Door Willem de Moor

Redacteur

Drie processorkoelers met twee fans getest

Conclusie

De eerste kennismaking met de koelers van Be Quiet! valt ons niet tegen. Het merk doet zijn naam in ieder geval eer aan: de Dark Rock Pro is ongeacht de fansnelheid de stilste koeler in de test. De koelprestaties van de Dark Rock Pro vallen echter een beetje tegen. Vergeleken met de Spire Gemini, die even snelle fans aan boord heeft, is de Be Quiet!-koeler duidelijk de mindere. De Gemini is weliswaar iets minder stil, maar koelt uitstekend.

De Frio OCK is een grotere teleurstelling. Deze Thermaltake zou, zeker met de beoogde doelgroep in gedachten, uitstekende koelprestaties moeten neerzetten. De nieuwe Frio koelt met zijn ventilators op de hoogste stand echter maar drie graden beter dan met de fans op 1200rpm. In dat laatste geval presteert de koeler nog best aardig, hoewel de geluidsproductie dan al ruimschoots hoger dan die van de concurrenten is. Met de ventilators op 2250rpm is de geluidsproductie gewoonweg te hoog, zeker gezien de koelprestaties.

De winnaar van deze test is dan ook de Gemini van Spire. Deze koeler is net iets minder stil dan de Dark Rock Pro, maar koelt beter. Bovendien is de prijs erg aantrekkelijk en de meegeleverde hardwarematige fancontroller is een plus. Wie een grote, stille koeler wil en geen al te gekke dingen met zijn processor doet, heeft overigens ook aan de Dark Rock Pro een stijlvolle en stille koeler.

Reacties (63)

Wijzig sortering
Om de geluidsproductie van de koelers in perspectief te zetten, zijn de waardes weergegeven met een logaritmische schaal met e=3. Daardoor is goed te zien dat de waargenomen geluidsdruk met elke 3dBA extra verdubbelt.
Willem, deze passage mag je even uitleggen (of schrappen). Een logaritmische schaal met e=3? En hoe kan je zien aan die staafdiagrammetjes dat de geluidsdruk verdubbelt bij 3dB(A)? En waarom is dat relevant?

dB(A) is al een logaritmische schaal die goed aansluit bij het menselijke gehoor, dat ook logaritmisch is. Als de geluidsdruk een aantal maal toeneemt ervaart een mens dat doorgaans als "wat meer". Vandaar het logaritmisch karakter van de dB(A) schaal.

Wat ik denk dat je hier hebt gedaan is lengte van de staafjes de geluidsdruk juist lineair uit te drukken, daardoor is 40dB(A) een miniscuul puntje, en de 60dB(A) een enorme paal. Lineair (in W/m^2), niet logaritmisch (in dB(A)). Dit is compleet niet relevant en oninformatief. Het geeft alleen een heel raar plaatje, zeker omdat de twee diagrammetjes kennelijk niet dezelfde schaal gebruiken, en dat niet eens staat aangegeven in het diagram zelf.

Zelfs de laatste zin is fout. Ja, bij een 3dB toename verdubbelt de waarde. Maar dB(A) is niet een pure logaritmische schaal, het is een frequentiegewogen schaal. Als de geluidsdruk in een frequentie waar het menselijk gehoor gevoelig voor is toeneemt zal je snel een 3dB(A) toename hebben. Maar wellicht zit 50% van het vermogen voor die toename wel in de hele hoge en hele lage frequenties, een 3dB(A) toename hoeft dan helemaal niet een verdubbeling in geluidsdruk te betekenen.

Kortom, je klakkeloze vertaling van dB(A) naar een lineair balkjesdiagram slaat gewoon nergens op.


OT:
De fans van de Frio zien er heel raar uit. Ze zijn op de foto's beide georienteerd met de motorbevestiging naar binnen toe, de kant waar fans normaalgesproken naar toe draaien. Het lijkt alsof de twee fans tegen elkaar inblazen. Als je naar de vorm van de fanbladen kijkt lijkt het erop dat we hier te maken met één fan die naar 'boven' toe blaast in plaats van naar 'beneden'? Dat zou best bijzonder zijn. Ik heb het in ieder geval nog nooit eerder gezien. Het is niet goed te zien of daardoor het vervangen van deze fans voor reguliere ventilatoren wel te doen is. Is de reviewer dit niet opgevallen?
Waarom zijn deze koelers eigenlijjk niet net als in de andere test met S-Flex fans getest? Meer minpuntjes op de review.

@hoipimniet:
Alle testen van vergelijkbare koelers wijzen uit dat op bepaalde koelers het wel degelijk heel veel uitmaakt of je één of twee fans gebruikt. Deze test is alleen niet op zo'n manier opgezet dat je dat eruit haalt. De koelers van de vorige test die het aankonden zijn helaas niet getest met twee fans.
Leuke test maar ook de vorige koelers hadden sommige met 2 fans kunnen worden getest en dan samen in 1 review bij elkaar worden gezet. Dan is er een duidelijker build tussen de koelers dan hoe het nu gedaan is.
Moet ik wel zeggen dat de D14 als vergelijking er bij wel fijn is. Maar deze wordt eigenlijk ook met 1 fan geleverd.
NH-D14 komt met 2 fans, 1x 120mm en 1x 140mm.
Zeker waar, dat dacht ik ook toen ik het artikel zag staan. Zeker beter dat er nu een bekende koeler ter vergelijking wordt meegenomen. Al denkt men nu dat de NH-D14 het beste van het beste is, maar ik meen dat er binnen hetzelfde prijssegment nog ietsie betere koelers te vinden zijn, volgens mij was dat een Thermalright Silver Arrow o.i.d. (ben het ff vergeten welke het ook al weer was).

Ik vraag me af of het sowieso niet fijn zou zijn om alle koelertesten aan het eind van het jaar samen te voegen met een groter overzicht. Op die manier kan iedereen voor zichzelf beslissen welke koeler hij of zij wil binnen een bepaald prijsniveau.
Leuk om dit te vergelijken met de andere cpu-koeler test van gisteren, die met de single fan koelers.

Wat ik opmerkelijk vind is dat de Gemini en de Dark Rock op low RPM een hogere temperatuur onder load hebben dan de Scythe Mugen, die maar 1 fan heeft, die ook nog eens op 800RPM draait tegen 1000RPM voor de Gemini en de Dark Rock.
En daardoor is hij natuurlijk veel stiller.

Vreemd dat die 2 fans de boel niet op zijn minst wat koeler konden houden.
Ik snap niet dat men deze reviews niet even samen gevoegd heeft.....
Ja dat vond ik ook al bizar... Het is hetzelfde systeem dat ze koelen, de mugen 3 verslaat op veel vlakken deze duurdere koelers, en de mugen 2 is nog beter en goedkoper dan de mugen 3 en is nog volop beschikbaar... Dus wat heb je nou aan deze test?
Ja daarvoor zijn nu dit soort testen.
Nu weten we dat je qua prijs en prestatie beter de Mugen II kunt aanschaffen of kunt behouden als je die al hebt. :P
Het is dankzij het testsysteem te vergelijken met de uitgebreidere test van een paar maanden geleden, hier kwam de Noctua NH-D14 als een van de beste uit de bus
reviews: Zes processorkoelers op de pijnbank

Helaas staat hier de Scythe Mugen 2 rev b niet in genoemd maar ook deze is te vinden in combinatie met onder andere dezelfde Noctua NH-D14 op (externe reviewsite)
http://www.tomshardware.c...156-heatsink,2535-14.html

met de prijs genomen tegen het prestatieverschil blijft mijn keuze op de Scythe Mugen 2 revB hangen.

Offtopic: hopelijk wordt/zijn deze koelers (en de scythe) straks ook passend op het LGA 2011 platform voor de nieuwe Sandybridge-E (te weinig vertrouwen in bulldozer voor m'n nieuwe system nochtans)
Hoe kan het dat er zoveel variatie in de prijs van de Spire zit?
De conclusie lijkt eerder dat de Noctua NH-D14 als beste uit alle tests komt. Of zie ik datverkeerd?

En: die idle-temepraturen op vol vermogen: is die 16 graden absoluut of relatief? Daar zag ik in de vorige koelerttest ook al vragen over.
de noctua was een referentie model. niet opgenomen in de test zelf.
laat alleen maar zien wat de prestaties zijn t.o.v. deze 'superkoeler' noctua is de beste in high end luchtkoelers.
Die 'superkoeler' van Noctua kost anders slechts 66 euro volgens pricewatch. Exact hetzelfde dus als de be quiet! en goedkoper dan de Thermal take.

Wat dat betreft geen extreme high-end, en dan mag de conclusie bijvoorbeeld best zijn dat je zegt dat de oude vertrouwe Noctua nog steeds de beste is.
Die zijn relatief aan de omgevingstemperatuur. Dat zal ongeveer 20 graden zijn, afhankelijk hoe koelbloedig ze zijn op t.net HQ.

Dan moet je daar ongeveer nog 20 bij optellen voor de absolute waardes, ik zou de omgevingstemperatuur wel willen weten.

Dit is wel de meest betrouwbare testmethode, dan weet je ongeacht de omstandigheden wat de prestaties zijn en kan je zowel in de winter als in de zomer benchen.
Inderdaad, ik vond de Noctua ook de interessantste, ook al is het een referentiekoeler :P
Inderdaad nogal opmerkelijk dat er maar 4 aanbieders zijn, waarbij de prijs van Azerty van ~€10 onzin lijkt. Er staat 10+ dagen bij de leverancier als leverdatum bij, als je het product bestel krijg je waarschijnlijk te horen dat deze helemaal niet leverbaar is, of een andere prijs heeft.

4 Launch heeft deze tenminste echt op voorraad liggen voor €40, wat een realistische prijs lijkt, ware het niet dat ik op de itempagina daar geen woord over een 2e fan kan vinden.

Allmicro en Take it now geven helemaal geen thuis meer op dit product, dus ik neem aan dat het daar nog op de oudere modellen ging.

Er zit dus eigenlijk helemaal geen prijsverschil in, ik denk dat het er op neer komt dat je voor €40 + één extra goede fan een in prijs gelijkwaardig product krijgt.
Bij 4launch staat er toch echt bij:
"Hoev. ventilatoren: 2"

Dus ik denk dat dat wel degelijk een redelijke richtprijs is.
De prijzen bij azerty worden door de leveranciers automatisch aangeleverd, dus azerty kan er in principe/ eerste instantie niets aan doen. Ze kunnen wel de leverancier doorgeven dat de prijs niet klopt.
Een foutje bij Azerty denk ik, maar ik heb er alvast een besteld :P
Edit: Tevens word er gelinkt naar de Spire Gemini en niet de Spire Gemini Rev. 2 ;(

[Reactie gewijzigd door Pixel Punk op 9 september 2011 09:15]

Azerty algemene voorwaarden 4.2
Prijzen zoals vermeld op de website gelden onder voorbehoud van typefouten
Alsnog besteld, hoop dat het een ander soort fout is. Voor die prijs kan je zo'n koeler niet laten liggen. Bovendien hanteert Azerty een maximale levertijd van 30 dagen, dus op die manier kunnen ze er altijd nog op terugkomen.

Edit: verkeerde BB code (ben [c] voor citeren gewend)

[Reactie gewijzigd door Niet Henk op 9 september 2011 10:30]

heb dit even na gekeeken en dit klopt niet van de 5 keurmerken die ze aangeven zijn ze er bij 4 aangesloten.
Anoniem: 386605
9 september 2011 16:16
Ik vind het trouwens erg misleidend dat in de grafiek vanj geluidsproduktie 43db als een <0,5 cm balk wordt afgebeeld en 59db als een >5cm balk. Is dit een poging om de gevoelsmatge overlast uit te drukken of gewoon knoeiwerk?

.....of welllicht een verkapte poging tot reclame maken?
Om de geluidsproductie van de koelers in perspectief te zetten, zijn de waardes weergegeven met een logaritmische schaal met e=3. Daardoor is goed te zien dat de waargenomen geluidsdruk met elke 3dBA extra verdubbelt.
hmmm akkoord. Dan is het de bedoeling dat de verhouding tussen de twee geluidsniveau's naar voren komt.

Veroorzaakt de Thermaltake Frio dan op 2250 rpm een meer dan 50x hogere geluidsdruk dan de Be Quiet Dark pro @1700rpm?

wtf is er aan de hand met die koeler dan?
50 moet 5 zijn?

Zou best kunnen trouwens, als Thermaltake usb sticks zou maken zouden die nog lawaai maken.
50 moet 50 zijn. en nee dat kan niet. de grafiek is really not ok voor t geval je het nog niet doorhad.
Raar dat de Frio OCK zo slecht scoort in deze test? Quasi alle andere reviews op het internet kennen deze koeler goede scores toe?
Een maximale gemeten temperatuur van 53 graden over de hele test is ook niet echt hoog. Ik gok dat de Frio OCK koeler pas echt zijn kracht laat zien op het moment dat de CPU nog wat meer overklokt wordt. Ik heb dat vaker gezien, dat bij bepaalde temperaturen een koeler ineens (relatief) veel beter begint te werken. Bv de keus van heatpipe design of vloeistof, kan een hoge invloed hebben op de efficientie van een koeler bij bepaalde temperatuur.

Als de koeler is ontworpen voor super overklok is idle temp vaak niet belangrijk, die zullen toch wel lager zijn dan load temps. Terwijl juist voor stille koelers, je idle extra stil wil zijn, en dus ook een compromis wil om voor idle -en- load goede koelprestaties wilt neerzetten. De door de fabrikant beoogde doelgroep voor een koeler bepaalt hierbij indirect het karakter van de koeler.
53 graden boven de omgevingstemp. Dus eerder 75 graden
Ik heb niet veel aan deze test net zoals de voorigige test.
Staat HT aan, zeer belangrijk want dit scheeld zo'n 10 graden.
Wat is de ongeving temeratuur, want dan kan ik het beter vergelijken met watik nu heb.
Offtopic: Het lijkt mij de volgende keer verstandiger om op het forum hierover te reageren dan in de reacties eronder.
Of ze HT gebruiken weet ik niet. En ik neem aan dat de omgevingstemperatuur ongeveer rond de 20 graden celcius zou liggen. (huiskamer temperatuur)

Ontopic: Zoals gewoonlijks een mooie review van Tweakers :)
Die Frio valt wel erg tegen, bewijs maar weer: duurder is niet altijd beter.
De Spire germini lijkt me wel een leuk alternatief voor wat ik nu heb (goedkope aftermarkter cooler)
En be quiet heeft ook weer een mooie cooler geleverd.
conclusie is dus eigenlijk gewoon dat de noctua wint?. :)
Om de geluidsproductie van de koelers in perspectief te zetten, zijn de waardes weergegeven met een logaritmische schaal met e=3. Daardoor is goed te zien dat de waargenomen geluidsdruk met elke 3dBA extra verdubbelt.
Scherp!

OT: Er lijkt dus qua koelprestaties niet een echt voordeel te zijn van twee fans t.o.v. één fan.... Dat valt me tegen.
Wat is de reden dat deze koelers niet zijn getest met de S-flex fans?

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee