Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Sony Vaio Z: ultra-concurrent met losse gpu

14-03-2012 • 08:00

91

Multipage-opmaak

Inleiding

Sony is altijd zijn eigen gang gegaan met zijn Visual Audio Intelligent Organizer oftewel Vaio-laptops. Toen alle fabrikanten zich op netbooks stortten, stopte Sony de Intel Atom in de minstens 900 dollar dure, kleine Vaio P met een 8" groot 1600x768-scherm. De fabrikant gebruikte als eerste led-backlights voor zijn schermen en de eerste notebook met de nu gebruikelijke 16:9-beeldverhouding was ook een Vaio.

Sony is zowat de enige fabrikant die nog geen ultrabook heeft aangekondigd. Daar staat tegenover dat de Vaio Z-serie van het Japanse concern al jaren aan de meeste eisen voor ultraportables voldoet. Deze lichte, platte en vooral ook stevige laptops hebben schermen met een relatief hoge resolutie en ook verder doet Sony zo min mogelijk concessies op het gebied van prestaties. Dat is trouwens ook duidelijk te merken aan de pittige adviesprijzen.

Het nieuwste model van de Vaio Z wijkt in dat opzicht niet af van zijn voorgangers. De opvallendste nieuwe feature is de Thunderbolt-interface. Hiermee kan onder meer een los verkrijgbaar 'docking station' met een extra gpu worden aangesloten. We keken hoe deze ultraportable zich verhoudt tot het ultrabook-geweld van andere fabrikanten.

Uiterlijk en indruk

De Sony Vaio VPCZ21L9E, zoals de laptop voluit heet, ziet er op het eerste gezicht weinig spectaculair uit. Sony richt zich met de ultraportable op de zakelijke markt en zo zouden we het design van de notebook ook karakteriseren: zakelijk. Het ontwerp wordt gekenmerkt door rechte randen en de behuizing heeft een matzwarte afwerking, waarop vingerafdrukken niet gauw zichtbaar zijn.

Op de rug van het scherm staan een klein Sony- en, daaronder, een groot Vaio-logo. Onderaan het scherm zit een aluminium richel, die het zwarte uiterlijk van de rest van het apparaat doorbreekt. Verdere frivoliteiten zijn er eigenlijk niet.

De laptop lijkt minder dun dan veel ultrabooks, voornamelijk omdat hij niet taps toeloopt. De notebook meet zowel aan de voor- als aan de achterzijde ongeveer 17mm en is daarmee ongeveer even dik als veel ultrabooks op hun dikste punt. De Vaio valt op dit punt niet negatief op, maar een uitblinker is het niet.

Dat is het wel als het om het gewicht gaat. Sony geeft voor de nieuwe Z een gewicht van 1175 gram op, en onze weegschaal geeft zelfs maar 1154 gram aan. Voor een 13"-laptop is dat zeer licht; van alle recent door ons geteste notebooks woog alleen de Toshiba Z830 nog minder.

Sony Vaio VPC Z21L9E/B

De Vaio Z is zo licht omdat de behuizing grotendeels van met glasvezel versterkt plastic is gemaakt. Daarmee is deze notebook wel wat minder robuust dan concurrenten met een aluminium jasje. Zo is het scherm relatief ver te torderen als we het bij de hoekpunten vastpakken. Ook is de behuizing midden achter het keyboard enigszins in te drukken. De rest van het toetsenbord, de hoeken en de handpalmsteunen zijn steviger. Hoewel er steviger ultrabooks zijn, krijgt de Sony toch een voldoende voor degelijkheid.

Ook op de afwerking is maar weinig kritiek te leveren. Alleen de aluminium richel onder het scherm vertoont in het midden wat speling. Op zich zou dat geen probleem zijn, maar als het scherm is opengeklapt, rust de achterkant van de laptop op deze richel. Het zou een geruststellender gevoel geven als dit onderdeel onwrikbaar bevestigd was.

Sony Vaio VPC Z21L9E/B

Het chiclet-toetsenbord heeft een eenvoudige layout zonder verrassingen. De toetsen zijn licht en heel erg plat. Wij geven de voorkeur aan toetsen met een wat langere slag, maar de Sony is ook hiermee weer geen uitzondering. De kwaliteit is gemiddeld voor dit type toetsenbord. De Vaio heeft verlichte toetsen, wat we altijd wel op prijs stellen, maar mist een numeriek eiland.

De touchpad van de Vaio Z is aan de kleine kant. Het oppervlak is van een glad materiaal met een licht reliëf, waar wij de voorkeur aan een stroevere touchpad geven. De muisknoppen hebben een snelle, lichte klik, wat een beetje goedkoop aandoet. Voor de touchpad geldt daarmee hetzelfde als voor het keyboard: er valt prima mee te werken, maar Sony ontstijgt de middelmaat nauwelijks. Dat is toch wat jammer voor een machine in deze prijsklasse. Een zakelijke ultraportable als de Lenovo X1 heeft een veel beter toetsenbord en de touchpad van bijvoorbeeld Samsungs veel goedkopere 530U3B-ultrabook werkt wat ons betreft een stuk prettiger.

Boven het toetsenbord zijn, zoals bij elke Vaio, drie extra knoppen geplaatst: Assist, Web en Vaio. De eerste biedt toegang tot Vaio Care voor onderhoud en diagnoses en de tweede opent de webbrowser. De derde start het Vaio Control Center, waarin het energiebeheer, de systeeminformatie, de scherminstellingen en de knoptoewijzing kunnen worden opgevraagd en aangepast.

Aan de linkerkant zit nog een schuifknop voor het in- en uitschakelen van wifi en rechts zit de aan-uitknop. De wifi-knop werkt niet heel soepel, maar het is in ieder geval handig dat hier een hardwareknop voor is.

Sony Vaio VPC Z21L9E/B

Hardware

De Vaio Z heeft geen ultra low voltage-processor aan boord, zoals het gros van de ultrabooks, maar een Core i5-2410M. Deze chip is met een tdp van 35W minder zuinig dan de 17W van ulv-versies, maar Sony wilde kennelijk niet al te veel concessies aan de prestaties doen. De kloksnelheid van deze dualcore bedraagt standaard 2,3GHz en de Turbo-functie zorgt voor een maximum kloksnelheid van 2,9GHz als er maar een enkele core aan het werk is. Overigens is inmiddels ook een Vaio Z met de marginaal snellere Core i5-2450M beschikbaar.

De Sony is uitgerust met 4GB ddr3-geheugen en een 128GB grote Samsung-ssd, die het typenummer MZRPA128HMCD draagt. Een versie met een ssd van 512GB is ook leverbaar.

De laptop is normaal gesproken afhankelijk van de in de cpu geïntegreerde Intel HD Graphics 3000-gpu voor het grafische werk, maar Sony heeft een bijzondere manier gevonden om de grafische prestaties te verbeteren. Via een los leverbaar apparaat, dat aan de Thunderbolt- annex usb 3.0-aansluiting wordt gekoppeld, kan de laptop namelijk worden voorzien van een Radeon HD 6650M. Deze gpu beschikt over 480 streamprocessors, een coreklok van 600MHz en 1GB ddr3-geheugen. Daar staat tegenover dat deze accessoire - Sony noemt het een docking station, maar het aankoppelen gebeurt met een los snoertje - een adviesprijs van 499 euro heeft gekregen.

Sony Vaio VPC Z21L9E/B

Interfaces

De trend bij ultrabooks is om flink te snoeien in het aantal interfaces, maar Sony doet daar met de Vaio Z gelukkig niet aan mee. Aan de rechterkant zitten usb 3.0- en usb 2.0-aansluitingen. De eerste wordt gecombineerd met een Thunderbolt-interface, die vooralsnog alleen nuttig is om het docking station op aan te sluiten. De usb 2.0-poort is van het sleep-&-charge-type, zodat je je mobieltje ook kunt opladen als de Vaio in de slaapstand staat.

Verder zien we rechts nog een audio-uitgang, een hdmi-poort, en een gigabit-ethernetaansluiting die achter een klepje is weggewerkt.

