Samsung Galaxy Nexus i9250 Titanium Review

EvertSchut
24 juni 2012, laatste update op 24 juni 2012, 15.935 views

Samsung Galaxy Nexus i9250 Titanium

Inleiding Een maand geleden ben ik van een van de eerste smartphones (HP iPaq 6910, Windows Mobile 6.5, met extra zware batterij) naar een Samsung Galaxy Nexus overgestapt. Van een echt QWERTY toetsenbordje naar full-touchscreen, geheel zonder knoppen op het front. Van lomp en niet klein, naar nog groter, en ook lomp. Maar wel van niets kunnen, naar een alleskunner, vaak goede foto's, muziek, snel browsen met video, online navigatie met Google maps incl. wandelroutes. Het beeld, een grote 4,65" 1280x720pixels Amoled, was voor mij de trekker. Op onderstaande foto zie je wat er op kan, en dan is het nog scherper ook dan op de - iets bewogen - foto. En dan nog Android 4 "ICS" af fabriek. Android trok me meer dan Apple want meer...

Pluspunten

• Veel beeld dat prachtig is.
  • Android 4.0 als eerste
  • In principe veel Android updates via Google (Nexus=Google)
  • Foto's bij veel licht gedetailleerd en goed
  • Veelzijdig, je hebt van alles bij je
  • Spraakherkenning & Google Maps navigatie
  • Uitstekend geluid op koptelefoon
  • Netwerksnelheid

Minpunten

• Groot apparaat
  • Zwaartepunt dus hoog, valt makkelijk uit hand of zak
  • Apparaat vereist beschermhoes, is dan alsnog dikker
  • Plaats knoppen, onbedoeld volumeknop indrukken
  • 100% touchbuttons (Foto nemen soms lastig), liever aparte knop voor gehad
  • Foto's bij zwak licht eb object op afstand ruisig en slecht
  • Geluid luidspreker is zacht (gemiste oproepen, geen muziek bij druk verkeer op fiets)
  • Accuduur bij navigeren op accu, tethering, spelletjes: zeer beperkt.
  • Geen uitbreidbaar geheugen via SD-slot
  • Geen USB mass storage device: XP, Mac, Linux: niet plug en play

Inleiding

En dan nog Android 4 "ICS" af fabriek. Android trok me meer dan Apple want meer hardware-keuze en ik vemoedde meer apps-vrijheid zodat ik er meer mee kan "prutsen" zonder te moeten rooten. Ik verwacht goede ondersteuning door Google aangezien dit een "Google-phone" is (Nexus aanduiding): als het goed is ontwikkelt Google zelf op deze referentie telefoon). Over de camera had ik gelezen dat de 8MP in de Nexus goed was, maar de SGS 2 en iPhone wel soms beter waren. Een gok dus, de SGS2 had op moment van beslissen (februari dit jaar) weer een slechtere accu en geen Android 4.0, dus ik koos voor de Nexus.

Afbeelding van de belangrijkste onderdelen in een Nexus:
Bron: usermanual.com

Formaat/beeld
De Nexus is een grote telefoon, een kennis noemde het een tablet. Het beeld (4.65") is prachtig. Veel en mooi. Niks minder dan ik had verwacht, eerder beter nog. Op fiets als navi goed leesbaar maar moet wel vrij helder staan. 720p levert we heel veel beeld op, en de kwaliteit is ook GEWELDIG.

Van de tw.net (review SGS3) over SGS3 een overzichtstabel:
[table]
_Galaxy S IIIGalaxy S IIHTC One XHTC One SiPhone 4SGalaxy Nexus
Scherm4,8" 4,3"4,7"4,3"3,5"4,65"
Resolutie1280x720800x4801280x720960x540960x6401280x720
Indelingpentilergbrgbpentilergbpentile
Ppi305216312341? of 256?)*326316

)* zie reactie op review. Ik heb het niet geverifieerd.

Het 316 ppi pentile scherm ("HD Super Amoled") geeft een naar mijn idee perfect beeld. Met kleine letters veel op je scherm, zoomen gaat soepel en de letters lijken vloeiend groter te worden, ik zie geen kartels of wat dan ook, welke resolutie ik ook kies. Zoomen met 2 vingers gaat perfect. De kijkhoek is groot en zwart is zwart. In de zon moet je de helderheid wel op maximaal zetten, wat weer meer stroom trekt, en op de fiets dan niet zo handig is bij lange tochten. Dit aspect krijgt zeer goed, 5 sterren en een half zou ik zeggen, het scherm is het beste wat er nu te koop is.

Accuduur
Na 1 maand gebruik kom ik 1-2 dagen door met de accu (1750 mAh), 2 volle dagen haalt hij niet als je hem gebruikt. Dit past wel in een routine van "gewoon" iedere dag opladen. De lader is ook zo compact dat je die makkelijk altijd bij je hebt. (Of kwijtraakt :-). De meegeleverde accu is met fietsnavi (dus geen oplader) na 3-4 uur zowat leeg. Zonder 220V of autolader moet je je een beetje inhouden om een hele dag actief te zijn, zoals op de fiets met navigatie of als je een keer vergeet te laden. Wees gewaarschuwd als je in een hut op de hei zit, zeg maar. Ik had niet meer accuduur verwacht, en de lader is prachtig, dus ik vind de accuduur wel goed.

Micro USB: accu laden, lader en kabel voor bestandsoverdracht
Samsung heeft de Nexus van Micro USB voorzien voor laden en bestandsoverdracht. Deze Micro USB in het toestel is helaas wel weer een voor mij nieuwe variant er bij waardoor bestaande mini-USB laders en snoertjes thuis en op werk niet meer bruikbaar zijn. Het goede nieuws is dat je het laadsnoer ook in een USB poort van je PC, Apple iPod USB lader of Hama iPod/USB kan stoppen om te laden.

