Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Willem de Moor

Redacteur componenten

Antecs Three Hundred Two: simpel maar doeltreffend

Inleiding: in de voetsporen

De Gaming-behuizingen van Antec zijn niet alleen populair bij gamers. De kasten zijn eigenlijk prima allrounders voor de instap- en mainstreammarkt. Een van de betaalbaardere en populairste behuizingen is de Antec Three Hundred, die met de Three Hundred Two een opvolger heeft gekregen.

De Three Hundred Two verschilt op een aantal punten van de Three Hundred. Het opvallendst zijn de extra koelingsmogelijkheden, de usb 3.0-poorten en de negentig graden gedraaide drivebays. Ook de prijs is een tikje hoger: de 300 kost ongeveer vijftig euro, voor de Three Hundred Two moet een tientje meer betaald worden. Tweakers.net zocht uit of de Three Hundred Two dat extra geld waard is.

Uiterlijk: driehonderd en een beetje

De Three Hundred Two is duidelijk de opvolger van de Three Hundred, maar er zijn natuurlijk verschillen. Aan de voorkant zien we usb 3.0- in plaats van usb 2.0-poorten, in de bovenkant zitten gaten voor waterkoeling en in het rechter zijpaneel is een extra ventilatierooster aanbracht. Ook de achterzijde is wat aangepast.

Het frontpanel van de Three Hundred Two bestaat voornamelijk uit metalen roosters; bovenaan zien we drie geperforeerde klepjes voor de 5,25"-drives, waar glimmend plastic achter schuilgaat. Daaronder zit een groot rooster waarachter de interne drivebays zichtbaar zijn. Links en rechts zijn gebogen lijsten geplaatst en aan de bovenkant zijn de frontpanel-connectors te vinden. Links zitten twee usb 3.0-poorten en in het midden zitten de audio-aansluitingen. Rechts daavan bevinden zich de power- en reset-knoppen.

Het linkerzijpaneel is gemaakt van matzwart gespoten metaal en heeft als enige feature een rooster ter hoogte van de videokaart(en). Achter dit rooster is ruimte voor een 120mm-ventilator. Ook in het rechterzijpaneel is een rooster voor een 120mm-ventilator aangebracht, ditmaal ter hoogte van de uitsparing in de moederbordtray voor de cpu-koeler. De processor en omliggende onderdelen als de spanningsvoorziening van het moederbord kunnen zo extra gekoeld worden.

Aan de bovenkant is een wat groter rooster te zien, waaronder een 140mm-ventilator zit. Daarachter zijn twee met rubber afgedichte gaten voor waterkoeling te vinden. De achterkant bestaat uit grijs metaal; rechts naast de uitsparing voor het i/o-shield is een rooster voor een 120mm-exhaust aangebracht. Boven die exhaust zijn twee schakelaars voor de fancontrollers te vinden.

De Three Hundred Two telt acht uitbreidingsslots waarvan de afdekplaatjes met schroeven moeten worden vastgezet. Om ze los te halen moet eerst een extra metalen klepje worden losgeschroefd. Voor de voeding ten slotte is onderin ruimte gemaakt. In de bodemplaat bevindt zich een daarvoor een verwijderbaar stoffilter. Verder zien we hier schroefgaten voor een ssd. De behuizing staat op relatief hoge rubber poten.

Het interieur: eenvoud troef

De behuizing is van binnen niet zwart gespoten en is metaalgrijs. Voorin zijn de drivecages te vinden. De drie 5,25"-drives worden met een toolless kliksysteem op hun plaats gehouden. Ook voor 3,5"-drives is geen schroevendraaier nodig; die worden met plastic rails in de zes slots geklikt. Dat werkt niet altijd even handig: er is vrij weinig ruimte aan de voorkant om de drives weer uit de slots te trekken.

Tussen de 3,5"-drivecage en de voeding is ruimte voor een enkele 2,5"-drive, die rechtstreeks op de bodemplaat moet worden vastgeschroefd. De voeding wordt door een metalen tabje op zijn plaats gehouden.

Kabelmanagement en koeling

De moederbordtray is voorzien van een forse uitsparing voor montage van cpu-koelers met een backplate. Daarnaast kan een tweede ssd kan worden gemonteerd; de tray heeft wat haakjes om kabels aan te bevestigen. Verder zitten er vier gaten in de tray om kabels doorheen te voeren; deze zijn niet met rubber of plastic afgewerkt. Tussen het moederbord en het rechterzijpaneel is voldoende ruimte voor de 24-pins voedingskabel en de overige bekabeling. Een verloopkabeltje voor de usb 3.0-kabel naar usb 2.0-headers is gratis bij Antec verkrijgbaar, mocht het in te bouwen moederbord niet over een 3.0-header beschikken.