Sony Vaio VPC Z21L9E/B Sony Vaio VPC Z21L9E/B Sony Vaio VPC Z21L9E/BSony Vaio VPC Z21L9E/B Sony Vaio VPC Z21L9E/B Sony Vaio VPC Z21L9E/B

Aan de voorkant zitten de sleuven voor de geheugenkaarten. Er is een zogenoemde Magic Gate voor Sony's eigen Memory Stick-standaard en rechts daarvan zit een sleuf voor sd-kaarten.

Aan de linkerkant van de laptop bevindt zich het rooster voor de afvoer van warme lucht, en daarnaast zit hier een klassieke vga-interface. Voor zakelijke gebruikers, die hun laptop nog wel eens op een beamer willen aansluiten, kan de D-sub-uitgang nog zeker handig zijn.

Dankzij een Qualcomm Gobi 3000-module biedt de Vaio Z ondersteuning voor Bluetooth 2.1, wifi en 3g. Met name de laatste is zeer welkom; eigenlijk is het heel vreemd dat 3g-ondersteuning nog geen standaardonderdeel van ultrabooks uitmaakt.

Docking station

Het zogeheten docking station wordt met een dubbele connector op de usb 3.0-/Thunderbolt-interface en de voedingsplug van de laptop aangesloten. De VGP-PRZ20A, zoals de uitbreidingsmodule officieel heet, heeft een eigen, vrij grote, adapter, waarmee zowel de dock als de laptop van prik worden voorzien. Sony levert een glimmende, verzwaarde standaard voor het apparaat mee, waarmee deze accessiore stabiel kan worden neergezet.

Zoals veel ultraportables heeft ook de nieuwe Vaio Z geen optische drive, maar de dock maakt dat gemis goed met een slotloading blu-raydrive. Verder bevat de dock twee usb 2.0-poorten en een usb 3.0-exemplaar, en nog eens een gigabit-ethernetaansluiting, een hdmi-uitgang en een D-sub-aansluiting.

Het is knap dat Sony de dock zo dun heeft weten te houden, gezien de functionaliteit die de gebruiker erbij krijgt. Maar hoe klein het ook is: hij zal wel meegenomen moeten worden, en datzelfde geldt voor het nogal lompe voedingsblok. De uitbreiding werkt niet in combinatie met een accu. Verder is even snel loskoppelen er niet bij. De gebruiker dient eerst alle openstaande applicaties te sluiten, waarna een knop op de aansluiting moet worden ingedrukt. Pas daarna kunnen laptop en docking station worden ontkoppeld.

Sony Vaio VPC Z21L9E/B

Warmtebeelden

Een van onze lang gekoesterde wensen was de aanschaf van een warmtebeeldcamera. Onlangs hebben we deze wens met de aanschaf van een Flir E60 in vervulling laten gaan. Deze camera kan infraroodbeelden schieten met een resolutie van 320x240 pixels over een temperatuurbereik van -20 tot +650 graden Celsius. De meter kan via een usb-verbinding worden aangestuurd, kan spotmetingen doen en kan video's van de meetwaarden maken. Met name voor hardware als laptops, videokaarten, moederborden en processors levert de E60 interessante beelden op. Ook kan bijvoorbeeld de temperatuurverdeling in een computerbehuizing beter inzichtelijk worden gemaakt.

De Vaio Z is ons eerste proefkonijn. We zijn onder andere benieuwd naar het effect van een standaard-voltageprocessor in een dergelijk platte behuizing. In de komende weken zullen we de warmtebeeldcamera bij meer reviews uitproberen en onze testmethode kan dus nog veranderen.

Onder belasting is de Vaio Z erg goed hoorbaar. Van echt lawaai willen we niet spreken, maar we zien natuurlijk veel liever dat ultraportables voor zakelijk gebruik fluisterstil zijn. Het docking station kan, onder andere bij het gamen, eveneens aardig wat geluid produceren.

We keken dus - letterlijk - naar de temperatuur van de Vaio. Allereerst maakten we een foto van het apparaat, nadat die na een koude start tien minuten de desktop weergaf. De tweede foto werd genomen toen de laptop tien minuten bezig was om een 720p-film af te spelen. De derde foto werd gemaakt toen de laptop volledig belast werd met behulp van OCCT. Die belasting is vergelijkbaar met het encoderen van een filmpje of het spelen van een game. De temperatuurschaal is voor alle drie de foto's hetzelfde, om een goede vergelijking mogelijk te maken.

Sony Vaio Warmtebeelden Sony Vaio Warmtebeelden Sony Vaio Warmtebeelden

We maakten ook twee foto's van de onderkant. De eerste foto werd wederom gemaakt na tien minuten weergave van een 720p-film en de tweede foto werd weer gemaakt tijdens het draaien van OCCT. Ook nu gebruikten we dezelfde temperatuurschaal.

Sony Vaio Warmtebeelden Sony Vaio Warmtebeelden

De laptop blijkt aan zowel de onder- als de bovenkant vrij warm te worden. De hoogste temperatuur is bij twee punten vlak onder het scherm te zien. De processor bevindt zich links onder het toetsenbord, en onder belasting wordt de laptop daar behoorlijk warm: de temperatuur loopt op tot ongeveer 35 graden Celsius, terwijl de rechterkant ongeveer 10 graden koeler blijft.

Synthetische benchmarks

De warmtebeelden zijn fraai, maar we willen natuurlijk ook gegevens over de prestaties hebben. We draaien dus onze gebruikelijke set benchmarks.

Cinebench 11.5 - Multi
Systeemnaam Punten, hoger is beter
Lenovo Thinkpad X1
*********
2,82
Samsung Chronos NP700Z5A-...
********
2,65
Dell Vostro V131
********
2,60
Sony Vaio VPC Z21L9E/B Dock...
********
2,58
Samsung 300E5A-S03
*******
2,39
Asus UX31
*******
2,26
Acer Aspire 3951
******
2,11
Asus U31S
******
2,02
Toshiba Satellite Z830
******
1,91
Dell XPS 13z
******
1,89
Samsung NP530U3B-A01NL
*****
1,66

De Sony presteert bij de singlethreaded Cinebench-test overeenkomstig de verwachtingen. De meeste ultrabooks worden verslagen, maar opvallend genoeg blijft de UX31 van Asus, met zijn zuinige Core i7-dualcore, de Vaio Z nipt voor. Bij de multithreaded test legt de UX31 het alsnog af. De prestaties van Sony's Vaio Z zijn hier beter dan die van het gros van de ultrabooks.

Bij de grafische benchmarks testen we de Vaio in combinatie met het docking station. Zonder dit onderdeel scoort de laptop ongeveer hetzelfde als andere laptops met Intels HD Graphics HD 3000-igp. Bij de OpenGL-benchmarks scoren de Radeons traditiegetrouw goed en deze test van de HD 6650M is geen uitzondering. Zelfs de GT555M wordt - net - verslagen.

3DMark 11 - P-Score
Systeemnaam Punten, hoger is beter
Asus N55S
*********
1409
Alienware M14x
********
1329
Samsung Chronos NP700Z5A-...
********
1303
Sony Vaio VPC Z21L9E/B Dock...
********
1248
Asus N53
******
1057
Dell XPS 15z
*****
894
Samsung 300E5A-S03
****
657
Dell XPS 14z
***
565

3DMark geeft een realistischer beeld van de grafische rekenkracht. In de Vantage-test zien we dat de prestaties van de gpu het midden houden tussen die van de GT520MX en de GT540M. De P-score van de HD 6650M is zelfs hoger dan die van de Geforce GT540M.

PCMark 7
Systeemnaam Punten, hoger is beter
Alienware M14x
*********
4133
Air 13 2011 - Win 7
*******
3627
Sony Vaio VPC Z21L9E/B
*******
3602
Asus UX31
*******
3406
Sony Vaio VPC Z21L9E/B Dock...
*******
3216
Dell XPS 13z
******
3150
Toshiba Satellite Z830
******
3021
Dell Vostro V131
*****
2451
Samsung Chronos NP700Z5A-...
*****
2403
Dell XPS 14z
*****
2301
Lenovo Thinkpad X1
*****
2228
Asus N55S
*****
2212
Samsung NP530U3B-A01NL
****
1894
Samsung 300E5A-S03
****
1766

PC Mark 7 zou een oordeel over het hele systeem moeten geven, maar er is iets vreemds aan de hand: de score zonder dock is hoger dan de score mét. Waarschijnlijk kan deze benchmarksuite de extra spierballen van de dock via Thunderbolt niet aanspreken. We zullen de afzonderlijke onderdelen moeten bekijken om te zien op welk onderdeel het spaak loopt.

