Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

HP Pavilion dv6 met AMD Llano-apu

Inleiding

HP zit in een stormachtige fase van zijn bestaan; het concern heeft net een ceo-wisseling achter de rug, heeft het mobiele WebOS-platform en de bijbehorende tablet vlak na de introductie laten vallen en, last but not least, worstelt met de vraag of het zijn pc-tak moet afstoten. Desondanks is het nog steeds de grootste computerleverancier ter wereld. Voor een belangrijk deel is de grote hoeveelheid laptops die HP jaarlijks verschuift hiervoor verantwoordelijk.

De Pavilion-lijn is de consumentenlijn van HP en in deze reeks ontvingen wij een dv6. HP levert een grote hoeveelheid configuraties van zijn laptops en dit gaat ook op voor de dv6. Ons model is uitgerust met een Llano-apu van AMD. Hierbij is de gpu geïntegreerd op dezelfde die als de cpu, wat tot betere grafische prestaties zou leiden. Desondanks is de igp bij dit model gecombineerd met een additionele Radeon-gpu.

We hebben dit jaar al de nodige mobiele Intel-processors getest en waren benieuwd of AMD kan meekomen met al het Sandy Bridge-geweld. Verder keken we of het HP is gelukt om een goede laptop rond de apu te bouwen en of de consument daarmee voor weinig geld een prima notebook kan aanschaffen.

Behuizing en scherm

De dv6 komt op het eerste gezicht over als een luxe, stevige laptop en het valt bij die eerste blik nauwelijks te geloven dat het model voor minder dan 600 euro opgepikt kan worden. Nu zijn er wel meer laptops waarbij dit het geval is, denk bijvoorbeeld aan de K53 van Asus, dus een nadere inspectie is vereist.

Het design is in ieder geval niet verkeerd. De laptop is wat aan de dikke kant, maar de strakke cover van aluminium, het kale gedeelte rond het chiclet-keyboard en de licht opstaande rand aan de achterzijde spreken zeker aan. De goedkoop uitziende, glossy bezel en het spiegelende plastic onder het toetsenbord doen hier enigszins afbreuk aan. Bovendien zullen deze delen snel vingerafdrukken en, in het geval van het toetsenbord, stof en ander vuil tonen.

Belangrijker is echter dat er bij nadere inspectie valt af te dingen op de degelijkheid. De metalen rand rond de laptop vertoont kieren en zit op sommige plekken gewoon los. Het rooster waarachter zich de speakers bevinden, zit ook niet goed vast en als we erop drukken, constateren we flink wat speling. De scharnieren van het scherm zijn redelijk stabiel, maar het scherm zelf kunnen we flink heen en weer bewegen als we het bij de hoekpunten vasthouden. De optische drive geeft ook geen solide indruk en maakt een ratelend geluid als we de laptop schuin houden. Zo heeft de laptop twee kanten; aan de ene kant is het van degelijk materiaal gebouwd en geeft de laptop op het eerste gezicht de indruk stevig te zijn, maar aan de andere kant schort er het een en ander aan de afwerking.

Het toetsenbord is van het chiclettype. Er is een numeriek eiland aanwezig en wat lay-out betreft zien we geen gekke dingen. De vierkante toetsen zijn wat aan de kleine kant, maar de feedback is goed. De dv6 heeft een groot touchpad, dat goed reageert. Ook bewegingen met meer dan één vinger worden goed geregistreerd. De muisknoppen zijn niet ingebouwd en de fysieke knoppen voelen wat goedkoop aan.

Het scherm is glossy en het spiegelende effect wordt versterkt door de glossy bezel. De resolutie is uiteraard 1366x768 pixels, zoals bij de meeste 15,6"-laptops. Het betreft een tn-paneel, dus de kijkhoeken zijn erg mager. Dit is bij het gros van de laptops zo, maar de dv6 heeft tegelijk een lage schermhelderheid.

Schermhelderheid
Systeemnaam In cd/m², hoger = beter
Pro 13 2,3GHz 2011
*********
315
Pro 13 2,7GHz 2011
********
311
Asus Lamborghini VX7
********
285
Dell XPS 15z
********
278
MSI GT683R
*******
266
Dell XPS 14z
******
212
HP Pavilion DV6-610ed
*****
183
HP ProBook 5330m
*****
179

Apu, gpu en aansluitingen

AMD bracht halverwege 2011 zijn Llano-lijn voor laptops uit. Llano is AMD's benaming voor zijn accelerated processing units, oftewel apu's. Hiermee wil het concern aangeven dat het niet alleen een cpu, maar ook een gpu is. AMD verdeelt Llano in drie series: A8, A6 en A4, waarbij de eerste twee quadcores zijn en de A4 het met twee cpu-cores moet doen. Het verschil tussen A8 en A6 zit hem in de hoeveelheid gpu-cores. A8 zou met de mobiele Core i5 en Core i7 moeten concurreren, terwijl de A6 de strijd met de Core i3 moet aangaan.

Apu en gpu

Het hart van deze dv6 is de A6-3410MX van AMD. Het cpu-deel is een quadcore met een kloksnelheid van 1,6GHz met turbo naar 2,3GHz. De cores zijn gebaseerd op dezelfde architectuur als die van de Phenom II en Turion II, alleen worden de apu's op 32nm in plaats van 45nm geproduceerd, wat de nodige energiebesparingen moet opleveren. De tdp van de chip is 45W. Gezien de kloksnelheid en het geringe verschil van de architectuur met die van de voorgaande laptopchips van AMD, hebben we geen hoge verwachtingen van de prestaties, al zullen de quadcores hier het nodige goedmaken. Echte snelheidswinst zien we waarschijnlijk pas in de nieuwe Llano-lijn, die in 2012 moet uitkomen en die rondom Bulldozer-cores zal worden opgetrokken.

Het gpu-deel is de Radeon HD 6520G. Deze heeft 300 cores die op 400MHz lopen. Dit gedeelte is eveneens op 32nm geproduceerd en de architectuur is gebaseerd op die van de Radeon HD 5570, oftewel de Redwood-gpu. Onderdeel van de videochip is de universal video decoder 3 van AMD, die hd-video efficiënt decodeert in bijvoorbeeld h264 en vc1.

Er is echter niet alleen een geïntegreerde videochip aanwezig, maar ook een dedicated gpu. Dit is de Radeon HD 6750M, die over 480 streamprocessors beschikt. De coreklok loopt op 600MHz en deze chip wordt nog op 40nm gebakken. De combinatie van de 6520G van de apu met de extra 6750M-gpu wordt Radeon HD 6755G2 genoemd door AMD, waarmee het bedrijf het de consument niet makkelijker maakt. Toch is er wel wat voor te zeggen om de combi een nieuwe naam te geven. Beide videochips draaien namelijk in asymmetrische CrossFire-opstelling, door AMD Dual Graphics genoemd. Beide gpu's kunnen dus tegelijk frames renderen, hetgeen in theorie een snelheidswinst oplevert.

De dv6 is verder van 4GB geheugen en een harde schijf van 500GB voorzien. De hdd roteert op 7200rpm. Deze specificaties zijn standaard voor een laptop in deze prijsklasse.

Aansluitmogelijkheden

Als we de aansluitingen op de HP-notebook aanschouwen, zien we aan de rechterkant twee audio-uitgangen, die kennelijk bedoeld zijn om met twee koptelefoons samen muziek te kunnen beluisteren. Daarnaast zit de audio-ingang. Verder zitten er twee usb 3.0-poorten, wat een mooie hoeveelheid is. Ook zien we rechts de gigabit-ethernetpoort, hdmi en nog een vga-poort.

Aan de linkerkant zitten nog twee usb 2.0-poorten en verder treffen we hier alleen de optische drive en de voedingsaansluiting aan. Aan de achterkant zitten geen interfaces en vooraan kunnen we geheugenkaarten in de daarvoor bestemde sleuf steken. We missen niet echt interfaces, displayport was misschien nog aardig geweest, maar esata is overbodig door de aanwezigheid van het duo usb 3.0-poorten.

HP dv6 6105sd HP dv6 6105sd HP dv6 6105sd

Op de notebook zit verder nog een vingerafdruklezer, die in combinatie met de Simplepass-applicatie van HP toegang tot de laptop biedt op basis van fingerprint-identificatie. Deze feature zien we toch niet veel op consumentennotebooks en verwachten we eerder op zakelijke modellen. Naast de aan- en uitknop treffen we nog een speciale knop aan waarmee de browser geopend kan worden. Waarom hiervoor een dedicated knop nodig is, is ons niet duidelijk. Knoppen voor bijvoorbeeld mediabediening zijn er verder niet; dit moet met de functiekeys gebeuren.

Software

Er is enige bloatware aanwezig op de laptop. Op het bureaublad zien we standaard bijvoorbeeld al links naar Snapfish, eBay en Skype. Verder beschikt de laptop out-of-the-box over onder andere de Cyberlink-mediasuite, de Microsoft Bing Bar, Magic Desktop en Norton Internet Security. Van HP zelf zijn standaard de Games-applicatie, die een schil voor Wild Tangent-toegang blijkt te zijn, On Screen Display, Power Manager en Quick Launch aanwezig. Overdreven veel bloatware is er niet en gelukkig ontbreken al te opdringerige applicaties.

Synthetische benchmarks

We testten de apu en de Radeon-gpu met onze gebruikelijke testprogramma's. We waren vooral benieuwd hoe de A6 ten opzichte van de Core i3 presteert, aangezien dit volgens AMD de concurrent is.

Cinebench 11.5 - Single
SysteemnaamProcessor In punten, hoger = beter
Dell XPS 15z Core i7-2620M
*********
1,32
Lenovo Thinkpad X1 Core i5-2520M
********
1,25
Asus U31S Core i3 2310M
*****
0,76
HP Pavilion DV6-610ed AMD A6-3410MX
***
0,49

Bij de singlecoretest moet de AMD-apu het afleggen tegen de Core i3, die met 2,1GHz ook over een hogere kloksnelheid beschikt. Het verschil is zelfs erg groot.

Bij het onderdeel waarin alle cores worden benut, is het verschil tussen de AMD-quadcore en de Core i3-dualcore veel minder groot. Toch presteert de Intel dankzij HyperThreading nog net iets beter.

