Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

HP Pavilion dv6 met AMD Llano-apu

Conclusie

De Pavilion dv6 6105sd is geen verkeerde laptop, maar het apparaat beschikt over enkele eigenschappen die de prijs moeilijk te rechtvaardigen maken. Positief is dat de notebook er goed uitziet. Met zijn cover, het deel rond het keyboard met geborsteld-aluminiumlook, het donkere, platte keyboard en groot touchpad mag de dv6 er zeker zijn.

Ook positief is dat deze Pavilion een echte mainstreamnotebook is, waarbij HP weinig steken heeft laten vallen als we kijken naar de eisen voor dit type notebook. Het model beschikt over een quadcore met de nodige grafische power en heeft met vier usb-poorten, waaronder twee van het 3.0-type, voldoende uitbreidingsmogelijkheden. Met 4GB en een 7200rpm-schijf van 500GB hebben we ook wat geheugen betreft weinig meer te wensen.

In de praktijk ligt de performance echter achter op die van concurrerende modellen. Op zich zijn de prestaties van de A6-apu en de additionele gpu van AMD niet eens slecht te noemen. Op gpu-gebied zijn deze zelfs heel redelijk, afhankelijk van de applicatie. Een jaar geleden zou het bedrijf hiermee goud in handen hebben gehad. Het grote probleem van AMD, en daarmee van HP, is echter dat er tegenwoordig goedkope notebooks met Sandy Bridge Core i3's en Core i5's te vinden zijn, die dan ook nog over gpu's beschikken met prestaties die vergelijkbaar zijn met die van de Radeon-combinatie van het model uit deze test. Voorbeelden staan in de laatste Notebook Best Buy Guide.

Daar komt bij dat HP bij dit model wat steekjes heeft laten vallen in de afwerking, wat de fabrikant op flinke puntenaftrek komt te staan. Deze Pavilion dv6 is zoals gezegd geen slechte laptop, maar op prijs/prestatie wordt hij afgetroefd door concurrenten als de K53 van Asus. Ook vanwege de in onze ogen matige afwerking kunnen we toch niet echt van een aanrader spreken.

Reacties (45)

45
45
22
2
0
19
Wijzig sortering
Ik zie niets staan over het geluid van de laptop die als Beats Audio, maar wel een matig oordeel. HP geeft aan dat dit geluids(systeem?) beter geluid moet geven. De dv6 wordt overigens aangeprijst in de reclames tot en met 13-10-2011.
Ik heb het grote broertje van deze laptop (dv7-6151) en een paar puntjes van mij:
- Hier word gesproken van een (best) slechte aluminium behuizing met kieren, en loszitten. Daar merk ik bij die van mij niets van. Ook de speakerbar zit gewoon stevig vast. Wel linkerkant van het scherm (zwarte rand) zit een klein stukje waar een beetje speling zit, verder niets.
- Over de rand van het scherm (spiegelend, plastic e.d.) kan ik me wel in vinden, maar eerlijk gezegd boeit mij dat weer minder; even doekje erover en weer schoon.
- Wel slaat de ventilator regelmatig aan terwijl ik niets intensiefs doe. Maar misschien ligt dat ook wel aan daat ie op schoot zit.
Qua hardware (benchmarks e.d.) moet je niet bij mij zijn, ik ben wat dat betreft geen échte tweaker.

En Beats Audio is een aangename verrassing; je merkt wel degelijk een beter geluid, zelfs de (kleine) subwoofer aan de onderkant (ik weet niet of deze dv6 die ook heeft) is merkbaar. Komt goed geluid uit. :)

[Reactie gewijzigd door Piet91 op 25 oktober 2011 13:41]

Inderdaad, en sinds HP daar juist mee adverteerd: Beats adio, lijkt mij dat toch wel een puntje om extra naar te kijken?

Voor de rest, mooi dat ze weer 2 x audio uit hebben, de Pavilion lijn is niet voor niks multimedia, moet je elke keer prutsen met een splitter als je samen met koptelefoon iets wilt kijken ( of luisteren ) EDIT: Mijn oude HP uit de dv9000 had dat, maar mijn dm3 dan weer niet.. ( scheelt ook wel iets, 17 en 13 inch :P )

[Reactie gewijzigd door ingmaronline op 25 oktober 2011 13:21]

Ook zijn er gewoon i7/nvidia versies van deze laptops - deze review is eigenlijk van de hardware van AMD en heeft verder niks zo veel met de laptop zelf te maken IMO.