PCMark 7 - Storage
Systeemnaam Punten, hoger is beter
Asus UX31
*********
5180
Alienware M14x
********
4794
Sony Vaio VPC Z21L9E/B
********
4641
Sony Vaio VPC Z21L9E/B Dock...
********
4638
Acer Aspire 3951
*******
4511
Dell XPS 13z
*******
4207
Toshiba Satellite Z830
******
3443
Samsung Chronos NP700Z5A-...
****
2238
Dell Vostro V131
***
1774
Samsung NP530U3B-A01NL
***
1574
Asus N55S
**
1444
Samsung 300E5A-S03
**
1299

Aan de opslag ligt het in ieder geval niet: de Storage-scores zijn gelijk. PC Mark kent de 128GB-ssd van de Vaio trouwens heel wat punten toe: alleen de ssd's van de Alienware en de Asus doen het beter.

PCMark 7 - Lightweight
Systeemnaam Punten, hoger is beter
Alienware M14x
*********
4466
Asus UX31
********
4126
Sony Vaio VPC Z21L9E/B
*******
3903
Sony Vaio VPC Z21L9E/B Dock...
*******
3721
Air 13 2011 - Win 7
*******
3416
Dell XPS 13z
******
3029
Toshiba Satellite Z830
*****
2573
Samsung Chronos NP700Z5A-...
****
2191
Dell XPS 14z
****
2179

Bij de lightweight-test blijkt het docking station de score iets negatief te beïnvloeden.

PCMark 7 - Computation
Systeemnaam Punten, hoger is beter
Sony Vaio VPC Z21L9E/B
*********
10.362
Air 13 2011 - Win 7
********
9277
Toshiba Satellite Z830
********
9210
Dell Vostro V131
*******
8879
Asus UX31
*******
8015
Lenovo Thinkpad X1
******
7585
Samsung NP530U3B-A01NL
******
7361
Dell XPS 13z
******
7338
Alienware M14x
****
4595
Sony Vaio VPC Z21L9E/B Dock...
**
2705
Samsung Chronos NP700Z5A-...
**
2574
Samsung 300E5A-S03
**
2549

Bij het onderdeel Computation gaat het echt mis. Wellicht struikelt PCMark over een poging om OpenGL-instructies op de extra gpu uit te voeren, maar eigenlijk hebben we geen idee waarom de score met dock bijna vier keer zo laag is.

CrystalDiskMark - Seq Read
SysteemnaamDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Asus UX31
*********
466,80
Sony Vaio VPC Z21L9E/B
******
345,20
Acer Aspire 3951
*****
283,90
Alienware M14x
****
245,00
Dell XPS 13z
****
225,80
Air 13 2011 - Win 7
***
189,20
Toshiba Satellite Z830
***
171,50
Dell Vostro V131
**
106,50
Samsung 300E5A-S03
**
97,29
Lenovo Thinkpad X1
**
83,45
Asus U31S
*
77,88
CrystalDiskMark - Seq Write
SysteemnaamDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Sony Vaio VPC Z21L9E/B
*********
240,90
Alienware M14x
********
240,80
Dell XPS 13z
******
182,00
Air 13 2011 - Win 7
*****
139,20
Asus UX31
*****
135,80
Acer Aspire 3951
*****
132,80
Dell Vostro V131
****
105,90
Samsung 300E5A-S03
***
95,95
Lenovo Thinkpad X1
***
83,77
Samsung NP530U3B-A01NL
***
71,75
Asus U31S
**
70,74
Toshiba Satellite Z830
*
35,09

De Vaio Z heeft in elk geval wel een snelle ssd: CrystalDiskMark geeft nog betere cijfers dan PC Mark 07, en alleen de UX31 weet - veel - hogere leessnelheden op de klok te zetten.

Praktijktests

De praktijkbenchmarks voeren we uit om de snelheid van de gehele computer in de dagelijks praktijk te illustreren. We verwachten dat de Vaio beter scoort dan de ultrabook-concurrentie dankzij de aanwezigheid van de krachtigere processor.

Lightroom - Exporteren
SysteemnaamTijd in seconden, lager is beter
Asus N55S
****
93
Dell XPS 14z
*****
110
Sony Vaio VPC Z21L9E/B
*****
125
Samsung Chronos NP700Z5A-...
*****
125
Samsung 300E5A-S03
******
130
Lenovo Thinkpad X1
******
135
Dell Vostro V131
******
141
Air 13 2011 - Win 7
******
141
Acer Aspire 3951
******
144
Asus UX31
******
148
Toshiba Satellite Z830
*******
163
Dell XPS 13z
*******
164
Asus U31S
*******
169
Samsung NP530U3B-A01NL
*********
200

Met het exporteren van een collectie afbeeldingen in Lightroom is de Vaio met zijn Core i5-2410M snel klaar. De laptop is zelfs de snelste in zijn klasse.

In de Photoshop-test, waarbij een reeks bewerkingen op een grote afbeelding wordt uitgevoerd, eindigt de Vaio in de staart van het klassement. Daar kunnen echter niet direct conclusies aan verbonden worden: veel laptops zetten een tijd van tussen 28 en 29,50 seconden neer en de verschillen zijn klein.

Premiere Pro CS5
SysteemnaamTijd in seconden, lager is beter
Dell XPS 15z
*****
305
Lenovo Thinkpad X1
******
404
Sony Vaio VPC Z21L9E/B
******
411
Dell Vostro V131
******
419
Samsung 300E5A-S03
*******
446
Air 13 2011 - Win 7
*******
457
Asus U31S
*********
548

Bij het exporteren van een videoproject neemt de Vaio weer de positie in die we verwachten. De laptop komt in de buurt van de Lenovo X1, een zakelijke laptop met een krachtigere Core i5.

Handbrake
SysteemnaamTijd in seconden, lager is beter
Dell XPS 14z
*****
118
Lenovo Thinkpad X1
******
126
Sony Vaio VPC Z21L9E/B
******
138
Dell Vostro V131
******
138
Samsung 300E5A-S03
*******
146
Air 13 2011 - Win 7
*******
164
Acer Aspire 3951
********
173
Asus U31S
********
175
Toshiba Satellite Z830
********
183
Dell XPS 13z
*********
189

Bij het geschikt maken van een videobestand voor de iPad komt de Vaio wederom in de buurt van de Thinkpad X1. De Dell Vostro V131 is even snel.

Quickpar
SysteemnaamTijd in seconden, lager is beter
Dell XPS 14z
*****
186
Samsung 300E5A-S03
******
204
Lenovo Thinkpad X1
******
206
Sony Vaio VPC Z21L9E/B
******
219
Dell Vostro V131
******
219
Asus UX31
******
223
Acer Aspire 3951
******
227
Dell XPS 13z
********
279
Toshiba Satellite Z830
********
280
Samsung NP530U3B-A01NL
********
282
Asus U31S
*********
297

Quickpar is een singlethreaded test en ook hier scoort de Vaio met zijn Core i5 goed. Net als bij de meeste andere tests worden de ultrabooks voorbijgestreefd.

Games

Een echte gamemachine is de Vaio Z niet, ook niet met het docking station, en daar is de laptop ook helemaal niet voor bedoeld. Games zijn echter prima geschikt om een indicatie van de grafische prestaties te krijgen en trouwens, ook de zakelijke gebruiker zal wel eens een spelletje willen spelen.

HAWX - 1600x900 - Medium - 0xAA
SysteemnaamGPUFramerate in fps, hoger is beter
Sony Vaio VPC Z21L9E/B Dock... HD 6650M
*********
37,1
Sony Vaio VPC Z21L9E/B HD Graphics 3000
******
27,2

De framerates schieten omhoog als we het docking station aansluiten. Naarmate we de resolutie verhogen neemt het verschil wat af, maar ook bij 1600x900 wint de HD 6650M met een straatlengte voorsprong van de igp. Opvallend is wel dat de low-end Geforce GT525M nog wel beter scoort op een resolutie van 1366x768 pixels.

