Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arnoud Wokke

Redacteur mobile

Apple iPhone 4S: oud en nieuw

Niet langer alleenheerser

De iPhone 4S is een behoorlijke upgrade ten opzichte van de iPhone 4, maar er blijft nog behoorlijk wat op ons wensenlijstje staan. Welkome toevoegingen zijn de dualcore-processor, de verbeterde camera en de spraakbesturing met Siri. Toch zal niet iedereen daarom malen: de iPhone 4 is al snel, de camera was al alleszins redelijk en Siri werkt niet in het Nederlands en niet met Nederlandse locaties.

Dat maakt dat de iPhone 4S voor de overgrote meerderheid van de mensen niet de moeite waard is. Sterker nog: wie nu een oudere iPhone heeft, kan een overstap naar de inmiddels goedkopere iPhone 4 overwegen - die heeft immers bijna hetzelfde scherm en heeft na een upgrade naar iOS5 veel functies met de 4S gemeen.

De iPhone 4S kan zich meten met de toptoestellen van de concurrentie, maar de voorsprong die Apple met de iPhone 4 had opgebouwd, is aan het verdampen. De iPhone is niet langer de smartphone met de snelste browser of het scherpste scherm. De volgende generatie Android-smartphones, met 720p-schermen en snellere dualcore- of zelfs quadcore-processors, verschijnt in de lente van volgend jaar, als de 4S nog maar een half jaar op de markt is.

Kortom: de iPhone is met de 4S niet langer de onbetwiste koning van smartphoneland. Vooral Samsung kan met de Galaxy S II en de Galaxy Nexus goed met deze nieuwe iPhone concurreren, en ook Windows Phone-toestellen lijken een solide alternatief.

De populariteit van de 4S en de winstcijfers van Apple tonen aan dat mensen nog niet genoeg van de iPhone hebben, maar het bedrijf werkt achter de schermen vast al aan iets nieuws. Dat zou in elk geval verstandig zijn: een derde iPhone met dit design is echt te veel van het goede, en ook de software zou in 2012 of 2013 wel een stevige opknapbeurt kunnen gebruiken.

Samengevat

De iPhone 4s is de oudste iPhone die Apple momenteel nog verkoopt en dus loopt hij relatief ver achter: hij heeft weliswaar een rappe dualcore-processor, maar die kan hier en daar moeite hebben met iOS 7. Hij ondersteunt geen 4g en omdat Apple hem zo goedkoop mogelijk wil aanbieden, heeft hij een intern opslaggeheugen van 8GB en geen mogelijkheid die uit te breiden; met een paar grote games zit je toestel dus vol. Een hoesje is bovendien aan te raden, want door het ontwerp glijdt hij overal snel van af en kan hij bij elke val lelijk breken. Aan de andere kant heeft hij een mooi ontwerp, een prima accuduur en is het een solide toestel met de nieuwste versie van iOS aan boord.

Pluspunten

  • Mooi ontwerp
  • Prima accuduur
  • Solide allround-telefoon

Minpunten

  • Huidig model heeft slechts 8GB geheugen
  • Geen 4g
  • Breekbaar design

Eindoordeel

Tweakers zegt: 8

Reacties (367)

Wijzig sortering
Hoe kan hij nu zeer goed zijn met 1x 2sterren en 2x 3sterren?

/edit
@tweakers2010. Nee, dat zeg ik ook niet. Maar met een overall gemiddelde van 4 sterren, kan je moeilijk op Zeer Goed uitkomen dunkt mij.
Als ik een willekeurige andere review pak welke een gemiddelde heeft van 4 sterren, staat er ook gewoon "Goed". (klik-01 - klik-02)
Bovendien is het bereik wel extreem belangrijk voor een telefoon (als accuduur en prijs dat niet zouden zijn).

[Reactie gewijzigd door D-rez op 28 oktober 2011 10:29]

Dat was ook mijn eeste reactie bij het zien van de score...

Bereik en accuduur zijn i.m.o. toch van belang bij een TELEFOON ... ik vind het predicaat 'zeer goed' niet op zijn plaats alleen al om die reden... 'Goed' had beter gepast: was het een tablet geweest dan had ik het me kunnen voorstellen, maar nu niet.
Hoe kan hij nu zeer goed zijn met 1x 2sterren en 2x 3sterren?
Tja, we zijn de tijd allang voorbij dat je een telefoon kocht voor zijn accuduur. De meeste smartphones (ook die van HTC en Samsung) moeten elke dag aan de lader. De consument wil prestaties (snellere CPU) en neemt de lagere accuduur voor lief. De prijs is bij Apple altijd aan de hoge kant, maar dat wil niet zeggen dat de iPhone 4S daarom een slechte smartphone is.
Dat hangt af van de onderlinge afspraken.
Slaat een label "Algemene Beoordeling" niet ook op de prijs?

Prijs/Kwaliteit is voor mij een heel interessant aspect.
Anders reed ik nu met een Lamborghini, want die is wel duizend keer beter dan mijn huidige wagen...
Wat ik lastig meetbaar vind in dit soort reviews is dat er vooral gekeken wordt naar specs. De reden dat iPhones en ook de 4S wederom een succes gaan worden zijn in mijn ogen niet de specs, niet het formaat van het scherm, de 8MP camera of Siri. Het is het totale ecosysteem en de volwassenheid van het platform die ervoor zorgen dat iedere gebruiker, onervaren of gevorderd er snel en intuïtief mee kan werken.

Voorbeeld, een familielid van mij, werkend in een it-management functie loopt inmiddels paar maanden met een Galaxy S2 en kan daar opzich prima mee overweg, maar niet zonder regelmatig te moeten zoeken etc. Bij het 'showen' van de iPhone 4S was na 5 mins de reactie: Je merkt wel dat dit allemaal veel logischer in elkaar zit. Dat zelfde hoor ik overigens ook over Windows Phone 7. Ben daarom ook erg benieuwd naar wat er op dat gebied gaat gebeuren.
inmiddels paar maanden met een Galaxy S2 en kan daar opzich prima mee overweg, maar niet zonder regelmatig te moeten zoeken etc.
No offence maar als je er maanden mee loopt en dan nog dingen moet zoeken ligt dat niet aan de telefoon hoor, of dat nou Android Symbian of WM5 zou zijn :)
Dat denk ik toch wel, zeker als ze de iPhone dan wel plots snapt. Dat je moet zoeken is iets wat ik ook vaak had toen ik nog met WM rondliep of met een Samsung F700 (net voor ik de iPhone had), daar waren sommige zaken zo onlogisch dat je idd bleef zoeken. Geen idee of dit bij Android in sommige gevallen is overigens hoor, ik herken alleen dat je ook als wizard niet plots onlogische zaken behoort te vinden.
Nee, dit is bij Android echt niet het geval. Ik heb in elk geval nog nooit ergens naar hoeven zoeken afgezien van het scrollen door een lijst om de goeie te vinden; dat moet bij iOS net zo goed.

Ik heb persoonlijk geen voorkeur voor iOS of Android, ze doen beide een hoop goed, maar ook net zo veel wat minder. Om een heel simpel voorbeeld te geven, Android springt logischer om met instellingen voor apps. Waar dat op iOS vaak (maar niet altijd) bij de telefoon instellingen zit, zit het bij Android altijd gewoon in de app - waar het ook hoort naar mijn mening (je gaat toch ook geen nieuwe mail account aanmaken voor je mail programma in het configuratie scherm van je OS op je Windows/OS X/Linux systeem?).
Android aan de andere kant heeft door z'n open karakter wel weer het probleem dat de ene app de andere niet is. In sommige apps zitten de instellingen inderdaad onder een "more" knopje verborgen, wat gewoon onhandig is.

Dit is naar mijn mening ook wel het grote probleem met de "oorlog" tussen de twee. Beide kanten zien "hun" OS als de heilige graal en dat is gewoon niet het geval. Hetzelfde geldt voor OS X en Windows. Beide doen veel goed, vaak zelfs duizend keer beter dan de ander, maar beide doen dus ook even veel fout. Het probleem is dat maar weinig mensen dit inzien en echt objectief een oordeel kunnen vellen.

Zelf heb ik overigens een goede oude Desire en zal ik waarschijnlijk nooit een Apple apparaat aanschaffen (voor persoonlijk gebruik) puur vanwege de prijs. Dat is wel een punt waar ik zelf nog steeds over val. Er zijn redenen waarom ik best een iPhone of Macbook zou willen (met name die laatste vind ik het geld niet waard; de bouwkwaliteit is lang niet zo goed als het lijkt), maar de prijs drempel vind ik gewoon te hoog - en niet omdat ik het niet kan betalen. Daarnaast zou ik widgets toch echt wel missen :P
je gaat toch ook geen nieuwe mail account aanmaken voor je mail programma in het configuratie scherm van je OS op je Windows/OS X/Linux systeem?).
OS X wel degelijk, en mijns inziens is dat ook wel logisch bij een OS dat meer en meer doordrongen raakt van allerhande naadloos geïntegreerde clouddiensten die vaak werken met je e-mail als log-in, en die bovendien deels zijn gebouwd op de functionaliteit van een (onder andere) IMAP-server.

Ik vind het wat ouderwets dit allemaal op applicatieniveau te regelen, tenslotte hoort het e-mail adres bij de gebruiker en niet bij de applicatie.

[Reactie gewijzigd door Zpottr op 29 oktober 2011 13:08]

Wat Apple wel heeft begrepen en de meeste tweakers (en de reviewer) nog niet, is dat het inderdaad niet meer om specs draait.

Wat maakt het uit wat voor een cpu er in zit en op welke kloksnelheid ie draait? Als het toestel maar snel werkt en aanvoelt!
Dat heeft de reviewer zeker begrepen, waarom wordt de iPhone 4 anders als waardig alternatief aangeboden?

Lees eerst eens het artikel vooraleer je aan komt zetten met fakkels en rieken.
Tuurlijk hoeven specs niets te zeggen wanneer een OS bijv inefficiënt geschreven is.
Het vergelijk gaat hier vooral om iOS vs Android, beide toch volwassen mobiele OSen.
De benchmarks zijn nu nog in het voordeel van de 4S en zoals te horen in de videoreview zal het niet heel lang duren voordat Android toestellen sneller zullen zijn dan de 4S.
Ben het met je eens dat er teveel wordt gekeken naar de specs. Vooral het verschil tussen het aantal megahertz wordt meerdere malen aangehaald, maar is het niet zo dat we ondertussen wel beter weten. Vroeger was het op verjaardagen ook opscheppen geblazen over hoeveel Mhz je PC wel niet had... De ene PC met zoveel mhz is de ander niet (intel vs AMD / oude P4 vs de nieuwe. Ik ben van mening dat je die getallen niet zomaar naast elkaar kan leggen. In de benchmarks wordt ook wel anders bewezen.
OffTopic:
Ik had een vraag met betrekking tot die vergelijkingen, telkens werden er weer verschillende soorten toestellen bij gehaald en dan weer weggelaten. Maar hoe zit het met de Galaxy Nexus? Hoe is hier mee getest, naar mijn weten is die nog helemaal niet beschikbaar?

OT:
Mooie review, geeft een goed overzicht voor als je de keynote niet gevolgd heb.
Waarom krijgt de telefoon als algemene beoordeling 5 sterren, als er 6 van de 9 subscores lager dan 5 sterren zijn?

(4 + 5 + 5 + 3 + 2 + 4 + 4 + 3 + 5) / 9 = 3.88888889

4 sterren lijkt me meer op de plaats :)

Bijvoorbeeld de HTC Titan komt ook op 3.88888889 gemiddeld (mits alle subscores even zwaar wegen) en deze telefoon krijgt "maar" 4 sterren toebedeeld in de algemene score.

[Reactie gewijzigd door NoepZor op 28 oktober 2011 10:52]

Inderdaad heel vreemd.
Inderdaad, LOL.

En dan zijn het ook niet de minste punten waarop hij slechts voldoende of minder scoort:

Bereik: voldoende
Accuduur: voldoende
Prijs: matig

Oordeel: zeer goed ???!?!?!?!??!???
Helemaal mee eens met de eind conclusie. Vroeger (2 jaar geleden) was de iPhone duidelijk de beste, maar nu heb je goede en goedkopere concurenten. Ik denk dat er binnen een half jaar alweer de Samsung Galaxy S III zal zijn. Nu is de iPhone dus vergelijkbaar met de Samsung Galaxy S (iets trager) maar binnen een half jaar lopen ze weer achter. Ze hadden gewoon of direct een super moderne telefoon moeten maken, of ietsjes vaker een nieuwe uitbrengen....

[Reactie gewijzigd door JBee op 28 oktober 2011 09:04]

Apple gaat niet een ander design aanbieden om een ander design aan te bieden. Dan snap je niet hoe Apple werkt. Dit precies dezelfde cyclus als met de iPhone 3G en 3GS. Daarnaast heb ik juist het idee dat mensen zich aan irriteren die snelle updates van de hardware bij Android-OEMs. Je hebt nog geen 6 maanden de nieuwste Galaxy, en dan is er al weer een nieuwe die je oude apparaat weer in de schaduw zet. We weten ook dat de support niet al te best is (feit) gemiddeld gesproken en daar ga je.

Ik ben overigens erg blij dat Apple vasthoudt aan het formaat van de huidige iPhone. Snap eigenlijk ook niet waarom die trend er is. Naast het feit dat het lastiger is om met hem met één hand te bedienen, kan het niet echt lekker in je zak zitten. Het verschil in grootte in vergelijking met de concurrentie lijkt ook steeds groter te worden; check bijvoorbeeld deze vergelijking met de nieuwe Nexus.

Ik vind de conclusie wel eerlijk. De concurrentie biedt tegenwoordig inderdaad goede, concurrerende producten, en zwaarwegende redenen om je iPhone 4 te vervangen voor een 4S zijn er idd niet. :)

offtopic:
Psst, redaksie. De iPhone kost ¤599 en niet ¤630
edits: typo's en toevoeging

[Reactie gewijzigd door JanvdVeer op 28 oktober 2011 09:51]

Je hebt nog geen 6 maanden de nieuwste Galaxy, en dan is er al weer een nieuwe die je oude apparaat weer in de schaduw zet.
Beete raar om te denken dat alleen je eigen merk in de shaduw gezet kan worden, als er een betere telefoon uitkomt als jouw telefoon is die toch gewoon beter ongeacht het merk? Als AMD een betere CPU maakt dan Intel dan is Intel volgens jouw dus niet in de shaduw gezet omdat dat alleen bij het eigen merk kan?

Daarbij wordt de (400+ euro) Galaxy serie juist erg goed ondersteund kwa software, de eerdere en goedkopere galaxy serie helaas niet, als je dat weet hoef je toch niet de hele Galaxy serie daar op af te schrijven, ik heb de SGS2 en heb dus niks met de ondersteuning van een goedkope Galaxy (Gio bijv.) te maken? De SGS1 heeft ook gewoon de laatste versie van Android (ICS is nog niet officieel uit!).
Maar het is toch raar dat Samsung hun duurdere toestellen wel updates geeft en hun goedkopere toestellen niet. Deze zin uit het artikel dat Jan hierboven aanhaalt zegt het imo het beste:
In other words, Apple’s way of getting you to buy a new phone is to make you really happy with your current one, whereas apparently Android phone makers think they can get you to buy a new phone by making you really unhappy with your current one.
Waarom is het raar? Als iets goed werkt, hoef je er toch niets aan te veranderen?

Mensen met goedkopere Android telefoons hebben over het algemeen ook de behoefte niet om te upgraden als deze goed werkt, bij hen boeit de specificaties ook niet, want dan hadden ze wel een high-end telefoon gekocht.

Het in de schaduw zetten vind ik onzin. Bij een TV koop je ook niet ieder jaar een nieuwe TV omdat er dan weer een nieuwe is. Dan vind je je TV ook niet in eens inferieur.

Ik kan me overigens prima voorstellen dat 3,5" een prima formaat is. Wat mij persoonlijk opvalt is dat het een goed formaat is om "precies" mee te werken. Doordat je erg gemakkelijk bij delen van het scherm komt is de kans dat je mis klikt of typt erg klein.
Het valt mij op dat ik ondanks dat ik een groter scherm heb met mijn Galaxy S en S II iets meer typ fouten maak ondanks dat de toetsen groter zijn.

Wat ook hier al vaker aangegeven word is de extra scherm ruimte erg prettig, mits de letters niet te klein worden. Want dan komt de resolutie weer aan de bal. Kleine letters zijn prettiger te lezen op een scherm met een hogere resolutie.

Het in de zak zitten vind ik geen goed argument, zeker aangezien de telefoons erg dun zijn en als je ze op elkaar ligt is het verschil erg klein, die paar extra mm gaan echt niet het verschil maken in een gewone broekzak voor mannen. Voor vrouwen met sommige erg strakke broeken (bij navraag) is het over het algemeen niet prettig. Deze vrouwen stoppen hem dan ook vaak in de tas!

Wel moet ik toegeven dat ik op dit moment 4.3" wel ongeveer de maximaal prettige grote is voor mij met wat grotere handen dan gemiddeld. Ik denk dat de grotere schermen 5"+ pas gaan aan slaan als ze uitvouwbaar/uitrolbaar/uitschuifbaar zijn.

Overigens ben ik er behoorlijk van overtuigd dat de iPhone 4S er niet was geweest als Apple op schema had gelegen met de iPhone 5. Ik vermoed sterk (ook door de afwisselende geruchte stroom) dat pas begin dit jaar de beslissing is genomen om de iPhone 4 S te gaan produceren. Mogelijk dacht Steve Jobs hem niet optijd af te krijgen, zouden er problemen kunnen zijn geweest met de productie of was het vanwege de zieke Steve Jobs strategisch beter om met een revolutionaire iPhone uit te komen na zijn dood om te laten zien dat Apple niet is afgezwakt zonder hem.
Apple moest met een toestel komen omdat ze anders echt achter zouden lopen op de concurrentie en het ook in het algemeen van Apple verwacht werd. Ik verwacht dan ook dat van de zomer gewoon de iPhone 5 uit komt met nieuw design.

Ik benhet eens met de conclusie van JanvdVeer:
Ik vind de conclusie wel eerlijk. De concurrentie biedt tegenwoordig inderdaad goede, concurrerende producten, en zwaarwegende redenen om je iPhone 4 te vervangen voor een 4S zijn er idd niet.
PS:
Ik ben eigenaar geweest van een iPhone 2G (1e generatie), 3G, HTC HD2, Galaxy S, S II en heb een Macbook.

[Reactie gewijzigd door -NRG- op 28 oktober 2011 14:41]

Apple doet dat toch ook echt wel. Sinds de iPad 2 uit is werkt mijn iPad 1 een stuk minder vloeiend en goed dan voorheen. Ook hoor je dat regelmatig met oudere iPhones. Er komt een iOS update die wat nieuwe features toevoegt, maar de basis taken worden ineens een stuk trager. Dat hoorde je ook bij de 3G, toen iOS4 uit kwam.

Apple lijkt het dus nog een stukje erger te doen. Ze laten het niet alleen lijken, ze laten het ook nog echt slechter werken ook. Voor mij dus ook geen iPad meer in de toekomst.
Dat van de 3G heb je gelijk in (en heb ik hieronder ook verteld btw). Maar als je kijkt naar de update van iOS5 op de 3GS is hij daar merkbaar sneller van geworden, Apple heeft dus wel degelijk geleerd van zijn 3G-iOS4-fiasco.

Daarnaast heb ik 4 v/d 7 iOS5 beta's op mijn iPad 1 gehad en allemaal waren ze merkbaar beter dan iOS4. Daarnaast is dit de eerste keer dat ik van iemand hoor dat de iPad 1 trager werd met iOS5 ipv sneller. (*gaat ff rondsnuffelen om te achterhalen of er meer klachten zijn).

Edit: Hmm, het lijkt inderdaad zo te zijn dat iOS5 op de iPad in sommige gevallen trager werkt, (maar ook in gevallen sneller). Toch vreemd, aangezien de 3GS juist sneller lijkt te werken.

[Reactie gewijzigd door RobbieB op 28 oktober 2011 10:42]

De traagheid was er al eerder ook (iOS 4.3 volgens mij). Tevens crashed Safari bij het leven (meerdere keren per dag), bij sites die het normaal gewoon goed doen (bv tweakers.net, fok.nl). Het is ook belachelijk dat app switching gestures niet beschikbaar zijn voor de iPad1 en alleen voor de iPad2 terwijl het eerder wel gewoon werkte in een test voor de iPad1. De feature staat ook bij de lijst voor de iPad en niet specifiek de 2e versie.

iPod van mijn vrouw is ook al niet meer vooruit te branden.

[Reactie gewijzigd door hiostu op 28 oktober 2011 10:57]

Je kunt ook gewoon de oude versie terugzetten natuurlijk, echt veel is er niet veranderd vind ik.
Helaas niet. Ik heb laatst mijn oude 3G tevoorschijn gehaald en wat apps willen installeren. Helaas na 5 keer "Deze app vereist iOS4" te hebben gehad (uit 5 pogingen) en apps die niet veel meer doen dan webpagina's weergeven weet ik dat de ondersteuning van oude OSen nihil is in de Appstore.

Downgraden betekent geen Apps meer kunnen installeren.
Voor een toestel dat 3,5 jaar oud is vind ik dat ook niet zo heel erg. De 3GS die 2,5 jaar oud is wordt nog gewoon ondersteunt. Dit is bij Android niet het geval, bij geen enkel toestel van 2,5 jaar oud.
(reactie op humbug) Valt wel mee hoor. Ik heb een iPhone 2G (eerste model), en die gaat niet hoger dan iOS 3.1.3. Toch heb ik gewoon de FaceBook, Nu.nl, Opera mini (erg handig ivm gebrek aan 3G op mijn iPhone), en verder eigenlijk ook alle andere apps die ik op dit moment nodig heb.

Sommigen kan ik niet meer updaten maar de versie die ik er op heb staan werkt nog altijd prima. Dat is ook eigenlijk de reden dat ik nog niets nieuwers heb. Deze werkt nog zo goed dat ik de 600 euro voor een nieuwere iPhone niet kan verantwoorden.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 2 november 2011 14:08]

Hoe dan? Ik kan mijn ipad echt niet downgraden of mis ik wat?
Hier nog een wiens iPad 1 trager is geworden. Het reageert niet zo vloeiend meer als dat het was.
Vreemd mijn iPad 1 is met iOS 5.0 juist SNELLER geworden. Vooral in Safari...
Ik merk niet echt een verschil kwa snelheid. Volgens mij is het gewoon de beleving van de persoon zelf of je software sneller ervaart of niet..

Helaas heeft mijn iPad wel last van een aantal bugs, Messages & Find my iPad werkt niet en volgens Apple fora ben ik niet de enige. WiFi sync werkte niet, voordat ik een oplossing had gevonden was ik dagen verder...

Wat dat betreft mogen ze snel met een oplossing komen! Minst gebruiksvriendelijke iOS5 versie. Misschien was Jobs dus al wat minder betrokken bij dit product. Als dat maar geen voorbode is voor de toekomst
Dan heb je wat verkeerd gedaan. Toen de iPad 2 uitkwam werd deze geleverd met iOS 4.3. iOS 4.3 leverde voor de eerste ipad een duidelijke snelheidsverbetering op ten opzichte van de eerdere iOS versies.
Dat is de reden dat ik geen iPad 1 heb genomen. Ik voelde aan mn water dat de 256 Mb geheugen wel eens een probleem kon worden in de toekomst. De overige toestellen zijn echter allen sneller geworden met iOS5.
probleem is als je een update geeft dat dat ding gewoon trager wordt.
maar hoeft niet altijd altijd te zijn.
Raar dat je bij een goedkoop product minder krijgt als bij een duur product? Leg uit? Klinkt mij als logisch in de oren namelijk...

Als er enkel high-end phones uitgebracht werden was het wel goed dus? Beetje rare/gare redenering maargoed :P

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 28 oktober 2011 14:45]

Ik heb op dit moment een HTC Desire Z en ik moet zeggen dat ik toch wel een beetje je comment kan beamen. Zo zit er sinds de laatste update een irritante bug in het toetsenbord wanneer je op de "g" drukt dan hij dan automatisch naar google gaat. Ook voelt de telefoon een stuk trager na de update.

Nou denk ik niet dat mijn volgende telefoon een iPhone wordt simpelweg vanwege de prijs maar ik zit er wel sterk aan te denken om weer de Windows kant op te gaan. En hopelijk heeft Nokia dan eindelijk fatsoenlijke toestellen. Mijn probleem met Nokia op het moment is gewoon dat mijn laatste paar modellen echt superslecht waren. Daarentegen vond ik de 6210, 6230i en 3300 de allerbeste toestellen die ik ooit gehad heb dus ze kunnen het wel.

Windows CE, Mobile 6 etc zijn mij altijd goed bevallen en ik had ook zeker niet het idee dat mijn telefoon trager was of ineens minder goed word ondersteund naarmate hij ouder werd.
Heb ook een desire Z, maar heb die bug maar een week gehad, en toen was
er al weer een update die het probleem oploste.

het was trouwens wel erg irritant moet ik toegeven.
Apple gaat niet een ander design aanbieden om een ander design aan te bieden. Dan snap je niet hoe Apple werkt. Dit precies dezelfde cyclus als met de iPhone 3G en 3GS. Daarnaast heb ik juist het idee dat mensen zich aan irriteren die snelle updates van de hardware bij Android-OEMs. Je hebt nog geen 6 maanden de nieuwste Galaxy, en dan is er al weer een nieuwe die je oude apparaat weer in de schaduw zet. We weten ook dat de support niet al te best is (feit) gemiddeld gesproken en daar ga je.
Groot gelijk hebben ze bij Apple. Als je geen reden ziet tot het aanbieden van een ander design, is het -indien het bestaande design z'n werk doet- niet nodig.

Wat die snelle updates van Android toestellen betreft: zo storend is dat niet. Je weet dat er binnen een paar maanden weer iets nieuws op de markt is, maar zo werkt dat met heel veel electronica, en je telefoon gaat er niet minder op presteren. Mijn Galaxy S2 is over een jaar ook nog snel, ook al is er dan een Galaxy S3. Je ontkomt er toch niet aan dat je niet altijd het nieuwste van het nieuwste hebt. Dat is toch ook niet vervelend bij een laptop?
Ik kan over minder dan een jaar weer een nieuwe uitkiezen omdat deze betaalbaar was bij een 1-jarig abonnement van ¤50/maand, waar een iPhone tussen de ¤200,- en ¤300,- kost. Dan kom je al gauw bij een 2-jarig abonnement uit.
Ik ben overigens erg blij dat Apple vasthoudt aan het formaat van de huidige iPhone. Snap eigenlijk ook niet waarom die trend er is. Naast het feit dat het lastiger is om met hem met één hand te bedienen, kan het niet echt lekker in je zak zitten. Het verschil in grootte in vergelijking met de concurrentie lijkt ook steeds groter te worden; check bijvoorbeeld deze vergelijking met de nieuwe Nexus.
Die eerste link vind ik persoonlijk een slechte onderbouwing van je punt. Ik kan namelijk, met mijn normale grootte handen, makkelijk over de hele breedte van het scherm komen. Dat houdt dus vooral in dat persoon die dat artikel heeft geschreven kleine handjes heeft. Het is dus alleen een feit dat mensen met kleine handen meer moeite hebben met smartphones.
Ook zit het niet minder goed in mijn broekzak dan mijn vorige telefoon, die een 3,5" scherm had. Zolang je geen belachelijk strakke broeken draagt, is er niks aan de hand. En als je die wel draagt, zitten weinig telefoons lekker in je zak.
Het is dus alleen een feit dat mensen met kleine handen meer moeite hebben met smartphones.
Dit ben ik volledig met je eens, maar ik realiseerde me net iets. Nederlanders (en Noorderlingen) zijn de grootste mensen op deze aardkloot. Waarvoor een 4" scherm prima met 1 hand te bedienen is. Echter, ik zelf heb vrij kleine handen en een S2 is voor míj dan ook wel te groot om met 1 hand comfortabel te bedienen zonder hem te moeten 'verschuiven' in m'n handpalm. Dat zeggende, ik zit nu in Australië en hier ben ik groot... letterlijk 80% v/d mensen hier is kleiner dan ik.
Hetzelfde geldt eigenlijk voor heel Azië en Zuid-Amerika, zeg maar de andere 80% v/d wereld waar niet iedereen groot is. Ik kan me voorstellen dat dit toch wel een motivatie is geweest om het scherm 'klein' te houden nu ik er wat verder over nadenk.

[Reactie gewijzigd door RobbieB op 28 oktober 2011 11:21]

Dat is wel aardig dan van Samsung om voor ons noorderlingen een lekker groot toestel te maken. Zeker daar ze zelf gemiddeld veel kleiner zijn en ook nog eens een veel grotere afzetmarkt hebben in hun thuisland...

Hoezo hebben wij noorderlingen toch zo'n egocentrisch wereldbeeld?
Dat argument dat je niet overal kan komen met je duim zie ik steeds vaker terugkomen, en is in mijn ogen een flutargument en wel om het volgende:

Op het moment dat je de SGS2 in je handen hebt zul je zien: je kan inderdaad niet óveral komen met je duim, maar er zitten dan ook geen knoppen/interface elementen waar je niet kan komen. In tegenstelling tot het plaatje waar je naar linkt, mis je eigenlijk alleen de linkerbovenhoek. Daar zitten alleen een stel notificaties, die je naar beneden haalt door de balk naar beneden te slepen, en dat kan over de hele breedte van de bovenkant.

Wat je er voor terugkrijgt is echter veel meer schermoppervlak tijden het browsen, filmpjes kijken, of elke andere activiteit waarbij je de phone in landscape-mode houdt.
dat is nou juist het probleem de resolutie is hetzelfde dus je krijgt niet extra ruimte. Als de S2 nou de resolutie van de GN had gekregen maar dan wel 4,3" zou dat wel interesant geweest zijn voor veel mensen, maar ik zie het grote scherm van de GS2 eerder een achteruitgang plus dat de kleuren van het scherm ronduit slecht zijn behalve Zwart deze is echt perfect.
Denk dat de GN toch wel heel interessant wordt, maar jammer van het formaat. Het wordt wel echt een stoeptegel zo.
Fout, met een groter scherm en een iets lagere resolutie heb je zeker wel meer ruimte in de praktijk.
Open eens een website op een iPhone en dan dezelfde website op een Galaxy S2. De Galaxy S2 laat zowat de hele website zien. En de iPhone niet. Reden? Het retina scherm laat de kleine letters wel scherp zien. Maar je kan ze ondanks dat ze scherp zijn niet lezen van 30-40cm afstand.

Hier faalt het voordeel van Retina ondanks alles mooi scherp is.
Ik ben 46 en redelijk verziend cq kippig. Maar op het retina scherm kan ik de kleine letters door het contrast en de scherpte goed lezen.
Ik ben het grotendeels met je post (en de conclusie van de uitstekende review) eens.

Echter kan ik me wel voorstellen dat er vraag is naar de wat grotere schermen die vooral bij het browsen een wat fijner zijn.
Daarnaast is je link naar het 'bedienen met 1 hand cirkel-plaatje' ook niet volledig correct. Dit zal misschien het geval zijn voor veel mensen, maar er zijn genoeg mensen met grotere handen voor wie 4" totaal geen probleem is, vooral niet bij edge-to-egde schermen.

Verder denk ik dat je punt van fragmentatie binnen Android misschien nog wel het meest belangrijke is.
Natuurlijk, dit toestel wordt binnen 6 maanden 'voorbijgestreefd' qua specs, maar de vraag is of dat toestel uit januari 2012 ook nog een update ontvangt in januari 2013. Bij iOS hoef je daar niet voor te vrezen omdat Apple aan heeft getoond minimaal 2 jaar support én updates uit te rollen voor je toestel, alhoewel ze zich met iOS4 voor de 3G flink vergist hebben, denk ik dat ze hier wel van hebben geleerd, als je ziet hoe goed iOS5 op de 3GS draait.

Tenslotte wil ik nog even op het punt van Siri komen dat het niet goed overweg kan met het Nederlands-Engelse-accent. Klopt, dat komt omdat Siri geoptimaliseerd is voor Amerikanen, Australiërs én Engelsen, die ieder een 'eigen' versie hebben. Ik woon nu zelf in Australië en geloof mij, niemand hier krijgt Siri werkend als ik hem op Amerikaans heb staan, maar zodra ik switch naar Australisch werkt hij voor hen perfect (en voor mij niet meer). Apple heeft al aangekondigd om in 2012 in ieder geval Spaans, Koreaans, Japans, Chinees en Italiaans te gaan ondersteunen (bron) wat wel aantoont dat ze er flink in willen investeren en het dus zeker niet als gimmick zien.

Edit: Alle argumenten die ik nu in dit topic lees waarom Android over een half jaar beter zou zijn met ICS en telefoons met betere specs etc. etc. werden 2 jaar geleden bij de 3GS en een jaar geleden bij de 4 ook gebruikt. En kijk waar we nu zijn... Het is nog steeds het best verkochte toestel wereldwijd en in Amerika staat de 3GS zelfs op de 2e plek (En AT&T is al door z'n voorraad 3GS'en heen sinds de release van de goedkopere pricepoint).

Disclaimer: ik heb zelf een 4S

[Reactie gewijzigd door RobbieB op 28 oktober 2011 10:30]

Ik ben blij dat u het aankaart en ik ben volledig met u eens. Tegenwoordig is het zeer gek in ons wereldje. Men wilt zich kunnen onderscheiden van andere mensen en willen daarom een nieuw design. Want nu kan er niet direct gezien worden dat je effectief de nieuwste en duurste iphone hebt. Daarnaast moet je ook met de specificaties kunnen pochen. Het is al jaren zo dat mensen kicken op zo veel mogelijk ghz of zo veel mogelijk megapixels.
Dit zie je nu ook gebeuren bij screen size. Vroeger ging men kleiner en kleiner. Nu moet het scherm groter en groter. Tot men bijna een tablet in hun zakken heeft. Want groter is schijnbaar beter. Ik had de galaxy S2 laatst vast gehad in de Saturn, en merkte dat ik niet van de ene hoek naar de andere hoek kan met mijn duim. Ik heb niet bepaald de kleinste handen. Als ik dit wel doe, dan krijg ik het gevoel dat mijn telefoon elk moment uit mijn hand zou kunnen vallen. Ik ben één van de mensen die niet aan het wenen was toen er geen nieuw design en groter scherm uitkwam voor de 5e generatie van de Iphone. Een verschrikkelijk mooi ogend design met nog altijd het hoogste PPI scherm op de markt. Wat wens ik nog meer.

Waar Apple nu eenmaal op richt is een zo goed mogelijke en simpel mogelijke gebruikservaring te lenen op hoog technologische apparaten. Je kan daarmee wel moeilijker mee stoefen en net daarom wil men altijd updates om up te daten. De iphone heeft goed werk geleverd de laatste jaren in de zin dat het de smartphone markt heeft open geblazen en merken als samsung plukken nu ook de vruchten daarvan. In tegendeel tot wat sommige mensen beweren, wilt Apple niet persé heel de markt domineren. Ze willen gewoon de volgens hen beste producten maken. En als dat goed verkoopt, bewijzen zij dat hun "beste" product geslaagd is.

Bottomline. Wat Apple doet, willen ze goed doen. Ze gaan niet hals over kop de concurrentie volgen omdat ze een groter scherm hebben, moet Apple dit niet persé doen. Apple verkoopt een visie een filosofie. En als consument van Apple, leg je in principe alles in hun handen en vertrouw je erop dat ze het goed doen.
Vreemd.

Ik heb een iPhone 3GS gehad en zodra de iPhone 4 uitkwam, zou je toch wel meer "verouderd" voelen.

Ter verduidelijking, ik heb momenteel een HTC Desire en de enigste gsm waar ik momenteel interesse zou hebben is de SII of de nieuwe Nexus.

De SII is al een half jaar uit, maar die is toch nog steeds "nieuw". Een vriend van me (architect) heeft die overlaatst gekocht en alle iPhone lovers op zijn werk waren jaloers :P
Je bronnen zijn niet erg relevant vind ik.

Je 1e bron met de grafiek is niet erg objectief: link

Je 2e bron is één nadeel van een groter scherm. Eén nadeel en je "snapt niet" waarom de trend naar grotere schermen gaat? Er genoeg voordelen van een groter scherm die (blijkbaar) voor genoeg mensen jouw genoemde nadeel opheffen.

En ja, de vergelijking met de concurrentie wordt ook steeds groter en dat is wat ook de meesten op het internet zeggen (in tegenstelling tot wat jij zegt): Apple moet ook maar eens beginnen aan grotere schermen.
Het gaat bij "de beste" imho om meer dan benchmark prestaties alleen. Waar Apple absoluut alleenheerser is, is totale integratie van zijn producten. Op je sofa de muziek kiezen die op je Mac in een andere ruimte staat, en afspelen op je luidsprekers in de keuken.
Natuurlijk, dat kan je met Android en Linux/Windows ook, maar bij Apple kan zelfs mijn moeder het aan de praat krijgen.
Mensen die zeuren over het feit dat de 4S geen upgrade is tov de 4 snappen er niets van. In veel landen (de wereld is heus groter dan Vlaanderen/Nederland), hangen mensen vast aan een abo van 2 jaar.
Een typisch upgradepad is dus:

3G --> 4 --> (5)
1 --> 3GS --> 4S

Daarnaast zijn er uiteraard mensen die elk jaar een nieuwe kopen, om de heb.

Tot slot het punt van achter lopen op de concurrentie. Ja, er zijn telefoons met een hogere resolutie, maar dat scherm is ook groter, dus perceptiegewijs minder van kwaliteit, want korreliger.
Ja er zijn telefoons met een snellere cpu, maar who cares? Het is een (slimme) telefoon, geen workstation waar je virtualisatie/development op doet.

Ik heb in mijn leven véél verschillende telefoons gehad (de eerste in 1996), maar geen enkele van degene die ik gehad heb was zo stabiel of gebruiksvriendelijk als de iPhone. Ik voeg daar eerlijkheidshalve aan toe dat ik geen Android telefoon gehad heb. Ik heb wel gespeeld met een HTC weet-ik-veel-welk-type, maar dat ding crashte al na 5 minuten.

Nuja, eender welk bedrijf verkoopt geen 4 miljoen stuks in 2 dagen van een product dat zo slecht is als sommige Android-fanboys hier willen doen geloven.
Ja, dat is best leuk, die makkelijke integratie/synchronisatie. Wel jammer dat je daar dan twee keer zoveel voor betaald als bij andere merken. Natuurlijk is Apple goed, maar het is ook belachelijk overpriced...
de telefoon is maar 100 euro duurder dan de GS2
100 euro MEER voor een telefoon die een half jaar jonger is en mindere specs heeft
Je zegt dat er telefoons zijn met een snellere CPU, maar in grafische en/of zware benchmarks is de 4S 80% sneller dan de snelste smartphone die op dit moment verkrijgbaar is.

Ik geloof dat de performance koning van de komende maanden (als de Nexus Prime niet sneller is, kan me niet voorstellen dat er 80% t.o.v. de S2 is gevonden) gevonden is.
Op GPU gebied is apple zeer goed ja. Maar 80% is zwaar overdreven.

Daarnaast is Samsung al klaar met de Exynos 2 SoC die de A5 weer ver achter zich laat. Vooral met performance per watt.. Dus een telefoon die veel langer meegaat.

Volgens engadget gaat de Galaxy S2 stukken langer mee op de accu als de Iphone 4S. En dat met een veel groter scherm en het volgens jullie zo inefficiente Android.
Lol 80% :P tegenover de iPhone misschien maar niet tegenover me kindje (SGS2) :)

De GPU in de iPhone is nog geen 2x sneller, en met de lagere resolutie is de performance onscreen vrijwel gelijk (sneller GPU maar dus wel meer pixels berkenen).

Elk voordeel heeft ze nadeel, het nadeel van een hogere resolutie is dus meer GPU power nodig ;)
Sla de website van die benchmark er maar op na :) Dan kom je toch echt tot de conclusie dat ze NIET 2x zo snel zijn, dat zijn geen toevallige uitschieters maar gemmiddelde van 100den test...

http://www.glbenchmark.co...ils.jsp?D=Apple+iPhone+4s
72.7 in benchmark 1 en 123.1 in benchmark 2 :)
http://www.glbenchmark.com/phonedetails.jsp
41.7 in benchmark 1 en 67.3 in benchmark 2

SGS2 getallen x 2 is dus 83.4 in benchmark 1 en 134.6 in bechmark 2, de iPhone 4s is dus niet 2x zo snel :) En zoals gezegd per pixel halen ze vrijwel dezelfde scores (59.x FPS)...
Jouw 'kindje' is helaas niet de slimste van de klas
Ik denk het wel, aangezien ik dus geen stock rom (ja voordeel van Android) draait en dus op de GPU na op alle vlakken sneller ben als welke iPhone dan ook ;) De SGS2 in het algemeen misschien niet zo extreem, maar mijne met gemak...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 31 oktober 2011 08:25]

Ik weet niet wat applefreaks altijd doen maar als ze een androidtelefoon vast hebben crashed dat ding en als ze achter een windows PC zitten krijgen ze een BSOD. Waarom lukt mij dat nou nooit?
Dat is niet mijn ervaring en dat is dan ook bashing... dat is nooit logisch of gebaseerd op de praktijk. Neemt echter niet weg dat Android in mijn handen al tijden gewoon traag aanvoelt, of stottert, ook al vinden velen dat geen probleem, voor mij is dat meteen een no-go. Als de GPU echt kan meespelen en de boel echt lekker loopt... en Android nog efficienter en consistenter in elkaar zit, dan heb ik interesse.
Niet helemaal eens met de conclusies:


Ten eerste: 'De iPhone 4S kan zich meten met de toptoestellen van de concurrentie, maar de voorsprong die Apple met de iPhone 4 had opgebouwd, is aan het verdampen'

De iphone4 heeft helemaal geen voor meer. De voorsprong tijdens launch van Iphone4 is helemaal niet meer 'aan het verdampen' want het was allang volledig verdamt na de launch van SGS2. Uit alle reviews werd geconcludeerd dat SGS2 beter is dan iphone 4 met de conclusie dat niet de vraag is of de SGS2 beter is dan iphone4 maar de volgende iphone (iphone 4s dus).
Met de lauch van Galaxy Nexus staat Iphone4s weer on par en over 4 maanden is de 4S weer hopeloos verouderd... dezelfde verhaal als SGS2 vs iphone4 maar dan SGS3 vs Iphone4s
Je denkt toch niet werkelijk dat de 4s over 4 maanden hopeloos verouderd is?

Misschien over 4 jaar...
Is hopeloos verouderd voor de gevraagde prijs. De concurrentie is daar ook naar geprijsd maar Apple niet. Dus conclusie: ja na 4 maanden is de 4S verouderd (voor zijn prijs).
Ik ben toch van plan 2 jaar te doen met mijn S2, en volgens mij gaat dat prima lukken. Same goes voor de iPhone 4s, waarom zou deze over 2 jaar minder werken dan nu? Onzinnig!
Ik vind het niet een verbetering om nou m'n iPhone 4 al voor te gaan vervangen. Bovendien heeft de 4s nog wat problemen met de batterij en de autofocus. Ik wacht nog een jaartje :)
Tja, het oordeel van t.net over de iPhone 4s is nagenoeg identiek aan wat men vond van de iPhone 4 zie ik.

reviews: Apple iPhone 4: op het scherp van de snede

Het lijkt ook niet echt te stroken met wat de meeste andere reviews ervan vinden, maar ik heb dan ook nog nooit een review van een Apple product op t.net gezien die onomwonden positief was.

Ik vind het zeer goedkoop om als negatief punt aan te houden dat de concurrentie over een half jaar (een eeuwigheid in deze branche) met betere toestellen zou kunnen komen. Kunnen, want wie vertelt me dat het ook zo is? Je moet de iPhone 4s tegenover zijn huidige concurrenten zetten en niet wat er ooit misschien in de toekomst uit zou kunnen gaan komen.

[Reactie gewijzigd door Dr. Strangelove op 28 oktober 2011 09:15]

Wat anderen vinden doet er niet zo veel toe, wij komen onafhankelijk tot onze eigen afwegingen. Siri is briljant als het werkt en dat doet het op dit moment nog niet volwaardig in Nederland. Het is de vraag of en wanneer dat ooit het geval zal zijn. De speedjump is in benchmarks indrukwekkend maar in de praktijk heb je met de 4 al zelden het idee dat je snelheid tekort komt. De camera is wel substantieel beter.
Heb je nu nog geen of een oudere smartphone dan is de 4S een prima aanschaf. Het is gewoon een toptelefoon zonder echte nadelen. Voor upgraders vanaf een recente (Apple) smartphone - en dat zullen de meeste Tweakers toch zijn - is er echter niet al te veel om de forse prijs (599 euro voor het goedkoopste model) te rechtvaardigen.

Overigens waren we buitengewoon positief over bijvoorbeeld de iPad 2 (reviews: Apple iPad 2: vakwerk ) en de 13" Macbook Air (reviews: Nieuwe MacBook Airs: design aan het werk)

[Reactie gewijzigd door Daniel op 28 oktober 2011 13:12]

De iphone zette een standaard in de markt, dat is met deze iphone niet meer het geval, dus is het relevant om te vermelden dat de concurrentie sneller hardware gebruikt en binnen een half jaar duidelijk vooruit zal lopen, vooral omdat er binnen wat jij noemt 'een eeuwigheid in deze branche' nog geen iphone 5 zal zijn.

De iphone wordt hier trouwens ook vergeleken met z'n huidige concurrenten en de conclusie is dat het een aantrekkelijke telefoon is, jouw kritiek lijkt vooral te zijn dat ze niet concluderen dat het over een half jaar nog steeds een zeer aantrekkelijke keuze is.
De eerste iPhone kon niet multitasken (voor 3rd party apps die er niet eens waren) en had niet op alle fronten de beste technologie (geloof ik). Dus daar scoorde men helemaal niet mee, het was de software. En die is nog steeds 1 van de meest consequente, anderen noemen dat saai, consumenten weten altijd hoe ze het moeten gebruiken en waarderen dat blijkbaar nog steeds. Android is voor velen nog wat ingewikkelder of verandert teveel, dan is Windows Phone eigenlijk een veel duidelijkere concurrent.
Windows Phone is geen 'duidelijker concurrent', maar wel misschien een eenduidiger te vergelijken concurrent. Android is divers, een samsung is geen htc. consumenten weten dat overigens ook te waarderen, want androids worden massaal verkocht. Gezien marktaandeel is windows phone nog lang niet zo'n grote concurrent als android.

Het aardige is wel dat de platformen niet zo 1 op 1 zijn te vergelijken juist doordat ze zich daadwerkelijk van elkaar onderscheiden. (hoera!)

iphone zette destijds wel een heel nieuwe standaard, een volwassen browser op een mobiel, de appstore kwam snel op, het touch screen en interface waren superieur. Tegenwoordig dat alles goed, maar niet uniek aan de iphone.
Is een review voor jou dan alleen maar goed als ze zeer positief over Apple zijn?

Daarbij moet je uit een review de informatie halen die je nodig hebt, het oordeel kun je dan zelf bedenken want dat is toch voor een groot deel een persoonlijk verhaal. Al kan een bepaald toestel nog zo goed uit de test komen, er zijn altijd mensen die om wat voor reden dan ook nooit dat toestel zullen kopen.
(Bijna) alle reviews, over bijna alles zijn positief. Kijk maar eens naar een spel, deze krijgen altijd een 7 (en lager is echt triest).

Vaak zitten er mensen achter met een gekleurde bril die een spel in een genre toch wel goed vinden.

Zo ook hier als je puur uit consumenten oogpunt kijkt zal het wel positiever worden. Kijk je kritish en wat meer high end, dan moet je je andere dingen afvragen. Ook omdat je er vanuit mag gaan dat deze groep al een high end telefoon bezit.

Vaak lijkt het dat deze positieve reviews ontstaan uit de angst deze de volgende keer niet meer te mogen reviewen.

En als laatste, ik ben bij reviews altijd geïnteresseerd in het negatieve deel. Het goede deel zal wel maar je wil net weten waarom iets niet goed is. In de showreviews lees ik ook altijd alleen de negatieve reacties wanneer iets niet goed is is dat veel leerzamer dan wanneer alles goed is.
Misschien komt dit omdat de concurrentie moordend is in de markt van de PC's en consumentenelektronica? Rotte appels vallen snel uit de mand. Bovendien is dat technologie die behoorlijk matuur begint te worden en voor weinig geld veel biedt.

En altijd positieve reviews? Lees de conclusies eens
Hierzo zijn er in de conclusies toch wat kritische noten te vinden.

In dit artikel ook trouwens, waarin toch duidelijk gezegd wordt dat Apple minder en minder king of the hill is met een uiterst exclusieve featureset. Wat wil je dat ze anders zeggen? Dat de iPhone 3 een magistraal product was maar dat sinds de komst van Siri iPhones complete pipikaka zijn die best kapotgestampt wordt?

En natuurlijk gaan ze geen goedkope UltraX BassBoom PhaseBlast MP3 speler van de Axion testen om het vervolgens de grond in te boren. Dat is het soort baggerproducten waar niemand een boodschap aan heeft wegens nieuwigheidswaarde 0.0 en niet interessant voor mensen die meestal op tweakers.net zitten...

Edit: wel degelijk veel voor weinig geld, niet omgekeerd

[Reactie gewijzigd door Bauknecht op 28 oktober 2011 11:42]

We besluiten zelf of we een product testen of niet. Aangezien testen tijd kost, moeten we goed afwegen welke producten we wel testen en welke we dus niet testen. Logischerwijs zul je dus zien dat producten waarvan we op voorhand vermoeden dat deze niet bijster goed zullen scoren (zowel qua eindoordeel als bij de users) het niet halen tot een review.
We besluiten zelf of we een product testen of niet. Aangezien testen tijd kost, moeten we goed afwegen welke producten we wel testen en welke we dus niet testen. Logischerwijs zul je dus zien dat producten waarvan we op voorhand vermoeden dat deze niet bijster goed zullen scoren (zowel qua eindoordeel als bij de users) het niet halen tot een review.
Ik begrijp dat jullie niet alle producten kunnen testen, maar ik vind het getuigen van slechte journalistiek door alleen goede reviews te schrijven. Je mag best kritisch zijn en een product hoeft niet altijd 4 of 5 sterren te krijgen. Middelmatige telefoons worden er genoeg verkocht en geef die dan gewoon 3 ipv 4 sterren. Bovendien kan een goede review consumenten juist aanmoedigen om een toestel te kopen dus of het een succes wordt, kun je nooit van te voren weten.
Je kan ook zeggen: als Tweakers.net het niet test, is het een slecht product... :)
Weet effe niet meer wat het was maar volgens mij hebben ze hier twee weken terug ofzo nog iets getest wat slecht uit de bus kwam.
Volgens mij bedoel je deze review:
reviews: HP Pavilion dv6 met AMD Llano-apu

Niet bijster goed beoordeeld namelijk.
Wat heel lullig is voor de iPhone 4S is... dat hij specwise sneller is. Maar als je naar real life ervaringen kijkt de Galaxy S2 toch vaak sneller is.

Wat ook gek is... vroeger werd dit van de iPhone gezegd tegenover Android telefoons.

Bijvoorbeeld met speedtest.net is de iPhone 4S dan zeer snel.. zelfs 2x zo snel als de Galaxy S2 !!! Maar als je dan in de praktijk een browser test doet over 3G of HSDPA dat de Galaxy S2 toch sneller is.. ook over wifi.
Dan heb ik het gevoel dat er in iOS5 toch iets niet helemaal lekker gaat....

http://www.youtube.com/watch?&v=2ikIcrXi2Ec
Hier kun je het zien..
Dat is maar 1 voorbeeldje waarbij ik mij afvraag of dit altijd standhoudt en dit gaat dan nog alleen maar over data-overdracht, wat verder weinig met de snelheid van het toestel heeft te maken. de 4S is met name op hardware gebied veeeel sneller, doe je andere tests dan wordt de S2 weggeblazen.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 28 oktober 2011 15:56]

De review van een iPhone is feitelijk een benchmark voor een techblog redactie Je kunt de reviews onderling met elkaar vergelijken. De enige variabele in die vergelijking is de redactie.

Als ik deze review vergelijk met andere techblogs kom ik uit op een 'goed' score voor de reviewer dit keer. Met de kanttekening dat het wel makkelijk wegleest zo in het nederlands :)
Ik vind het design van de iPhone echt mooi, maar denk dat ze steeds minder populair worden. Nu 4" schermen een hype zijn had de 4S ook eigenlijk 4" moeten zijn. Android kan je zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt, en dat vind ik juist het grote voordeel. Ik wil graag Custom ROM's draaien, maar iemand die 40 jaar is wil gewoon dat het werkt. iPhone werkt makkelijker, maar doordat de Widgets zeer beperkt zijn is het imo niet echt wat. Zeker omdat Apple de api (nog) niet vrijgeeft, wat de review al zegt, er zijn meer mensen die wat hebben aan een kalender dan aan de aandelen. Dit is wel een misser van Apple.

Het is nu echt lastig voor Apple, doordat de concurrentie sneller is, en Apple is ook niet meer zo innovatief als het was. Doordat ze Widgets en een pull-down notificatiebalk erin bouwen, zegt het eigenlijk dat ze toch wel doorhebben dat hun software te weinig vernieuwend is, en gaan dan Android na-apen.

Ik moet wel toegeven dat Android lang niet zo groot geweest zou zijn zonder iOS, ze hebben veel dingen gestolen.

Eigenlijk is WP7 nu het enige OS dat echt origineel is.

Ik hoop dat in de nabije toekomst Android originele ideeën heeft en uitvoerd, en dat Apple niet zijn geld probeert te verdienen met patenten (die vaak nergens op slaan, ook het unlock-patent wat is gegeven deze week) en dat WP7 Android en iOS niet gaat na-apen.
"Good artists copy - great artists steal" is een van de (vele) mantra's die Jobs er op aanhield.

Helaas was Jobs niet zo van de mantra's als het aan kwam op Android - dat ging meer gepaard met uitgebreid vloeken, omdat hij voelde dat Android alles van iOS gestolen had. (of je het daar mee eens bent gaat het me even niet om)

Apple's strategie van markten in een revolutie gooien is niet altijd even succesvol op de lange termijn.

De GUI die zij als eerste naar consumenten brachten (technisch gezien tweede, maar die Xerox was niet bepaald een goed product), de iPod die als eerste de slate formfactor en de harde schijf combineerde met een niet file-gebaseerde UI, de iPhone die als een van de eerste telefoons capacitive touch screens ging gebruiken, de iPad die als eerste een mobiel besturingssysteem met een grote tablet combineerde, etc. zijn allemaal (naar mijn mening) revolutionaire producten geweest die door Microsoft, Google, Creative en Sandisk (laatste als voorbeelden) werden bekeken en er werd besloten dat er ruimte is voor hen om een soortgelijk product uit te brengen.

Vaak resulteerde dat voor Apple in soortgelijke situaties - het bedrijf zat te vast aan hun concept om in te zien dat consumenten snel onder de indruk waren van lagere prijzen of hogere specificaties, of wilde geen compromissen sluiten die andere bedrijven graag sluitten.

Ik ben bang dat als Apple niet een groter scherm gaat gebruiken in de volgende iPhone, dat er een hoop marktaandeel gaat verloren aan mensen die eigenlijk beter een tablet hadden kunnen kopen :). Maar goed, we gaan het zien.
... behalve dat Apple de UI van Creative heeft als het om de iPod gaat. Daar hebben ze een geruime tijd wel netjes voor betaald trouwens.
De grap is natuurlijk dat Apple ook met 4 inch schermen in het begin heeft geëxperimenteerd bij het zoeken naar de sweet spot qua schermgrootte. Als ze destijds vonden dat 4 inch beter zou zijn, zouden ze daar toen wel voor gekozen hebben en zaten we nu al jaren met een 4 inch schermgrootte.

Blijkbaar is daar een gegronde reden voor geweest om er juist niet voor te kiezen. Dat kan natuurlijk met batterijverbruik te maken hebben, maar ook met ergonomie of nog iets anders. We weten het niet precies.

Voor veel mensen is juist het kleinere formaat een plus, maar voor anderen weer niet. Apple is in ieder geval niet een bedrijf om daar veel verschil in te gaan maken. Ze maken tientallen proefexemplaren om te testen en strepen daar uiteindelijk alle versies van weg tot er 1 overblijft die volgens hen het beste is.

Een vergroting van het scherm zou trouwens betekenen dat het niet meer het predicaat retina kan dragen waar Apple natuurlijk graag mee adverteert. Als ze dat wel vergroten en retina willen behouden moet de resolutie aangepast worden. Dat is juist iets wat ze niet willen om fragmentatie tegen te gaan en wat tot dusver door developers ook toegejuicht wordt.

De kalender zit natuurlijk wel gewoon als notificatie. Zo heb ik nu alle afspraken voor vandaag en morgen in beeld staan.

[Reactie gewijzigd door SidewalkSuper op 28 oktober 2011 11:31]

In de videoreview wordt gezegd dat de iPhone mogelijk straks toch achterloopt op de rest omdat de eerste telefoons met een 720p scherm eraan komen. Voor de Android telefoons is dit handig, omdat die nu qua ppi achterlopen (206 ppi voor het 4.52-inch scherm, vs. 326 ppi voor de iPhone) en met dat 720p scherm zullen ze dat misschien gelijk trekken.

Dan zal het qua ppi wel ongeveer op hetzelfde neerkomen, namelijk op "hardstikke scherp voor het menselijk oog". Met andere woorden: het is toch gewoon een inhaalslag, maar de iPhone loopt straks toch zeker niet achter op dit punt :)
Vergeet ook niet dat veel van die Android 720p schermen op basis van pentile sub-pixel technologie geproduceerd zullen worden.

De pentile is een hack om met een grofmazige subpixel structuur toch een hoge resolutie weer te kunnen geven. De kwaliteit van deze schermen is echter niet te vergelijken met slcd met echt fijne subpixels zoals bijvoorbeeld het retina display in de iPhone.

En zo kan het dus zijn dat het Samsung Galaxy Nexus 720p display niet zo best naar voren komt qua subpixel resolutie specs:

http://images.anandtech.com/graphs/graph5000/41846.png

Het iPhone 4 scherm staat daar gewoon nog steeds met afstand bovenaan :)

Kortom laat je niet in de luren leggen door AMOLED 720p schermen want over het algemeen zullen dit pentiles zijn.
Verkijk je niet alleen op de pixeldichtheid. Een scherm heeft meer specificaties dan dat. Als we de tweakers redactie mogen geloven heeft de Galaxy Nexus "het mooiste paneel dat we tot dusver op een smartphone hebben gezien."
uit deze review
Tsja, dat is een mening van een redactie.. Kan heel goed vooringenomenheid in zitten en er is misschien niet goed gekeken naar de fontweergave. Deze is berucht in pentile displays.

Een goed geinformeerde tweaker zal liever een 720p scherm met echte fijne subpixels nemen ipv pentile. Veel kijken echter niet verder dan 720p in de spec terwijl daar natuurlijk de kous niet mee af is; ook de onderliggende werkelijke fysieke structuur van het display (pentile, subpixel pitch) zijn relevant.

Natuurlijk is de uiteindelijke keuze van een display persoonlijk, maar de tech specs sturen daar natuurlijk wel in.
Tsja, dat is een mening van een redactie.. Kan heel goed vooringenomenheid in zitten en er is misschien niet goed gekeken naar de fontweergave. Deze is berucht in pentile displays.
Berucht op een scherm met 200PPI en SAMOLED ja, niet op 300PPI en SAMOLED, dat is dus 1.5x zo scherp :)

Daarbij (tuurlijk is het persoonlijk, niet iedereen draagt een bril die het wel nodig heeft) kan je op de SGS1 al de (grade-b) frontpage van tweakers lezen zonder inzoomen (uiteraard wel in landscape) Op een scherm wat 10% groter is en ook nog is 50% scherper ga je dus niet meer in hoeven zoomen op sites om gewoon normaal te kunnen lezen (in landscape) :) Dat zie ik bijna geen andere telefoon na doen, zeker niet met een scherm kleiner dan 4 inch ongeacht hoe hoog of laag de resolutie is.
Op een iPhone4 is deze pagina in portrait stand nog (goed!)leesbaar. En een iPhone scherm is toch echt kleiner dan 4 inch.
Ik wil watercoolertjes comment nog ff wat kracht bij drukken:

De subpixels van Galaxy Nexus MET pentile... Zijn KLEINER dan de RGB matrix subpixels van de SGS2.

Ga je die pentile zien op zo'n hoge PPI? Antwoord: Nee. Ik zie namelijk amper pixels op mijn SGS2. Wel makkelijker als op de iPhone 4 met hogere RGB PPI.
Vergeet ook niet dat veel van die Android 720p schermen op basis van pentile sub-pixel technologie geproduceerd zullen worden.
Oeh propoganda :D Veel schermen? Enkel AMOLED schermen, de LCD schermen die meer gebruikt (gaan) worden dan (S)AMOLED zijn allemaal gewoon Full RGB! HTC's zullen dus 720p Native krijgen, LG's ook, SE ook :) En de volgende stap voor AMOLED is net als met 800*480 gewoon 720p native ipv pentile (de SGS3 zal zeker geen pentile krijgen)...
Kortom laat je niet in de luren leggen door AMOLED 720p schermen want over het algemeen zullen dit pentiles zijn.
Niet door het 720p nee maar wel omdat dat lekkere grote schermen zijn en je dus veel werkruimte hebt wat je met resolutie niet bereikt maar met een groter scherm wel :)

Vind wel dat ze het in de review er bij hadden mogen vermelden nu doen ze inderdaad of het heel dicht bij de iPhone 4(s) schermen ligt kwa (sub)PPI wat niet zo is :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 28 oktober 2011 14:27]

Hoe hebben jullie gemeten in hoeveel tijd je een foto kon nemen? Apple meld daar zelf ook 2 tijden voor: 1 vanuit lock, en 1 vanaf de eerste foto.

Als ik het test op m'n iPhone 4, dan ben ik met ietsje meer dan een seconde klaar om de eerste foto te snippen.
Inderdaad, vroeg ik me ook af. Misschien ook nog leuk om hierbij te vermelden of GPS erbij aan stond of niet. Dat zal ook zeker enkele tienden van een seconde kunnen schelen.
Wordt vanaf nu ook de foto na de foto meegenomen in de benchmarks? Apple zegt daar veel aan te hebben gedaan om die tijd ook echt veel te verbeteren. Is misschien wel een leuke uitbreiding op dat stukje review voor de toekomst.

Zeker een degelijke review, al snap ik niet dat er totaal niks over Bluetooth 4.0 wordt vermeld. Dit is 1 van de eerste toestellen met Bluetooth 4.0, zo niet de eerste. Lijkt me toch echt het vermelden waard!

Er staat btw in de conclusie dat het niet meer het toestel met het scherpste scherm is. Welk toestel is er momenteel met een hogere ppi dan?

[Reactie gewijzigd door SidewalkSuper op 28 oktober 2011 09:58]

Hoe hebben jullie gemeten in hoeveel tijd je een foto kon nemen? Apple meld daar zelf ook 2 tijden voor: 1 vanuit lock, en 1 vanaf de eerste foto.

Als ik het test op m'n iPhone 4, dan ben ik met ietsje meer dan een seconde klaar om de eerste foto te snippen
Klaar om een foto te snippen?
Bij Tweakers gaat deze test altijd over het opstarten van de camera-software en het werkelijk maken van een foto. Dus de meting stopt pas als de foto daadwerkelijk gemaakt is :)
Ik vind het juist jammer dat bij de gemeten foto tijd de Galaxy Nexus niet is meegenomen. Die heeft namelijk een foefje waardoor je instant foto's kan maken met bijna geen shutter tijd zodat het lijkt alsof hij instant een foto maakt. Durf te wedden dat die dan daarmee het makkelijk wint van alle toestellen.

Zou leuk zijn als je die erbij zet Arnoud :)

[Reactie gewijzigd door Texamicz op 28 oktober 2011 10:02]

Is dat geen ICS feature, wat betekent dat elk toestel dat een update krijgt een stuk sneller foto's kan maken?
Het is deels software, maar de hardware moet het ook ondersteunen. Teminste, dat is wat ik heb begrepen uit mijn bronnen (en ik kan helaas niet naar mijn mail linken).
Dus op jouw vraag is het antwoord bij sommige toestellen 'ja' en bij sommige toestellen 'nee'.
Bovendien vraag ik mij af waarom de toon zo negatief is... wellicht is het dan geen 1 seconde, ok, maar vervolgens blijkt het toch de allersnelste te zijn, iets wat dan weinig uitmaakt lijkt mij.
Ik ben het niet helemaal eens met de eindconclusie:
"Dat maakt dat de iPhone 4S voor de overgrote meerderheid van de mensen niet de moeite waard is. Sterker nog: wie nu een oudere iPhone heeft, kan een overstap naar de inmiddels goedkopere iPhone 4 overwegen - die heeft immers bijna hetzelfde scherm en heeft na een upgrade naar iOS5 veel functies met de 4S gemeen."

Ik heb nu een iPhone 3G van bijna 3 jaar oud en ik vind het juist meer dan logisch om wél voor 4S te kiezen. iPhone 4 8GB voor ¤ 499 en de 4S 16GB voor ¤ 599, lijkt mij dat die laatste ¤ 100 veel toegevoegde waarde bied! Siri, betere camera, dubbele opslag, dual core (voor toekomstige apps..). Bovendien vind ik 499 te veel geld voor een toestel van 16 (!) maanden oud.
Aan siri heb je dus niet veel:
Toch zal niet iedereen daarom malen: de iPhone 4 is al snel, de camera was al alleszins redelijk en Siri werkt niet in het Nederlands en niet met Nederlandse locaties.
Dus dat is geen argument. De camera is nog steeds geen DLSR of compact camera. Voor de opslag kan je het doen... maar als je handig 'jaagt' weet ik zeker dat je een 16Gb '4' kan scoren voor de zelfde prijs of minder.
Ik weet niet hoor maar het voordeel van siri is niet alleen locatie gebonden..... het inplannen van afspraken, herinneringen, het inspreken en verzenden van berichten, het maken van conversies, etc. kun je gewoon gebruiken. Daarbij in Nederland word niet alleen Nederlands gesproken en internationaal is engels toch errug geaccepteerd ;)
Alles bij elkaar voor mij iig wel een argument.

edit: typo.

[Reactie gewijzigd door SnowLeopard op 28 oktober 2011 10:10]

Zelfs al spreek je engels tegen Siri, dan werkt nog maar de helft van de functies omdat je je toch in nederland bevind. Dus als nederlander heb je 2x zoveel nadelen bij Siri. Beschouw het dan gewoon als nutteloos in nederland.
Ga jij een engelse "message" versturen naar al je nederlandse kennisen, vrienden en familie? Nee..

Zelfs op Android werkt de nederlandse speech to tekst echt heel goed. En nog gebruik ik het niet vaak. Een sms typen is toch fijner in het openbaar. Het voelt toch nog steeds raar om tegen je telefoon het te zeggen. Daarnaast heb je in Android 4.0 rechstreekse speech to tekst. Dus je hoeft niet te wachten op een hele zin maar het gaat gewoon woord voor woord wat heel fijn werkt.

Je typt deze post op tweakers toch ook in het nederlands?? Wou ik maar even zeggen.
1 2 3 ... 10

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True