Dit meegeleverde laadsnoertje (USB <-> Micro USB) is 60cm lang (kort?) en kan ook voor dataoverdracht worden gebruikt.
Micro USB wordt ook bij een hier aanwezige Logitech H800 koptelefoon gebruikt, overigens, het H800 snoer laadt wel, maar doet geen data. Staat ook een batterij-icoon op, keurig. Dus even opletten, niet ieder snoer is volledig bedraad.

Pogopins

De SGN heeft contacten aan de zijkant die "pogopins" genoemd worden. Zie foto.
Om te laden zou je deze "pogopins" kunnen gebruiken. In mijn geval kan het niet door de CaseMate bumper. Pogopins zijn dus een beetje 'papieren' oplossing voor mij.

Ik zag ook dat er wel een "pogopin -lader"bestaat:, hier een plaatje:
Bron: smartdroid.de
Ook hier moet de SGN voor de pogopins z'n beschermende werkkleding uitdoen, wat ook deze lader voor mij niet bruikbaar maakt.

Ik heb er ook geen autohouder voor, om dezelfde reden en ook vanwege de prijs en klem-houder met laadsnoer in gebruik. Pogopins lijken mij te apparaatspecifiek is geen standaard. De inmiddels alweer na de Nexus gelanceerde SGS3 gebruikt draadloos opladen, dat lijkt me een betere oplossing.

Bij mij, en ik denk bij vele anderen, moet ik het voor laden (en filetransfer) hebben van de Micro USB. De micro USB connector kon wel eens de zwakste schakel worden van de Nexus hier, hij wordt meer dan dagelijks gebruikt. Het draadloos laden bij de SGS3 lijkt me de toekomst maar de Nexus was hier net niet op tijd voor. Evenwel, het werkt op dit moment prima hoor.

Filetransfer en MTP: ingebakken geheugen stelt eisen aan PC

MTP
De Nexus is geen USB mass storage device, maar gebruikt het (Media transfer Protocol) voor bestandsoverdracht. In een Windows 7 PC wordt de Nexus dus niet als USB apparaat of CF- kaart herkend, maar als Nexus. Op engadget.com staat hier ook meer over. Het idee van MTP is dat je gehele geheugen voor zowel files als apps gebruikt kan worden.
In Win 7 zal je dus de files via MTP van je Nexus van en naar je PC overdragen. Iets waar in mijn ervaring Win7 geen enkel probleem mee heeft maar Linux wel, en ook op Apple OSX 10.7 werkte het niet uit de doos.
Voor Apple verwijs ik je naar dit; een simpele installatie op je mac en het zou over zijn. Ik heb 't nog niet getest.
_Grad_ heeft een goed stuk over "Mount onder Ubuntu" staan in zijn review.
Op Win XP SP3 werkte MTP hier niet, ondanks dat hier staat dat het wel moet werken. De laatste link is ook een prettige uitleg over MTP overigens.

Ingebakken Geheugen
Op de ingebouwde 16GB geheugen"kaart" staan foto's onder de directory DCIM (Computer\Galaxy Nexus\Interne opslag\DCIM\Camera). DCIM vind ik een nietszeggende naam, als je een Canon fototoestel hebt gehad ken je hem wel maar voor een leek? Een erg onhandige naam lijkt me.

Het geheugen is dus niet uitbreidbaar, best wel jammer, hoewel 16 GB een redelijke hoeveelheid is. Het probleem is dat je zo kan je geen aparte muziek micro-SD kaart prepareren in je PC bijvoorbeeld. Of als je onder XP, mac of linux niet (snel) naar je geheugen kan door MTP, je de kaart er ook niet even kan uithalen. Als je de kaart er niet uit kan halen en je XP machine hem niet leest, rest niets anders dan naar jezelf mailen via Wifi of een Android app installeren. Niet zo handig. De snelheid van lezen en schrijven naar de Nexus was prima, ik zal de waarden later nog toevoegen hier.

Typen / invoer / vorm: Ergonomie

In landscape (toestel liggend) typen gaat fijn, het toestel trilt bij iedere aanslag wat fijn werkt. Portrait (toestel rechtop) vind ik wat krap typen, maar het gaat. De iPaq had QWERY toetsen (vorm a la Blackberry), ik was bang dit heel erg te missen maar de QWERTY-toetsen zelf mis ik niet zo.

Wat ik wel mis: enkele fysieke knoppen. De Nexus is een op de voorzijde toetsloos apparaat, de voorzijde is dus een en al "glas" plaat, enkel de luidspreker is er door heen 'geboord'.
Plaatje frontplaat:
Bron: http://mobilespecsfeature.com

- Dit mooie stukje design leidt bij mij tot een oriëntatie probleem: haal het ding uit je zak en je weet niet meteen wat boven of onder is. Als hij uitstaat is het scherm groot en zwart zonder tastbaar of zichtbare bovenkant wegens geen knoppen. Bij snel een foto nemen vind ik dit lastig, het kost extra tijd.
- De aan -uit knop zit aan de zijkant rechtsboven, als je deze indrukt lukte het me (vooral in het begin) om tegelijk ongewild de volumeknop aan de linkerzijde in te drukken. Je moet het ding tenslotte vasthouden en tegendruk uitoefenen. Dit went wel, en ben het redelijk eens geworden met de kritiek hieronder. Met een case mate toughcase zet ik hem de laatste tijd nogal eens aan en uit in 1x. Helemaal lekker vind ik het niet werken. De HTC One-X lijkt me handiger, met een knop bovenop.
- De foto-afdrukknop is als soft/touch button gemaakt, en deze reageert alleen op een vinger die plat op het scherm drukt. Het scherm en vinger moeten moet droog zijn en op een nagel (ook deels) reageert hij niet, je kan drukken wat je wilt. Een aparte toest was handiger geweest.
Gevolg van dit alles, bijvoorbeeld: Als je dus snel een foto wilt nemen, moet je hen aanzetten. Dus: 1/2 slag draaien of niet? Dan dus na aanzetten volumeregeling wegklikken. (Met wat pech is de Android fotoviewer nog actief, kan de nexus niks aan doen) en moet je even omschakelen, met linksonder soft-knop, waarna de afdruk knop ook een softknop is. Oh, ja, soms gaat ie dan uit omdat je per ongeluk de aan/uit indrukt of wat de reden daarvoor is.
Afdrukken met het toestel in de portrait/staande houding gaat dit nog wel, maar een foto uit een wat vreemde hoek levert op dat het scherm niet reageert op je zijkant van je vinger en je zelf niet voelt waar je moet drukken. Niet handig voor foto's uit wat vreemde hoeken. Het toestel hoog boven groep mensen houden kan - maar afdrukken lukt niet.
Een goed geplaatste hard-button die idealiter ook direct de camera/telefoon aanzet zou een grote verbetering hebben kunnen zijn. Een vorm met aan een zijde een grip (een beetje als een Canon Ixus) zodat je hem ook meteen goed vast hebt. En dan is ie 1-2 mm dikker, so what? Misschien kan er dan af-fabriek iets tegen vallen op de hoeken worden geplaatst.

Design: Stevig en toch kwetsbaar

[edit, toegevoegd na reacties] Ik merk dat hier de meningen over verschillen, en ik krijg de indruk dat wie het niet met me eens is, deze review ook een slecht oordeel geeft. Als dit zo is zou ik het jammer vinden, ik sta achter mijn bevindingen en ben misschien kritisch: de boel alleen maar toejuichen wat leert iemand daar nou van? Mijn totaaloordeel over de hele telefoon is goed, zie de kritiek als advies.

Het hele front van de Samsung Galaxy Nexus is 1 grote glasplaat. Dit maakt het toestel stevig. het glas is van een soort type Gorilla Glass. Het is krasvast, heel hard materiaal, wat een keerzijde heeft: het absorbeert geen tik. Het schijnt geen officieel Gorilla Glass te zijn, meldde Boertje1991, but it's pretty capable:

Foto is van HW.info, de hoek is kwetsbaar gebleken:

De glazen voorkant is groter dan de achterkant. De glasplaat is slechts omhuld door een dun plastic -randje.
kWETSBAAR HOEKJE

Zoals je kunt zien, het plastic randje is ook op de hoek is nog geen mm dik. Dit ontwerp waarbij op de hoeken het glas met dunne plastic uitsteekt maakt dat een val op steen bijna zeker tot schade leidt.
Helaas spreek ik uit ervaring, de mijne is na enkele dagen 1x gevallen op de stoep en was meteen kapot. Euro 225 reparatiekosten. Er zit nu een Case Mate Toughcase omheen die maakt hem stroever en biedt veel bescherming.
Foon en hoes in stkken naast elkaar
De case bestaat uit 2 hoezen, een zachte gel-achtige, en een harde die daar weer om heen gaat. De buitenste verdeelt de klap, de gel verzacht en verdeelt de impact nog verder. Heel goede constructie. Helaas wordt de SGN ook lomper van deze case, maar ik raad hem zeker aan, stroever en ik durf er nu mee op straat.

De vorm en stevigheid af-fabriek, daar ben ik niet over te spreken. Als ik op andere toestellen let, zie ik bijv bij de iPhone en Galaxy Ace dat en de glasplaat niet of minder uitsteekt. Een iPhone heeft een Alu rand, waardoor bij een val op een hoek het toestel op de behuizing i.p.v. de voorplaat valt. Veel toestellen hebben ook de voorzijde in 3 delen gedeeld (deel 1: camera boven display; deel 2: displayplaat, deel 3: knoppendeel onder) waarbij de glasplaat dus ook niet tot de hoek reikt. Een beetje beter ontwerp had hem beter bestendig tegen vallen kunnen maken.

De grootte van het apparaat komt de veiligheid ook niet ten goede: In de hand op de fiets is het midden / zwaartepunt boven wat je vast hebt, hij slingert er tussen uit als je niet oppast. De lengte/hoogte maakt ook dat hij (zowat) uit een borstzak steekt en er dus snel uitvalt. Hij kan er niet dwars in zoals bij kleinere telefoons zoals iPhone 4 en bijv. een Galaxy Ace, die je ook veel beter in de hand kan houden. ik heb op mn fiets een houdertje gemaakt (houten plankje op stuur met 2 elastieken). Door de vlakke plaat achter de SGN is muziek nu ook harder.

Een apart handigheidje is wel dat het scherm iets hol is, waardoor hij in een kontzak met de holte naar je bil toe wat minder kans heeft om kapot te gaan. Wel iets om op te letten: doe hem niet andersom dan wordt het juist link. Door de case mat houder heeft het bij mij verder geen voordeel tegen krassen bij bij plat op de vloer / tabel liggen, door die houder raakt het scherm niks van zand o.i.d. in die situaties. Mijn indruk is dat de holheid een ontspiegelend effect heeft, dat ik wel prettig vind.

Het design geef ik voldoende omdat sommigen met de kwetsbaarheid kunnen leven, en als je voor een groot scherm kiest misschien ook niet moet zeuren. Maar weet waar je aan begint en koop bijv een Case Mate Toughcase als ie zou kunnen vallen bij jou. En ik denk dat dit ook opgaat voor de SGS3. Verwacht geen fototoestel waar je een afdrukknop hebt en die altijd op dezelfde manier in je hand valt.