Bij de OpenGL-benchmark is opnieuw het systeem met Core i3 en GeForce 520M de grote concurrent en haalt de dv6 dat systeem niet in.

3DMark11 - GPU
SysteemnaamGpu In punten, hoger = beter
HP Envy 17 HD6850M
*********
1646,00
Asus Lamborghini VX7 GTX460M
********
1595,00
Alienware M14x GT555M
******
1167,00
HP Pavilion DV6-610ed HD 6750M
*****
1058,00
Asus N53 GT 540M
*****
927,00
Dell XPS 15z GT 525M
****
794,00

Bij de grafische benchmark 3DMark scoort de apu met additionele gpu erg goed op het gpu-onderdeel. De GT 540M wordt hier verslagen.

3DMark11 - Physics
SysteemnaamProcessor In punten, hoger = beter
Alienware M14x Core i7 2820QM
*********
7099,00
Asus Lamborghini VX7 Core i7-2630QM
*******
5956,00
Asus N53 Core i7-2720QM
******
5402,00
HP Envy 17 Core i7 2630QM
*****
4196,00
Dell XPS 15z Core i7-2620M
*****
4029,00
HP Pavilion DV6-610ed AMD A6-3410MX
***
2213,00

Bij het Physics-onderdeel is de processor weer van belang en dat is te zien aan de score.

3DMark11 - P-Score
SysteemnaamProcessor In punten, hoger = beter
HP Envy 17 Core i7 2630QM
*********
1820,00
Asus Lamborghini VX7 Core i7-2630QM
********
1783,00
Alienware M14x Core i7 2820QM
******
1329,00
Asus N53 Core i7-2720QM
*****
1057,00
HP Pavilion DV6-610ed AMD A6-3410MX
*****
1049,00
Dell XPS 15z Core i7-2620M
****
894,00

Bij de P-score kan de dv6 meedoen met de grotere jongens, dankzij de goede gpu-score.

3DMark Vantage - CPU
SysteemnaamProcessor In punten, hoger = beter
Alienware M14x Core i7 2820QM
*********
20352,00
Asus N53 Core i7-2720QM
********
19338,00
Asus Lamborghini VX7 Core i7-2630QM
*******
17363,00
HP Envy 17 Core i7 2630QM
*******
16421,00
Dell XPS 15z Core i7-2620M
****
10389,00
Asus UX31 Core i7 2677M
***
7684,00
HP Pavilion DV6-610ed AMD A6-3410MX
**
5418,00

We nemen 3DMark Vantage ook nog even ter hand. We zien hier bijvoorbeeld dat de cpu minder presteert dan de zuinige Core i7 2677M van Intel.

3DMark Vantage - GPU
SysteemnaamGpu In punten, hoger = beter
Asus Lamborghini VX7 GTX460M
*********
6873,00
HP Envy 17 HD6850M
********
6497,00
Alienware M14x GT555M
******
5137,00
Asus N53 GT 540M
*****
3713,00
Dell XPS 15z GT 525M
****
3204,00
HP Pavilion DV6-610ed HD 6750M
***
2599,00
Dell XPS 14z GT 520M
***
2349,00
Asus UX31 Intel HD3000
*
1101,00

3DMark Vantage kent de gpu-combi van AMD hier minder punten toe. De dv6 komt hier tussen de GT 525M en de GT 520M van Nvidia terecht.

3DMark Vantage - Score
SysteemnaamGpu In punten, hoger = beter
Asus Lamborghini VX7 GTX460M
*********
8096,00
HP Envy 17 HD6850M
********
7653,00
Alienware M14x GT555M
*******
6317,00
Asus N53 GT 540M
*****
4653,00
Dell XPS 15z GT 525M
****
3874,00
HP Pavilion DV6-610ed HD 6750M
***
2988,00
Asus UX31 Intel HD3000
*
1401,00

Uiteindelijk levert dit een middelmatige score op.

CrystalDiskMark - Seq Read
SysteemnaamDoorvoersnelheid in MB/s, hoger = beter
HP Envy 17
*********
146,90
Dell XPS 15z
*******
117,80
Dell XPS 14z
*******
116,50
HP ProBook 5330m
*****
88,61
HP Pavilion DV6-610ed
*****
86,57
Asus N53
*****
85,29
Lenovo Thinkpad X1
*****
83,45
Asus U31S
*****
77,88

Als we een indicatie proberen te krijgen van de sequentiële leessnelheden met Crystal Disk Mark, zien we dat de hdd-scores te vergelijken zijn met die van andere laptops met 500GB-hdd's die op 7200rpm roteren.

CrystalDiskMark - Seq Write
SysteemnaamDoorvoersnelheid in MB/s, hoger = beter
Asus UX31
*********
135,80
Dell XPS 15z
*******
111,00
Dell XPS 14z
******
102,60
HP ProBook 5330m
*****
86,54
Lenovo Thinkpad X1
*****
83,77
HP Pavilion DV6-610ed
*****
81,37
Asus N53
*****
78,65
Asus U31S
****
70,74

Ook de schrijfsnelheden zijn in lijn met de verwachting.

