Door Pieter Molenaar

Viera VT50 met Neo Plasma Black 2500

18-01-2012 • 08:00

82

Multipage-opmaak

Inleiding

Panasonic heeft op de CES zijn nieuwe tv-lijn voor 2012 aangekondigd. De opvolgers van de VT30-serie zijn door de Japanse elektronicagigant met de typeaanduiding VT50 getooid. Panasonic heeft geen reden opgegeven voor het overslaan van het getal vier, maar dat is waarschijnlijk gedaan omdat dat in Japan als ongeluksgetal wordt gezien.

Tweakers.net heeft op de beurs in elk geval uitgebreid gekeken naar de nieuwe televisies, de nieuwe features en de uitbreiding van de online mogelijkheden. Ook hebben we met Panasonic gepraat over de toekomst van plasma.

Herpositionering plasma

Panasonic plasma plant Amagasaki closesVolgens Roy de Bats van Panasonic Benelux is het dit jaar voor het eerst dat Panasonic meer lcd- dan plasma-modellen aankondigt. Vanwege het afkalvende marktaandeel van plasma-tv in 2011 heeft Panasonic namelijk drastische maatregelen genomen. Zo werd onder meer een grote plasma-fabriek gesloten.

Volgens De Bats klinkt dat negatiever dan het is, en is de substantiële productievermindering een direct gevolg van de herpositionering van plasma bij het bedrijf. Het laat zich echter raden dat beide te maken hebben met de teruglopende vraag.

Het bedrijf heeft in ieder geval ingezien dat het niet op prijs kan concurreren met de goedkopere plasma-tv's van Samsung en LG, ook al denkt Panasonic dat het betere panelen maakt. Daarom gaat de aandacht voortaan vooral uit naar het duurdere segment. Zo moeten de goedkopere hd-ready-modellen in 2012 het veld ruimen. Een ander gevolg van de nieuwe tactiek is dat alle nieuwe plasmamodellen, in tegenstelling tot vorig jaar, voorzien zijn van 3d-ondersteuning.

Panasonic lineup grotere formaten

Daarnaast komt er in 2012 meer nadruk op grotere televisies. Was vorig jaar alleen van de high-end Viera VT30 een 65"-versie te koop, in 2012 verschijnt naast de VT50 ook de ST50 in dit beeldformaat. De 46"-plasma's worden niet meer gemaakt; de kleinste Viera VT50 heeft zelfs een beelddiagonaal van 50". Van de VT30 werd nog een 42"-model gemaakt.

Panasonic lcd tot en met 55inchOp de IFA 2011-beurs kondigde Panasonic al aan dat het in 2012 ook grotere lcd-tv's zou maken. Vorig jaar werd maar van één lcd-model een 42"-variant gemaakt, terwijl het gros van de modellen de 37" niet overschreed. Van de nieuwe ET50-serie verschijnt echter een 47"-variant, terwijl de ET5, de DT50 en de high-end WT50 zelfs met een 55"-scherm leverbaar worden.

Neo Plasma Black 2500

Neo Plasma black 2500Begin 2011 kondigde Panasonic op de CES 2011 zijn nieuwe Neo Plasma-paneeltechnologie aan. Nieuw in dit systeem waren onder andere sneller uitdovende pixels, transparante elektroden in visgraatstructuur en dunnere randjes tussen de pixels.

Voor 2012 borduurt Panasonic hierop voort met de Neo Plasma Black 2500-technologie, die in alle nieuwe plasma-tv's van het bedrijf wordt toegepast.

Hierbij zijn de subpixels niet allemaal even groot: de rode cellen zijn het kleinst en de groene juist het grootst. Daardoor moeten de panelen met minder energie meer licht kunnen produceren. De opstaande randen van de fosfor-pockets zijn nog iets dunner gemaakt en weerkaatsen het licht sterker. De elektroden zijn van nieuw materiaal gemaakt en hebben een nieuwe structuur gekregen, en het diëlektrisch materiaal zou eveneens zijn verbeterd.

Neo Plams black 2500

Panasonic zegt ook de aansturing van de pixels aangepakt te hebben. Het Sub-Field Drive-mechanisme, dat bedoeld is om de helderheid van de pixel op een bepaald niveau te houden, zou beter zijn afgestemd op menselijke waarneming. Omdat ook nog eens een nieuwe rekenmethode wordt gebruikt, kan het bedrijf beweren dat de emissie-impulstijd 0,4ms per 'field' bedraagt. Dat betekent volgens Panasonic dat een subfield elke 1/2500ste seconde een impuls afgeeft.

Neo Plasma black 2500

Het is ons echter niet duidelijk geworden of de impulstijd van de pixels echt sterk verkort is, of dat de nieuwe rekenmethode een handig trucje van de marketing is. Overigens kon plasma-technologie al redelijk goed overweg met bewegend beeld in vergelijking met lcd-tv's.

Uit de specificaties van de nieuwe tv's blijkt verder dat de twee topmodellen van de plasmalijn, de VT50 en de GT50, 24.576 kleurschakeringen per subpixel ondersteunen. Dat is exact drie maal zoveel als bij de TH-85VX200, een professionele 85"-plasmadisplay van Panasonic. De Viera VT30 kan maar 6144 gradaties weergeven. De VT50 en de GT50 zouden kleurovergangen dus beduidend vloeiender kunnen weergeven en banding zou flink zijn teruggedrongen.

Viera VT50 en GT50

Ontwerp Viera VT50

VT50 inleiding

De VT30 was voorzien van een glazen toplaag aan de voorkant met een chromen rand. Ook het paneel van de VT50 zit achter een glasplaat, maar de dikte daarvan is substantieel afgenomen. Zoals we al bij de Sony-modellen met Gorrilla Glass hebben gezien, levert dit een aantrekkelijk uiterlijk op. Ook het gewicht van het nieuwe toestel is lager, al is niet bekend hoe groot het verschil is.

Ook maakt Panasonic voor de omlijsting bij de VT50 nog steeds gebruik van een dunne, chromen rand die iets naar achteren afloopt, maar in plaats van de ronde vormen van de VT30 heeft de Viera VT50 scherpe hoeken. De bezels zijn ook iets dunner dan bij de VT30.

De VT50 is uitgerust met een nieuw audiosysteem met acht speakers aan beide zijden. Uit drie dunne spleetjes aan de voorkant komen de hoge en middentonen; bij de VT30 gingen deze nog schuil achter roostertjes die onder het scherm zaten. Zowel de VT30 als de VT50 hebben een subwoofer aan de achterkant, al had die bij het model van vorig jaar wel een grotere klankkast.

De rechthoekige voet is bekleed met chroomkleurig plastic, maar het is niet bekend of dat de uiteindelijke afwerking wordt. De bevestiging van de hals aan het schermgedeelte leek ons niet helemaal op zijn taak berekend; hopelijk kijkt Panasonic daar nog even goed naar.

Ook de aansluitingen hadden bij het beursmodel nog niet de definitieve layout. Wel was te zien dat de VT50 vier hdmi-poorten en twee usb-poorten krijgt. Daarnaast zagen we een vga-aansluiting, een sd-kaartslot, een ethernetaansluiting, een componentaansluiting en een optische s/pdif-uitgang.

Nieuw is verder dat de VT50 standaard ondersteuning voor wifi en bluetooth heeft. De tv heeft een THX-modus in 2d en 3d, en ISFcc-kalibratiemodes.

Panasonic Viera VT50 Panasonic Viera VT50 Panasonic Viera VT50 Panasonic Viera VT50 Panasonic Viera VT50 Panasonic Viera VT50 Panasonic Viera VT50 Panasonic Viera VT50 Panasonic Viera VT50 Panasonic Viera VT50

Ontwerp Viera GT50

Net als bij de VT30 en de GT30 zijn de verschillen tussen de VT50 en de GT50 niet heel groot. Het belangrijkste verschil is dat de GT50 geen glasplaat voor het paneel heeft. In plaats daarvan heeft dit toestel een zwarte metalen bezel met een dunne chroomkleurige strip rondom als afwerking.

De rest van het uiterlijk en ook een zeer groot deel van features zijn identiek. De GT50 heeft dezelfde THX-modes, het nieuwe louvre-filter voor het paneel en de nieuwe speakerconfiguratie met acht speakers per kant. Vanwege de vele overeenkomsten tonen we verder alleen de foto's.

Panasonic Viera GT50 Panasonic Viera GT50 Panasonic Viera GT50 Panasonic Viera GT50 Panasonic Viera GT50 Panasonic Viera GT50 Panasonic Viera GT50 Panasonic Viera GT50 Panasonic Viera GT50

Technische verschillen VT50 en GT50

De technische verschillen tusssen de VT50 en de GT50 zijn niet zo groot. Belangrijk is wel dat de VT50 het nieuwe Infinite Black Ultra-paneel heeft. Waaruit de vernieuwing bij dat paneel precies bestaat is niet helemaal bekend, maar je kan er vergif op innemen dat het met een verdere verlaging van de zwartwaarde te maken heeft. De Viera GT50 gebruikt hetzelfde Infinite Black Pro-paneel dat ook al in de Viera VT30 zat.

Gek genoeg leek het erop dat de high-end lcd-tv WT50 diepere zwartwaarden en een hoger contrast kon weergeven dan de high-end plasma-tv. Waarschijnlijk was daar een vorm van local dimming aan het werk. Overigens waren de modellen nog allemaal prototypes, zodat we hier nog geen definitieve conclusies aan kunnen verbinden.

Opmerkelijk was ook dat de GT50 het zonder de ISFcc-kalibratiemodes moest stellen, terwijl de GT30 die feature wel had. Tot slot wordt de GT50 alleen in een 42"- en een 50"-uitvoering geleverd, terwijl van de VT50 50"- tot 65"-modellen zullen verschijnen.

Viera WT50 en ET5

Waar vorig jaar de 3d-tv DT30 aan de top van de lcd-line-up stond, is die rol nu voor de nieuwe WT-serie. Voor het eerst heeft Panasonic ook een model met passieve 3d-technologie, de ET5. Dat model is van alle nieuwe modellen beschikbaar in de meeste beeldformaten.

ips ledDe meeste lcd-toestellen zijn voorzien van ips-lcd's van eigen fabrikaat. Het bedrijf heeft voor deze panelen de IPS Led-merknaam verzonnen. Mogelijk worden voor sommige modellen ook displays van andere fabrikanten gebruikt, maar Panasonic verzekerde ons dat elk nieuw model in elk geval een ips-paneel heeft.

Viera WT50

Het belangrijkste verschil tussen de DT50 en de WT50 is dat de laatste een paneel met het 'NEOS Black'-systeem heeft. Gezien het diepe zwart in vergelijking met de VT50 zal de WT50 waarschijnlijk beschikken over een vorm van local dimming, maar Panasonic heeft daar verder niets over losgelaten. Zowel de WT50 als de DT50 worden geleverd in de formaten 42", 47" en 55".

Het voordeel van lcd boven plasma is dat er beduidend smallere bezels mogelijk zijn en met zijn 'Super Narrow Metal Frame' is de WT50 daarvan een goed voorbeeld. De bezel bestaat uit een donkere metalen strip die door aluminium wordt omrand. De DT50-model heeft een eenvoudigere aluminium bezel.

De onderste rand van het scherm is van doorzichtig acryl en daar staat in wit onder meer het Panasonic-logo op. Met deze doorzichtige rand wil Panasonic visueel onderscheid maken tussen de high-end plasma- en lcd-series. Net als bij de besproken plasmamodellen hebben zowel de WT50 als de DT50 het speakersysteem met acht speakertjes per kant.

De WT50 heeft verder een U-vormige voet met relatief hoge aluminiumkleurige poten, die aan de achterkant samekomen in de hals van de voet. Ook hierbij is het schermgedeelte voor de hals geplaatst in plaats van recht erboven, zoals bij eerdere modellen. Dat komt volgens ons de stevigheid niet ten goede.

Panasonic Viera WT50 Panasonic Viera WT50 Panasonic Viera WT50 Panasonic Viera WT50 Panasonic Viera WT50 Panasonic Viera WT50

Viera ET5

Naast de luxe WT50 en de wat goedkopere DT50 is er dus ook nog de Viera ET5. Net als bijvoorbeeld de LG's LW650s en LW570s, de PFL7606 van Philips en de VL863 van Toshiba maakt de Viera ET5 gebruik van passieve 3d-technologie. Het is voor het eerst dat Panasonic deze technologie gebruikt. De Viera DT30 van vorig jaar was Panasonics enige lcd-model met 3d-ondersteuning en die maakte gebruik van actieve 3d.

De vraag is even wie het ips-paneel van de ET5 produceert. Het zou volgens een medewerker echter niet gaan om LG, ook al is dat volgens ons de enige producent van schermen met een full patterned retarder-film. Wel weten we dat dit toestel in de beeldformaten 32", 37", 42", 47" en 55" wordt uitgebracht. Ten slotte heeft de ET5 vier hdmi-poorten, twee usb-poorten en ingebouwde wifi.

Panasonic Viera ET5

Smart Viera

Het online tv-platform van Panasonic heette vorig jaar Viera Connect en dit jaar is deze vernieuwd en hernoemd naar Smart Viera, een verwijzing naar de veel gebezigde verzamelnaam 'smart tv' voor dergelijke online platformen. Wat is nieuw bij Smart Viera?

Ten eerste is de interface aangepast. Het vorige ontwerp oogde bijzonder statisch met het scherm verdeeld in een aantal rechthoeken met apps. Deze apps konden op een aantal lagen met deze rechthoeken een plekje vinden. Dit ontwerp vonden we erg star en niet aantrekkelijk, zeker gezien de gelikte interfaces van Samsung en LG.

De nieuwe Smart Viera-interface is nog steeds geen juweeltje om naar te kijken, maar er is nu wel meer flexibiliteit om je apps neer te zetten en in te delen. Zo kan je nu van een of meerdere tiles een mapje met apps maken dat je zelf kan vullen. Deze onderscheidt zich van andere tiles door het folder-uiterlijk. De verschillende layers zijn er nu nog steeds, maar zien er wat aantrekkelijker uit en er kan nu snel en vloeiend tussen de verschillende layers gebladerd worden.

Smart Viera

Het aantal apps is uitgebreid, maar Panasonic heeft nog steeds problemen om het Smart Viera-platform te vullen met gelokaliseerde apps. Toch zijn er al apps voor de belangrijkste sociale media als Facebook en Twitter, terwijl er ook al enige tijd videotelefonie, met Skype en een externe cameramodule, mogelijk is. Wel is de Skype-app uitgebreid met de mogelijkheid om tijdens het videobellen tv te te kijken. Het beeld wordt dan opgedeeld.

De app TV.com werd op de CES nadrukkelijk belicht. Deze on-demand videodienst is zo opgezet dat de gebruiker per film kan kiezen uit meerdere aanbieders van de film. Wordt op het logo van een van de aanbieders geklikt, dan wordt de productpagina van de film bij de aanbieder geladen. Helaas wordt bij de filmpagina's van TV.com nog niet de prijs per aanbieder vermeld.

Smart Viera tv dot com

Op de saaie persconferentie, waar de nieuwe tv-line-up niet ter sprake kwam, maakte Panasonic bekend een samenwerking te zijn aangegaan met MySpace. Het nut daarvan ontgaat ons eerlijk gezegd, aangezien MySpace al aan alle kanten voorbijgestreefd is door Facebook en anderen. Wat nog wel interessant zou kunnen zijn is Disneys Digital Books-app voor kinderen, maar ook daarvoor geldt dat het geen gelokaliseerde content voor Nederland betreft.

Omdat de opslag van de apps en de interface via een cloud-dienst werken, hebben gebruikers altijd de laatste versie en is er eigenlijk geen beperking aan het aantal apps dat geïnstalleerd kan worden.

Webbrowser en Touchpad Remote

Nieuw bij de 2012-modellen is de webbrowser. Panasonic is daarmee een van de laatste tv-fabrikanten die deze functionaliteit aan zijn online tv-platform toevoegt. Wel heeft de Smart Viera-webbrowser als een van de weinigen ondersteuning voor html5 en flash. Dat maakt de browser geschikt voor de meeste websites.

De indeling is strak maar duidelijk en duidelijk ingericht voor browsen op een tv. Zo is er aan de bovenkant plek ingeruimd voor een dunne balk met daarin knoppen voor Back, Forward, Inzoomen en Uitzoomen, Bookmarks, Bookmarks toevoegen en het refreshen van de pagina. Daarnaast is er een url- en een search-veld, terwijl daarnaast een knop is voor het schakelen tussen de normale afstandsbediening en de nieuwe Touchpad Remote. Tot slot is er een knop om de browser af te sluiten.

Smart Viera webbrowser

De nieuwe Touchpad Remote is een aanvulling op de gewone afstandsbediening, die overigens ook een nieuw uiterlijk gekregen heeft. De Touchpad Remote heeft een aanraakgevoelig vlak waarmee eenvoudig een pijltje op het scherm bewogen kan worden. Dit werkte goed. Bij het exemplaar op de beurs werkte echter de klik in het midden niet.

De kleine remote, die standaard bij de topmodellen wordt geleverd en optioneel is voor de overige connected tv's, kan vanwege de knoppen voor volume-aanpassing en de kanaalkeuze ook goed gebruikt worden voor de alledaagse bediening van de tv. Helaas is de gebruiker aangewezen op een virtueel toetsenbord voor het invoeren van teksten of url's. Het was handiger geweest om een toetsenbord in de Touchpad Remote te integreren zodat deze ook beter geschikt zou zijn voor bijvoorbeeld Facebook en Twitter.

Touchpad Remote

Conclusie

Consumenten die in 2011 specifiek op zoek waren naar een lcd-tv in een formaat groter dan 42" konden niet terecht bij Panasonic. In 2012 komt aan die krampachtige houding een einde en gaat het bedrijf eindelijk ook lcd-tv's tot en met 55" leveren. Ook heeft het een model in huis met passieve 3d, waardoor het beter met toestellen als de Philips PFL7606 en de LG LW650s kan concurreren.

In 2012 is er bij Panasonic een duidelijke aanbodverschuiving van plasma naar lcd te zien. Plasma wordt meer gepositioneerd in het duurdere segment om de prijsoorlog met Samsung en LG in het lagere segment uit de weg te gaan en Panasonic verwacht dat kenners de weg naar plasma nog steeds zullen vinden.

De fabrikant heeft plasma dan ook nog niet afgeschreven. Zo zijn de high-end features van vorig jaar, zoals 3d-ondersteuning en een full hd-plasmapaneel, nu ook in de goedkopere plasmatelevisies terechtgekomen.

Panasonic heeft dan ook een solide nieuwe line-up voor 2012 afgeleverd, maar echte verrassingen zijn uitgebleven. Wel vinden we het ontwerp van de modellen beter geslaagd en zijn we benieuwd naar de geluidskwaliteit van het nieuwe speakerssysteem. In tegenstelling tot vorig jaar is nu ook de ST-serie uitgerust met dit geluidssysteem waarbij de audio uit openingen recht van voren komt. De GT-serie in 2012 is interessanter dan ooit vanwege de grote overeenkomsten met de VT50, al moet je de glazen toplaag missen.

Reacties (82)

82
80
49
2
0
22
Wijzig sortering
Ze denkenniet alleen dat ze betere panelen maken, de plasma-panels van Pana ZIJN gewoon de beste van heel de markt. Simpel zat. Verder als je prijs technisch kijkt hebben ze toch echt een betere prijs dan Samsung en LG want die kunnen echt niet aan deze kwaliteit tippen. LG al zeker niet en Samsung ook niet.

Verder staat er een foutje in de openingspost. Kleintje wel te verstaan. Want ik zie dat daar staat dat ALLE plasma modellen van Pana voorzien zijn van 3D ondersteuning terwijl er toch echt eentje is die gewoon 2D is (zonder 3d ondersteuning dus). Staat overal dus ga ervan uit dat dat klopt...
Mwah beste is een relatief begrip. Ik heb vorig jaar een 50" LG PK350 voor 600 euro gekocht (om mijn toen 3 jaar oude 42" Panasonic plasma te vervangen) en tot op de dag van vandaag geen spijt van gehad. Het beeld is gewoon fantastisch en qua prijs/kwaliteit verhouding onverslaanbaar voor Panasonic. Een vriend van me heeft de VT30 en misschien is het zwart daar iets zwarter bij, maar dat zou me alleen opvallen als ze naast elkaar zouden staan. Image retention is wel aanwezig, maar alleen zichtbaar kort nadat je de TV aanzet (dus voordat het beeld daadwerkelijk getoond wordt). Het minimale verschil in beeldkwaliteit tussen LG/Samsung en Panasonic rechtvaardigt dan ook niet het verschil in prijs.

Het design van deze line-up van Panasonic vind ik op zich wel aardig (er zit ieder jaar wel vooruitgang in), maar ook hier verliezen ze het naar mijn mening van de concurrentie waarbij de bezels beduidend dunner zijn, wat toch een stuk strakker oogt (de bredere zwarte bezel kan misschien wel fijn zijn bij een witte muur als achtergrond).
Wat ik persoonlijk jammer en onnodig vind is dat Panasonic de laatste jaren het nodig vindt om een ledje te laten branden, zodra de TV aanstaat. Ik vind het erg fijn als ik alleen het beeld zie en geen brandende ledjes om het beeld heen. Ik zie er ook het nut niet van in, aangezien als je in stand-by een ledje laat branden dat uitgaat zodra je de TV aanzet, dan heb je toch al indicatie genoeg of de TV aan dan wel uitstaat?

OLED vind ik wel een mooie ontwikkeling en mocht ik over een aantal jaar voor een nieuwe TV gaan kijken zal ik die techniek zeker overwegen.

[Reactie gewijzigd door Laguna op 23 juli 2024 09:46]

Goed te zien dat er toch nog altijd aan Plasma’s gewerkt wordt.

Massa’s trappen gewoon in de marketingpraat van de LCD fabrikanten, maar ik heb nog geen een LCD gezien die (in de woonkamer) beter presteert dan mijn 4 jaar oude Plasma.

Ik denk dat pas op het moment dat OLED betaalbaar wordt, er echt een beter alternatief voor Plasma is.
helemaal mee eens, ik persoonlijk heb ook nog geen LCD gezien die kon tippen aan mijn plasma.
ik moet er dan wel bij vermelden dat dit allemaal LCD's waren met edge light (zowel LED als TL) en dus niet met het full led verhaal.
full led is ook een marketing term. Behalve OLED panels (die je eigenlijk nog niet kunt kopen op een fatsoenlijk formaat), zijn alle zogenaamde "full led" tv's gewoon lcd panels met een aantal leds als backlight, maar het zijn altijd veel minder leds dan pixels.
Het is natuurlijk niet ALLEEN een marketingterm. Full LED of Pro LED zoals Philips het noemt zijn gewoon schermen die niet alleen vanuit de zijkant belicht worden maar van de volledige (Lees= full) achterkant.

Ga maar eens naar een winkel toe en vergelijk de 46PFL9706 met de UE46D8000. Dan is de techniek die Philips gebruikt toch wel een heel stuk beter! Ga het zwart bijvoorbeeld maar eens vergelijken, wereld van verschil. Samsung loopt dan wel weer op andere dingen voor, zoals design, al blijft dat een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Zelf heb ik alweer ruim een jaar een Panasonic plasma, de TXP42G20. Heb hem standaard op de THX stand staan en hij geeft echt super beeld. Ben nog nergens geweest waar het TV beeld even goed of beter is.

Snap ook niet dat sommige personen de snelle beeldinstelling op 'dynamisch' zetten. Dat ziet er (in mijn mening) niet uit.. Grasgroen lijkt net neongroen, zo fel is het. Doet bijna pijn aan de ogen.
Daarom is het ook zo jammer dat er niets meer onder 50" gemaakt wordt nu. Het spijt me, maar dat is mij echt te groot. 42" is een prima grootte op de afstanden die veel mensen van een TV zitten. Ik denk overigens ook niet dat ik mijn vrouw zo ver kan krijgen zo'n zwart bakbeest te dulden. Dat gaat me een fortuin aan bloemen kosten... :p
Nee, echt blij ben ik niet met deze zet. Helaas heb ik momenteel niet de financiën om een 42" Plasma te kopen, maar anders was ik nu linea recta naar de shop gelopen om een G(T)30 te halen met een fatsoenlijk formaat.
Waarom sluiten ze de mensen buiten die het niet zo boeiend vinden om een gigantische TV te hebben, maar wel graag superieure beeldkwaliteit willen hebben? Daarnaast wordt het stroomverbruik ook steeds hoger bij grotere formaten, wat al een reden is voor kleinere plasma's om niet gekocht te worden door de gemiddelde consument. Jammer, gewoon jammer.
Een collega tipte me vanmorgen dat de P42GT30 nu EUR 799,- bij de RAF is, dus wellicht is het interessant voor je om daar eens te kijken. De P42G30 is met EUR 665,- nog iets goedkoper. Het is dat ik zelf het liefst een 50" zou willen, dus ik denk dat ik deze aanbieding maar voorbij laat gaan.
Opmerkelijk was ook dat de GT50 het zonder de ISFcc-kalibratiemodes moest stellen, terwijl de GT30 die feature wel had. Tot slot wordt de GT50 alleen in een 42"- en een 50"-uitvoering geleverd, terwijl van de VT50 50"- tot 65"-modellen zullen verschijnen.

komt dus WEL in 42"
Buitensluiten? Dat doen ze niet. Het is een bedrijf: onvoldoende verkoop/winst = stoppen met product.
Het antwoord staat in het artikel. Waarom ze stoppen met kleine formaten. Ze kunnen de prijzenslag niet aan, en gaan daarom naar de grotere en duurdere segment. High-end.

Wanneer ze een (relatief) duur 42 inch toestel zouden maken, is er gewoon te weinig animo voor. Mensen die bereid zijn (veel) meer uit te geven voor een superieur beeld zullen meestal ook voor een groot formaat gaan. Moet je eens kijken, er zijn hier al mensen die een 65 inch toestel hebben..... Hoe ver zullen ze er vanaf zitten ???? 3 meter?/

Weet je nog, de beeldbuizen.... 36 inch was giga!!! Zowel giga groot als giga duur (Sony had een 100 kg zwaar model!!! 6500 gulden).

Wat stelt 36 inch nu nog voor??? Wordt als slaapkamermodelletje gekocht...

Ik begrijp je argument, maar er zijn helaas voor jou, te weinig mensen met dezelfde wensen..
Moet je eens kijken, er zijn hier al mensen die een 65 inch toestel hebben..... Hoe ver zullen ze er vanaf zitten ???? 3 meter?/
Wat ongeveer de goede afstand zal zijn voor HD content.
Geld voor mij idem. Mijn Pana Plasma 50" is superieur aan alles wat ik tot nu toe gezien heb. Het is dan ook niet voor niks dat Panasonic keer op keer awards in de wacht sleept.

Of OLED betaalbaar wordt is nog maar zeer de vraag. Panasonic kennende zullen zij in ieder geval ondertussen aan een vervanger voor de huidige techniek werken. Wanneer OLED dan betaalbaar is, komt er weer iets nieuws....
De reacties van de plasma fans blijven leuk.. Allemaal in de trend van 'ik heb nog geen lcd van iemand gezien dit het beter doet dan mijn plasma..' Maar ik heb ook een lcd en zeg precies hetzelfde omdat er nog al wat kwaliteit verschil zit in lcd tv's, meer dan in plasma's.

Zelf heb ik 47'' LG LE8500 welke echt fantastisch beeld levert, beeld dat ik bij goedkopere plasma's weer niet terug zie.

Dus belangrijk is om appels met appels te vergelijken en te weten dat iedereen zijn eigen idee heeft bij 'mooi beeld'.
die LCD's waar ik het over heb zijn stuk voor stuk tv's met prima reviews, omdat ik bij die mensen die perse een LCD willen aanschaffen dan in elk geval eentje aanraad die door tweakers en/of kieskeurig wordt aangeschreven als "goed"

lcd's hebben voornamelijk 1 manco.. namelijk de zwartwaardes.
daarom zeg ik ook expres in m'n vorige relaas dat ik nog geen tv heb gezien met local dimming. want dat zal namelijk wel richting plasma gaan, of zelfs beter... daar kan ik nu niets over roepen.
Zwartwaardes niet zo zeer. Daar is (local dimming) Full LED LCD’s beter in. Als je een LED uitschakeld is zwart gewoon zwart. Plasma kan nooit zwart zijn, omdat er toch nog altijd een stroompje door de pixels loopt. Al zijn ze wel een stuk zwarter dan normale LCD's.

Maar detail in het donkere delen weergeven, dat is iets wat LCD’s nog steeds niet kunnen.
Een zwarte jas is vaak gewoon een zwart vlak, terwijl op een Plasma gewoon de structuur van de stof nog te zien is.

FULL LED LCD lost dit niet op, het blijft nog steeds een zwart vlak, alleen wat donkerder.

[Reactie gewijzigd door yzf1kr op 23 juli 2024 09:46]

Local dimming heeft meer problemen. Zo krijg je, omdat de resolutie van je backlight leds veel minder is dan van je LCD, rondom lichte objecten in een donkere achtergrond lichtere vlekken in het donker (omdat die leds immers niet uit kunnen, want dan wordt ook het lichte object donker). Ook heb ik bv voorbeelden gezien van een sterrenhemel waarbij de sterren niet zichtbaar waren omdat het local dimming systeem vond dat het belangrijker was om het zwart tussen de sterren zwarter te maken dan dat je die sterren nog kon zien...
Neuh, ik ben nog steeds heel blij met mijn plasma'tje :).
Welk geflikker?

Zelf bezit ik ook een GT30 en ik heb voorlopig nog niks storend tegen gekomen... (buiten het feit dat de HDMI aansluitingen te veel naar de zijkant zitten naar mijn mening...)

Ik heb de indruk dat iedereen wel eens iets over LCD en Plasma heeft gelezen en het dan gewoon doorverteld alsof het de algemene waarheid is die geldig is voor iedere plasma tv maakt niet uit welk model/producent/jaar ...

Voor mij is het grootste nadeel van Plasma het energie verbruik en het 'risico' op inbranding/retentie. Voor de rest niks dan voordelen.

Als je op basis van prijs/kwaliteit vergelijkt ben je met een Plasma TV zo goed als altijd beter af dan met een LCD(LED) TV. En dan komt het persoonlijke aspect erbij natuurlijk. Wil je meer dan 1000€ uitgeven voor een TV? Wat vind je van het design? Ben je gevoelig aan marketing?
Leuk dat je dit aanhaald: "Ik heb de indruk dat iedereen wel eens iets over LCD en Plasma heeft gelezen en het dan gewoon doorverteld alsof het de algemene waarheid is die geldig is voor iedere plasma tv maakt niet uit welk model/producent/jaar ..."

Om vervolgens dit te zeggen: "Voor mij is het grootste nadeel van Plasma het energie verbruik en het 'risico' op inbranding/retentie. Voor de rest niks dan voordelen."

Het inbranden is al lang geen echt probleem meer bij Plasma, daarnaast is het opgegeven vermogen niet het contineu opgenomen vermogen in tegen stelling tot LCD schermen. Een Plasma scherm komt pas op het totaal opgegeven vermogen bij een volledig wit scherm, wanneer gebeurd dat nu, practisch nooit. Plasma schermen nemen helemaal niet zo heel veel meer vermogen op dan een LCD scherm. :)
Een plasma scherm gebruikt nog altijd meer dan een LCD scherm en zeker meer dan een LED LCD scherm. Het klopt dat het verbruik van een plasma wel kan varieren met het soort beeldmateriaal maar netto blijft het verbruik een stuk hoger. Als er een punt is waarop een lcd beter is, dan is het wel op het stroomverbruik.
Dat wil ik dan nog wel eens het gemiddelde energie verbruik zien tussen een LCD (CCFL en een LED) en Plasma in hetzelfde formaat met op beide dezelfde beelden. Kijken we dan eens verder...

Ik denk dat je je bewering dan nog wel eens kon gaan aanpassen.
Plasma kan hoger energie gebruik hebben, maar het gemiddeld gebruik is niet de helft van zijn max energieverbruik.
Tov CCFL LCD's durf ik de stelling wel aan dat er gewoon geen verschil meer is. De plasma's zijn de afgelopen twee jar veel zuiniger geworden. Je moet wel kijken naar het gemiddelde verbruik, en niet naar het opgegeven verbruik. Immers verbruikt een plasma een variabele hoeveelheid stroom war een LCD altijd 100& verbruikt.

Verder moet je het verschil in stroomverbruik ook niet overdrijven. Op jaarbasis heb je het tegenwoordig over tientjeswerk als verschil tussen LED LCD en plasma.

Voor beter beeld heb ik dat graag over. Zeker wanneer je kijkt naar de huidige verhoudingen kwa aanschafprijs en beeldkwaliteit. Ik kocht een 46G30 voor nog geen 700 euro. Een LCD-alternatief die hetzelfde presteert kwa beeldkwaliteit (zonder de zwartwaarde) betaal je gewoon 1500 euro voor, minimaal.

En dan heb ik het niet eens over de specifieke voordelen die plasma sowieso heeft, nl. de inkijkhoek (afhankelijk van waar je zit, kun je redelijk dicht op het toestel komen vanuit een heel andere hoek dan wanneer je tegen de andere muur aan zit) en de responstijd. Dit laatste zorgt ervoor dat bij de weergave van sport en games plasma's gewoon beter presteren en bij snelle beelden beter in staat zijn het detail te houden.

Over gamen gesproken, de Panasonics scoren in de regel ook altijd goed op het gebied van de inputlag. Veel merken laten daar toch wel een flinke steek vallen.
inbranden misschien niet direct, maar image retentie hebben ze allemaal in bepaalde mate wel last van. ga maar es een avondje 4:3 tv kijken op je plasma, als je dan geen balken ziet dan moet je misschien even naar de opticien ;)
Dat klopt dat heeft mijn 3 jaar oude Panasonic ook, maar schakel je over naar een ander beeld dan is het ook direct weer weg. Toevallig hier eens mee zitten spelen. :) Het brand dus niet in.

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 23 juli 2024 09:46]

Anoniem: 245699 @_Dune_18 januari 2012 15:45
Inbranden/retentie is weldegelijk nog enigsinds problematisch...

Ik heb nu dik anderhalf jaar een P42GT20 en links bovenin zie ik toch echt bij sommige egale achtergrondkleuren (wit/grijs) de zendertekens opdoemen in een licht gelige kleur. En dat kan ik eigenlijk geen retentie meer noemen, want het verdwijnt gewoon echt niet meer. Heb me er een tijd aan gestoord, maar nu niet meer.

Verder niks dan lof over plasma, maar dit is nog wel een puntje van kritiek.

En nee, dus is niet exemplarisch, want 3 andere mensen die ik kan die een GT20 serie tv hebben, hebben hier ook in enige mate last van.
Heb hier een GT30 en inderdaad, inbranden is helaas nog steeds een probleem. Er is een keer een uurtje of 8 achter elkaar op gegamed en sinds die dag merk ik wel op dat ik bij een bepaalde kleur (vooral groen) linksonder 2 doffe streepjes zie staan. Niet groot, ook niet erg opvallend, maar toch zichtbaar. Op de plek van de streepjes stond tijdens het spel de score van de 2 teams.

Sinds dien let ik wel op het aantal speeluren dat ik maak. Op de GT30 zit een optie om inbranden tegen te gaan (beeld beweegt een klein beetje van links naar rechts en van onder naar boven) maar die functie stond die dag al aan.

Zal mij benieuwen of ze het inbrandprobleem in de nieuwe 50 serie nog verder kunnen terug dringen. :)
Ik vraag me vooral af of ook het bedieningsgemak nu eens verbeterd wordt bij Panasonic. Ik heb een VT20 welke twee jaar terug het high-end model was. Super beeld maar ook teleurstelling over de implementatie van diverse andere zaken:

- Geen IR-commando's om direct een bepaalde menuinstelling te activeren via een programmeerbare afstandbediening zoals de Harmony. Het is ook niet mogelijk om dit te scripten met de Harmony want de VT20 onthoudt welke menu item het laatste geselecteerd was. Een script als "menu, 4x omlaag, 1x select" werkt dus niet omdat er geen vast referentiepunt is bij het openen van het menu.
- Je kunt per ingang maar één set van instellingen maken. Omdat de meeste kopers van een high-end TV ook een AV-receiver gebruiken zou je toch denken dat je op ingang HDMI1 meerdere profielen kunt aanmaken zodat je voor film, games, TV, enz. de juiste voorkeuren kunt selecteren.
- De HDMI ARC functie is beperkt tot stereo PCM geluid. Sluit je een Bluray speler aan die DTS-HD of TrueHD streamt naar de TV dan komt er geen geluid terug via ARC. Een waardeloze functie dus.
- Het afspelen van MKV-bestanden via DLNa en USB laat te wensen over.
Wat betreft de MKV bestanden, dit ligt veelal aan deze bestanden. Vaak zie je dat er containers en layers gebruikt worden die buiten de standaarden vallen. Dat heb je vaak met dergelijke bestandsformaten. Hier kan geen enkele hardware fabrikant iets aan doen, dan moet men zich maar aan de afgesproken standaarden houden. :)
Ik heb sinds enkele weken een VT30, jammer om te horen dat ze de ir-commando's zo hebben aangepakt.

>De HDMI ARC functie is beperkt tot stereo PCM geluid. Sluit je een Bluray speler aan
>die DTS-HD of TrueHD streamt naar de TV dan komt er geen geluid terug via ARC.
>Een waardeloze functie dus.

Bij bovenstaande situatie (blu-ray > tv) hoeft er toch geen geluid terug te komen? Het geluid komt dan uit je tv.
Als er een av-receiver in het spel is (blu-ray > receiver > tv) dan heb je het geluid al waar je wilt: de receiver.
ARC komt van pas als je het geluid van de interne tv-tuner naar je receiver wilt sturen. Of zie ik iets over het hoofd?
Ja, er komt wel geluid uit de TV, maar dat is van matige kwaliteit (want platte TV's hebben geen klankkast) en bovendien slechts stereo. Bij een surround DTS-HD en TrueHD stream wil je het geluid via een externe surround versterker laten lopen.

Bovendien wil je sommige dingen dus niet als device->receiver->tv laten lopen, maar juist via de device->tv->receiver bijvoorbeeld omdat:
- All HDMI-ingangen op de receiver al bezet zijn.
- Spelcomputers bij voorkeur direct aan de TV gkoppeld worden om latency en dus frame-delays zo minimaal mogelijk te houden. De latency loopt alleen maar op als er een AV-receiver (lees: HDMI-repeater) tussen zit.

[Reactie gewijzigd door ari3 op 23 juli 2024 09:46]

Ik ben benieuwd naar de prijzen. Kijken of deze weer onder de 1000 euro kunnen komen.
Jammer is het dat de low-end plasma's niet meer terugkomen, deze zijn vaak van een superieure kwaliteit vergeleken met tv's uit dezelfde prijsklasse.

[Reactie gewijzigd door Sydney08 op 23 juli 2024 09:46]

Wat is low-end? We zien allemaal dat de grootte van TV's alleen maar toeneemt en dat het gros van het spul bij de Mediamarkt allemaal in dezelfde prijsklasse blijft hangen. Ik vind hierdoor een 42" GT-serie dan al snel te benoemen als de low-end van Panasonic en hopelijk steekt deze qua prestaties & techniek wel met kop en schouders uit boven andere 42" TV's.

Prijskaartje? Zal lastig worden maar Pana moet echt wat aan de prijzen doen om niet omver te worden gelopen door andere merken; veel consumenten kijken sneller naar de prijs dan naar de techniek, zeker als het om techniek gaat wat door de gemiddelde verkoper niet wordt begrepen of toegelicht.
Het ligt natuurlijk voor iedereen anders maar ook voor mij lag ook de grens op 1000 euro. Toen ik zo'n 3 maanden geleden hiervoor een 42GT30 kon krijgen, had ik eindelijk mijn eerste Panasonic plasma in huis.
Ik moet zeggen dat ik er ontzettend tevreden over ben en het beeld vele malen beter is van de lcd die ik hiervoor zelf had of andere lcd's bij familie/vrienden. Als je een strak lcd-beeld wil hebben zul je toch veel meer dan 1000 euro moeten uitgeven. Wat mij betreft heeft plasma nog steeds toekomst.
ik had ook een prijskaartje van 1000 euro in mijn gedachten en wilde voor een LG 60 inch tv (PV250) gaan. Echter kwam ik gisteren bij BBC over de vloer en na wat onderhandelen heb ik een Panasonic 65 inch VT20 voor 1850 euro weten mee te krijgen.
Was een overjarig show model. Dus hopen dat de tv het lang zonder problemen zal doen. Ten slotte heb ik gewoon 2 jaar garantie.

De kleurenvan de VT20 waren beduidend beter dan de PV250 (zwart is meer grijzig) en kreeg nog eens 3d en opname functionaliteit erbij. Dat was voor mij de doorslag gevende factor.

Het liefste had ik voor een 65" VT30 gegaan maar deze was voor mij met 3000 euro te duur.

Ik heb trouwens ook gehoord in verband met het groener worden dat grote plasma tv's binnenkort niet meer mogen, dus groter dan 65 inch. Is dit waar?
Plasma verbruikt wat meer dan LED of LCD.

[Reactie gewijzigd door aliberto op 23 juli 2024 09:46]

Ik heb trouwens ook gehoord in verband met het groener worden dat grote plasma tv's binnenkort niet meer mogen, dus groter dan 65 inch. Is dit waar?
Plasma verbruikt wat meer dan LED of LCD.
En 'groener worden' bedoel jij dan in de zin van minder stroomverbruik? Of doel je eventueel op het 'slijten' van een plasma, waardoor het paneel wat van kleur veranderd...?

Maar mocht je het eerste bedoelen, daar hoef jij je echt geen zorgen over te maken. Sowieso als er een 'verbod' komt, dan zal dat op de verkoop daarvan zijn, niet op het bezit ervan. Om het daarin een vrij eenvoudig voorbeeld te noemen: ouderwetse gloeilampen zijn nu ook verboden om te verkopen in Nederland, maar dan hoef jij echt niet alle lampen te gaan vervangen. Plus dat waar jij volgens mij die vraag op baseert alweer een paar jaar geleden is geroepen in de EU en plasma's in de tussentijd ook alweer een stuk minder zijn gaan verbruiken etc... dat was vast en zeker een europarlementariër die op de fiets van 'milieubewust' een paar punten probeerden te scoren.
OLED dan? Kijk eens naar de samsungs en lg's die op CES zijn aangekondigd. Introductieprijs van 3000-4000 dollar. Kijk eens waar deze prijzen over een jaar of 2 op staan.

Ik denk dat het einde voor plasma (en LCD, maar later) rap nadert, wanneer OLED met een superieure techniek en een acceptabele prijs op de markt komt.

Ik heb nu een Pioneer KRP-500a, de laatste plasma. Ik denk dat zijn opvolger een OLED wordt.....
Anoniem: 80466 @JUST_me19 januari 2012 23:18
Van die grote OLED's is eingelijk nog niets bekend over de levensduur.
eerst even afwachten of zo'n onbeproefde OLED de 5 jaar wel overleeft.
Erg leuk dat Plasma, maar dat is nou niet iets waar ik nu nog naar op zoek zou gaan...
Ik zou eerder kijken naar Led! Bijvoorbeeld die nieuwe line up van Samsung en Lg!
Als Panasonic nou ook met zoiets zou komen om daar mee te concurreren!
Ik zou juist op zoek gaan naar Plasma. Een LED of LCD heeft niet die rust die een Plasma wel heeft. De kleuren van die 2 zijn ook veelste overdreven en verre van realistisch. Snelle beelden hebben ze trouwens ook veel problemen mee. Een voetbalwedstrijd of een spel is niet om aan te zien (misschien iets overdreven :P)!
Overdreven , zoals je stelt.
Beide technieken hebben wel iets. Ik ben destijds gegaan voor een Samsung LCD (S-PVA paneel; topmodel uit 2007), omdat ik de Pioneer Kuro's niet kon betalen en veel statisch beeld gebruik (PC aan TV).

Mijn Samsung heeft ook absoluut problemen met 24Hz filmmateriaal, maar de kijkhoek is nagenoeg probleemloos. Ik zie soms foto's hier op Tweakers, waarvan ik vermoed dat ze gewoon anders belicht worden.
Verder zijn de kleuren out-of-the-box te verzadigd, maar dat is prima in te stellen.

Overigens roep ik al heel lang dat mijn volgende TV een Panasonic VT plasma wordt, maar ik was toch even verbaast dat een VT30 van een vriend van me gewoon NOG STEEDS last heeft van een trillend beeld als je net naast je TV kijkt. Super irritant! Net alsof je een oude 50Hz monitor van 10 jaar terug bekijkt. Dat kijkt gewoon niet rustig.

Ik zou het op dit moment even niet weten wat ik zou moeten kopen. Wellicht toch een Samsung D8000 / D9000 i.p.v. VT50. Tegen de tijd dat mijn portemonee het toelaat zal het overigens OLED worden waarschijnlijk.

[Reactie gewijzigd door THX op 23 juli 2024 09:46]

Met deze nieuwe panelen zou dat "geflikker" verleden tijd moeten zijn, want de pixels doven sneller etc.

"Panasonic zegt ook de aansturing van de pixels aangepakt te hebben. Het Sub-Field Drive-mechanisme, dat bedoeld is om de helderheid van de pixel op een bepaald niveau te houden, zou beter zijn afgestemd op menselijke waarneming. "

[Reactie gewijzigd door D-TECH op 23 juli 2024 09:46]

Als de pixels sneller doven, dan wordt het probleem nog erger. Gelukkig sturen ze pixel ook vaker aan. Het is dus afwachten hoe de balans tussen die twee uit pakt.
Heb je wel eens een high end plasma gezien? Ik heb een Pioneer Kuro, echt he-le-maal geen problemen met snelle beelden. Of het nou een HD voetbal wedstrijd is, een game of de beursinformatie op RTL Z.

Zeer realistische kleuren en echt zwart is heerlijk! Ik zal nooit een LCD kopen, ik kan het echt niet mooi vinden. Als je een goede plasma hebt ervaren, wil je niet meer anders.

Maar nu op naar OLED!
Als je nou OLED had gezegd ipv LED, dan had het ergens op geslaan...

Zodra OLED betaalbaar wordt is het over en uit met de plasma-technologie waarschijnlijk.
Eerst zien dan geloven....

Je kunt het wel gaan zeggen dat het zo is, en waarschijnlijk erachter, maar de tijd zal het uitwijzen of dat ook zo zal gaan.

Bedenk wel dat ook OLED niet zonder nadelen zit.
Het verschil tussen LCD in Plasma is in mijn ogen enorm, gelijk: lelijk en mooi, snap er echt geen reet van dat iemand een LCD wil hebben. Ik ben nu in het bezit van een mooie, helaas wel energieslurpende plasma. OLED is ook echt mooi, dat zou inderdaad weleens de plasma killer kunnen zijn.
eeuhm, led is gewoon LCD alleen in plaats van een mini tl balkje voor het licht, wordt het licht geleverd door ledjes.
Een voordeel van Plasma is dat de pixels zelf licht geven en dus niet afhankelijk zijn van een externe lichtbron en de lichtsterkte dus ook niet afneemt onder een andere kijkhoek.
Iedereen moet lekker zelf kiezen wat hij / zij wil kopen, maar ik heb al jaren (Loewe) Plasma en heb nog geen LCD TV gezien (bij vrienden / kennissen) die mooier en rustiger beeld geeft dan Plasma.
Iedere zijn eigen mening natuurlijk, maar zou je kunnen onderbouwen waarom? Allebei de technieken hebben hun voor en nadelen, maar om nou zonder onderbouwing te zeggen dat je echt niet meer voor plasma gaat maar voor LED is een beetje vreemd.
liever een lcd panel met een CCFL backlight dan een met led. Bijna alle leds hebben nog steeds moeite met het weergeven van alle golflengtes, met las gevolg een onvolledige kleuren weergave. Het is niet voor neits dat professionele lcd schermen allemaal nog CCFL's gebruiken ipv LEDs als backlight.

Zelf ben ik uitermate tevreden met mijn panasonic plasma, de motion resolutie, kijkhoeken, zwartwaardes en kleuren zijn wat mij betreft ongeevenaard, en al helemaal in de prijsklasse.

Ik kan me echter wel voorstellen dat als je je tv ook als monitor gebruikt dat een LCD een stuk rustiger kijkt. (zolang ie maar niet nare dingen zoals local dimming gebruikt, want dat ziet er echt niet uit)
Anoniem: 247612 18 januari 2012 11:01
Voor 3d moet je toch Plasma hebben. Veel sneller = geen ghosting zoals bij LED
Zoals bij LCD bedoel je, ook "LED TV's" zijn LCD's, tenzij OLED.
Op verschillende videos van avforums was duidelijk dat er halo's achter objecten waren bij de WT50, dit duidt op full led local dimming!

Link: http://www.youtube.com/watch?v=nOnYUZkNDqs

[Reactie gewijzigd door D-TECH op 23 juli 2024 09:46]

Wie heeft er nu weer bedacht dat de onderste bezel van plexiglas moet zijn.Kunnen ze het gebruik van plexiglas rondom TVs niet gewoon bij wet verbieden, het is zo lelijk. (ja je mag niet over smaak twisten...).
Ik vind de huidige pana's best mooi qua design, gewoon strak zonder toeters en bellen. Alleen jammer dat het topmodel tot 37" gaat.
Als ze het geflikker hebben opgelost (eerst zien, dan geloven) ben ik mogelijk ook wel in de markt voor een plasma.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.