Door Pieter Molenaar

Panasonic Viera VT50: zwartkijken voor gevorderden

18-04-2012 • 08:00

113

Multipage-opmaak

Inleiding: alleen nog maar beter

2011 was een turbulent jaar voor Panasonic. In maart werd het bedrijf getroffen door de tsunami en aan het eind zomer kwamen daar de overstromingen in Thailand bij. Ook de wereldwijde economische recessie gooide roet in het eten.

Vanwege de onverwacht hoge verliezen werd aan het eind van het jaar besloten om de productie van plasma-panelen nagenoeg te halveren. Hiervoor moest een hagelnieuwe productiefaciliteit worden gesloten en een ontslagronde voor ongeveer 17.000 werknemers werd met een jaar vervroegd.

Panasonic wil zijn ingekrompen productiecapaciteit niet meer gebruiken om met goedkope modellen van Samsung en LG te concurreren. Zo maakt het bedrijf voortaan geen hd-ready-plasma's meer en levert het dit jaar meer grote modellen. Verder zijn de topmodellen VT50 en GT50 voorzien van een dualcore-processor en hebben alle plasma-tv's 3d-ondersteuning. Ook hecht het bedrijf meer belang aan lcd-tv's en die worden nu ook in beeldformaten groter dan 42" geleverd.

Tweakers.net kreeg van Panasonic de Viera VT50 opgestuurd. Deze plasma-tv heeft onder meer een 'One Sheet of Glass'-ontwerp, een verbeterd zwartfilter, een nieuw plasma-paneel met een aangepaste subpixelconfiguratie, een snellere aansturing van de pixels met de '2500 Focused Field Drive'-technologie, en ondersteuning voor multitasking met apps. Kwaliteit heeft echter zijn prijs.

Panasonic Viera VT50 Inleiding

Behuizing: dunner glas

Behuizing

Panasonic Viera VT50 dikte glaslaagDe Viera VT50 verschilt uiterlijk op een groot aantal punten met zijn voorganger, de Viera VT30. Zo is de glasplaat, die net als bij de VT30 bijna het gehele oppervlakte van de tv bedekt, slechts 1,5mm dik - veel dunner dan de VT30-glasplaat.

Dat heeft als bijkomend voordeel dat de tv wat lichter is geworden dan zijn voorganger. De 50"-versie van de VT30 woog nog 35kg, terwijl de even grote VT50 'maar' 29,5kg op de weegschaal zet.

Ook zijn de bezels smaller. Waar de lijst rond het paneel bij de VT30 nog 4,3cm breed was, zijn de bezels van de VT50 nog maar 2,6cm breed. Daar komt aan alle zijden nog wel 6mm bij vanwege de chroomrand rond het glas. De VT50 is 3,9cm dik.

Panasonic Viera VT50 behuizing Panasonic Viera VT50 behuizing Panasonic Viera VT50 behuizingPanasonic Viera VT50 behuizing Panasonic Viera VT50 behuizing Panasonic Viera VT50 behuizingPanasonic Viera VT50 behuizing Panasonic Viera VT50 behuizing Panasonic Viera VT50 behuizing

Voet

De sokkel van de Viera VT50 bestaat uit een rechthoekige metalen plaat met een profiel voor extra stevigheid, met daarop een kunststof afdekplaat. Deze verschiet van glimmend grijs aan de achterkant naar zwart aan de voorkant en heeft, net als het scherm, een zilverkleurig randje.

Op de voet wordt een metalen, schuin naar voren gerichte hals bevestigd. Deze is eveneens met plastic afgedekt en bevat het draaimechanisme voor het scherm. Op de hals wordt weer een dik stalen hoekprofiel vastgeschroefd, waar ten slotte het scherm aan wordt opgehangen. Deze constructie is zeer stevig, al wiebelt het scherm nog een klein beetje als de bovenkant van de tv een zetje krijgt.

Panasonic Viera VT50 voet Panasonic Viera VT50 voet Panasonic Viera VT50 voet

Speakers

Net als bij de modellen van vorig jaar wijzen de midden- en hogetonenspeakers van de VT50 recht naar voren. Waar de speakers vorig jaar echter nog achter een rooster aan de onderkant zaten, zijn ze nu achter een viertal sleuven aan de zijkanten van de tv geplaatst. De acht speakertjes leveren een ruimtelijk en helder geluid op. In de achterkant van de tv is nog een subwoofer gemonteerd, maar het geluid daarvan stelt wat teleur.

Panasonic Viera VT50 speakers Panasonic Viera VT50 speakers

Aansluitingen

Alle aansluitingen zitten aan de zij- en de onderkant. De VT30 had nog twee usb-aansluitingen aan de bovenkant, maar die zijn bij de VT50 naar de zijkant verhuisd. De benodigde ruimte werd gevonden door het sd-kaart-slot en het ci+-slot naast elkaar te plaatsen. Daaronder zitten nu drie usb 2.0-poorten en vier hdmi-poorten, waarvan de tweede audio return channel ondersteunt.

Panasonic Viera VT50 aansluitingen

Aan de onderkant zien we een ethernet-aansluiting, een satelliet- en een kabelaansluiting en een optische s/pdif-uitgang. Er zijn twee connectors voor breakout-kabels, voor respectievelijk een av-aansluiting en een gecombineerde component-video- en av-aansluiting.

Panasonic Viera VT50 aansluitingen

Wifi-ondersteuning is bij de VT50 ingebouwd; bij de VT30 moest daarvoor nog een usb-poort worden opgeofferd. Nieuw is de bluetooth-ondersteuning, die onder meer gebruikt kan worden voor een draadloze koptelefoon.

Afstandsbediening: oud en nieuw

Afstandsbediening

Bij de VT30 leverde Panasonic een geheel nieuw ontworpen afstandsbediening mee. De korte travel van de toetsen voelde lekker aan en de remote lag goed in de hand. Voor de VT50 gooide Panasonic het roer toch weer om: de remote van dit toestel heeft weer meer weg van het aanwijskastjesdesign dat het bedrijf voorheen gebruikte.

Panasonic Viera VT50 remote schuine toetsenWat bij de afstandsbediening van de VT50 direct opvalt is de glimmend zwarte lak waarmee de bovenkant is afgewerkt. Verder zijn de knoppen wat hoekiger van vorm dan bij eerdere modellen en sommige toetsen, zoals het numerieke gedeelte, lopen schuin op.

Waarschijnlijk denkt Panasonic dat de toetsen zo makkelijker zijn in te drukken als de remote bij de onderkant wordt vastgehouden. Omdat de drukrichting dan verandert, voelt dat in het begin raar aan. Ook is het rubber van de toetsen nogal 'zweterig'.

Panasonic Viera VT50 remote

Panasonic heeft de positie van het numerieke gedeelte en van de volume- en kanaalkeuzeknoppen verwisseld. Hierdoor zitten de twee meestgebruikte knoppen recht onder de duim.

Verder is de Viera Link-knop vervangen door een 'internet'-knop, zijn nog wat andere knoppen verplaatst en heeft de remote, net als de VT30-afstandsbediening, rode knoppenverlichting. De indeling van de nieuwe remote is wat ons betreft beter dan die van de vorige, maar wat materiaalkeuze en uiterlijk betreft is het een stap terug.

Viera Touch Pad Controller

Net als Samsung met zijn bewegings- en spraakherkenning bij de nieuwe ES7000 en ES8000-lcd-tv-serie en LG die al langer aan de weg timmert met de Magic Remote, heeft Panasonic bij de Viera VT50 gezorgd voor een alternatieve invoermethode in de vorm van de Viera Touch Pad Controller. Deze kleine, gedrongen controller heeft een rond touchpad waarmee een muisaanwijzer op het scherm kan worden bestuurd.

De Touch Pad Controller is voornamelijk bedoeld voor het bedienen van Viera Connect. Met een druk op de touchpad wordt de Connect-interface aangeroepen. Onder de touchpad zitten 'exit'- en 'back'-knoppen. De aan-uitknop aan de bovenkant wordt geflankeerd door twee andere knoppen; de linker dient om tussen apps te schakelen, van de rechter hebben we de functionaliteit niet kunnen achterhalen.

Viera Pad Controller

We hebben gemengde gevoelens over deze controller. Aan de ene kant kan de cursor er accuraat en snel mee bestuurd worden, zodat er bijvoorbeeld snel een link kan worden aangewezen. Dat werkt echt beter dan met de d-pad van de standaard afstandsbediening.

Een groot gemis is echter het ontbreken van een scroll-mogelijkheid. Vooral bij het bekijken van webpagina's werkt dat niet lekker. Bij sommige apps is het wel weer mogelijk om met de touchpad door lijsten te scrollen, maar andere apps kunnen juist weer niet of slecht met de controller overweg. Zo is het niet mogelijk om met de Touch Pad Controller het virtuele toetsenbord van de Twitter-app te gebruiken. Ook heeft de controller wat moeite met het herkennen van kleine cursorverplaatsingen, waardoor het typen met het virtuele toetsenbord van de browser soms erg moeizaam gaat.

Bediening via smartphone of tablet

Net als bij de 2011-modellen is het mogelijk om de VT50 te bedienen met een smartphone of tablet op basis van iOS of Android. Bij de Viera Remote-app, die de tv bij het opstarten direct en automatisch herkent, is het nu mogelijk om links en content van het mobiele apparaat naar de tv te 'vegen'.

Wat langer het scherm aanraken is voldoende om een icoontje onder je vinger te krijgen, terwijl bovenaan het scherm een tabblad naar beneden zakt. Met een swipe naar boven kan dan bijvoorbeeld een linkje naar de tv verstuurd worden, dat dan direct geopend wordt. Ook een filmpje kan zo direct op de tv vertoond worden, maar het beeld op de tablet of smarthpone wordt dan bevroren.

Menu-interface: dualcore en apps

Zoals we dat van Panasonic gewend zijn, is het menu van de VT50 ingetogen en zakelijk. De meeste opties zijn makkelijk te vinden en de interface reageert snel en goed op invoer van de afstandsbediening en de Viera Touch Pad Controller. Prettig is dat de tv onhoudt waar je de vorige keer in de submenu's gebleven bent, zodat je met een paar drukken op de ok-knop weer snel op je bestemming bent. Net als bij vorige modellen springt het menu nog wel te snel terug naar het parentwindow. Met name bij het kalibreren is dat hinderlijk.

Panasonic Viera VT50 menu Panasonic Viera VT50 menu Panasonic Viera VT50 menu Panasonic Viera VT50 menu Panasonic Viera VT50 menu Panasonic Viera VT50 menu Panasonic Viera VT50 menu Panasonic Viera VT50 menu Panasonic Viera VT50 menu

Dualcore en multitasking

Net als mobieltjes worden tv's uitgerust met steeds krachtigere processors en dit jaar passen onder meer Panasonic, Samsung en LG dualcore-beeldprocessors in hun topmodellen toe. De nieuwe Pro4-soc, de dualcore die Panasonic voor de VT50 en de GT50 gebruikt, maakt onder meer een vorm van multitasking mogelijk. Zo kan bijvoorbeeld Skype worden gebruikt terwijl er tv gekeken wordt. Als er meer apps worden geopend, worden de niet-actieve apps overigens gepauzeerd. Een mediaspeler-app speelt dus niet verder als je even een andere app gebruikt.

Met de ronde knop van de Viera Touch Pad-controller kan tussen de apps geschakeld worden. De actieve pagina 'krult' dan omhoog, zodat de actieve programma's eronder verschijnen. Het maximum aantal actieve apps hebben we niet getest, maar we konden in ieder geval tien apps tegelijk geopend hebben.

Panasonic Viera VT50 multitasking

Het Viera Connect-platform is verder een doorontwikkelde versie van Viera Cast. Er lijkt niets veranderd te zijn, al heeft Youtube een facelift gekregen. De nieuwe interface van deze app ziet er strak uit en heeft de kanalen per categorie als basis.

Panasonic Viera VT50 Viera Connect Panasonic Viera VT50 Viera Connect Panasonic Viera VT50 Viera Connect Panasonic Viera VT50 Viera Connect Panasonic Viera VT50 Viera Connect Panasonic Viera VT50 Viera Connect

Webrowser met flash

Panasonic is een van de laatste tv-fabrikanten die een webbrowser in zijn toestellen integreert en het bedrijf heeft duidelijk geleerd van versies van concurrenten.

Ten eerste biedt de browser in de VT50, en ook die van de GT50, de mogelijkheid om Flash-content af te spelen. Ook is de browser compatibel met html5 en scoort het de volle honderd punten in de - al wat oudere - Acid3-test.

De pagina's worden netjes gerenderd. Er zijn drie zoomstanden, waarbij de tekst netjes meeschaalt, en zowel het scrollen als het inzoomen gaat schijnbaar zonder vertraging. De pagina wordt pas getoond als hij geheel gerenderd is; dat kost doorgaans ongeveer drie seconden. Het opstarten van de browser duurt ongeveer zeven seconden.

Bij korte tikjes van de d-pad verschuift de cursor maar langzaam, zodat er nauwkeurig gewerkt kan worden. Als een cursorknop langer wordt ingedrukt, versnelt de cursor. In de knoppenbalk van de browser echter verspringt de cursor met elke tik op de d-pad naar een volgende knop.

De VT50-browser heeft knoppen voor de vorige en de volgende pagina, in- en uitzoomknoppen, knoppen om favorieten te bekijken en toe te voegen, een refreshknop en een home-knop. Daarnaast zijn er invoervelden voor url's en Google-zoektermen.

Panasonic Viera VT50 browser Panasonic Viera VT50 browser Panasonic Viera VT50 browser Panasonic Viera VT50 browser Panasonic Viera VT50 browser Panasonic Viera VT50 browser Panasonic Viera VT50 browser Panasonic Viera VT50 browser

Kalibratie

Paneel

Panasonic Viera VT50 pixelstructuurHet nieuwe Neo Plasma Black 2500-paneel heeft subpixels van verschillende breedtes, zoals te zien is op onze macrofoto van het scherm. De rode subpixel is het kleinst, gevolgd door de blauwe subpixel, terwijl de groene het grootst is.

Panasonic heeft het scherm voorzien van een nieuwe Louvre-filter om reflecties tegen te gaan. Bij de Panasonic Convention 2012, die eerder dit jaar in Hamburg plaatsvond, had Panasonic de VT30 en de VT50 naast elkaar gehangen en was het effect duidelijk zichtbaar. Toch zijn reflecties nog niet helemaal uitgebannen, en bovendien hebben ze nu een wat paarse tint.

Panasonic Viera VT50 reflecties Louver-filter

Fabrieksinstellingen

In de THX Cinema-stand staat het contrast standaard op 36, wat een uitstekende helderheid op van 120cd/m² oplevert. Ook de witbalans is in deze stand al behoorlijk goed met kleuren die niet meer dan vijf procent afwijken. Bij een IRE70-patroon maten we een kleurtemperatuur van 6575K. Dat ligt zeer dicht bij de 6504K die de Rec.709-standaard voorschrijft.

Alleen de scherpte staat met een waarde van 5 te hoog. Die zetten we terug naar 0, al is er ook dan nog een verscherpingspatroon zichtbaar. Verder zijn er geen vreemde instellingen om het beeld te 'verbeteren' actief.

Panasonic Viera VT50 rgb-levels outofbox

Over de gamma, die aangeeft hoe snel de helderheid van het beeld oploopt van zwart naar volledig wit, zijn we minder tevreden. Uit onderstaande grafiek blijkt dat het beeld vooral vanaf het IRE40-patroon te snel lichter wordt, terwijl rond het IRE10- en IRE20-patroon ook een onregelmatigheid te zien is.

Panasonic Viera VT50 gamma outofbox

Ook het kleurbereik van de tv is met de fabrieksinstellingen niet geweldig. Bij de VT30 waren bijna alle kleuren in de THX-stand met de fabrieksinstellingen al uitstekend, maar de VT50 laat hier wat steken vallen. De kleurfouten van groen en cyaan springen eruit, en ook rood, magenta en geel hebben een zichtbare kleurfout.

Panasonic Viera VT50 gamut outofbox

Kalibratie

De Viera VT50 heeft de meest uitgebreide kalibratiemogelijkheden die je je maar kan voorstellen. Zo zijn twee- en tienpunts systemen voor het instellen van de witbalans beschikbaar, kan de gamma per helderheidsstap worden ingesteld en heeft het kleurbeheersysteem de mogelijkheid om de tint, de verzadiging en de helderheid van de primaire en de secundaire kleuren te regelen.

Omdat de kalibratiemogelijkheden niet in de THX Cinema-stand beschikbaar zijn, kozen we voor een van de twee Professional-standen. Voor een goede kalibratie moesten we met de gammacorrectie beginnen. We hebben getracht de gamma op te hogen, maar met de gamma op de 2.4-stand blijft er een onbalans in de grafiek. Met de gamma-instellingen per grijswaarde is de grafiek echter uitstekend recht te trekken.

Panasonic Viera VT50 gamma fijnaanpassing

Een aanpassing van de 'rgb-gain'- en 'rgb-cutoff'-instellingen levert onderstaande grafiek op. Tussen de IRE30- en IRE90-stappen wordt daarmee een keurige witbalans verkregen, maar in de onderste regionen oogt het beeld wat rood.

Panasonic Viera VT50 rgb-levels 2punt-kalibratie

Met de tienpunts kalibratie kunnnen we echter voor elke grijsstap de juiste rgb-aanpassing instellen, zodat ook de roodachtige gloed bij donkere tinten verdwijnt.

Panasonic Viera VT50 rgb-levels 10punt-kalibratie

Met het uitgebreide color management system is het aanpassen van de kleuren relatief eenvoudig en alle kleurfouten zijn probleemloos onder de drempelwaarde van 1 te krijgen. Het eindresultaat is dus uitstekend, al hadden we hogere verwachtingen van de fabrieksinstellingen.

Panasonic Viera VT50 gamut gekalibreerd

Bij het kalibreren kwam aan het licht dat in de twee Professional-beeldstanden de helderheid niet boven de 100cd/m² is te krijgen zonder de 'witter-dan-wit'-tinten te verliezen. De THX Bright Room-stand geeft een helderheid van 197,2cd/m² en dat is wel meer dan genoeg om met redelijk wat omgevingslicht naar de tv te kijken.

De kleurtemperatuur in de THX Bright Room-stand is met een waarde van 6501K zelfs heel goed te noemen, met vergelijkbare gamutwaarden als bij THX Cinema. Boven het 250level-witpatroon is bij deze stand echter geen onderscheid meer tussen de wittinten te zien.

Vervelend is wel dat het oproepen van het menu, bijvoorbeeld voor de witbalansinstellingen, een meetbaar effect heeft op de kleuren. Je moet dus steeds in en uit het menu. Gelukkig hebben de instellingen weinig invloed op elkaar, zodat zonder al te veel problemen een goed eindresultaat te behalen valt.

Controles
Instellingen
tweepunts witbalans
rgb-gain -2,0,-3
rgb-cutoff 0,0,0
cms
rgbycm-hue -3,-2,0,11,-29,-9
rgbycm-saturation 6,0,-1,-2,-1,0
rgbycm-luminance 0,19,1,-7,-10,-3
tienpunts witbalans
10IRE 10,0,15
20IRE 13,0,8
30IRE 12,0,0
40IRE 6,0,0
50IRE 4,0,-2
60IRE 1,0,1
70IRE 0,0,0
80IRE -2,0,0
90 IRE
-3,0,3
100IRE -3,2,3
gamma
10IRE-100IRE -6,0,0,0,-4,-6,-4,-2,-2,0

Beeldeigenschappen: ongelooflijk zwart

Kijkhoeken

De Viera VT50 heeft maling aan kijkhoeken. Of je nu recht ervoor kijkt of onder een flinke hoek, het beeld behoudt de intensiteit van de kleuren en er is ook geen gammaverschuiving zichtbaar. Bij de VT30 zagen we het beeld onder grotere hoeken nog wat donkerder worden, maar daar heeft de VT50 geen last van. Onderstaande foto's van de VT50 zijn genomen met telkens een draaiing van 15 graden.

Panasonic Viera VT50 kijkhoeken Panasonic Viera VT50 kijkhoeken Panasonic Viera VT50 kijkhoekenPanasonic Viera VT50 kijkhoeken Panasonic Viera VT50 kijkhoeken Panasonic Viera VT50 kijkhoeken

Uniformiteit

In tegenstelling tot lcd-tv's hebben plasma-tv's geen backlight. De pixels stralen zelf licht uit en elke pixel wordt afzonderlijk aangestuurd, zodat plasma-tv's meestal een goede native contrastverhouding hebben.

Met behulp van de i1 Display Pro-meter, CalMan 4-software en een 4x4-patroon meten we de helderheden van de zwarte en witte vlakken. We waren al onder de indruk van het diepe zwart van de tv en de metingen bevestigen die indruk. De Viera VT50 heeft zelfs de laagste zwartwaarden die we tot dusverre bij een tv met deze afmetingen hebben gezien. Gemiddeld komen we uit op een zwartwaarde van 0,0112cd/m².

De metingen laten ook een zeer goede wituniformiteit zien. Gemiddeld bedraagt de witwaarde 96,1cd/m² en dat betekent dat de contrastverhouding 8583:1 bedraagt. Hoger dan dat hebben we het nog niet gemeten en het hoge contrast zorgt voor een zeer indrukwekkend beeld.

Panasonic Viera VT50 beelduniformiteit

Overigens bedraagt het verschil tussen de witwaarde van de THX Cinema- en de THX Bright Room-stand bij dit 4x4-patroon slechts 2cd/m². De helderheid van de witte vlakjes is lager dan de beoogde 120cd/m² die we normaal aanhouden, maar de tv is dan ook ingesteld met behulp van een kleiner wit vlak, waarbij die hogere waarde wel gehaald wordt. Dat de helderheid lager wordt naarmate er meer pixels oplichten is een typische eigenschap van plasma-tv's.

Bij de Professional1-stand, die we voor de kalibratie gebruikten, valt op dat de maximale helderheid lager is dan bij de THX Cinema-stand. De reden daarvoor is niet duidelijk. Ook steeg de minimale zwartwaarde bij kalibratie van de Professional1-stand naar ongeveer 0,02cd/m².

Verder merkten we bij gebruik van de THX Cinema- en de Game-stand een behoorlijke hoeveelheid pwm-ruis op. Bij plasma komt dit altijd wel voor in de schaduwen, maar bij deze standen is het 'dansen van de pixels' wel erg zichtbaar, zeker als je er gevoelig voor bent. Vreemd genoeg lijken de THX Bright Room- en de Professional1-stand hier geen last van te hebben.

Input lag

Met behulp van de SMTT 2.0-software, een Illyama-crt-monitor zonder vertraging en een dslr met een snelle sluitertijd bepaalden we de input lag van de tv in de Game-stand. We kwamen hierbij uit op een gemiddelde van ongeveer 35ms.

Dat is meer dan bij bijvoorbeeld de Viera G30 uit onze recente tv-roundup, die uitkwam op gemiddeld 22ms. De VT30 zou een input lag hebben van rond de 32ms en is daarmee vergelijkbaar met de VT50. Op de VT50 is dus goed te gamen, maar als snelle reflexen een grote rol spelen, kan misschien beter naar een ander model worden gekeken.

3D-weergave

Panasonic heeft voor zijn nieuwe tv's ook een nieuwe 3d-bril ontworpen. Deze lijkt net weer lichter te zijn dan het toch al niet zware model van vorig jaar. De 3d-bril zit uitstekend, maar als je al een bril hebt, drukken de neusvleugeltjes van het Panasonic-montuur te veel voor op de neus. De vleugeltjes zitten met een schroefje vast, maar Panasonic levert geen afwijkende vleugeltjes voor brildragers.

De aan-uitknop zit in het midden bovenop en wordt ook gebruikt om tussen 2d- en 3d-weergave te schakelen. Dat is bijvoorbeeld handig als de een een film in 3d wil zien en de ander niet. De dikke randen links, rechts en boven blokkeren het omgevingslicht afdoende.

Panasonic Viera VT50 3d-bril

Het bekijken van 3d-content is op de VT50 een waar feest omdat crosstalk zo goed als volledig ontbreekt. Mogelijk weet de 2500 Focussed Field Drive de pixels net iets sneller te schakelen, al hadden we bij de VT30 ook al weinig last van crosstalk. Wel is het beeld wat donkerder in de 3d- dan in de 2d-modus.

Panasonic Viera VT50 3d-weergave Panasonic Viera VT50 3d-weergave Panasonic Viera VT50 3d-weergave

Energieverbruik

Het energieverbruik van de Viera VT50 zit op of net onder het niveau van zijn voorganger. Reken in ieder geval op een gemiddeld gebruik van rond de 200W. Dat is fors meer dan een lcd-tv met dezelfde beeldformaat. Zelfs de recent geteste Sharp Aquos 70LE835, een lcd-tv met een beelddiagonaal van 70", verbruikt 'slechts' 170W.

ModusAvatar*4x4
THX Cinema 224,4W 386,7W
THX Bright Room 322,4W 394,3W
Professional1 gekalibreerd 203,2W 318,7W
*) Avatar: Title 5, Chapter: 13, 00:49:26

Bij het overschakelen naar 3d verbruikt de tv niet eens zoveel meer energie. In de THX 3D Cinema-stand stijgt het verbruik, ondanks de lagere helderheid naar 219,2W. We hebben de 3d-modus niet gekalibreerd.

Alternatieven

Voor de prijs van de 50"-Viera VT50 zijn genoeg alternatieven, ook binnen Panasonics eigen gelederen. In dit geval lopen we alleen de belangrijkste alternatieven op het gebied van plasma-tv's af.

4.5 van 5 sterren
OnbekendPlasma televisie Panasonic Viera TX-P50GT50
Panasonic Viera TX-P50GT50

De Viera GT50 lijkt sterk op de VT50, maar heeft geen glazen toplaag en wordt geleverd zonder 3d-brillen. Dit toestel is verder voorzien van een Infinite Black Pro-scherm in plaats van het Infinite Black Ultra-paneel van de VT50. Wel maken beide modellen gebruik van de Neo Plasma Black 2500-technologie. Ook hebben ze allebei een dualcore beeldprocessor en de snelle 2500 FFD-aansturing, en kunnen ze beide 24.576 gradaties per kleurkanaal weergeven.

5 van 5 sterren
OnbekendPlasma televisie Panasonic Viera TX-P50ST50
Panasonic Viera TX-P50ST50

De Viera ST50 heeft een dun, modern ontwerp en is voorzien van hetzelfde paneel als de VT50. Ook heeft dit toestel een Louvre-filter voor dieper zwart. De specificaties zijn wat minder aansprekend dan bij de VT50: de aansturing van de pixels is minder snel, het aantal gradaties per kleurkanaal is de helft lager en er zijn ook maar twee in plaats van drie usb-poorten. De ST50 is daardoor wel een stuk vriendelijker geprijsd.

5 van 5 sterren
OnbekendPlasma televisie Panasonic Viera TX-P50VT30
Panasonic Viera TX-P50VT30

Met de komst van de Viera VT50 kan de Viera VT30 nog niet direct worden afgeschreven. De VT30 heeft net als de VT50 een glasplaat die de hele voorkant van de tv bedekt. Alleen bij een directe vergelijking met een VT50 is te zien dat die laatste een dieper zwart biedt. De dualcore-processor van de VT50 is wel een stuk beter, en prijstechnisch is de nieuwe ST50 misschien een betere keuze.

4.5 van 5 sterren
OnbekendPlasma televisie Samsung PS51E6500ES
Samsung PS51E6500ES

De Samsung E6500ES is niet de nieuwste en beste plasma-tv van het Koreaanse bedrijf, maar de specificaties doen nauwelijks onder voor die van de VT50. De E6500ES zou een nieuw type paneel met betere zwartwaarden gebruiken, maar of hij is opgewassen tegen de weergaveprestaties van de VT50 kunnen we niet zeggen. Het online platform van Samsung oogt in elk geval wel wat gelikter.

Specificaties

Merk en Type
Merk Panasonic
Productserie Viera
Typenummer TX-P50VT50
Televisietype plasma
Bijzonderheden ingebouwde wifi
Beeld
Hd-specificatie full hd
Schermdiagonaal 50"
Resolutie
1920x1080
Beeldverhouding 16:9
3d-ondersteuning ja
Verbinding
Video-ingangen D-sub, 4x hdmi
Usb
3x usb 2.0
Uiterlijk
Kleur zwart
Overig
Dlna ja
Introductiejaar 2012

Conclusie

Wist de Viera VT30 van vorig jaar al te imponeren, de nieuwe VT50 doet daar nog een schepje bovenop. Het nieuwe topmodel van Panasonic heeft bijzonder lage zwartwaarden, en daarnaast is het contrast dankzij het nieuwe Louvre-filter hoog, ook bij meer omgevingslicht. Bovendien kan de VT50 meer kleurgradaties weergeven.

Daarnaast is de VT50 voorzien van een dualcoreprocessor. Het toestel ondersteunt een vorm van multitasking en de browser-app is compatibel met Flash en html5. Vanwege de dualcore-chip is deze functionaliteit voorbehouden aan de VT50- en GT50-toestellen. In tegenstelling tot de modellen van vorig jaar heeft de VT50 ingebouwde wifi.

In de THX Cinema-stand is de gammacurve nog wat onregelmatig en met name het groen moet wel wat worden aangepast, maar al met al is het beeld met de standaardinstellingen al erg goed. Heb je de benodigde apparatuur in huis, dan is kalibratie een peulenschil vanwege de vele instelmogelijkheden. Een nadeel is wel dat de helderheid in de twee Profesional-standen lager is dan bij de THX Cinema-stand. De THX Cinema-stand gaf echter weer veel pwm-ruis in donkere gebieden.

De tv ziet er goed uit, met smalle bezels, chroomkleurige randen en een stevige voet. Het draaimechanisme van de voet is zeer stevig, al wiebelt het scherm wel een beetje als het aan de bovenkant een duwtje krijgt.

Wat ons betreft is de Viera VT50 voorlopig de maatstaf waaraan andere toestellen worden afgemeten. Opmerkelijk is dan ook dat Panasonic ons bij monde van Roy de Bats heeft laten weten dat plasma niet heilig is, maar dat vervangende technologieën wel beter zullen moeten zijn. We zijn dan ook reuze benieuwd naar de prestaties van de aankomende 55"-oled-tv's van Samsung en LG.

Reacties (113)

113
110
83
2
0
15
Wijzig sortering
Dit toestel presteert uitstekend... Op voorwaarde dat je deze laat kalibreren. En zeg eerlijk, hoeveel laten er dat doen? Dat kost enkele honderden euro. En de waarden in deze presentatie overnemen heeft geen zin, die instellingen zijn voor elk toestel anders, anders had panasonic dat zelf wel zo ingesteld.

Wat betreft de afname van de intensiteit: mijn pana is 4 jaar oud en de intensiteit staat nu op 50%.

[Reactie gewijzigd door Dvamber op 23 juli 2024 09:57]

En waarom calibreert de fabriek de toestellen zelf eigenlijk niet? Zou toch automatisch moeten kunnen denk ik zo.
Kan wel, maar een goede kalibratie zou zelfs automatisch nog zeker wel een kwartier duren en bovendien heeft het vrijwel geen zin.

Zeker de eerste 200 uur veranderen de kleuren nog veel te veel. Als de fabrikant het scherm zou kalibreren terwijl het nog geen uur heeft aangestaan, dan zou die kalibratie na een uur of 50 alweer waardeloos zijn.

Als je een TV zoals de TX-P50VT50 koopt, moet je eigenlijk ook bereid zijn om nog iets als een X-Rite i1Display Pro OEM + SpectraCal CalMAN 4 of ChromaPure. Het kalibreren van een TV of beeldscherm is niet iets eenmaligs, zoals bij vrijwel elk apparaat dat je kan kalibreren.

In de grafische industrie is het niet heel raar om je beeldscherm elke twee weken te kalibreren. Voor een TV is dat nogal over the top (tenzij je bij Pixar werkt), maar iets van 4-6x per jaar is geen overbodige luxe. Dan is kopen al goedkoper dan iedere keer die kalibratieapparatuur huren.
Momenteel heb ik een Kuro. Iets wat me irriteert aan die tv is de plasma buzz. Is deze nog hoorbaar op de huidige generatie plasmas?

Verder zou ik graag zien dat panasonic (& co) komen met een soort monitors komen zonder al die onzinnige apps, bluetooth ondersteuning en weet ik wat meer.
Alleen als je het geluid uit hebt hoor je soms bij wit beeld een buzzje
Mijn G20 hoor ik anders best goed, misschien dat ik daar Panasonic toch eens over ga bellen. Weet niet of er iets aan te doen is, maar ik hoor een irritant hoge piep/zoemtoon alsof er een krekel in zit.
Dat hoort zeker niet, bij mijn VT20 hoor je een heel lichte buzz maar alleen bij compleet helder wit beeld en alleen als er verder geen geluid is. Je moet er echt naar gaan luisteren wil het opvallen. Als je de ECO mode aanzet is het geluid vrijwel verdwenen trouwens, maar dan is ook je maximale brightness en dus je contrast iets lager.

Dat gezegd hebbende vind ik het nog steeds het grootste nadeel van mijn VT20, omdat het voor de rest zo'n goed apparaat is valt een nadeel als dit extra op. Je zou verwachten dat Panasonic hier wel wat aandacht aan heeft besteed in de tussentijd.
@lowfi: ik heb het niet specifiek gehoord, maar moet wel zeggen dat de PS3 aan stond bij de hoortesten. Heb speciaal hiervoor ook een patroon met veel horizontale en vertikale witte lijntjes op een zwarte achtergrond getoond en daarbij hoorde ik geen verandering in het geluid. Bij vorige plasma-tv's, maar ook lcd-tv's wilde bij dat patroon geluid van de voeding nog wel eens opsteken.
Mooie review van een mooie set. Tenminste weer een hele verbetering op de 30 reeks. Ben benieuwd of VT50 een waardig Pioneer Kuro opvolger gaat worden. Ook met alle problemen in het achterhoofd, denk aan rising blacks etc. OLED zal uiteraard superieur worden, maar met plasma's van dit kaliber worden de nadelen tov OLED steeds kleiner
Op avforums heeft deze tv al het stokje overgenomen van reference status van de Pioneer KRP-500A Kuro Plasma. Of deze tv ook last heeft van de rising blacks zal de toekomst moeten uitwijzen, maar plasma is al wel een techniek die zich heeft bewezen. OLED tv's van dit formaat nog niet. Ook zullen de eerste OLED tv's 2x zo duur zijn dan deze.
Winkels zullen wel gaan schermen met het stroom verbruik en ja.. deze plasma mag dan wel 200+watt gebruiken, maar die 2000 euro die je meer moet betalen voor een OLED tv heb je er niet in 10 jaar uit.

[Reactie gewijzigd door MieZzziE2 op 23 juli 2024 09:57]

Eigenlijk bizar hoe lang Panasonic er over heeft moeten doen om de 3 jaar oude KRP reeks van Pioneer te evenaren/overtreffen.

Als Pioneer nog steeds plasma's zou hebben gemaakt zou hun voorsprong onoverbrugbaar zijn geweest (en hadden we nu tv's gehad die beter zijn dan de VT50).
De oorzaak is vrij logisch. Wij de consumenten willen smalle bezels, 'goedkope' tv's, platte tv's en een laag stroomverbruik.
Dat lukt allemaal nu eenmaal zonder de techniek dat wordt gebruikt in de KURO aan te passen en door te ontwikkelen.
Zo raar is dat helemaal niet, een beetje kuro had je destijds niet voor 2k
Gek dat ie de reference status heeft overgenomen. De blacks zijn goed, maar nog steeds een factor 3 hoger dan van de (inmiddels bijna 4 jaar oude) Kuro.

Daarnaast laat ie mbt kleuren (volgens deze review), steken vallen. Kan me dus haast niet voorstellen dat dit ineens een reference model zou zijn.

[Reactie gewijzigd door Oscar Mopperkont op 23 juli 2024 09:57]

Na kalibratie zijn de kleuren toch gewoon goed? Veel beter krijg je ze denk ik niet.

Waarom zou Panasonic gelijk Kuro kwaliteit willen? Nu doen ze het geleidelijk en de videofielen kopen elk jaar een nieuwe voor elke kleine verbetering richting Kuro.
Of oled superieur gaat worden moet ik nog maar zien, en dan doel ik op de ronduit slechte kleurechtheid van alle huidige oled schermen (overdreven saturatie van bepaalde kleuren).
Inbranden is ook een behoorlijk probleem, veel erger dan plasma.

Ik denk dat plasma voorlopig nog wel even nr1 blijft.
Mooi review om te lezen. Panasonic heeft weer een nieuwe standaard gezet. Wat mij betreft ligt de VT-serie qua prijs wat te hoog maar ik geniet nog alle dagen van de GT30 die ik vorig jaar gekocht heb. De overstap van lcd naar plasma had ik veel eerder moeten maken dus hopelijk blijven ze deze toestellen maken. Ben wel benieuwd of oled een echte concurrent kan gaan worden.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door S1NN3D op 23 juli 2024 09:57]

Het mag dan wel veel mooier zijn, maar het energieverbruik is toch ook veel en veel hoger?

[Reactie gewijzigd door Appel105 op 23 juli 2024 09:57]

Anoniem: 397611 @Appel10518 april 2012 13:19
Dat 'grote' energie verbruik van plasma is allang niet meer van deze tijd.
Op jaar basis scheelt het bij normaal gebruik maar een paar euro.

Twee á drie biertjes minder in de kroeg en je hebt het verbruik alweer terugverdiend.
Tevens is de produktie en afbraak van LED (dus LCD) veel belastender voor het millieu dan Plasma. Althans dat heb ik onlangs gelezen.
Ga maar uit van 20-40 euro aan extra energieverbruik per jaar voor deze televisies ten opzichte van een LED LCD
Mensen die deze tv kopen geven geen hol om het verbruik.
Inderdaad :) mensen die deze TV kopen geven om kwaliteit en dan maakt die paar euries op JAAR basis niet veel uit (helemaal niet als je überhaupt deze tv kan veroorloven ^^)
Bij hoeveel uur televee kijken per dag is dat?
Energieverbruik staat gewoon in de test. :?

Ach, wie mooi wil zijn, moet pijn lijden. Dan maar een gloeilamp minder thuis. Ik vind beeldkwaliteit belangrijker.
Een LCD tv die ongeveer hetzelfde presteert als een VT30 50" is nog een slag duurder. Dat prijsverschil verdien je ook niet zomaar terug.
Een punt van oude plasma schermen inderdaad en helaas iets wat bij iedereen blijft hangen. Het verbruik bij een plasma-scherm is variabel, puur wit zal veel trekken, alles daaronder een stuk minder. Een LCD gebruikt continue hetzelfde, dus afhankelijk hoeveel donkers er in scenes zitten zou een plasma-scherm soms nog weleens zuiniger kunnen zijn. Over het algemeen ligt het dicht bij elkaar.
Eens, de VT heeft zich de afgelopen jaren tot een prachtig toestel ontwikkeld maar ook ik krijg het mezelf niet verkocht zoveel geld aan een TV uit te geven. Ik ben vorig jaar voor een kleiner broertje gegaan, een G30 in mijn geval.
hier ook een 1 jaar oude g30. en deze doet het nog prima, dus "helaas" komt er geen GT/VT50
Aiai, wat een mooi toestel. Heb net de GT30 aangeschaft en hoop op een update met een webbrowser. Zal helaas niet doorgaan, denk ik, omdat ze deze willen verkopen. Zijn er custom updates voor de Panasonics?
ja: nieuwe BluRay speler ;)
Ik heb in een review op AVforum gelezen dat deze tv nog steeds last heeft van de "50Hz-bug" Dit zou zorgen voor streperige beeldvorming bij snel bewegende 50Hz beelden.

Kan iemand mij vertellen wat dit ongeveer in gaat houden voor het kijken via Itv van KPN?
Voor zover ik kan zien is het uitgezonden signaal hier nog steeds 50Hz en aangezien ik van plan ben deze tv aan te gaan schaffen in de toekomst ben ik wel benieuwd wat de kwaliteit van het "normale" tv kijken zal zijn.
Was toch opgelost door een bepaalde beeldverbeteringsinstelling op low te zetten.
Wat ik uit de tekst begrijp is dat juist door het aanzetten van bepaalde opties het wel opgelost kan worden, maar dat daardoor een heel onnatuurlijk beeld ontstaat....
In de review van Cnet over de ST50 staat dat de 50hz bug nog wel aanwezig is, maar wel verminderd is en helemaal niet te zien is als je IFC op min zet. De 50hz werd vooral beschreven bij voetbal. Dat er bijvoorbeeld ineens een dubbele middenlijn te zien was.
Anoniem: 423434 18 april 2012 18:32
Ik hoop dat mensen in gaan zien dat Samsung en LG gewoon rommel maken, en dat als je meer uit geeft aan een Loewe of een B&O je daar ook veel langer een betere belevings ervaring aan hebt.

Ik weet niet of een bedrijf als Panasonic ook in dit hogere segment kan komen, hun plasma schremen hebben wel een goede kwaliteit, maar of mensen dat er ook voor willen betalen?
Nou... de Samsung plasma's zijn in tegenstelling met de Samsung LED's best wel goede TV's, die goed kunnen concurreren met deze Pana.
Kan wel zo zijn maar als je eenmaal een probleem hebt , krijg je bij samsung gewoon te horen dat het je geld kost ook na 2 jaar en 4 maanden en niet zo'n beetje ook, dat noemen ze coulance.
Anoniem: 195305 @D-TECH24 mei 2012 14:37
Ik heb hier andere ervaringen mee. Heb een Samsung PS64E8000 in huis, die terug gaat naar de winkel. Geluid is niet om aan te horen (klink zo hol als het maar zijn kan), beeld gaat, maar mijn 4 jaar oude LX5090 geeft een mooier beeld. Daarnaast is het buzzen op de Samsung een ramp. Op mijn Pioneer hoor ik het soms heel erg zacht, maar bij de Samsung is dit echt niet normaal.. zo hard. Nee, van mij geen Samsung meer, evenals Philips.
Huh? B&O topsegment? Nee, B&O is vooral gericht op 'design' publiek, waarbij de looks alles is en de rest er weinig toe doet. De schermen zijn dus maar gemiddeld.

Pak een B&O LCD/LED en kom erachter dat deze het zwaar aflegt tegen een VT30 en dus ook tegen deze VT50 serie.
Anoniem: 204418 18 april 2012 13:30
Martin,

Ik heb dus precies hetzelfde als jij. Elke keer hoop ik bij nieuwe tv's dat het weg is, maar helaas... Daardoor zit ook ik aan de LCD. Dat geflikker overstemt alle voordelen van plasma.
idem hier.
Ik was enorm verbaasd toen ik dit zag op 42vt30.


ik overweeg een 47wt50 aan te kopen. de 55wt50 zal niet iets te groot zien.
graag eens de vt50 en wt50 naast elkaar zetten.
Wat ik me afvraag, zit er niet gewoon een keuzeoptie in het menu die de hoeveelheid hz. verhoogt?
Op mijn Pioneer plasma zitten 3 modes, 60/75 en 100hz. Ik heb 'm altijd op 100 staan en heb nog nooit iemand horen klagen over geflikker.
Zelf zie ik een crt monitor ook flikkeren onder de 75hz.
Klein beetje off-topic maar op internet en in de winkels krijg ik verschillende geluiden te horen:

Is het bij deze nieuwe plasma's nu nog wel of niet zo dat ze inbranden bij het lang weergeven van hetzelfde beeld?
Bij normaal gebruik lijkt het me van niet. En anders maak je een calibratie dvdtje of iets wat alle pixels ff gebruikt en reset en dat zet je af en toe aan als je een half uurtje weggaat.

Als je je plasma een paar jaar op een luchthaven wilt hangen om vluchtinformatie te tonen en na die tijd thuis wilt gebruiken om tv te kijken dan zou ik toch voor een lcd gaan
Mijn G20 uit 2010 is nooit ingebrand. Heeft wel last gehad van retention het NOS logo stond er na het WK nog zeker 3 maanden. Daarna was het gelukkig verdwenen. Ik zou een plasma scherm in elk geval niet als PC scherm gebruiken. Maar blijkbaar hebben ze er bij Panasonic vertrouwen in dat het niet gebeurd aangezien Vierra connect voorzien is van een webbrowser.
Daar heb je een goed punt! Ik gebruik hem inderdaad als monitor en trok daarom dezelfde conclusie als jij. Maar die browser inderdaad....

Plasma experts hier? ;)
Je hebt speciale inbrand DVD's / Blu-rays en het wordt aangeraden om niet al teveel gewoon TV te kijken voordat de TV 200 uur met zo'n inbrandschijf heeft gedraaid. Sommige mensen zeggen zelfs 1000 uur, maar dat is tegenwoordig zwaar overdreven.

Die eerste 200 uur kan echter geen kwaad, want plasma TV's zijn vooral als ze net nieuw zijn en er nog vrijwel geen branduren op hebben zitten nog steeds vrij gevoelig voor inbranden.
Je bedoelt toch niet dat je na aanschaf je tv even 8 dagen met zo'n inbrand dvd moeten laten spelen wel? De Pana Plasma die wij hier al jaren hebben staan heeft die behandeling nooit gehad en er is nergens iets te vinden van inbranden.

Enige waar ik op gelet heb is dat er de eerste week geen statische programma's gekeken werden.
Je kan wel gewoon tussendoor TV kijken, zolang je dan maar niet uren naar dezelfde zender kijkt, want dan brandt het zenderlogo in, of naar 4:3 materiaal gaat kijken. Een film van Blu-ray kijken is in ieder geval geen probleem.

Maar alle tijd dat je er niet naar kijkt zou ik hem dan inderdaad zo'n inbrandschijfje laten afspelen. De meeste van die schijfjes hebben een loop ingebouwd zitten, dus dan is het een kleine moeite. Laat je hem gewoon de hele nacht aanstaan.
Bedankt tweakers, ik had er misschien bij moeten vermelden dat ik mijn tv ook als monitor gebruik maar de antwoorden zijn duidelijk: niet doen!
Voorbeeld van zo'n inbrand DVD is degene van de links hieronder. Die heb ik zelf ook succesvol gebruikt voor het inbranden van de TX-P42G30 van m'n opa en oma.

ISO image
NRG (Nero) image
Ik heb nog een vraagje over plasma-tv's in het algemeen (excuses als dit hier niet gepast is):

Ondervind men met hedendaagse plasma-tv's nog steeds problemen met het inbranden van pixels, op plekken waar het beeld veel steelstaat? (denk aan rechtsbovenin waar het zender icoon staat bij tv kijken, of onderin waar met gamen de HUD te zien is)
Dit was altijd mijn grootste angst om geen plasma tv te kopen, echter ik hoor er in revieuws nooit iets over?

Misschien dat de ervaren plasmagebruikers me hier iets over kunnen vertellen:)
Mijn vorige plasma, een PZ800, had inderdaad last van tijdelijk inbranden. Zeker als je bijvoorbeeld 8 uur een race-spelletje speelt (en dus je toerenteller op dezelfde plek laat staan), zie je later nog wel een schaduw als je naar SBS6 ofzo zit te kijken. Maar dat is bij mij altijd vrij snel verdwenen en levert het geen zichtbare (!) permanente schade op.

TV is toentertijd gloednieuw gekocht en pas net een maand geleden vervangen en ondanks veel gamen, is er geen zichtbare schade achtergebleven. Denk dat je kan zeggen dat je je er geen zorgen over hoeft te maken.
Wat jij beschrijft is image retention, geen inbranden. Inbranden is namelijk altijd permanent. Maar feit blijft wel dat plasma TV's door de technologie daar gevoeliger voor zijn dan LCD tv's. Net als dat de oude beeldbuis TV's daar gevoeliger voor zijn. Inbranden is ongelijkmatig slijten van de plasmacellen. Als je altijd dezelfde zender kijkt of altijd 4:3 materiaal bekijkt, dan zal je dit over een aantal jaar zeker gaan zien. Daar ontkom je simpelweg niet aan. Echter, bij normaal gebruik zal dit heel erg meevallen.
daarnaast hebben alle plasma's die tegenwoordig geproduceerd worden een technologie genaamd pixel shift

http://en.wikipedia.org/wiki/Pixel_shifting
Inbranden is ongelijkmatig slijten van de plasmacellen. Als je altijd dezelfde zender kijkt of altijd 4:3 materiaal bekijkt, dan zal je dit over een aantal jaar zeker gaan zien. Daar ontkom je simpelweg niet aan. Echter, bij normaal gebruik zal dit heel erg meevallen.
"We" kijken toch allemaal verschillend materiaal en met wisselende kijktijden? Of doe ik nu een verkeerde aanname dat jouw kabelaar, bijvoorbeeld, alleen maar 1080p levert, je console alleen maar 1080p uitspuugt en dat eventueel je mediacenter alleen maar 1080p laat zien?

Maar gezien het feit dat je geen tijden noemt van "altijd dezelfde zender", kan ik me toch niet geheel aan de indruk onttrekken dat als ik 2x 30 minuten per dag naar een bepaalde zender kijk, de rest van de tijd mijn TV niet gebruik, dat ik na 5 jaar = (5 x 365 x 2 x 30) 1800 uur dezelfde zender, echt geen last heb van inbranden.
[...]

"We" kijken toch allemaal verschillend materiaal en met wisselende kijktijden? Of doe ik nu een verkeerde aanname dat jouw kabelaar, bijvoorbeeld, alleen maar 1080p levert, je console alleen maar 1080p uitspuugt en dat eventueel je mediacenter alleen maar 1080p laat zien?

Maar gezien het feit dat je geen tijden noemt van "altijd dezelfde zender", kan ik me toch niet geheel aan de indruk onttrekken dat als ik 2x 30 minuten per dag naar een bepaalde zender kijk, de rest van de tijd mijn TV niet gebruik, dat ik na 5 jaar = (5 x 365 x 2 x 30) 1800 uur dezelfde zender, echt geen last heb van inbranden.
Dat "zelfde zender" verhaal slaat op station bugs en andere zaken die (vrijwel) permanent in beeld staan.
Ik hoopte al dat deze tv gereviewed zou worden! Vooraf had ik al hoge verwachtingen, en ze worden zo te lezen waargemaakt! Even lekker de toon zetten tussen al het LCD geweld. Puike review, en voorlopig staat deze tv bovenaan op mijn wishlist.
Helaas stond Panasonic bovenaan mijn wishlist maar zodra je in de huidige markt een TV zoekt van meer dan 50", dan gaan de prijzen ineens exponentieel omhoog (voor elk type display trouwens) en dan wordt het een grote vergelijking zelf maken tussen plasma, OLED, LED, etc.

Na veel wikken en wegen en het vergelijken van de 55VT30 met een aantal andere 55" televisies, heb ik recentelijk dan toch maar gekozen voor een LED van Toshiba. Voorheen heb ik altijd plasma gehad maar kan eenvoudigweg de prijs niet meer verantwoorden aan mijn MasterCard, ook medenemend dat ik een TV koop om TV & BD-discs mee te kijken en niet voor allerlei extra features zoals apps, zelf-calibraties, 3D, 18 miljoen inputs etc.
Heb je niet gedacht/gekeken naarn een 3D beamer voor groter dan 50" ? Ik denk dat je daar ook aardig wat winst kon pakken.
Wat PegOpDeWeg zegt. Voor zulke prijzen koop je makkelijk een full hd 3d beamer.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.