Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Apple iPhone 4S: oud en nieuw

28-10-2011 • 09:00

367

Singlepage-opmaak

Software: iOS 5

Eigenlijk kent iOS 5, dat in juni werd aangekondigd, geen verrassingen meer. De nieuwe versie van het mobiele OS is een paar weken geleden al als update uitgebracht voor alle iOS-hardware die sinds de zomer van 2009 is verschenen. De belangrijkste wijzigingen zijn draadloos synchroniseren en backuppen met iTunes en iCloud, het nieuwe Notification Center en het nieuwe spraakbesturingssysteem Siri.

Apples mobiele OS is sinds de release in 2007 in hoofdlijnen vrijwel hetzelfde gebleven. De wijze van bedienen is exact hetzelfde en ook de schermanimaties zijn nooit veranderd. Daardoor is de gebruikerservaring nog steeds hetzelfde.

Dat heeft voordelen en nadelen. Een voordeel is dat mensen die al eens iPhone hebben gehad, gelijk met de nieuwe versie overweg kunnen - zoals dat ook bij Nokia jarenlang het geval was. Een nadeel kan zijn dat het toestel in vergelijking met andere nieuwe smartphones minder bijdetijds aanvoelt.

En de concurrentie zit toch al niet stil. Android krijgt met versie 4.0 eindelijk ondersteuning voor het gebruik van de gpu in de interface, waardoor de besturing van Android soepeler moet worden. De iPhone heeft dat overigens al sinds de eerste versie, waardoor de interface met 60fps wordt gerenderd.

Windows Phone is nog geen verkoopsucces, maar nu de mobiele toekomst van Microsoft en Nokia afhangt van het succes van dat ene besturingssysteem, zullen de beide bedrijven er serieus werk van maken. Daar komt bij dat Windows Phone veel overeenkomsten heeft met iOS: de hardware en software zijn vergaand geïntegreerd, de interface leunt zwaar op de gpu, en het systeem heet n00b-proof te zijn: het is toegankelijk en kent weinig geavanceerde instellingen en onduidelijke submenu's. Bovendien werkt het altijd vlot en crasht het zo goed als nooit.

Al met al zal de iPhone 4S in de winkel veel meer concurrentie ondervinden dan de iPhone 4. Daar komt bij dat de iPhone los minimaal 599 euro kost, en dat is meer dan de meeste concurrenten.

Notification center

Een van de grootste veranderingen in iOS 5 is het nieuwe Notification Center. Daarmee worden notificaties van alle applicaties in een enkel menu toegankelijk gemaakt. Dat menu kan, net als bij Android, tevoorschijn worden gehaald door de bovenste balk omlaag te slepen. Dat werkt best handig, al hadden we liever ook bediening voor wifi, 3g en bluetooth in het menu gezien.

Wat er wel in staat, zijn weer- en aandelen-widgets. Vooral die laatste is een onlogische keuze: slechts weinig gebruikers zullen altijd aandelenprijzen bij de hand willen hebben. Bovendien heeft Apple de api niet opengesteld, zodat apps niet zelf widgets aan het Notification Center kunnen toevoegen.

Prettig is wel dat de notificaties ook in het lockscreen zichtbaar zijn. We kunnen het bovendien waarderen dat notificaties je scherm niet meer overnemen, maar bovenin het scherm getoond worden en vervolgens weer verdwijnen. Zo wordt je niet gehinderd bij het spelen van een game of het gebruiken van een app.

Op het lockscreen kun je overigens dubbeltikken om een snelkoppeling naar de camera op te roepen. Zo kan je sneller een foto maken en dat komt natuurlijk nog wel eens van pas.

Screenshot iPhone 4S Screenshot iPhone 4S Screenshot iPhone 4S

iCloud

Een tweede grote verandering is de integratie van iCloud, de webopslagdienst van Apple. Met iCloud kunnen backups van veel onderdelen van de iPhone worden gemaakt, zoals de contactenlijst, foto's en documenten. Gebruikers krijgen standaard 5GB opslagruimte ter beschikking, en tegen betaling is meer ruimte te krijgen. Gegevens uit iCloud kunnen niet alleen met iPhone en iPad worden opgevraagd, maar ook op desktops en via iCloud.com.

In de praktijk werkt iCloud aardig - en het is prettig dat iTunes niet meer nodig is, zelfs niet voor de setup van het toestel. De synchronisatie gebeurt op de achtergrond, zonder dat de gebruiker wordt ingeseind. Dat zal niet iedereen even leuk vinden, maar wij konden het wel waarderen. Het is wel vervelend dat je geen foto's uit de fotostream kunt verwijderen: niet alle gemaakte foto's hoeven te worden bewaard.

Screenshot iPhone 4S Screenshot iPhone 4S Screenshot iPhone 4S Screenshot iPhone 4S

iMessage en andere apps

Apple heeft voor iOS 5 een eigen WhatsApp-alternatief gebouwd: met iMessage kunnen gebruikers van iPhones, iPods en iPads realtime tekst, foto's en video's uitwisselen. De dienst is doeltreffend: als het kan, wordt een sms'je als iMessage verzonden. Het enige verschil is dat de tekst van een sms'je groen is, terwijl een iMessage blauw is.

De dienst wordt automatisch gebruikt als zowel de verzender als de ontvanger een dataverbinding heeft en iOS 5 gebruikt. Daardoor zal iMessage veel gebruikt worden, en dat is eigenlijk best handig. Het is alleen jammer dat de sms-app niet ook met WhatsApp of Facebook Chat kan samenwerken.

Verder zijn er nieuwe apps als Kiosk - de Nederlandstalige News Stand - en de downloadbare apps Find My Friends en Cards. Kiosk heeft een eigenschap die we bij Apple nog niet eerder tegenkwamen: de app mag niet in een map worden gezet. Het kan wel, als je Kiosk heel snel na het maken van een map erin sleept, maar de map geeft het Kiosk-icoontje dan niet weer. Dit is een vreemde en lastige zet van Apple: wie een app niet nodig heeft, moet hem kunnen verwijderen of aan het zicht kunnen onttrekken.

Ook nieuw is de Herinneringen-app, een soort uitgebreide alarmen-app. Deze kan onder meer locatiegegevens gebruiken, zodat je jezelf eraan kan herinneren je sleutels niet te vergeten als je de deur uitloopt. Herinneringen is absoluut handig, en dat wordt nog beter als hij in combinatie met Siri wordt gebruikt. Daarmee kan je razendsnel herinneringen aanmaken, zonder eerst een app op te starten en allerlei details in te vullen.

Zware app starten

Google Earth opstarten en inzoomen
Seconden (minder is beter)
Apple iPad 2 (iOS 4.3)
*******
16,70
Apple iPhone 4S (iOS 5.0)
*******
16,91
Apple iPad (iOS 3.2)
*******
17,50
Apple iPhone 4 (iOS 4.0)
*********
22,59
Apple iPhone 3GS (iOS 3.0)
**********
24,10

Google Earth is een van de zwaardere applicaties voor iOS. Sinds het verschijnen van de iPhone 3GS gebruiken we deze app om een indicatie te geven van de snelheid van iOS-devices. De iPhone 4S blijkt flink wat sneller dan de iPhone 4, die voor deze taak nog ruim 22 seconden nodig had.