Toch vraag ik me af, of de wedstrijd met oa Apple om de dunste smartphone nou zo belangrijk is dat 1 mm meer dikte voor meer accu nou niet zou kunnen, en dat daarbij de hoeken beter beschermd worden "af-fabriek". Maar de Nexus is in deze niet heel anders dan andere smartphones. Maak je jouw Nexus valbestendig, dan past deze niet meer in pogo-pin laders en andere accessoires.

Toepassingen
  • Mail, google mail en kpn Pop3-account: draait als een tierelier. PC start ik minder vaak op, altijd bij de hand.
  • Browser: Weer (TT703/buienradar), adres van je bestemming googlen, Tweakers, en vanalles zoals uitzending gemist en Marktplaats, gaat prima. Video afspelen gebruik ik niet dagelijks maar Youtube etc draait perfect, mooi en veel beeld.
  • Spelletjes: Angry birds is erg leuk en ik game niet zoveel dat dit nu genoeg is. Bijzonder mooi beeld en touchscreen werkt perfect. Lust wel een beetje accu, oppassen op de achterbank zonder lader dus.
  • Als navigatie op fiets, google maps via android navigatie ben ik erg te spreken. (Zie ook accuduur).
  • Ook in buitenland werkt hij voor auto perfect.
  • Spraakherkenning: Wat me verbaast is hoe goed spraakherkenning werkt voor invoeren bestemming. (Die spaakherkenning werkt overigens heel slecht bij kiezen van telefooncontacten).
  • Muziek luisteren, op de fiets over luidspreker (veilig!) en op koptelefoon. Zacht geluid luidspreker, wel goed op koptelefoon (zie aparte alinea muziek).
  • Wifi netwerken scannen met Wifi Analyser
  • IP uitvogelen met Fing
  • File managen: Ik gebruik de gratis Astro File manager, is soms handiger dan galerij, bijv als je wat wilt uploaden ofzo.
  • Ik ben nog bezig met Synology (bestandsbeheer, NZB's droppen). Dat werkt niet 1-2-3 lekker (Java in Syno explorer past niet lekker op scherm, WebDAV op Syno aanzetten, Android laat je niet drives mappen lijkt het me). Zodoende foto/video vanaf Synology kijken nog niet aan de gang, bestandsbeheer idem dito. Via Astro of DS manager lukt het me nog niet, maar dat is een kwestie van meer tijd in stoppen. Maar ik heb nu even wat uren in deze review gestopt, voor jullie lezers dus, moet ook gebeuren.
  • Ik wil nog aan de slag met Skype, TeamSpeak, GoogleVoice. Bij gebrek aan tijd kan ik er nog niks over zeggen.
  • De Nexus heeft overigens 2 camera's, ik hoop er eens mee te beeldbellen maar dit moet ik nog eens doen.
  • Foto's maken: overdag buiten perfect. Binnen foto's redelijk bij veel licht, tot regelmatig slecht, de optische zoom is onbruikbaar binnen.
  • Filmpjes: goed (licht zie foto's).
  • Euh... Bellen! en SMS'en.
Geluid. Geweldig goed voor muziek - soms wat te zacht.

Een (-subjectief kennelijk) punt bij het geluid uit de speaker, dit volume is soms te zacht! Zowel de telefoonbel (echt een groot minpunt) als bij filmpjes of muziek afspelen. Muziek luisteren op de fiets gaat buiten alleen zonder al te veel verkeer of ander geluid. Je hand er omhen houden als reflector kan wat helpen. In een omgeving met veel rumoer of denk ik dat ik veel gesprekken ga missen, en het is me de nodige keren reeds overkomen ook helaas. Ik kan er mee leven en voor een dunne telefoon als deze misschien ook wel te verwachten.
De speaker opening is vrij in de Casemate Toughcase. Misschien wordt evt. gewenste resonantie wel iets geblokkeerd bij mij. Behalve je hand er om heen houden als refelector heb ik als tip dat je het geluid kan versterken door hem niet plat op tafel maar op iets van formaat luciferdoosje er onder aan 1 kant te leggen. Zeker op een hard en reflecterend oppervlak is het geluid dan aanzienlijk harder.

(Update 24-6 2012: Ik heb m bij koken wel eens aan op de speaker, op een aanrschtblad gezet gaat dat weer helemaal niet zacht. Via tooltjes heb ik geluid niet harder gekregen. Het is een heel dubbelle zaak, afhankelijk van de situatie is het hard zat of soms toch te weing. Het geluid laat zicht eenvoudig stoppen of versterken, je merkt dat er geen massa en/of groot voorwerp de lucht in beweging zet.)

HET GELUID IS PRACHTIG VOOR MUZIEK
Dan nu goed nieuws: Over de koptelefoon, als MP3 en FLAC speler: De verrassing. Op een goede open koptelefoon (Sennheiser Hd 580 precision) zet de Nexus via de 3,5" aansluiting een perfect geluid neer. Flac maar zelfs MP3 klinkt gedetailleerd, voorzien van stevige en strak gecontroleerde bas. Hij verslaat imo de iPod Classic en evenaart de Asus Xonar kaarten hier. De HD 580 is bron-kritisch en dat de iPod hem amper aan kan was bekend, het zou zowieso niet zo goed gaan met mobiele players en de HD 580. Nou niet dus, de Nexus zet een echt prachtig, aangenaam gedetailleerd maar absoluut niet vermoeien en prettig "echt" geluidsbeeld neer, zelfs met MP3 is het een genot om naar te luisteren!