Als je naar de laptop zelf kijkt, is het een heel mooi design met een heel mooi scherm.
Wil je geen AMD gpu/cpu - koop je toch lekker de intel versie.
Wat maakt het scherm volgens jou dan heel mooi. Relatief gezien is en blijft het gewoon een brak scherm wat erin zit wat zo een beetje alle "consumenten" laptops (dus niet de elitebooks en powerbooks) van HP hebben. (uitzondering van de envy 17)

De bouwkwaliteit is bij de HP laptops over het algemeen gewoon barstslecht en dan durven ze nog een relatief hoge prijs te vragen in verhouding tot merken Acer/Packard Bell. Niet voor niets staat het Uitval/retour percentage van Hp het hoogst in mediamarkt Amsterdam Arena op nummer 1.

Daarbij moet ik overigens zeggen dat ik wel erg te spreken ben over de kwaliteit van de Elitebooks en de powerbooks. Jammer dat daarvan de prijs/specs/kwaliteit verhouding de afgelopen jaren gedaald is.
Ik zie je hier 2 maal spreken over HP 'Powerbooks'. Misschien kan je nog geloofwaardiger overkomen door te spreken over 'ProBooks' ... ;)
Ik krijg het laatste jaar beetje het gevoel dat HP zich niet echt meer inzet om een goed product op de markt te brengen. Ze zijn de grootste en over het algemeen ook wel het best bekend bij het mainstream publiek. En ik krijg het gevoel dat ze teren op die naam. Zoiets van "mensen zullen de notebook wel kopen omdat ze de naam HP vertrouwen".

Maar zoals gezegd, dat is puur mijn gevoel. Vooral gevoed door het feit dat er mensen zijn die nog nooit gehoord hebben Acer (is wel minderheid maar toch), laat staan merken als Lenovo, MSI, ... en door het feit dat ze uit test, als deze, er niet zo goed uitkomen

[Reactie gewijzigd door Kenhas op 25 oktober 2011 09:13]

HP heeft zeer goed door wat consumenten qua uiterlijk willen, ik vind HP's vrijwel altijd netjes afgewerkt en een mooi modern uiterlijk hebben. De hardware is niet altijd bijzonder maar vaak wel zeer degelijk. En HP is inderdaad al jaren een zeer grote en bekende naam op enorm veel vlakken.

Wat ik aan deze laptop jammer vind is de accuduur, als die nou echt uitmuntend zou zijn geweest zou dat een mooi sellingpoint zijn. Nu is het gewoon een normale laptop met de verkeerde processor.
Ik vind ook juist dat ze bij het uiterlijk, bouwkwaliteit en degelijkheid zich erg onderscheiden tegen over de concurrent en ik heb het gevoel dat zij juist de marktleider zijn hier door.

Heel ander gevoel dus bij mij.
Wel grappig dat jij dan weer in je uppie de gehele groep consumenten representeert.

Maar ze zullen gerust wel de behoeftes weten hoor, alleen als jij ze helemaal goed vindt betekent dat niet dat HP gelijk maar alle marktkennis heeft.
Niet helemaal: De hp dm1-3125 serie is/was zo'n beetje de best uitgewerkte laptop met 'n E350 APU (op dat verschrikkelijke touchpad na)

Maar in het hogere prijssegment ben ik het niet met je oneens. Vaak liggen prijzen best wel hoog en laat het merk onnodige steekjes vallen. Dell lijkt bijv. vaak beter geballanceerde laptops te bieden
Bij best wat benchmarkt zie ik dat de i3 processor toch niet is meegenomen in de test. Komt door de grafische processor dat deze de benchmark niet kan afspelen?
Want anders is het een beetje raar om een concurrent van de i3 te vergelijken met i7 processoren.
Ik vind het sowieso raar om deze laptop te vergelijken met machines van ergens tussen de €150 en €600 (!) duurder. Een vergelijking met bijvoorbeeld de Dell XPS 15 (Core i3-2310, Geforce GT 525M) zou een stuk eerlijker zijn.
Ik vind ook dat de manier van benchmerken ondermaats is. Deze HP wordt bij elke groep benchmarks, en soms zelfs binnen de groep, met een andere serie laptops vergeleken. Zo kan je nooit zien wat de zwakke en de sterke punten van dit apparaat zijn. Bij de CPU test wordt vergeleken met laptops met een relatief sterke CPU, bij de GPU test met laptops met een relatief krachtige GPU en bij de accutest weer met een geheel andere reeks laptops... zelfs met overhyped ultrabooks, welke bij de performance test niet zijn meegenomen. Zo kan je toch helemaal niks zeggen over hoe deze laptop TOTAAL presteerd ten opzichte van de concurrentie.

