Door Pieter Molenaar

Panasonic Viera VT30

09-08-2011 • 09:00

96

Multipage-opmaak

Inleiding

Begin januari introduceerde Panasonic tijdens de CES 2011 zijn nieuwe lijn plasma-tv's. Net als andere fabrikanten breidde Panasonic het aantal tv's met 3d-ondersteuning uit. Was vorig jaar de Viera GT20 de goedkoopste 3d-plasma-tv van het bedrijf, dit jaar kwam 3d-ondersteuning met de Viera ST30 ook naar de S-serie. Verder introduceerde Panasonic zijn eerste lcd-tv met 3d-ondersteuning, de Viera DT30. Panasonic levert overigens ook goedkopere modellen zonder de 3d-functionaliteit, maar die hebben geen 'T' in het typenummer.

Het ontwerp van de Viera ST30 is een klassiek Panasonic-design met een relatief diepe behuizing en geprononceerde bezels, maar de Viera GT30 en de Viera VT30 zijn geheel nieuw ontworpen. De twee zijn beduidend dunner dan de toestellen van de vorige generatie. De GT30 heeft redelijk platte bezels met een afwerking die op geborsteld aluminium lijkt; de Viera VT30, het nieuwe topmodel, is voorzien van een dikke glazen plaat die de zwarte bezels aan het oog onttrekt als de tv uitstaat. Zowel de Viera GT30 als de Viera VT30 heeft een aluminium buitenrand.

Panasonic heeft verder de geluidsweergave aangepakt door de speakers voor de hoge- en middentonen naar voren te richten. Een smalle, geperforeerde rand onder het scherm verraadt dat de tv 'direct' geluid heeft. Voor de afstelling van de speakers gebruikte het bedrijf de Coneq-equalizer-technologie van Real Sound Lab.

Tweakers.net kreeg van Panasonic de Viera VT30 ter test. We waren benieuwd hoe het nieuwe NeoPlasma-paneel en het verbeterde Louvre-filter zouden presteren en of de glazen plaat niet te veel contrast weg zou nemen.

Panasonic Viera VT30 Inleiding

Prijzen en specificaties

Merk en Type
Merk Panasonic
Productserie Viera
Type TX-P50VT30
Eerste prijsvermelding dinsdag 5 april 2011
Televisietype Plasma
Bijzonderheden releasedatum: mei 2011
Beeld
HD-specificatie full hd
Schermdiagonaal 50"
Hertz 600Hz
Resolutie
1920x1080
Kijkhoek 180°
Beeldverhouding 16:9
Contrastverhouding (dynamisch) 5.000.000:1
Progressieve scanresolutie 1920x1080
Ontvangstnorm pal, secam
3d-ondersteuning ja
Verbinding
Video-ingangen component video, composite, 4x hdmi, scart
Tunertype dvb-c hd, dvb-s, svb-s2, svb-t hd
Audio analoog, s/pdif
Usb usb 2.0
Geluid
Speakers intern surround
Speakervermogen (RMS) 2x6W + 10W-subwoofer
Afmetingen
Breedte 1200mm
Diepte 50mm
Hoogte 733mm
Uiterlijk
Kleur zwart
Kleureigenschap glans
Overig
Eigenschappen 24p met 96Hz refreshrate
Teletekstpagina's in geheugen 1500
Dlna ja
Introductiejaar 2011

Zwaar en stevig

De VT30 is de enige nieuwe Panasonic-tv met een glasplaat voor het scherm. Het glas onttrekt de bezels erachter grotendeels aan het oog als de tv uitstaat. Ondanks het gebruik van glas vallen de reflecties mee.

In tegenstelling tot Sony, die dit jaar voor zijn Monolith-serie het dunne en lichte Gorilla Glass van Corning gebruikt, wordt bij de Viera VT30 een gewone glasplaat gebruikt. De dikte ervan wordt enigszins gemaskeerd door het aluminium profiel rondom de tv, maar het gewicht is niet te verdoezelen: inclusief voet weegt het toestel 35kg.

