Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Pieter Molenaar

Drie betaalbare 46"-hdtv's

Inleiding: groot, goedkoop en populair

Elk jaar rond deze tijd verschijnen de eerste op de CES gepresenteerde tv-series in de winkel, en zoals elk jaar worden ook nu weer de modellen van vorig jaar voor een zacht prijsje aangeboden. Vorig jaar was dat voor ons aanleiding om naar een viertal 37"-lcd-tvs' te kijken, en waar we in december nog naar 40"- en 42"-televisies keken, nemen we deze keer al drie 46"-tv's onder de loep.

We zochten een toestel met een maximumprijs van 700 euro, dat volgens de bezoekcijfers van onze Pricewatch nog altijd populair is. Extra functionaliteit als 3d werd voor de selectie buiten beschouwing gelaten. Verder beperkten we ons deze keer niet tot lcd-tv's, zodat er ook een plasma-toestel in de vergelijking kon worden opgenomen.

We hebben uiteindelijk gekozen voor de D5000-lcd-tv van Samsung, de Viera G30-plasma-tv van Panasonic en de PFL5606-lcd van Philips. Geen van de geteste modellen ondersteunt 3d. We hebben ook nog geprobeerd om een 47"-LV3550 van LG mee te testen, maar die kon niet op tijd worden geleverd.

Samsung D5000: uiterlijk en indruk

Behuizing

Bij Samsung geldt: hoe lager het typenummer is, des te goedkoper zijn de gebruikte materialen. De D6500-toestellen, die we al eerder recenseerden, zijn voorzien van smalle en zeer platte aluminium bezels. De hier geteste D5000 moet het met hoekige, zwarte plastic randen stellen, die bovendien 5,5mm boven het paneel uitsteken. Toch is het toestel in totaal slechts 2,8cm dik.

De bezels bij de D5000 zijn 2,6cm breed. De rand is aan de voorkant voorzien van een doorzichtige acryllaag die iets breder is dan de bezel, zodat het toestel - overigens net als bij D6570 - een doorzichtig randje heeft. Het logo van Samsung prijkt aan de onderkant in het midden, rechts zijn de statusleds en de tiptoetsen te vinden.

Samsung D5000 Behuizing Samsung D5000 Behuizing Samsung D5000 Behuizing Samsung D5000 Behuizing Samsung D5000 Behuizing Samsung D5000 Behuizing Samsung D5000 Behuizing Samsung D5000 Behuizing

De voet is een stevige glazen plaat, die aan de onderkant zwart is gemaakt en zo mooi bij het schermgedeelte past. Op de voet is een ronde hals van doorzichtig acryl bevestigd. Met vier schroeven wordt daarop een kunststof profiel bevestigd, waaraan het schermgedeelte met wederom vier schroeven wordt vastgezet. De standaard ziet er goed uit, maar had wel wat degelijker mogen zijn.

Aansluitingen

Alle aansluitingen zitten aan de zij- en onderkanten. Aan de zijkant zien we achtereenvolgens twee usb 2.0-poorten, een optische s/pdif-uitgang, vier hdmi-poorten, een aansluiting voor een breakoutkabel waar component-video- en composietkabels op kunnen worden aangesloten, en een analoge audio-ingang.

Op het eerste oog is niet voorzien in een ci+-aansluiting, maar Samsung levert deze connector mee met de tv en wordt aan de achterkant in de tv geprikt. Het ci+-slot wijst naar de zijkant.

Samsung D5000 aansluitingen groot

Aan de onderkant vinden we een vga- en een kabelaansluiting, een koptelefoon-uitgang, een ethernetpoort, en een rgb-aansluiting, waar wederom een breakoutkabel aan te pas komt.

Samsung D5000 aansluitingen groot

Afstandsbediening

De nogal goedkoop aandoende afstandsbediening kennen we al van andere Samsung-tv's. De d-pad is niet prettig te bedienen, terwijl de toetsen een nogal sponzige aanslag hebben. Over de indeling hebben we geen klachten; de volume- en kanaalkeuzeknoppen vallen op door hun grootte en kleur, en de meeste functies zijn snel te bedienen.

Menu

Samsung heeft vorig jaar veel aandacht aan de interface gegeven. Er werden wat fellere kleuren en mooi ontworpen iconen gebruikt, en de interface werkt snel en soepel - voor zover de remote geen roet in het eten gooit.

Het toestel biedt geen internettoegang, maar in deze prijsklasse mag dat eigenlijk ook niet verwacht worden. Ook opties als hdd-recording ontbreken. De tv beschikt echter wel over een zeer bruikbare elektronische programmagids.

Samsung D5000: beeldeigenschappen

Paneel

De opbouw van de subpixels van de D5000 zagen we eerder al bij de D6570. Het va-paneel wordt gemaakt door het Taiwanese bedrijf Chi Lin Technology. Bij de D7000 en de D8000 gebruikt Samsung wel eigen panelen.

Het paneel van de D5000 spiegelt flink omdat een antireflectielaag ontbreekt. Het voordeel daarvan is dat het zwart dieper oogt en dat kleuren er wat helderder uitzien. Met veel lichtbronnen in de kamer kan dit paneel echter voor de nodige ergernis zorgen.

Witbalans en kleurweergave

In de Movie-stand wordt het beeld iets opgerekt; de overscan zorgt dat het beeld iets vager wordt. Deze ongewenste upscaling is gelukkig met een simpele instelling ongedaan te maken.

Als we dat achter de rug hebben, kijken we naar witbalans en gamut. Om te beginnen zetten we de sharpness terug van 20 naar 0; de brightness staat met de uitgangswaarde van 45 al goed. Het contrast staat standaard ingesteld op 100 en daarmee zijn tot 253IRE grijswaarden van wit te onderscheiden. In combinatie met de backlight-standaardwaarde van 16 bedraagt de helderheid 250cd/m² en dat doet pijn aan de ogen. Met de backlight op 7 neemt de helderheid af tot ongeveer 120cd/m² en dat is een bruikbare waarde.

Zonder verdere aanpassingen meten we de witbalans. Het groene is over de gehele linie te weinig in de kleurmix aanwezig, terwijl rood en blauw juist de boventoon voeren. Deze onbalans is ook duidelijk in beeld zichtbaar.

Het helderheidsverloop toont een wat vreemde curve. Tot en met het 60IRE-grijspatroon bedraagt de gammawaarde rond de 2,2, maar daarna wordt deze waarde snel minder, wat erop wijst dat de helderheid bij lichtere beelden te traag oploopt.

Uit de metingen aan het kleurbereik blijkt dat cyaan een te duidelijke kleurfout heeft. Ook de kleurfout van rood en groen schommelt rond de zichtbare grens, en de luminantie- en tintmetingen laten zien dat die kleuren aanpassing vergen. Blauw en magenta zijn oververzadigd, het geel is daarentegen voorbeeldig.

Beelduniformiteit

Het scherm van de D5000 produceert indrukwekkende zwartwaarden. Gemiddeld hebben de zwarte vlakken in het 4x4-patroon een helderheid van 0,0291cd/m², met weinig afwijking. De witte vlakjes hebben een gemiddelde helderheid van 118,7cd/m², zodat de contrastverhouding een zeer goede 4085:1 bedraagt. Wel valt op dat de helderheid van het wit in het midden van het scherm behoorlijk wat hoger is dan aan de randen.

In de hoeken van het scherm treedt enige backlight bleeding op. Met de backlight op stand 6 is dat echter niet storend, maar op stand 16 zijn de vlekken een stuk beter zichtbaar. Toch zijn we door deze resultaten aangenaam verrast.

Samsung D5000 zwartuniformiteit backlight 7 Samsung D5000 zwartuniformiteit backlight 16

Kijkhoeken

De kijkhoeken stellen niet teleur, maar onder een wat grotere hoek wordt het beeld wel wat fletser. Bij zeer grote hoeken wordt het beeld wel donkerder, maar er is geen gammaverschuiving te zien: het schaduwdetail wordt dus niet substantieel beter of slechter.

Samsung D5000 kijkhoeken Samsung D5000 kijkhoeken Samsung D5000 kijkhoeken

Input lag

In de Game-modus hebben we de tv via hdmi aangesloten op een pc waarop het programma SMTT 2.0-draait. Met dat programma is het redelijk goed mogelijk om de input lag van de tv te bepalen aan de hand van het verschil met een lag-vrije crt-monitor.

Hiervoor worden een groot aantal foto's genomen van beide schermen in beeld en het verschil in hoogst getoonde waarde berekend. De gemiddelde waarde is dan de input lag. Een lage input lag is vooral van belang voor het spelen van games.

De D5000 scoort een gemiddelde input lag van 17,7ms, wat bij een verversingsfrequentie van 60Hz ongeveer neerkomt op één frame vertraging. Dat is een uistekend resultaat.

Energieverbruik

Voor een 46"-lcd-tv is het verbruik van de D5000 zeer laag. Bij de scène uit de film Avatar die we zoals altijd voor deze test gebruiken, wordt slechts 46,2W verbruikt, terwijl het 4x4-zwart/wit-patroon met een verbruik van 47,2W nauwelijks voor meer verbruik zorgt. Daarbij moet worden aangetekend dat de backlight continu brandt en dat er geen local dimming actief is.

BeeldmodusAvatar4x4
Movie 46,2W 47,2W
*) Avatar: Title 5, Chapter: 13, 00:49:26

Panasonic Viera G30: uiterlijk en indruk

Behuizing

De Viera G30-plasma ziet er wat gedateerd uit, vooral vanwege de redelijk dikke behuizing. Het toestel is tussen de 5,5cm en, bij de speakers onderaan, 6,9cm diep. Panasonic is - gezien de GT30 en de VT30, die hetzelfde bouwjaar hebben - in staat om dunnere plasma's te maken, maar past die technologie alleen in de duurdere modellen toe.

De G30 is trouwens niet alleen dikker dan de lcd-tv's in deze test, maar heeft met een breedte van 4,1cm ook redelijk forse bezels. De afstand van de voorkant van de bezel tot de display bedraagt 6,5mm. De bezels zijn gemaakt van glimmend zwart plastic, met aan de onderkant een strip die aan de uiteinden zwart is en in het midden een metaalkleur heeft.

Onderaan de voorkant zien we aan weerszijden nog twee roosters. Daarachter gaan de speakers schuil, die dus direct naar de kijker gericht zijn. Dat is zeker prettiger dan het indirecte geluid van de meeste platte tv's.

Panasonic Viera G30 behuizing Panasonic Viera G30 behuizing Panasonic Viera G30 behuizing Panasonic Viera G30 behuizing Panasonic Viera G30 behuizing Panasonic Viera G30 behuizing Panasonic Viera G30 behuizing Panasonic Viera G30 behuizing

Aan de achterkant zijn twee ventilatoren te zien. Als het geluid erg zacht staat zou je ze kunnen horen, maar maar bij normaal gebruik vallen ze niet op. Prettig is verder dat er een los voedingssnoer wordt meegeleverd, dat aan de behuizing vastgeklikt kan worden.

De draaiconstructie van de voet is stevig en dat moet ook wel, want de tv weegt nogal wat. Bij de montage van de tv moet eerst een metalen hoekprofiel op de standaard bevestigd worden, waar het schermgedeelte overheen wordt geschoven. Het geheel wordt dan met vier schroeven vastgezet.

Aansluitingen

Ook bij het gedeelte voor de aansluitingen is te merken dat we te maken hebben met een wat ouder ontwerp: de meeste aansluitingen wijzen recht naar achteren. Daarbij zijn drie hdmi-poorten, connectors voor scart en component video, een ethernetpoort, een optische s/pdif-uitgang en een analoge audio-out, de kabelaansluiting en twee usb 2.0-poorten.

Panasonic Viera G30 aansluitingen

Aan de zijkant zien we van boven naar onderen een ci+-slot, een derde usb-poort, een sd-kaartslot, de vierde hmdi-aansluiting, een koptelefoonaansluiting en een composite-video-ingang. Het ci+-slot is goedgekeurd voor de netwerken van Ziggo en UPC.

Panasonic Viera G30 aansluitingen

Afstandsbediening

De bij de Viera G30 geleverde remote ligt goed in de hand, is logisch ingedeeld en de toetsen geven een lekkere respons. De volume- en kanaalkeuzeknoppen zitten wel wat te ver naar onderen, dus als die met de duim worden bediend, ligt het zwaartepunt van de afstandsbediening ruim vóór je handpalm.

Panasonic Viera G30 remote

Menu en internettoegang

De Viera G30 heeft als enige van de drie tv's de mogelijkheid om internetcontent af te spelen en apps te installeren. Panasonic noemt zijn online omgeving Viera Cast. Er zijn onder meer apps - Panasonic noemt ze 'tiles' - voor sociale netwerken als Twitter, Skype en Facebook, maar ook voor videonetwerken als Youtube, Dailymotion en Viewster.

Viera Cast bevat verder verschillende games die met behulp van een gamepad gespeeld kunnen worden. De online omgeving is echter niet zo flexibel en geavanceerd als de nieuwe smart-tv-omgevingen van LG en Samsung.

Het menu van de Viera G30 is elementair, maar werkt wel snel. Bij sommige opties blijft alleen de gekozen instelling op het scherm staan, wat het inregelen van het beeld eenvoudiger maakt. Na enige tijd springt de tv automatisch terug naar het parent-menu.

Panasonic Viera G30: beeldeigenschappen

Paneel

De G30 maakt gebruik van Panasonics NeoPlasma-technologie. Ten opzichte van de NeoPDP-technologie van de 2010-modellen biedt NeoPlasma een lager energieverbruik bij dezelfde lichtopbrengst.

Omdat de pixels zelf licht uitstralen en een backlight dus ontbreekt, zijn de kijkhoeken van een plasma-tv meestal uitstekend, maar is de maximale lichtopbrengst lager dan bij lcd-technologie. De keuze voor lcd of plasma is daarom vaak afhankelijk van het omgevingslicht.

De structuur van de subpixels is nagenoeg identiek aan die van de eerder gerecenseerde VT30. In tegenstelling tot de GT30 beschikt dat toestel echter over een zogeheten Louvre-filmlaag, die reflecties van externe lichtbronnen tegengaat voor meer contrast bij meer omgevingslicht.

Een ander fenomeen dat alleen bij plasma-tv's te zien is, is zogeheten pwm-ruis, oftewel zichtbare dithering van de subpixels. De pixels lijken hierbij als het ware te 'dansen'. Pwm-ruis is ook te zien bij de G30, maar vooral bij de grijspatronen met 15- en 20-procents grijs - dus bij de wat donkerder beelden. Ook bij één- en tweeprocents grijspatronen is het al op te merken. Bij normale content en een afstand tot de tv van meer dan een meter is deze ruis niet meer zichtbaar.

Witbalans en kleurweergave

Na een opwarmtijd van een half uur hebben we de G30 aan de i1 Display Pro-colorimeter van X-Rite gehangen. Met de fabrieksinstellingen blijkt de witbalans dan niet goed te zijn. De kleurtemperatuur bedraagt weliswaar ongeveer 6600K, maar in de grafiek hieronder is te zien dat er veel te veel groen en te weinig rood in het beeld zit. De tv heeft voldoende kalibratiemogelijkheden om dit te corrigeren, maar dat is dus ook wél nodig.

Tussen het 20%- en 80%-grijswaardenpatroon loopt de helderheid redelijk netjes op. Alleen bij erg donker grijs is de gamma te laag, terwijl we bij het 90IRE-patroon juist het tegenovergestelde zien.

Plasma-technologie overtuigt meestal door prettig ogende kleuren die de Rec.709-hdtv-standaard redelijk netjes volgen. Bij de G30 is dit ook het geval; alleen de kleurfout van het cyaan is te groot. Verder zouden de kleurcoördinaten van het geel nauwkeuriger kunnen en wijkt de helderheid van het groen teveel af.

Mogelijk zou aanpassing van de witbalans nog wat aan deze grafieken kunnen verbeteren, maar dat valt buiten het bestek van deze roundup.

Beelduniformiteit

Plasma-tv's hebben meestal een betere lichtverdeling dan lcd-tv's, met name als die een edge-lit led-backlight hebben. Ook hebben plasma's natuurlijk geen last van backlight-bleeding. De metingen aan de G30 bevestigen dit: zowel het wit als het zwart zijn behoorlijk uniform. Alleen aan de bovenkant is het wit merkbaar helderder dan in de rest van het beeld.

Hoewel we de maximale helderheid van de tv hebben afgesteld op ongeveer 120cd/m², is de helderheid van de witte vlakjes bij het schaakbordpatroon lager: bij plasma-tv's neemt de helderheid af naarmate er meer lichte delen in beeld zijn.

De gemiddelde helderheid van de witte vlakken bedraagt 92,4cd/m², terwijl de zwarte vlakjes gemiddelde helderheid van 0,0330cd/m² hebben. Dit betekent dat de contrastverhouding 2800:1 bedraagt en dat is een prima score. Met name Sharp levert overigens lcd's die vergelijkbaar lage zwartwaarden bieden.

De maximale helderheid in de THX-stand bedraagt overigens 194cd/m², gemeten van een klein wit venster in een verder zwart beeld, maar dan verliezen we het detail in de highlights. Om dat terug te krijgen, moet het contrast op stand 40 worden ingesteld. Voor een helderheid van 121cd/m² is zelfs een contrastinstelling van 31 nodig.