Antec Three Hundred Two: kabelmanagement Antec Three Hundred Two: kabelmanagement

De koeling bestaat standaard uit een 120mm-exhaust aan de achterkant en de 140mm-topventilator. Met de schakelaartjes aan de achterkant kunnen deze elk op een laag of een hoog toerental worden ingesteld. Aan de voorkant kunnen twee 120mm- of 140mm-intakes worden gemonteerd en zoals gemeld kan ook in elk zijpaneel nog een extra 120mm-ventilator worden bevestigd.

Antec Three Hundred Two: achter, fancontrollers Antec Three Hundred Two: stoffilter Antec Three Hundred Two: waterkoeling

Testresultaten

We hebben ons standaard testsysteem in de Antec Three Hundred Two gemonteerd om de warmteproductie en de geluidsontwikkeling te meten. De temperaturen zijn genormaliseerd: we vermelden steeds het verschil met de kamertemperatuur. Van de geluidsproductie geven we wel absolute waarden, waarbij de metingen bij een achtergrondgeluid van rond de 31dBA werden gedaan.

Het testsysteem is gebaseerd op een AMD Phenom II X6 1100T-processor in combinatie met MSI's XPower 990FX-moederbord en twee 2GB-reepjes Corsair XMS3-geheugen. De hexacore is overgeklokt tot 3,8GHz met een Vcore van 1,4V en wordt gekoeld door een Zalman CNPS10X. De Radeon HD 4830-videokaart wordt passief gekoeld. Het besturingssysteem staat op een Intel 80GB Postville-ssd en daarnaast is er een Samsung Spinpoint 500GB-opslagschijf. De voeding wordt verzorgd door een Corsair HX850.

De cpu- en systeemtemperatuur registreren we met MSI's Control Center; de gpu-temperatuur is afkomstig van Gpu-Z. Idle-metingen worden met de casefans en de cpu-koeler op respectievelijk de laagste stand en 1000rpm gedaan, terwijl het systeem alleen de desktop toont. De load-metingen zijn uitgevoerd nadat de stresstest van Furmark en Prime95 gedurende tien minuten hebben gedraaid.

De geluidsmetingen zijn geïsoleerde ruimte met een omgevingsgeluidsdruk van ongeveer 31dBA uitgevoerd. De geluidsdruk is gemeten met een Voltcraft-geluidsdrukmeter die op een afstand van 25 centimeter van de voorkant van de behuizing wasopgesteld. We hebben drie metingen uitgevoerd: de eerste met casefans op de lage stand en de cpu-ventilator op 1000rpm, de tweede met de cpu-fan wederom op 1000rpm en de casefans op de hoge stand, en ten slotte met de cpu-fan op 1600rpm en de casefans op de hoge stand.

Geluidsontwikkeling

We vergelijken de Antec Three Hundred Two met zijn voorganger en enkele andere, vergelijkbaar geprijsde behuizingen. Het eerste wat opvalt is dat de ventilatoren van de Three Hundred een stuk meer herrie maken. De geluidsontwikkeling van de overige behuizingen wijkt minder af van die van de Three Hundred Two.

Temperatuurontwikkeling

De processor wordt in de Three Hundred Two idle een graadje warmer dan in zijn voorganger, maar de gpu blijft bij alle hier geteste behuizingen het koelst. De luidere ventilators van de Three Hundred zorgen wel voor een aanzienlijk lagere systeemtemperatuur.

Onder belasting is de gpu in de Prominent R flink warmer dan bij de Antec-behuizingen, die elkaar niet veel ontlopen. Ook nu is de Three Hundred koeler dan de Three Hundred Two, maar de verschillen zijn marginaal.

Alternatieven: meer of minder

Score: 4OnbekendBehuizing Antec Three Hundred
Antec Three Hundred

De meest voor de hand liggende concurrent is uiteraard de Three Hundred. Wie geen behoefte heeft aan usb 3.0-poorten en waterkoeling, kan met deze iets goedkopere versie nog prima uit de voeten. Als de casefans langzamer draaien of door stille exemplaren worden vervangen, is de geluidsproductie ook prima te behappen.

Score: 4.5OnbekendBehuizing Antec One
Antec One

Ook Antecs One-behuizing is een aardig alternatief. Deze behuizing is van binnen even zwart als aan de buitenkant. In vergelijking met de Three Hundred Two kan er één harde schijf minder in deze kast en de koelingsmogelijkheden zijn ook iets minder uitgebreid.