Panasonic Viera VT30 behuizing Panasonic Viera VT30 behuizing Panasonic Viera VT30 behuizing Panasonic Viera VT30 behuizing Panasonic Viera VT30 behuizing Panasonic Viera VT30 behuizing

Afgezien van het Panasonic-logo in het midden en de aluminium rand zijn er geen zaken die afleiden van het tv-kijken. De bezel achter het glas is ongeveer 4,3cm breed. De PS51D8000 van Samsung had een bezel van slechts 2,3cm en op dat vlak kan Panasonic dus nog wel wat verbeteren.

Panasonic Viera VT30 behuizing Panasonic Viera VT30 behuizing Panasonic Viera VT30 behuizing Panasonic Viera VT30 behuizing Panasonic Viera VT30 behuizing Panasonic Viera VT30 behuizing

Speakers

Onder het schermgedeelte zit een extra, smalle rand met een grille ervoor. Daarachter zijn de speakers verstopt. Waar de Viera VT20 nog naar beneden gerichte speakers had, wijzen de luidsprekers van de Viera VT30 recht naar voren. Aan de achterkant heeft Panasonic nog een subwoofer weggewerkt.

Panasonic Viera VT30 direct geluid

Naar voren gerichte speakers klinken vaker wat helderder en prettiger dan indirecte geluidsweergave, maar zijn lastig te combineren met een strak ontwerp. De meeste moderne tv's zijn dan ook voorzien van speakers die naar beneden wijzen.

Concurrent Sony speelt wel al langer met direct geluid bij zijn hdtv's. Vorig jaar leverde het Japanse bedrijf bij zijn Bravia NX800 een metaalkleurige voet die het geluid van de naar beneden gerichte speakers naar voren kaatste. Philips heeft dit jaar bij zijn nieuwe 8000- en 9000-tv's de speakers in de voet verwerkt. Ook dat zou beter moeten klinken dan indirect geluid.

Stevige voet

Panasonic staat bekend om zijn degelijke tv's en ook de Viera VT30 heeft een onderstel dat de zware tv met gemak kan dragen. De voet is aan de onderkant volledig van metaal, terwijl de hals kort is om voor meer stabiliteit te zorgen.

De hals lijkt van gietijzer te zijn gemaakt en heeft twee 'hoorns' waar uitsparingen in het schermgedeelte overheen passen. Om het scherm te monteren, kan het eenvoudigweg op deze hoorntjes worden geplaatst. Het geheel wordt met acht stevige schroeven vastgezet.

Panasonic Viera VT30 Panasonic Viera VT30 Panasonic Viera VT30 voet Panasonic Viera VT30

Aansluitingen

De Viera VT30 heeft zijn aansluitingen aan drie zijden. Aan de onderkant zitten de meeste: daar vinden we onder meer aansluitingen voor satelliet, kabel en ethernet en een serviceport. Verder zitten er drie aansluitingen voor verloopkabels: eentje voor component video, eentje voor een composite-signaal met audio, en de derde biedt analoge en coaxiale digitale audio-uitgangen. Ook zit onderop nog een koptelefoonaansluiting. Een vga-connector ontbreekt.

Aan de zijkant vinden we bovenaan een CI+-slot - dat door UPC en Ziggo is getest en goedgekeurd. Daaronder zien we achtereenvolgens een sd-kaartslot, een usb-aansluiting en vier hdmi-poorten. Een daarvan ondersteunt de audio return channel-standaard.

Aan de bovenzijde van het aansluitingengedeelte zijn achter een stickertje nog twee usb-poorten te vinden. Ook levert Panasonic een usb-verlengkabeltje mee, zodat randapparatuur ook op de tv kan worden aangesloten als deze al aan de muur hangt.

Panasonic Viera VT30 aansluitingen Panasonic Viera VT30 aansluitingen Panasonic Viera VT30 aansluitingen

Interne opbouw

De opbouw van de tv aan de binnenkant is ordelijk. Goed te zien zijn de stevige metalen basis, de subwoofer en de vier fans die het plasmapaneel koelen. De behuizing van de fans is voorzien van een schuimrubber rand om vibraties te dempen. Als je je oren erbij houdt is het geluid van de veelbladige fans heel zacht te horen, maar aan de voorkant hoor je ze eigenlijk niet meer.