Kijkhoeken

We hebben de G30 maar even op een draaiplateau gezet om de tv uit meerdere hoeken te kunnen fotograferen zonder ons een hernia te hoeven tillen. Uit de foto's blijkt dat er ook bij zeer grote kijkhoeken geen kleurverschuiving optreedt, al treedt bij wat grotere hoeken wel een lichte gammaverschuiving op.

Panasonic Viera G30 kijkhoeken Panasonic Viera G30 kijkhoeken
Panasonic Viera G30 kijkhoeken Panasonic Viera G30 kijkhoeken

Input lag

Bij een resolutie van 1080p maten we een inputlag van gemiddeld 21,6ms, terwijl de inputlag bij een 720p-signaal uitkomt op gemiddeld 22,1ms. Dat is behoorlijk laag en gamen op de G30 moet dan ook geen problemen opleveren.

HQV

Van het afspelen van de Video Resolution-test van de HQV 2.0-benchmark werden we niet vrolijk. Een 1080i-beeld met een ronddraaiende witte balk liet duidelijke stairstepping zien, met name als die balk bijna horizontaal staat. Ook bij het waaierpatroon was de karteling bij acht van de tien bewegende waaierbladen zichtbaar. Het diagonaalfilter kan dus beduidend beter.

De G30 wist de 2:2- en de 3:2-cadans in het 1080i-signaal van de Film Resolution-test echter zonder problemen te herkennen. Bij de responstijdtest, waarbij om en om een 2:2- en 3:2-signaal gegenereerd wordt, is te zien dat de 3:2-cadans geen problemen geeft, maar dat de 2:2-cadans schokkerig in beeld wordt gebracht.

De tekstoverlay-test geeft soms wat haperingen in de horizontaal scrollende tekst, ten teken dat de tv soms moeite heeft de juiste cadans te selecteren. Met de verticaal scrollende tekst had de G30 minder moeite.

Ruisreductie is nooit de sterkste kant van Panasonic geweest. De P-NR-optie in het beeldmenu heeft wel enig effect, maar de ruis wordt er niet effectief mee bestreden. Ook wordt blokruis als gevolg van videocompressie hier niet mee tegengegaan.

Energieverbruik

Naast de lagere maximale lichtopbrengst hebben plasma-tv's nog een ander nadeel: het energieverbruik. De G30 verbruikt bij onze Avatar-scène 161,1W. Wordt het 4x4-schaakbordpatroon getoond, dan stijgt het verbruik naar 266,7W. Bij een volledig zwart scherm verbruikt de tv slechts 41,6W, maar een helemaal wit beeld zorgt voor een verbruik van maar liefst 346W.

BeeldmodusAvatar4x4
THX 161,1W 266,7W
*) Avatar: Title 5, Chapter: 13, 00:49:26

Philips PFL5606: uiterlijk en indruk

Behuizing

De Philips PFL5606 moet het, in tegenstelling tot de 6606-, 7606- en 9706-series met hun geborsteld aluminium bezels, stellen met een rand van zwart plastic. Het misstaat de tv overigens niet. De afwerking is strak, de hoeken zijn mooi afgerond en onderaan zien we de kenmerkende Philips-'kin' met daarop de tiptoetsen. Die uitstulping heeft een andere kleur dan de bezel, wat het uiterlijk een speels tintje geeft.

De 4606-serie heeft nog een ccfl-backlight, maar de 5606 is voorzien van een edge-lit led-backlight. De tv is daardoor lekker dun, maar onze 46"-er is met ongeveer 20 kg wel zwaarder dan verwacht. De Samsung D5000 in deze test is ruim drie kilogram lichter; de G30-plasma is met 28kg wel weer beduidend zwaarder.

Aan de achterkant is duidelijk te zien dat Philips wat extra's aan het geluid heeft uitgegeven: naast de speakers, links- en rechtsonder, is er een kleine subwoofer ingebouwd.

Philips PFL5606 behuizing Philips PFL5606 behuizing Philips PFL5606 behuizing Philips PFL5606 behuizing Philips PFL5606 behuizing Philips PFL5606 behuizing Philips PFL5606 behuizing Philips PFL5606 behuizing

Net als de Samsung D5000 is de PFL5606 voorzien van een donkergekleurde, glazen voet, maar bij de Philips-tv is deze niet rechthoekig: de voor- en achterkant zijn gebogen, en de hoeken zijn, net als die van de tv, afgerond.

De voet en het schermgedeelte zijn met elkaar verbonden door een dunne metalen hals, waarop een brede metalen rechthoek is bevestigd. Deze wordt in het schermgedeelte geschoven en met vier schroeven vastgezet. Het geheel is iets steviger dan bij de Samsung-tv.

Aansluitingen

De PFL5606 heeft in drie richtingen aansluitingen. Aan de zijkant vinden we een usb-aansluiting, een koptelefoonaansluiting, een hdmi-poort en een ci+-slot, dat geschikt is voor de netwerken van Ziggo en UPC.

Philips PFL5606 aansluitingen

De component-video-ingang, de antenne-aansluiting en twee hdmi-poorten - waarvan een audio return channel ondersteunt - wijzen naar beneden.

Philips PFL5606 aansluitingen

Dan blijven er nog vier aansluitingen over die recht naar achteren wijzen. Dat zijn een s/pdif-aansluiting die dit keer niet optisch maar coaxiaal is, een vga-ingang en een bijbehorende analoge audio-ingang, en een heuse scart-connector. Bij de meeste huidige tv's is voor die laatste meestal geen ruimte en wordt een breakoutkabel meegeleverd.

Afstandsbediening

Bij de 2012-modellen van Philips is het pebble-ontwerp toch maar weer vervangen door een conventionele remote met meer knoppen. De 5606 moet het echter nog met het eivormige model doen. Aan de vorm van de knipperaar kunnen we wel wennen; het plastic houdt in ieder geval veel fijner vast dan de aluminium versie die Philips bij de 9706 levert. De knoppen hebben echter geen duidelijke aanslag en de remote moet ook goed op de televisie gericht worden.

De twee geneste d-pad's werken op zich goed, maar we missen een exit-knop om direct uit het menu te gaan. Drie van de vier knoppen eromheen zijn tamelijk zinloos. Zo zou het handig zijn als je met Options of Adjust direct naar bijvoorbeeld de beeldinstellingen zou springen, maar Philips' usability-team heeft daar heel andere gedachten over gehad.

Menu

De navigatie werkt vlot. Bij eerdere tv's wilde de interface nog wel eens vertragen, maar bij de 5606 vlieg je door de menu's. Helaas zijn de indeling en de presentatie niet aangepakt, en dat mag Philips aangerekend worden.

Van de drie tv's presteert de 5606 bovendien het slechtst als het om ondersteunde videocodecs en -containers gaat. Een groot aantal testbestanden kon op de Philips-tv niet afgespeeld worden, terwijl de Samsung- en Panasonic-tv's hier veel minder problemen bij hadden.

Philips PFL5606 menu Philips PFL5606 menu Philips PFL5606 menu
Philips PFL5606 menu Philips PFL5606 menu Philips PFL5606 menu

Philips PFL5606: beeldeigenschappen

Paneel

Philips koopt een groot deel van de panelen voor zijn tv's bij Sharp. De pixelopbouw is conventioneel met drie rgb-subpixels. De macrofoto is niet helemaal scherp en dat komt door de anti-reflectielaag van het paneel, die zijn werk op zich goed doet. Een nadeel van een dergelijke laag is dat het zwart er bij wat meer omgevingslicht wat minder donker uitziet. Gelukkig kunnen Sharp-panelen dat hebben; de zwartwaarden zijn doorgaans uitstekend.

Standaardinstellingen

De Bioscoop-stand die we vanwege de best mogelijke filmweergave uitkozen, heeft een aantal standaardinstellingen die niet ideaal zijn. Zo zijn 'dynamic contrast' en 'dynamic backlight' standaard ingeschakeld, is een uitgebreide kleurruimte geselecteerd en staat de 'scherpte' standaard op 4. Zelfs met de scherpte op 0 is er nog steeds verscherping, wat een ongewenste korreligheid aan het beeld geeft. Wordt de pc-modus geselecteerd, dan verdwijnt deze verscherping, maar dan is het beeld weer wat lichter.

Ook vervelend is dat het beeldformaat in de Bioscoop-stand standaard op 'breedbeeld' staat, terwijl dit voor dvd en blu-ray 'niet geschaald' moet zijn. Anders wordt er iets ingezoomd, waardoor een klein stukje van de randen wegvalt.

Philips PFL5606 beeldformaat breedbeeld Philips PFL5606 beeldformaat niet geschaald

Voor een verduisterde kamer is een maximale helderheid van ongeveer 120cd/m² gewenst. De Philips 5606-tv heeft standaard een helderheid van maar liefst 271cd/m² - zelfs in een helder verlichte kamer is dat genoeg om hoofdpijn van te krijgen. Ook wordt wit geclipt als het helderder is dan het IRE235-grijspatroon, waardoor zeer heldere delen van het beeld 'uitgebeten' kunnen raken.