Score: 4.5OnbekendBehuizing Nexus Prominent R
Nexus Prominent R

De Prominent R van Nexus is wat duurder, maar heeft wel een extra hotswapbay voor 3,5"-drives. Ook zit er een extra usb-connector op het frontpanel en is de installatie van drives en de voeding beter verzorgd, net als de bevestiging van videokaarten. De gpu werd in onze tests wel flink warmer.

Merk en Productserie
Antec verwijderen
Nexus verwijderen
Antec verwijderen
Antec verwijderen
Type Three Hundred Prominent R Three Hundred Two One
Prijs en waardering
Prijs Onbekend (40 winkels) Onbekend (16 winkels) Onbekend (10 winkels) Onbekend (12 winkels)
Eerste prijsvermelding zaterdag 19 april 2008 vrijdag 21 oktober 2011 donderdag 9 februari 2012 donderdag 9 februari 2012
Waardering Score: 4 Score: 4.5 Score: 4.5 Score: 4.5
Technische Specificaties
Behuizingtype tower tower tower tower
Formfactor atx, micro-atx, mini-itx atx, micro-atx
atx, micro-atx, mini-itx atx, micro-atx, mini-itx
Behuizing bay intern 2,5", 6x 3,5" 6x 3,5" 2x 2,5", 6x 3,5" 2x 2,5", 5x 3,5"
Behuizing bay extern 3x 5,25" 3,5", 4x 5,25" 3x 5,25" 3x 5,25"
Hotswap-bays sas/sata (3,5")
Aansluitingen voorzijde 3,5mm headset, microfoon, 2x usb 2.0 3,5mm headset, microfoon, 2x usb 2.0, usb 3.0, esata 3,5mm headset, microfoon, 2x usb 3.0 3,5mm headset, microfoon, 2x usb 3.0
Fysieke specificaties
Behuizing panel closed, fan closed closed, fan closed
Materialen secc staal
Kleuren zwart zwart zwart zwart
Afmetingen
Breedte 205mm 210mm 229mm 241mm
Diepte 465mm 530mm 471mm 530mm
Hoogte 458mm 500,5mm 513mm 463mm
Voeding
Plaats voeding
onder onder onder Onder
Airflow
Fan-poorten 5 6 6 5
Meegeleverde fans 2 2 2 2
Kabelmanagement nee ja ja
Overige specificaties
Fabrieksgarantie 2 jaar carry in
Bijzonderheden videokaarten tot 318mm lang, cpu-koelers tot 170mm hoog, verwijderbaar stoffilter psu, koeling onderkant cpu mogelijk

Specificaties en gallery

Merk en Type
Merk Antec
Type Three Hundred Two
Technische Specificaties
Behuizingtype Tower
Form Factor ATX (Standard), Micro-ATX (μATX), Mini-ITX
Behuizing bay intern 2x 2.5", 6x 3.5"
Behuizing bay extern 3x 5.25"
Aansluitingen voorzijde 3.5mm headset, Microfoon, 2x USB 3.0
Fysieke specificaties
Behuizing Panel Closed, Fan
Kleuren Zwart
Afmetingen
Breedte 229mm
Diepte 471mm
Hoogte 513mm
Voeding
Voeding plaats Onder
Airflow
Fan-poorten 6
Meegeleverde fans 2
Overige specificaties
Bijzonderheden Videokaarten tot 318mm lang, CPU koelers tot 170mm hoog. Verwijderbaar PSU stoffilter. Uitsparing in de moederbord tray voor zowel makkelijker monteren van CPU koelers als het koelen van de achterkant van de CPU socket (er kan hier een fan geplaatst worden)

Conclusie: eenvoudig goed

Antec heeft zijn Three Hundred-behuizing op een aantal belangrijke punten verbeterd en de Three Hundred Two is daarmee weer helemaal bijdetijds. De usb 3.0-poorten, de haaks gemonteerde 3,5"-drivecage, de twee bevestigingspunten voor ssd's en het intake-rooster voor de voeding zijn bovendien meer dan genoeg om een meerprijs van een tientje te rechtvaardigen.

De Three Hundred Two is een aardige instap- of mainstreambehuizing voor gebruikers die geen fortuin aan een kast willen uitgeven. De nieuwe Antec is niet heel groot, maar de ruimte wordt goed benut. Ook het kabelmanagement is, zeker voor zo'n compacte behuizing, best aardig verzorgd.

De prestaties zijn, in vergelijking met die van vergelijkbaar geprijsde behuizingen, dik in orde. De airflow is goed geregeld en de twee outtakes houden de componenten op een beschaafde temperatuur. Bovendien maakt de Three Hundred Two aanzienlijk minder herrie dan zijn voorganger.