Bij enkele testpatronen, waaronder een met een fijn wit raster op een zwarte achtergrond, is de voeding te horen, maar bij normale content hebben we dit niet gemerkt. Verder valt op dat de speakers zijn afgeveerd.

Panasonic Viera VT30 interne opbouw Panasonic Viera VT30 interne opbouw Panasonic Viera VT30 interne opbouw Panasonic Viera VT30 interne opbouw Panasonic Viera VT30 interne opbouw Panasonic Viera VT30 interne opbouw Panasonic Viera VT30 interne opbouw

Nieuwe remote

De VT30 wordt geleverd met een vernieuwde afstandsbediening. Deze heeft, net als de televisie, een metaalkleurige rand, maar bij de remote is deze van plastic. De d-pad is verzonken, in tegenstelling tot bij het vorige model, en ook deze heeft een dunne, metaalkleurige rand.

De indeling van de knoppen op de afstandsbediening is grotendeels gelijkgebleven. Onderaan bevindt zich de mediabesturing, daarboven zitten de knoppen voor het volume en de kanaalkeuze, en daar weer boven zit het numerieke gedeelte. De Viera-knoppen met de onderdelen Viera Link, Viera Tools en Viera Connect zijn nu naast elkaar geplaatst, terwijl de knop voor de weergave van de inhoud van een sd-kaart is vervangen door een knop voor de 3d-weergave. Overigens draagt de knop voor Viera Connect nog de 2010-benaming van Panasonics iptv-platform: Viera Cast.

Panasonic Viera VT30 remote groot

De toetsen zijn bij de nieuwe remote van hard plastic. Ze hebben een korte travel en een duidelijke klik, wat wij aangenamer vinden dan de rubberen knoppen van andere afstandsbedieningen van deze fabrikant. De knoppen kunnen verlicht worden; aan deze verlichting heeft Panasonic een eigen knopje gespendeerd.

NeoPlasma

Hoewel Panasonic procentueel steeds meer lcd-tv's maakt, zijn de grootste en beste tv's van het bedrijf nog altijd plasma's. Panasonic maakt zijn eigen plasmapanelen, waarbij het bovendien gebruik kan maken van de toonaangevende kennis en ervaring van de vroegere plasmafabrikant Pioneer.

Net als bij lcd's kan ook bij plasmapanelen de opbouw van het paneel en de subpixels verschillen. Dit is goed te zien als we op de pixels inzoomen. In vergelijking met de eerder geteste Samsung PS51D8000 zien we dat de subpixels langer lijken door te lopen en dat er minder ruimte tussen de rijen pixels zit. Als we iets dichterbij scherpstellen, dan zien we niet alleen de dunne elektroden zitten, maar ook een ruitjespatroon: dat is vermoedelijk het Louvre-filter dat voor een dieper zwart moet zorgen.

Panasonic Viera VT30 subpixels Panasonic Viera VT30 subpixels

Van NeoPDP naar NeoPlasma

Nieuw in 2011 is het gebruik van de naam 'NeoPlasma' voor de gebruikte plasmatechnologie: tot vorig jaar werd de term NeoPDP gebruikt. De term PDP - plasma display panel - is in de Verenigde Staten redelijk ingeburgerd, maar voor Europeanen is de term NeoPlasma vermoedelijk duidelijker.

Ten opzichte van NeoPDP-schermen is de NeoPlasma-technologie op een aantal punten verbeterd. Zo maken NeoPlasma-panelen tot 50" gebruik van nieuw ontwikkelde, transparante elektroden met een visgraatstructuur. Door de hogere diëlektrische kracht tussen de elektroden is minder energie nodig om het fosfor te laten ontbranden, wat een lager energieverbruik tot gevolg heeft.

Panasonic Viera VT30 NeoPlasma

Ook heeft men bij Panasonic de opstaande randjes van de fosforpockets dunner weten te maken en wordt, net als bij de Viera VT20, gebruikgemaakt van snel uitdovende fosfors. Dat voorkomt niet alleen blur bij snel bewegend 2d-materiaal, maar volgens Panasonic vermindert het ook de crosstalk bij 3d-weergave.

Om crosstalk bij 3d-weergave nog verder te verminderen heeft Panasonic de volgorde van de zogeheten light emitting sequence omgedraaid: in plaats van donker naar licht wordt deze sequentie doorlopen van licht naar donker. Dit zorgt ervoor dat de nagloeitijd van de pixels wordt verkort.

Panasonic Viera VT30 NeoPlasma

Ten slotte heeft Pananasonic voor de VT30 een nieuw filter ontwikkeld. Dit zogeheten 'Louvre'-filter zorgt ervoor dat omgevingslicht minder weerkaatst wordt, terwijl er meer licht van het paneel wordt doorgelaten. Dat moet voor diepere zwartwaarden en een hoger contrast zorgen.

Panasonic Viera VT30 NeoPlasma

Menu en Viera Connect

Nieuwe menu-interface

Panasonic heeft zijn menu-interface voor zijn 2011-tv-lijn iets aangepast. In plaats van dat het opgeroepen menu het beeld geheel bedekt, is het menu deels doorzichtig. Dat oogt en werkt prettiger. Ook zijn de iconen van het hoofdmenu groter en hebben de menuopties een moderner uiterlijk gekregen. Het is verder mogelijk om de bronnen te voorzien van een label en het is mogelijk om picture-in-picture weer te geven.

De tv onthoudt waar je gebleven bent in het menu, inclusief submenu's. Dit zorgt ervoor dat de interface ook bij veelvuldig veranderen van instellingen snel aanvoelt.

Panasonic Viera VT30 menuinterface Panasonic Viera VT30 menuinterface Panasonic Viera VT30 menuinterface Panasonic Viera VT30 menuinterface Panasonic Viera VT30 menuinterface Panasonic Viera VT30 menuinterface Panasonic Viera VT30 menuinterface Panasonic Viera VT30 menuinterface Panasonic Viera VT30 menuinterface Panasonic Viera VT30 menuinterface Panasonic Viera VT30 menuinterface Panasonic Viera VT30 menuinterface

Viera Connect

Panasonic geeft zich tegenover de moderne iptv-platformen van Samsung en LG niet gewonnen, en heeft voor de 2011 zijn Viera Cast-omgeving opgewaardeerd naar Viera Connect om het communicatieaspect van het platform te benadrukken. De naamsverandering was blijkbaar nog niet doorgedrongen tot de ontwerpafdeling van de remote, want daarop staat nog vrolijk een Viera Cast-knop vermeld.

De interface van Viera Connect ziet er echter nog grotendeels hetzelfde uit als bijvoorbeeld bij de Viera G20 en de VT20 van vorig jaar. Viera Connect bestaat uit drie 'lagen' met apps. Deze kunnen per laag bekeken worden, maar het is ook mogelijk om een overzicht van de apps te krijgen en in die view apps neer te zetten, te verwijderen of te verplaatsen. Ondanks de inspanningen van Panasonic ogen de Smart TV-platformen van Samsung en LG beduidend volwassener.

Ook valt op dat er er nog weinig lokale apps nog voor Viera Connect zijn. Apps voor Hyves of Speurders.nl, zoals wel aanwezig op het iptv-platform van Philips, missen nog. Wel is er de keuze uit een groot aantal online videodiensten en onder meer Picasa. Het invoeren van zoektermen gaat met behulp van een virtueel, numeriek keyboard.

Panasonic heeft dit jaar wel een sdk vrijgegeven voor zijn iptv-platform zodat derden apps voor het platform kunnen ontwikkelen. Interessant toepassingen waaraan gewerkt wordt zijn onder meer een fitness-app met een draadloze weegschaal en horloge met hartslagmeter, en een aantal Viera Connect-games die met een draadloze gamecontroller bediend kan worden.

De tv heeft echter wel nog een firmware-update nodig, aangezien ons testexemplaar vlak na het laden van bijvoorbeeld de Viera Connect-interface of de lijst met iconen van de mediaspeler, het scherm even kort zwart laat blinken voordat de content definitief getoond wordt. Ook klapte bij ons in een enkel geval de Viera Connect-app eruit.

Panasonic Viera VT30 Viera Connect Panasonic Viera VT30 Viera Connect Panasonic Viera VT30 Viera Connect Panasonic Viera VT30 Viera Connect Panasonic Viera VT30 Viera Connect Panasonic Viera VT30 Viera Connect Panasonic Viera VT30 Viera Connect Panasonic Viera VT30 Viera Connect Panasonic Viera VT30 Viera Connect Panasonic Viera VT30 Viera Connect Panasonic Viera VT30 Viera Connect Panasonic Viera VT30 Viera Connect

Afspelen media

Via usb kan een zeer groot deel van de testvideo's zonder problemen afgespeeld worden. Soms kwamen we wel een melding tegen dat bijvoorbeeld een of andere audiocodec niet herkend werd, maar de video speelde dan wel gewoon af. Via het netwerk en dlna pakt de ingebouwde mediaspeler van de Viera VT30 minder video's.

Naast video kunnen ook foto's en muzieknummers afgespeeld worden via het netwerk of een aangesloten externe harde schijf. Een nadeel vinden we dat op foto's niet verder ingezoomd kan worden. Ook werkt het menu wat traag, hoewel er wel wat gecachet wordt, en zijn er geen andere views dan de standaard thumbnail-weergave. Deze laatste is niet zo handig bij een onderverdeling van de content in een groot aantal directories, want dan is het echt een tijd zoeken. Vreemd genoeg biedt Panasonic via het kiezen van video's over het netwerk wel een overzichtelijker lijstweergave.

Panasonic Viera VT30 mediaplayer Panasonic Viera VT30 mediaplayer Panasonic Viera VT30 mediaplayer Panasonic Viera VT30 mediaplayer Panasonic Viera VT30 mediaplayer Panasonic Viera VT30 mediaplayer Panasonic Viera VT30 mediaplayer Panasonic Viera VT30 mediaplayer Panasonic Viera VT30 mediaplayer Panasonic Viera VT30 mediaplayer Panasonic Viera VT30 mediaplayer

Epg en usb-recording

Via de Guide-knop op de remote kom je in de elektronische programmagids. Deze geeft bovenaan informatie over het in de lijst eronder gekozen programma, met daarnaast tabbladen voor het te kiezen programmatype als 'movie', 'news' en 'entertainment', en de categorie waaronder 'hdtv', 'gratis' of alle zenders. Het categoriemenu heeft ook vier Favorietenlijstjes met elk zeven mogelijke entrees.

Voor het opnemen van content kan de EPG worden gebruikt, maar het is ook mogelijk om het huidige kanaal direct op te nemen. Hiervoor moet wel eerst een externe harde schijf via usb aangesloten en geformatteerd.

In principe heeft de remote twee rode knoppen voor het starten en stoppen van video-opnames. Via de Direct TV Rec-knop op de remote lukte het ons echter niet om programma's via dvb-s op te nemen, maar met de rode knop onderaan de afstandsbediening lukte het wel vreemd genoeg.

Wordt de EPG gebruikt, dan kan je na keuze van een programma kiezen om deze direct te zien of om het programma in de wachtrij te zetten om op te nemen. Bij conflicterende tijden van opnames, zal de tv een voorstel doen om een van de twee te wissen.

Hoewel het opnemen van programma's kinderspel is bij de Viera VT30, is het soms lastig te zien of de tv bezig is met het opnemen. Via het Recorded TV-icoon in de Viera Tools-werkbalk is dit wel te zien, maar graag hadden we bij het gewone beeld iets van een rood knipperlichtje gezien. Vreemd genoeg is het niet mogelijk om tijdens het timeshiften, oftewel het pauzeren, en het voor- en achteruitspoelen van programma's, over te schakelen naar het bekijken van content via een externe bron over hdmi.

Panasonic Viera VT30 Usb-recording Panasonic Viera VT30 Usb-recording Panasonic Viera VT30 Usb-recording Panasonic Viera VT30 Usb-recording Panasonic Viera VT30 Usb-recording Panasonic Viera VT30 Usb-recording Panasonic Viera VT30 Usb-recording Panasonic Viera VT30 Usb-recording Panasonic Viera VT30 Usb-recording Panasonic Viera VT30 Usb-recording

Kalibratie

Na het uitpakken van de VT30 hebben we eerst een 'burn-in'-dvd afgespeeld. Deze toont fullscreen verschillende kleurpatronen die bedoeld zijn om het fosfor in de pixels uniform te 'verouderen'. Hoewel plasma-tv's vandaag de dag eigenlijk geen last meer hebben van permanente inbranding, zorgt de verouderingsprocedure ervoor dat bij de kalibratie consistentere waarden worden genoteerd. Wel wordt het aanbevolen om gedurende de eerste 200 kijkuren schermvullend tv te kijken, dus zonder zwarte balken boven- en onderaan.

Het valt direct op dat de VT30 in de Cinema-stand al met de fabrieksinstellingen een vrij goede kleurweergave levert. Ook de THX-stand is al nagenoeg perfect, met alleen een zichtbare kleurfout in het blauw. Tot en met het IRE60-grijspatroon neemt de helderheid van het beeld iets te snel toe, maar veel scheelt het niet.

Panasonic Viera VT30 rgb levels outofbox

Panasonic Viera VT30 luminance rgb outofbox

Bij de Cinema-stand zijn onder meer de Vivid Color- en de Colour Remaster-optie (voor een groter kleurbereik) automatisch ingeschakeld, en in de THX-stand kan er weinig aan de weergave veranderd worden. De twee Professional-standen zijn juist voor kalibratie bedoeld, en dus gebruiken we er daar een van.

Panasonic Viera VT30 gamut outofbox

Uitgebreide kalibratiemogelijkheiden

De Viera VT30 beschikt over een bijzonder uitgebreide set kalibratiemogelijkheden. Zo is de grijswaardenkalibratie niet alleen met een tweepunts en een tienpunts systeem uit te voeren, maar kan ook de gamma per grijswaardestap aanpast worden. Het kleurbeheersysteem biedt instellingen voor hue, saturation en luminance. Omdat er twee Professional-beeldmodes zijn, kunnen aparte instellingen voor 's avonds en overdag worden opgeslagen, en met een code kan worden voorkomen dat onverlaten de instellingen in de war schoppen.

Ons eerste testpatroon zorgde wel meteen voor problemen, omdat de 'Just'-stand niet voor een 1:1-weergave van de pixels in het 1080/50p-bronsignaal zorgt - ook niet als de 'overscan'-optie in het Setup-menu wordt uitgeschakeld. Met de beeldverhouding op '16:9' of 'Auto' werd het testmateriaal wel correct weergegeven.

Om te beginnen schroefden we de sharpness terug van 5 naar 0. Daarna waren er nog wel een heel licht verscherpingspatroon en wat donkere pixels langs de lijnranden te zien. Met het pluge-patroon werd vastgesteld dat de brightness de standaardwaarde 0 moest hebben, waarna het contrast van 36 naar 44 werd verhoogd voor een wat hogere lichtopbrengst. Bij nog hogere waarden zou witdetail verloren kunnen gaan.

Het tienpunts kalibratiesysteem werkt zoals het hoort. Zo hebben aanpassingen bij de ene grijsstap geen invloed op de metingen van de andere IRE-patronen. Wel was te merken we dat de 'saturation'- en 'luminance'-instellingen elkaar enigszins beïnvloeden, maar veel problemen leverde dat niet op.

Prettig bij kalibraties is in ieder geval dat het menu onthoudt bij welk menu-item je was gebleven; dus simpelweg een paar keer op de ok-knop drukken brengt je weer snel in het juiste menu.

Panasonic Viera VT30 rgb levels gekalibreerd prof1

Panasonic Viera VT30 luminance rgb gekalibreerd prof1

Na de tienpunts grijswaardenkalibratie zien de rgb level- en luminance rgb-grafieken er voorbeeldig uit.

Panasonic Viera VT30 gamut gekalibreerd prof1

Ook de kleurfout van het blauw hebben we kunnen oplossen. Overigens zijn de verschillen tussen de gekalibreerde stand en bijvoorbeeld de THX-stand zeer klein.

We zijn uiteindelijk tot onderstaande instellingen gekomen. Daarbij moet worden opgemerkt dat productvariatie ervoor zorgt dat de onderstaande tabel niet voor elke VT30 het beste beeld oplevert.

Controles
Instellingen
2punt-witbalans
rgb-gain 5, 0, -2
rgb-cutoff 2, -3, 2
cms
rgbycm-hue 0,0,7,1,5,-4
rgbycm-saturation 1,-2,14,1,6,-22
rgbycm-luminance -4,-8,-7,1,-1,16
10punt-witbalans
10IRE 0,0,0
20IRE -4,0,-9
30IRE 0,0,0
40IRE 0,0,4
50IRE 3,0,3
60IRE 1,0,5
70IRE 1,0,1
80IRE 0,0,0
90 IRE
0,0,0
100IRE -3,0,0
gamma
10IRE-100IRE -8,-4,-5,-1,-7,0,0,0,0,0

Beeldeigenschappen

Kijkhoeken

Zoals dat met alle plasma's het geval is, kan je met een gerust hart onder een hoek naar de Viera VT30 kijken, omdat de kleuren en de helderheid niet merkbaar veranderen. Bij de VT30 is het beeld alleen bij extreme kijkhoeken of onder een verticale hoek iets donkerder dan normaal. Dit heeft mogelijk te maken met het Louvre-filter, maar is in de praktijk geen probleem.

Panasonic Viera VT30 kijkhoeken Panasonic Viera VT30 kijkhoeken Panasonic Viera VT30 kijkhoeken Panasonic Viera VT30 kijkhoeken Panasonic Viera VT30 kijkhoeken Panasonic Viera VT30 kijkhoeken

Beelduniformiteit

Net als bij de recensie van de PS51D8000-plasma van Samsung hebben we voor het testen van de wituniformiteit een 5x5-schaakbordpatroon genomen. Hieruit blijkt dat de onderlinge verschillen in lichtintensiteit van de witte vlakken klein zijn.

Bij de meting aan een enkel wit vlakje in het centrum van het beeld, heeft de Panasonic met 112cd/m² een lagere helderheid dan de Samsung, die met gemak de 120cd/m² haalt. Bij de weergave van het 5x5-patroon zakt de lichtopbrengst bij de Samsung echter naar 68cd/m², waar de VT30 zo rond de 90cd/m² produceert.

88,6

93,9

92,9
89,1 92,2
84,6 90,8 87,2
89,1 89,9
86,8 91,1 90,5

Plasma-tv's zijn erg goed in de egale weergave van een zwart testpatroon omdat er geen backlight is. Ook onder een hoek treedt er in het zwart geen helderheidsverloop op, zoals dat vaak wel het geval is bij lcd-tv's. De Viera VT30 is geen uitzondering en geeft zwart diep en zonder 'clouding' weer.

Panasonic Viera VT30 zwartuniformiteit

Inputlag

Voor het meten van de input lag hebben we de Panasonic-plasma-tv aan een snelle pc met een GeForce GTX550-videokaart gehangen. Ter controle sloten we ook een crt aan, de Ilyama View Master Pro 451, die nagenoeg geen lag zou moeten vertonen. De crt werd met de vga-aansluiting van de videokaart aangesloten, terwijl de VT30 aan de hdmi-poort werd gekoppeld. Vervolgens werden op drie verschillende plekken op het scherm softwaretimers gezet en van deze setup namen we foto's met korte sluitertijd.

Het blijkt dat de Viera VT30 in de Game-modus een inputlag heeft van ongeveer 20ms. Dit maakt de tv interessant voor gamers. Op onderstaande twee video's met de demo van Brothers in Arms: Hell's Highway op de PS3 is het verschil in inputlag goed te zien.

De Viera VT30 reageert in de Cinema-modus al behoorlijk vlot.

In de Game-modus lijkt de tv nog sneller te reageren. Niet alleen is de plasma-tv op dit punt sneller dan de meeste lcd-tv's, maar ook de beeldkwaliteit is in de Game-modus beter dan bij recent gerecenseerde tv's als de D8000-plasma-tv en de D8000-lcd-tv van Samsung. Diagonale lijnen zijn beter gladgestreken en de kleuren ogen beter verzadigd.