Aanvulling 24juni2012: Inmiddels is de Nexus ook op de diverse stereo's hier in gebruik geweest. Hij laat de iPod en zelfs een geleende ARCAM ArDAC zijn billen zien, en zoals gezegd de PC's met betere geluidskaarten zoals Asus Xonar DS en DX. (een DAC (De ArDAC is een losse "audiofiele" DA converter die via USB geluid uit PC met bijv. Foobar op 192 kHz 24 bit weergeeft). Het geluid met MortPlayer is enorm gedetaillerd en wat het o fijn maakt, is dat de precisie niet doorstaat in analytisch of vermoeiend. Mooi rustig geluid waar met een paar mooie luidsprekers / elektrostaten de iPod dof bij klinkt. De ArDAC (430 euro..) heb ik snel terug gebracht, ik snap niet dat er mensen zijn die dat ding de hemel in prijzen, maar dat is even off-topic.
Ik heb de SGN regelmatig rechtstreeks op een Sony eindversterkertje uit 1983 aangesloten zonder preamp een een paar hele fijn nieuwe speakertjes. En zelfs bij MP3, een formaat waarvan ik dacht dat het nooit echt goed zou gaan klinken, is het genieten. Ik luister nu naar K's choice en de tweestemmigheid is prachtig weer te nemen, ik hoor sommige details die vroeger op Marantz CD speler op Quad versterker met elektrostaten niet opvielen. Ik zou wel eens willen weten wat voor DAC er in dit ding zit? Ik heb inmiddels het nodige research gedaan naar losse DA-concerters om muziek op een PC goed mee af te spelen, maar een telefoon zonder losse kastjes en crappy voedingen blijkt een mooie bron te kunnen zijn! Chapeau voor de Nexus!!

Foto/video: mooi 1080P filmen, 8MP foto's buiten bizar goed - binnen acceptabel

Foto's maken: overdag buiten perfect, echt heel erg goed (ben Canon A85 en A650 gewend, en buiten evenaart hij ze soms!). Digitale zoom blijkt bruikbaar bij goed foto's kan je objecten dichterbij halen zonder enorm in te boeten aan kwaliteit.
Binnen foto's" zijn vaak acceptabel, soms matig en soms slecht: korrelig beeld. Geen optische zoom, de flits is fel maar ver reikt hij niet. Macro werkt verassend goed, kopietje maken van A4 tekst binnen gaat uitstekend! Misschien niet zoa goed als een los fototoestel, maar met een smartphone heb je wel altijd een camera en de Nexus is naar mijn idee bovengemiddeld goed.

Waar het mis gaat: Toneel filmen vanuit achterin de zaal moet je echt vergeten, dit vereist optische zoom en een echt fototoestel.
Ook heeft de Nexus, zoals iedere smartphone, geen statiefaansluiting of zelfontspanner. Zo een gezinsfoto zelf maken luk dus niet.
De face camera bedienen lukt allen zo dat je met 1 ander er op kan aangezien je het toestel niet verder dan 1 armlengte van je af kan houden. De face-camera is wel een leuk aardigheidje dat de pijn hier wat verzacht en dit bedient uiteraard wel prima. Handig ook als achteruitkijkspiegel in een collegezaal ofzo?

Filmpjes: gaat erg goed. Redelijk aantal FPS, de resolutie is best goed. Het is geen GoPro HD2, maar in een achtbaan lukte het me om toch best een aardig filmpje te schieten dat niet veel schokte en erg scherp was. Mijn fototoestellen (5 en 3 jaar oud, toen betere (zeer lichtgevoelige) Canon compact's) halen deze resolutie bij lange na niet en zijn dan net zo ongevoelig, zeker optisch ingezoomd zijn ze niet beter. Het filmen is indrukwekkend dus.

Als hij binnen altijd goed zou presteren zou ik zeer goed geven, door de bediening, problemen met toneel filmen/fotograferen (korrelige/bewogen foto's) hou ik het op goed, maar dat is een heel gemengd oordeel dus..

Bellen en SMS'en

Ja wie doet dat nog, zeggen ze op de reclame. Maar toch wel een belangrijke "app".
- Geluid telefoon: ik hoor de beller goed, bereik valt niet tegen, de gebelde verstaat mij redelijk hoewel dit op de fiets en in auto niet altijd heel goed gaat.
- SMS: ik tik vaak bij opstellen bericht net even naast het tekstvak. Dan mag je het als concept bewaarde bericht gaan zoeken en doorgaan. Niet handig, geukkig ben je niet alles kwijt. Ook bij een erg lange SMS een keer gehad dat de dialoogbox crashte, en het concept openen deed dit opnieuw gebeuren. Dit bericht is dus een soort onverstuurbaar bericht geworden. Maar dit was tot nu toe de uitzondering op de regel, SMS'en gaat technisch verder zonder fouten. Hoofdletters worden automatisch gekozen, dat gaat meestal goed. Woorden worden soms aangevuld, maar als je per ongeluk het woord "dood" blijkt te hebben verstuurd is dat wel minder. SMS inspreken kan ook, en in een rustige ruimte en bij goed gearticuleerd spreken blijkt dit beter te gaan dan typen. Er zijn dan wel wat correcties achteraf nodig. Wisselen van hoofdletters, numeriek, dat is niet altijd even handig, naar mijn mening. De Android interface van berichten ordenen op persoon dat vind ik wennen.

Adresboek en privacy

Een super, maar ook enge functie is het online importeren en bewerken van adresboek bestanden (in mijn geval als CSV file ge- ex/importeerd van oud naar nieuw toestel). Het kostte me even wat Googlen om uit te vinden dat dit de manier is en het exporteren en importeren ging niet in 1x goed, maar in 1 avond had ik >350 personen overgezet. Google helpt dubbele personen samen te voegen in een online dialoog.
Dit is gekoppeld aan je Gmail account. Bij deze heb ik dus Google laten weten met wie ik bel, en het adresboek van Google helpen bouwen, vrees ik. Dat er veel namen als achternaam, voornaam maar ook als vornaam, achternaam keurig zijn gecorrigeerd vind ik klasse, maar hoe weet google dat? En nu weet google ook de bijbehorende emailadressen, lijkt mij. Echt weer zo'n Google/Android ding: er kan immens veel en makkelijk ook, maar je levert voor vanales je privacy in. Niet voor niets moet je na het aanzetten zowat als eerste een gmail account aanmaken, anders kan je zowat niks. En kennelijk laten we dat toe. Ik begin me steeds meer te verbazen dat we allemaal iedere dag google gebruiken om te zoeken, en dat juist daarover mij zo weinig bereikt over monopolie misbruik. We hebben het allemaal over Facebook en Apple is ook berucht, maar Android en Google, het is duidelijk waar het Google om te doen is geweest om dit prima Android OS zomaar "gratis" weg te geven. Petje af, maar beseffen we ons wel wat voor privacy er massaal wordt ingeleverd bij de 2 grote smartphone fabrikanten Apple en Google?

(Verbindings-) snelheid

Vrijwel tegelijk met de SGN heb ik mijn WiFi-router vernieuwd naar WiFi IEEE802.11n i.c.m. WPA2 beveiliging. (Van het een kwam weer eens het ander... Oude laptops werken ineens niet meer met WPA2). Na een reboot van mijn cable-router merkte als eerste op de Galaxy Nexus dat de snelheid van mijn kabel abbonement verhoogd bleek te zijn. De maximale 8Mbit down en 1 mbit/s up werd op de Nexus over Wifi gehaald met speedtest.nl. Sterker nog, na enig wardriven heb ik een snellere open WiFi gevonden die nog sneller was, ook bijna 20Mbps down en 5Mbps up werd daar gehaald. De WiFi- snelheden lijken me prima in orde, zeker voor zo'n klein device. Zie foto:
Snel WiFi

Over UMTS / (HSPA+ haal ik met meerdere een steekproeven een maximale score van tot 8 Mbps down! Meer gemiddeld werden er downlinksnelheden van 3-6 Mbit/s outdoor gehaald, fietsende. Zie foto. Ping snelheden waren 65-138 ms en een uplink van 0,5 tot 1 Mbps. Binnen haalde ik 1 Mbps op een plaats waar de mast niet heel dicht bij staat. Ik ben zeer onder de indruk van de snelheden die ik buiten over HSPA+ krijg! Zie foto:
snel hspa

De WiFi en UMTS snelheden heb ik gemeten met de Speedtest.net app van OOKLA. Door gedoe (tijdgebrek) met Synology en Android mappings heb ik nog geen filetransfers gemeten. De Nexus lijkt mij qua verbindingssnelheid snel zat. Met >= 20 Mbit/s WiFi (grens vermoedelijk in AP <> Internet link) eigenlijk zelfs een beest.

895 bestande (fotos en video's) van 1,56 GB (Windows weergave) verplaatst hij in enkele minuten. Helaas geeft Win7 noch Android de snelheid aan. Dezelfde bestanden van de Nexus naar Win7 machine ging een stuk sneller: 3:43min. Schrijven van win7 (E8500) machine met USB2.0 en de meegeleverde kabel kost 12min30 sec. Lezen lijkt niet de beste kant van de Nexus en zijn flash-geheugen. Maar het is maar een steekproef.
[dubieuze mode] Via omzettting naar bits (http://www.matisse.net/bi...gigabytes&notation=legacy) is dat 12779.52 megabits, in 750 sec dus 17.03936 megabit/s ofwel 1597.44 megaBytes / 750 = 2.13 MB/s lezen? [/dubieuze mode]

Ook heb ik wat video naar een desktop aan Cat.5E gestreamed en parallel ook naar de Nexus via WiFi. De SGN was eerder sneller met het beeld weergeven dan trager, wel was de native resolutie op de Nexus lager maar het viel me erg me dat hij de desktop aan kon met streaming weergave.

Overige snelheid zoals van de browser, reageren camera: die is mij prima. Anry Birds stat zo op je scherm en speelt heel fijn.

WiFi tethering: handig maar let op je batterijduur: gebruik je USB kabel.

Ik heb in een auto rijdende WiFi "Tethering en draagbare hotspot" gebruikt i.c.m. een snelle laptop die geen UMTS had. De Nexus bod dus UMTS (of GPRS als er geen UMTS was) via WiFi aan de laptop aan. Dit was snel opgezet en mijn laptop was dus alsnog online via de Nexus. Echter de accu van de Nexus was toen na iets van 1 uur wel leeg. Misschien dat het stationair langer goed gaat, telkens handover tijdens rijden kostte misschien vrij veel batterij van de Nexus. Super handige mogelijkheid! (Maar let op je accu, en gebruik als het kan toch je USB kabel van Nexus naar je laptop, als is het maar voor het laden).

Eindoordeel.
De Samsung Galaxy Nexus is een toestel dat groot is - en dat heeft voor en nadelen. Veel en mooi beeld versus groot en lomp, en nog kwetsbaar ook. Dit is wel iets waar je over moet nadenken voor je hem koopt. Als gewaarschuwd mens wist ik dat ie groot zou zijn en toch was het een beetje schrikken wat het gevolg daarvan was, hij viel als snel (te groot voor zak en hand) en was in 1x kapot. Dure les.

Maar ik gebruik hem nu 2 maanden en de hoeveelheid pixels, daar heb ik totaal geen spijt van, het scherm inclusief touch-interface is heerlijk werken. Andere voordelen:
Het andere grote 'ding' van dit toestel is Android 4. Ik ben totaal geen Android expert maar een gemigreerde Windows Mobile 6.5 gebruiker. Dan is een Nexus een zowat 5 jaar nieuwer toestel en er gaat een wereld voor je open. Een zee aan mogelijkheden! Android is veelzijdig.
Wat mijn verwachtingen absoluut overtrof: de fotokwaliteit buiten/bij veel licht, is excellent.
Het geluid van de koptelefoon uitgang ook - dat is indrukwekkend, en ik ben daar best kritisch in.

Als nadelen zie ik
- de ergonomie. 100% touchbuttons, de vorm, ontwerp, werk niet altijd prettig. Bij 1/2 van het aantal keren dat ik hem wil aanzetten, haal ik hem op z'n kop uit mn zak. Vooral bij foto's nemen gaat het soms mis door de touchinterface en geen aparte knop.
- de kwetsbaarheid/stevigheid. Dit is mijn grootste bezwaar; ik heb wel gedacht dat het toestel zonder beschermhoes in feite niet bruikbaar is.
- het geluid is vaak te zacht.
- De accu is, zoals iedere Android, na een dagje er aan. Fact of life? Op de fiets wel wat mager.
- De IP netwerk mogelijkheden, op een niet geroote Android lijkt dit beperkt, voor alles heb je een app nodig, even ping intypen of een drive / NAS mappen, dat gaat niet. (Ik ben nog aan het klooien)
- Met MTP heb je het beste een Win7 PC voor bestandsoverdracht (foto's er af, muziek er op). Andere OS' en koppelen hem niet meteen lekker.
- De flashkaart is niet verwijderbaar, wat het erger maakt voor filetransfers. En niet utbreidbaar.
- En je verkoopt je ziel aan Google. (En dan download je een ping app zo ;-) Maar op zich is dit een Android -ding en niet beperkt tot de Galaxy Nexus, maar het beperkt mijn mogelijkheden met de Nexus wel.

Maar ik zou het toestel niet graag missen. Google flikt het hem, net zoals Apple, om mer mij weer een 'target' te verkrijgen in de strijd om databases voor reclamedoeleinden. Je krijgt er veel voor terug. Zo vraag ik me af of ik nog een apart fototoestel wil kopen nu de Samsung Galaxy Nexus deze vaak vervangt - maar nooit in het schemer of donker. Dus, die komt er toch wel een keer weer. Zal ik mijn iPod Classic verkopen - voor het geluid zou ik het doen, maar 16GB is wel (te?) weinig. (Android heeft dan weer geen iTunes nodig, zaaalig). Ga ik mijn PC en laptop verkopen? Bijna, maar JAVA en Full HD en een 'normale' browser, knippen en plakken, plaatjes kunnen bewerken en netwerkmogelijkheden doen me de PC niet verkopen. De laptop weg dan? Nee, die typt lekkerder en zie verder PC. Vervangt hij mijn oude telefoon? Jee (ja en nee). Zo'n dure en kwetsbare foon vraagt om een simpele Nokia "voor erbij" om alleen te bellen. Handig voor als je de Nexus als navigatie gebruikt, dan kan je nog bellen als de accu is leeg is geraakt en loopt je navigatie door in gesprek.

Bottom line
Ik vind de Galaxy Nexus al met al een goed toestel, omdat hij zo veelzijdig is en ik het technisch een bijzondere prestatie vind wat er in dit toestel zit. De lompheid en kwetsbaarheid zijn via een case en verandering in je gedrag wel te compenseren, hoewel ik een volgend toestel misschien iets kleiner zou nemen en liever geen 100% softbuttons zou hebben. Wees bewust van de gevolgen van je keuze, ook bij een SGS3 lijkt de grootte me wel een waarschuwing waard want die lijkt even groot te worden. Verder is een Nexus genieten: veel en mooi beeld, super geluid voor muziek.

Change log:
4 mei 2012 foto's er bij gezet
5 mei 2012 beeld aangevuld en enkele tekstaanpassingen nav reacties, enkele spelfouten er uit gehaald, tabel van SGS3 review toegevoegd. MTP verhaal erbij gezet.
23-23 mei: even offline gehaald en aan gesleuteld. Enkele negatieve oordelen wat genuanceerd.
MTP uitgebreid met eigen XP ervaring en wat onderzoek. Spel schijffouten en opmaak gedaan. Snelheden HSPA+ geupdate en ingekort. Conclusies beter verdeeld in voor en nadelen.
29 mei meeste foto's in-line geplaatst.
30 mei: MTP iets bijgeschaafd, linkje toegevoegd. Geluid tip erbij gezet.
31 mei: Nog wat eigen foto's bij geplaatst. Speedtest snelheden geactualiseerd.

Heb jij ook een Samsung Galaxy Nexus i9250 Titanium?

Mooie review! Kijk wel eens bij je stukje over het design en verbinding dat de foto's niet zijn ingevoegd doordat je ze in een met wachtwoord beveiligde map hebt geplaatst (op storage las ik).
Je nieuwe toegevoegde foto's zijn beveiligd, ze staan in een map waar je een wachtwoord voor nodig hebt en andere gebruikers zien dan ook gewoon een leeg plaatje... (over de wifi en connectie...

@Reactie hieronder, zie zijn inderdaad nu zichtbaar.

[Reactie gewijzigd door Appel105 op 25 juli 2024 19:47]

Mischien een leuke case voor iemand die zijn Nexus niet graag dikker ziet worden:
http://www.gilddesign.com/goods-galaxynexus.html Het is meer een "bumper"dan een volwaardige case dus het beschermt alleen tegen de "worst case scenario"a.k.a vallen.
(je moet wel Google chrome oid hebben voor auto-translate, Japanse pagina maar je kan hun produkten via E-bay kopen, met Engelse beschrijving daar )

Voor de rest leuke review, leest makkelijk weg.

[Reactie gewijzigd door lithiumangel op 25 juli 2024 19:47]

Ik heb dit toestel ook en ik herken veel punten uit je review.

Echter een minpuntje van jou is makkelijk op te lossen.

"Foto's bij zwakker licht (meestal binnen): ruisig en slecht"

Er zit een zeer felle flitser op ;) Zet deze aan en je hebt superheldere foto's :D
Ik denk dat die van jou nog op 'automatisch' ingesteld staat. Dan flitst hij pas bij zeer donkere omgevingen. Maar als je deze op 'aan' zet gebruikt hij altijd de flits modus :)

Over je accu probleem: installeer JuiceDefender!
Deze app zorgt ervoor dat er in standby modus zo min mogelijk stroom gebruikt wordt.

Al met al ben ik een zeer tevreden gebruiker van dit toestel :D

[Reactie gewijzigd door Axon op 25 juli 2024 19:47]

Prettige review, en hoewel ik mijn Nexus al een tijdje heb weet je precies alle goede en slechte (vooral de ruis van de camera binnen) te belichten.

Met betrekking tot de batterij moet ik zeggen dat ik sinds ik de OEM extended batterij (hier) gebruik de batterij veel minder snel leeg gaat en hoewel hij maar 14% meer capaciteit heeft heb ik het idee dat hij meer dan 14% langer mee gaat.

Verder weet ik niet of je al eens gekeken hebt naar een app als Camera ICS. Die geeft de mogelijkheid om met de volumeknoppen foto's te nemen.

Als je met custom roms aan de gang gaat is het (bijna) standaard dat je met de stock camera app met de power knop foto's kan maken. Met een andere kernel kan je ook het volume nog een boost geven zodat je daar ook geen last van hebt.

Met betrekking tot de test met de koptelefoon: Ik heb zojuist ook even mijn HD 580 aangesloten en was verrast over het feit dat eigenlijk helemaal geen externe versterking nodig is. Met mijn ipod vond ik de koptelefoon wat te zacht.
Over de MTP filesharing:

Als ik op de SSG2 eerst naar networks ga, dan naar usb utilities en dan naar connect with USB, kan ik hem wel gewoon openen als USB stick.

Misschien kan dit op de Nexus ook?
Bedoel je onder XP? Onder Android (ICS uiteraard) hier krijg ik die optie niet.

[Reactie gewijzigd door EvertSchut op 25 juli 2024 19:47]

Hoi Rick, de Flitser is me bekend, die haalt het toneel podium niet op 10meter, de kleuren van dichtbij zijn typisch voor een flitsfoto (spiegel/glans) en spontaniteit verdwijnt want het ttekt aandacht. Ik hou dus niet zo van flitsen en dat podium is niet effectief. Als zaklamp is hij handig!
Hoe vinden bellers jou klinken btw?

[Reactie gewijzigd door EvertSchut op 25 juli 2024 19:47]

In dat geval maakt de flits modus het idd niet beter...
Ik vind de flits zelf wel fijn om te gebruiken wanneer ik binnenshuis ben en de kamer niet goed (genoeg) verlicht is :D

Haha ik heb nooit gevraagd of ik goed te verstaan was, maar dit lijkt mij bij de meeste telefoons gewoon prima :)
Oplossing geluid was een smartphone aan de vrouw te geven :-) - die klaagde daarvoor het meest. (Nu niet meer...)
Groot apparaat, past net niet in zak of hand waardoor kan vallen
Apparaat vereist beschermhoes, is dan alsnog dikker

100% touchbuttons (Foto nemen soms lastig)
Toestel op zijn kop of niet onduidelijk (Foto nemen soms lastig)
Aanzetten = volumeknop indrukken
Foto's bij zwakker licht (meestal binnen): ruisig en slecht
Geluid luidspreker is te zacht (gemiste oproepen!)
Accuduur bij navigeren op accu, tethering, spelletjes, te weinig.
Vervangt ook weer niets, alles net niet perfect

Ik vind dit toch wel erg rare minpunten. Hoezo vereist het toestel een beschermhoes? Je kunt toch ook gewoon voorzichtig zijn? Volgens die redenatie vereist ELKE smartphone een beschermhoes. En aanzetten = volumeknop? Waarom is dat een minpunt? Ik kon het niet terugvinden in de review.

Voor de rest wel mooi uitgebreid!
De minpunten die deze reviewschrijven aankaart gaan nergens over naar mijn mening.
Ik heb zelf ook een Nexus wat maakt het uit dat:
Apparaat vereist beschermhoes, is dan alsnog dikker
Apparaat vereist helemaal geen beschermhoes, je moet er fatsoenlijk mee omgaan.
Of denkt meneer dat dit plastic slapper is dan glas of aluminium?
Geluid luidspreker is te zacht (gemiste oproepen!)
Doe de hoor test? Het geluid is zeker niet te zacht naar mijn mening, je kan ook ringtones zoeken die een beter geluid produceren, de standaard ringtones zijn hiervan een voorbeeld.

En aan zetten met de volume knop, joh wat een hel is dat :+ 8)7

[Reactie gewijzigd door Strunkie op 23 juli 2024 15:49]

Heb "soms" toegevoegd bij aanzetten.
Hij bedoelt dat je door de plaatsing van de knoppen erg makkelijk de volumetoets indrukt als je hem wilt unlocken. Ik heb er zelf geen last van, maar zelfs als ik het doe dan zie ik het volumevenster niet, maar enkel het unlockscherm, dus tenzij jij dat unlockscherm uitgeschakeld hebt begrijp ik wel niet hoe je dat volumescherm tevoorschijn tovert bij het unlocken.
Hoi jeroen, je hebt gelijk dat iedere smartphone-een hoes vereist bij mij ... vooral voor ik liet vallen. Maar ervaar het zelf, de glasplaat ligt bijna bloot op de hoeken en dar had apple en.ik.gellof htx one x beter door.
"De aan aan-uit knop zit rechts boven aan de zijkant, als je deze indrukt knijp je al snel de volumeknop in aan de linkerzijde. Je hoet het ding tenslotte vasthouden en tegendruk uitoefeen. Gevolg: dialoogbox volume op je scherm, moet je dus weer wegklikken, onhandig dus". Ach het gaat ook wel eens goed maar met actiefotos zit ik er niet op te wachten.