Steve Jobs heeft er een handje van om tijdens zijn keynotes zwaar te overdrijven: zo was FaceTime volgens hem een manier van bellen waar we al tientallen jaren op wachten. De iPhone 4 zou de grootste revolutie in telecomland zijn sinds de eerste iPhone in 2007.
Daar kunnen we kort over zijn: dat is het niet. De eerste iPhone bracht een revolutie op gang op het gebied van touchscreens en interface, terwijl de iPhone 3G met de bijbehorende App Store een nieuwe revolutie bracht op het gebied van third party applications en de wijze van verzamelen en distribueren van applicaties. De iPhone 4 heeft zo'n revolutie op het eerste gezicht niet in huis.
De iPhone 4 is in sommige opzichten een grotere stap voorwaarts dan de iPhone 3GS was - en in sommige opzichten niet. Het scherm is haarscherp en kan de concurrentie aan met amoled, SLCD en Super Amoled. Aan de softwarezijde wordt er met de toevoeging van beperkte multitasking achterstand op de concurrenten goedgemaakt. De mogelijkheden van multitasking zijn bij de concurrentie echter nog altijd uitgebreider, ogenschijnlijk zonder dat de accuduur daar zwaar onder te lijden heeft.
Voor wie nu een iPhone 3GS heeft, lijken de verbeteringen te gering om de prijzige overstap naar de iPhone 4 te rechtvaardigen. De stap ten opzichte van de iPhone 3G of 2G is daarentegen wél groot.
De 'death grip', het signaalverlies waar de afgelopen weken zoveel om te doen was, blijkt in Nederland minder aanwezig dan in de VS. Het is nog maar de vraag hoeveel mensen serieuze problemen met dit fenomeen zullen hebben: het signaalverlies in Nederland is niet veel meer of minder dan bij de meeste andere smartphones.
Wie alle marketingpraatjes van Jobs vergeet en de iPhone 4 afzet tegen de concurrentie, ziet een smartphone die er - wederom - goed uitziet en in veel opzichten de concurrentie simpelweg voorblijft. De achterstand van andere fabrikanten is echter niet zo groot dat die niet in een jaar in te halen is. Bovendien vraagt Apple veel meer voor de iPhone 4 dan de concurrentie rekent voor topmodellen: een iPhone 4 kost in België simlockvrij 640 tot 750 euro. Een HTC Desire kun je kopen voor 406 euro, een Samsung Galaxy S kost je 443 euro. Deze toestellen hebben overigens wel veel minder opslaggeheugen aan boord.
Zonder enige twijfel zal de iPhone 4 weer een enorm verkoopsucces voor Apple worden en dat is terecht. Op dit moment is er over het geheel genomen geen betere smartphone - en dat is in een markt met zoveel concurrentie een prestatie van formaat.
Pluspunten:
+ Mooi, helder scherm
+ Dun
+ Multitasking
Minpunten:
- Duur
- Stof blijft zitten
- Glas gevoelig voor breuken