Zonder het te weten, heeft uitgever Ubisoft voor I Am Alive een haast profetische titel gekozen. Het is vooral opvallend dat de game nog 'in leven' is, na een rommelig ontwikkelproces. Het concept werd verzonnen door het Franse Darkworks en door Ubisoft al in 2008 wereldkundig gemaakt. In 2009 kwam echter de mededeling dat Darkworks niet meer bij het project was betrokken en dat de ontwikkeling was overgenomen door Ubisoft Shanghai. Daarna was het vooral stil rond de game. Tot in september opeens de mededeling kwam dat I Am Alive ergens deze winter op de markt ging komen.
Gespeeld op: Xbox 360 (XBLA)
Ook verschenen voor: PlayStation 3 (PSN)
Zo onverwacht duikt ook hoofdpersoon Adam op in I Am Alive. Het spel begint als je aan de rand van Haventon staat, een fictieve Amerikaanse stad die bijna een jaar geleden is getroffen door een gebeurtenis die door de overlevenden simpelweg wordt aangeduid als 'The Event'. Die gebeurtenis heeft ervoor gezorgd dat de hele stad en de wijde omgeving ervan in puin ligt en onder een dikke laag stof is bedolven. De naweeën zijn nog steeds merkbaar. Zo zijn er nog steeds af en toe aardbevingen en stofstormen. De catastrofe heeft er ook voor gezorgd dat Adam bijna een jaar nodig had om van ergens aan de andere kant van het land in Haverton terug te komen, waar hij zoekt naar zijn vrouw en kind.
Stof happen
Vooral met de stofstormen in Haventon zul je veel te maken krijgen. Al snel na het begin van het spel, als je nog maar net voet in de stad hebt gezet, wordt de stad gehuld in een verstrikkende stofwolk. Je hebt er dan al het nodige klimwerk opzitten, maar de noodzaak om te klimmen wordt door die wolk alleen maar groter. De stofwolk werkt verstikkend en dat kost Adam uithoudingsvermogen en uiteindelijk gezondheid. De bijbehorende twee meters zie je prominent in beeld; gezondheid en uithoudingsvermogen zijn de voornaamste grootheden waarmee je rekening dient te houden in de game.