Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Galaxy Nexus: Android 4.0 in volle glorie

07-12-2011 • 08:00

280

Multipage-opmaak

Inleiding: de Nexus-lijn

De software van een Nexus-telefoon is niet aangepast door een fabrikant of provider; de Android-versie erop is Android zoals Google het heeft bedoeld. Volgens Google is het dragen van de Nexus-naam zo'n beetje de hoogste eer voor een Android-toestel. "Wij selecteren elk jaar een fabrikant om rond de kerst een Nexus-telefoon uit te brengen", zo zei Android-eindbaas Andy Rubin in augustus van dit jaar.

In de praktijk zijn de toestelfabrikanten wat minder enthousiast. Zo heeft Sony Ericsson naar verluidt voor de eer bedankt: het wilde met de Xperia X10 een eigen interface aan Android geven. HTC was het eerste bedrijf dat wel meedeed: de Nexus One werd ontwikkeld onder de naam HTC Passion. Met de Desire bracht dit bedrijf echter een vrijwel identiek toestel uit, waardoor de Nexus One al snel verouderd leek.

Na de Nexus One kwam de Nexus S, die door Samsung onder de naam Crespo werd ontwikkeld als een variant van de Galaxy S. De Nexus S was voorzien van een gebogen scherm en er kon ook een nfc-chip worden ingebouwd. Gezien de plannen van Google met nfc-betalingen kwam dat goed uit.

Het derde en nieuwste toestel in de reeks wordt opnieuw door Samsung ontwikkeld. Het heette oorspronkelijk 'Nexus Prime' en is voorzien van high-end hardware zoals een 720p-scherm. Het is echter vooral de software die het toestel interessant maakt: Android 4.0, de opvolger van Android 2.3, is de grootste sprong vooruit sinds het verschijnen van 1.0.

Maar hoe graag Google ook zou willen dat Nexus synoniem zou worden met Android-toptoestel, Samsungs merknaam Galaxy is bekender. De Nexus Prime is daarom omgedoopt in 'Galaxy Nexus'. Tweakers.net nam deze Galaxy Nexus en zijn Android-versie uitgebreid onder de loep.

Software: Android 4.0

De Galaxy Nexus is dus het toestel waarmee Google Android 4.0 lanceert. Android 4.0 Ice Cream Sandwich is de grootste update van Googles mobiele besturingssysteem sinds 1.0, en met name de interface is vrijwel helemaal ingrijpend vernieuwd.

Om met de deur in huis te vallen: versie 4.0 is op vrijwel alle punten een grote verbetering. De meest opvallende zijn het multitaskmenu, het toetsenbord en de interface van standaardapps. Daarnaast zijn er veel kleine tweaks die Android een stuk sneller en beter in gebruik maken dan onder 2.3.

Android 4.0 is nog altijd een relatief ingewikkeld besturingssysteem. In tegenstelling tot concurrenten als iOS en Windows Phone heeft Googles besturingssysteem talloze opties en instellingen, en Android 4.0 is niet eenvoudiger dan 2.3. Waar iOS een simpel en voorspelbaar scherm met iconen en menu-items op vaste plekken biedt, kan Android uitgebreid worden aangepast met widgets en snelkoppelingen.

Een ander groot verschil is de benadering: bij iOS staat in bijna elke knop tekst, zoals Terug of Kopieer/Plak. In Android ontbreekt dat: vrijwel alle functies moeten aan de hand van hun icoon worden teruggevonden. Dat scheelt ruimte, maar zorgt er wel voor dat Android een relatief steile leercurve heeft. Hoewel veel mensen iconen duidelijk vinden, prefereren anderen juist tekstuele knoppen.

Ervaren Android-gebruikers zullen de weg in 4.0 snel kunnen vinden. Er zijn wel wat kleine verrassingen: zo zijn de OK- en Annuleren-opties van popups omgedraaid, dus wie een oudere versie gewend is, zal in het begin wel een paar keer misklikken.

Screenshot Samsung Galaxy Nexus

Het helpt ook niet dat de Menu-knop, net als in de tabletversie Honeycomb, is vervangen door een contextgevoelige Action-bar. Deze zit echter niet altijd op dezelfde plek; soms zit hij rechtsboven, dan weer is de balk onderaan te vinden. Dat zorgt ervoor dat de gebruiker regelmatig even moet zoeken.

Actionbar in Android

Er wordt eindelijk hardware-acceleratie voor de interface en de browser gebruikt. Een van de ontwikkelaars die aan de code van Android meeschrijft heeft op Google+ uitgelegd welke invloed dat heeft en wat de positieve en negatieve effecten zijn.

Knoppen

Een grote wijziging is dat de noodzaak voor hardwareknoppen onder het scherm is verdwenen. Fabrikanten mogen nog wel fysieke knoppen onder het scherm zetten; de knoppenbalk in het beeld verdwijnt dan gewoon.

In de browser staat de balk standaard in beeld, wat handig kan zijn maar wel behoorlijk wat ruimte inneemt. Opvallend is daarbij dat de balk in de portrait-houding altijd onderin het scherm staat, maar in landscape juist altijd aan de rechterkant.

Interface apps en copy/paste

Een andere forse verandering is dat er tussen de tabbladen in apps kan worden gewisseld door te swipen, een idee dat ook in Windows Phone is doorgevoerd. Ontwikkelaars hebben het advies gekregen om deze manier van werken ook te implementeren zodat Android-apps een consistentere interface krijgen.

Nieuwe balk voor tabbladen in Android 4.0

Prettig is dat Android 4.0 apps veel beter schaalt dan Android 2.3. In de vorige versie namen sommige apps bij resoluties boven 800x480 slechts een deel van het scherm in, maar in Android 4.0 zijn het weer fullscreen apps. Bovendien blijft de kwaliteit van de graphics daarbij goed en dat is een flink pluspunt; het netjes opschalen van een app hangt niet meer alleen van ontwikkelaars af.

Wat in elk geval een consistentere interface heeft gekregen, is het copy/paste-menu. In plaats van de verwarrende interface in Android 2.3, waarbij gebruikers maar moesten gokken of ze een tekst hadden gekopieerd, verschijnt nu na het langer indrukken van een tekstregel een balk bovenin beeld. Daarop staan iconen waarmee diverse acties kunnen worden uitgevoerd. Ook hier ontbreekt tekst, zodat je even moet spelen om te ontdekken welke functie er achter elk knopje schuilt. Het werkt een stuk beter dan in de vorige versie, al zal de doorsnee gebruiker de werking van de interface niet vanzelf ontdekken.

Galaxy Nexus screenshot Galaxy Nexus screenshot Galaxy Nexus screenshot Galaxy Nexus screenshot

Lockscreen

In het lockscreen kan de telefoon ontgrendeld worden, maar kan ook de camera-app worden gestart. Dat laatste handigheidje zit ook in iOS en Windows Phone, maar de implementatie van Android is iets minder goed: het werkt niet als er een beveiliging op het toestel staat, zoals een code, patroon of Face Unlock.

Face Unlock is een nieuwe feature, die snel en meestal goed werkt. Als een gezicht niet wordt herkend, moet er alsnog een code worden ingevoerd, dus een volledige vervanging voor patroon of code is het niet. Voor het dagelijkse gebruik werkt het net te onbetrouwbaar, dus eigenlijk is het vooral een geestige gimmick.

Screenshot Samsung Galaxy Nexus Screenshot Samsung Galaxy Nexus

Notificatiebalk en telefonie

Balk Galaxy NexusEr zijn een paar dingen gewijzigd in de notificatiebalk. Ten eerste is hij transparant geworden en is er een permanente snelkoppeling naar het instellingenmenu gemaakt. Bovendien kunnen notificaties elk afzonderlijk worden verwijderd door ze naar rechts te vegen. Ook is de notificatie voor dataverkeer - een H-, 3G- of G-logo met pijltjes - verdwenen. In plaats daarvan staan het netwerktype en de status van het dataverkeer in het icoon dat het bereik aangeeft. Daarbij verschijnt er bij roaming nog een 'R'. Als je roamt, kun je niet langer zien of je op een 2g- of 3g-netwerk zit.

Aan de notificatiebalk is verder niets gewijzigd. Dat had wel gemogen, want het idee is nog altijd perfect, maar diverse fabrikanten hebben inmiddels nuttige zaken toegevoegd, zoals toggles voor wifi, 3g, gps en bluetooth. We hadden die ook hier graag gezien. Daarnaast heeft Apple grote stappen gemaakt met het weergeven van notificaties op het lockscreen, en ook dat missen we in Android.

Het belscherm is ook gewijzigd. Opnemen doe je door een cirkel naar rechts te vegen; door naar links te vegen weiger je de oproep. Een veeg naar boven maakt dat je direct een bericht kan sturen naar de beller, zoals 'Ik ben even bezig, ik bel je straks terug'.

Screenshot Samsung Galaxy Nexus Screenshot Samsung Galaxy Nexus Screenshot Samsung Galaxy NexusScreenshot Samsung Galaxy Nexus

Software: de organisatie

Homescreens

De homescreens zijn niet ingrijpend gewijzigd, maar ze werken wel goed. Door de hardware-acceleratie is de interface snel genoeg om de vinger altijd te blijven volgen. De grootste wijziging in de homescreens is de permanente aanwezigheid van de Google-zoekbalk. Daarmee kun je in eigen content en op het internet zoeken.

Widgets zijn voortaan te vinden onder de applicaties in het hoofdmenu. Dat is logischer opgezet en werkt beter dan in Android 2.3. De widgets kunnen worden verwijderd door ze naar het prullenbakje boven in het scherm te slepen.

De widgets van Google zelf zijn gelikter geworden. Daarmee treedt Google in de voetsporen van fabrikanten, die in de meeste gevallen al een strakkere set widgets voor hun toestellen hebben ontwikkeld. Het beheer van de widgets werkt goed, maar is geen enorme vooruitgang.

Onderin het homescreen staat een dock met vier snelkoppelingen en een knop om naar het hoofdmenu te gaan. Deze layout wordt al langer gebruikt, onder meer bij Sony Ericssons Android-toestellen en in populaire skins zoals LauncherPro.

Screenshot Samsung Galaxy Nexus

Hoofdmenu

Het hoofdmenu is niet langer een scrollbare verticale lijst, maar een horizontale lijst met pagina's. Bij het opvragen van een volgende pagina wordt een animatie getoond.

Het hoofdmenu is niet heel logisch opgezet. De apps zijn op alfabet gesorteerd en de volgorde kan niet worden aangepast. Daardoor moet je soms een paar keer te veel vegen om een app te openen.

Screenshot Samsung Galaxy Nexus Screenshot Samsung Galaxy Nexus Screenshot Samsung Galaxy Nexus Screenshot Samsung Galaxy Nexus Screenshot Samsung Galaxy Nexus Screenshot Samsung Galaxy Nexus Screenshot Samsung Galaxy Nexus Screenshot Samsung Galaxy Nexus

Multitasking

Multitasking op smartphones is nog altijd een zorgenkindje. Bij iOS moet je het doen met icoontjes onderin het scherm, en onder Windows Phone zijn het screenshots van openstaande vensters. Alleen Nokia's MeeGo Harmattan heeft een goede implementatie, met een duidelijk overzicht van de openstaande schermen, die makkelijk kunnen worden geactiveerd en afgesloten.

Android mutltiaskt goed sinds versie 1.0, maar er is totaan versie 2.3 nergens een goed overzicht van openstaande apps: er is een menu in 2.3 met recente apps te openen door lang op de Home-knop te drukken, maar dat werkt verre van perfect. Zo zie je niet welke apps openstaan of waar je was gebleven in de app.

Google heeft de oplossing gevonden in een multitask-knop onderin het scherm, naast Terug en Home. Dat opent een menu met alle openstaande apps. Links in het overzicht staan een naam en een icoon, rechts staat een screenshot van het scherm zoals het was toen je de app verliet. In de landscape-modus werkt het pas echt goed: dan worden de openstaande apps naast elkaar weergegeven.

Een app openen kan door op het screenshot te tikken, en door hem naar rechts te vegen kan de app worden afgesloten. Dat is een behoorlijke verbetering ten opzichte van hoe het was; Android is nu beter in multitasking dan welk ander groot platform ook.

Screenshot Samsung Galaxy Nexus Screenshot Samsung Galaxy Nexus

Instellingen

Het Instellingen-menu, dat sinds Android 1.0 nog nauwelijks was aangepakt, is grondig verbeterd. De instellingen zijn nu onderverdeeld naar thema, zoals Draadloos en Netwerken, Toestel, Persoonlijk, en Systeem. Een heel welkome toevoeging is Dataverbruik, waar het gebruik van data per app en per dag kan worden bekeken. Apps kunnen beperkt worden in hun dataverbruik. Ook kan een maandelijkse limiet worden ingesteld en er kunnen waarschuwingen worden gegeven als die limiet wordt bereikt. Deze data-manager is, zeker nu datalimieten weer schering en inslag zijn, een ontzettend handige toevoeging.

Screenshot Samsung Galaxy Nexus Screenshot Samsung Galaxy Nexus

Apps

Bijna alle standaardapps op Android 4.0 hebben een make-over gehad. Het voert te ver om alle wijzigingen te bespreken, maar we bespreken enkele ingrijpende wijzigingen in veelgebruikte apps.

Google pusht creditcard en Google+

Als de Market voor de eerste keer wordt opgestart, vraagt Google je om een creditcard aan je account te koppelen. Dat is bedoeld om aankopen in de Market te stimuleren. App-ontwikkelaars zullen er blij mee zijn; het zal ongetwijfeld meer mensen verleiden hun creditcard te koppelen aan hun Google-account.

Na dat je je Google-account hebt ingesteld, moedigt Google je aan om een Google+-account aan te maken. Google+ en en de bijbehorende Messenger staan standaard op het toestel, en daarnaast zijn Google+-updates in de contacten-app People te zien. Ook is er ondersteuning voor Hangouts, groupchats met video. Zolang Google+ niet populairder wordt, hebben deze toevoegingen echter nog niet zoveel nut.

Personen

De Personen-app is overigens op meer punten aangepast. Naast de ondersteuning voor Google+ kunnen er grotere foto's van contactpersonen gebruikt worden, en de interface kan worden bediend door naar links en rechts te vegen.

De Personen-app biedt ongeveer dezelfde functionaliteit als de People Hub van Windows Phone, al heeft die laatste meer opties en mogelijkheden. De veranderingen zijn echter nuttig en ook het uiterlijk van de Personen-app is er duidelijk op vooruit gegaan.

Screenshot Samsung Galaxy Nexus Screenshot Samsung Galaxy Nexus Screenshot Samsung Galaxy Nexus

Gallery

Ook de Gallery-app heeft een betere interface gekregen. Thumbnails worden niet meer klein tegen een vage achtergrond weergegeven, maar vullen het hele scherm. De foto's hebben nog altijd animatie-effecten, maar het werkt allemaal net een stuk lekkerder dan de met eyecandy gevulde app op Android 2.3.