GRID - 1280x720 - Medium - 0xAA
SysteemnaamFramerate in fps, hoger is beter
Sony Vaio VPC Z21L9E/B Dock...
*********
52,2
Sony Vaio VPC Z21L9E/B
***
19,0
HP Pavilion dm1-4000sd
***
16,6
GRID - 1600x900 - Medium - 0xAA
SysteemnaamFramerate in fps, hoger is beter
Sony Vaio VPC Z21L9E/B Dock...
*********
38,2

Bij Grid is het verschil nog veel groter. Op een resolutie van meer dan 1280x720 hebben we de benchmark zonder dock niet eens meer afgerond, zo traag ging het. Met docking station gooide de ultraportable er op 1600x900 nog doodleuk 38,2 frames per seconde uit.

De gpu van de dock zorgt dus daadwerkelijk voor veel extra prestaties. De Vaio Z met dock mag zelfs prima geschikt voor het spelen van games worden genoemd, al zullen de settings bij recente titels wel wat teruggeschroefd moeten worden.

Scherm en accuduur

De Vaio heeft een 13,1"-display dat er op het eerste gezicht goed uitziet. Het scherm heeft een resolutie van 1600x900 pixels, wat een verademing is in de door 1366x768-panelen gedomineerde laptopwereld. De configureerbare versie kan zelfs met een 1920x1080-scherm uitgerust worden. De schermen zijn glossy maar Sony heeft een anti-reflectielaag toegevoegd die opvallend goed werkt. Helemaal weg zijn de spiegelingen niet, maar maar ze worden voor een belangrijk deel teniet gedaan.

Schermhelderheid
Systeemnaam Helderheid in cd/m², hoger is beter
Asus UX31
*********
520
Air 13 2011
******
382
Sony Vaio VPC Z21L9E/B
******
377
Lenovo Thinkpad X1
******
341
Samsung NP530U3B-A01NL
*****
315
Toshiba Satellite Z830
*****
310
Samsung 300E5A-S03
****
256
Dell XPS 14z
***
212
Dell Vostro V131
***
189

Met de schermhelderheid zit het wel snor: met een score van 377 cd/m² laat de Vaio Z veel concurrenten achter zich.

Sony Vaio VPC Z21L9E/B kijkhoeken scherm front Sony Vaio VPC Z21L9E/B kijkhoeken scherm zij 15 graden Sony Vaio VPC Z21L9E/B kijkhoeken scherm zij 30 graden
Sony Vaio VPC Z21L9E/B kijkhoeken scherm front Sony Vaio VPC Z21L9E/B kijkhoeken scherm voren 15 graden Sony Vaio VPC Z21L9E/B kijkhoeken scherm achteren 15 graden

Ook de kijkhoeken zijn vrij ruim. Het beeld blijft goed als we het scherm onder een horizontale hoek van 15 graden bekijken en bij een kijkhoek van 30 graden valt de beeldkwaliteit nog best mee.

Als we het scherm 15 graden naar voren kantelen, blijft de kwaliteit ook overeind; alleen bij een naar achteren hellend scherm wordt het beeld een stuk donkerder. Voor een tn-paneel zijn de kijkhoeken in elk geval erg goed.

Accuduur

De accuduur is voor een ultraportable natuurlijk behoorlijk belangrijk. De accu van de Sony Vaio Z heeft een capaciteit van 47510mWh; dat is niet uitzonderlijk veel voor een notebook van dit formaat. We zijn dan ook benieuwd hoe de Vaio presteert ten opzichte van ultrabooks met zuinigere processors. De accu's zijn te verwisselen door een paneel aan de onderzijde los te schroeven. Wie extra accuduur nodig heeft kan een platte extra accu met een capaciteit van 49000mWh aanschaffen voor 149 euro. Deze is onder de Vaio te bevestigen. Helaas beschikten we niet over een exemplaar voor onze test en weten we de toename van de accuduur door de extra accu dus niet.

Accuduur - browsen - 180cd/m²
SysteemnaamTijd in minuten, hoger is beter
Samsung Chronos NP700Z5A-...
*********
353
Sony Vaio VPC Z21L9E/B
********
320
Air 13 2011
********
319
Toshiba Satellite Z830
*******
303
Asus UX31
*******
290
Asus U31S
******
268
Samsung 300E5A-S03
******
255
Samsung NP530U3B-A01NL
******
248
Dell Vostro V131
******
242

Bij onze browse-test zet de Sony-laptop een zeer goede tijd neer. Concurrenten als de Apple MacBook Air en de UX31 van Asus worden verslagen, maar ook zakelijke tegenhangers als de Toshiba Z830 en de Vostro V131 moeten het onderspit delven.

Accutest - video - 180 cd/m²
SysteemnaamTijd in minuten, hoger is beter
Dell Vostro V131
*********
334
Samsung Chronos NP700Z5A-...
********
326
Samsung NP530U3B-A01NL
********
324
Toshiba Satellite Z830
********
312
Sony Vaio VPC Z21L9E/B
********
312
Air 13 2011
*******
291
Asus UX31
******
249
Samsung 300E5A-S03
******
240
Acer Aspire 3951
******
223
Asus U31S
*****
207

Bij het afspelen van een hd-videobestand moet de notebook wat meer concurrenten voor laten gaan, maar de score blijft zeer netjes en de verschillen zijn klein.

Gallery en specificaties

Sony Vaio VPC Z21L9E/BSony Vaio VPC Z21L9E/BSony Vaio VPC Z21L9E/BSony Vaio VPC Z21L9E/BSony Vaio VPC Z21L9E/BSony Vaio VPC Z21L9E/BSony Vaio VPC Z21L9E/BSony Vaio VPC Z21L9E/BSony Vaio VPC Z21L9E/BSony Vaio VPC Z21L9E/BSony Vaio VPC Z21L9E/BSony Vaio VPC Z21L9E/BSony Vaio VPC Z21L9E/BSony Vaio VPC Z21L9E/BSony Vaio VPC Z21L9E/BSony Vaio VPC Z21L9E/BSony Vaio VPC Z21L9E/BSony Vaio VPC Z21L9E/BSony Vaio VPC Z21L9E/BSony Vaio VPC Z21L9E/BSony Vaio VPC Z21L9E/BSony Vaio VPC Z21L9E/BSony Vaio VPC Z21L9E/BSony Vaio VPC Z21L9E/BSony Vaio VPC Z21L9E/BSony Vaio VPC Z21L9E/BSony Vaio VPC Z21L9E/BSony Vaio VPC Z21L9E/BSony Vaio VPC Z21L9E/BSony Vaio VPC Z21L9E/B
Merk en Type
Merk Sony
Productserie Vaio
Type VPCZ21L9E (zwart)
Technische Specificaties
Cpu-type Intel Core i5 2410M
Snelheid 2,3GHz
Moederbordchipset Intel Mobile HM67
Geheugengrootte 4GB
Geheugentype ddr3 (sodimm)
Videointerface
Schermdiagonaal 13,1"
Videochip Intel HD Graphics
Video-uitgangen D-sub, hdmi
Schermresolutie 1600x900
3D-ondersteuning ja
Opslag
Opslagcapaciteit 128GB
Hardeschijftype solid state disk
Interfaces
Usb/firewire usb 2.0, usb 3.0/Thunderbolt (alleen voor docking station)
Wlan 802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n
Ethernet 1Gbps
Bluetooth Bluetooth 2.1
Overige specificaties
Extra's cardreader, vingerafdrukscanner, webcam
Besturingssysteem Windows 7 Professional
Gewicht 1,175kg
Kleuren zwart
Taal
Indeling qwerty

Conclusie

De jongste telg uit de Sony Vaio Z-familie is een interessante notebook, die moeiteloos overeind blijft tussen de recente stortvloed van ultrabooks. Het uiterlijk is misschien niet spetterend, maar we waarderen de zakelijke eenvoud. De behuizing van glasvezel is steviger dan plastic maar minder robuust dan aluminium. Dat kan bij een dunne notebook voor ongewenste speling zorgen, maar de Vaio Z haalt op dit gebied nog wel een voldoende. Het gebruik van glasvezel zorgt er in ieder geval voor dat de Vaio Z tot de lichtste 13"-laptops op de markt behoort.

Het scherm biedt voor een tn-paneel relatief goede kijkhoeken, is goed helder en heeft een anti-reflectielaag, zodat onderweg werken geen probleem zal zijn. De resolutie is met 1600x900 lekker hoog: de Sony heeft een hogere resolutie dan de Apple MacBook Air 13".

Sony Vaio VPC Z21L9E/B

De prestaties zijn zeer goed door de snelle Samsung-ssd en de krachtige Core i5 2410M-dualcore. De cpu is geen ulv-chip, maar Sony is er desondanks in geslaagd om voor een uitstekende accuduur te zorgen. Voor doorsnee werk is de geïntegreerde videochip van de Core i5 voldoende en wie behoefte heeft aan meer grafische rekencapaciteit, kan het optioneel verkrijgbare docking station aanschaffen.

De dock levert voor 499 euro een HD 6650M-gpu, een blu-raydrive en een aantal interfaces toe. Dat lijkt ons een redelijke deal. De aansluiting via de Thunderbolt-connector leverde geen problemen op; het gerucht gaat zelfs dat Intel aan vergelijkbare docking station-aansluitingen werkt. Gezien de voordelen die de Vaio Z met zijn accessoire biedt, zou het ons niet verbazen als we dergelijke combinaties in de toekomt vaker gaan zien.

Volmaakt is de laptop echter niet. We zijn niet onder de indruk van het keyboard en het touchpad. Ook zorgt de krachtige processor voor een relatief forse warmteproductie en de Vaio Z maakt daardoor ook nogal wat geluid.

In het verleden stonden de Vaio Z-modellen als vrij prijzig bekend, maar door de opkomst van de ultrabook lijkt de consument inmiddels gewend aan dure maar hoogwaardige ultraportables. De prijs van 1499 euro komt ons dan ook niet als buitensporig voor. In combinatie met het docking station moet er echter tweeduizend euro worden afgetikt en dat zal voor menigeen even slikken zijn. Wie dat bedrag kan ophoesten krijgt daar wel een unieke combinatie met heel wat voordelen voor terug.

Reacties (91)

91
85
43
11
1
34
Wijzig sortering
Graantje willen meepikken? Sony is juist de inventor geweest van de ultrabook segment. Raar dat tweakers nu pas met een review komt met een laptop van ongeveer een jaar oud. Jammer dit

Wat ik niet snap is de 3 sterren voor de review bij bouwkwaliteit. Deze laptop is juist heel erg stevig en netjes afgewerkt in verhouding met een macbook die doorgaans altijd 5 sterren krijgt zonder duidelijke redenatie. Daarnaast moet je maar eens kijken naar de productietesten die sony uitvoert op dit model, youtube links plaatsen? (vandaar dat er ook made in japan op de achterkant staat). Ik kan me trouwens wel vinden in het slechte typebare toestenbord alhoewel ik vaak hoor van klanten dat ze er wel al wennen. En dat het voor hun uiteindelijk fijn type en werkt.

Ik snap ook niet waarom prestaties maar 4 sterren krijgt, beter dan dit op dit formaat bestaat nieteens... Mofo Samsung Ssd in raid 0 opstelling ftw!

Tevens als je de GOT topics bekijkt van de Vaio Z, kun je een refurbished belgische azerty versie krijgen voor 799 met de volledige garantie (thank you ambroosV). :)

Maar echt complimenten voor zo een kwaliteit review. Mooie foto's en mooie conclusie. :)

Alleen veeeeeeeeel te laat tweakers!! Veel te laat...
Die score voor de bouwkwaliteit komt inderdaad vast door toetsenbord en trackpad. Bouwkwaliteit had denk ik best meer sterren gemogen, als de puntenaftrek dan naar ergonomie verhuisd was, want dat toetsenbord is ronduit treurig: zelfs nog minder feedback dan de Macbook Air. Als ik voor Top Gear werkte en een goede hyperbool moest uitzoeken, zou ik zeggen dat het net een touchscreen is.... kan me bijna niet voorstellen dat ik er ooit aan zou wennen.

Wat die 5 sterren voor de Macbook betreft: een stijf blok aluminium voelt gewoon ontzettend degelijk. Sony kiest de andere optie, en maakt een heel flexibel frame: het scherm kan je vervormen, zonder dingen stuk te maken. Dat voelt raar en slap, maar is eigenlijk ook prima: als het allemaal buigt maar niet breekt/deukt gaat het ook lang mee.
Het voelt inderdaad degelijker aan, maar dat betekend niet dat het ook kwalitatief langer mee gaat. De productie onderdelen en producte faciliteiten die Sony gebruikt voor de Vaio Z zijn gewoon State of the Art. Daarom vind ik het wel erg jammer dat Sony maar 3 sterren hiervoor krijgt, terwijl ze per model ongetwijfeld veel meer assemblage, en productie kosten (made in japan ftw! :D) in wegstoppen dan Apple dat doet met de Chinese Foxxcom Macbooks .

http://www.youtube.com/watch?v=zqCUtjvE9Bs

Als voorbeeld... Ik had hiervoor de Z11 en dat is de beste laptop die ik ooit had gehad, op beeldkwaliteit, en het feit dat deze onder mijn gruwelijke gebruik en geweld van mij echt alles overleefd had. (2x hard laten vallen van meer dan 1 meter en hij deed het nog perfect). Deze z voelde wederom net zo degelijk en sterk. En ik denk ook dat Tweakers hiervoor in de review gewoon te weinig credits heeft gegeven. Kwaliteit eisen en kosten die sony hiervoor maakt zijn eigenlijk punten waar Sony voor beloont zou moeten worden in plaats van deze 3 sterren. Dus vandaar dat ik het nogal vreemd vond..

Maar goed, de toetsenbord is inderdaad een grote minpunt van de laptop... alhoewel ik ook genoeg klanten heb gehad die er redelijk goed mee werken... Ze zeggen inderdaad dat het een kwestie van wennen is. En het uiteindelijk ook wel snel mee kunnen typen.

[Reactie gewijzigd door Vinand op 23 juli 2024 05:17]

We zijn toch echt een van de eerste Nederlandse media die hem van Sony Benelux hebben gekregen. De Vaio Z blijft in de huidige vorm ook nog wel even verkrijgbaar. Sony heeft ons wel laten weten zijn best te doen om sneller testlaptops beschikbaar te hebben. We gaan het zien bij komende Vaio's . :)
Ik ben benieuwd -- dit model is uitgekomen in juli 2011 (!) en internationaal zijn de reviews ook meestens uit juli/augustus. Overigens zegt een site als Anand twee maanden geleden nog dat een exemplaar op een tradeshow de eerste mogelijkheid was voor een handson met dit model, dus niet alsof jullie alleen zijn wat dit probleem betreft. Lijkt haast alsofSony nog denkt dat de tijdschriften de enige relevante publicaties zijn.

Ivy Bridge zal wel betekenen dat dit model binnen een maand of 3-4 uiterlijk eraan moet geloven.

Eerlijk gezegd zou ik het na 9 maanden maar helemaal laten en gewoon eentje reviewen van een merk dat wel een beetje meewerkt, want dit schiet niet vreselijk hard op. Op zijn minst zou ik wat kanttekeningen verwachten in de review en niet dat je net doet of het een nieuw model is.

[Reactie gewijzigd door Jasper Janssen op 23 juli 2024 05:17]

WinMagPro heeft deze zelfde laptop al op 6 januari gereviewed.

Meer dan 2 maanden later is dan toch echt fors later. Zeker als je inderdaad ziet dat de meeste Internationale sites al zomer vorig jaar aan de beurt waren.

Voor de rest zit ik er al een tijdje naar te kijken.
Zeker als je veel onderweg bent en niet heel veel meer doet dat office-werkzaamheden is deze laptop dusdanig lichtgewicht en high-spec dat er weinig is wat er in de buurt komt.
Door thuis of op je werkplek dan de dock te hebben staan kan je daar op volle snelheid werken, met nog eens 4 (!!!) externe monitors aangesloten.
Zeker iemand die aan programmeren doet of op de beurs werkt kan dit erg goed gebruiken.

Wat de bouwkwaliteit betreft; aluminium voelt ontzettend degelijk aan, maar hoeveel mensen in mijn omgeving wel niet met gedeukte macbooks rondlopen omdat dat spul bij de eerste de beste val buigt. En het vervangen van de behuizing is dan dusdanig duur dat de meeste mensen het er maar bij laten.
Ik heb nu een Nokia Lumia 800 en dat is met zijn poycarbonaat voldoende stevig en een stuk minder gevoelig voor vallen.
Ik heb ook flessen van Polycarbonaat (Nalgene en die dingen zijn zo goed als onverwoestbaar.

[Reactie gewijzigd door JaccoW op 23 juli 2024 05:17]

Anoniem: 303530 @JaccoW14 maart 2012 13:25
Je kan 4 monitoren aansluiten, maar die zijn dan gelimiteerd tot 1200p. Niet eens alle 1200p schermen: de U2410 wil niet hoger dan 1080p, en als ik Problemen met Vaio VPCZ21 versie 2011 en Sony Support lees dan krijg ik het idee dat je niet eens VGA monitoren wilt aansluiten...

Aan de andere kant kan je op elke laptop met thunderbolt theoretisch gezien een oneindig aantal videokaarten aansluiten. Koop een MBA, een MSI GUS en een videokaart met een hele rits aan displayports, en je hebt ook zat monitor aansluitmogelijkheden, die dan weer wel hoger kunnen van 1200p. Ik kan niet begrijpen dat er geen displayport op dit apparaat zit. Dat maakt hem meteen minder interessant.
De reden waarom de PCMark suite betere resultaten geeft zonder de dock, is dezelfde reden waarom Optimus laptops beter presteren in PCMark met de nvidia chip _uit_ i.p.v. aan:
Intel Quick Sync.

Er zit een video-encoder gedeelte in de PCMark suite en die maakt gebruik van Quick Sync. Dus staat de Intel IGP aan: Video encoden opeens factor 5x sneller, en dat merk je wel in de eind score.

edit: en over de bouwkwaliteit, ik had de ondertussen uit de steentijd voorganger van deze geloof ik, een Vaio VP-CZ of zoiets, weet het echt niet meer. Core Duo 1.8ghz (nee, geen Core 2 Duo :)). Een van de eerste, zo niet de eerste laptop met een LED scherm.

Anyway, punt is: Die gebruikte hetzelfde half carbon half plastic constructie. En ja, verschillende dingen konden bewegen / flexen. En toch was het ding als een tank. Toen hij het uiteindelijk niet meer deed zijn we er op gaan staan met twee man en een beetje veren / springen, maar dat flexende plastic / carbon ging mooi niet kapot. Het was ook de enige laptop tijdens mijn studententijd waar de schanieren niet na 2 jaar zijn gebroken :)

[Reactie gewijzigd door dipje2 op 23 juli 2024 05:17]

klinkt plausibel. Ik ga hier wat laptops testen om je claim mbt Quick Sync te controleren.
Visual Audio Intelligent Organizer oftewel Vaio-laptops
Staat het daar voor? Ik had altijd begrepen dat het woord symbool stond voor analoog-digitaal
VA het analoge golfje, IO de digitale binaire 1 en 0. De gebruiker analoog, de computer digitaal.
Maar wat voor GPU zit er dan in die dock? Wil wel zo een voor de MacBook Pro, lekker workstation als je thuis bent. Helaas werken die dingen nooit onder OSX.
6650M, staat behoorlijk duidelijk op meerdere plekken in de review.

De Vaio Z dock is tot nu toe de enige Light Peak-based (En dus geen thunderbolt, want verkeerde connector) GPU dock. Apple werkt ook aan dit soort oplossingen (ze hebben niet voor niets Thunderbolt), maar de kans is vrij groot dat je vooral moet gaan denken aan een GPU geïntegreerd in de Thunderbolt Display dan in een losse dock, in de Apple oplossing. We gaan het vermoed ik zien in de Ivy Bridge refresh, met waarschijnlijk ook grotere Air-like MacBooks dan de huidige 13.
Nee, Light Peak is niet hetzelfde als Thunderbolt.

Light Peak is de chip van Intel die wordt gebruikt om Thunderbolt mogelijk te maken. Maar Thunderbolt is een mini-Displayport connector. Deze laptop heeft dezelfde signalen in een proprietary USB3-based connector en waarschijnlijk zal zelfs Sony na deze ene laptop met dock van deze connector afstappen.

Het gebruiken van Thunderbolt HDDs etc kun je gewoon vergeten.

Daarom zei ik ook "want verkeerde connector".

[Reactie gewijzigd door Jasper Janssen op 23 juli 2024 05:17]

De Vaio Z is zo licht omdat de behuizing grotendeels van met glasvezel versterkt plastic is gemaakt. Daarmee is deze notebook wel wat minder robuust dan concurrenten met een aluminium jasje
Jammer, ik had graag een stevige alu behuizing gezien, zeker in deze prijsklasse.
Deze gpu beschikt over 480 streamprocessors, een coreklok van 600MHz en 1GB ddr3-geheugen. Daar staat tegenover dat deze accessoire - Sony noemt het een docking station, maar het aankoppelen gebeurt met een los snoertje - een adviesprijs van 499 euro heeft gekregen.
Mooi dat zo'n losse gpu werkt, maar je koopt een ultrabook niet om te gamen, dus wat mij betreft zou ik deze docking niet snel aanschaffen, zeker als je naar het forse prijskaartje kijkt.
De schermen zijn glossy maar Sony heeft een anti-reflectielaag toegevoegd die opvallend goed werkt.
Dat snap ik niet helemaal. Waarom zet Sony er dan geen mat scherm in?
ik heb het wel een beetje gehad met die alu behuizingen:
1. slechte wifi ontvangst (want kooi van faraday effect)
2. alle notebooks zien er hetzelfde uit
Minder mooie kleurenweergave, matte scherm houd veel licht tegen die van binnenuit komt

en wat is nou het voordeel van aluminium? juist ja.. alleen maar nadelen naar mijn idee... Het klinkt degelijker... Maar dat is het niet

[Reactie gewijzigd door Vinand op 23 juli 2024 05:17]

VAIO betekent volgens Wikipedia:
VAIO (Video Audio Integrated Operator)
en niet Visual Audio Intelligent Organizer.

Oh en volgens mij is de behuizing niet van glasvezel maar van Carbon Fiber Reinforced Plastic. Met aluminium voor de bovenkant van de base.

[Reactie gewijzigd door Ramon op 23 juli 2024 05:17]

Sinds 2008 is het toch echt Visual Audio Intelligent Organizer. :)
VAIO is gewoon een analoog golfje en binair getal voor digitaal aan te duiden
~ 10 (het golfje moet groter uiteraard)
Kan ik die videokaart ook aan bijvoorbeeld een macbook hangen? deze beschikt namelijk ook over thunderbolt.
Nee, sony heeft geen thunderbolt, maar de oorsponkelijk aangekondigde versie van intel (toen destijds was het nog lightpeak). Maar Apple en Intel hadden sony voor gek gehouden omdat usb 3.0 anders kannibaliseert zou gaan worden door lightpeak en hun hadden effe Sony aan de kant geschoven waardoor de Sony aansluiting alleen op Sony werkt, terwijl sony juist werkte naar 1 universele aansluiting voor alles. (Ja ik weet, 1 lange kutzin)

Hier het hele verhaal: (Leesvoer!!) http://www.theverge.com/2...ght-thing-with-light-peak

[Reactie gewijzigd door Vinand op 23 juli 2024 05:17]

Jammer dat er bij het scherm weer niet in wordt gegaan op kleurechtheid en zwartwaardes, dat vind ik namelijk veel belangrijker dan gigantisch hoge brightness. Dit voor fotobewerking, en foto's en films bekijken.
Ja, als ik dan lees:
Een van onze lang gekoesterde wensen was de aanschaf van een warmtebeeldcamera
Snap ik niet goed wat daar nou zo spannend aan is, terwijl het objectief meten van de uniformiteit van het scherm, het kleurbereik en de kijkhoeken juist ontzettend veel zegt over de gebruikservaring en de inzetbaarheid in professionele omgevingen. Over de kleur-reproductie wordt zelfs met geen enkel woord gerept volgens mij?

[Reactie gewijzigd door litemotiv op 23 juli 2024 05:17]

Snap ik niet goed wat daar nou zo spannend aan is
Sommige mensen vinden het ook interessant hoeveel warmte de laptop afgeeft en waar die warmte precies vandaan komt.

Snap trouwens niet wat de warmte beeldcamera met het objectief naar het scherm kijken te maken heeft...
Dit is een laptop die ik. In de toekomst in de gaten ga houden.
Meschien als ze de komende maanden met een verbeterde versie komen ga ik daarvoor sparen en kopen.
Zoiets wilde ik altijd kopen..
Ik wil flexibel zijn maar ook kunnen games.
Als ik game hoef ik niet alles op ultra.
Alleen vraag ik me af of het mogelijk die videokaart kunt upgraden naar een betere uitvoering, of heeft deze kaart de limiet van de usb 3.0 tunderbolt interface bekijkt?
Want die video kaart wat ze nu mee leveren loopt na 3 jaar wel extreem achter.
Er is al een betere versie, je moet er alleen wel voor betalen.
  • met een i7-2640M,2.80GHz
  • 8gig geheugen
  • 1920x1080 scherm.
Bij Sony kan je de laptop zelf samenstellen
De videokaart is een mobiele GPU, welke er meestal direct opgesoldeerd zitten. De behuizing van de docking station ziet er ook niet uit om makkelijk een videokaartje te kunnen wisselen, dus denk ik dat dat een lastige gaat worden.
Nee, er valt niks te upgraden -- omdat het geen Thunderbolt is maar een Sony proprietary connector, en Sony er maar 1 apparaat voor maakt, deze dock in deze config.

Mogelijk dat je bij de Ivy Bridge deze connector houdt met een vernieuwde dock, maar zelfs dan is het de vraag of jeze kunt mix & matchen.
bij outlet.sony.be kan je hem tijdelijk krijgen voor 899 just saying:)
btw zal het eerder zo zijn dat vanaf eind dit jaar alle ultrabooks tbolt hebbe dat er universele docks zijn waar je 1 kiest naar eigen smaak:)
Ik snap het nut hier niet helemaal van. Je wilt een ultraportable en doordat je zon kastje moet meezuilen is hij weer niet portable.

Ook snap ik niet waarom ze altijd die intel baggervideokaarten standaard in dit soort laptops plaatsen, een HD3000 die ongeveer net zo snel is als de X700 in mijn Acer Aspire 1692 van 5 jaar oud. Je betaald soms wel 1300 euro voor dit soort laptops, dan mag er ook wel een beetje een fatsoenlijke videokaart on-board inzitten. Of is dit niet mogelijk in verband met licenties of specificaties die het moet hebben om een ultrabook te mogen heten?

En dan de adviesprijs van het kastje.. 500 euro (laten we zeggen 420 omdat adviesprijs bijna nooit gevraagd wordt)?. Kun je dan niet gewoon beter wat meer geld uitgeven en een laptop kopen waarbij al een betere videokaart inzit? Zo schokkend vind ik de prestaties niet van die externe Dock, al helemaal niet voor dat geld. En als je de prestaties écht nodig bent dan neem je toch wel een Dell XPS 17 of iets vergelijkbaars met een fatsoenlijke videokaart en i7 processor voor minder geld (totaalwaarde). Dan zie ik verder dat er een extra Gigabit ethernet aansluiting op de dock zit, sorry maar wat heeft dit nu voor meerwaarde? Mij lijkt het juist handig om bij zon grafisch betere videokaart een extra DVI of HDMI aansluiting te hebben zodat ik meerdere beeldschermen kan aansturen (waarom neem je anders zon dock?, niet om mee te zuilen en beamers aan te sturen want dat gebeurt grotendeels nog steeds met VGA).

Dit lijkt mij echt een niche markt voor de mensen met veel geld, misschien dat ze het daarvoor ontworpen hebben maar voor de thuismarkt zie ik het met die prijzen niet aanslaan. Of ze moeten de docks goedkoper maken door bijvoorbeeld een externe PCI aansluiting te maken waarbij je zelf een video kaart in een soort van behuizing kan gooien (zoals je dat bij harde schijven ook kunt). Ik snap ook niet dat er in de review gezegd wordt dat 2000 euro redelijk is. Voor dat geld kun je echt een vele betere laptop kopen waarbij rare docks niet nodig zijn, als je toch voor prestaties wilt gaan neem je zowieso geen ultrabook.
Het idee is dat je dat kastje juist niet met je meedraagt; Pas als je thuis bent of op kantoor, kun je de vaio Z inpluggen in de dock voor extra grafische power en meer beelschermen. Je hoeft hem dus niet mee te zeulen als je dat ding bv. gewoon thuis laat op je bureau met bv. 2x 1920x1200 24" schermen.

Een onboard videokaart van Nvidia of AMD is lang niet zo zuinig als een intel HD3000; de veel hogere tdp's zorgen ervoor dat de laptop zwaarder wordt vanwege heatpipes e.d. en ook wordt de laptop nog warmer. Hoewel gezegd moet worden dat de vorige vaio Z gewoon een 35 watt tdp cpu had met dedicated Nvidia GT330m gpu. Maar die was dan ook zwaarder en werd nog warmer. Voor de nieuwe heb ze dus gekozen voor een externe oplossing.

Een XPS17 vergelijken is natuurlijk zinloos; 13" vs. 17". De doelgroep van deze vaio Z zijn voornamelijk mensen die de meest krachtige mobile workstation in 13" zoeken. En wat is de concurrentie dan? Ja misschien de macbook pro 13" of gelijksoortigen, maar die hebben weer geen:
- 1600 x 900 of 1920 x 1080 scherm
- dual 64GB ssd in raid-0 voor absurde snelheden: http://tweakers.net/produ...io-vpcz21l9e-(zwart).html
- 3G optie
- gewicht van 1.1 KG (!)
- vingerprint scanner (voor organisaties handig > doelgroep)

Als je bv. de macbook pro 13 met 128GB ssd zou kiezen, zit je al meteen op 1349 euro, en dan heb je dus bv. nog geen 1600x900 scherm, en ook niet de 840MB/s read en 305 MB/s write speeds van de twee ssd's in raid-0 opstelling. Voor 150 euro meer heb je die zaken wel. Dit is een 13'' mobile workstation dat zelfs geschikt is om als intensieve database server te dienen :P. Dit is dan ook eigenlijk geen normale ultrabook, maar een ultrabook on steroids.

En dat aluminium superieur zou zijn aan andere materialen voor laptops ben ik het niet mee eens. Ik heb al zoveel macbook pro's gezien met van die kleine deukjes in de topcover... Dat ik er huiverig voor ben er een te kopen. Bij de vaio Z gebeurt dat niet omdat het materiaal enigzins meegeeft; aluminium is wel heel erg stug en stijf.

Wat betreft het power media dock: ik ben benieuwd of ze nog komen met een dock waar een Nvidia Quadro gpu inzit. Lijkt me dan ideaal voor de cad'ders enz. Op het gebied van ultrabooks moeten we ook AMD in de gaten houden; natuurlijk mogen dergelijke laptops de naam ultrabook dan niet dragen van intel, maar de trinity apu's hebben een on-die gpu die vele malen sneller zal zijn dan de intel HD4009 straks, precies zoals nu ook het geval is. Natuurlijk zal het cpu gedeelte met piledriver cores zich niet kunnen meten met ivy bridge cores, de gpu maakt veel goed (geen dock nodig) en de prijs zal ook stukken lager zitten dan de intel ultrabooks. Ik verwacht toch wel zeker 'AMD ultrabooks' vanaf ~600 euro.

[Reactie gewijzigd door Trishul op 23 juli 2024 05:17]

Eens, behalve over de materialenkeuze.

Goedkope laptop: dikke plastic behuizing, erg stevig.
Alu; leuk, maar blijvende deuken.
Sony's (plastic met een vleugje carbon), geen blijvende schade op je behuizing maar wél een gebroken lcd scherm. Ebay staat vol met die dingen. Sony verdient heel veel geld met lcd's vervangen.

Verder valt het me vies tegen dat de bouwkwaliteit niet stevig aanvoelt. Al zou het qua levensduur niets uitmaken het is wel een product wat je steeds in je handen hebt. Itt tot bijv. een televisie die je eenmaal neerzet en nooit meer aanraakt.

Dus wat heb je dan liever, een solide aluminium laptop of een duurzame maar toch gammele carbon laptop.

Neem een Asus transformer, die zit 3 prijsklasses lager maar hij voelt zo solide aan dat je hem ver boven een vaio zou plaatsen.

Kortom ik denk dat Sony toch in beweging moet komen om iets te maken wat minstens zo solide aanvoelt als de concurrentie maar tóch lichter is. Het lijkt nu alsof ze blijven teren op het verleden waarin ze de enige uitmuntende ultralight bouwers zijn.

Als voorbeeld neem ik mijn persoonlijke ervaring, Aspire One 'gooi en smijt rugzak netbook' (dik maar zeer stevig) weggedaan voor een Vaio TZ, mooi maar 'flimsy' en toch snel kapot.
ok, ik zal even happen, kun jij me een link tonen van een "veel betere" laptop voor 2000 euri? Ow ja, hij moet dus wel 13" zijn, full hd scherm hebben, lichter dan 1.2KG, 7 uur op de accu en minstens 8GB memory hebben! succes met zoeken ;)

Oftewel, ik denk dat Sony hiermee een specifiek deel van de markt probeert aan te spreken. Dat jij niet bij de doelgroep hoort, betekent niet dat de doelgroep helemaal niet bestaat!

Ik zit bijvoorbeeld niet te wachten op een stroom zuipende nvidia of amd videokaart in mijn laptop en ben dus uitermate tevreden met een integrated Intel oplossing. Ik denk dat heel veel mensen dat met mij eens zijn, en ik denk ook dat het aantal gebruikers van een thin en light die er toch op willen gamen eerder een niche is dan de potentiele kopers van deze laptops!
Anoniem: 303530 @borft14 maart 2012 13:19
Ik zal ook even happen: hij kost wel €2000, en ik krijg toch het idee dat bepaalde ergonomische features het nogal laten afweten, zo hoorde ik laatst iemand beweren op anandtech dat hij de V131 fijner vond werken, met uitzondering van het absoluut waardeloze scherm.

Als de Z niet zo;n goed scherm had (of de V131 een goed scherm :P ) dan denk ik niet dat ook maar iemand hem zou komen. Het scherm en de ergonomische features zijn veel belangrijker dan de archivement van een full-voltage processor in een 1.2KG zwaar chassis, Het is jammer dat de engineers bij sony dat niet met mij eens zijn :+
En ik zal ook maar even happen.

Er zijn wel meer redenen om juist de Z te nemen die jij erbuiten laat om de Z "af te kraken", (ja darkstone ;) jij bent niet bepaald een sony fan, jij had liever een dell gezien :p).
Ik denk dat je selectief 1 zaak, de bouwkwaliteit er ook eventjes buitenlaat, de Z is gemaakt om tegen intensief gebruik en reisgebruik mee te gaan. Daarnaast is de Z een bijzonder vormfactor van wat de laptop allemaal kan. 1,2 kilo? En het dunheid in combinatie met een full voltage?.. Dit is gewoon state of the art techniek die er gebruikt word voor de laptop.

En wat voor betrouwbaarheid is die "ene" iemand die de v131 op anandtech beter vond werken... Wat een onzin statement is dat nou weer. ( :( dat ben ik niet van je gewend darkstone, die opmerking had net zo goed van mijn broer of jou kunnen komen :p ). Er zijn ongetwijfeld meer mensen die tevredener zijn met een vaio z dan met een v131... Not sure if you were serious met die opmerking. Ik denk dat niet alleen sony engineers het met je eens zijn hierbij. Vergeet niet het verschil in gewicht daarnaast...
Anoniem: 303530 @Vinand14 maart 2012 14:24
Ik had niet liever een dell gezien, maar een merk met een wat beter track record op het gebied van service zou fijn zin.

Verder vind ik dat als anandtech, t.net, en vele users onafhankelijk melden dat het toetsenbord minder is, dat je moeilijk de bron in twijfel kan trekken. Maar hier istie:
I am CEO of dell partner company, and requested Vostro V131 as soon as it was availavable in channel. Great notebook, excelent ergonomy (superb battery capacity and design) etc. etc. After 3 days of looking to lousy screen, ditched it to my wife and bought myself a sony. I still think that V131 is BETTER overall than sony Z but I COULD NOT look into it. This 768p dimm screens with no life on them are terrible. I am bussinesman, I dont watch movies on 13.3" so 16:10 (1440x900) is far more usable for all bussines apps.
Ik ben het met je eens hoor, dat de Z veel beter gebouwd is, maar dat is ook wel het minste wat je kan verwachten voor die prijs (vergelijk hem met een X220 en E6220, dat is een ander verhaal). Maar ik vind het jammer dat de Z, zoals veel laptops, een paar punten heeft waar hij in uitblinkt, en een paar waarin laptops van €500 beter zijn. Voor het geld is het wel heel er jammer als mensen met recht kunnen zeggen: maar mijn €400 heeft een beter <insert hier niet prestatiegerelateerde feature>. Voor de prijs is dat gewoon jammer.

Ik kan geen fatsoenlijke review vinden, maar ik denk dat de Z1 nog steeds overtroffen is op dat vlak.
Dat Sony terrible service geeft ben ik zeker met je eens, maar daarbij kun je gelijk ook acer, hp, compaq, packard bell, e-machine, toshiba en Apple ook naar beneden trekken, hun geven namelijk nog slechtere service in de meeste gevallen (Sony komt de 2 jaar ten minste na)... En bij Apple betaal je een nog hogere prijs voor wat je ervoor terug krijgt...

Maar dat is ook jammer genoeg het enigste waar Dell in uitblinkt... Service... Jammer dat er over het algemeen aan de andere kant wel vaker gebruik van gemaakt moet worden wat ik overigens een net zo een belangrijk factoor vind. (Ik ben een m15x gebruiker)...

[Reactie gewijzigd door Vinand op 23 juli 2024 05:17]

Anoniem: 304539 @Vinand14 maart 2012 17:49
Asus niet te vergeten
Asus valt zeer zeker niet onder slechte service, net zoals samsung die overigens ook een pluimpje voor verdient.
En MSI is volgens mijn ervaringen ook niet de beroerdste :)
hmm, misschien moet je nog een keer lezen. Ik zeg dat de vaio z bedoeld is voor een specifieke markt, niet voor een niche. Ik zeg dat de mensen die op een thin en light willen gamen (dat is dus niet de doelgroep van deze notebook), een niche is.
Sony heeft zich gewoon de vraag gesteld: "Wanneer heb je nu een snelle videokaart en optisch station nodig?"

Grafische kaart:
- Games (niet altijd relevant onderweg, zeker niet voor een zakelijke gebruiker)
- Meerdere monitoren (Staan toch altijd op een vaste plek)
- Renderen van films (vraagt een hoop stroom + niet alle programma's hebben er ondersteuning voor)

Optisch station:
- Films kijken (Veel films ook digitaal, anders op je gemak thuis)
- Backups maken (Kost tijd, doe je vaak thuis. Anders externe schijf)

Ondanks dat blijft het zo dat je overal voor vergelijkbare prestaties in een lichtgewicht pakket exponentieel meer geld kwijt bent. Dat is zo bij laptops, maar ook bij bijvoorbeeld outdoorspullen. Een slaapmat die 400 gram weegt in plaats van 800 gram kost vaak ook bijna twee keer zoveel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.