Dat daarnaast niet eens gekeken is naar prijs en jullie zelf melden dat dit een cuncurrent voor i3 gebaseerde apparaten is doet nog meer af aan deze 'review'. Want wat weten we nu? Dat de CPU minder presteerd dan i7's, dat de GPU minder presteerd dan midrange en high-end dedicated kaarten en dat de accuduur korten is dan ultraportables met kleiner scherm. 3 hoeraatjes voor deze review.

Als de gaming benchmarks gedaan zijn met de meest recente drivers ben ik wel teleurgesteld in AMD, de prestaties zijn nog steeds niet zo hoog als je van 2 gpu's mag verwachten.

Redactie, zorg snel voor vergelijkingsmateriaal in plaats van telkens te melden dat het er helaas niet is.
Er zit overigens twee jaar pickup-en-return garantie op deze laptop, dat vind ik wel noemenswaardig als het om de prijs gaat, zeker bij HP. Bij de veel fabrikanten (inclusief HP) moet je daar normaal gesproken toch een aardig bedrag voor bijbetalen. Het is in elk geval iets wat ik na mijn slechte ervaringen met Acer laat meewegen.

(Daarom vind ik persoonlijk Dell ook niet de meest prijsbewuste optie als het om de aanschaf van een nieuwe laptop gaat.)
Er bestaat zoiets als consumentenrecht, je hebt overal bij ieder merk hetzelfde recht...laat je niet misleiden! Koop nooit extra garantie, zeg dat(indien dat niet zo is) dat je rechtsbijstand hebt of een advocaat en ineens wordt er niet meer moeilijk gedaan over inruil.
Je hebt geen standaardrecht op pickup & returngarantie, dat is toch echt wel een extra service t.o.v. het zelf moeten retourneren naar de winkel/fabrikant. En dat is ook wat Elijan9 bedoelt denk ik.
De winkel waar jet het koopt dient dat te verzorgen. Ik heb zoiets een tijd terug meegemaakt met BCC en die hebben de verantwoordelijkheid om deze service voor jou te verrichten en te vergoeden. Ook een internetwinkel heeft die plicht al schrijven ze wat anders. Hun voorwaarden zijn vaak anders dan het consumentenrecht inhoud! Ik heb drie geleden zo'n zaakje meegemaakt. Hetzelfde is de pixelgarantie wat gewoon geldklopperij is!! De verkoper is verplicht een scherm met een dode pixel te retourneren!!
Ik hoor het jou graag zeggen , maar heb je een link naar een officiële website of artikel in het wetboek waarop je je kan baseren ?
Ik hoor het jou graag zeggen , maar heb je een link naar een officiële website of artikel in het wetboek waarop je je kan baseren ?
Overal in de EU bedraagt de garantie op consumptiegoederen twee jaar.
Dit europees consumentenrecht is gebaseerd op een wet uit 1999.

Bron: http://ec.europa.eu/publications/booklets/move/64/nl.pdf
Das EU recht in Nederland is het nog strenger! Als je bijv. een laptop hebt waarvan je mag uit gaan dat de hardware 5 jaar mee moet gaan en hij gaat 3 jaar mee dan heb je als nog garantie! Alleen bijna niemand laat het op een zaak aankomen voor de rechter!

Al zitten er wel wat haken en ogen aan:

http://www.consuwijzer.nl...e/Extra_garantie_bijkopen

Overigens ik wil graag een a8 maar die is een beetje duur. Dat is de DV7-6188CA namelijk

[Reactie gewijzigd door rob12424 op 25 oktober 2011 22:05]

Deze recht(consumentenrecht) is er alleen als je het in de winkel koopt. Via het internet zijn er weer andere regels. (krom maar jammer genoeg waar)

[Reactie gewijzigd door vali op 25 oktober 2011 12:29]

Slechte prestaties en dat voor bijna 600 euro ? Kan je nog Beter een i3 kopen met een 540m erin voor 400-500 euro die een stuk sneller is als dit ding.