De app bood al de mogelijkheid om foto's te syncen met Picasa Webalbums; nieuw is de mogelijkheid om individuele albums offline beschikbaar te maken. Leuk detail: in de Instellingen wordt Picasa Webalbums 'Google Photos' genoemd.

Screenshot Samsung Galaxy Nexus Screenshot Samsung Galaxy Nexus

E-mail en Gmail

De apps voor e-mail en Gmail zijn eveneens opgefrist. E-mail werkt vooral sneller en soepeler, terwijl de interface net als op Windows Phone opvallend veel wit bevat. Gmail heeft ook een make-over gehad: de meeste functies staan nu als icoon onderaan het scherm, waardoor ze sneller bereikbaar zijn dan via de Menu-knop. Beide apps werken aanmerkelijk beter dan voorheen.

Screenshot Samsung Galaxy Nexus Screenshot Samsung Galaxy Nexus Screenshot Samsung Galaxy Nexus

Agenda

De vernieuwde agenda biedt onder meer de mogelijkheid om op een dag of een week in te zoomen, om een gedetailleerder overzicht van afspraken te krijgen. De agenda ziet er beter en verzorgder uit dan onder Android 2.3 en werkt op het eerste gezicht iets prettiger, al is het verschil in gebruiksgemak niet enorm groot.

Screenshot Samsung Galaxy Nexus Screenshot Samsung Galaxy Nexus Screenshot Samsung Galaxy Nexus

Browser en toetsenbord

Interface en gebruik browser

Er zijn een aantal zaken ingrijpend gewijzigd in de browser - en vrijwel elke wijziging is er een ten goede. Het enige negatieve punt is dat de browser bij het opstarten altijd inlogt op je Google-account, om zoekopdrachten te personaliseren en favorieten te synchroniseren. Op zich een handige functie, maar je hebt geen keuze: hij logt automatisch als je browser voor het eerst opstart.

Het meest in het oog springend is uiteraard de hardware-versnelling, waardoor het zoomen en scrollen soepeler werkt. Dat maakt een groot verschil in dagelijks gebruik.

Een andere grote wijziging is het tabbladenbeheer. Rechtsbovenin zit een knop die toegang geeft tot tabbladen. Dat zijn niet langer tekstlinkjes, maar thumbnails met een detail van het screenshot en een titelbalk. Tabbladen kunnen worden gesloten door op het kruisje te drukken of door het screenshot naar rechts of links te vegen.

Een andere toevoeging is incognito browsen, om te kunnen surfen zonder dat er gegevens op de telefoon worden opgeslagen. Daarnaast zijn er opties om sites offline te lezen en om een desktopversie van een site op te vragen.

De lange lijst met browserinstellingen is opgesplitst in een aantal delen, zoals Bandbreedtebeheer. Via de Labs-optie kan worden ingesteld dat met een veeg vanaf de zijkant veel menu-opties te bereiken zijn.

In het dagelijkse gebruik is de browser snel en voelt hij soepel aan. In vergelijking met een iPhone 4S wint de Apple-smartphone het geregeld als er met een lege cache zware pagina's worden geladen. Het laden van pagina's die al eens zijn bezocht, gaat echter iets sneller met de Galaxy Nexus - maar de verschillen zijn heel klein.

Screenshot Samsung Galaxy Nexus Screenshot Samsung Galaxy Nexus Screenshot Samsung Galaxy Nexus Screenshot Samsung Galaxy Nexus Screenshot Samsung Galaxy Nexus Screenshot Samsung Galaxy Nexus Screenshot Samsung Galaxy Nexus Screenshot Samsung Galaxy Nexus

Prestaties

Om te kijken hoe de browser presteert, hebben we hem onderworpen aan onze benchmarks.

Deze test meet hoe snel de telefoon een statische frontpage van Tweakers.net kan laden. De pagina wordt met gevulde cache 35 keer geladen, waarna de hoogste en laagste scores worden weggestreept. De overblijvende scores worden gemiddeld.

De Galaxy Nexus presteert hier vergelijkbaar met andere Samsung-toestellen, zoals de S II en de Note. Samsung heeft de browsers op die telefoons getweakt; aan het verschil met de Nexus S is te zien dat de browser in Android er stevig op vooruit is gegaan.

BrowserMark meet de snelheid van onder meer het uitvoeren van Javascript en animaties. De Galaxy Nexus scoort hier veel beter dan vergelijkbare telefoons met Android 2.3; Google heeft duidelijk flink aan zijn browser gesleuteld. Hoewel de best presterende tablet van dit moment, de iPad 2, niet in de tabel is opgenomen, scoort de Galaxy Nexus ook beter dan deze Apple.

Toetsenbord

Google heeft het toetsenbord uiterlijk ongewijzigd gelaten, maar onder de motorkap zijn er wel zaken aangepast. Dat zal niet door heel veel mensen worden opgemerkt: veel fabrikanten verwijderen het standaard Android-toetsenbord ten faveure van hun eigen - zelden betere - toetsenbord.

Mede door het grotere scherm werkt het toetsenbord van de Galaxy Nexus prima. Tekstinvoer gaat snel en het aantal fouten lijkt beduidend lager dan op de Nexus S of op andere recente Android-smartphones. De autocorrectie-functie is bovendien sterk verbeterd. Ook een leuke toevoeging: een smiley-knop. Een andere smiley kan worden ingevoerd door de knop langer in te drukken.

Omdat de autocorrect nog niet optimaal is, is het tikken van lange teksten nog altijd geen realistische optie; daarvoor moet je te precies tikken. De autocorrect werkt ook net iets minder goed dan onder iOS of Windows Phone.

Screenshot Samsung Galaxy Nexus Screenshot Samsung Galaxy Nexus Screenshot Samsung Galaxy Nexus

Scherm en camera

Scherm

Het scherm is een van de eyecatchers van de Galaxy Nexus. Het gaat om een Super Amoled HD-scherm met een resolutie van 1280x720 pixels en een diagonaal van 4,65". Een Super Amoled HD-scherm heeft, in tegenstelling tot het Super Amoled Plus-scherm van de Galaxy S II, een PenTile-layout in plaats van een traditionele RGB-layout.

Toestel
Galaxy Nexus
Galaxy Note
Galaxy SII
HTC Sensation
iPhone 4S
Type

Super

Amoled HD

Super

Amoled HD

Super Amoled Plus
S-lcd Lcd
Diagonaal 4,65"
5,3"
4,3" 4,3" 3,5"
Resolutie 1280x720
1280x800
800x480 960x540 960x640
Ppi
315
284
216 256 326

PenTile is een techniek waarbij de subpixels in de volgorde R-G-B-G worden geplaatst, en waarbij meerdere pixels subpixels moeten delen. Het gevolg is dat vooral randen van letters en plaatjes wat vager kunnen worden, omdat de randen van subpixels niet recht onder elkaar zitten. Op de Galaxy Nexus is daar echter weinig van te zien: het aantal pixels per inch is zo hoog, dat de onscherpte bijna niet opvalt.

Het scherm biedt verder spetterende kleuren en diepe zwartwaarden, wat er in combinatie met de zwarte voorkant van het toestel strak uitziet. De witweergave is, zoals op alle amoled-schermen, minder goed: vooral onder een wat grotere kijkhoek is er geregeld een groenige of rossige gloed te zien.

Helderheid
Telefoon / Tablet Helderheid in cd/m², hoger is beter
HTC Titan
*********
465
HTC Sensation XE
*******
357
Google Nexus S
******
343
Samsung Galaxy S II
******
320
Samsung Galaxy Note
******
304
HP Pre 3
*****
275
Nokia Lumia 800
*****
271
Motorola Razr
*****
260
Sony Ericsson Xperia Active
****
240
Galaxy Nexus
***
206

We hebben hier geen verklaring voor, maar de Galaxy Nexus geeft minder licht dan welk ander scherm dan ook. We hebben de test uiteraard grondig geverifieerd, maar met het blote oog is het ook te zien.

Misschien is dit te wijten aan een instelling in Android 4.0, maar het scherm is hoe dan ook niet heel helder. Toch heb je in direct zonlicht niet meer moeite om het scherm te gebruiken dan bijvoorbeeld bij een Galaxy S II, dus gebruikers zullen er weinig hinder van ondervinden.

Zwartwaarde
Telefoon / TabletHelderheid in cd/m², lager is beter
Google Nexus S
*
0,00
Samsung Galaxy S II
*
0,00
Nokia Lumia 800
*
0,0019
Samsung Galaxy Note
*
0,0047
Galaxy Nexus
*
0,0089
Motorola Razr
*
0,0150
Sony Ericsson Xperia Active
*****
0,37
HTC Titan
******
0,42
HTC Sensation XE
*******
0,51
HP Pre 3
*********
0,59

Niet alleen de helderheid, maar ook het zwart is niet wat we er vooraf van hadden verwacht. De Galaxy Nexus scoort beter dan het Super Amoled-scherm dat Samsung aan Motorola gaf voor de Razr, maar levert niet het diepe zwart van de Nexus S of de Galaxy S II. Hiervan is in de praktijk echter niets te zien: zwart is goed zwart.

Camera

Op papier is de camera van de Galaxy Nexus niet heel indrukwekkend: het gaat om een 5-megapixelcamera die video's kan opnemen in 1080p met 30fps. Samsung en Google scheppen echter vooral op over de snelheid: het toestel zou in minder dan anderhalve seconde een foto kunnen maken, zonder shutter lag, en na 0,3 seconde alweer klaar zijn om een volgende foto te maken. Dat hebben we uiteraard uitgeprobeerd.

Foto maken
Telefoon / TabletMPTijd in seconden, lager is beter
Apple iPhone 4S 8
**
2,03
HTC Titan 8
***
2,37
Galaxy Nexus 5
***
2,42
HTC Desire HD 8
***
2,76
LG Optimus 7 5
****
3,15
Samsung Galaxy S 5
****
3,49
Samsung Galaxy Note 5
****
3,65
HTC Sensation XE 8
****
3,77
Google Nexus S 5
****
3,81
Samsung Galaxy S II 8
****
3,97
Motorola Razr 8
*****
4,17
Sony Ericsson Xperia Active 5
*****
4,53
BlackBerry Bold 9900 5
*****
4,68
Nokia N9 8
*****
4,72
Nokia N8 12
******
5,27
HP Pre 3 5
*********
7,65

De snelheid van de camera is prima, al is hij niet de snelste. De vertraging zit in het opstarten van de camerasoftware: er is geen enkele shutter lag te bespeuren. Ook kan de Galaxy Nexus inderdaad snel foto's achter elkaar maken: we konden 26 foto's in 10 seconden maken, ongeveer 0,38 seconden per foto. Ter vergelijking: de iPhone 4S maakt maximaal 22 foto's per tien seconden en heeft dus gemiddeld 0,45 seconden voor een volgend kiekje nodig.

De interface van de camera is overzichtelijker gemaakt en instellingen zijn gemakkelijk te vinden. De videocamera staat standaard ingesteld op 720p in plaats van op 1080p.

De foto's zijn niet allemaal even goed en vallen voor een high-end smartphone eigenlijk tegen. De kleuren zijn vaak wat aan de fletse kant en het toestel heeft moeite om bewegende objecten scherp te krijgen. Andere smartphones, zoals de Galaxy S II, doen het onder dezelfde omstandigheden veel beter.

Foto gemaakt met Galaxy Nexus Foto gemaakt met Galaxy Nexus Foto gemaakt met Galaxy Nexus

Video

De videocamera van de Galaxy Nexus schiet video's maximaal op 1080p met 30fps. Opvallend is echter vooral dat je in de video live-effecten kan toevoegen. Zo kunnen gezichten worden aangepakt met vergrote en verkleinde ogen, grote neuzen en ingedeukte gezichten. Ook kan de foto van een persoon in een afwijkende achtergrond worden geplaatst.

De trucjes met gezichten werken goed, maar het veranderen van achtergronden gaat minder soepel of zelfs helemaal niet. Verder zijn de video's, net als de foto's, redelijk flets. Toch zijn ze acceptabel; vooral overdag kun je een redelijk filmpje schieten. Met minder licht gaat de scherpte wel snel achteruit.

Screenshot Samsung Galaxy Nexus Screenshot Samsung Galaxy Nexus Screenshot Samsung Galaxy Nexus Screenshot Samsung Galaxy Nexus Screenshot Samsung Galaxy Nexus Screenshot Samsung Galaxy Nexus Screenshot Samsung Galaxy Nexus Screenshot Samsung Galaxy Nexus Screenshot Samsung Galaxy Nexus

Design

In smartphoneland is minimalistisch design momenteel de norm. Fabrikanten onderscheiden zich alleen nog met kleine details: kenmerkend voor Samsung zijn een flinterdunne accuklep en het gebruik van lichte materialen, terwijl HTC zich richt op metalen, afgeronde behuizingen.

Samsung Galaxy Nexus Samsung Galaxy Nexus Samsung Galaxy Nexus

De Galaxy Nexus is een echte Samsung, zowel in ontwerp als in materiaalgebruik. Het toestel deelt zijn rondingen en de bolling aan de onderzijde met de vorige Nexus. Het reliëf aan de achterzijde, de plaatsing van de speaker en de camera, en de constructie van het batterijklepje zijn overgenomen van de Galaxy S II.

Het afgeronde ontwerp maakt dat het toestel iets fijner in de hand ligt dan de Galaxy S II en de nieuwe achterkant zorgt voor meer grip dan bij de Nexus S. Het reliëf van de achterzijde is daarbij iets fijner dan bij de Galaxy S II, wat prettig aanvoelt.

Net zoals de Nexus S hebben Google en Samsung ervoor gekozen geen naam op de voorkant van het toestel te zetten. Dat maakt het toestel nog weer wat strakker en aan de voorkant zijn dus alleen het scherm, de speakergrill en een frontcamera te zien.

De 3,5mm-aansluiting voor headsets is onderaan het toestel geplaatst. Daar is ook de micro-usb-aansluiting te vinden. Aan de rechterzijde zit de aan-uitknop, zoals bij Samsung-toestellen inmiddels gebruikelijk is, en daaronder zijn drie koperen contactpuntjes om accessoires aan te sluiten. Aan de linkerzijde is de volumeknop geplaatst.

Samsung Galaxy Nexus Samsung Galaxy Nexus Samsung Galaxy Nexus Samsung Galaxy Nexus

Toestel
Galaxy Nexus
Note
Galaxy S II
HTC Titan
Streak
Hoogte 135
147
121 132 153
Breedte 68
83
66 70 79
Dikte 8,9
9,7
8,5 10 10
Scherm 4,65"
5,3"
4,3" 4,7" 5,0"
Pixels 1280x720 1280x800 800x480 800x480 800x480

In de praktijk is de breedte van grote toestellen vaak het bepalende kenmerk; die bepaalt of een telefoon nog comfortabel in de hand ligt en of hij makkelijk met één hand te bedienen is.

De keuze voor een 16:9-scherm is dus logisch: daardoor is het toestel maar 2mm breder dan de S II, die 66mm meet. Natuurlijk is de Galaxy Nexus door deze keuze wel weer vrij hoog.