Praktijkbenchmarks

We gebruiken ook de reeks desktopprogramma's van onze benchsuite om de prestaties te meten.

Lightroom - Exporteren
SysteemnaamProcessorIn seconden, lager = beter
Dell XPS 14z Core i7-2640M
*****
109,90
Dell XPS 15z Core i7-2620M
******
110,00
Asus N53 Core i7-2720QM
******
121,00
Lenovo Thinkpad X1 Core i5-2520M
*******
135,00
Asus UX31 Core i7 2677M
*******
148,00
HP Pavilion DV6-610ed AMD A6-3410MX
********
161,00
Asus U31S Core i3 2310M
********
169,00
HP ProBook 5330m Core i3 2310M
*********
170,00

De exporttest van Lightroom toont dat de A6 op dit gebied beter presteert dan de Core i3. Waarschijnlijk gaat Lightroom beter om met vier fysieke cores dan met HyperThreading.

Handbrake
SysteemnaamProcessorIn seconden, lager = beter
Dell XPS 14z Core i7-2640M
*****
118,00
Dell XPS 15z Core i7-2620M
*****
119,00
Lenovo Thinkpad X1 Core i5-2520M
******
126,00
Asus UX31 Core i7 2677M
*******
157,00
Asus U31S Core i3 2310M
********
175,00
HP Pavilion DV6-610ed AMD A6-3410MX
*********
187,00

Bij het decoderen van een video met Handbrake, weet de Core i3 echter weer een rappere tijd neer te zetten.

Het bewerken van een afbeelding met Photoshop gaat de AMD niet zo goed af. De achterstand op de Core i3 is vrij groot.

Premiere Pro CS5
SysteemnaamProcessorIn seconden, lager = beter
Asus N53 Core i7-2720QM
****
270,00
Dell XPS 15z Core i7-2620M
****
305,00
Lenovo Thinkpad X1 Core i5-2520M
******
404,00
Asus U31S Core i3 2310M
********
548,00
HP Pavilion DV6-610ed AMD A6-3410MX
*********
581,00

Ook doorloopt de A6-apu onze rendertest van Premiere Pro CS5 met de h264-codec niet zo snel als de Core i3.

Bij de singlethreaded reparatietest van Quickpar is het de lage kloksnelheid van de AMD-apu die de chip hier de das omdoet.

Gamingbenchmarks

Om de gpu-prestaties niet alleen van de synthetische benchmarks te moeten afleiden, draaien we nog enkele games op de dv6 en meten we de fps. Helaas hebben we nog weinig vergelijkingsmateriaal.

AvP - 1366x768 - High - 0xAA/16xAF
SysteemnaamGpuMinimum / Gemiddeld aantal fps, hoger = beter
MSI GT683R GTX560M
*****
+
***
25,0 / 39,7
Asus Lamborghini VX7 GTX460M
****
+
***
21,0 / 33,7
Alienware M14x GT555M
***
+
**
15,0 / 26,1
Asus N53 GT 540M
**
+
**
11,0 / 19,5
HP Pavilion DV6 HD 6750M
*
+
*
7,0 / 11,6

Bij Alien vs Predator zijn de prestaties niet om over naar huis te schrijven. Duidelijk is dat er nog geen driveroptimalisaties voor deze game zijn doorgevoerd.

Batman - 1366x768 - Medium - 0xAA
SysteemnaamGpuMinimum / Gemiddeld aantal fps, hoger = beter
HP Pavilion DV6 HD 6750M
*
+
********
7,0 / 78,0
Dell XPS 15z GT 525M
**
+
***
21,0 / 46,0

Bij de oudere game Batman Arkham Asylum, opgetrokken rond de Unreal-engine, zetten we de settings op medium. De framerates komen hierdoor op een goed gemiddelde van 78 uit, veel beter dan de GT 525M bijvoorbeeld, maar de minima zinken af en toe flink.

Far Cry 2 - 1366x768 - High - 0xAA
SysteemnaamGPUMinimum / Gemiddeld aantal fps, hoger = beter
MSI GT683R GTX560M
*******
+
**
54,5 / 68,5
Asus Lamborghini VX7 GTX460M
******
+
**
47,5 / 59,8
Alienware M14x GT555M
****
+
*
35,8 / 44,9
Asus N53 GT 540M
****
+
*
34,9 / 44,8
HP Pavilion DV6 HD 6750M
***
+
**
26,4 / 37,6
Dell XPS 15z GT 525M
***
+
*
24,1 / 32,0

Bij Far Cry 2 hebben we gelukkig meer vergelijkingsmateriaal. Hier zetten we de instellingen weer op maximaal, hoewel we geen AA hebben toegepast. We zien dat de AMD-apu-en-gpu-combinatie het moet afleggen tegen de Asus N53 met Core i7-quadcore en GeForce GT 540M, maar de Dell XPS 15z met Core i7-dualcore en GT 525M wordt verslagen.

De voorzichtige conclusie luidt dat de dv6 met AMD-apu en -gpu, gezien zijn prijs, redelijk presteert bij het draaien van games. Oudere games op middelmatige settings zijn geen probleem, maar actuele spellen kan de laptop hooguit op lage instellingen draaien.