Voor net zestig euro levert Antec met de Three Hundred Two een compacte, veelzijdige behuizing die je hardware netjes koelt. De geluidsontwikkeling is laag en het uiterlijk is ook dik in orde. Al met al is dit een prima opvolger van de Three Hundred.

Antec heeft vijf Three Hundred Two-behuizingen beschikbaar gesteld voor tweakers; hoe je er een kunt winnen, lees je in dit topic.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (25)

Wijzig sortering
Aandacht voor het makkelijk reinigen/demonteren van filters? Hoe zit het daar mee?
Eén van de in mijn ogen vaak onderbelichte minpunten van de Antecs die bij mij al de revue passeerden (P182 en de NineHundred Two).
Monteren van filters zou niet makkelijk zijn. Dat zou dat wel bevestigd moeten worden. De enige filter wat wel makkelijk te verwijderen is, is de PSU filter. Zelf gebruik ik geen filters. Ik maak mijn systeem zelf om de zoveel tijd (half jaar) schoon en als je, je huis goed onderhoudt heb je niet zoveel stof :9
In mijn Antec 300 heb ik prima ervaringen met het stoffilter (bij de frontintakes; de zij-intake had helaas geen stoffilter, dus daar heb ik een stukje karton voor getaped). Het is lichtelijk bewerkelijk om het te verwijderen (want, zijpaneel moet open, waar ik eigenlijk geen plek voor heb), maar het is heel eenvoudig te reinigen en terugplaatsen is ook een eitje.
Als je je machines wel eens uitzet of als je de kabels handiger (met meer speelruimte) bevestigd of als de poten van je bureau handiger geplaatst zijn dan zou het openen van het zijpaneel trouwens veel makkelijker worden (dat heb ik mezelf aangedaan; daar kan Antec ook niets aan doen).

Of de 300-2 hetzelfde systeem gebruikt voor het frontintake-filter weet ik trouwens niet, dat is op de foto's bij dit artikel helaas niet te zien. (Overigens, nu de 300-2 beschikbaar is zou ik zelf niet meer voor de "300-1" gaan; de fans daarvan zijn die Tri-Cool ondingen met drie snelheden: stil-maar-doet-weinig, te-luidruchtig-voor-middel en ik-hoor-mijn-luidsprekers-niet-meer (kijk maar eens naar de geluidsproductie van de 300 op "hoog"). Op zich zou dat nog niet zo'n probleem zijn (laag voor idle, middel voor load, hoog niet gebruiken), ware het niet dat de kast open moet om de fans op een andere snelheid in te stellen; mijns inziens is de grootste vooruitgang aan de 300-2 dat de fans nu met knopjes op de achterkant te regelen zijn.)
Die prijsvraag staat ook gewoon vermeld in deze review!

Ontopic: Erg mooie kast. Heb zelf nog de Antec three hundred (one) en is nog niet aan vervanging toe. Ik doe dan ook niet mee aan deze prijsvraag :)
Hier hetzelfde "probleem", heb ook de three hundred hier staan en daar is nog niets mee aan de hand. Ziet er naar uit alsof de opvolger weer in dezelfde lijn ligt, simpel maar effectief met een goede prijs-kwaliteit verhouding.
Pasgeleden nog voor een vriend van me gebruikt toen ik een nieuwe pc voor hem aan het bouwen was. Die is er erg blij mee.
Ik had er een besteld voor op kantoor, jesus man die kast is echt BIG ASS! Deze zal ook wel weer abnormaal groot zijn... en ik denken aan een medium formaat...handig dat er een SSD aan de onderkant kon gemonteerd!

[Reactie gewijzigd door A87 op 19 april 2012 10:18]

Tja, als je de maten even had opgezocht had je dit kunnen weten.
De drie 5,25"-drives worden met een toolless kliksysteem op hun plaats gehouden. Ook voor 3,5"-drives is geen schroevendraaier nodig; die worden met plastic rails in de zes slots geklikt
Had dan ook de optie er bij gelaten om het te schroeven...
Plastic beugeltjes is zo vaak een beetje so-so. En het zit ook nooit zo stevig als met een stel schroeven.
Als de mogelijkheid om schroeven te gebruiken er in had gezeten waren dat pluspunten geweest. Nu zie ik eigenlijk meer een stap achteruit, dan vooruit. Ondanks dat de ze de 3.5" drivebays gedraaid hebben zodat je daar een stuk beter bij kunt.