Als het contrast van 90 naar 43 wordt teruggezet, is dit probleem verholpen - maar dan loopt de helderheid terug naar 112cd/m². Dit laten we zo, omdat meer contrast weer minder bereik in de highlights geeft. De helderheid verhogen we van 45 naar 52 aan de hand van een pluge-patroon.

Witbalans en kleurweergave

Met onze colorimeter meten we een kleurtemperatuur van 7016K. Dit is een stuk hoger dan de beoogde 6504K van de Rec.709-hdtv-standaard. Tot het IRE40-patroon is er met name te veel blauw in beeld, dat maar moeilijk gecorrigeerd kan worden vanwege het ontbreken van uitgebreide instellingsmogelijkheden. Vanaf het IRE40-patroon zijn de afwijkingen in de rgb-niveaus niet meer zichtbaar.

Met de gamma-instelling op de defaultwaarde van 0 komt de gemiddelde gamma-waarde uit op ongeveer 2,1 en dat is iets te laag. Dit betekent dat de helderheid van zwart naar wit over de gehele linie iets te veel oploopt. Een hogere gamma-instelling kan hiertegen helpen, maar dan is de gamma vanaf IRE20 weer te hoog. Wij hebben de eerste instelling maar aangehouden.

Behalve het geel hebben alle kleuren een zichtbare kleurfout. Bovendien is de deltaL voor de primaire kleuren te hoog, en het is cruciaal dat die laag zijn. Daarnaast zijn groen en geel oververzadigd. Tot slot zien we dat het kleurbereik van het paneel ten opzichte van het ideaal iets naar links is gedraaid. De Philips-tv heeft helaas geen opties om de afzonderlijke kleurfouten aan te pakken.

Beelduniformiteit

De zwartuniformiteit is volgens onze metingen zeer goed. Visueel is er echter wel wat aan te merken op de homogeniteit van de backlight; vooral bovenin beeld zien we bij donkere scènes duidelijk een aantal lichtere vlekken.

De uniformiteit van het wit is minder goed: in het midden is het beeld een stuk lichter dan aan de randen en dat verschil bedraagt tot rond de 15 procent.

Gemiddeld heeft het zwart een helderheid van 0,0271cd/m², terwijl de witte vlakjes een gemiddelde helderheid van 105,6cd/m² hebben. De contrastverhouding is daarmee 3897:1 en dat is dik in orde.

Kijkhoeken

Van de drie geteste tv's presteert de 5606 het slechtst als het om de kijkhoeken gaat. Wat vooral opvalt is hoe snel de kleuren fletser worden bij kijkhoeken groter dan 30 graden. Dat is dan wel een bekend probleem van Sharp-panelen, maar als je veel onder een hoek naar je tv kijkt, wordt het snel vervelend.

Philips PFL5606 kijkhoeken Philips PFL5606 kijkhoeken Philips PFL5606 kijkhoeken

Input lag

De inputlag is net als bij de twee andere tv's goed; de gemiddelde inputvertraging bedraagt ongeveer 19,5ms voor zowel 720p- als 1080p-signalen. Met alle geteste tv's kunnen dan ook zonder problemen snelle actiegames gespeeld worden.

HQV

Bij het afspelen van de Video Resolution-test van de HQV 2.0-benchmark is bij de draaiende witte balk vlak voor en vlak na de horizontale stand duidelijk karteling te zien. Bij het grijswaaierpatroon is de aliasing zelfs nog beter zichtbaar; de karteling is bij acht van de tien waaierbladen zichtbaar. Vooral rond de horizontale stand is het effect zeer storend.

Bij de Film Resolution-test worden zowel de 2:2- als de 3:2-cadans in het 1080i-signaal zonder problemen herkend. Ook de responstijdtest, waarbij om en om een 2:2- en 3:2-signaal gegenereerd wordt, werd met goed gevolg doorstaan. De overige cadansen leveren helaas problemen op. Een tekstoverlay met een andere framerate dan het originele filmmateriaal wordt zowel bij horizontaal als bij verticaal scrollende tekst weer uitstekend weergegeven.

De ruisreductie is niet afdoende. Zelfs op de maximumstand is de randomruis nog te duidelijk zichtbaar, terwijl compressieruis helemaal niet wordt aangepakt.

Energieverbruik

De Philips-tv kan niet tippen aan het lage energieverbruik van de D5000: bij de Avatar-scène is de Samsung ongeveer 20W zuiniger. De plasma-tv van Panasonic verbruikt echter nog twee tot drie keer zoveel energie als de 5606.

Beeldmodus
Avatar*
4x4
Bioscoop 68,3W 60,1W
*) Avatar: Title 5, Chapter: 13, 00:49:26

Specificaties

Merk en Productserie
Samsung verwijderen
Panasonic Viera verwijderen
Philips verwijderen
Type UE46D5000 TX-P46G30E 46PFL5606H
Prijs en waardering
Prijs Onbekend (26 winkels) Onbekend (12 winkels) Onbekend (18 winkels)
Eerste prijsvermelding donderdag 31 maart 2011 vrijdag 15 april 2011 donderdag 9 juni 2011
Waardering Score: 4 Score: 0 Score: 0
Beeldeigenschappen
Schermdiagonaal 46" 46" 46"
HD specificatie full hd full hd full hd
Beeldtechniek
Televisietype lcd plasma lcd
Backlight edge-lit led nvt edge-lit led
Resolutie 1920x1080
1920x1080 1920x1080
Beeldinterpolatie 100Hz CMR IFC Pro 100Hz PMR
Verbinding
Tuner type analoog, ci+, dvb-c, dvb-t analoog, ci+, dvb-c, dvb-t ci+, analoog, dvb-c, dvb-t
Video component, composiet, vga, 4x hdmi, rca component, composiet, vga, 4x hdmi, scart component, composiet, vga, 3x hdmi, scart, rca
Audio optische s/pdif, pc-audio, koptelefoon, rca optische s/pdif, rca, koptelefoon coaxiale s/pdif, pc-audio, rca, koptelefoon
Usb 2.0 ja, 2x ja, 3x ja, 1x
Overig wifi voorbereid, dlna, ethernet wifi voorbereid, dlna, ethernet n.v.t.
Geluid
Speakers intern stereo intern stereo intern stereo
Speaker vermogen (RMS) 2x10W 2x10W 2x10W
Energie
Stroomverbruik gemiddeld (max)* onbekend (140W) 150W (285W) onbekend (139W)
Stroomverbruik (stand-by)* 0,29W 0,4W 0,3W
Afmetingen
Hoogte 71cm 73cm 74,6cm
Breedte 108cm 112cm 113cm
Diepte 2,75cm 3,35cm 8,3cm
Gewicht 17,2kg 28kg 20,9kg
Overig
Televisie Eigenschappen epg, game mode, pip, smartphone remote iptv, dvr (usb, sd), 24p smooth film/playback, thx, isfcc-modus, epg, game-modus 24p, epg
Video-containers avi, mkv, asf, mp4, 3ggp, vro, vob, ps, ts sd-video, avchd, avi, mkv, asf, mp4, mov, ps, ts, onbekend
Video-codecs divx 3.11/4.x/5.0/6.0, xvid, h.264 bp/mp/hp, mpeg4 ap/asp, motion jpeg, wmv v9, mpeg2, mpeg1, vc-1 divx 3.11/4.x/5.0/6.0, h.264 bp/mp/hp, mpeg4 ap/asp, wmv v9, mpeg2, mpeg1, vc-1 h.264/mpeg4 avc, mpeg1, mpeg2, mpeg4
Audio-ondersteuning ac3, aac, he-aac, mp3, lpcm, adpcm,wma, dolby digital plus, dolby pulse, srs theatersound hd, dts 2.0+digital out aac, he-aac, mp3, dolby digital, dolby digital plus, dtscore, mpeg, lpcm, wma mp3, ac3
Introductiejaar 2011 2011 2011

*) opgegeven door de fabrikant

Conclusie: twee aanraders

Geen van de drie tv's is perfect. Dat blijkt niet alleen uit de metingen, maar ook als we de tv's naast elkaar opstellen en ze via een hdmi-splitter hetzelfde signaal voeren. Zo verbruikt de G30 nogal veel energie, wat bovendien twee ventilatoren noodzakelijk maakt, en zou de stevigheid van de D5000 en de 5606 beter kunnen.

Ook bij de beeldkwaliteit, die wat ons betreft het zwaarste weegt, heeft elke tv plussen en minnen. Zo heeft de Philips-tv de beste witbalans; de D5000 heeft een wat rode gloed terwijl de Panasonic juist wat groen oogt en bovendien, van dichtbij, pwm-ruis in de schaduwpartijen laat zien.