Je betaald 100 euro meer omdat het een HP is. Snap het doel niet van deze laptop voor deze prijs, hij is te duur voor casual en te slecht voor gaming en intensief gebruik.
Nou zoals mikey had vermeld, loopt het wel gewoon lekker met meeste dingen. Maar een laptop kan je ook natuurlijk niet tot de max gebruiken. Wel kan je beter krijgen voor hetzelfde geld, dus met dit ben ik wel teleurgesteld in die APU van AMD, helaas. Maar volgende keer beter.

OFF-TOPIC: Wilt iemand mij AUB een DM sturen met de titel van het liedje dat gebruikt is in de preview vid op de eerste pagina. Alvast bedankt <3
Anoniem: 331499
@Phntm25 oktober 2011 21:28
ik heb de laptop bij introductie voor 550 euro gekocht, kreeg bij aan koop ook nog een upgrade naar 8GB werkgeheugen, kwestie van de pricewatch gebruiken en beetje brutaal zijn in de winkel ;) .

Ik zocht een laptop die aan een aantal specifieke dingen moest voldoen, niet te groot, cardreader , nummeriek pad, genoeg USB poortjes, multicore, en goede performance in de wat oudere spellen. Trouwens draai er ook gewoon HoMM VI , de nieuwste warhammer en de nieuwste deus ex op. HoMM VI geeft problemen met m'n nvidia , die kan ik nu zelfs beter op mijn laptopje spelen hahahah...

Daarnaast draai ik UDK, en daarin legt een i3 het helaas toch echt af tegen een echte qaud-core...

De spellen die ik zelf speel zijn spellen die iets beter op ATi draaien dan op nVidia,
daarom zei ik ook , kwestie van voorkeur. Ik zocht niet een laptop die in 1 ding het beste was, maar op alles redelijk tot goed scoorde. Dat heb ik voor mijn gevoel met deze laptop zeker gekregen.

Daarnaast heb ik gewoon een desktop met intel en nvidia... ben dus geen amd fanboy ofzo...
Ik snap ook niet waarom die goedkopere laptops zo lelijk moeten zijn in de afwerking. Is het nou zo veel duurder om laptops meer uit een stuk (plastic, of aluminium maakt me nog niet eens veel uit) te maken, of te zorgen dat de naden aan de onderkant zitten in plaats van de bovenkant?

offtopic:
In de review wordt vergeleken met de 'Pro' en de 'Air'. Ik weet dat de Macbooks redelijk ingeburgerd zijn, maar een volledige vermelding van merk en type zou toch wel op zijn plaats zijn
Jammer dat de kwaliteit van de IGP hier niet wordt vergeleken. Die van de SB is gewoon slecht kwa beeldkwaliteit. Ik kan t weten want ik heb ze allebei. De Llano en de SB.
Snelheid is niet alles!
Grappig hoe ik alle minpuntjes op de afwerking van dit model terugvind op mijn verouderde dv6-3030sd. Mijn schermrand laat los, de optische drive ratelt inderdaad flink zodra je de laptop wat schuin houdt... Ik heb alleen geen last van de goedkope touchpadknoppen, deze zitten bij mij in het touchpad verwerkt.

Heb nadat ik zelf een aantal van deze puntjes had vastgesteld me ook voorgenomen niet snel meer een HP Pavilion serie aan te schaffen, en zeker nu ze overwegen te stoppen met de PC's stap ik liever over naar een ander merk, ook al zullen ze nog geruime tijd ondersteuning bieden voor de huidige modellen.
Anoniem: 365875
25 oktober 2011 11:00
''Citaat"
Behuizing en scherm
De dv6 komt op het eerste gezicht over als een luxe, stevige laptop en het valt bij die eerste blik nauwelijks te geloven dat het model voor minder dan 500 euro opgepikt kan worden. Nu zijn er wel meer laptops waarbij dit het geval is, denk bijvoorbeeld aan de K53 van Asus, dus een nadere inspectie is vereist.

Maar als ik kijk bij Gallery en specificaties zie ik toch de goedkoopste prijs 571,20 euro

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 365875 op 25 oktober 2011 11:02]

Anoniem: 64119
25 oktober 2011 11:48
IMHO gaan de vergelijkingen met enige regelmaat scheef door de telkens wisselende systemen waartegen de HP concurreert.

Is het bijvoorbeeld fair om de AMD onder cpu te vergelijken met louter i7 cpu's ?
N.B. dat zijn systemen die vaak meer dan de dubbele prijs hebben.

Ik denk van niet en dat dit dus een scheef beeld geeft.........

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 64119 op 25 oktober 2011 16:23]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee