AMD bracht halverwege 2011 zijn Llano-lijn voor laptops uit. Llano is AMD's benaming voor zijn accelerated processing units, oftewel apu's. Hiermee wil het concern aangeven dat het niet alleen een cpu, maar ook een gpu is. AMD verdeelt Llano in drie series: A8, A6 en A4, waarbij de eerste twee quadcores zijn en de A4 het met twee cpu-cores moet doen. Het verschil tussen A8 en A6 zit hem in de hoeveelheid gpu-cores. A8 zou met de mobiele Core i5 en Core i7 moeten concurreren, terwijl de A6 de strijd met de Core i3 moet aangaan.
Apu en gpu
Het hart van deze dv6 is de A6-3410MX van AMD. Het cpu-deel is een quadcore met een kloksnelheid van 1,6GHz met turbo naar 2,3GHz. De cores zijn gebaseerd op dezelfde architectuur als die van de Phenom II en Turion II, alleen worden de apu's op 32nm in plaats van 45nm geproduceerd, wat de nodige energiebesparingen moet opleveren. De tdp van de chip is 45W. Gezien de kloksnelheid en het geringe verschil van de architectuur met die van de voorgaande laptopchips van AMD, hebben we geen hoge verwachtingen van de prestaties, al zullen de quadcores hier het nodige goedmaken. Echte snelheidswinst zien we waarschijnlijk pas in de nieuwe Llano-lijn, die in 2012 moet uitkomen en die rondom Bulldozer-cores zal worden opgetrokken.
Het gpu-deel is de Radeon HD 6520G. Deze heeft 300 cores die op 400MHz lopen. Dit gedeelte is eveneens op 32nm geproduceerd en de architectuur is gebaseerd op die van de Radeon HD 5570, oftewel de Redwood-gpu. Onderdeel van de videochip is de universal video decoder 3 van AMD, die hd-video efficiënt decodeert in bijvoorbeeld h264 en vc1.
Er is echter niet alleen een geïntegreerde videochip aanwezig, maar ook een dedicated gpu. Dit is de Radeon HD 6750M, die over 480 streamprocessors beschikt. De coreklok loopt op 600MHz en deze chip wordt nog op 40nm gebakken. De combinatie van de 6520G van de apu met de extra 6750M-gpu wordt Radeon HD 6755G2 genoemd door AMD, waarmee het bedrijf het de consument niet makkelijker maakt. Toch is er wel wat voor te zeggen om de combi een nieuwe naam te geven. Beide videochips draaien namelijk in asymmetrische CrossFire-opstelling, door AMD Dual Graphics genoemd. Beide gpu's kunnen dus tegelijk frames renderen, hetgeen in theorie een snelheidswinst oplevert.
De dv6 is verder van 4GB geheugen en een harde schijf van 500GB voorzien. De hdd roteert op 7200rpm. Deze specificaties zijn standaard voor een laptop in deze prijsklasse.
Aansluitmogelijkheden
Als we de aansluitingen op de HP-notebook aanschouwen, zien we aan de rechterkant twee audio-uitgangen, die kennelijk bedoeld zijn om met twee koptelefoons samen muziek te kunnen beluisteren. Daarnaast zit de audio-ingang. Verder zitten er twee usb 3.0-poorten, wat een mooie hoeveelheid is. Ook zien we rechts de gigabit-ethernetpoort, hdmi en nog een vga-poort.
Aan de linkerkant zitten nog twee usb 2.0-poorten en verder treffen we hier alleen de optische drive en de voedingsaansluiting aan. Aan de achterkant zitten geen interfaces en vooraan kunnen we geheugenkaarten in de daarvoor bestemde sleuf steken. We missen niet echt interfaces, displayport was misschien nog aardig geweest, maar esata is overbodig door de aanwezigheid van het duo usb 3.0-poorten.
:fill(white)/i/1318327797.jpeg?f=thumb)
:fill(white)/i/1318327799.jpeg?f=thumb)
:fill(white)/i/1318327800.jpeg?f=thumb)
Op de notebook zit verder nog een vingerafdruklezer, die in combinatie met de Simplepass-applicatie van HP toegang tot de laptop biedt op basis van fingerprint-identificatie. Deze feature zien we toch niet veel op consumentennotebooks en verwachten we eerder op zakelijke modellen. Naast de aan- en uitknop treffen we nog een speciale knop aan waarmee de browser geopend kan worden. Waarom hiervoor een dedicated knop nodig is, is ons niet duidelijk. Knoppen voor bijvoorbeeld mediabediening zijn er verder niet; dit moet met de functiekeys gebeuren.
Software
Er is enige bloatware aanwezig op de laptop. Op het bureaublad zien we standaard bijvoorbeeld al links naar Snapfish, eBay en Skype. Verder beschikt de laptop out-of-the-box over onder andere de Cyberlink-mediasuite, de Microsoft Bing Bar, Magic Desktop en Norton Internet Security. Van HP zelf zijn standaard de Games-applicatie, die een schil voor Wild Tangent-toegang blijkt te zijn, On Screen Display, Power Manager en Quick Launch aanwezig. Overdreven veel bloatware is er niet en gelukkig ontbreken al te opdringerige applicaties.