Inleiding + Reden van aanschaf
Omdat ik steeds fanatieker begon te overklokken, moest er voor mijn computer een nieuwe cpu-koeler komen. Ik wou gelijk het beste, dus de keuze was tussen de Noctua D14 en de Be Quiet Dark Rock Pro. De Noctua kwam uit alle tests steeds net iets beter wat betreft de koeling onder load, maar de Be Quiet kwam uit alle tests net iets beter wat betreft de geluidsproductie. Mijn redenatie was als volgt: Deze twee factoren zijn natuurlijk dusdanig afhankelijk van elkaar dat dit meer iets over de fans zegt dan over de heatsink zelf. De prijs was ook om het even, dus ik heb mijn keuze op het uiterlijk af laten gaan.
Eerste indruk
Zoals hierboven gezegd ben ik door de mooie zwart geanodiseerde koelvinnen op de productfoto's verleid deze koeler te kopen, maar hoe ziet die er nou in het echt uit? Dat mijn beste lezers, zal ik u hieronder tonen:

De doos met inhoud.

Met de twee 120mm fans...

...zonder de fans. Duidelijk zichtnbaar zijn de 14 heatpipes en het massieve contactblok aan de onderkant.
Helaas was de koeler met zijn
166mm hoogte te hoog voor mijn huidige behuizing, dus moest ik voor deze upgrade ook de onlangs gereviewde (
http://tweakers.net/produ...3-black-pearl-usb-30.html) Fractal Design R3 aanschaffen, want ja, bij een pianozwarte koeler hoort een pianozwarte behuizing;).
Installatie
Installeren van dit soort zware koelers (jaja, 1,6 kg!!!) is natuurlijk nooit een pretje, maar ik moet zeggen dat het mij mee viel. De twee fans worden samen op één 4pins slot geïnstalleerd, dus je hoeft de fan-snelheden niet individueel in te stellen. Onder de koeler schroef je de juiste brackets (amd am2/am3, intel 775, 1155/1156 of 1366). Deze houdt je vast terwijl je aan de achterkant van het moederboard een zwaar gedimensioneerde backplate monteert. Vervolgens schroef je het geheel vast. Zie onderstaande afbeelding.

Het monteren van de backplate.

In de Fractal Design R3, aan de bovenkant nog ruim voldoende ruimte om 2x 140mm fans te installeren, ondanks de bescheiden hoogte van de kast.
Standaard staan de fans in push-pull setup, dus met een 3e 120mm exhaust fan ontstaat er een plaatselijk zeer sterke luchtstroom, zelfs als de fans langzaam draaien.
Geluidsproductie
Helaas, ik heb geen decibel meter in huis, maar ben wel een geluidsfreak. Ik stel dus gewoon de volgende eis: je mag de fans niet boven mijn TL-balk (die onlangs vervangen is en dus al heel stil is) uit horen. Bij deze fans kwam ik uit dat ze op 1250rpm, ook zonder TL-balk aan, niet hoorbaar waren. Op deze fansnelheid verplaatsen deze fans nog steeds onverwacht veel lucht.

De superstille
SilentWIngs, 120mm.
Koeling
Om de koeling te testen heb ik mijn processor 15minuten door Prime95 gehaald, in standaard en overgeclockede situatie. Omgevingstemperatuur was tussen de 19 en 20 graden Celcius. De resultaten, samen met de idle temperaturen, staan uitgezet in de onderstaande grafiek:
Zoals u kan zien heeft de Dark Rock een beetje moeite met de overgeclockede 955C2 (C2's lopen in het algemeen sowieso al een stuk warmer dna C3's) koel te houden. Op 3,2 Ghz lijkt het dik in orde, zeker als je bedenkt dat het om een onhoorbaar systeem gaat!
Wat ook opvalt is dat er onder load een groot verschil in core- en cpu-temperaturen zit. Dit betekend in mijn ervaring dat de koeler slecht contact maakt met de cpu. Aangezien ik zeker weet dat ik de koeler goed gemonteerd had, met een mooi dun laagje arctic silver en de cpu al gepolijst is, heb ik de koeler ook maar over de glasplaat met schuurpapier gehaald. Al snel zag je dat het contactoppervlakte behoorlijk hol was:

Op de glasplaat wordt duidelijk dat het contactoppervlakte hol was.
In totaal de verloren uurtjes van drie avonden verder en heel wat schuurpapier (tot 3000grit) had ik een mooi vlak glanzend contactoppervlak. Wachten was op een dag waarbij ik op hetzelfde tijdstip dezelfde kamertemperatuur had om de proef te herhalen. Vanmiddag was het tussen de 19-20 graden, dus hieronder de resultaten na het polijsten van het contactoppervlakte:

Het contactoppervlakte op de glasplaat afgevlakt en gepolijst op 3000 grit, let op de weerspiegeling van de weerspiegeling!
Zoals u kan zien is het verschil na een beetje schuurpapier enorm. Bij het polijsten van iedere cpu-koeler zal je wel prestatieverschil gaan merken, maar het verschil is nu maarliefst 18,5 (ja, achttien-en-een-halve) graad!
Fans op hogere snelheid
Ook heb ik de processor onovergeclocked (dus op 3,2Ghz) 1,5 uur door Prime95 gehaald op 1700rpm. De fans zijn dan duidelijk hoorbaar, maar verplaatsen ze ook extreem veel lucht. Resultaat: cpu temperatuur maximaal 41,5 graden! De omgevingstemperatuur was wel iets afgenomen tot 17-19 graden Celcius, maar alsnog, 1,5 uur Prime95 en 41,5 graden, ik denk dat menig waterkoelingsset dit niet haalt.
Al met al ben ik dus erg tevreden met deze koeler, jammer alleen dat ik er een andere behuizing voor moest kopen en dat het contactoppervlakte standaard slecht contact maakt. Echter, als je überhaupt een luchtkoeler wilt gebruiken om te overklokken, adviseer ik je sowieso wel koeler te gaan lappen, dus of dit nou zoveel over Be Quiet's product zegt vraag ik me af.