleiner toetsenbord. Ja, nou, en, dus?

De X505 had een dock nodig voor de aansluitingen? Zou je me misschien willen vertellen welk dock de X505 nodig had volgens jou?

Want ik kan het niet terugvinden.
Lezen Musje, ik zeg "Vaak had je een dock nodig" Dat de X505 die niet had betekent niet dat anderen die dan ook niet hadden. In de jaren 2000 werkte ik in een grote computerzaak en heb vele van die 'kleine' laptops in mijn handen gehad. Het waren altijd allemaal net niet modellen maar wel mooi klein en compact.

De accuduur was vaak slecht en de toetsenborden waren niet van het normale formaat. Wanneer je blind typt vind ik dat erg onhandig.

Het huidige concept is dus zeker door Apple neergezet, ze hebben intel speciaal een processor laten ontwerpen voor de eerste MBA. Ze wilden geen ULV zo als destijds in de sony modellen bijvoorbeeld maar een betere processor. Daaruit zijn nu de huidige processors gekomen die in de ultrabooks zitten.

Ik weet niet wat jij onder concept verstaat maar volgens de definitie die jij hanteert betekent het dat de eerste laptop degene is die het ultrabook concept bedacht heeft, zelfs de 12" powerbooks van jaren terug vallen daar dan onder...

kijk anders deze video even:

http://youtu.be/O4IQvHYoJTE
Wat ben jij toch verblind door je liefde voor Apple. Zelf bepalen welke feiten relevant zijn en welke niet... Zucht...

Apple heeft helemaal niks neergezet, nog sterker nog, Steve Jobs heeft al diverse malen aangegeven dat hij een grote fan is van Sony, en dat hij zelf door hun geïnspireerd zou zijn geweest met betrekking de gehele line up van Apple toen hij weer voor de tweede keer aan de macht kwam in zijn onderneming. Zeker al helemaal hilarisch aangezien je kunt zien dat heel veel "unieke" features van waar Apple om bekend staat door Sony is uitgevonden.. Waaronder bijvoorbeeld de Spaced keyboard van Sony (ruimte tussen de toetsen wat Sony ook al bij de Vaio X505 had) en het ultrabook concept:

Sony heeft voor de X505 een gigantische investering gedaan samen met Sharp om een speciaal schermpaneel te ontwikkelen die goed werkt, energiezuinig werkt en klein is als monteer formaat. En zelf toen destijds had Sony een speciaal moederbord ontworpen voor de machine. Tevens gebruikte de Sony toen al een gemodificeerde processor die ook wel bekend stond als een van de eerste: Ultra Low Voltage processoren. Oftewel de belangrijkste eis voordat je een apparaat een ultrabook mag noemen.

Inderdaad was de Sony voor zijn tijd niet perfect, accuduur was erg matig, ook waren de hinges niet zo spectaculair en werkte de laptop trackbal zo vervelend als het maar kon. Maar het concept werkte, het was geweldig uitgevoerd voor een eerste poging. En om nou te zeggen dat de Macbook zoveel vooruitgang en innovatie heeft geboekt ten opzichte van deze laptop.. Ik kan niet bepaald iets vinden? Wat is er dan vooruitstrevend aan de 5 jaar latere macbook AIR ten opzichte van deze laptop??
Hij was niet bepaald zoveel lichter, of unieke features, of geïnvesteerde speciale innovaties? Enigste wat ik zie aan de air is dat het eigenlijk Apples variant op de X505 is met de logische vooruitgangen die de jaren erbij gekomen... Oftewel betere lithium accu's (Die tevens hilarisch genoeg ook grotendeels door Sony en Panasonic uitgevonden waren), nieuwe aansluitingen die door intell gefaseerd op de markt zijn gezet (wat tevens bij de Air in principe eigenlijk een grote minpunt is) en een touchpad ? En wat nog meer?
Ziet er heel goed uit. De Samsung is erg geschikt voor het meenemen door de kleine afmetingen, gewicht en robuustheid. Maar de accu duur is niet echt heel goed, waardoor je hem niet altijd naar overal kan brengen i.v.m. het accu.

Het enige wat ik mis, is dat je geen opties hebt om een ander processor, (groter) SSD of meer RAM te krijgen.
Buiten die 2 dingen is het een goed ultrabook met een zeker mooi design en scherm.

Wat ik wel raar vindt is dat deze ultrabook geen ultrabook genoemd mag worden door intel, omdat het een te duur ultrabook is. Wat maakt dat eigenlijk uit of het duur of goedkoop is?
Het voldoet toch aan de eisen van intel? En Samsung heeft niet echt op het scherm, design en robuustheid bezuinigd, waardoor de prijs hoger ligt dan de meeste andere ultrabooks?
Het voldoet toch aan de eisen van intel?
Uhm nee, je zegt het toch zelf al, de prijs valt niet binnen die eisen...

En wat maakt de naam uit, maakt dat de laptop slechter? Het is niks meer als een merknaam dus wat doet het er toe?
Ironisch, nietwaar ? Het apparaat is vanwege zijn afmetingen en gewicht ideaal om mee te nemen en onderweg te werken. De beperkte accu-duur gooit hier echter roet in het eten waardoor je je lader constant mee moet slepen (wat de mobiliteit beperkt; je hebt niet altijd een stopcontact in de buurt-).

Wat belet mensen om een normale laptop met een fatsoenlijke accu te kopen, vraag ik me dan af.... Goed, je valt wel op met zo'n kek machientje terwijl het hardwaretechnisch toch minder goed is als wordt beweerd.

Hmm .. waar heb ik dat toch eerder gezien ...
'beperkte accuduur' - dude, 't is nog wel iets van 5-6 uur, voor een 13" laptop van 1.16kg - dat gewicht plaatst hem tussen de 11" laptops, waar deze 5-6 uur heel aardig is.
Ultrabooks moeten snel opstarten en hetzelfde geldt uiteraard voor nog duurdere ultraportables.
Wat is nu precies het verschil tussen een ultrabook en een ultraportable vraag ik me af?
HWI noemt deze Series-9 namelijk wel gewoon ultrabook:
http://nl.hardware.info/nieuws/25943/ces-samsung-series-9-ultrabook-met-ivy-bridge

Verder wel opvallend dat deze laptop 2 fans heeft. Hoe zit het eigenlijk met de warmte ontwikkeling en het geluid?
Het is in principe een ultrabook, maar Samsung weigert deze naam te gebruiken. Dit staat ook in de eerste paragraaf van het tweede hoofdstuk.
De NP900X3C is de tweede ultraportable in de high-end Series 9 van Samsung. Volgens de richtlijnen van Intel is de laptop te duur om ultrabook te heten, maar Samsung weigert toch al om deze aanduiding te gebruiken: de fabrikant vindt zijn nieuwste beter dan een ultrabook.
Daarnaast was Samsung al bezig met dit type laptops voordat Intel met deze naam kwam. Staat volgens mij ergens op de eerste pagina.

Zelf ben ik niet erg van Samsung laptops en ook niet van het paneel. Het zal wel persoonlijk zijn, maar ik vind ze van Samsung niet echt mooie kleuren hebben. Te agressief en niet realistisch. Een LG IPS display vind ik een heel stuk mooier. Dat zou één van de redenen zijn dat ik deze laptop achterwege laat. Bij de alternatieven staan wel een tweetal erg leuke laptops (Asus en de Sony).
Daarnaast was Samsung al bezig met dit type laptops voordat Intel met deze naam kwam. Staat volgens mij ergens op de eerste pagina.
Yup.
Een aantal fabrikanten had echter al ultrabook-achtige laptops in het assortiment voordat Intel met de term op de proppen kwam. Samsung is een van die fabrikanten.
Sony onder andere met de Z-series (die oudere had zelfs nog een CD/DVD(en BluRay?)-drive met een Full-HD scherm op 13,1 inch!!).
Volgens mij Dell ook (met de Adamo 13) en HP (met de Envy 133 Voodoo). Die zijn inmiddels uit de markt gehaald... maar nu zou wel eens een goed moment zijn voor herintroductie. 8-)

De pls-schermen doen volgens mij niet onder voor IPS-schermen. Volgens Samsung hetzelfde als ips, alleen de productie ervan zou goedkoper zijn. (maar helaas betekent dat dus niet dat de prijs daarmee ook goedkoper wordt.) :X

[Reactie gewijzigd door GS88 op 23 juli 2024 02:35]

Ultrabook lijkt me de overkoepelende categorie, een ultraportable is een type ultrabook; een kleine, handzame en draagbare ultrabook.
Dat het geheugen niet uitbreidbaar is en slechts 4GB is vind ik echt een dealbreaker, zelfs met dit fantastische scherm. Verder echt een mooie laptop!

Mocht Samsung nog een 8GB+ model komen gaat ie op mijn verlanglijstje.
Daar heb je gelijk in. Een beperking van 4 GB kan vandaag de dag écht niet meer. Zeker niet in die prijsklasse. Bovendien snoept de Intel HD 4000 ook nog eens een deel van het werkgeheugen af. Dit kan makkelijk oplopen tot 1,5 GB, afhankelijk van de applicatie.

Je houdt dan nog 2,5 GB werkgeheugen over voor je desktop applicaties. Dit zal in de regel wel genoeg zijn maar een openstaande browser met de nodige tabbladen en plugins vreet hier al een groot deel van weg.

Ik bedoel; mijn HP Pavilion DV6-2120ED (2 jaar oud) kan al met 8 GB overweg. Die kostte destijds maar € 575,-. Daarbij is dit nog een machine die DDR2 geheugen gebruikt. Zelfs mijn Zotac ZBox AD02 van € 179.- kan 8 GB DDR3 aanspreken.