De Philips-tv heeft verder behoorlijk last van backlight bleeding en het contrast- en kleurverlies onder een wat grotere hoek is ronduit schrikbarend. Ook heeft de 5606 de grootste kleurafwijkingen, die bovendien niet goed verholpen kunnen worden. Als we dan ook nog naar de tegenvallende mediaondersteuning kijken, kunnen we de Philips-tv eigenlijk niet anders dan tot verliezer van deze test bestempelen.

Wat ons betreft levert de Samsung D5000 het mooiste beeld op, met goed contrast en aantrekkelijke kleuren. Als er echter weinig omgevingslicht is, komen de sterke kanten van de G30-plasma meteen naar voren: vooral onder een hoek is de zwartweergave van de Panasonic veel beter dan die van de D5000, die al snel een soort zilverachtige gloed krijgt. Bovendien heeft ook de Samsung - uiteraard - last van doorsijpelend licht van de backlight. De G30 heeft bovendien beduidend beter detail in schaduwpartijen.

Een ander punt in het voordeel van de Panasonic is de uitgebreidere featureset. Zo heeft deze toegang tot internetapplicaties via Viera Connect en kan een externe harde schijf worden aangesloten om programma's op te nemen. Voor deze features moet bij Samsung en Philips naar een duurder model worden uitgeweken. Uiteraard staan daar de traditionele nadelen van plasma, zoals een hogere elektriciteitsrekening, tegenover.

 Samsung UE46D5000Panasonic Viera TX-P46G30Philips 46PFL5606H
  Samsung UE46D5000 Panasonic Viera TX-P46G30 Philips 46PFL5606H
Algemene beoordeling Score: 4Score: 4Score: 3
Prijs Score: 3Score: 5Score: 3
Featureset Score: 3Score: 4Score: 3
Kleurweergave Score: 4Score: 4Score: 3
Contrast & helderheid Score: 4Score: 5Score: 3
Bouwkwaliteit Score: 3Score: 4Score: 3
Vormgeving Score: 4Score: 3Score: 4
 Tweakers zegt: 8Tweakers zegt: 8Tweakers zegt: 6

Reacties (126)

Wijzig sortering
Bij de vorige review van televisies heb ik het ook al gezegd maar het moet me nu toch weer van het hart: simpelweg de TV's bekijken en 1 pagina over de kleuren is echt te mager voor een techneutensite zoals Tweakers.

Ik heb begrepen dat jullie geen kabelaansluiting hebben in het lab maar ik kan me niet voorstellen dat er niks te regelen is in misschien het aanliggende kantoor. Of laat de TV voortaan bij een reviewer thuis afleveren zodat hij een dagje thuis kan werken en daar dus veel dieper in kan gaan op de TV.

Zaken zoals:
-Zapsnelheid tussen (vooral de HD) kanalen,
-Hoeveelheid menuopties zoals kinderslot, eigen kanalen groeperen, kanalen eigen volgorde geven, PiP, etc,
-Indeling van menu,
-Snelheid van menu,

kortom, gebruiksfuncties in het algemeen zijn in mijn optiek even belangrijk als kleurechtheid en hoeveelheid aansluitingen. Belangrijkers in sommige gevallen aangezien dit zaken zijn waar je, tijdens dagelijks gebruik, constant mee te maken hebt.

Ik kom graag op T.net en ik waardeer de site enorm maar ik had, zeker sinds jullie overname, toch wel een toename in diepgang in de reviews verwacht.
Ik hoop dat jullie iets met deze info doen en we binnenkort wat langere reviews kunnen verwachten.
Eerlijk gezegd, alles wat op Tweakers met TV's te maken heeft is de laatste tijd vrij mager en zoek Tweakers forum bijna niet meer om gebruikers reviews te lezen. Op het forum wordt voornamelijk alleen gesproken over Samsung. Laat ik nu net geïnteresseerd zijn in +60" TV's, dan heb je niets aan deze forum.

En nu deze review, technische achtergrond over het beeld is leuk, maar inderdaad wat ik heel belangrijk vind is de ervaring met menu's, werkt EPG goed en makkelijk? Ik lees er niets over, met de huidige 200+ aan digitale kanalen heb ik absoluut niets aan mijn Troskompas...

Om TV te kijken ga ik niet eerst zitten te kalibreren, zeker niet bij een TV van 700 euro. Dat moet het gewoon doen. Ik de TV aan op mijn kabel, zet het aan en kijken maar. Ok, wil wel eens een beetje met de helderheid en contrast spelen of het omschakelen naar een ander beeldmodus, van Natural > Vivid (lekker spetterende kleuren bij animaties, Cars bijvoorbeeld).

Dan nog maar 3 TV bekeken, verwacht wel minimaal 5 TV's. Voor 700 euro is de keus tegenwoordig enorm.

Jammer, volgende keer beter?
@sokolum1: het is een bedrijfspand en er is geen kabel mogelijk. Satelliet is er wel, maar momenteel niet in het tv-testhok sinds een interne verhuizing. Zaken als snelheid van schakelen en epg is dan lastig te beoordelen.

Bij een dergelijke roundup gaat het juist niet om kalibreren, maar hoe de beeldkwaliteit is zoals de tv uit de doos komt met een minimum aan instellingen. Dat is echter een wat technischer verhaal.

Zoals in het stuk vermeld was er een vierde tv aangevraagd, maar die werd niet op tijd geleverd. Meer tv's voor een roundup uitkiezen is vanwege de uitgebreide testen die we doen vanwege tijdsgebrek niet mogelijk.
Pak eens een digitenne abotje. Bijna alle TVs hebben tegenwoordig een DVB-C/T tuner met CI slot. Zappen etc zal met DVB-T niet noemenswaardig anders zijn dan met DVB-C.
Ik heb zelf de 42" versie van de G30, en hij bevalt prima. Ik stoor me zelf niet zo aan de bezels, vind het juist wel prettig omdat er meer scheiding is tussen je muur en je TV. Evengoed valt het helemaal niet op als je naar het beeld kijkt, en verder is hij niet zo'n kolos dat hij in je kamer misstaat als hij uit is. Beeldkwaliteit is uitstekend te noemen, maar dat is bij Plasma over het algemeen niet zo'n probleem.

Enig minpuntje is wel dat de netwerk functionaliteiten erg minimaal zijn, voor mij niet belangrijk aangezien ik mijn PC er aan heb hangen voor het afspelen van content, maar de minimale aanwezigheid van codecs (geen MKV, en mp4/3gp files van m'n Galaxy S2 pakt-ie ook niet) kunnen voor sommige mensen misschien vervelend zijn.

Viera connect gebruik ik ook niet omdat de apps totaal nutteloos zijn, twitteren kan op m'n telefoon veel makkelijker dan met een afstandsbediening ;) Er is sowieso geen Nederlands aanbod van apps volgens mij (bijv.Uitzending/RTL gemist)

Overigens is de audio beduidend beter dan die van dunne LCD/LED-TV's. Nog steeds niet om over naar huis te schrijven, maar een stukje minder blik, dat wel.

[Reactie gewijzigd door Freekazoid op 11 april 2012 11:12]

Dat is vreemd, bij mij pakte die HD MKV wel! Gewoon vanaf de externe HD. Waarom stream je niet vanaf je pc met Serviio en DLNA? Werkt altijd!
Gezien MKV geen codec is maar een container zou het best kunnen zijn dat de video in jouw MKV-bestand een codec gebruikt die de TV wél herkend? Maar voor zover ik het bij gehouden is de codec-support in Panasonic-plasma's altijd al karig geweest. Streamen vanaf je PC is ideaal natuurlijk, maar de meeste consumenten willen natuurlijk gewoon hun video's vanaf een USB-medium af kunnen spelen.

[Reactie gewijzigd door Forsakeneyes op 11 april 2012 12:21]

Natuurlijk, dat zal het zijn geweest. Ac Ryan is een betere oplossing.
Er zit support in voor AVC en DivX-HD, maar deze laatste moet je wel handmatig activeren (lukt me niet). Maargoed een HDMI kabel en een mediaportal installatie werken wat mij betreft net zo goed als niet beter dan het streamen ;)
Uit je reactie maak ik op dat je de bezels van de G30 groot vindt of hoe moet ik het zien?

Mijn punt is niet zozeer tegen de grootte alswel tegen het glanzen van alle bezels (en schermen) overal ter wereld.
De bezels zijn groot, vergeleken met de huidige generatie LED-tv's. Het glanzen valt mij wel mee, maar dat is uiteraard een kwestie van smaak.Vergeet ook niet dat er bij de meeste promo-plaatjes een hoop "shine" vanuit photoshop overheen wordt gegooid

[Reactie gewijzigd door Freekazoid op 11 april 2012 16:36]

De Samsung is ook best goed te tweaken, bij sommige modellen kan je zelfs 3D en de PVR unlocken.
Ook kan je er diverse programma's op laten draaien, hoe en wat is allemaal te vinden op www.samygo.tv

Ik had met mijn Samsung LE40C750 ook last van dat de kleuren niet goed waren, rood te rood en grijswaarden waren te donker.
Ik heb op internet calibration settings voor mijn TV gevonden en met die instellingen is het beeld zeer natuurlijk van kleur.

[Reactie gewijzigd door SiGNe op 12 april 2012 15:35]

Mooi duidelijk verhaal. Ik heb een jaar naar de P42g30 gekeken en hem nu ingeruild voor een P50gt30. Ik let altijd op beeldkwaliteit en moet zeggen dat ik nog geen tel spijt heb gehad van de keuze voor Panasonic. Niet onbelangrijk: Panasonic is (bij mijn weten) het enige merk met een ouderwetse tulp uitgang voor de audio en een geweldige ab voor blindbediening.

1 van de grootste voordelen van Panasonic is dat je zoiets simpels als digitale zenders opnieuw indelen gemakkelijk kunt doen. Mijn buren hebben Sony's en Philips en daar kan het niet bij!! Ongelovelijk: HD 1 zit bij hun op kanaal 31 en bij mij op 1. Let daarop als je nog moet kopen!

De coderingsblokjes die Philips nart bij bewegende beelden valt mij zelfs op in de showroom bij een dealer, met een Philips demo bluray. Daarentegen is het geluid van de Philips 10 x beter dan de Panasonic.
Over het energieverbruik van Plasma, als je 1 keer per jaar je afwasmachine niet gebruikt en met de teiltje afwast heb je het verschil aan teniet gedaan (ik heb het niet nagerekend maar geloof het graag :-)

off topic: 1 ding begrijp ik nog steeds niet: waarom kopen mensen nog steeds kleiner dan 42 inch? Met het huidige full HD aanbod is 50 inch zelfs nog te klein.

[Reactie gewijzigd door dotternetta op 11 april 2012 11:55]

Waarom koop je een kleinere dan 42 inch? Omdat je een huiskamer wil met daarin een tv, niet een tv met daaromheen een huiskamer.
Ik weet niet hoe groot jouw huiskamer is of hoe ordinair je smaak is? Oohhh wat zeg ik nu. Ik vind een grote tv in een kleine huiskamer ordinair. Niet perse jou hoor!
Eens, dat met het huidige aanbod 46" of zelfs 50" vrij normaal is, wil niet zeggen dat het 'moet'. Ik heb zelf nu een tijdje een 42" en dat is prima (ik kon toen ook niet groter kwijt...) Als ik nu iets nieuws zou kopen misschien een 46", maar groter hoeft voor mij niet. En dan hebben we het nog niet eens over het esthetische aspect.... Sommigen (vaak wat oudere) mensen vinden zo'n groot scherm gewoon niet mooi in een woonkamer, kwestie van smaak!
Oke, smaken verschillen. Je hebt helemaal gelijk. Ik heb mijn huis nieuw gebouwd om de tv-opstelling heen :9~
Maar full-hd kijken op een 37 inch...het kijkt gewoon niet lekker, het is te scherp en te klein (imo)

[Reactie gewijzigd door dotternetta op 11 april 2012 11:51]

Jep, smaken verschillen. Full HD oogt prima op mijn bescheiden 32 inch HDTV. Maar hey, ik zit er dan ook nog geen meter vanaf. ;)
Daarentegen is het geluid van de Philips 10 x beter dan de Panasonic.

Een tv koop je ook niet voor het geluid, daar heb je je versterker en speakers voor :)

Bij de meeste testen komen de Panasonics vaak als beste naar voren. Een plasma scherm verbruikt alleen bij bepaalde kleuren (zoals geheel zwart scherm) meer stroom had ik ergens gelezen, maar dit is niet constant en schijnt dus zo te zijn dat het stroomverbruik niet zoveel meer is dan met lcd schermen. Een mooi stuk om te lezen over plasma vs lcd tv met powerconsumptie (http://reviews.cnet.com/green-tech/tv-power-efficiency/)
Daarom heb ik ook geen Philips en mijn ouders wel :-)
1 van de grootste voordelen van Panasonic is dat je zoiets simpels als digitale zenders opnieuw indelen gemakkelijk kunt doen. Mijn buren hebben Sony's en Philips en daar kan het niet bij!!
Ik heb de KDL-32W5500 van Sony (model uit 2009) en daarbij kan dit al, laat staan dus op nieuwere modellen. Ik kan zelfs een lijst met favoriete zenders aanmaken, een soort shortcutlist dus.

Misschien dat jouw buren er dus een uit de budgetserie van Sony hebben.

[Reactie gewijzigd door TimMer op 11 april 2012 17:28]

Zoveel scheelt het stroomverbruik niet eens.

Gemiddelde energieverbruik:
Panasonic: Gemiddeld 150 Watt
http://www.panasonic.nl/h...index.html?trackInfo=true

Samsung: Tussen de 35 en de 140 Watt
http://www.samsung.com/nl...ed-tv/UE40ES5700SXXN-spec

Tegenwoordig zijn de plasma schermen best zuinig.
Misschien volgens de specsheets niet, maar als je de review leest kom je toch tot een andere conclusie.
het verschil op jaarbasis is niet meer dan en vergeten peertje die je aan laat staan. Of het vertikken een spaarlamp te gebruiken... om dit nu altijd weer in een review te noemen... *zucht*
Even narekenen. Circa 110 watt verschil voor de Samsung vs de Panasonic. Gemiddeld kijken we ongeveer 3 uur per dag tv. Dus circa 0.35 kwh/dag meer.
Op jaarbasis is dat 128 kwh, maal een kwartje = 31 euro per jaar extra aan stroomkosten. Dat valt eigenlijk wel mee ja.
Zomers kijkt men veel minder tv.
Haal de vakanties ook even uit je berekening..zijn toch ook al weer gauw een paar weken minder dat je thuis geen tv kijken.
Dus kom je op minder dan 31 euro uit..en dat is inderdaad niet noemenswaardig.
Jep, erg jammer dat de nadelen van Plasma nog steeds behoorlijk uit verband gerukt worden, zelfs door sites die beter zouden moeten weten.
Mee eens, het verbruik argument is echt totaal niet interessant, behalve als je uit principe een zuinige TV wilt hebben, of omdat je enorm om die paar tientjes per jaar verlegen zit. In beide gevallen kun je beter gewoon een kleinere en goedkopere TV kopen en minder lang kijken. Of je pakt eens een keer de fiets in plaats van de auto en dan bespaar je vele malen meer. Ik denk dat het gezeur over het verbruik bij plasma vooral terug blijft komen telkens, omdat er verder zo weinig nadelen zijn aan plasma. Er moet natuurlijk iets overblijven om als minpunt te noemen.

Ik ben zelf overtuigd plasma fan sinds ik een Panasonic VT20 heb gekocht, ik ga pas weer naar andere schermen kijken als OLED betaalbaar is, of wanneer _alle_ gotcha's van LCD's met local-dimming zijn opgelost en een degelijk LCD toestel zonder grote minpunten even duur is als een vergelijkbare plasma TV. Nu betaal je daar gewoon honderden euro's extra voor, of je moet compromissen maken.

Als ik dan toch nadelen moet verzinnen aan plasma dan weet ik er 3 die mij persoonlijk veel relevanter zijn dan verbruik: 1) het feit dat je fans nodig hebt die kapot kunnen gaan en die je zou kunnen horen als je mega goed gehoor hebt (ik hoor ze zelf niet), en 2) dat sommige mensen flikkeringen kunnen zien bij helder wit (heb ik zelf ook geen last van, verschilt van persoon tot persoon) en 3) coil buzz bij super heldere beelden (als in: 100% wit), wat ik heel soms merk als er verder 0,0 ander geluid in een scene zit.

Wat mij betreft vallen al die nadelen in het niet bij dingen als backlight bleeding, lager contrast, langzamere pixel response tijd, lagere prijs, etc.
Nu je het zegt, die flikkeringen zag ik toen ik mijn P42G20 net had, daarnaast hoorde ik ook wat gesuis of iets... Maar nu nergens last meer van! Toch maar is ff checken wat het me kost als ik hem inruil tegen een P50G30...
Zeg dat nog eens in 2012 :) Wk, Olympische spelen, Tour de France.
3 uur per dag is ook een grote onderschatting. De tijd dat een familieTV aanstaat per dag, gemiddeld over het hele jaar, is veel langer dan die rottige 3 uur. Zeker als sommige mensen de gewoonte hebben het ding aan te laten staan terwijl er niet actief naar gekeken wordt.
Nou, het is heel erg moeilijk te zeggen. Bij LCD is het vooral de achtergrondverlichting die stroom verbruikt. Deze is dus in principe constant tenzij je het beeld zelf feller zet. De lampen achter het panel branden continue.

Bij plasma is het stroomverbruik afhankelijk van het licht wat er in beeld komt. Donkere beelden zijn veel zuiniger dan lichte beelden. Logisch, want hij straalt ook daadwerkelijk minder licht uit.
Goedkoop maar duurkoop ?!
Voor mij wel.
Koop een andere ( duurdere ;( ) als huidige stuk is.
Puur naar de prijs kijken is in deze marketing-gedreven wereld allang geen indicatie meer voor (altijd) betere kwaliteit, helaas.
Inderdaad de beste manier van werken is simpel weg te kijken naar wat jij wilt hebben, en dan te zoeken naar reviews (zo veel mogelijk) van modellen die voldoen aan jouw eisen. Ver volgens kun je een redelijk beeld vormen van het veld met apparatuur dat aan jouw eisen voldoet en welke modellen beter en minder goed zijn. Vervolgens kun je simpel weg de laatste variabele toevoegen en op basis van prijs kijken waar jij uitkomt binnen het totale veld van apparatuur die jouw eisen beantwoord. Dan kun je altijd kiezen om net wat minder of meer uit te geven om op die manier net wat hoger of lager in het veld uit te komen etc... Natuurlijk kun je bepaalde merken uit het veld weg laten omdat je slechte ervaringen hebt met dat merk of juist andere merken hoger waarderen omdat je erg goede ervaringen hebt met dit merk etc.

Prijs is niet echt interessant tot het moment dat je bepaald hebt wat je wil hebben en welke modellen het beste zijn pas dan is prijs een factor althans dat is hoe ik mijn apparatuur uitzoek simpel weg omdat zo als je zelf al zegt prijs en marketing alles behalve een betrouwbare manier is om te bepalen welk product het beste bij jouw eisen past.
Helemaal mee eens. Prijs zegt ook lang niet altijd iets over de kwaliteit simpelweg omdat een goedkoop apparaat van dit jaar misschien wel het "dure" model van vorig jaar was. Tenzij je persé op zoek bent naar een feature die alleen op het nieuwste model beschikbaar of verbeterd is, kun je ook flink besparen door een wat ouder model te kopen. Op die manier is goedkoop al helemaal geen duurkoop meer. :)

Edit: en als ik in de Pricewatch van deze modellen kijk waren dit inderdaad modellen van vorig jaar die rond de 1000 euro zaten of meer. Alle berichten over "goedkoop duurkoop" en "ik start liever bij 1000+ euro" zijn dus onzinnig. Deze modellen zijn in een jaar tijd zeker niet minder TV geworden ;)

[Reactie gewijzigd door Forsakeneyes op 11 april 2012 11:44]

Nou de UE46D5000 heb ik gekocht bij Saturn voor 630 euro zo'n 4 maanden geleden, tijdens een actie bij een nieuwe vestiging van ze en hij doet 't qua beeld net zo goed als 5x zo dure toestellen en met de game modus heb je totaal geen last van vertragingen of niets.

Het is een flinke misser van t.net dat ze niet hebben gekeken naar de verschillende gamut settings bij de Samsung toestellen. Het gebrek aan groen viel mij ook op, maar met één instelling is dat volledig te repareren zonder andere nadelige effecten en de gamut is erg afhankelijk van de input.

Voor HDMI en spelcomputers moet ik soms de gamut aanpassen, maar als de TV zelf de handel afspeelt (mkv bijv.) dan moet ik 't juist niet doen.

Zou leuk zijn als t.net even zou kijken naar het verschil tussen de gamut instellingen.

Je kunt bij de samsung ook heel simpel met één slider de balans tussen groen en rood aanpassen, dus dat gezeur over mindere kleuren op de samsung is gewoon luiheid van de reviewer. Jammer hoor.

En nee ik snap dat t.net geen tijd heeft om uitgebreid te calibreren, maar een slidertje die iedere normale thuisgebruiker al weet te vinden, moet t.net naar mijn mening wel meenemen. Volledig witbalans en al die ongein kalibreren lijkt mij overbodig, maar een simpele selectie van de gamut (zijn maar 2 opties!) en het rood/groen slidertje een beetje verstellen moet toch niet zo'n uitdaging zijn?

[Reactie gewijzigd door Sleep0rz op 11 april 2012 13:12]

Koop Nu 1 van de duurste toestellen. Dan zal je zien dat volgend jaar jouw TV in het niet zal verdwijnen tegen andere nieuwe goedkope toestellen van volgend jaar.
Prima tv'tjes, maar als ik zeg dat ik een TV bij voorbaat afschrijf als hij een glanzend scherm heeft of glanzende bezels ben ik dan gek?

Een tv kijk ik omdat ik tv wil kijken, niet omdat ik een semi-spiegel wil die me laat zien wat er achter me gebeurt. (off-topic: Wel handig om te zien of je huisgenoten een bak water over je heen willen mieteren, maar dat is voor 99% van de tv-kopers geen verkoopargument denk ik.) Verder wil je ook niet je gordijn dichtdoen (mijn tv kijkt naar buiten) of al het licht uit zetten.

Een bezel zit er om constructietechnische redenen en om een duidelijke scheidslijn te hebben tussen waar je naar kijkt en je muur. Dit zorgt ervoor dat je met een visueel drukke achtergrond relatief rustig tv kijkt. Deze rust wil je dus niet laten verstoren door reflecites/schimmen van achter je.

Dus moeten laptop en tv fabrikanten kappen met glanzende zaakjes of ben ik een beetje alleenig met deze argumenten?
Ben met je eens dat de G30 Pioneer te dikke glanzende bezels heeft, en ze niet vlak zijn, je ziet de bevestigingspunten, helemaal omdat hij spiegelt. Mijn GT30 is mooi mat en strak. Echter als je tv kijkt op de G30 valt het niet meer op hoor!
Nee je bent niet gek, maar dat glanzende scherm is gewoon simpelweg een slimme en simpele truc om de kleuren van de TV veel meer van het scherm af te doen laten spatten. En laat dat nou precies zijn hoe Jan Modaal het liefst TV kijkt: onnatuurlijk, overgesatureerd en het liefst met de backlight op +100 als het kon...

Opgepompte beelden verkopen, helaas.
Leuke vergelijking, wat ik wel mis,
De vertraging die eropzit (voor het spelen van games)
De kleurengafiekjes na calibratie. Sommige kleuren zijn slecht out of the box, maar als ze na wat prutswerk in de instellingen zeer goed worden, lijkt er mij geen probleem te zijn...

Wat betreft de afstand, de ene vind groot leuk de andere scherp. Ik vind persoonlijk voor een 720p film 3,5m voldoende om de overstap te maken van 42" naar 46". Dan zie ik zelf op 720p al geen verschil meer. Als je echt 1080 neemt mag ik dus nog dichter eigenlijk.
Leuke vergelijking, wat ik wel mis,
De vertraging die eropzit (voor het spelen van games)
Deze zin uit het artikel zegt genoeg denk ik:
De inputlag is net als bij de twee andere tv's goed; de gemiddelde inputvertraging bedraagt ongeveer 19,5ms voor zowel 720p- als 1080p-signalen. Met alle geteste tv's kunnen dan ook zonder problemen snelle actiegames gespeeld worden.
Wel even goed alles lezen voortaan.

Je zult voor de afstand gewoon de richtlijnen aan kunnen houden om comfortabel tv te kunnen kijken.

[Reactie gewijzigd door Blue_Entharion op 11 april 2012 11:41]

Je zult voor de afstand gewoon de richtlijnen aan moeten houden om je ogen te besparen of het nu scherp genoeg lijkt of niet.
Te besparen op welke manier? Ja als je te dicht op je TV zit is het kijken minder comfortabel en zul je sneller last van je ogen krijgen, maar het zal je ogen niet beschadigen. Althans, niet volgens een artikel van de Universiteit van Illinois:
Sitting closer than necessary to the television may give you a headache, but it will not damage your vision. Modern TVs do not emit harmful radiation, so eye damage due to radiation is also not an issue. As with sitting too close to the television, you may get a headache from reading in the dark, but it will not weaken your sight.
(en velen andere websites)

Wat mij betreft is het nog steeds voornamelijk een kwestie van persoonlijke voorkeur, het zijn niet voor niets richtlijnen.

[Reactie gewijzigd door Forsakeneyes op 11 april 2012 09:42]

Als je te dicht op het scherm zit moeten je ogen continu heen en weer bewegen om alles op te moeten vangen, door de stress krijg je hoofdpijn.
Als je lichaam dreigt te beschadigen dan laat het dat weten door je pijn te laten voelen. Ik denk dat dat die logica eigenlijk wel voldoet als onderbouwing, maar vooral is het reden om je aan de richtlijnen te houden en een comfortabele afstand te nemen.

Wellicht is er geen direct bewezen verband tussen kijkafstand en oogschade, maar er zijn bijvoorbeeld ook mensen die longkanker krijgen van het 2 jaar roken, waar sommige mensen al 72 jaar rokend en al vrolijk doorleven.
Ook al is het aangetoond en bewezen dat het schadelijk is.

