Een 49-jarige Australiër is veroordeeld tot twee jaar celstraf omdat hij had ingebroken op de computersystemen van de riolering in Maroochy Shire, een deelregio in het oosten van Australië. Door met de systemen te knoeien zorgde hij ervoor dat 800.000 liter vervuild rioolwater in de omgeving van Maroochy Shire werd geloosd, waardoor parken en rivieren werden vervuild en talloze dieren het leven lieten.
De hack van de Australiër was een wraakactie: zijn sollicitatie bij de lokale overheid was afgewezen en hij was met ruzie vertrokken bij het bedrijf dat de computersystemen had geïnstalleerd.
Dit is geen vergezocht verhaal - het is waargebeurd. En niet vorig jaar, of het jaar daarvoor, maar al in 2000. Erg hightech was de aanval niet: de ex-werknemer kon de systemen van zijn voormalig werkgever eenvoudig binnendringen omdat de wachtwoorden niet waren gewijzigd.
In een analyse van de 'cyberdreigingen' voor Nederland schrijft de Nederlandse overheid dat 'gerichte verstoring' van industriële beheersystemen 'niet waarschijnlijk' is. De overheid verwijst daarbij naar het Stuxnet-virus, dat werd gebruikt voor een aanval op Iraanse uraniumverrijkingsinstallaties. Het Maroochy Shire-incident bewijst echter dat dergelijke geavanceerde software geen vereiste is om een aanval op infrastructuur te laten slagen.