[Reactie gewijzigd door Ultraman op 19 april 2012 09:12]

Op zich is het niet zo een heel groot probleem als ze niet "stevig" vast zitten met die plastic beugels...het resoneren vind ik een groter probleem. Ik vind het schroeven van HD's echt not done, ik ken weinig kasten die met schroeven het resoneren goed opvangen.

Ik vind wel dat de plastic beugels erg goedkoop over komen altijd, maar dat is smaak natuurlijk.

Ik had overigens de Antec P180, wat echt een mooie kast is, waar bijvoorbeeld geen ruimte was voor een grotere voeding. Het pastte wel, maar dan kon je weer niet goed bij de HD's etc. Ik ben blij om te zien dat dat soort knullige dingen niet meer voorkomen :)

Mooie kast, mooie review!
Wat mij betreft een volwaardige opvolger als ik het zo zie. Toch vind ik het jammer om te zien dat de kast van binnen niet zwart is gespoten, dat had ik persoonlijk toch wel wat leuker gevonden.

Verder nog een opmerking m.b.t. de review zelf, het kan handiger zijn de schijf ''andersom'' te plaatsten in de drive cage waardoor je sata/power kabels aan de achterkant zitten. Zo te zien heb je in deze kast ook meer ruimte aan de achterkant dan aan de voorkant voor kabels, op die manier kan je het dus makkelijker/netter/strakker wegwerken. ;)

[Reactie gewijzigd door Perkouw op 19 april 2012 10:38]

Redelijke kans dat de drive-cage niet symmetrisch is gemaakt waardoor de drives maar op 1 manier erin kunnen en je nog voldoende plek overhoudt voor "standaard" SATA-kabels zonder 90-graden hoek of zeer flexibele molex-kabels.

Heb hetzelfde meegemaakt met mijn Fractal; drives kunnen er andersom in maar prik je er dan een rechte SATA-kabel op, dan krijg je je achterkant van zijn lang zal zijn leven niet meer dicht.
Heb zelf de three hundred one. nu lees ik in de geluidsproductie test dat editie 2 veel beter scoort mbt de geluidsproductie maar wanneer je in de grafiek kijkt maakt hij veel meer lawaai dan de andere kasten.

Ik zou graag een vergelijking zien tussen editie 1 en 2 mbt geluidsproductie. Mijn PC staat vaak aan maar wordt nauwelijks belast dus een lage geluidsproductie als uitgangspunt zou fijn zijn.
Ik denk dat je dan beter een stapje hoger kunt kijken zoals de CM 690 II. Heb deze zelf en de kast is niet te horen en de drivebays zijn van rubber dus de HDD hoor je ook niet ratelen.
Alternatieven meer of minder is een goede aanvulling
MAAR dan moet je er geen 3 van de zelfde fabrikant er in stoppen
hetzelfde geld voor de test resultaten 3x Antec beetje jammer

voor de rest mooie review

[Reactie gewijzigd door The-End587 op 19 april 2012 08:37]

Mooie kast voor dat geld, maar dat roostertje aan de zijkant van de kast ziet er wel heeel goedkoop uit en ook erg slecht/lelijk afgewerkt. Doet gelijk afbreuk aan de rest van de kast.
Heb nu zelf een Antec One Hundred kast. Helaas is deze niet vergeleken in de test. De One Hundred is een goede kast maar heeft geluid als grootste minpunt. Iemand een idee hoe de verhouding tussen de 100 en 302 liggen?
Bestel deze vaak als ik PC's voor klanten assembleer. Heerlijke kast, en voor de iets meer eisende gebruiker zal de USB 3.0 mogelijkheid het extra tientje ook zeker waard zijn :)

1 klein nadeel... standaard kan er geen 3.5" cardreader ingebouwd worden...
Mooie review, alleen vind ik het jammer dat de Inbouwmogelijkheden, koelingsmogelijkheden en de instalatiegemakken een score krijgen van een 3 i.p.v een 4 (of hoger). Natuurlijk is het geen ultimate gamers kast, maar je hebt wel de mogelijkheid om een 6x 3.5" schijven erin te bouwen (eventueel 2x 2.5'' + 4x 3.5'') en nog eens 3x 5.25'', waarvan je 1 bay kan gebruiken vor een cardreader of control panel. Het assembleren zou zonder problemen moeten verlopen door middel van klik systeem voor de 5.25' bay en beugels voor de 3.5'' schijven. Ruimte aan de achterzijde voor een extra fan en kabels weg te werken. Tevens zit er een fan aan de voorkant en bovenkant en is er nog een mogelijkheid om meerdere fannen bij te plaatsen. Dat lijkt mij genoeg koelingsmogelijkheden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True