Werkgeheugen upgraden is nog steeds een goede investering. Bovendien kost DDR3 SODIMM geen drol (€ 37,50 pricewatch) dus is er geen excuus om klanten met 4 GB af te schepen die niet eens upgradable zijn. Je kunt ze niet eens vervangen als het geheugen stuk gaat (het zit tenslotte vast gesoldeerd-) dus moet het hele moederbord vervangen worden. Dat betekend dat je het apparaat een tijd kwijt bent bij defect werkgeheugen. Knap waardeloos.

Wat mij ook stoort is de matige SSD. Voor een dergelijk bedrag was een Crucial M4 of OCZ Vertex 4 een betere keus geweest. Die zitten ongeveer in dezelfde prijsklasse.

Bij deze ultrabook heb ik het gevoel dat Samsung te zeer op budget heeft zitten werken. De nadruk werd gelegd op een goed LCD-paneel. Met de resterende onderdelen hebben ze net zo lang zitten goochelen totdat de teller op "0" stond. Onder het mom van "klanten zullen zo verliefd worden op het scherm dat ze het beperkte werkgeheugen, trage SSD en korte accu-duur voor lief nemen".
Deze series 9 wordt gemaakt voor een bepaalde doelgroep. Het hele ontwerp ademt "design, én werkbaar", maar niet "topprestaties".

De uitspraak dat 4GB "echt niet meer kan" lijkt niet zo van toepassing op de doelgroep.
Het is qua prijs en configuratie dus gewoon een MacBook Air, alleen dan voor Windows gebruikers.

Sorry dat ik het zeg, maar mensen die een hoop geld betalen voor design en daarbij (relatief-) slechte prestaties mee in koop nemen zijn wat mij betreft niet helemaal goed bij hun hoofd.

Design is iets van korte duur en verouderd nog sneller dan de hardware die IN het apparaat zit. Zo'n "ultrabook" is hip als je 'em nét hebt gekocht. Enkele maanden later ben je er op uitgekeken omdat de fabrikant een nóg hipper apparaat heeft gemaakt. Vervolgens zit je wel nog jaren opgescheept met een verouderd ontwerp en hardware die eigenlijk te slecht presteert om er de komende jaren nog mee uit te komen.

Iedereen moet het natuurlijk lekker zelf weten. Als je design belangrijker vindt en je geld hebt om iedere paar maanden een nieuwe laptop te kopen, prima. Dat ik het onzinnig vind is een ander verhaal en daar kun je uiteraard lak aan hebben.

Jouw geld, jouw feestje.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 23 juli 2024 02:35]

mjah, de macbook air kan dus wel 8GB memory aan, heeft een snellere SSD en langere accuduur en is oko nog eens goedkoper. Het grootste pluspunt lijkt vooralsnog het scherm, verder blijft Samsung hiermee achter de feiten aanlopen denk ik.
Dat is altijd weer zo'n discussie. Mijn HP laptop bevat ook 8 GB werkgeheugen en wordt geleverd met een zeer rappe 7200RPM Hitachi HDD. Zelfs als ik deze om zou ruilen voor een SSD ben ik de helft kwijt van wat een MacBook Air me zou kosten.

Qua prestaties zullen ze niet veel van elkaar verschillen. Goed; mijn accu zal beduidend minder lang mee gaan (een Turion64 X2 + RadeonHD 4650 slurpt nogal wat-) en het geheel is zwaarder maar om enkel daarvoor € 700,- extra te betalen ?

Ik neem mijn laptop toch nooit mee; het is een vervanger voor mijn oude desktop. Met wat ik sindsdien aan stroom heb bespaard heb ik de laptop al lang en breed terug verdiend. Ik heb niet de behoefte om altijd en overal een computer of internet bij me te hebben. Is ook wel eens lekker om even onbereikbaar te zijn voor de rest van de wereld.

Maar je hebt wel een punt; als je een dergelijk bedrag uit kunt geven voor een laptop kun je natuurlijk overwegen een MacBook Air te nemen. In feite zijn ze net zo duur. Je moet de prijs van het OS eventjes wegdenken. Als het op de kale hardware aankomt zijn de verschillen in prijs bijna te verwaarlozen. Zo kun je beter beoordelen waar je meer waar voor je geld krijgt.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 23 juli 2024 02:35]

Mooi uniek design en eindelijk een goed scherm in de ultrabooks.

Wat ik dan weer niet snap is dat er maar 1 USB 3.0 poort op zit. Waarom is die andere nu weer USB 2.0?
Dat komt omdat de installatie van Windows 7 geen ondersteuning biedt voor USB3.0. Dus dat is bijzonder lastig om iets te installeren op die manier.
De specs zijn nauwlijks beter dan van mijn huidige series 9 Ultrabook (op het scherm na) en de prijs is best hoog. En om eerlijk te zijn vindt ik het design van de oude 9 mooier, net wat strakker en chiquer.

Jammer van Samsung, het had een mooi ding kunen zijn, maar ik blijf nog even bij de huidige.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.