Accuduur

We zijn benieuwd welke invloed de aanwezigheid van de apu-quadcore met videochip in combinatie met de extra gpu heeft op de accuduur. Aan de grootte van de accu zal het in ieder geval niet liggen. HP heeft een accu van meer dan 62000mWh gebruikt, waarmee de laptop het wel even moet uithouden. We zetten de brightness vast op 180cd/m²

Accutest - video - 180cd/m²
SysteemnaamAccucapaciteitIn minuten, hoger = beter
Air 13 2011 50000mWh
*********
291,00
Dell Precision M4600
********
277,00
Asus UX31
*******
249,00
Asus U31S 45960mWh
******
207,00
HP Pavilion DV6-610ed 62160mWh
******
200,00
HP ProBook 5330m
*****
156,00
Asus N53
***
117,00

Bij onze videotest hield de dv6 het 200 minuten uit en dat is geen topscore, maar het is ook niet slecht. De Asus U31S-ultraportable houdt het met kleinere accu, Core i3 en GT 520M iets langer uit, maar heeft dan ook 13,3"-scherm.

Accuduur - browsen - 180cd/m²
SysteemnaamIn minuten, hoger = beter
Air 13 2011
*********
319,00
Asus UX31
********
290,00
Asus U31S
*******
268,00
HP Pavilion DV6-610ed
*******
250,00
HP ProBook 5330m
*****
197,00

Bij de browsertest wordt met een Firefox-extensie een vaste lijst websites in een loop geladen. Op de achtergrond speelt Windows Media Player continu een mp3-bestand af. Hier is het verschil met het Core i3-systeem opgelopen. De tijd van 250 minuten is desondanks redelijk.

Gallery en specificaties

Merk en type
Merk HP
Productserie Pavilion
Type Dv6-6105sd (LZ545EA)
Technische specificaties
Cpu-type AMD A6-3410MX
Snelheid 1,6GHz
Moederbordchipset AMD RS880M
Geheugengrootte 4GB
Geheugentype Ddr3 (sodimm)
Video-interface
Schermdiagonaal 15,6"
Videochip Radeon Mobility HD6750
Video uit D-Sub (vga), hdmi
Schermresolutie 1366x768 (wxga wide)
Backlight Led: edge-lit
Opslag
Opslagcapaciteit 500GB
Hardeschijftype 7200rpm
Interfaces
Verbinding (usb/fw) 2x usb 2.0, 2x usb 3.0
Verbinding (wlan) 802.11b, 802.11g, 802.11n
Verbinding (ethernet) Ethernet 1Gbps
Overige specificaties
Laptopextra's Cardreader, vingerafdruk scanner, webcam
Besturingssysteem Windows 7 Home Premium
Gewicht 2,91kg
Kleuren Grijs
Bijzonderheden Energy Star®-gekwalificeerd; Epeat Silver®
Taal
Indeling Qwerty

Conclusie

De Pavilion dv6 6105sd is geen verkeerde laptop, maar het apparaat beschikt over enkele eigenschappen die de prijs moeilijk te rechtvaardigen maken. Positief is dat de notebook er goed uitziet. Met zijn cover, het deel rond het keyboard met geborsteld-aluminiumlook, het donkere, platte keyboard en groot touchpad mag de dv6 er zeker zijn.

Ook positief is dat deze Pavilion een echte mainstreamnotebook is, waarbij HP weinig steken heeft laten vallen als we kijken naar de eisen voor dit type notebook. Het model beschikt over een quadcore met de nodige grafische power en heeft met vier usb-poorten, waaronder twee van het 3.0-type, voldoende uitbreidingsmogelijkheden. Met 4GB en een 7200rpm-schijf van 500GB hebben we ook wat geheugen betreft weinig meer te wensen.

In de praktijk ligt de performance echter achter op die van concurrerende modellen. Op zich zijn de prestaties van de A6-apu en de additionele gpu van AMD niet eens slecht te noemen. Op gpu-gebied zijn deze zelfs heel redelijk, afhankelijk van de applicatie. Een jaar geleden zou het bedrijf hiermee goud in handen hebben gehad. Het grote probleem van AMD, en daarmee van HP, is echter dat er tegenwoordig goedkope notebooks met Sandy Bridge Core i3's en Core i5's te vinden zijn, die dan ook nog over gpu's beschikken met prestaties die vergelijkbaar zijn met die van de Radeon-combinatie van het model uit deze test. Voorbeelden staan in de laatste Notebook Best Buy Guide.

Daar komt bij dat HP bij dit model wat steekjes heeft laten vallen in de afwerking, wat de fabrikant op flinke puntenaftrek komt te staan. Deze Pavilion dv6 is zoals gezegd geen slechte laptop, maar op prijs/prestatie wordt hij afgetroefd door concurrenten als de K53 van Asus. Ook vanwege de in onze ogen matige afwerking kunnen we toch niet echt van een aanrader spreken.

Reacties (45)

45
45
22
2
0
19
Wijzig sortering
Ik zie niets staan over het geluid van de laptop die als Beats Audio, maar wel een matig oordeel. HP geeft aan dat dit geluids(systeem?) beter geluid moet geven. De dv6 wordt overigens aangeprijst in de reclames tot en met 13-10-2011.
Ik heb het grote broertje van deze laptop (dv7-6151) en een paar puntjes van mij:
- Hier word gesproken van een (best) slechte aluminium behuizing met kieren, en loszitten. Daar merk ik bij die van mij niets van. Ook de speakerbar zit gewoon stevig vast. Wel linkerkant van het scherm (zwarte rand) zit een klein stukje waar een beetje speling zit, verder niets.
- Over de rand van het scherm (spiegelend, plastic e.d.) kan ik me wel in vinden, maar eerlijk gezegd boeit mij dat weer minder; even doekje erover en weer schoon.
- Wel slaat de ventilator regelmatig aan terwijl ik niets intensiefs doe. Maar misschien ligt dat ook wel aan daat ie op schoot zit.
Qua hardware (benchmarks e.d.) moet je niet bij mij zijn, ik ben wat dat betreft geen échte tweaker.

En Beats Audio is een aangename verrassing; je merkt wel degelijk een beter geluid, zelfs de (kleine) subwoofer aan de onderkant (ik weet niet of deze dv6 die ook heeft) is merkbaar. Komt goed geluid uit. :)

[Reactie gewijzigd door Piet91 op 25 oktober 2011 13:41]

Inderdaad, en sinds HP daar juist mee adverteerd: Beats adio, lijkt mij dat toch wel een puntje om extra naar te kijken?

Voor de rest, mooi dat ze weer 2 x audio uit hebben, de Pavilion lijn is niet voor niks multimedia, moet je elke keer prutsen met een splitter als je samen met koptelefoon iets wilt kijken ( of luisteren ) EDIT: Mijn oude HP uit de dv9000 had dat, maar mijn dm3 dan weer niet.. ( scheelt ook wel iets, 17 en 13 inch :P )

[Reactie gewijzigd door ingmaronline op 25 oktober 2011 13:21]

Ook zijn er gewoon i7/nvidia versies van deze laptops - deze review is eigenlijk van de hardware van AMD en heeft verder niks zo veel met de laptop zelf te maken IMO.

Als je naar de laptop zelf kijkt, is het een heel mooi design met een heel mooi scherm.
Wil je geen AMD gpu/cpu - koop je toch lekker de intel versie.
Wat maakt het scherm volgens jou dan heel mooi. Relatief gezien is en blijft het gewoon een brak scherm wat erin zit wat zo een beetje alle "consumenten" laptops (dus niet de elitebooks en powerbooks) van HP hebben. (uitzondering van de envy 17)

De bouwkwaliteit is bij de HP laptops over het algemeen gewoon barstslecht en dan durven ze nog een relatief hoge prijs te vragen in verhouding tot merken Acer/Packard Bell. Niet voor niets staat het Uitval/retour percentage van Hp het hoogst in mediamarkt Amsterdam Arena op nummer 1.

Daarbij moet ik overigens zeggen dat ik wel erg te spreken ben over de kwaliteit van de Elitebooks en de powerbooks. Jammer dat daarvan de prijs/specs/kwaliteit verhouding de afgelopen jaren gedaald is.
Ik zie je hier 2 maal spreken over HP 'Powerbooks'. Misschien kan je nog geloofwaardiger overkomen door te spreken over 'ProBooks' ... ;)
Ik krijg het laatste jaar beetje het gevoel dat HP zich niet echt meer inzet om een goed product op de markt te brengen. Ze zijn de grootste en over het algemeen ook wel het best bekend bij het mainstream publiek. En ik krijg het gevoel dat ze teren op die naam. Zoiets van "mensen zullen de notebook wel kopen omdat ze de naam HP vertrouwen".

Maar zoals gezegd, dat is puur mijn gevoel. Vooral gevoed door het feit dat er mensen zijn die nog nooit gehoord hebben Acer (is wel minderheid maar toch), laat staan merken als Lenovo, MSI, ... en door het feit dat ze uit test, als deze, er niet zo goed uitkomen

[Reactie gewijzigd door Kenhas op 25 oktober 2011 09:13]

HP heeft zeer goed door wat consumenten qua uiterlijk willen, ik vind HP's vrijwel altijd netjes afgewerkt en een mooi modern uiterlijk hebben. De hardware is niet altijd bijzonder maar vaak wel zeer degelijk. En HP is inderdaad al jaren een zeer grote en bekende naam op enorm veel vlakken.

Wat ik aan deze laptop jammer vind is de accuduur, als die nou echt uitmuntend zou zijn geweest zou dat een mooi sellingpoint zijn. Nu is het gewoon een normale laptop met de verkeerde processor.
Ik vind ook juist dat ze bij het uiterlijk, bouwkwaliteit en degelijkheid zich erg onderscheiden tegen over de concurrent en ik heb het gevoel dat zij juist de marktleider zijn hier door.

Heel ander gevoel dus bij mij.
Wel grappig dat jij dan weer in je uppie de gehele groep consumenten representeert.

Maar ze zullen gerust wel de behoeftes weten hoor, alleen als jij ze helemaal goed vindt betekent dat niet dat HP gelijk maar alle marktkennis heeft.
Niet helemaal: De hp dm1-3125 serie is/was zo'n beetje de best uitgewerkte laptop met 'n E350 APU (op dat verschrikkelijke touchpad na)

Maar in het hogere prijssegment ben ik het niet met je oneens. Vaak liggen prijzen best wel hoog en laat het merk onnodige steekjes vallen. Dell lijkt bijv. vaak beter geballanceerde laptops te bieden
Bij best wat benchmarkt zie ik dat de i3 processor toch niet is meegenomen in de test. Komt door de grafische processor dat deze de benchmark niet kan afspelen?
Want anders is het een beetje raar om een concurrent van de i3 te vergelijken met i7 processoren.
Ik vind het sowieso raar om deze laptop te vergelijken met machines van ergens tussen de €150 en €600 (!) duurder. Een vergelijking met bijvoorbeeld de Dell XPS 15 (Core i3-2310, Geforce GT 525M) zou een stuk eerlijker zijn.
Ik vind ook dat de manier van benchmerken ondermaats is. Deze HP wordt bij elke groep benchmarks, en soms zelfs binnen de groep, met een andere serie laptops vergeleken. Zo kan je nooit zien wat de zwakke en de sterke punten van dit apparaat zijn. Bij de CPU test wordt vergeleken met laptops met een relatief sterke CPU, bij de GPU test met laptops met een relatief krachtige GPU en bij de accutest weer met een geheel andere reeks laptops... zelfs met overhyped ultrabooks, welke bij de performance test niet zijn meegenomen. Zo kan je toch helemaal niks zeggen over hoe deze laptop TOTAAL presteerd ten opzichte van de concurrentie.

Dat daarnaast niet eens gekeken is naar prijs en jullie zelf melden dat dit een cuncurrent voor i3 gebaseerde apparaten is doet nog meer af aan deze 'review'. Want wat weten we nu? Dat de CPU minder presteerd dan i7's, dat de GPU minder presteerd dan midrange en high-end dedicated kaarten en dat de accuduur korten is dan ultraportables met kleiner scherm. 3 hoeraatjes voor deze review.

Als de gaming benchmarks gedaan zijn met de meest recente drivers ben ik wel teleurgesteld in AMD, de prestaties zijn nog steeds niet zo hoog als je van 2 gpu's mag verwachten.

Redactie, zorg snel voor vergelijkingsmateriaal in plaats van telkens te melden dat het er helaas niet is.
Er zit overigens twee jaar pickup-en-return garantie op deze laptop, dat vind ik wel noemenswaardig als het om de prijs gaat, zeker bij HP. Bij de veel fabrikanten (inclusief HP) moet je daar normaal gesproken toch een aardig bedrag voor bijbetalen. Het is in elk geval iets wat ik na mijn slechte ervaringen met Acer laat meewegen.

(Daarom vind ik persoonlijk Dell ook niet de meest prijsbewuste optie als het om de aanschaf van een nieuwe laptop gaat.)
Er bestaat zoiets als consumentenrecht, je hebt overal bij ieder merk hetzelfde recht...laat je niet misleiden! Koop nooit extra garantie, zeg dat(indien dat niet zo is) dat je rechtsbijstand hebt of een advocaat en ineens wordt er niet meer moeilijk gedaan over inruil.
Je hebt geen standaardrecht op pickup & returngarantie, dat is toch echt wel een extra service t.o.v. het zelf moeten retourneren naar de winkel/fabrikant. En dat is ook wat Elijan9 bedoelt denk ik.
De winkel waar jet het koopt dient dat te verzorgen. Ik heb zoiets een tijd terug meegemaakt met BCC en die hebben de verantwoordelijkheid om deze service voor jou te verrichten en te vergoeden. Ook een internetwinkel heeft die plicht al schrijven ze wat anders. Hun voorwaarden zijn vaak anders dan het consumentenrecht inhoud! Ik heb drie geleden zo'n zaakje meegemaakt. Hetzelfde is de pixelgarantie wat gewoon geldklopperij is!! De verkoper is verplicht een scherm met een dode pixel te retourneren!!
Ik hoor het jou graag zeggen , maar heb je een link naar een officiële website of artikel in het wetboek waarop je je kan baseren ?
Ik hoor het jou graag zeggen , maar heb je een link naar een officiële website of artikel in het wetboek waarop je je kan baseren ?
Overal in de EU bedraagt de garantie op consumptiegoederen twee jaar.
Dit europees consumentenrecht is gebaseerd op een wet uit 1999.

Bron: http://ec.europa.eu/publications/booklets/move/64/nl.pdf
Das EU recht in Nederland is het nog strenger! Als je bijv. een laptop hebt waarvan je mag uit gaan dat de hardware 5 jaar mee moet gaan en hij gaat 3 jaar mee dan heb je als nog garantie! Alleen bijna niemand laat het op een zaak aankomen voor de rechter!

