Inleiding
Panasonic heeft op de CES zijn nieuwe tv-lijn voor 2012 aangekondigd. De opvolgers van de VT30-serie zijn door de Japanse elektronicagigant met de typeaanduiding VT50 getooid. Panasonic heeft geen reden opgegeven voor het overslaan van het getal vier, maar dat is waarschijnlijk gedaan omdat dat in Japan als ongeluksgetal wordt gezien.
Tweakers.net heeft op de beurs in elk geval uitgebreid gekeken naar de nieuwe televisies, de nieuwe features en de uitbreiding van de online mogelijkheden. Ook hebben we met Panasonic gepraat over de toekomst van plasma.
Herpositionering plasma
Volgens Roy de Bats van Panasonic Benelux is het dit jaar voor het eerst dat Panasonic meer lcd- dan plasma-modellen aankondigt. Vanwege het afkalvende marktaandeel van plasma-tv in 2011 heeft Panasonic namelijk drastische maatregelen genomen. Zo werd onder meer een grote plasma-fabriek gesloten.
Volgens De Bats klinkt dat negatiever dan het is, en is de substantiële productievermindering een direct gevolg van de herpositionering van plasma bij het bedrijf. Het laat zich echter raden dat beide te maken hebben met de teruglopende vraag.
Het bedrijf heeft in ieder geval ingezien dat het niet op prijs kan concurreren met de goedkopere plasma-tv's van Samsung en LG, ook al denkt Panasonic dat het betere panelen maakt. Daarom gaat de aandacht voortaan vooral uit naar het duurdere segment. Zo moeten de goedkopere hd-ready-modellen in 2012 het veld ruimen. Een ander gevolg van de nieuwe tactiek is dat alle nieuwe plasmamodellen, in tegenstelling tot vorig jaar, voorzien zijn van 3d-ondersteuning.

Daarnaast komt er in 2012 meer nadruk op grotere televisies. Was vorig jaar alleen van de high-end Viera VT30 een 65"-versie te koop, in 2012 verschijnt naast de VT50 ook de ST50 in dit beeldformaat. De 46"-plasma's worden niet meer gemaakt; de kleinste Viera VT50 heeft zelfs een beelddiagonaal van 50". Van de VT30 werd nog een 42"-model gemaakt.
Op de IFA 2011-beurs kondigde Panasonic al aan dat het in 2012 ook grotere lcd-tv's zou maken. Vorig jaar werd maar van één lcd-model een 42"-variant gemaakt, terwijl het gros van de modellen de 37" niet overschreed. Van de nieuwe ET50-serie verschijnt echter een 47"-variant, terwijl de ET5, de DT50 en de high-end WT50 zelfs met een 55"-scherm leverbaar worden.
Neo Plasma Black 2500
Begin 2011 kondigde Panasonic op de CES 2011 zijn nieuwe Neo Plasma-paneeltechnologie aan. Nieuw in dit systeem waren onder andere sneller uitdovende pixels, transparante elektroden in visgraatstructuur en dunnere randjes tussen de pixels.
Voor 2012 borduurt Panasonic hierop voort met de Neo Plasma Black 2500-technologie, die in alle nieuwe plasma-tv's van het bedrijf wordt toegepast.
Hierbij zijn de subpixels niet allemaal even groot: de rode cellen zijn het kleinst en de groene juist het grootst. Daardoor moeten de panelen met minder energie meer licht kunnen produceren. De opstaande randen van de fosfor-pockets zijn nog iets dunner gemaakt en weerkaatsen het licht sterker. De elektroden zijn van nieuw materiaal gemaakt en hebben een nieuwe structuur gekregen, en het diëlektrisch materiaal zou eveneens zijn verbeterd.

Panasonic zegt ook de aansturing van de pixels aangepakt te hebben. Het Sub-Field Drive-mechanisme, dat bedoeld is om de helderheid van de pixel op een bepaald niveau te houden, zou beter zijn afgestemd op menselijke waarneming. Omdat ook nog eens een nieuwe rekenmethode wordt gebruikt, kan het bedrijf beweren dat de emissie-impulstijd 0,4ms per 'field' bedraagt. Dat betekent volgens Panasonic dat een subfield elke 1/2500ste seconde een impuls afgeeft.

Het is ons echter niet duidelijk geworden of de impulstijd van de pixels echt sterk verkort is, of dat de nieuwe rekenmethode een handig trucje van de marketing is. Overigens kon plasma-technologie al redelijk goed overweg met bewegend beeld in vergelijking met lcd-tv's.
Uit de specificaties van de nieuwe tv's blijkt verder dat de twee topmodellen van de plasmalijn, de VT50 en de GT50, 24.576 kleurschakeringen per subpixel ondersteunen. Dat is exact drie maal zoveel als bij de TH-85VX200, een professionele 85"-plasmadisplay van Panasonic. De Viera VT30 kan maar 6144 gradaties weergeven. De VT50 en de GT50 zouden kleurovergangen dus beduidend vloeiender kunnen weergeven en banding zou flink zijn teruggedrongen.
Viera VT50 en GT50
Ontwerp Viera VT50

De VT30 was voorzien van een glazen toplaag aan de voorkant met een chromen rand. Ook het paneel van de VT50 zit achter een glasplaat, maar de dikte daarvan is substantieel afgenomen. Zoals we al bij de Sony-modellen met Gorrilla Glass hebben gezien, levert dit een aantrekkelijk uiterlijk op. Ook het gewicht van het nieuwe toestel is lager, al is niet bekend hoe groot het verschil is.
Ook maakt Panasonic voor de omlijsting bij de VT50 nog steeds gebruik van een dunne, chromen rand die iets naar achteren afloopt, maar in plaats van de ronde vormen van de VT30 heeft de Viera VT50 scherpe hoeken. De bezels zijn ook iets dunner dan bij de VT30.
De VT50 is uitgerust met een nieuw audiosysteem met acht speakers aan beide zijden. Uit drie dunne spleetjes aan de voorkant komen de hoge en middentonen; bij de VT30 gingen deze nog schuil achter roostertjes die onder het scherm zaten. Zowel de VT30 als de VT50 hebben een subwoofer aan de achterkant, al had die bij het model van vorig jaar wel een grotere klankkast.
De rechthoekige voet is bekleed met chroomkleurig plastic, maar het is niet bekend of dat de uiteindelijke afwerking wordt. De bevestiging van de hals aan het schermgedeelte leek ons niet helemaal op zijn taak berekend; hopelijk kijkt Panasonic daar nog even goed naar.
Ook de aansluitingen hadden bij het beursmodel nog niet de definitieve layout. Wel was te zien dat de VT50 vier hdmi-poorten en twee usb-poorten krijgt. Daarnaast zagen we een vga-aansluiting, een sd-kaartslot, een ethernetaansluiting, een componentaansluiting en een optische s/pdif-uitgang.
Nieuw is verder dat de VT50 standaard ondersteuning voor wifi en bluetooth heeft. De tv heeft een THX-modus in 2d en 3d, en ISFcc-kalibratiemodes.
:fill(white)/i/1326795265.jpeg?f=thumb)
Ontwerp Viera GT50
Net als bij de VT30 en de GT30 zijn de verschillen tussen de VT50 en de GT50 niet heel groot. Het belangrijkste verschil is dat de GT50 geen glasplaat voor het paneel heeft. In plaats daarvan heeft dit toestel een zwarte metalen bezel met een dunne chroomkleurige strip rondom als afwerking.
De rest van het uiterlijk en ook een zeer groot deel van features zijn identiek. De GT50 heeft dezelfde THX-modes, het nieuwe louvre-filter voor het paneel en de nieuwe speakerconfiguratie met acht speakers per kant. Vanwege de vele overeenkomsten tonen we verder alleen de foto's.
:fill(white)/i/1326797350.jpeg?f=thumb)
Technische verschillen VT50 en GT50
De technische verschillen tusssen de VT50 en de GT50 zijn niet zo groot. Belangrijk is wel dat de VT50 het nieuwe Infinite Black Ultra-paneel heeft. Waaruit de vernieuwing bij dat paneel precies bestaat is niet helemaal bekend, maar je kan er vergif op innemen dat het met een verdere verlaging van de zwartwaarde te maken heeft. De Viera GT50 gebruikt hetzelfde Infinite Black Pro-paneel dat ook al in de Viera VT30 zat.
Gek genoeg leek het erop dat de high-end lcd-tv WT50 diepere zwartwaarden en een hoger contrast kon weergeven dan de high-end plasma-tv. Waarschijnlijk was daar een vorm van local dimming aan het werk. Overigens waren de modellen nog allemaal prototypes, zodat we hier nog geen definitieve conclusies aan kunnen verbinden.
Opmerkelijk was ook dat de GT50 het zonder de ISFcc-kalibratiemodes moest stellen, terwijl de GT30 die feature wel had. Tot slot wordt de GT50 alleen in een 42"- en een 50"-uitvoering geleverd, terwijl van de VT50 50"- tot 65"-modellen zullen verschijnen.
Viera WT50 en ET5
Waar vorig jaar de 3d-tv DT30 aan de top van de lcd-line-up stond, is die rol nu voor de nieuwe WT-serie. Voor het eerst heeft Panasonic ook een model met passieve 3d-technologie, de ET5. Dat model is van alle nieuwe modellen beschikbaar in de meeste beeldformaten.
De meeste lcd-toestellen zijn voorzien van ips-lcd's van eigen fabrikaat. Het bedrijf heeft voor deze panelen de IPS Led-merknaam verzonnen. Mogelijk worden voor sommige modellen ook displays van andere fabrikanten gebruikt, maar Panasonic verzekerde ons dat elk nieuw model in elk geval een ips-paneel heeft.
Viera WT50
Het belangrijkste verschil tussen de DT50 en de WT50 is dat de laatste een paneel met het 'NEOS Black'-systeem heeft. Gezien het diepe zwart in vergelijking met de VT50 zal de WT50 waarschijnlijk beschikken over een vorm van local dimming, maar Panasonic heeft daar verder niets over losgelaten. Zowel de WT50 als de DT50 worden geleverd in de formaten 42", 47" en 55".
Het voordeel van lcd boven plasma is dat er beduidend smallere bezels mogelijk zijn en met zijn 'Super Narrow Metal Frame' is de WT50 daarvan een goed voorbeeld. De bezel bestaat uit een donkere metalen strip die door aluminium wordt omrand. De DT50-model heeft een eenvoudigere aluminium bezel.
De onderste rand van het scherm is van doorzichtig acryl en daar staat in wit onder meer het Panasonic-logo op. Met deze doorzichtige rand wil Panasonic visueel onderscheid maken tussen de high-end plasma- en lcd-series. Net als bij de besproken plasmamodellen hebben zowel de WT50 als de DT50 het speakersysteem met acht speakertjes per kant.
De WT50 heeft verder een U-vormige voet met relatief hoge aluminiumkleurige poten, die aan de achterkant samekomen in de hals van de voet. Ook hierbij is het schermgedeelte voor de hals geplaatst in plaats van recht erboven, zoals bij eerdere modellen. Dat komt volgens ons de stevigheid niet ten goede.
:fill(white)/i/1326799993.jpeg?f=thumb)
Viera ET5
Naast de luxe WT50 en de wat goedkopere DT50 is er dus ook nog de Viera ET5. Net als bijvoorbeeld de LG's LW650s en LW570s, de PFL7606 van Philips en de VL863 van Toshiba maakt de Viera ET5 gebruik van passieve 3d-technologie. Het is voor het eerst dat Panasonic deze technologie gebruikt. De Viera DT30 van vorig jaar was Panasonics enige lcd-model met 3d-ondersteuning en die maakte gebruik van actieve 3d.
De vraag is even wie het ips-paneel van de ET5 produceert. Het zou volgens een medewerker echter niet gaan om LG, ook al is dat volgens ons de enige producent van schermen met een full patterned retarder-film. Wel weten we dat dit toestel in de beeldformaten 32", 37", 42", 47" en 55" wordt uitgebracht. Ten slotte heeft de ET5 vier hdmi-poorten, twee usb-poorten en ingebouwde wifi.