Het heeft waarschijnlijk meer te maken met genetische aanleg dan kijkafstand inderdaad.
Ja daar heb je ook wel een punt, er valt waarschijnlijk ook geen absolute lijn op te trekken. Maar ik bedoel meer van als je dichterbij zit dan de richtlijnen maar het voor jezelf toch redelijk comfortabel voelt dan waarom niet? :) Ik zit ook dichter op mijn 32 inch TV dan ik zou moeten maar heb zeer zelden last van oogmoeheid en het beeld kijkt voor mij persoonlijk prettig.
Van mij hoef je het niet te laten :)

Het komt neer op wat je zelf prettig vind natuurlijk.
Die meting van input-lag zegt niet alles... Ik en een aantal maten spelen regelmatig PES bij elkaar en nu hebben er drie (waaronder ik) een zelfde serie plasma (pana G20) en eentje heeft een LG Infinia LE8500. Nu is die tv al wel iets ouder (komt uit 2010), maar was toen een van de topmodellen van LG en is echt wel 'goed', maar voor gamen loop je daar gewoon op tegen het gevoel van vertraging. Het reageert gewoon niet zoals bij een plasma...
De G20 heb ik ook een tijdje gehad. Lekker TVtje met een zeer lage input-lag. Het kan ook gewoon best zo zijn dan die LE8500 gewoon een hogere input-lag heeft dan de G20? Immers zijn er ook Plasma-TV's met een weldegelijk merkbare input lag. De plasma-fosfors reageren wel enorm veel sneller dan de kristallen in een LCD, maar de extra (beeldverbeterende) techniek in de TV kan nog steeds een lag veroorzaken, zelfs bij een plasma.

Zelf merk ik in ieder geval geen verschil tussen de G20 die ik een tijdje in gebruik mocht nemen en mijn eigen Pioneer LCD TV. Dat die LE8500 destijds een 'goed' topmodel was is totaal geen garantie voor een lagere input-lag. Zelfs de allerbeste en duurste TV kan er last van hebben als de fabrikant er geen rekening mee hield of het simpelweg niet belangrijk genoeg vond. Maar het is natuurlijk wel een essentiële extra als je wilt gamen en het is dan ook soms erg jammer dat je bepaalde, veelbelovende TV's af moet schrijven omdat de input lag ondragelijk is.

[Reactie gewijzigd door Forsakeneyes op 11 april 2012 12:13]

Dat is zeker waar, een topmodel hoeft idd niet garant te staan voor lage inputlag, maar het viel gewoon zo sterk op!
Kan natuurlijk zijn dat bij andere lcd's het veel beter is...
Waarom kunnen die kleuren "out of the box" niet meteen goed staan, waarom moet je altijd liggen zoeken en tweaken ? De gewone consument ziet daar x jaar op te kijken, zo rood of groen die ook moge zijn |:(
Mooie vergelijking tussen de tvs. Het is mooi om te zien dat de prijzen flink zakken en de tvs groter worden. Ik vind het alleen jammer dat de resolutie niet mee groeit...

Veel mensen houden zich namelijk niet aan de kijkafstand, waardoor het al korrelig beeld oplevert. Al met al kijk ik uit naar de 4k2k resoluties...
De resolutie groeit niet mee omdat het aangeboden materiaal er nog niet voor is. Het maakt weinig uit of jij 1080p op een 1080p monitor kijkt of een quadHD scherm... het ingevoerde materiaal is nooit (zelden) hoger dan fullHD... dus dan zit je alsnog tegen pixels aan te kijken. Mensen moeten gewoon niet zo'n belachelijk groot scherm kopen, als jij er zo dicht op zit dat je pixels kan tellen dan heb je zonde geld uitgegeven... je kan niet klagen als je niet eerst leert hoe het werkt toch? Maar een televisie is gek genoeg iets waar men wel veel en groot wil en een paar centen voor uit wil geven...
HDTV's waren er toch al veel eerder dan de grootschalige verspreiding van het bronmateriaal? Hier in Nederland waren ze immers al te koop toen er nog geen enkele zender in HD was en al lang voordat er HD-films op de markt kwamen. Niet zo zichtbaar als nu en behoorlijk aan de prijs, maar ze waren er wel.

Ik vind het persoonlijk juist irritant dat er al over 4k2k gesproken wordt terwijl het pas sinds een paar jaar echt los loopt met de HDTV-verkoop en we eigenlijk pas net gewend zijn aan het hele HD-gebeuren.

Maar nog steeds loop je tegen zulke dingen aan als HD-consoles die vaak al moeite hebben om games in native 720p te renderen en TV-bedrijven die content niet in 1080p maar in 1080i uitzenden vanwege de bandbreedte, en dan gaat de discussie al over 4k2k and beyond?

Ik heb het idee dat, juist meer bij TV's dan andere zaken, de techniek erachter zich harder doorontwikkeld dan de toegepaste implementaties, en dat vind ik gewoon best apart en misschien ook gewoon geen goede zaak. Dit is net zoals als dat we erg krachtige computers zouden hebben waar software nog steeds niet volledig gebruik van zou maken. Gelukkig is dat anders om en maken we krachtigere machines omdat we steeds meer computerkracht nodig hebben, maar bij de doorontwikkeling van de HD standaard ligt (lag) die verhouding toch wel scheef.

4k2k moet gewoon in gebruik genomen worden als de ondersteunende media (en hardware) er ook klaar voor zijn. Geen gezeik meer met tussenstandaarden, nep HD-games, upscaling of interlacing maar gewoon al het nieuwe materiaal meteen naar 4k2k progressief. Zo vermijd je dat producenten een lijstje met minimumvoorwaarden af zitten te tikken om het label HD te mogen dragen ter behoeve van marketing, want ik vind het soms al met al maar een smerig spelletje.

[Reactie gewijzigd door Forsakeneyes op 11 april 2012 11:14]

De vergelijking met PC's gaat totaal niet op. De PC's van tegenwoordig zijn erg snel, maar veel software maakt daar geen, of niet efficiënt gebruik van. Voorbeeld, 3dmax zou werkelijk waar tot zo'n 20x sneller renderen als dit programma gebruik zou maken van de GPU, i.p.v. de CPU bij het renderen.

Ander voorbeeld is gaming. Het renderen van games op de gpu verloopt uitermate stroef nog steeds. Kijk naar Metro2033. Dit is eigenlijk helemaal niet zo'n zwaar spel, maar de software waarmee het geschreven is, is gewoon niet efficiënt. Net als Crysis, toen dat spel uitkwam.
Zouden jullie de instellingen erbij willen zetten die jullie hebben gebruikt om de juiste kleuren te krijgen? Mijn interesse gaat vooral uit naar de D5000 ;)

Verder goede review!
Voor roundups geven we alleen weer hoe de tv presteert rechtstreeks uit de doos met alleen aanpassingen aan Brightness, Contrast en een aantal andere instellingen die gebruikers zelf kunnen doen (aan de hand van vrijelijk beschikbare patronen). Bij recensies duiken we dieper in op de mogelijkheden en doorlopen we een volledige kalibratieprocedure.

Maar gelet op de rgb-levels-grafiek van ons D5000-testexemplaar zou ik zeggen dat rood en groen omlaag kunnen. Groen kruipt dan ook omhoog. Overigens zijn er natuurlijk altijd incidentele verschillen tussen tv's van hetzelfde type en vandaar dat onze instellingen voor jou niet direct de beste zijn.

[Reactie gewijzigd door blackTIE op 11 april 2012 10:09]

Dus een roundup kan een ander beeld van de TV geven dan een 'echte' review. Vind je dat geen kwalijke zaak? Of gaan jullie gewoon uit van de meest realistische 'real life' verwachting, namelijk dat de meeste mensen niet de tools zullen hebben die jullie wél hebben?

[Reactie gewijzigd door Forsakeneyes op 11 april 2012 10:06]

De tijd ontbreekt om bij een handson diep in te gaan op alle aspecten van een tv. Wel worden dezelfde testen gedaan en vandaar dat het oordeel in de handson een goede indicatie voor de kwaliteit van een tv geeft.
En zoals je zelf al aangeeft, we gaan uit van de meest realistische real life verwachting. De meeste mensen beschikken inderdaad niet over de tools om de tv af te kunnen stellen, laat staan de kennis.
Thnx! Heb gelijk de TV even aangepast.
Dat is wel heel jammer, vooral als een tv goed te kalibreren is d.m.v. uitgebreide instellingen. Dat haalt het argument van de witbalans een beetje onderuit. Als die wel goed te krijgen is door iets dieper het menu in te duiken, zie ik dat niet direct als nadeel. Immers: iemand die het een groot probleem vindt, zal de witbalans zelf bijstellen en iemand die het niks boeit neemt genoegen met de afwijking "out of the box".

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 17 april 2012 12:00]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Elektrische auto

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True