Al zitten er wel wat haken en ogen aan:

http://www.consuwijzer.nl...e/Extra_garantie_bijkopen

Overigens ik wil graag een a8 maar die is een beetje duur. Dat is de DV7-6188CA namelijk

[Reactie gewijzigd door rob12424 op 25 oktober 2011 22:05]

Deze recht(consumentenrecht) is er alleen als je het in de winkel koopt. Via het internet zijn er weer andere regels. (krom maar jammer genoeg waar)

[Reactie gewijzigd door vali op 25 oktober 2011 12:29]

Slechte prestaties en dat voor bijna 600 euro ? Kan je nog Beter een i3 kopen met een 540m erin voor 400-500 euro die een stuk sneller is als dit ding.

Je betaald 100 euro meer omdat het een HP is. Snap het doel niet van deze laptop voor deze prijs, hij is te duur voor casual en te slecht voor gaming en intensief gebruik.
Nou zoals mikey had vermeld, loopt het wel gewoon lekker met meeste dingen. Maar een laptop kan je ook natuurlijk niet tot de max gebruiken. Wel kan je beter krijgen voor hetzelfde geld, dus met dit ben ik wel teleurgesteld in die APU van AMD, helaas. Maar volgende keer beter.

OFF-TOPIC: Wilt iemand mij AUB een DM sturen met de titel van het liedje dat gebruikt is in de preview vid op de eerste pagina. Alvast bedankt <3
Anoniem: 331499
@Phntm25 oktober 2011 21:28
ik heb de laptop bij introductie voor 550 euro gekocht, kreeg bij aan koop ook nog een upgrade naar 8GB werkgeheugen, kwestie van de pricewatch gebruiken en beetje brutaal zijn in de winkel ;) .

Ik zocht een laptop die aan een aantal specifieke dingen moest voldoen, niet te groot, cardreader , nummeriek pad, genoeg USB poortjes, multicore, en goede performance in de wat oudere spellen. Trouwens draai er ook gewoon HoMM VI , de nieuwste warhammer en de nieuwste deus ex op. HoMM VI geeft problemen met m'n nvidia , die kan ik nu zelfs beter op mijn laptopje spelen hahahah...

Daarnaast draai ik UDK, en daarin legt een i3 het helaas toch echt af tegen een echte qaud-core...

De spellen die ik zelf speel zijn spellen die iets beter op ATi draaien dan op nVidia,
daarom zei ik ook , kwestie van voorkeur. Ik zocht niet een laptop die in 1 ding het beste was, maar op alles redelijk tot goed scoorde. Dat heb ik voor mijn gevoel met deze laptop zeker gekregen.

Daarnaast heb ik gewoon een desktop met intel en nvidia... ben dus geen amd fanboy ofzo...
Ik snap ook niet waarom die goedkopere laptops zo lelijk moeten zijn in de afwerking. Is het nou zo veel duurder om laptops meer uit een stuk (plastic, of aluminium maakt me nog niet eens veel uit) te maken, of te zorgen dat de naden aan de onderkant zitten in plaats van de bovenkant?

offtopic:
In de review wordt vergeleken met de 'Pro' en de 'Air'. Ik weet dat de Macbooks redelijk ingeburgerd zijn, maar een volledige vermelding van merk en type zou toch wel op zijn plaats zijn
Jammer dat de kwaliteit van de IGP hier niet wordt vergeleken. Die van de SB is gewoon slecht kwa beeldkwaliteit. Ik kan t weten want ik heb ze allebei. De Llano en de SB.
Snelheid is niet alles!
Grappig hoe ik alle minpuntjes op de afwerking van dit model terugvind op mijn verouderde dv6-3030sd. Mijn schermrand laat los, de optische drive ratelt inderdaad flink zodra je de laptop wat schuin houdt... Ik heb alleen geen last van de goedkope touchpadknoppen, deze zitten bij mij in het touchpad verwerkt.

Heb nadat ik zelf een aantal van deze puntjes had vastgesteld me ook voorgenomen niet snel meer een HP Pavilion serie aan te schaffen, en zeker nu ze overwegen te stoppen met de PC's stap ik liever over naar een ander merk, ook al zullen ze nog geruime tijd ondersteuning bieden voor de huidige modellen.
Anoniem: 365875
25 oktober 2011 11:00
''Citaat"
Behuizing en scherm
De dv6 komt op het eerste gezicht over als een luxe, stevige laptop en het valt bij die eerste blik nauwelijks te geloven dat het model voor minder dan 500 euro opgepikt kan worden. Nu zijn er wel meer laptops waarbij dit het geval is, denk bijvoorbeeld aan de K53 van Asus, dus een nadere inspectie is vereist.

Maar als ik kijk bij Gallery en specificaties zie ik toch de goedkoopste prijs 571,20 euro

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 365875 op 25 oktober 2011 11:02]

Anoniem: 64119
25 oktober 2011 11:48
IMHO gaan de vergelijkingen met enige regelmaat scheef door de telkens wisselende systemen waartegen de HP concurreert.

Is het bijvoorbeeld fair om de AMD onder cpu te vergelijken met louter i7 cpu's ?
N.B. dat zijn systemen die vaak meer dan de dubbele prijs hebben.

Ik denk van niet en dat dit dus een scheef beeld geeft.........

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 64119 op 25 oktober 2011 16:23]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee