Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

HP Folio 13-ultrabook: volgens het boekje

06-04-2012 • 08:00

57

Multipage-opmaak

Inleiding

Als er één computerbedrijf is dat zichzelf opnieuw moet bewijzen, dan is het HP. Het Amerikaanse concern is nog altijd de grootste pc-fabrikant ter wereld, maar heeft roerige tijden achter de rug. De aankoop van Palm bracht niets dan ellende, de plannen met WebOS liepen op de klippen, de TouchPad-tablets van HP mislukten faliekant en de plannen van het management om de pc-divisie af te stoten raakten het bedrijf in het diepst van zijn dna. De sores brachten het eens zo trotse HP flinke imagoschade toe.

Het kan niet anders dan dat de fabrikant gedreven naar eerherstel streeft door te doen waar het goed in is: kwalitatief hoogstaande producten uitbrengen. Een van de producten waarmee het concern de weg omhoog zoekt, is de Folio 13: de eerste ultrabook van HP. Hoewel de introductie van een zakelijke laptop een wat vreemde keuze is als je knallend een nieuwe markt wilt betreden, beschikt de Folio 13 over enkele interessante features, zo constateerden we.

Indruk: fijn toetsenbord

We hebben in de afgelopen tijd indrukwekkende ultrabooks gezien van onder andere Dell, Asus en Acer; allemaal proberen ze ergens in uit te blinken. De een is de dunste, de andere, zoals de Z830 van Toshiba, is de lichtste; Asus voorziet zijn 13,3"-model van een scherm met een hoge resolutie en Dell plaatst een 13"-scherm in een behuizing die normaal gesproken voor 12"-notebooks gebruikt wordt. De Folio 13 blinkt op het eerste gezicht nergens in uit en ook maakt het ontwerp bij een eerste blik weinig indruk.

Als we wat langer met de laptop gewerkt hebben, groeit echter de waardering voor het design. Het is eenvoudig maar doeltreffend, want er is ook weinig dat stoort.

HP Folio 13HP heeft dus voor een rechttoe-rechtaan-ontwerp gekozen. De behuizing loopt naar voren niet spits toe, zoals bij de MacBook Air en de Zenbooks van Asus. De dikte is over de hele laptop 1,8 centimeter, waarmee HP net binnen de grens blijft van 2cm, die Intel voor ultrabooks stelt. Het gewicht van de notebook is 1,5 kilo, zwaar voor een ultrabook.

De reden voor het hoge gewicht is het gebruik van aluminium; de cover en het deel rond het keyboard zijn van dit materiaal. De behuizing is mede hierdoor erg stevig. Voor een dunne notebook voelt het prettig aan als de behuizing van een stevig, onbuigzaam materiaal is gemaakt; het maakt dat het systeem minder kwetsbaar overkomt. Als je het scherm openklapt door het bij een hoek vast te pakken, buigt het bijvoorbeeld niet mee.

HP heeft de onderkant voorzien van stevig plastic met daarover een matte, rubberen laag. Dit geeft een goede grip bij het vasthouden en draagt ertoe bij dat de notebook fijn in de hand ligt. Het is echter niet aan te raden om de onderkant met vette vingers aan te raken; dit levert duidelijk zichtbare en moeilijk te verwijderen vlekken op. Voor de hele notebook geldt dat deze goed afgewerkt is; we komen geen kieren of randen die niet goed aansluiten tegen.

Toetsenbord en touchpad

Het toetsenbord en touchpad zijn onmiskenbaar HP. De fabrikant gebruikt het eilandtoetsenbord en touchpad met rondingen bij de hoeken bij veel van zijn producten en vaak zijn ze zwart, terwijl de rest van de notebook een andere kleur heeft. De ruimte tussen en om de toetsen is glossy zwart. Stof en andere viezigheid zijn hierop goed zichtbaar.

Het toetsenbord heeft witte achtergrondverlichting met twee standen: aan en uit. Wie zijn laptop wel eens in de schemering of het donker gebruikt, kan zich voorstellen dat een backlight een welkome toevoeging is. Sommige toetsen zijn nog van een extra led voorzien om aan te geven dat bepaalde functionaliteit ingeschakeld is, zoals caps lock of wifi.

Het toetsenbord is niet alleen hierom zeer geslaagd; het typt ook goed. Samen met dat van de Lenovo X1 is het zelfs een van de fijnste toetsenborden van ultraportables die we getest hebben. De toetsen zijn precies ruw genoeg en hebben een fijne aanslag.

HP Folio 13

Ook het touchpad van Synaptics werkt uitstekend. Het oppervlak heeft de juiste combinatie van glad en ruw, en de registratie van bewegingen met meer dan één vinger, voor bijvoorbeeld scrollen en zoomen, verloopt prima. We zijn geen fan van geïntegreerde muisknoppen, maar de knoppen van de Folio doen het heel aardig. Wie een externe muis gebruikt of om een andere reden het touchpad wil uitschakelen, kan dit doen door te dubbel-tappen op de linkerbovenhoek van het oppervlak.

HP Folio 13

Hardware: luidruchtig

De hardwareonderdelen van de Folio 13 zijn redelijk standaard. De processor is de Core i5-2467M. Deze zagen we eerder bij de Toshiba Z830, Dell XPS 13z, Samsung Series 5, MacBook Air 11" en Asus UX21. De Core i5 heeft twee cores, HyperThreading-ondersteuning en een kloksnelheid van 1,6GHz. Dit kan oplopen tot 2,3GHz bij een enkele core en 2GHz bij belasting van twee cores. De mate waarin Intels Turbo de kloksnelheid opvoert, is echter afhankelijk van het verbruik en de koeling. De tdp is 17W en deze Core i5 is dan ook een ultra low voltage-processor. Bij dit soort chips draait het om de energiezuinigheid en de Core i5 is dan ook niet de krachtigste processor, zoals we op de volgende pagina's zullen zien. De processor ondersteunt Intels virtualisatietechnologie VT-x.

HP Folio 13De Folio heeft 4GB aan werkgeheugen en dat is redelijk standaard voor een laptop in dit segment anno 2012. Het is in ieder geval ruim voldoende voor de taken waarvoor dit systeem wordt gebruikt.

De ssd is een msata-model van Samsung en draagt de typenaam MZMPA128HMFU. De opslaghoeveelheid bedraagt 128GB. We zien de laatste tijd ook veel ultrabooks met harde schijven, aangevuld met flashgeheugen voor snel starten. Het voordeel daarvan is dat er meer opslagcapaciteit is. Een ssd presteert echter over de hele linie beter en 128GB is voldoende voor een zakelijke notebook, dus we begrijpen de keuze van HP.

De netwerkkaart is de Wireless-N 1030 van Intel, een eenvoudige kaart die via wifi-n theoretisch tot 150Mbps kan verzenden, terwijl de ontvangst 300Mbps bedraagt. De Centrino Wireless-N 1030 levert meteen bluetooth 3.0.

Verder is een trusted platform module, of tpm, aanwezig. Deze chip biedt bijvoorbeeld veilige opslag van cryptografische sleutels en een random number generator.

Interfaces

De Folio 13 heeft een beperkt aantal i/o-poorten, maar de basisinterfaces zijn aanwezig. Links zit een sd-/mmc-geheugenkaartlezer, usb 3.0, hdmi en de gigabit-ethernetpoort. HP heeft dus niet voor mini- of micro-varianten van interfaces gekozen en gelukkig maar; zo hoeft de gebruiker niet met verloopstukjes te slepen. Rechts zit nog een usb 2.0-poort en de gecombineerde audio-in- en uitgang, en dat was het.

Graag hadden we nog een usb-poort erbij gehad, maar zoals gezegd is de basis aanwezig. Opvallend is de afwezigheid van een vga-aansluiting. Uiteraard is dit een bejaarde interface die wat ons betreft mag verdwijnen, maar de praktijk is dat veel zakelijke gebruikers domweg nog gebruikmaken van beamers met vga-aansluitingen. De Toshiba Z830-ultrabook heeft om deze reden bijvoorbeeld wel vga, maar wie met de Folio tegen zo'n beamer aanloopt, zal dus andere wegen moeten bewandelen. Evenmin is een aansluiting voor een docking-station aanwezig, dat handig was geweest om het aantal poorten uit te breiden.

HP Folio 13 HP Folio 13 HP Folio 13 HP Folio 13

Warmte en geluidsproductie

De Folio lijkt niet erg warm te worden als je de palmrests voelt, ook niet onder zware belasting. De notebook heeft echter wel hotspots waar de warmte zich concentreert en die warmte kan flink oplopen, blijkt uit de beelden die we schoten met de Flir-warmtebeeldcamera.

HP Folio 13 warmtebeelden idle HP Folio 13 warmtebeelden film HP Folio 13 warmtebeelden occt

Het toetsenbord kan in het midden behoorlijk warm worden. Bij het 10 minuten draaien van een hd-film stijgt de temperatuur al tot 32 graden Celsius bij de bovenste toetsen en als we de processor vol belasten met de tool OCCT, komen we zelfs boven de 41 graden uit: een stijging van 11 graden ten opzichte van het heetste punt bij idle. Dat is veel warmer dan de Vaio Z, ook een zakelijke ultraportable, maar dan met een regular voltage-Core i5. Andere delen van de HP blijven echter relatief koel: bij de enter-toets komt de temperatuur maar net boven de 26 graden Celsius uit.

HP Folio 13 onderkant film HP Folio 13 onderkant occt

De onderkant wordt ongeveer even warm als het toetsenbord aan de bovenkant, maar de hotspot vertoont een minder hoge piek. Bij het draaien van een film meten we 29 tot 32 graden, bij volle belasting gaat de temperatuur omhoog naar 30 tot 36 graden Celsius. Dit is vergelijkbaar met de Sony Vaio Z.

Het geluid dat de fan van ons Folio-exemplaar maakt, leverde een onaangename verrassing op. Het geproduceerde geluid is namelijk storend hard en ook nog eens irritant hoog. Zelfs bij licht gebruik, zoals internetten, laat de ventilator zijn aanwezigheid flink blijken. Normaal gesproken zouden we dit als niet meer dan hinderlijk beschouwen, maar aan een ultrabook van 1000 euro stellen we hogere eisen. Van een ultrabook voor de zakelijke markt verwachten we al helemaal dat deze stil functioneert; wie werkt wil zich niet storen aan een blazende ventilator.

Gelukkig is de optie dat de fan altijd geactiveerd is in het bios uit te schakelen, maar dan nog wordt de gebruiker regelmatig met het vervelende geluid van de ventilator geconfronteerd. Bovendien is het vreemd dat de consument het bios moet induiken om de duur van het fangeluid tot acceptabele proporties terug te brengen. HP zal echter wel zijn redenen op gebied van koeling hebben om de bios-functie standaard in te schakelen.

Software

HP levert Windows 7 Professional mee, een van de weinige eigenschappen waaruit blijkt dat we hier met een zakelijke notebook van doen hebben. Verder is er weinig bloatware aanwezig. We treffen wel Cyberlinks YouCam en Skype aan. Van HP zelf zijn bijvoorbeeld de Support Assistant, Connection Manager en Recovery Manager aanwezig.

HP Folio 13

Benchmarks: gemiddelde prestaties

De Core i5-2467M waarover de Folio beschikt, kennen we en we kunnen dan ook schatten hoe de processor presteert. We zijn benieuwd hoe de prestaties van de ssd zich verhouden tot die van de concurrenten. We gebruiken onze vaste reeks testprogramma's om de hardware te testen.

Bij de singlecore-test van Cinebench scoort de cpu van de Folio vergelijkbaar met die van zijn concurrenten. We zien dat het niet de snelste notebookprocessor betreft, maar de prestaties zijn wel iets hoger dan een regular voltage Core i3-2310M.

Bij de multicore-test zien we een vergelijkbaar beeld. De Core i3 is hier echter sneller, hoewel deze geen turbo ondersteunt. De hogere prestaties zijn te danken aan de hogere basiskloksnelheid; de turbo van de zuinige Core i5 levert slechts een beperkte overklok als alle cores belast worden en van Hyperthreading gebruik wordt gemaakt.

De OpenGL-score levert geen verrassingen op.

PCMark 7
SysteemnaamIn punten, hoger is beter
Sony Vaio VPC Z21L9E/B
*********
3602,00
Acer Aspire 3951
********
3441,00
Asus UX31
********
3406,00
HP Folio 13-2000
********
3179,00
Dell Vostro V131
******
2451,00
Lenovo Thinkpad X1
*****
2228,00
Samsung NP530U3B-A01NL
****
1894,00
Samsung 300E5A-S03
****
1766,00
HP Pavilion dm1-4000sd
***
1114,00

PCMark biedt een totaalscore door verschillende eigenschappen van de notebook te testen. Het bezit van een ssd levert een voordeel op; de suite kent systemen met ssd's veel punten toe. Ook de Folio heeft hier baat bij, want de notebook zet een goede score neer. Concurrenten als de Lenovo X1 en de Vostro V131 worden verslagen.

PCMark 7 - Storage
SysteemnaamIn punten, hoger is beter
Asus UX31
*********
5180,00
Sony Vaio VPC Z21L9E/B
********
4641,00
Acer Aspire 3951
*******
4511,00
HP Folio 13-2000
*******
4330,00
Toshiba Satellite Z830
******
3443,00
Dell Vostro V131
***
1774,00
Samsung NP530U3B-A01NL
***
1574,00
Lenovo Thinkpad X1
***
1565,00
HP ProBook 5330m
**
1391,00
Samsung 300E5A-S03
**
1299,00

De 128GB-ssd van Samsung is een middenmoter; er zijn snellere ssd's, maar zeker ook langzamere.

CrystalDiskMark - Seq Read
SysteemnaamDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Asus UX31
*********
466,80
Sony Vaio VPC Z21L9E/B
******
345,20
Acer Aspire 3951
*****
283,90
HP Folio 13-2000
****
220,50
Toshiba Satellite Z830
***
171,50
Dell Vostro V131
**
106,50
Samsung 300E5A-S03
**
97,29
Lenovo Thinkpad X1
**
83,45
Asus U31S
*
77,88
Samsung NP530U3B-A01NL
*
73,11

De sequentiële leessnelheden zijn redelijk. De sequentiële prestaties zijn uiteraard veel beter dan die van harde schijven, maar opnieuw geldt dat er snellere ssd's zijn.

CrystalDiskMark - Seq Write
SysteemnaamDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Sony Vaio VPC Z21L9E/B
*********
240,90
HP Folio 13-2000
*******
192,40
Asus UX31
*****
135,80
Acer Aspire 3951
*****
132,80
Dell Vostro V131
****
105,90
Samsung 300E5A-S03
***
95,95
Lenovo Thinkpad X1
***
83,77
Samsung NP530U3B-A01NL
***
71,75
Asus U31S
**
70,74

Ook de sequentiële schrijfsnelheden vallen niet tegen. Anders dan bij de ssd van de Asus en de Acer zijn de schrijfsnelheden niet veel lager dan de leessnelheden.

Praktijktests: redelijk

Om de prestaties te meten bij programma's die in de praktijk worden gebruikt, starten we onze collectie software en doorlopen we de door ons gekozen scenario's.

De Folio 13 exporteert een reeks foto's met Lightroom iets minder snel dan de Toshiba met dezelfde processor, maar sneller dan de Samsung. Blijkbaar fluctueren de prestaties van de cpu iets, afhankelijk van de koeling.

Photoshop - Retouch Artist
SysteemnaamTijd in seconden, lager is beter
Lenovo Thinkpad X1
*****
21,20
Asus UX31
******
23,73
Acer Aspire 3951
******
24,80
Samsung 300E5A-S03
*******
28,00
HP Folio 13-2000
*******
28,30
Asus U31S
*******
28,60
Air 13 2011
*******
28,74
Toshiba Satellite Z830
*******
28,80
HP ProBook 5330m
*******
29,00
Sony Vaio VPC Z21L9E/B
*******
29,00
Samsung NP530U3B-A01NL
*******
29,50
Dell Vostro V131
*********
35,00

Bij het uitvoeren van een reeks Photoshop-bewerkingen zet de Folio een goede tijd neer, maar de tijden liggen dicht bij elkaar.

Handbrake
SysteemnaamTijd in seconden, lager is beter
Lenovo Thinkpad X1
*****
126,00
Sony Vaio VPC Z21L9E/B
*****
138,00
Dell Vostro V131
*****
138,00
Air 13 2011
******
144,00
Samsung 300E5A-S03
******
146,00
Asus UX31
******
157,00
Asus U31S
*******
175,00
HP Folio 13-2000
*******
176,00
Toshiba Satellite Z830
*******
183,00
Samsung NP530U3B-A01NL
*********
214,00

Het met Handbrake exporteren van een hd-video naar een formaat voor de iPad gaat de notebooks met de zuinige Core i5 minder goed af. Hier wreekt de lage Turbo zich ten opzichte van minder zuinige processors.

Bij Quickpar is de kloksnelheid helemaal van belang. Hier wordt een enkele core belast en zuinige Core i7's en standard voltage-Core i5's zijn dan ook flink in het voordeel.

Boottijd
SysteemnaamTijd in seconden, lager is beter
Acer Aspire 3951
***
17,00
Asus UX31
***
17,08
Samsung Chronos NP700Z5A-...
***
20,00
HP Folio 13-2000
****
20,60
Sony Vaio VPC Z21L9E/B
****
21,00
Samsung NP530U3B-A01NL
****
22,00
Toshiba Satellite Z830
****
23,40
Dell Vostro V131
********
45,00
HP ProBook 5330m
********
45,00
Samsung 300E5A-S03
*********
49,00

Ten slotte meten we de boottijd door te timen hoe lang het duurt voordat Windows helemaal is gestart en we Internet Explorer, dat we automatisch laten starten, kunnen gebruiken. Na iets meer dan 20 seconden stopte het zandlopertje en dat is een goede tijd.

Scherm en accuduur: matig en uitmuntend

Helaas heeft het scherm van de Folio een resolutie van slechts 1366x768 pixels. Dit is natuurlijk nog steeds met afstand de meest gebruikte resolutie voor 13,3"-notebooks, maar graag hadden we gezien dat HP Apple en Asus was gevolgd, en voor hogere resoluties had gekozen.

Er zijn meer kanttekeningen bij het scherm te maken. Zo wordt de indruk gewekt dat de rand om het scherm zeer dun is. Onder andere Dell en Samsung hebben notebooks met dunne randen uitgebracht en dit is erg prettig voor het oog. Als de Folio aanstaat, blijkt helaas dat een deel van de rand onder de 'glasplaat' doorloopt. Er zit dus nog steeds aardig wat ruimte tussen de buitenrand en het schermpaneel. Bovendien is het paneel spiegelend. Dit is een opvallende keuze van HP. De trend neigt duidelijk naar mat en bij zakelijke notebooks is mat zelfs al langer de standaard. Dit is niet zonder reden. Wie veel en onder allerlei omstandigheden werkt met zijn laptop, wil geen hinder van spiegelingen in het scherm.

Schermhelderheid
SysteemnaamIn cd/m², hoger is beter
Asus UX31
*********
520
Air 13 2011
******
382
Sony Vaio VPC Z21L9E/B
******
377
Lenovo Thinkpad X1
******
341
Samsung NP530U3B-A01NL
*****
315
Toshiba Satellite Z830
*****
310
Samsung 300E5A-S03
****
256
Acer Aspire 3951
****
218
Dell Vostro V131
***
189
HP Folio 13-2000
***
178

Als we de helderheid meten, zien we dat het tn-paneel geen hoge score neerzet. Van alle geteste ultrabooks heeft de Folio zelfs veruit de laagste schermhelderheid. Als het glanzende scherm het al niet lastig maakt om buiten te werken, dan doet de lage helderheid dat waarschijnlijk wel.

HP Folio 13 front HP Folio 13 15 graden schuin HP Folio 13 30 graden schuin

We fotograferen het scherm in een verduisterde ruimte. De notebook wordt eerst van voren gefotografeerd, daarna draaien we de laptop 15 graden en vervolgens tot 30 graden. De horizontale kijkhoeken vallen niet tegen; onder een hoek van 15 graden blijft het beeld nog redelijk intact. Bij 30 graden heeft de beeldkwaliteit wel te lijden onder het bekijken vanuit een afwijkend gezichtspunt.

HP Folio 13 front HP Folio 13 15 graden voor HP Folio 13 15 graden achteren

Als we het scherm 15 graden naar voren en achteren kantelen, zien we sterk het effect optreden dat het beeld flets, respectievelijk te donker wordt.

Accuduur

De accuduur is van groot belang voor ultrabooks. Een lange accuduur is zelfs een van de 'eisen' die Intel stelt. De laptops worden niet voor niets met ultrazuinige chips uitgerust. Voor een zakelijke notebook mogen we de lat dan ook best hoog leggen; tijdens een lange vliegreis moet de zakelijke gebruiker kunnen doorwerken. De Folio 13 heeft een accu met een capaciteit van 59.940mWh, wat een nette hoeveelheid is.

Accutest - video - 180cd/m²
SysteemnaamTijd in minuten, hoger is beter
HP Folio 13-2000
*********
369,00
Dell Vostro V131
********
334,00
Samsung NP530U3B-A01NL
*******
324,00
Toshiba Satellite Z830
*******
312,00
Sony Vaio VPC Z21L9E/B
*******
312,00
Air 13 2011
*******
291,00
HP Pavilion dm1-4000sd
*******
283,00
Asus UX31
******
249,00
Samsung 300E5A-S03
******
240,00
Acer Aspire 3951
*****
223,00
Asus U31S
*****
207,00

Bij onze test waarbij we continu een hd-video afspelen, stelt de Folio 13 allesbehalve teleur. Sterker nog, de notebook neemt met significante afstand de koppositie in. De accuduur van meer dan zes uur is uitmuntend.

Accuduur - browsen - 180cd/m²
SysteemnaamTijd in minuten, hoger is beter
Sony Vaio VPC Z21L9E/B
*********
320,00
Air 13 2011
********
319,00
Toshiba Satellite Z830
********
303,00
Asus UX31
********
290,00
HP Folio 13-2000
*******
277,00
Asus U31S
*******
268,00
Samsung 300E5A-S03
*******
255,00
Samsung NP530U3B-A01NL
*******
248,00
Dell Vostro V131
******
242,00
HP Pavilion dm1-4000sd
******
237,00

Bij onze browsetest laten we Firefox onafgebroken een reeks pagina's opvragen, waarbij we ook nog een mp3-muziekje op de achtergrond afspelen. Hier scoort de Folio iets minder, maar de tijd van 277 minuten is nog steeds erg goed.

Specificaties en gallery

HP Folio 13HP Folio 13HP Folio 13HP Folio 13HP Folio 13HP Folio 13HP Folio 13HP Folio 13HP Folio 13HP Folio 13HP Folio 13HP Folio 13HP Folio 13HP Folio 13HP Folio 13HP Folio 13HP Folio 13HP Folio 13HP Folio 13HP Folio 13
Merk en type
Merk HP
Productserie Folio
Type 13 (B0N00AA)
Technische specificaties
Cpu-type Intel Core i5 2467M
Snelheid 1,6GHz
Moederbordchipset Intel Mobile HM65
Geheugengrootte 4GB
Geheugentype Ddr3 (sodimm)
Video-interface
Schermdiagonaal 13,3"
Video uit Hdmi
Schermresolutie

1366x768 pixels
(WXGA Wide)

Backlight Led: edge-lit
Opslag
Opslagcapaciteit 128GB
Hardeschijftype Solid state disk
Interfaces
Verbinding (Usb/fw) Usb 2.0, usb 3.0
Verbinding (ethernet) Ethernet 1Gbps
Overige specificaties
Laptoptype Ultrabook
Multitouch touchpad Ja
Laptop extra's Cardreader
Gewicht 1,49kg
Accucapaciteit wattuur 59Wh
Kleuren Grijs
Fabrieksgarantie 1 jaar carry in
Taal
Indeling Qwerty
Taal US Internationaal

Conclusie

De Folio 13 is een ultrabook uit het boekje. De laptop heeft alle eigenschappen die we verwachten van een ultrabook. Hij is dun, de behuizing is stevig, hij presteert redelijk en hij heeft een ssd met adequate prestaties voor snel starten.

HP Folio 13Sommigen beschouwen de behuizing als saai, maar ons bevalt het eenvoudige design wel. Er zijn meer belangrijke eigenschappen die de Folio na verloop van tijd in achting doen stijgen. Zo beschikt de laptop over een van de fijnste keyboards die we bij een ultraportable onder handen kregen. Ook is de accuduur subliem; hiermee scoort de notebook belangrijke punten.

Daar staat tegenover dat HP de laptop van een middelmatig scherm heeft voorzien. Niet dat het een slecht scherm is; we geven het de 'voldoende'-aanduiding, maar een middelmatig scherm is een ultrabook, en eigenlijk elke notebook in deze prijsklasse, onwaardig. We verwachten bij een zakelijke laptop een mat scherm met hoge helderheid.

We zetten ook wat vraagtekens bij de marktpositionering; over veel zakelijke eigenschappen beschikt de Folio namelijk niet. Zo is er kans dat het systeem te zakelijk is voor consumenten, terwijl veel zakelijke gebruikers het model misschien niet zakelijk genoeg vinden. Dat is echter meer HP's probleem; ieder type gebruiker kan er in ieder geval bij doorsneetaken fijn op werken. In echt zakelijke omgevingen schiet de notebook echter te kort.

HP Folio 13Een probleem voor de gebruiker is echter de geluidsproductie. We weten niet of dit voor elk systeem geldt dat HP levert, maar de ventilator van ons exemplaar maakte te veel herrie voor een zakelijke ultrabook. We zagen dat dit aspect ook bij reviews in de VS, waar de Folio eerder uitkwam, werd aangestipt; het lijkt dus geen incidenteel geval. De herrie is ten dele op te lossen door een optie in het bios uit te vinken, waardoor de fan minder vaak aangaat. De ventilator maakt echter een irritant hoog geluid, dat de gebruiker ook dan nog vaak stoort. De reden dat we hier zwaar aan tillen is dat zakelijke gebruikers in stilte moeten kunnen werken en bij een notebook van 1000 euro geen last zouden moeten hebben van fanherrie.

Vanwege het matige scherm, maar meer nog vanwege de geluidshinder, kunnen we dan ook niet van een echte aanrader spreken, hoe goed de overige eigenschappen ook zijn. Wie niet veel waarde hecht aan een echt goed scherm en zich niet zo stoort aan fan-noises, zal echter veel plezier aan deze ultrabook beleven. In de VS is de prijs inmiddels naar 799 dollar gedaald. Als ook in Nederland een prijsverlaging naar, pak hem beet, 800 euro doorgevoerd wordt, maakt dit de Folio in onze ogen een stuk aantrekkelijker. Voor die prijs zouden we ook niet zo zwaar tillen aan het fan-geluid. Beter zou het nog zijn als HP met een update van de Folio met Ivy Bridge-processor komt, waarbij de koeling in orde is gebracht en liefst een beter scherm met hogere resolutie is toegevoegd. We kijken er nu al naar uit.

Reacties (57)

57
55
18
1
0
24
Wijzig sortering
De Folio 13 is een ultrabook uit het boekje. De laptop heeft alle eigenschappen die we verwachten van een ultrabook.
Maar als ik (alleen al) de inhoudsopgave bekijk:

Hardware: luidruchtig
Benchmarks: gemiddelde prestaties
Praktijktests: redelijk
Scherm: matig

Euhhh... 8)7

[Reactie gewijzigd door Neus op 22 juli 2024 19:44]

Dat zijn dus niet de eigenschappen die een laptop een ultrabook maken. Over het algemeen gaat het dan juist over:

- Dun
- Licht
- Snel opstarten (SSD)
- Lange accuduur

Aan deze attributen voldoet de Folio dan weer wel.
en daarbij komt nog
Het kan niet anders dan dat de fabrikant gedreven naar eerherstel streeft door te doen waar het goed in is: kwalitatief hoogstaande producten uitbrengen.
1 op 4 apparaten in de consumenten markt van HP valt uit na 3 jaar... dat is 25% en een van de slechtste score's die de markt aanbied.

Als je dit gaat vergelijken met merken alla Toshiba, Samsung en Asus dan heeft HP blijkbaar nog heel veel werk om die 3 merken bij te benen. Als je op degelijkheid en op design vergelijkt want het mag eenvoudig zijn en strak, maar rekening houdend met bovenstaande punten, die neus aangeeft, en daarbij hun degelijkheid dan ben ik nog niet zo zeker dat ik daar mijn centen wil aan geven.

[Reactie gewijzigd door Royale de Luxe op 22 juli 2024 19:44]

Het artikel waar je naar linkt lijkt recent te zijn, en toevalig vandaaf geupdate te zijn. Maar dat diagram is al van een paar jaar geleden.
Zelfs Tweakers bracht het toen:
nieuws: 'HP-laptops gaan vaker stuk dan die van Asus en Toshiba'

Dus of dat nu nog steeds zo is? Het vreemde is dat het kennelijk maar weinig onderzocht wordt. Verder scoren de ProBooks vaak wel goed in de reviews wegens hun bouw. Dat ze wat het interne werk betreft minder betrouwbaar zijn kunnen ze helaas niet testen.

Maar goed, garantie van slechts één jaar, vind ik gewoon belachelijk. Zeker voor een laptop uit de prijscategorie waar deze Folio toe behoort. Dat is ook een reden dat ik enkel uit de opties kies waar wèl gewoon twee jaar geboden wordt. Die zijn er zat, en daar zit dan ook altijd wel wat tussen.
Ik wil hier graag even relativeren.

Ik doe zelf in defecte laptops en reparaties, dus ik meen dat ik hier wel wat zinnigs over kan zeggen. Ik krijg HP's inderdaad vaak binnen, met name de Pavilion DV9XXX series. Dit is echter vrijwel altijd een probleem met de chipset of videochip.

Als ik door de rest van mijn collectie kijk, komen ook steeds deze chipsets en videochips naar boven. Acer, Toshiba, Compaq (HP dus), Fujitsu, Asus enzovoorts.
Dit gaat in vrijwel alle gevallen om de nForce-chipsets voor de AMD Turions en de nVidia GeForce 8M serie GPU's. Het is simpelweg rotzooi die nVidia af heeft weten te leveren. Zeker 75% van de laptops die ik heb liggen, is om deze redenen gestorven. Ik krijg deze binnen via allerlei kanalen, dus ik meen dat dit een aardig beeld geeft van de markt.
Kortweg: De hoge uitval van die series is grotendeels te wijten aan nVidia, en niet aan HP. De slechte service, daarentegen is wel HP's schuld.

Dat neemt niet weg dat de rotherrie die HP (inclusief Compaq) laptops produceren werkelijk abominaal is. Ik heb gewerkt met Compaq CQ60's, HP DV5, HP DV9500 en allemaal maken ze een hoeveelheid lawaai waar de gemiddelde huilbaby van onder de indruk zou zijn. De geproduceerde hitte is ook niet bepaald prettig. Een vriend van mij heeft een gloednieuwe HP (i5, HD graphics etc.) en via Skype klinkt het alsof er daarginds een straaljager warm staat de draaien. Als HP ooit op gelijke voet wil komen met Asus, Lenovo en dergelijke merken, zullen ze hier echt wat aan moeten doen.
Bedankt voor het inzicht. Je noemt nu alleen Compaqs en de Pavilons. Heb je ook een mening over de ProBooks? Heb er momenteel een op het oog met een i3 2310M/Radeon HD6490M (ProBook 4730s) en zou dus iig niet dat nforce-probleem moeten hebben. Ziet er prachtig uit iig.

[Reactie gewijzigd door Kenju op 22 juli 2024 19:44]

Als je ff in de pricewatch kijkt, zijn er best veel vergelijkbare laptops. Er is een Samsung die wel vergelijkbaar is, en redelijk wat K-series Asus. Voor 540 euro heb je bijvoorbeeld al een K73 met 500GB HDD, 4GB ram en een i3-2350. Hij heeft dan wel weer HD graphics, maar hoe groot zal het verschil met een HD6490 nou helemaal zijn?
Enige grote nadeel is, dat het een K-serie is, dus de behuizing is wat minder geweldig...

Ik zou ff goed naar je opties kijken, en misschien toch voor een Samsung of Asus gaan. Toshiba is ook best goed, maar hun helpdesk is echt kut...
Vergeet Lenovo niet. De Thinkpad is de defacto standaard in de zakelijke markt. HP zou er daar eens een paar van uit elkaar moeten halen. Kunnen ze nog wat van opsteken.
Pro- en EliteBooks zijn super kwaliteit (mijn ervaring). Heb nooit een pavilion gehad dus kan daar niet over praten.
Probooks en Elitebooks zijn echt veel beter. HP heeft ook een aparte service afdeling voor de zakelijke markt. De meeste worden ook verkocht met 3 jaar onsite garantie en daar wordt doorgaans niet moeilijk over gedaan. Van geluidsoverlast op die modellen heb ik nog nooit gehoord. Eerlijk is eerlijk, de service(afdeling) is niet van hoogstaande kwaliteit... Maar ja, dat gaat dan weer over de rug van ons, de HP preferred partner, en niet over die van de klant. Klanten die bij ons een laptop willen kopen, en hun oog laten vallen op een Pavillion, of nog erger: G-serie, die sturen wij dan ook liever door naar MediaMarkt. Hebben we het gezeik achteraf ook niet...

Hoewel Ik dus best te spreken ben over de kwaliteit van de zakelijke HP laptops, verkoop ik veel liever helemaal geen HP. HP hanteert prijspolitiek waarbij geen ruimte voor marge is voor zijn eigen preferred partners. Helaas geldt dat voor de meeste A-merk leveranciers. Dealerschap biedt geen enkel voordeel.
ProBooks en EliteBooks heb ik nog niet binnen gekregen. Misschien omdat het nog wat nieuwere modellen zijn, omdat er minder verkocht zijn, ik weet het niet.
De algemene uitvalcijfers van HP zijn alsnog bar slecht (25% binnen 3 jaar), dus als er een vergelijkbare Asus is, zou ik sowieso daarvoor gaan.

@Conhen De G-series ben ik ook niet van te spreken, nee. Ik had laatst een klant die het scherm van zijn G-serie kwam laten vervangen (17,3", i3 380 etc.). Opzich best een mooie laptop, maar de herrie die het ding produceerde was wederom compleet gestoord.

Wat betreft dat nForce probleem: nVidia is in 2009 (dacht ik) gestopt met chipsets maken. Misschien hadden ze zelf door wat voor meuk ze de wereld in stuurden en besloten ze er daarom mee te stoppen.

Videokaarten gaan nog steeds regelmatig kaduuk, maar het wordt volgens mij wel beter. Het zou ook kunnen dat ik alle GeForce GT210, GT540 etcetera over een jaartje of 2 binnen krijg...
Zo had HP ook veel problemen met de Pavilion serie, heb er in 3 jaar tijd 4 in de omgeving zien sneuvelen. HP wilde er helaas niets aan doen, vaak gingen ze na ~2 jaar kapot, toevallig net buiten de garantie volgens HP.

Om aan te geven dat het veel voorkomt:
Google over Pavilion GPU problemen
HP Forum over Pavilion GPU problemen

Over het Design van HP ben ik zeker te spreken, ze maken zeer mooie devices maar de kwaliteit ben ik in twijfel gaan trekken. Heb het gevoel dat die met elke generatie verder afneemt, terwijl ik eerder pro-HP was.

[Reactie gewijzigd door thof op 22 juli 2024 19:44]

De prijs ligt niet ver van de concurentie af, zelf niet van een MacBook air en die hoor je echt niet! Hebben daarnaast ook een geweldig scherm.

op een designvlak snap ik de ethernet poort niet, zelfs in een zakelijke omgeving. Daar heb je wel een usb verloop voor en voor de rest wifi. Zo'n verloop neemt minder ruimte in dan een ethernet kabel. Misschien had het wat meer ruimte opgeleverd voor meer koeling (speculatie).

Recent zelf iig de Sony tegen hanger gezien (Z serie). Zag er een stuk zakelijker uit. Stond daarnaast direct in lijn van mijn richtmic op de filmcamera (naast de presentator) en is nooit te horen op de beelden! Ondanks output naar 2x 800*600 beamer en eigen display.

[Reactie gewijzigd door dmvdberg op 22 juli 2024 19:44]

Ik kan het wel begrijpen dat de ouderwetse ethernet aansluiting blijft. In het verre verleden hadden we laptops zonder ethernet aansluiting, maar een 3com pcmcia kaartje met een verloopkabeltje naar rj45 aansluiting. Het percentage verloopkabels welke defect waren lag veel hoger dan het percentage laptops waarvan de inbouwde ethernet aansluiting defect was.

Tel hierbij op de personen die zo handig waren het verloopkabeltje (en andere bijgeleverde accessoires) kwijt te raken waren we als IT-afdeling erg gecharmeerd van het concept.
en hoeveel mensen pluggen nog hun notebook op de LAN? Juist, behalve als het ding op een dock staat wordt er al eens gebruikt gemaakt van de LAN of het moet zijn dat het bedrijf nog geen WLAN heeft. Maar dat is volgens mij eerder achteruit gang dan vooruitgang.

De ipad bewijst dat het steevast zonder die kabeltjes kan. en voor al die degelijkere ultrabooks bestaan er ook USB to Ethernet kabeltjes...
Dan kom jij bij andere bedrijven dan ik. Wifi is leuk voor de thuisgebruiker in een huurhuis die geen gaten in de muur durft te boren en voor op je telefoon. Een laptop binnen een bedrijf zal 9 van de 10 keer toch echt aan de lan gehangen worden. Veel stabieler, sneller en nooit het gemekker van "wat is hier het password?". Zelfde geldt voor de VGA poort, zolang er in vergaderruimtes een beamer hangt en er 10 jaar geleden een hele dikke VGA kabel naar de tafel is verwerkt is het gewoon dom om die poort achterwege te laten.
In hotelkamers waar geen wifi is kan een ethernetaansluiting wel handig zijn.
Ja, handig zo'n verloopje, maar als je maar 1 usb poort op je ultrabook hebt zitten (zoals bij deze HP) ben je beter af met een vaste ethernet-aansluiting.
Of wil je ook nog een usb-hub mee gaan slepen?!

En wat is het bezwaar nou van zo.n aansluiting?
Veel ruimte neemt ie niet in, dus who cares dat er 1 aanwezig is?!
Als je hem nodig hebt kun je hem gebruiken en heb je het niet nodig, dan gebruik je hem niet, simpel zat.
Ik en met mij genoeg andere mensen die ik ken. Als je iets meer wilt doen een beetje browsen is een LAN aansluiting onmisbaar. Zeker als je ziet dat er steeds meer WIFI vervuiling optreedt. Tegenwoordig hangt er in elk huis wel een WIFI routertje, die vaak ook nog eens op dezelfde kanalen werken.
Alhoewel deze Folio erg mooi is... vind ik de HP Envy 133 Voodoo toch een stuk mooier.
Die was al ultrabook voordat intel met ultrabook kwam 8-) (echt jammer dat dat niet weer word opgepakt!, zou Dell met de Dell Adamo 13 [niet de XPS!] ook moeten doen...)

De schermresolutie mocht wel wat hoger.. en 't zou een mooie ontwikkeling zijn als er plaats is voor 2 harde schijven (2x 1,8 inch zou niet onmogelijk zijn in een 13,3 inch laptop zonder optische drive. 1 ssd voor het os, en een hdd voor de opslag)

[Reactie gewijzigd door GS88 op 22 juli 2024 19:44]

Ik vind er ook niet veel aan: saai grijs, grote sticker...
Daarnaast weer maar 2 usb-poorten, zoals zovele "ultra-books".
Ik verwacht dit soort aantallen usb-poorten op budget-modellen, NIET op premium-modellen.
Gemiddelde prestaties, luidruchtig, matig scherm. Misschien is de term NULtra-book toepasselijk?
Grote sticker ? Dus jij bent ook een van die 90% gebruikers die al die promo-stickertjes er niet van af durft te trekken ? :)
Nog simpeler: van mij hoeven ze er niet op. Elke fabrikant die het nodig vindt een product af te leveren als reclamepaal geeft geen reet om haar product, zo simpel is het dan ook wel weer. Liefdeloos in elkaar gefabriekte onderdelenbakken zijn dat.
Jawel, maar ik wil er niet voor betalen. Plus: waarom wil ik een grote witte sticker met "SSD" op mijn laptop? Snap ik anders niet dat er een SSD in zit? Of is die SSD zo traag dat die sticker er op moet zitten voor het geval je gaat twijfelen?
Ik vind ook dat je voor dat geld wel wat meer mag verwachten.Mijn V131doet er niets voor onder, zowel qua specs als gebruik vind ik. en die heb ik nu al een tijdje voor 850,-
Had iets meer verwacht van deze kleine jongen..
Hier op kantoor zowel met een nieuwe MBA 13 inch gespeeld als met een HP Folio.
De Macbook is echt een stuk sneller en degelijker gebouwd en is (maar dat is persoonlijk) gewoon een mooier apparaat. Verder is iets wat me opviel dat het scherm echt matig is.

Was niet onder de indruk, ook wanneer je kijkt naar het geringe prijsverschil met een MBA, vooral wanneer de MBA 2011 met studentenkorting word aangeschaft.
Wanneer deze Folio onder de 700 euro zou zakken zou het een prima concurrent qua bang for the buck zijn.

Nee, deze sla ik over.
Jammer dat HP voor een spiegelend scherm heeft gekozen, daarmee valt hij af voor zakelijk gebruik. Het design vind ik echt een tegenvaller, zeker bij een ultrabook van 1000 euro verwacht
je wel iets extra's, daar verandert die alu behuizing niets aan. Ik vind hem naast het goede toetsenbord weinig toevoegen tov de bestaande ultrabooks.
Grappig om te zien hoe weinig HP leert van haar eigen fouten. Het design van deze ultrabook komt namelijk voor 90% overeen met het design van mijn huidige notebook, die al een jaar of 3 op de markt is. En alles wat er 'mis' is met deze ultrabook zie ik ook terugkomen in mijn eigen laptop:
  • Hij wordt erg snel erg heet
  • De fan maakt herrie als een malle (die van mij lijkt soms wel op te stijgen)
  • Matig en spiegelend beeldscherm (plus, bij die van mij is de complete bezel losgeraakt uit het niets)
  • Gevoelig voor vingerafdrukken en vuiligheid rond de toetsen
Dit zijn allemaal dingen waar ik me over de afgelopen 2 jaar ontzettend aan heb zitten ergeren. Sowieso is mijn laptop natuurlijk niet meer van de beste kwaliteit, maar het is erg jammer dat HP niet wat beter nadenkt over het design van hun producten.

Over het touchpad wordt in de review niet echt veel negatiefs vermeld, maar qua uiterlijk komt hij overeen met die van mij. Als het inderdaad (ongeveer) hetzelfde model is kan ik wel zeggen dat het écht niet zo heel goed werkt. Random in- en uitzoomen zodra je hem aanraakt, vingerregistratie is niet optimaal... Natuurlijk is het geen trackpad van Apple, maar echt goed werkt het (zelfs voor een Windows laptop) nou ook weer niet.
Sinds 3 dagen ben ik een folio 13 rijker ( zakelijk )

Mijn doel met deze laptop was lange accuduur, licht en office moet het doen ;-)
Het voldoet aan mijn verwachtingen.

ik kan mij redelijk vinden in de conclusies behalve het geluid.
werk nu 2 dagen op het apparaat gedurende een uurtje of 2 continu per keer.
enige wat ik hoor is een lichte zoem van de cpu fan, in vergelijking met de 6310 die ik hiervoor had is dit een verademing qua geluid. in verhouding met bijv een macbook air ( van een collega, ja dan maakt de folio iets meer geluid.

wel gesteld, ik ben geen heavy duty gebruiker, daar heb ik hem ook niet voor laten aanschaffen.
768p???

nope... kan nu gewoon echt niet meer.. Is gewoon niet productief
wanneer komt er toch eens een full HD ultrabook uit, die koop ik meteen. het liefst 12". Qua display moet het makkelijk kunnen, gezien de nieuwe ipad.
check de Sony Vaio Z, die heeft op 13" een 1920x1080 display, is lichter dan deze en heeft betere prestaties (snellere ssd, snellere cpu, meer memory) ;) (kost wel een stukje meer, dat wel)
bedankt voor de tip, die was ik nog niet tegen gekomen. ga eens wat reviews bekijken.
Asus komt binnenkort (dat hoop ik tenminste) met een 11.6" full HD ultrabook uit: UX21A, die wacht ik sowieso nog even af.

[Reactie gewijzigd door Byte_Me op 22 juli 2024 19:44]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.