In de hand lijkt het toestel door zijn ontwerp nauwelijks groter dan de S II. Hij voelt bovendien door zijn rondingen prettig aan. Het is echter geen telefoon voor iedereen: telefoons met grote schermen moeten je liggen, niet iedereen vindt die even prettig in de hand of in de broekzak.

Samsung Galaxy Nexus Samsung Galaxy Nexus

Accu en hardware

Accu

Samsung heeft gekozen voor een accu met een capaciteit van 1750mAh. Dat is voor een moderne smartphone iets meer dan gemiddeld. In de dagelijkse praktijk kom je er de dag wel mee door, maar je moet niet meer verwachten dan dat. Twee dagen gebruik, wat sommige concurrenten wel bieden, zal over het algemeen niet lukken. Omdat veel mensen gewend zijn hun toestel elke nacht op te laden, zal dat niet voor veel problemen zorgen.

Een nachtje op standby zorgt voor een afname van de acculading met ongeveer acht procent. Overigens doen we deze meting nu nog uit de losse pols, maar binnenkort zal de standby-test deel uitmaken van onze benchmarks.

Bij de browse-test wordt het scherm op of rond 250cd/m² gezet, waarna een script doorlopend een vaste set pagina's opvraagt. Onze benchmarktool houdt bij hoe lang het duurt voordat de accu het begeeft. Het toestel is hierbij altijd verbonden met hetzelfde wifi-netwerk, en er zit ook altijd een simkaart in het toestel.

Accuduur - browsen
Telefoon / TabletTijd in minuten, hoger is beter
BlackBerry Bold 9900
*********
539
Apple iPhone 4S
******
365
Google Nexus S
*****
330
Apple iPhone 4
*****
321
SE Xperia Mini Pro
*****
301
Galaxy Nexus
***
202
Samsung Galaxy S II
***
196

We hadden meer van de Galaxy Nexus verwacht. De extra pixels ten opzichte van de Nexus S eisen hier hun tol, maar al gaat de nieuwe Galaxy iets langer mee dan de S II: de achterstand op de concurrentie is fors.

Voor de beltest wordt simpelweg een uur lang gebeld. Vervolgens extrapoleren we deze afname om een geschatte maximale gespreksduur te kunnen geven.

Accutest: een uur bellen
Telefoon / TabletAfname acculading in procenten, lager is beter
Samsung Galaxy Note
****
7 / 14,3 uur
Galaxy Nexus
*****
10 / 10 uur
HTC Titan
*****
10 / 10 uur
Samsung Galaxy S II
*****
10 / 10 uur
Apple iPhone 4S
******
11 / 9,1 uur
Nokia Lumia 800
******
11 / 9,1 uur
Apple iPhone 4
******
12 / 8,3 uur
BlackBerry Bold 9900
*******
13 / 7,7 uur
BlackBerry Torch 9860
*******
13 / 7,7 uur
SE Xperia Active
*********
16 / 6,3 uur

De Galaxy Nexus houdt het in deze test langer vol, een duidelijk teken dat het vooral het scherm is dat de accu belast. Alleen de Galaxy Note doet het met zijn enorme accu nog beter.

Hardware

De Galaxy Nexus draait op een Texas Instruments Omap4460-soc. Deze dualcore-processor is op 1,2GHz geklokt en is voorzien van een PowerVR SGX540, een singlecore-gpu.

Omap44xx

De processor is op papier een krachtig dingetje: zo kan hij volgens Texas Instruments drie hd-displays tegelijk aansturen. De Apple A5 is echter uitgerust met de recentere en krachtigere PowerVR SGX543MP2-gpu, die over twee cores beschikt.

Het werkggeheugen heeft een grootte van 1GB en is waarschijnlijk van het ddr2-type. Er is 16GB intern opslaggeheugen, dat niet met een micro-sdhc-kaartje kan worden uitgebreid: als het geheugen vol zit, moet je dus dingen verwijderen. We zien dat wel vaker - Windows Phones ondersteunen ook geen geheugenkaarten - maar het is geen ontwikkeling waar we blij mee zijn. Door datalimieten is het ideaal van veel fabrikanten - gegevens online opslaan en raadplegen - vooralsnog niet voor iedereen haalbare kaart.

De usb-poort van de Galaxy Nexus is een zogeheten 'mobile high-definition link'- oftewel mhl-poort. Samsung gebruikte deze eerder in de S II. Het betekent dat de poort met het juiste kabeltje ook gebruikt kan worden als hdmi-uitgang. Deze kabel zit echter niet in de doos. Ook dat is wat ons betreft een minpuntje: zulke accessoires horen gewoon meegeleverd te worden.

Met de invoeging van wifi b/g/n, nfc en bluetooth 3.0 heeft de Galaxy Nexus ondersteuning voor alle courante interfaces. We missen echter bluetooth 4.0, dat wel wordt ondersteund door de iPhone 4S. Dat rekenen we het toestel maar niet al te zwaar aan; er is toch nog maar weinig apparatuur die met deze nieuwe standaard overweg kan.

Benchmarks

GL Benchmark 2.1 draaien we standaard offscreen, zodat de refreshrate en de resolutie van het scherm geen invloed op de resultaten hebben. Daardoor zijn de resultaten van de diverse toestellen goed vergelijkbaar. Een nadeel is wel dat de benchmark niet werkt op toestellen met Qualcomm-processors, en die ontbreken dus.

Uit de tabel blijkt de leeftijd van de gpu; de Galaxy Nexus komt grafisch niet mee met de Mali-gpu uit de Exynos-processor. De PowerVR SGX543MP2-dualcore uit de iPhone 4S staat eenzaam bovenaan.

Op de PRO-test zien we hetzelfde beeld: de Galaxy Nexus presteert een fractie beter dan de Razr, maar moet de grafische toppers laten voorgaan.

AnTuTu meet de prestaties van onder meer de processor en de gpu. Ook wordt er een database-i/o-test uitgevoerd. De resultaten van de geheugentests zijn bij ons van de score afgetrokken.

De Galaxy Nexus haalt ongeveer dezelfde score als de Galaxy S II en is weer iets beter dan de Motorola Razr. Dat komt vermoedelijk door de hoger geklokte gpu. De Galaxy Nexus en de Razr beschikken namelijk beide over een PowerVR SGX540-gpu, maar in de Galaxy Nexus is die geklokt op 384MHz, terwijl hij in de Razr op 304MHz draait.

AnTuTu - opslaggeheugen lezen
Telefoon / TabletDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Samsung Galaxy S II
*******
50,00
Samsung Galaxy Note
****
28,30
Galaxy Nexus
***
22,70
Motorola Razr
***
20,00
HTC Sensation XE
**
14,70
Google Nexus S
**
13,80

De Galaxy Nexus heeft 16GB aan flashgeheugen, waarvan ongeveer 13GB vrij beschikbaar is. De kans dat er onvoldoende geheugen voor apps is, is klein - maar met 1080p-video's, een muziekcollectie en een stapel foto's kan het krap worden. Bij het uitlezen van het geheugen haalt het toestel volgens AnTuTu 22,7MBps, en dat is behoorlijk snel. De Galaxy Nexus is echter lang niet zo snel als de Galaxy S II en de Galaxy Note.

AnTuTu - opslaggeheugen schrijven
Telefoon / TabletDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Motorola Razr
*******
14,30
Galaxy Nexus
*****
10,70
Samsung Galaxy Note
*****
10,30
Google Nexus S
***
6,30
Samsung Galaxy S II
***
5,90
HTC Sensation XE
***
5,50

De schrijfsnelheid, belangrijk voor het maken van video's maar ook voor het overzetten van data vanaf de computer, bedraagt iets meer dan 10MBps. Dat is wederom lang niet slecht; alleen de Razr doet het beter.

CaffeineMark 3
Telefoon / TabletPunten, hoger is beter
Galaxy Nexus
*********
9845
Motorola Razr
*******
8587
Samsung Galaxy S II
*******
8511
HTC Sensation XE
*******
8067
Samsung Galaxy Note
*******
7615
LG Optimus 2X Speed
******
7393
LG Optimus 3D
******
7205
Google Nexus S
*****
5989
HTC Desire HD
*****
5832
Sony Ericsson Xperia Active
*****
5773

CaffeineMark meet hoe snel de telefoon Java-code uitvoert. Java is de basis van Dalvik, de virtuele machine waarin Android draait. Deze benchmark zegt dus veel over de snelheid van het uitvoeren van apps en Google heeft duidelijk veel moeite gedaan om Dalvik in Android 4.0 te optimaliseren. De Galaxy Nexus presteert aanzienlijk beter dan hardwarematig bijna identieke Motorola Razr. Dat uit zich in de dagelijkse praktijk door snel startende apps, ook als die apps grafisch wat zwaarder zijn.

Het opstarten van de Galaxy Nexus neemt een half minuutje in beslag. Daarmee is hij wat langzamer dan de Nexus S, maar sneller dan veel andere Android-smartphones. Dat komt ongetwijfeld door de kale Android-installatie, al is het dan weer wel opvallend dat Sony Ericssons Xperia Active sneller opstart.

Specs en prijzen

Specificaties

Merk en Type
Merk Samsung/Google
Productserie Galaxy
Type Nexus i9250
Toestel
Telefoonmodel bar
Invoermethode touchscreen
Besturingssysteem Android
Versie besturingssysteem Google Android 4.0
Beeldscherm
Schermresolutie 1280x720
Schermdiagonaal 4,65"
Schermtype Super Amoled HD
Multitouch-touchscreen ja
Touchscreentechniek capacitief
Secundair scherm nee
Camera
Cameraresolutie 5 megapixel
Camera-autofocus ja
Flitsertype enkele led
Resolutie video-opname 1920x1080
Functionaliteit
Berichten e-mail, mms, sms
Mp3-ringtones ja
Audioformaten aac, aac+, eaac+, mp3
Videoformaten h.263, h.264, mpeg 4
Gps ja
Functies bewegingssensor, kompas, tril
Verbindingen
Mobiele netwerken edge, gprs, hsdpa, hspa, lte
Frequentiebereik (gsm/umts) 850MHz, 900MHz, 1800MHz , 1900MHz , 2100MHz
Wlan 802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n
Bluetooth-versie
Bluetooth 3.0
Overige draadloze verbindingen Near Field Communication (nfc)
Connectors 3.5mm headset, micro-usb, mhl
Technische kenmerken
Chipset Texas Instruments OMAP 4460
Processorsnelheid 1,2GHz
Cpu-cores dual
Werkgeheugen 1GB
Opslaggeheugen 16GB
Accu
Accucapaciteit 1750mAh
Accutype li-ion
Uiterlijk
Kleuren zwart
Gewicht 135g
Lengte 135mm
Breedte 67mm
Hoogte / Diepte 8mm

Conclusie: schitterende showcase

De Nexus-lijn is bedoeld om te laten zien wat Google verstaat onder een moderne, goede Android-telefoon. Daarnaast zijn de Nexus-toestellen een showcase voor nieuwe Android-versies.

En de Galaxy Nexus is een behoorlijk goed geslaagde showcase. Het 720p-scherm is mooi en scherp, en het design van het toestel verenigt vooral goede elementen van de Galaxy S II en Nexus S. De telefoon is licht, ook al voelt hij door de gebruikte materialen niet heel luxe aan.

De grootste stap vooruit is echter Android 4.0. Dit besturingssysteem is op talloze punten beter dan Android 2.3. Het is consistenter, mooier, handiger en werkt soepeler. Er zitten nog wel wat rare elementen in en het zal geen gebruikers van iOS of Windows Phone weten te lokken, maar het zal zeker gebruikers bij Android houden.

We hebben nog een wensenlijstje voor een volgende versie van Android, maar met de Galaxy Nexus is Googles mobiele OS eindelijk helemaal volwassen geworden - en dat was hoog tijd, want Android is toch al een dik jaar marktleider.

De Galaxy Nexus is niet voor iedereen de beste keus, mede door de hoge prijs en omdat Android 4.0 ook naar andere Android-telefoons zal komen. Wie graag foto's met zijn telefoon maakt en voldoende geduld heeft om op updates te wachten, is wellicht toch beter uit met de Galaxy S II. Voorlopig is de Galaxy Nexus, met dank aan de software en het scherm, echter wel degelijk de beste Android-telefoon.

Reacties (278)

278
262
152
16
1
47
Wijzig sortering
Ik moet toch even als eerst wat vertellen over de reviewer, Arnoud Wokke.
We mogen blij zijn dat een site als Tweakers mensen heeft die tijd en moeite nemen om deze reviews te schrijven, je kan zeggen wat je wilt maar het overall niveau is vaak minimaal wel een voldoende. Hiervoor mijn dank aan tweakers en alle reviewers.

Maar, het is zoals eerder gezegd relatief duidelijk dat Arnoud, ondanks het feit dat hij Android en IOS gebruikt, toch IOS iets meer bij hem persoonlijk vindt passen. Dit lees je ook terug in deze review, en ik denk dat Arnoud dit onbewust niet eens door heeft gehad. ´t Zou je overgens wel sieren als je gewoon aangeeft dat jij iets meer met IOS hebt, dit is je goedrecht en hier is ook niets mis mee.

Anywayz, ik ben een iphone 4s, galaxy nexus en een nokia lumia 800 gebruiker. Inderdaad, van de 3 beste platformen maak ik graag gebruik! Heb dit ook nodig i.v.m. mijn werk maar goed.
Sinds de 1e iphone was ik ontzettend onder de indruk van de ´smoothheid´ van het os. Het werkt zo simpel en vloeiend. Toetsenbord op IOS is naar mijn mening bijna perfect te noemen. Het vreemde vond ik de afgelopen jaren dat andere fabrikanten niet in staat waren om in de buurt te komen van dit niveau.

Even een link wat hiermee te maken heeft en zeer interessant materie bevat, http://www.allaboutphones...oeiend-is-als-iOS-UI.html

Nu inmiddels, met de galaxy nexus, zit Android minimaal op het zelfde niveau t.o.v. IOS. Het toetsenbord is geweldig in gebruik! De kleine haperingen zijn er uit, en het ziet er overall ook super goed uit. Het toestel blaast je weg wanneer je hem gaat gebruiken. De diepgang, details in het OS, ja het zit er zeker in en het werkt gewoon!
Ik ben het op teveel punten oneens met de reviewer die dit artikel heeft geschreven, dus ik ga er verder niet teveel op in.

Wel kan ik iig jullie delen dat ik, zeker niet de enige, als gebruiker van 3 high end toestellen van de 3 meest gebruikte OS besturingssystemen op dit moment de Galaxy Nexus op 1 heb staan. Op 2 komt de Lumia 800, op 3 de iphone 4s. Ik denk echter dat je tegenwoordig meer op je eigen gevoel moet afgaan dan 2 jaar geleden. Lees niet alleen dit, maar ga ook echt even spelen met die telefoons.

De Galaxy Nexus op 1 omdat, waanzinnig scherm, super snel, clean! geen schil van 1 of ander fabrikant, Android 4.0 of course, waanzinnig toetsenbord. Daarnaast gaat mijn batterij nu ook dik een dag mee, en ja met intensief gebruik, surfen, navigeren, wifi, push mail etc.

Lumia 800 op 2, verrassend? Nee. Windows Phone is ook ongelooflijk goed. Sterker nog, op enkele punten uniek. Ik denk dat de meeste mensen hier alsnog nooit dit toestel niet in real life hebben gezien, laat staan mee hebben gespeeld. Ik zou zeggen, doe dit! ik vindt het iig kwa materiaal gebruik erg uniek.

3. De iphone 4s, vanwege zijn eenvoud, snelheid in orde, toch meer van hetzelfde als je al een 4 had, vindt siri niet erg boeiend, en het verplichte huwelijk met itunes staat me ook niet erg aan, keerzijde is natuurlijk dat het hele ecosysteem rond IOS producten, dus ook het hele itunes gebeuren van bovengemiddelde kwaliteit is. Daarom toch zeker een duidelijke 3e stek.

Als laatst, is het de moeite waard om van de galaxy s2 naar een galaxy nexus over te stappen? Heb je het geld ervoor? Ja, heb je het geld er niet voor? Nee.
Ik heb mijn S2 verkocht, Galaxy Nexus gekocht. Simpelweg omdat ik het nieuwste model moet hebben.
Camera is idd ietsjes minder, maar ach, het is alsnog goed genoeg voor mij persoonlijk. Voor vele misschien niet.. dan zou ik dus ook maar niet overstappen.
Denk dat vele tweakers het wel leuk vinden om met een echte google phone aan de slag te gaan, je merkt dat je dan pas ´echt Android´ gebruikt. De rauwe schil is er af, en je hebt een super lekker inhoud.. smaakt naar ice cream sandwich..


p.s. / Samsung bewaart natuurlijk ook wat hardware / technieken / innovaties/ om straks even met de galaxy s3 alle records verbreken. En ja.. dit gaat gebeuren in my opinion. :)
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @ri0ta8 december 2011 10:42
Ik moet toch even als eerst wat vertellen over de reviewer, Arnoud Wokke.
We mogen blij zijn dat een site als Tweakers mensen heeft die tijd en moeite nemen om deze reviews te schrijven, je kan zeggen wat je wilt maar het overall niveau is vaak minimaal wel een voldoende. Hiervoor mijn dank aan tweakers en alle reviewers.
Graag gedaan. Ik hoop dat mensen er veel aan hebben :)
Maar, het is zoals eerder gezegd relatief duidelijk dat Arnoud, ondanks het feit dat hij Android en IOS gebruikt, toch IOS iets meer bij hem persoonlijk vindt passen. Dit lees je ook terug in deze review, en ik denk dat Arnoud dit onbewust niet eens door heeft gehad. ´t Zou je overgens wel sieren als je gewoon aangeeft dat jij iets meer met IOS hebt, dit is je goedrecht en hier is ook niets mis mee.
Is nie zo. De iPhone 4S heeft wmb een paar dingen voor op de Galaxy Nexus en dat zijn de camera en de lockscreen-notiticaties (twee dingen die ik veel gebruik op een telefoon). De Galaxy Nexus heeft wel het mooiere scherm, betere standaardapps (zoals Gmail) en meer mogelijkheden voor personalisatie via widgets en apps die iets in het systeem kunnen veranderen (waar ik zeer op gesteld ben). Als Android-telefoon vind ik het prettig dat de Nexus geen schil heeft en geen bloatware. Elke telefoon heeft zijn voors en zijn tegens - en ik kan eerlijk gezegd zelden of nooit kiezen welke beter is. Gelukkig hoef ik dat ook niet. De enige keer dat ik moest kiezen, heb ik de Galaxy S II gekozen als telefoon van het jaar. Dat was voordat de Galaxy Nexus op mijn bureau belandde, anders was het nog een lastige keuze geweest tussen die twee :)
Anywayz, ik ben een iphone 4s, galaxy nexus en een nokia lumia 800 gebruiker. Inderdaad, van de 3 beste platformen maak ik graag gebruik! Heb dit ook nodig i.v.m. mijn werk maar goed.
Daarom ben ik blij met je uitgebreide reactie! Het gebeurt niet vaak dat mensen de kans hebben met toptoestellen van elk platform te spelen. Dat maakt het vaak lastig om uit te leggen waarom ik bepaalde elementen van bepaalde telefoons beter of minder vind. Ik hoop dat je vaak - en niet alleen onder deze review - je ervaringen deelt.
Samsung bewaart natuurlijk ook wat hardware / technieken / innovaties/ om straks even met de galaxy s3 alle records verbreken. En ja.. dit gaat gebeuren in my opinion
Dat gevoel kreeg ik ook. Samsung kan veel betere camera's maken, waarom zit dat er niet in? En waarom wil Google zo graag de Omap4 erin hebben, terwijl de Exynos grafisch sterker is? Het lijkt wel alsof zowel er ruimte is gelaten voor verbetering op veel vlakken, net als de Nexus S vorig jaar. De Galaxy Nexus biedt wel meer vernieuwing in hardware - vooral het Super Amoled HD-scherm.
Wat wordt eigenlijk bedoeld met "het toetsenbord is beter dan ooit" of "het toetsenbord kan nu eindelijk meten met iOS"?

Bedoelen jullie woordherkenning/correctie oid? Want dat heb ik altijd uitstaan.
Ik ben het op teveel punten oneens met de reviewer die dit artikel heeft geschreven, dus ik ga er verder niet teveel op in.
Je geeft een reactie op een review en wil vervolgens geen inhoudelijke reactie geven?
Wat mij betreft is je reactie dus offtopic.

Verder is je reactie een verzameling niet-onderbouwde uitspraken. Voorbeeldje:
Als laatst, is het de moeite waard om van de galaxy s2 naar een galaxy nexus over te stappen? Heb je het geld ervoor? Ja, heb je het geld er niet voor? Nee.
Slechte review. Er blijkt duidelijk de voorkeur van de reviewer uit, en deze probeert te pas en te onpas het toestel omlaag te praten. Zo wordt er uitgebreid gesproken over hoe een pentile display slechter is dan een display met traditionele pixels, en dat de zwartwaarden iets achter zouden blijven, maar dat je dat in de praktijk niet merkt wordt even tussen neus en lippen door vermeld, alsof het belangrijker is dat de juiste technologie gebruikt wordt dan wat het resultaat is.
Dan wordt er weer een mooi plaatje gemaakt waarin te zien is dat foto's maken inclusief opstarten van de app niet zo snel is als bij de iPhone, maar het feit dat ie veel meer foto's per seconden kan maken is geen plaatje waardig, maar wordt alleen even in de tekst vermeld.
En uitspraken als "Android is relatief ingewikkeld" op een site voor tweakers?!! Kom op zeg. Je zou ook kunnen zeggen "Android biedt meer mogelijkheden voor personalisatie". En uitspraken als "multitasking werkt verre van perfect" zonder verdere uitleg is helemaal sneu, geef eens aan wat er niet goed is. (Nog afgezien van het feit dat de term "multitasken" in computers meestal niet gebruikt wordt voor de UI, dan heb je het meestal over taskswitchen oid, multitasken is het tegelijkertijd uitvoeren van meerdere processes, iets wat onder Android al vanaf het begin prima gaat).

Kortom: slechte review, ik wacht er wel eentje af van een iets minder bevooroordeelde reviewer.
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @ewasx7 december 2011 11:06
Er blijkt duidelijk de voorkeur van de reviewer uit,
Dat is het hele punt van een review.
alsof het belangrijker is dat de juiste technologie gebruikt wordt dan wat het resultaat is.
Zo lees jij het. Ik heb proberen uit te leggen dat een pentile-display inferieur is aan een rgb-layout, maar dat door de pixeldichtheid pentile geen issue is. Zo zeg ik in de conclusie:
Het 720p-scherm is mooi en scherp
en dat is wat mij betreft duidelijk genoeg.
Dan wordt er weer een mooi plaatje gemaakt waarin te zien is dat foto's maken inclusief opstarten van de app niet zo snel is als bij de iPhone, maar het feit dat ie veel meer foto's per seconden kan maken is geen plaatje waardig
Die 'plaatjes' zijn tabellen uit onze benchmark database - een functie van de site die heel nuttig is om prestaties te vergelijken. Wij hebben een Camera Opstart-benchmark, maar geen 'Shot-to-shot'-benchmark - en dus ook geen meetgegevens. Ik heb de testen wel gedaan en de resultaten in de tekst gezet, omdat Samsung en Google zaken claimen op dit gebied - en Apple dit ook doet. Mocht het een benchmark zijn die veel mensen nuttig vinden, kunnen we die wellicht opnemen in de de BenchDB :)
En uitspraken als "Android is relatief ingewikkeld" op een site voor tweakers?!! Kom op zeg. Je zou ook kunnen zeggen "Android biedt meer mogelijkheden voor personalisatie".
Wat is er mis met een constatering dat het relatief ingewikkeld is? Het is een vergelijking met concurrerende systemen. Er staat direct achteraan:
In tegenstelling tot concurrenten als iOS en Windows Phone heeft Googles besturingssysteem talloze opties en instellingen, en Android 4.0 is niet eenvoudiger dan 2.3. Waar iOS een simpel en voorspelbaar scherm met iconen en menu-items op vaste plekken biedt, kan Android uitgebreid worden aangepast met widgets en snelkoppelingen.
Daar staat dus: Android in ingewikkelder, maar biedt meer mogelijkheden voor personalisatie (talloze opties, uitgebreid worden met widgets en snelkoppelingen).
. En uitspraken als "multitasking werkt verre van perfect" zonder verdere uitleg is helemaal sneu, geef eens aan wat er niet goed is.
Multitasken - het laten lopen van meerdere processen naast elkaar - gaat inderdaad prima. Multitasking in de telecomwereld betekent echter het switchen van apps en gaat grotendeels over de interface. En de interface op Android 2.3 doet onder voor die van de concurrentie, die van Android 4.0 loopt juist voor. Google vond kennelijk dat het switchen van apps beter kon, anders hadden ze de interface nooit zo ingrijpend gewijzigd ;)
In een andere reactie ben ik dieper ingegaan over waarom de interface voor het switchen tussen apps beter had gekund in Android 2.3.

Gelukkig heeft Samsung vorige week reviewexemplaren uitgedeeld van de Galaxy Nexus aan ongeveer 30 Nederlandse perscollega's, waaronder Nu.nl, Telegraaf, Mobile Cowboys, AllAboutPhones, GSM Helpdesk, AndroidPlanet en vele andere bekende telecompers. Ik weet zeker dat ook zij met een review zullen komen. Gelukkig hoef je niet te vertrouwen op deze review om je te oriënteren :)

@boksbeugel: The Verge was opvallend vroeg (vroeger dan andere media in US) met de review, terwijl in die periode daarvoor Mathias Duarte - die Android 4.0 ontwierp voor Google - twee interviews gaf aan The Verge. Bovendien vermeldt Topolsky sommige niet openbare info (zoals de easter egg) in de review. Ik kan uiteraard niet oordelen over de kwaliteit van de review (vind hem vrij goed, had hem liever wat uitgebreider gezien), maar het is een veilige conclusie dat The Verge wat 'persoonlijke hulp' vanuit Google heeft gehad bij de review :)
Er blijkt duidelijk de voorkeur van de reviewer uit,

Dat is het hele punt van een review.
Sja, daar ben ik het ook absoluut niet mee eens. Het doel van een review is dat de lezer zich een beeld kan vormen van het apparaat en op basis daarvan kan besluiten of het iets voor hem is of niet. De reviewer kan daarbij zijn uitgebreide expertise gebruiken om de bijzonderheden van het apparaat te belichten.
Het doel van een review is niet dat alle lezers van de review te weten komen dat de reviewer eigenlijk een iPhone gebruiker is, en dat ie elk android toestel daar inferieur aan vindt.
En ik vindt het eigenlijk vrij triest dat reviewers tegenwoordig blijkbaar denken dat mensen op hun persoonlijke voorkeuren zitten te wachten. De reviewer heeft toegevoegde waarde omdat de lezers niet elk toestel kunnen uitproberen en omdat de reviewer meer kennis en ervaring heeft op het gebied van datgene wat hij reviewt. En ddarbij kan hij inderdaad aangeven op welke punten hij denkt dat het apparaat achter blijft of voor ligt ten opzichte van de competitie. Maar dat zou wel neutraal en feitelijk moeten gebeuren, en met een goede onderbouwing.
Nee, daar sla je de plank mis. Een artikel waar jij het over hebt heet namelijk een Uiteenzetting en geeft een opsomming van alle feiten over een product. Er wordt dan ook helemaal geen mening gegeven, dat is aan jou.
Hier wordt het aangeduid als een review, of vertaald in het Nederlands (voor zover het op T.net nog Engels is) als recensie, niet als uiteenzetting. Bij een recensie worden weer de feiten gegeven, maar nu ook de mening van de recensent. Het is dus totaal gelegitimeerd dat Arnoud hier zijn mening geeft, hij gaf het namelijk al aan voordat je de titel las, het staat namelijk onder het kopje reviews.

Als je vindt dat Tweakers.net allen nog maar uiteenzettingen moet doen, prima, maar dat is niet deze discussie.
Een mening is ook niet erg, maar het had in dit geval niet uitgemaakt hoe goed het toestel was, iOS was van te voren al beter. Dat is het hele punt.
Er blijkt duidelijk de voorkeur van de reviewer uit,
Dat is het hele punt van een review.

Nee, dat is het niet. Een review zou een objectieve kijk naar een toestel moeten zijn. Dat jij een voorkeur hebt voor ios schijnt door op heel veel plekken, waardoor de beoordeling meteen minder positief wordt. Vrij vaak zijn punten die minder zijn (in jouw ogen) dan ios prominenter genoemd dan punten waarop deze telefoon de iphone voorbijstreeft.

Een geheel objectieve review bestaat natuurlijk niet, maar er zijn zat voorbeelden te vinden waar de objectiviteit meer aanwezig is dan in deze en het is absoluut niet bedoeling van een review om de voorkeur van een persoon duidelijk te maken.
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @Fly-guy7 december 2011 12:08
Dat jij een voorkeur hebt voor ios schijnt door op heel veel plekken, waardoor de beoordeling meteen minder positief wordt.
Dat is gek. Heb ik namelijk niet. Ik gebruik iOS en Android naast elkaar sinds ongeveer twee jaar. Het meeste tijd heb ik echter doorgebracht met Android. Google heeft met Android 4.0 een enorme stap gemaakt, Apple met iOS 5 ook. Ik probeer de plus- en minpunten tegen elkaar af te zetten en aan te geven welke punten in dagelijks gebruik belangrijk zijn.
het is absoluut niet bedoeling van een review om de voorkeur van een persoon duidelijk te maken
Een review is de beoordeling van een toestel. Inderdaad op een zo objectief mogelijke manier, maar een review is per definitie subjectief door de weging van factoren. Zoals sommigen al hebben opgemerkt: de software heeft bij het oordeel zwaarder meegewogen dan de hardware.

Dat de beoordeling negatief is, ben ik ook niet met je eens. De software en de Algemene Beoordeling krijgen allebei vijf sterren. Zaken zijn nooit perfect, maar het is vreemd dat veel mensen in de veronderstelling lijken te leven dat de review negatief van toon is. In de conclusie staat duidelijk:
De grootste stap vooruit is echter Android 4.0. Dit besturingssysteem is op talloze punten beter dan Android 2.3. Het is consistenter, mooier, handiger en werkt soepeler.
Waarom ga je eigenlijk de discussie aan? Je staat achter je review of niet. Er zullen altijd mensen zijn die het niet eens zijn met je review. Discussieren maakt het alleen maar erger.

Ik moet echter wel stellen dat een voorkeur voor iOS er zeker doorheen schijnt. Er worden meerdere vergelijkingen gemaakt die niet objectief zijn en waarbij iOS er volgens jou beter vanaf komt. Dan maakt het niet uit of je ze naast elkaar gebruikt.
Daarnaats is Android ingewikkeld noemen geen goede woordkeus, zeker niet op een site als T.net.

Eerst zeg je overigens dat de voorkeur voor iets juist het punt is van een review. Dit is het niet. Juist het tegenovergestelde. Anders is het een bevooroordeelde mening. Daarna zeg je weer dat het niet het doel is van een review.

Maar ik heb sowieso het gevoel dat de eindredactie steeds minder streng aan het worden is...

Jammer.

Ik ben iig zeer benieuwd naar het toestel. Als de 4,65" me niet te groot is gaat dit mijn volgende telefoon worden :)
Waarom zou hij niet de discussie mogen aangaan?
Hij wordt aangevallen in zijn objectiviteit, waarvan hij vindt dat dat niet terecht is.
Ik ben iig zeer benieuwd naar het toestel. Als de 4,65" me niet te groot is gaat dit mijn volgende telefoon worden
Hieruit blijkt dat jij ook niet echt objectief bent, pot verwijt de ketel dus.
Nu schrijf jij geen review natuurlijk. Maar dat zet jouw beschuldiging (als ik het zo mag noemen) in een ander daglicht.
Dat je ze beide gebruikt wil niet zeggen dat je gene voorkeur hebt. En gezien je reacties op frontpage artikelen ligt die duidelijk bij ios. En dat merk je ook in deze review.

En een voorkeur is helemaal niet erg, ondanks dat ik ook een ipad(2) gebruik, heb ik mijn voorkeuren, maar had gehoopt dat jouw voorkeuren wat minder zichtbaar waren.
Ik ben het met je eens, reviewer is toch wat bevooroordeeld en laat sommige plus- en minpunten totaal verschillend opwegen tegen elkaar.

Verder irriteer ik mij er erg aan dat er he-le-maal niet ingegaan wordt op NFC in deze telefoon. Beam, het NFC P2P (peer-to-peer) versturen van verschillende dingen, is een geweldige toevoeging aan Ice Cream Sandwich. Ten op zichtte van Gingerbread wordt NFC nu veel meer door het OS zelf gebruikt.
Ook wordt NFC toch echt wel steeds groter. Andere toestelfabrikanten gaan het ook in hun telefoons gebruiken (bron) en de markt gebruikt het ook meer (betalingen etc.).

Erg gemis van deze review. Er had meer over NFC/Beam vermeld moeten worden dan alleen een kleine verwijzing naar de Nexus S in de inleiding. De Galaxy Nexus bevat ook NFC!
Echt een bizar slechte review zeg. Ik vind het altijd leuk om de reviews op Tweakers.net te lezen, maar zoveel onwaarheden en slechte informatie heb ik nog niet eerder in 1 review langs zien komen.
|:(
Desalniettemin had het deel uit moeten maken van de review aangezien NFC in dit toestel en Beam in Android 4.0 toch duidelijk speerpunten van Google zijn ;)

Edit: NFC kun je ook voor andere toepassingen dan Beam gebruiken. Wie weet betaal ik mijn biertje wel met NFC.

Tevens ben ik dan blij dat ik een "SOA" heb.

[Reactie gewijzigd door PieterAelse op 22 juli 2024 14:04]

Was dat niet ooit met elke draadloze technologie? Slecht argument... Elke techniek heeft tijd nodig om geadopteerd te worden.
Anoniem: 386034 @ewasx7 december 2011 10:21
betere review: http://www.theverge.com/2...68348/galaxy-nexus-review

edit: holy shit alleen maar omdat ik een positievere review link krijg ik ineens Spotlight moderaties, android fanbois please contain yourself :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 386034 op 22 juli 2024 14:04]

Android was altijd een slechte multitasker: er was een menu met recente apps te openen door lang op de Home-knop te drukken, maar dat werkte verre van perfect.
Hoezo slecht, de manier van multitasken was bijna perfect! Het menu'tje dat je kreeg door de home-knop ingedrukt te houden was vergelijkbaar met de Alt-Tab van Windows. Het enige wat je er niet mee kon was programma's direct afsluiten, dus ik ben blij dat ze dat hebben toegevoegd. Maar om nou te zeggen dat Android slecht was in multitasken: Nee!

Wat betreft het afsluiten van apps: Soms is dat nuttig (bijvoorbeeld als je bang bent dat iemand ziet wat de huidige site in de browser is), maar er zijn al ellenlange discussies over geweest: Android regelt zelf het afsluiten van apps en meestal is dit dus ook helemaal niet nodig/
Android is nu beter in multitasking dan iOS
Dat was het al (my opinion at least)
Een ander groot verschil is de benadering: bij iOS staat in bijna elke knop tekst, zoals Terug of Kopieer/Plak. In Android ontbreekt dat: vrijwel alle functies moeten aan de hand van hun icoon worden teruggevonden.
Dit is maar gedeeltelijk waar. In bepaalde apps zullen de belangrijkste acties idd aleen zijn weergegeven met een icoon (wat erg jammer is). Echter zullen de meeste functies zich bevinden achter de "menu" knop in de action bar. Daar staat alles gewoon met tekst, zoals te zien op de 1e foto van pagina 5 (Browser en toetsenbord)

Zie hiervoor ook de volgende video:http://www.youtube.com/watch?v=1jS8NpaY0Vs#t=7m
Linksboven staan groepen, middenboven staan personen en rechtsboven staan favorieten. Voor alle opties/acties druk je echter op de Action Bar, waar alles gewoon in tekst staat.
Omdat de autocorrect nog niet optimaal is, is het tikken van lange teksten nog altijd geen realistische optie; daarvoor moet je te precies tikken. De autocorrect werkt ook net iets minder goed dan onder iOS of Windows Phone.
Ik heb ICS keyboard gedownload (XDA) en ik ben er aardig tevreden over. De grootste verbetering vind ik de autocorrectie (zoals jullie al zeggen). Echter kan je instellen hoe aggresief de autocorrectie moet zijn, en daar hebben jullie niks over gezegd. Toen ik deze op maximum had gezet werkte het toetsenbord en de autocorrectie nog zo veel beter, naar mijn mening minstens even goed als op de iPhone. Ik vraag me dus wel af op welke instelling jullie deze hadden staan toen jullie tot die conclusie kwamen (al kan het natuurlijk van meer afhangen, persoonlijke voorkeur ed.)

Ook jammer van de accuduur. Ik hoopte dat deze beter zou worden, de reden dat Android altijd zo kort mee ging was oa. omdat de processor alles moestuitvoeren en de GPU niks kon doen. Nu helpt de GPU wel mee en is de batterijduur nog steeds niet super. Aan de andere kant was het wel te verwachten natuurlijk, hetgene wat het meeste energie verbruikt blijft nog altijd het scherm. Ik hoop wel dat Android 4 de batterijduur wat kan verlengen tov Android 2 op wat oudere telefoons met respectabele GPU's, zoals de Galaxy S II en al de andere telefoons.

[Reactie gewijzigd door thefal op 22 juli 2024 14:04]

Inderdaad, ben het volledig met je eens wat multitasken betreft. Vooral dat t.net zegt dat android altijd een slechte multitasker was. Van de grote drie nieuwe OS-en was het lange tijd de enige multitasker en voor zover ik weet bieden ios en windows phone nog altijd geen volledige multitasking (alleen bepaalde apps mogen blijven runnen in de background).

Overigens ben ik het niet met je eens dat het niet nodig is om apps handmatig af te kunnen sluiten (buiten jouw uitzonderingssituatie). De galaxy s II biedt een task manager standaard waarop je ook het CPU verbruik van de app kan zien, daarmee zie je dat sommige apps zich niet echt netjes gedragen. Zo sluit ik standaard eigenlijk facebook, dolphin (vooral als ik een site met flash open had) en de "het weer" app omdat ze vaak de CPU actief houden. Vooral het weer heeft wel vaker mijn batterij leeg getrokken (raar eigenlijk omdat het een vrij simpele app is... blijkbaar niet echt optimaal gecode).
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @Finraziel7 december 2011 09:35
Multitasken gaat niet om het feit of je kunt multitasken, maar over de manier waarop je kunt wisselen tussen openstaande applicaties. Android kan overigens ook niet 'volledig' multitasken; apps mogen open blijven staan, totdat het OS het gebruikte geheugen nodig heeft; dan worden ze afgesloten.

Totaan Android 4.0 gaat dat - op telefoons althans - via het lang ingedrukt houden van de Home-knop, waarna een klein menu midden in beeld verschijnt met icoontjes. Natuurlijk werkt dat wel, maar het is verre van ideaal; het menu is klein en zit op een heel andere plek dan de Home-knop waar je op moet drukken. Bovendien is het geen logische gedachte om lang de Home-knop in te moeten drukken om te multitasken.

Alle OS'en spelen hiermee, viel me op. De dubbelklik op de Home-knop en lijst met icoontjes onder iOS is iets beter, eigenlijk alleen maar omdat de icoontjes dichtbij de Home-knop zitten en dus minder beweging vragen van de gebruiker. De implementatie van Windows Phone is fullscreen en lekker duidelijk, maar er verschijnen maar maximaal twee vensters in beeld als je het menu oproept. Eigenlijk doet alleen Nokia's Maemo dit goed door multitasken met live thumbnails een even belangrijk onderdeel uit te laten maken van de interface als het hoofdmenu; daardoor zijn openstaande vensters makkelijker te bereiken.

Maar zoals ik in de review zeg: multitasking in ICS is veel, veel beter dan onder Gingerbread en ook beter dan onder iOS en WIndows Phone. Niet omdat apps in de achtergrond actief mogen blijven, maar vanwege de interface en hoe je als gebruiker de openstaande apps kan zien, beheren en selecteren :)
Maar snap je dan niet dat door te zeggen "Android is altijd slecht geweest in multitasking" suggereert dat de andere OS'en het beter doen? Ik vind het ook erg raar dat je een longpress op home (Android) onlogisch vindt, maar dubbelklik op home (iOS) wel logisch iets beter, enkel en alleen omdat het schermpje dichter bij de home-knop zit 8)7 Je moet je vinger welgeteld een inch of 2 omhoog bewegen om een programma te selecteren. Dat komt omdat de homeknop vroeger een fysieke knop was die niet op het scherm zat. Als je in Windows op Alt + Tab drukt komt het schermpje ook midden in het scherm te staan. Het klinkt mij dus intuïtief in de oren :)

Bovendien: als je zegt "het werkt verre van perfect" zul je toch iets meer moeten uitleggen waarom het "verre van perfect" werkt.

De review komt op mij niet onbevooroordeeld over en dat is jammer, want er zitten wel degelijk valide punten van kritiek in. Het niet-uitbreidbare geheugen van 16GB (zou zat moeten zijn, maar je wil ook mp3/filmpjes mee kunnen nemen zonder tig apps te de-installeren) en de relatief trage GPU staan mij tegen. Maar als ik dan zie dat in de helft van de benchmarks de iPhone 4S wel meedoet (en wint) en in de andere helft geen spoor van een Apple-toestel te bespeuren is... Tsja, dat komt raar over. Ik wacht wel op een topmodel van HTC of Samsung...

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 22 juli 2024 14:04]

De review komt op mij niet onbevooroordeeld over en dat is jammer, want er zitten wel degelijk valide punten van kritiek in. Het niet-uitbreidbare geheugen van 16GB (zou zat moeten zijn, maar je wil ook mp3/filmpjes mee kunnen nemen zonder tig apps te de-installeren) en de relatief trage GPU staan mij tegen. Maar als ik dan zie dat in de helft van de benchmarks de iPhone 4S wel meedoet (en wint) en in de andere helft geen spoor van een Apple-toestel te bespeuren is... Tsja, dat komt raar over. Ik wacht wel op een topmodel van HTC of Samsung...
Dat valt mij vaker op aan tweakers.net reviews, ook bij de Galaxy Note-review leek het referentie kader te verschuiven al naar gelang de test (daarmee bedoel ik hetzelfde wat jij zegt: er zijn niet elke keer dezelfde testresultaten en toestellen om mee te vergelijken, de ene keer heb wel iphone..andere keer niet). Ik snap dat sommige tests ivm hardware beperkingen niet uitgevoerd kunnen worden, maar vermeld dan het toestel als zodanig ipv deze geheel achterwege te laten.

Met name voor mensen die een mooi/goed/geschikt/snel/groot/<insert reason> apparaat zoeken maar niet bekend zijn in de smartphone wereld of benchmarking zullen veel moeite hebben om een score op waarde te schatten en zullen automatisch gaan vergelijken met andere contestors.
In feite geeft lang indrukken op je home-knop geen lijst met openstaande apps, maar (net zoals de titelbalk aangeeft) een lijst van recente apps. Dus slechts verwijzingen naar de laatst gebruikte applicaties.

Daarom maakt het ook niet uit of je multitasking doet via de home-knop, of dat je de normale manier van applicaties openen gebruikt (zoals via een homescreen of app-drawer).
De doorsnee gebruiker kent de home-knop truuk dan ook niet en maakt tóch volop gebruik van multitasking.

Deze discussie gaat enkel over hoe toegankelijk multitasking is, en het is jammer dat Android daarom wordt weggezet als slechte multitasker terwijl het m.i. vér op de concurrentie voor ligt (technisch gezien), ook omdat goede ondersteuning van multitasken aandacht van de app-developer vraagt.

[Reactie gewijzigd door Arnout op 22 juli 2024 14:04]

In dat geval was het interessant geweest om te vermelden dat in sommige custom ROMS (Cyanogen en MIUI bijvoorbeeld) er een duidelijk onderscheid wordt gemaakt in het multitask menu tussen recente apps en daadwerkelijk actieve. Tot op zekere hoogte wordt geheugen gebruik begrenst door het vrije, beschikbare geheugen in Android. Dit is een van de redenen waarom iOS en WP7 hier niet aan wilden beginnen. Telefoons hadden zo weinig RAM dat het niet mogelijk was om full multitasking zoals een PC dat heeft te ondersteunen. Ik weet dat Symbian dat wel redelijk goed had geregeld, maar goed, werkgeheugen was dan ook niet het probleem in Symbian.
Natuurlijk gaat het wel over of je kunt multitasken, wat is dat nou voor onzin? In vroegere versies van ios kon je helemaal niet multitasken, in nieuwe versies van ios kun je nog steeds niet multitasken behalve als de app waar je mee wil multitasken voldoet aan de eisen van Apple... maar als je dan wel kan multitasken dan is de interface in ieder geval intuïtiever (zeg jij, niet mijn oordeel maar ok), dus dan is ios beter in multitasken?! Sorry maar hoe meer je zegt hoe meer je als fanboy klinkt.
Bovendien, inderdaad zoals Grrrrrene hierboven al zegt, je spreekt een oordeel uit dat android slechter was terwijl android lange tijd juist als voordeel had dat het een nieuw mooi OS met veel apps was (gelijkend aan ios), en als enige van de nieuwe generatie wel al multitasking bood. Ja tuurlijk, als je de enige bent ben je automatisch ook de slechtste ja 8)7

edit: Overigens, dat apps afgesloten worden, tja, dat is nou eenmaal de minst slechte oplossing. Jij zou liever error messages zien met meldingen dat je een app af moet sluiten omdat het geheugen op is? Of dat toestellen erg traag worden omdat er flink geswapped wordt naar het flash geheugen? Dan zouden mensen als jij nog veel harder gaan klagen en roepen dat Apple het beter doet.
De oplossing van Google biedt je tenminste de mogelijkheid om alle apps die tegelijk in het geheugen passen samen te laten lopen, die keuze wordt je bij de andere partijen veelal ontnomen (en dan heb ik het over de directe concurrenten, ios en winphone).

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 22 juli 2024 14:04]

Dubbele klik is handiger dan even ingedrukt houden? Tja... over smaak valt niet te twisten zeg maar.

Multitasken kon altijd alleen maar bij Android, en nu kunnen andere OSen het ook een beetje, en is Android ineens altijd een slechte multitasker geweest, omdat het menutje in het midden ipv onderin het scherm zat. |:(

Multitasken zegt toch veel meer over hoe het technisch werkt? Kan ik een MP3tje op de achtergrond draaien, even iets opzoeken in mn agenda terwijl de browser en de email open staan en de navigatie aanstaat etc etc. Hoe dat precies is vormgegeven is, behalve als het ronduit slecht is, niet zo heel belangrijk.
Waarom staan deze toevoegingen niet in de review? Ik moet niet alle opmerking hoeven lezen om de volledige review te lezen. Het spijt me dat ik het zeg, maar samen met de review en alle opmerkingen erbij, is dit niet iets wat ik gewend ben van tweakers. Laatst ook al zo'n halve review, met onwaarheden. Het spijt me dat ik aan het bitchen ben, maar ik ben hier anders gewend.
Als een app goed geprogrammeerd is, is het niet nodig om deze zelf af te sluiten, Er zijn echter inderdaad irritante en/of slecht gecodeerde apps zoals Facebook die de CPU onnodig bezighouden, dus voor die gevallen heb je idd gelijk ;)
Helaas geldt jou conclusie voor zeker 50% van de onderwerpen op tweakers (tegenwoordig, eerst was het veel beter.) Als je eens kritisch naar de topics kijkt die zelf zijn geschreven dat druipt in veel gevallen een vorm van fanboyisme er vanaf, in veel andere topics zie je dan weer dat VNU een vinger in de pap heeft. De rest is copy paste :P Gisteren nog zat ik een topic te lezen over een bepaald populair merk en het enige wat je in het topic las was hoe goed de concurrentie het wel niet doet.
Er zitten nog wel wat kleine foutjes in de review. Zo zijn er echt wel veranderingen doorgevoerd in de notificatiebalk. Door te swipen is er nu individueel een notificatie weg te halen, en er is een snelkop toegevoegd om naar de toggles te gaan.

Daarnaast kan er vanuit het lockscreen de balk naar beneden worden getrokken om de notificaties te laten zien. Valt me eigenlijk wel tegen dat tweakers dit soort fouten erin zet terwijl engadget, naar mijn idee niet de beste in zijn soort, dit gewoon wel netjes doet.

Bron
It's now possible to access notifications directly from the lock screen by pulling down the notification tray
The notification tray is more polished in Ice Cream Sandwich. It enables quick access to the settings menu (since there's no more hardware menu button) and allows the user to dismiss individual notifications by flicking them to the side. Audio controls have also been added to the notification tray, and only appear while listening to music. The settings menu also benefits from a welcome overhaul, with the controls grouped in three sections -- the oft-used wireless settings at the top, the device settings in the middle and the system settings at the bottom. Screenshots are now finally an integral part of Android -- just press the power / lock key and the volume down button simultaneously and observe the magic.
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @Cyleo7 december 2011 09:10
Pagina 2:
Bovendien kunnen notificaties elk afzonderlijk worden verwijderd door ze naar rechts te vegen.
Vanwege privacy-redenen kan de notificatiebalk alleen omlaag worden getrokken als je geen beveiliging op je lockscreen hebt staan. Voor de duidelijkheid: je hebt meerdere opties: geen lockscreen, een lockscreen met vegen van het sloticoontje, lockscreen met pincode, lockscreen met patroonbeveiliging en lockscreen met gezichtsherkenning. Het omlaag trekken van de notificatiebalk kan alleen bij de tweede optie, die de naam Vegen heeft :)

Ik kan het uiteraard niet bewijzen, maar waar ik een jaar geleden nog veel mensen zonder beveiliging op hun lockscreen zag, zie ik - op feestjes, in het ov en op andere openbare plekken - vrijwel iedereen een patroon of pin invoeren op hun Android-telefoon. Daarom leek dit punt me weinig relevant.

Helaas is de beveilging nog niet omgevingsgevoelig; ik gebruik vaak Unlock With Wifi (te vinden in Market) om mijn telefoon thuis maar een keer te hoeven unlocken. Ik kan het ook iedereen aanraden om beveiliging te gebruiken op het lockscreen; als je je telefoon verliest, heb je niet gelijk een vreemde toegang gegeven tot zaken als je Facebook, Twitter en Tweakers.net-account (in mijn geval bijvoorbeeld :))

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 22 juli 2024 14:04]

Dan nog had het beter geweest om het in de review te vermelden ipv maar voor iedereen te besluiten dat ze dat toch niet gaan gebruiken... Vooral als het artikel wat je schrijft juist vooral over dit soort wijzigingen zou moeten gaan!
Maar dat is toch juist een pluspunt? Je hebt die beveiliging niet voor niets, blijkbaar geef je om het feit dat niet iedereen zomaar bij je gegevens kan. Wat zou dan het nut zijn van alsnog bij je notificaties kunnen terwijl je die beveiliging aan hebt staan?
Ten eerste is hij transparant geworden en is er een permanente snelkoppeling naar het instellingenmenu gemaakt.
Bovendien kunnen notificaties elk afzonderlijk worden verwijderd door ze naar rechts te vegen.
Oftewel, er is geen snelknoppeling naar toggles, maar gewoon naar de instellingen in het algemeen (de instellingen-app zeg maar) . edit: In die app staan idd wel toggles, daar had Tweakers idd wel wat van mogen zeggen.

Tevens stond in deze review ook gewoon dat notificaties afzonderlijk verwijdered kunnen worden. Ze hebben dus wel iets gemist, maar niet zoveel als jij zei ;)

[Reactie gewijzigd door thefal op 22 juli 2024 14:04]

Ah, I stand corrected, daar had ik overheen gelezen (de veeg naar rechts).
Zo vind ik het ook erg jammer dat de notificatie-led onder het scherm niet genoemd wordt!
Naar mijn idee is dat een nog veel mooiere functie dan een notificatiebar. Met een led kan je namelijk zien of er meldingen zijn zonder je telefoon überhaupt aan te raken!
Ik lees niets over de geheimzinnige Notification LED?
Zit er nu wel of geen LED onderaan, net zoals bij de nexus one de trackball?

Zie hier voor meer info: http://androidcommunity.c...ation-led-video-20111107/
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @Menesis7 december 2011 16:00
Ja, die zit er wel. Goed punt, inderdaad vergeten in de review :)
ah cool, dat vond ik namelijk altijd zo'n pluspunt aan de nexus one boven andere phones :)
De galaxy is hierdoor nu (ook voor mij) een waardige opvolger :D
Ik zelf vind deze telefoon behoorlijk tegen vallen, het design vind ik persoonlijk niet mooi.
De achterkant ziet er zo plastic achtig uit... plastic oke, maar dan niet op deze manier.
Ook vind ik de benchmarks tegenvallen voor deze prijs.

pluspunt: scherm 720p, is toch wel erg mooi.

[Reactie gewijzigd door WilliamP op 22 juli 2024 14:04]

Ben ik wel mee eens, maar daarnaast vindt ik het toch weer jammer dat er nog zoveel vreemde quircks in Android zitten.

- Volgorde van apps is niet aan te passen omdat het geforceerd alfabetisch is.
Het hoofdmenu is niet heel logisch opgezet. De apps zijn op alfabet gesorteerd en de volgorde kan niet worden aangepast. Daardoor moet je soms een paar keer te veel vegen om een app te openen.
- Snel foto maken werkt niet als je geen beveiliging gebruikt (?!?! raar)
In het lockscreen kan de telefoon ontgrendeld worden, maar kan ook de camera-app worden gestart. Dit handigheidje zit ook in iOS en Windows Phone, maar de implementatie van Android is iets minder goed: het werkt namelijk niet als er geen beveiliging op het toestel staat
- Consistentie in schermen is nog niet optimaal.

En deze vondt ik toch wel heel opvallend:
Daarnaast heeft Apple grote stappen gemaakt met het weergeven van notificaties op het lockscreen, en ook dat missen we in Android.
- Het pushen van google services
Na dat je je Google-account hebt ingesteld, moedigt Google je aan om een Google+-account aan te maken. Google+ en en de bijbehorende Messenger staan standaard op het toestel, en daarnaast zijn Google+-updates in de contacten-app People te zien.
en
Het enige negatieve punt is dat de browser bij het opstarten altijd inlogt op je Google-account, om zoekopdrachten te personaliseren en favorieten te synchroniseren. Op zich een handige functie, maar je hebt geen keuze: hij logt automatisch als je browser voor het eerst opstart.
Die volgorde van apps, kan iemand dat bevestigen? Bij de review van de note beweerde t.net ook dat je de volgorde niet aan kan passen en dat is gewoon niet waar. Het lijkt me eigenlijk nogal raar van google als dat nog steeds niet kan, maar goed het wordt dan in ieder geval wel opgelost door bv de software van Samsung (op andere toestellen dan wel).
Wat betreft het weergeven van notificaties, ook dat heeft samsung er al in, maar belangrijker, je ziet ook gewoon altijd de notificatiebalk boven in beeld als je op het lockscreen zit. Daarop zie je toch ook gewoon je notificaties staan? Ik kan al vanaf mijn eerste android (de hero) snel kijken of ik berichten heb door even het scherm aan te zetten, naar de statusbalk te kijken, en scherm weer uit te zetten. Dat je vervolgens moet unlocken om die berichten te bekijken, tja, daar heb ik niet zo'n moeite mee.
Wat betreft je laatste twee punten, tja, als je google hater bent, wat doe je dan met een google phone... Als je dat niet bent zie ik niet in hoe dat nadelen zijn.

Weet overigens iemand te vertellen of de verbeterde gmail client eindelijk het ook toestaat om te zoomen in je mails? Dat iriteert me al zolang ik android gebruik, de gmail client is heerlijk, maar je blijft maar heen en weer scrollen omdat je niet even uit kunt zoomen 8)7
Een speerpunt van ICS zou ook zijn dat je het notificatiebalkje in het lockscreen juist WEL naar beneden kan halen. Om dus WEL alles te zien.

http://cloud.addictivetip...-ICS-06-Lock-Screen-C.jpg

Raar dat tweakers zegt van niet, zelfs op een gare alpha build op de SGS2 kan dat, lijkt me sterk dat ze het er op dit toestel deactiveren... Kan wel afhankelijk zijn van een instelling misschien als jij een telefoon voor je werk hebt wil je juist niet dat dat te zien is namelijk zonder dat jij jezelf eerst authoriseerd. Dus lijkt me een kwestie van een optie over hethoofd gezien of misschien wel automatisch als er een exchange-server is ingestelt...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 14:04]

DA zou subliem zijn, het is een van de dingen die ik het meeste mis sinds ik van mijn iPhone 3GS overgestapt ben naar een Galaxy S2 in juli!
Daar kon je een groot deel van je bericht reeds lezen op het locked screen. Dit zou ik zot handig vinden. Je kon daar ook (door 2x op de hometoets snel achter elkaar te drukken) muziekopties krijgen zoals geluidssterkte aanpassen, volgende nummer enz.. komt dit ook in de nieuwe ICS want dit mis ik wel enorm als ik op de fiets ofzo zit...
Je kunt in ieder geval wel winamp installeren, die heeft een optie om muziek controls op je lockscreen te zetten. Nadeel is (in ieder geval op de sgs2) dat je om te unlocken dan eerst het schermpje van winamp weg moet klikken en dan nog een keer vegen om te unlocken.
Hmm ja maar op iOs vond ik da dan wel een pak simpeler. Dubbel klikken op homebutton en kon pauzere, volgende, vorige en volume aanpassen.. Da zou ideaal zijn mochten ze ook zoiets doen vo mijn SGS 2 ;)
Ik neem aan dat je nog niet zoveel ervaring hebt met android? :) (niet lullig bedoeld ofzo)
-Volgorde van apps is niet aan te passen omdat het geforceerd alfabetisch is.
Je kan gewoon je meest gebruikte apps op 'het bureaublad' zetten, op een plaats die jij bepaald (en niet alfabetisch ofzo, tenzij je dat erg leuk vindt). Dan hoef je maar sporadisch naar de appdrawer.
-Snel foto maken werkt niet als je geen beveiliging gebruikt (?!?! raar)
Dat lijkt me nogal wiedes. Als het scherm mist waar je je telefoon moet unlocken, dan kan je er ook geen knop neerzetten om snel naar de foto app te gaan.


De rest is gewoon standaard voor google. Microsoft en apple pushen hun eigen producten ook....... Dat is niet echt een reden om voor een bepaald OS te kiezen.
Je kan de meestgebruikte dan wel op een handigere plek zetten, dat neemt niet weg dat je de volgorde in de app drawer niet kan wijzigen. Dat blijft natuurlijk vreemd. Dit soort dingen verwacht je bij iOS en WP7 waarbij je heel wat minder kan instellen en niet bij Android.
Maakt het dat het op alfabetische volgorde staat, niet juist makkelijker om die ene app te zoeken? Als alles een willekeurige plek kan krijgen in de appdrawer, dan lijkt me het zoeken naar een bepaalde applicatie veel langer duren (of je moet een zoek optie invoeren, die nu niet nodig is).
En wat zou er mis zijn, om een andere launcher te plaatsen ?
er zijn tientallen versies al dan niet gratis te installeren, die dat in zich hebben.

Go Launcher EX en Zeamlauncher ondersteunen alfabetisch, en zelfs op install-tijd.
Ook folders, en extra app-widgets zijn zo geinstalleerd.

Spikers en laag water, zoeken naar problemen, terwijl het simpel op te lossen is
Zoveel wensen, zoveel smaken, zoveel klachten
Je hebt gelijk, maar ik vraag me wel af of je al wel een andere launcher kan installeren bij deze telefoon ivm de hardwareknoppen die nu in het scherm zijn geintegreert.
Prima, ROM bakkers hebben juist moeite om die geïntegreerde knoppen weg te halen! Deze knoppen zitten dieper en dus niet in de launcher.
Tuurlijk kan dat, de launcher is gewoon een app net als elke andere app, die niks met dat onderste stukje scherm te maken hebben...
Is dat niet juist hét punt van Android, om zich te onderscheiden door je niet te koppelen of verplichten aan de fabrikant hun systeem ?
Ja, dat klopt en is ook zo. Als HTC niet wil dat je google+ gebruikt, laten ze dat weg uit hun toestellen. Echter is het vreemd dat je op een toestel van google zelf google apps tegenkomt? Op wm7 staan ook ms apps en op de iphone4s zit je ook aan siri vast.

Voordeel van android (4.x) is dat je in ieder geval die apps kunt "verwijderen". (ze blijven op het toestel, maar starten nimmer meer op en zijn niet meer zichtbaar.
Siri kan prima uit hoor. En als je Safari start heb je niet opeens een 'safari-account' waar je op ingelogd bent zodat de 'apple-zoekmachine' weet wat je doet. Je hebt wel iCloud die alles voor je kan syncen, maar dat kan je in onderdelen of in z'n geheel uitzetten.
En google+ kan ook uit. Je hoeft je niet op te geven en je hoeft geen google account op te geven alles kan zonder (kan je eigenlijk je iphone gebruiken zonder appleID?).

Waar het om gaat is dat Phuncz het raar vind dat google op zijn eigen telefoon zijn eigen diensten aanbiedt. Ten eerste is dat (voor mij) logisch en ten tweede is het geen verplichting ze te accepteren. Je telefoon doet het net zo goed met als zonder, alleen zonder mis je nu eenmaal bepaalde (google)diensten.
Nee bij mij gaat het erom dat Android-fanboys onterecht Android aanwijzen als hét OS dat je alles zelf laat bepalen en doen. Maar probeer zonder een Google account maar eens iets te doen zoals de Marketplace bekijken. Ik begrijp dat je niet onder accounts uit komt bij een smartphone, maar de onterechte prediking dat je bij Android niet vast zit aan hun diensten en producten (Vendor Lock-in), is gewoon even hard aanwezig als bij WP7 en iOS.
Anoniem: 145867 @Phuncz8 december 2011 07:57
Nee bij mij gaat het erom dat Android-fanboys onterecht Android aanwijzen als hét OS dat je alles zelf laat bepalen en doen. Maar probeer zonder een Google account maar eens iets te doen zoals de Marketplace bekijken. Ik begrijp dat je niet onder accounts uit komt bij een smartphone, maar de onterechte prediking dat je bij Android niet vast zit aan hun diensten en producten (Vendor Lock-in), is gewoon even hard aanwezig als bij WP7 en iOS.
Kan wel zonder account hoor. Dus helaas gaat je argument niet op... :'( sad but true. Voor jou een link waar je de Marketplace heerlijk op je gemak kunt bekijken ZONDER account:
https://market.android.com/
Enkel bekijken inderdaad ;) Voordeel is dat er een stuk of 5 grote andere market's zijn die je met een APK bestand zo op je Android telefoon zet, werk je dus gewoon om Google heen...

Tuurlijk bied Google... Google aan :P Maar je wordt niet beperkt door Google tot Google, dat heet nou vrijheid :) Je wordt wel in de richting geduwd maar mag uiteindelijk nog wel zelf kiezen...
Alleen weet je niet of die andere market placen virus vrij zijn. (niet dat de google markt zelf malware/virus vrij is). Dit vind ik op dit moment echt een groot probleem van android.
Je kan ook gewoon een andere market-app installeren, je zit echt niet vast aan de Android Market van Google. Of je kan ook zonder iets Market-achtig dingen installeren.
Probeer zonder iTunes account maar eens iets te installeren op je (jailed) iPhone. Probeer zonder Appstore maar eens iets te installeren op je iPhone.

Dus nee hoor, vendor lock in gaat me toch een brug te ver.

[Reactie gewijzigd door Tokkes op 22 juli 2024 14:04]

je kunt gewoon apks downloaden zonder market en dus google account
Probeer maar eens te posten op Tweakers, dan heb je echt een Tweakers account nodig. Wat genaaid! |:(

Je zit helemaal nergens aan vast als je een google account neemt. Je kan alles, zelfs apps installeren, zonder google account.
Ach ja, met Apple zit je weer vast aan iTunes. Elk OS heeft wat dat betreft wel een nadeel.
Nope, met iOS5 niet meer, iTunes kan de deur uit :)
Dat was zo tot iOS 5.0. Tegenwoordig kan je zonder tussenkomst van iTunes je iOS apparaat in gebruik nemen. Als je gebruik maakt van iCloud kan je zelfs zonder tussenkomst van iTunes je iOS device backuppen en restoren.

Ik heb persoonlijk geen hekel aan iTunes, maar ik vond het wel een nadeel dat je niet out-of-the-box je device in kon richten zonder het eerst aan iTunes te hangen. Android was daar een stap vooruit, maar dat is inmiddels dus niet meer zo.
Nee hoor, met iOS5 ben je niet meer verplicht om het geniale iTunes te gebruiken. Jammer dat de meerderheid gewoon niet inziet dat iTunes een briljant programma is dat eenvoud en diepgang combineert.
Anoniem: 245699 @me_mrtn7 december 2011 12:36
Grapjas! ITunes, dat fijne programma waarbij ik na een nieuwe versie niet eens meer m'n sneltoetsen van m'n logitech tobo kon gebruiken? Of dat programma waarbij ik er nog steeds niet achter ben hoe je nummers die in m'n bibliotheek staan niet rechtstreeks van m'n pc kan verwijderen. En als ik de ipod van m'n vriendin aansluit niet eens een nummer van haar ipod op mijn pc kan zetten? Ja, echt briljant!

OT; Lijkt me een goede vooruitgang qua OS, maar het formaat van de Nexus is mij echt te groot!
Je ziet iTunes verkeerd. Het is geen vervanging voor een filemanager, het is een muziekmanager. Je beheert en speelt muziek er mee af. Daarnaast is iTunes zo uit te breiden met playlists, Genius playlists, eenvoudige plugins (ligt eerder aan je Logitech toetsenbord dat het niet correct met de Play-controls omgaat), de integratie met de iTunes Store, AirPlay, HomeSharing, eenvoudige én sneller AAC-converter.

En waarom je je iPods vriendin niet kan aansluiten is eenvoudig. iPods en iOS-devices zijn géén PnP-devices en daarom veel krachtiger.
"eenvoud en diepgang" :s.

één ding dat ik telkens merk wanneer ik iTunes open op een windows PC: traag en crashen.
*kuch*

Ik ben toch maar wat blij dat ik van die logge onhandige iTunes af ben. Zune daarentegen werkt pas écht als een droom.
eenvoud, daar zeg je het. Ik heb reeds Winamp op mijn PC staan. Iets minder eenvouding, veel meer functies. Apple zal altijd wel met gebruiksvriendelijke producten (soft- en hardware) komen, maar qua functionaliteit zal je dan ook moeten inboeten.
Het probleem manifisteert zich buiten de OS X cirkel, via Windows is iTunes een lomp onding. Met iOS5 inderdaad gelukkig een non-issue.
Rub3s, je weet dat het best wel idioot is om TWEE schermen met apps te hebben? Een 'bureaublad' op je telefoon... come on! Gewoon 1 plek, met ALLES en dan de optie om zelf te kiezen waar je wat wil hebben. Zo moeilijk is dat niet?
johnkeates, waarom is het idioot? De functie van de appdrawer is gewoon dat alles geordend in 1 lijst staat. Het bureaublad gebruik ik zelf dan voor de meest gebruikte apps. Als je een appdrawer hebt die je zelf helemaal kan customizen qua indelingen en waar ook alle apps in staan, dan wordt het alleen maar een gezoek naar apps (waar had ik die ook alweer gezet? in die map, of toch ergens in de lijst..... ff zoeken).

Come on! ik zie het probleem echt niet :+
Hoeft zo ingewikkeld niet te zijn. "Pin to top" bijvoorbeeld. Windows heeft het al sinds XP in het start menu.
Dat is helemaal niet idioot, het is juist heel handig om je meestgebruikte apps op je homescreen te hebben en als jij iets anders wilt dan open je die drawer. Bovendien zijn er tig launchers voor Android dus als deze je niet aanstaat dan neem je er een die wel alle apps in het homescreen heeft. Het idee is dat jij zelf keuzes mag maken hoe iets eruit ziet en wat jij handig vind terwijl bij bijv. iOS er bepaald is voor jou dat jij op die manier moet werken. Waarschijnlijk komt in iOS12 de optie om een eigen launcher te maken wat dan ineens bedacht is door Apple ;)
Eens. Die achterkant ziet er zo saai en goedkoop uit. Maar ja, het is waarschijnlijk te duur om er zo'n mooie Kevlar achterkant op te zetten zoals bij de Motorola Razr.
En dat 720p scherm is dus juist moordend voor de GPU benchmarks. De Nexus moet 2.4 keer zoveel pixels renderen als bijvoorbeeld de Galaxy S2.

Als de UI goed draait dan vind ik het niet erg dat de gave 3d games misschien meer moeite hebben, die speel ik toch zelden. De GPU is nog goed genoeg voor gave effecten in de UI en kan met Android 5.0 denk ik ook nog probleemloos vooruit.
@ de mensen die de Galaxy Nexus al hebben en/of getest hebben heb ik de volgende vraag:

- Is er met de veranderingen in de browser ook een automatische "scaling" van de pagina opgenomen zodra er ingezoomd is op een pagina? (ik bedoel hiermee de wijze waarop HTC-toestellen (android) de pagina's aanpast naar een pagina waarbij alleen naar boven en/of beneden gescrolld hoeft te worden na het inzoomen!)
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @Pfunk9 december 2011 13:54
Nee, helaas.
Ik gebruik nooit de standaard browser, maar gebruik eens Dolphin HD, deze doet dat ook. En je hebt meteen tabs zoals in android 4.0.
Dat herschalen zit er inderdaad niet in. Dat is wel heel jammer.

De snelheid is wel fenomenaal. Dat dan weer wel.

Denk alleen dat het ding nog niet helemaal af is ofzo. Is bij mij al een paar keer gecrashed.

Als ik het zijmenu aanzet krijg ik het ook niet voor elkaar om een venster te sluiten. Normaal gesproken schuif je de boel dan naar beneden en dan komt er zo'n extra balkje boven waar de X op zit, maar dat krijg je niet als je het "zijmenu" aan zet. Dat zijnmenu is dan ook nog zo karig dat er maar 3 knoppen opzitten (in Honeycomb zijn het er een stuk of 10 ofzo.

Waarom kan dat nou niet gewoon allebij werken (top- en zijmenu samen)

Ook zo ridicuul dat de menu knop in de knoppenbalk uitgaat en dat je dan dus de menu knop uit het zijmenu moet halen of uit het topmenu.
Ik wacht op de eerste custom roms met android 4.0 zodat ik het zelf kan testen, maar ik hoopte toch op wat meer 'simplicity'. Ik vind zeker WP7 zo heerlijk werken vanwege haar simpele interface, en daarom wérkt het ook zo soepel.

En wat ik al eerder bij android het geval vond zie ik nu ook weer terug: het is niet erg consequent. In de review wordt al de menuknop genoemd, die telkens weer ergens anders zit, de OK/annuleren knoppen die omgedraaid zijn... Het zijn telkens weer dingen die makkelijk en vlot gebruik hinderen.

Ik ben daarom ook bang dat ICS het niet voor elkaar krijgt om mij bij Android te houden.
En nog steeds geen smart dialer! Dat werkt bij sense zo snel. Bellen met de standaard google dialer betekend minimaal 5 keer tikken + scrollen door een megalijst. Dat werkt zo traag en niet intuitief....

[Reactie gewijzigd door Nollekeuh op 22 juli 2024 14:04]

Ik begrijp je even niet.

Ik tik op mijn telefoonpad de eerste letters / cijfers van de persoon die ik wil, en de naam staat er al

( als iedereen Jan heet, krijg je idd een megalijst, maar dan pak je een 'uniek' deel van de naam )
Verder kan je contacts op een buroblad plaatsen.
Zoals ik al schreef, de standaard dialer van google, die dus draait op de nexus, SE's en nog wat anderen heeft die functionaliteit niet. Toch wel een gemis voor een zoekbedrijf om dat goed uit te voeren.
De kern van smart dialer is dat het geen volledig toetsenbord (met letters) nodig heeft.

Het voorbeeld dat HTC zelf geeft:

http://i42.tinypic.com/30m0d94.jpg
Dacht dat dit iets van Android was, maar het blijkt dus iets wat de fabrikanten er zelf hebben ingezet. Vind ik 1 van de beste mogelijkheden van mijn S2
Die smart dialer zit volgens mij een patent op. En daarom kunnen ze dat niet verwerken in de standaard Android.
Het ontbreken van de consistentie in de user interface heeft voor een deel te maken met het feit dat ICS voor zowel telefoons als tablets bedoeld is. Bij 2.3 / 3.2 was dit nog gescheiden. Die action bar doet het op een tablet bv prima maar zal op een telefoon in portrait echt niet passen. Daarom hebben ze inderdaad was trukerij uitgevoerd waardoor elementen zoals deze automagisch op een andere plek komen te staan.... Wat soms dus leidt tot onverwacht gedrag.

Maar dat neemt niet weg dat ICS heel mooi spul is. Heb tijdje geleden even met Galaxy Nexus mogen spelen en ik denk dat ik wel bij Android blijft de komende tijd. Vooral actions in je notification bar lijkt me erg handig. Vaak zie ik de melding van een email en dan weet ik gelijk al dat ik wil deleten of replyen. Nu moet ik eerst GMail openen maar straks kun je direct je gewenste actie kiezen. Ook lock screen acties lijken me echt iets toevoegen.
Mja, iOS is ook voor een tablet en een telefoon gemaakt en is consistent(er) qua interface. Denk dat het vooral ligt aan het feit dat het meerdere tablets en telefoons met verschillende maten moet ondersteunen.
Dat staat bekend als versplintering :) Er zijn nu massa's el-cheapo devices met verschillende custom en niet-ondersteunde android installaties... En dan heb je natuurlijk een stuk of 30 echte android telefoons die het wel goed doen, maar dat is niet de massa! Dus krijg je een versplinterde markt waar een devver niet zo veel mee kan.
En toch vraag ik me af, met al dat DPI-geweld en steeds hogere resoluties, of men nou ook nog wat heeft gedaan aan mogelijkheden om zelf in software de DPI wat lager te zetten zonder dat de layout van de User interface al te snel vern*** wordt.

(bv. DPI lager zetten en de software laten denken dat je gewoon met een scherm met mindere resolutie te maken hebt).

Langzamerhand begin ik met smartphones en tablets nameiljk hetzelfde probleem te krijgen als waar ik met computerschermen tegenaan liep: Hoe hoger de resolutie, hoe kleiner het lettertype!

Ik ben slechtziend en moet alles al dichtbij houden. Op zich kan ik tot heel klein lezen, maar het wordt er dan niet makkelijker op (zeker met actieve, heldere, schermen). op normale computerbeeldschermen is 1280x1024 bij 19 inch of 18 inch, of ...x1050 op 20 inch, nog een mooie verhouding. Hogere resolutie bij zelfde diagonaal geeft problemen :(

480x800 bij 3,7 of 4,0 inch is voor mij nog precies goed (HTC Desire, Incredible S, etc.). De 480x850 van een Sony Xperia Neo (3,7 inch) werd al veel te klein voor mij.

Met de huidige trend zou dit inhouden dat ik straks dus den 4,6 inch telefoon in m'n broekzak moet gaan zeulen om nog wat leesbaarheid te krijgen...... terwijl ik verder 3,7 inch wel een ideale maat vind.
En toch vraag ik me af, met al dat DPI-geweld en steeds hogere resoluties, of men nou ook nog wat heeft gedaan aan mogelijkheden om zelf in software de DPI wat lager te zetten zonder dat de layout van de User interface al te snel vern*** wordt.

[...]
Ik snap dat het kut is als je een visuele handicap hebt, maar het zou een beetje unfair xijn te verwachten dat de rest van de mensheid genoegen moet nemen met een Nokia 3310 omdat jij slecht ogen hebt :P

Je kan gwn de lettergrootte aanpassen in android toch? (of je koopt zo'n toestel met ridicuul groot scherm)
De resolutie en dpi van de iPhone4 ligt een fractie 2 hoger dan van de iPhone3 en toch is de lettergrootte hetzelfde gebleven.
Op een Galaxy Nexus versus GalaxyS2 is dat idem dito. Het enige wezelijke verschil is dat je webpagina's verder uit kunt zoomen en toch de tekst kunt blijven lezen. Zijn die letters dan voor je te klein dan is het gewoon een kwestie van minder uitzoomen/meer inzoomen.
Mooie en uitgebreide review, ik was eerst van plan deze telefoon te kopen maar jullie hebben me toch overtuigd nog even te wachten tot de eerste telefoons van andere fabrikanten (HTC!) met ICS uitkomen. Ik ben er echt van overtuigd dat Android 4.0 de grootste stap voorwaarts is sinds 1.6!
Ik heb ook 1.6 gezien en met 2.x had tweakers ongeveer dezelfde conclusie kunnen trekken.

Het systeem wordt steeds meer volwassen, hoe meer gebruikers hoe meer problemen. Hoe meer je kan oplossen ook icm de grotere inkomsten en dus geld om het op te lossen.
Anoniem: 321896 @Kevinp7 december 2011 10:09
Laat 1 ding duidelijk wezen, ik heb het model vandaag in Canada in mijn handen gehad. Bell heeft 'm hier geloof ik als eerste. Nou.. ik vind 'm persoonlijk vrij traag. Op de interface zit een behoorlijke vertraging e.d.

Ik hoop dat dat er met updates o.i.d. nog uitgaat want zo hoeft ik 'm niet. Dan wacht ik liever op de HTC edge.
Maar Android zal altijd die lag hebben. Je kan nog zolang wachten maar Android zal nooit zo vlotjes werken als iOS of WP

Bron
Hier heb ik een betere bron waarin wordt uitgelegd waarom Android nooit beter zou gaan draaien dan Wp7 en ios. Het is een design fout. Lees heel dit artikel maar eens door.

Vond het persoonlijk zeer informerend en het geeft hij ook een antwoord waarom bijna 90% van alle android phones zo traag zijn. Het probleem zit gewoon heel diep in de kernel van Android

Edit:

Zie alweer dat ik telaat ben met reageren

[Reactie gewijzigd door vali op 22 juli 2024 14:04]

Hij eindigt zelf met een positieve noot:
And I know they will have it eventually. The Android team is one of the most dedicated and talented development teams in the world. With stars like +Dianne Hackborn and +Romain Guy around, the Android rendering framework is in good hands.

I hope this post has reduced confusion surrounding Android lag. With some luck, Android 5.0 will bring the buttery-smooth Android we’ve all dreamed about since we first held an HTC G1. In the mean time, I’ll be in Redmond working my butt off trying to get a beautiful and smooth mobile OS some of the recognition it deserves.
oh, en hij werkt voor ms, makkelijk spreken dan ;-). Het is zoals de verschillende politieke partijen. Als je dan ook nog meetelt dat hij verschillende fouten over ios in het artikel had staan (die er nu uit zijn) denk ik niet dat zijn post van verschrikkelijk grote waarde is. Hoogstens recreatieve lectuur.

oh en dit dan:
but I was not on the framework team and I never read the Android rendering source code. I do not have any authoritative Android knowledge and I cannot guarantee what I say here is necessarily 100% accurate
Nokia have abandoned their mobile OS’s and started from scratch. Android is the only mobile OS left that existed pre-iPhone.
Symbian wordt nog steeds gebruikt, en draait smooth de laatste tijd.

[Reactie gewijzigd door Yoshi op 22 juli 2024 14:04]

Maar Android zal altijd die lag hebben. Je kan nog zolang wachten maar Android zal nooit zo vlotjes werken als iOS of WP

Bron
Hoezo nooit?
Je kan toch de priority van de UI thread hoger maken? (real-time lijkt me misschien wat overkill..dat zou betekenen dat je telefoon stopt met werken zodat je het scherm aanraakt)

[Reactie gewijzigd door Rey Nemaattori op 22 juli 2024 14:04]

En dat hoor je van een overloper van Google -> MS :P Erg betrouwbaar...

@Ricolientje, vast een productie model, maar als dat niet zo was, een HTC gaat nooit sneller zijn dan een Nexus toestel, dus daar hoef je dan ook zeker niet op te wachten (tenzij je een jaar wacht dan zijn ze sneller als een jaar oude nexus :P)...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 14:04]

Bedoel je dat het een betrouwbaardere bron zou zijn als hij nog bij Google werkte ? Want dan vlieg je als werknemer gewoon buiten hoor, dus dat gebeurt niet.

Er wordt toch zeer duidelijk gezegd wat het structurele probleem is van die "lag", iets wat je ook kan checken in de broncode van Android. Het is een andere ontwerpkeuze, niet meteen een onoverkombaar nadeel. Voor sommigen weegt het zwaarder in het schaaltje dan anderen natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door Phuncz op 22 juli 2024 14:04]

Anoniem: 386034 @Phuncz7 december 2011 11:01
Het mooie vind ik dat de ontwerpkeuze die de Android GUI lag veroorzaakt komt uit de tijd dat blackberry het doelwit van Android was.

Toen Apple met de iPhone kwam moest het ineens allemaal anders en beter maar de designkeuze was zo fundamenteel dat deze niet meer hersteld kon worden.

En sindsdien zitten Android gebruikers met een scherm dat lagt als er in de achtergrond andere threads (download internet content etc.) resources wegkapen.

Ook een voorbeeld van het slechtere multitasken van Android; de belangrijkste thread die een directe impact heeft op de gebruiker (GUI paint) wordt opgehouden door bulk threads op de "achtergrond".
Een heleboel aannames van iemand die stage gelopen heeft bij Google. Hij zal vast fatsoenlijk kunnen programmeren, maar andere dingen heb ik zo mijn twijfels over.

Uit zijn eigen Google+ post:
However before I jump in, a couple disclaimers. First, I am a 3rd year undergraduate software engineering student. I interned on the Android team, and +Romain Guy who was responsible for much of the hardware acceleration work in Honeycomb, reviewed some of my code, but I was not on the framework team and I never read the Android rendering source code. I do not have any authoritative Android knowledge and I cannot guarantee what I say here is necessarily 100% accurate, but I have done my best to do my homework.
Ook al zou de HC broncode ook intern bij Google geheim geweest zijn, sinds 14 november is ICS gewoon publiek beschikbaar. Dus als hij echt een goed stuk had willen schrijven, had hij gewoon de ICS broncode kunnen napluizen.

Het feit dat Romain Guy wat code van hem nagekeken heeft, wil dat zeggen dat Andrew Munn ook code geschreven heeft voor de rendering engine (het antwoord is eigenlijk al gegeven)?

Het feit dat BB eerst het doelwit was, wil dat zeggen dat er geen mogelijkheid was voor een UI thread met hoge prio? ook een BB heeft inputs die misschien een hoge prio hebben (scrollwheel en toetsen). Is er eigenlijk vanuit de hoek van CyanogenMod al commentaar geweest? Die zou ik eerder vertrouwen dan Andrew Munn.
@boksbeugel

Volgensmij begrijp jij de opzet niet helemaal. De multitasking van Android is juist stukken beter doordat achtergrondprocessen en andere processen normaal afgehandeld worden (op een pc manier). Bij iOS stoppen alle processen zodra de UI wordt gebruikt en gaan pas weer verder als de UI weer rust heeft. Dat is geen multitasking maar countervoetbal
Bedoel je dat het een betrouwbaardere bron zou zijn als hij nog bij Google werkte ? Want dan vlieg je als werknemer gewoon buiten hoor, dus dat gebeurt niet.

Er wordt toch zeer duidelijk gezegd wat het structurele probleem is van die "lag", iets wat je ook kan checken in de broncode van Android. Het is een andere ontwerpkeuze, niet meteen een onoverkombaar nadeel. Voor sommigen weegt het zwaarder in het schaaltje dan anderen natuurlijk.
De titel van het artikel zegt dat het altijd zo zal blijven, terwijl het duidelijk een keuze is binnen Android om de GUI geen prioriteit boven _alles_ te geven, zoals in iOS en WP7 wel het geval is. Het voorbeeld van "houd je vinger op het scherm en je pagina zal in iOS nooit laden" vind ik bijvoorbeeld een erg valide argument om de prioriteit van het laden van de GUI niet topprioriteit te geven, maar een heel hoge prio. Met betere hardware zal dat "probleem" bij Android de komende jaren wel afnemen :)
Het voorbeeld van "houd je vinger op het scherm en je pagina zal in iOS nooit laden" vind ik bijvoorbeeld een erg valide argument om de prioriteit van het laden van de GUI niet topprioriteit te geven
Ware het niet dat het niet waar is, ik heb het net geprobeerd en het laad prima. Dat iets de hoogste prioriteit heeft betekent niet dat er niets anders meer gebeurt. Maar fyi het laad niets langzamer als je je vinger op het scherm houd dan wanneer je dit niet hebt.

edit: Whoops, zat er naast, als je je vinger op het scherm houd en beweegt dan stopt hij wel met laden. Maar aangezien me dit nog nooit is opgevallen in de 3 jaar dat ik een iPhone heb lijkt me dit geen probleem.

edit: @Hieronder. Het is blijkbaar zo dat ze dit "stoppen met laden" in Safari hebben ingebouwd, het is niet een "systeem wide" behaviour.

[Reactie gewijzigd door ZpAz op 22 juli 2024 14:04]

Maar aangezien me dit nog nooit is opgevallen in de 3 jaar dat ik een iPhone heb lijkt me dit geen probleem.
Niemand noemt het een probleem, er wordt enkel aangegeven wat er kan gebeuren als er prioriteiten worden gestelt...

Bij Android gebeurd trouwens precies hetzelfde, behalve dat de pagina wel geladen wordt en pas weergegeven wordt als je je vinger los laat...
Heb je zeker nog geen Titan in je handen gehad
Wat is dat nu weer voor een onzinopmerking. Hij verklaart en heeft het trouwens in hoofdzaak over de verschillen tussen Apple en Google. Windows wordt zijdelings erbij betrokken,
Het probleem was niet zozeer het "scrollen" en dergelijke maar er zat een HEEL zware lag op dat toestel. Echt belachelijk.

Die nieuwe htc met 4.3 inch scherm, nieuwe 1.5ghz dualcore snapdragon, 1650 mAh batterij en slechts 8mm dik. Die lijkt me wel wat.

Ben alleen de naam even kwijt.

Watercoolertje, het toestel was duidelijk traag. als ik menu aantikte duurde het meer dan een seconde voordat de GUI naar menu was gekanteld. Ik hoop inderdaad dat het gewoon een voorproefmodel is..
carrier iq maakt m trager hoorde ik afgelopen week ;-)
Ik heb een HTC Desire HD met Sense 3.5, maar er zit echt geen lag in hoor en de HTC Sensation die ik gister een paar uur gebruikt heb, ook geen lag.

Ik weet niet wat jij onder lag verstaat, maar ik heb er geen last van.
Onder lag in de galaxy nexus bedoel ik dat er een duidelijke vertraging zit tussen het aanraken van het menuscherm en het daarna "draaien" van het scherm naar de apps, zoals ICS doet. Dat hoort vloeiend te gaan maar haperde behoorlijk.
Anoniem: 386034 @Kevinp7 december 2011 09:11
Het systeem wordt steeds meer volwassen, hoe meer gebruikers hoe meer problemen. Hoe meer je kan oplossen ook icm de grotere inkomsten en dus geld om het op te lossen.
Google verdient nauwelijks aan het Android markleiderschap, het OS wordt gratis weggegeven.
Niet zo naïef, Google is dolblij dat er zoveel Android-gebruikers zijn met hun overal ingebouwde reclames. Zie het als het verkopen van een console voor of zelfs onder de kostprijs: dat verdien je met de gameverkoop wel weer terug :)
Zoals Senseo in de Pads ervoor ;) Het senseo apparaat koste geld, maar door de verkoop van de pads was het toch een goede business.

Google verdient genoeg hieraan en heeft er alle baat bij dat het aantal android gebruikers en apps toenemen.
Dat het gratis word weggegeven betekent niet dat google er niet flink aan kan verdienen. Met de extra info die google binnenkrijgt zullen de adds per stuk meer opleveren gemiddeld. Tevens zijn er veel (google) adds in android applicaties.

Meer en efficientere adds is vrijwel het enige belangrijke voor google.
Als je een app koopt in de Market krijgt Google een deel van dit bedrag. Daarnaast hebben ze nu een enorme database met gegevens erbij.
Dat is welliswaar correct, maar vergeet niet dat de Google Mobile Services geen deel uitmaken van Android.

Android mag elke Jan Kloot inderdaad gebruiken, maar zodra je ook Gmail, Maps, Gtalk etc.. etc.. erbij wil hebben, dan mag je aan Google gaan betalen.

En er zijn maar weinig fabrikanten die een succesvolle telefoon kunnen lanceren, met Android, maar zonder de Google Mobile Services.

Oftewel, bijna iedereen betaalt aan Google.
Google verdient enorm veel aan Android. Vooreerst zijn zij de nummer 1 info bron voor de device bouwers, zij betalen voor ondersteuning van google devs. Bijkomend zijn er de apps, google neemt winst in de market alsook op het in-app advertentieplatform.

Als Android geen miljoenen binnenbrengt was google al lang gestopt met dit project.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.