Smart Viera
Het online tv-platform van Panasonic heette vorig jaar Viera Connect en dit jaar is deze vernieuwd en hernoemd naar Smart Viera, een verwijzing naar de veel gebezigde verzamelnaam 'smart tv' voor dergelijke online platformen. Wat is nieuw bij Smart Viera?
Ten eerste is de interface aangepast. Het vorige ontwerp oogde bijzonder statisch met het scherm verdeeld in een aantal rechthoeken met apps. Deze apps konden op een aantal lagen met deze rechthoeken een plekje vinden. Dit ontwerp vonden we erg star en niet aantrekkelijk, zeker gezien de gelikte interfaces van Samsung en LG.
De nieuwe Smart Viera-interface is nog steeds geen juweeltje om naar te kijken, maar er is nu wel meer flexibiliteit om je apps neer te zetten en in te delen. Zo kan je nu van een of meerdere tiles een mapje met apps maken dat je zelf kan vullen. Deze onderscheidt zich van andere tiles door het folder-uiterlijk. De verschillende layers zijn er nu nog steeds, maar zien er wat aantrekkelijker uit en er kan nu snel en vloeiend tussen de verschillende layers gebladerd worden.

Het aantal apps is uitgebreid, maar Panasonic heeft nog steeds problemen om het Smart Viera-platform te vullen met gelokaliseerde apps. Toch zijn er al apps voor de belangrijkste sociale media als Facebook en Twitter, terwijl er ook al enige tijd videotelefonie, met Skype en een externe cameramodule, mogelijk is. Wel is de Skype-app uitgebreid met de mogelijkheid om tijdens het videobellen tv te te kijken. Het beeld wordt dan opgedeeld.
De app TV.com werd op de CES nadrukkelijk belicht. Deze on-demand videodienst is zo opgezet dat de gebruiker per film kan kiezen uit meerdere aanbieders van de film. Wordt op het logo van een van de aanbieders geklikt, dan wordt de productpagina van de film bij de aanbieder geladen. Helaas wordt bij de filmpagina's van TV.com nog niet de prijs per aanbieder vermeld.

Op de saaie persconferentie, waar de nieuwe tv-line-up niet ter sprake kwam, maakte Panasonic bekend een samenwerking te zijn aangegaan met MySpace. Het nut daarvan ontgaat ons eerlijk gezegd, aangezien MySpace al aan alle kanten voorbijgestreefd is door Facebook en anderen. Wat nog wel interessant zou kunnen zijn is Disneys Digital Books-app voor kinderen, maar ook daarvoor geldt dat het geen gelokaliseerde content voor Nederland betreft.
Omdat de opslag van de apps en de interface via een cloud-dienst werken, hebben gebruikers altijd de laatste versie en is er eigenlijk geen beperking aan het aantal apps dat geïnstalleerd kan worden.
Webbrowser en Touchpad Remote
Nieuw bij de 2012-modellen is de webbrowser. Panasonic is daarmee een van de laatste tv-fabrikanten die deze functionaliteit aan zijn online tv-platform toevoegt. Wel heeft de Smart Viera-webbrowser als een van de weinigen ondersteuning voor html5 en flash. Dat maakt de browser geschikt voor de meeste websites.
De indeling is strak maar duidelijk en duidelijk ingericht voor browsen op een tv. Zo is er aan de bovenkant plek ingeruimd voor een dunne balk met daarin knoppen voor Back, Forward, Inzoomen en Uitzoomen, Bookmarks, Bookmarks toevoegen en het refreshen van de pagina. Daarnaast is er een url- en een search-veld, terwijl daarnaast een knop is voor het schakelen tussen de normale afstandsbediening en de nieuwe Touchpad Remote. Tot slot is er een knop om de browser af te sluiten.

De nieuwe Touchpad Remote is een aanvulling op de gewone afstandsbediening, die overigens ook een nieuw uiterlijk gekregen heeft. De Touchpad Remote heeft een aanraakgevoelig vlak waarmee eenvoudig een pijltje op het scherm bewogen kan worden. Dit werkte goed. Bij het exemplaar op de beurs werkte echter de klik in het midden niet.
De kleine remote, die standaard bij de topmodellen wordt geleverd en optioneel is voor de overige connected tv's, kan vanwege de knoppen voor volume-aanpassing en de kanaalkeuze ook goed gebruikt worden voor de alledaagse bediening van de tv. Helaas is de gebruiker aangewezen op een virtueel toetsenbord voor het invoeren van teksten of url's. Het was handiger geweest om een toetsenbord in de Touchpad Remote te integreren zodat deze ook beter geschikt zou zijn voor bijvoorbeeld Facebook en Twitter.

Conclusie
Consumenten die in 2011 specifiek op zoek waren naar een lcd-tv in een formaat groter dan 42" konden niet terecht bij Panasonic. In 2012 komt aan die krampachtige houding een einde en gaat het bedrijf eindelijk ook lcd-tv's tot en met 55" leveren. Ook heeft het een model in huis met passieve 3d, waardoor het beter met toestellen als de Philips PFL7606 en de LG LW650s kan concurreren.
In 2012 is er bij Panasonic een duidelijke aanbodverschuiving van plasma naar lcd te zien. Plasma wordt meer gepositioneerd in het duurdere segment om de prijsoorlog met Samsung en LG in het lagere segment uit de weg te gaan en Panasonic verwacht dat kenners de weg naar plasma nog steeds zullen vinden.
De fabrikant heeft plasma dan ook nog niet afgeschreven. Zo zijn de high-end features van vorig jaar, zoals 3d-ondersteuning en een full hd-plasmapaneel, nu ook in de goedkopere plasmatelevisies terechtgekomen.
Panasonic heeft dan ook een solide nieuwe line-up voor 2012 afgeleverd, maar echte verrassingen zijn uitgebleven. Wel vinden we het ontwerp van de modellen beter geslaagd en zijn we benieuwd naar de geluidskwaliteit van het nieuwe speakerssysteem. In tegenstelling tot vorig jaar is nu ook de ST-serie uitgerust met dit geluidssysteem waarbij de audio uit openingen recht van voren komt. De GT-serie in 2012 is interessanter dan ooit vanwege de grote overeenkomsten met de VT50, al moet je de glazen toplaag missen.