Bewegingscompensatie

Bij materiaal met een resolutie van ten hoogste 1080i is het mogelijk om Intelligent Frame Creation aan te zetten. Hierbij worden extra frames geïnterpoleerd om het beeld vloeiender te maken. Bij een 1080i-video van een Formule 1-race ging deze beeldinterpolatie heel soms in de fout. Zo zagen we bij het snel over de curbstones gaan van een F1-auto heel even wat verstoring van het beeld op die plek, maar over het algemeen is het interpolatie-algoritme niet zo aggressief dat het kijkplezier wordt verpest.

Wordt echter een blu-ray-filmp afgedraaid, dan is alleen de '24p Smooth Film'-optie beschikbaar. Deze gebruikt veelvouden van 24Hz voor de refreshrate van het beeld en dit zorgt voor een visueel vloeiender weergave zonder dat er storende judder geïntroduceerd wordt. Bij een door ons veel gebruikte scène in de animatiefilm Happy Feet zijn zo, zelfs op de hoogste '24p Smooth Cinema'-stand, geen halo's of dergelijke te zien. De 'Max'-stand is waarschijnlijk 96Hz, terwijl bij de middelste stand waarschijnlijk 48Hz als refreshrate gebruikt wordt. Staat 24p Smooth Film uit, dan wordt de content gewoon met 24 frames per seconde getoond.

We hebben een hd-testdisc van Samsung gebruikt om te kijken hoe de bewegingscompensatie omgaat met snelle camerapans bij 24p-input. Bij horizontale pans weet de VT30 het in de hoogste bewegingscompensatiestand aardig bij te benen, maar met vertikale en diagonale camerabewegingen hakkelt de weergave wat vaker. Uiteraard komen de radicale pans van het testmateriaal in de praktijk nauwelijks voor.

Beeldretentie

Net als bij de Samsung PS51D8000-plasma-tv is bij de Viera VT30 beeldretentie te zien. Vooral als content met hoge contrasten langere tijd getoond wordt, kunnen 'spookbeelden' enige tijd zichtbaar blijven.

Panasonic heeft de VT30 voorzien van drie methoden om beeldretentie tegen te gaan. Ten eerste is er de Pixel Orbiter-functie in het menu die het beeld regelmatig iets verschuift. Deze functie kan niet uitgezet worden: alleen de opties 'Auto' en 'On' zijn beschikbaar.

Panasonic Viera VT30 beeldretentie

Bij het tonen van 4:3-content kan de intensiteit van de balken links en rechts worden verhoogd om de overgang van beeld naar balk minder contrastrijk te maken. Is er toch beeldretentie zichtbaar, dan kan dit versneld weggepoetst worden met de Scrolling Bar-optie. Hierbij loopt een felwitte vertikale balk van links naar rechts over een zwarte achtergrond. De bedoeling hiervan is dat de pixels 'gereset' worden.

Banding

Plasma-tv's hebben over het algemeen meer last van 'banding' dan lcd-tv's. Ook bij de Viera VT30 zijn we dit effect tegengekomen. Bij testpatronen met een grijswaardenverloop van zwart naar wit zijn bijvoorbeeld vertikale strepen in het beeld zichtbaar. Ook bij het begin van de blu-ray Blade Runner, als felle lichten de donkere ruimte in schijnen, zijn de overgangen van licht naar donker niet helemaal vloeiend. Ook bij egalere kleurverlopen, zoals van de blauwe lucht, zou wat banding zichtbaar kunnen zijn. Je moet er overigens wel naar zoeken voordat het banding-effect opvalt.

HQV-tests

Bij de ronddraaiende balk van de Video Resolution Loss-test, die de werking van het diagonaalfilter bij 1080i-input laat zien, is er alleen een kleine rimpeling te zien als de balk bijna horizontaal staat. Bij het roterende waaierpatroon worden alle bladen van de waaier strak weergegeven, behalve als de horizontaal doorkruist wordt. We hebben ook de sd-versie van de HQV-benchmark op de tv losgelaten en de rimpeling die dan te zien is als de balk de horizontaal kruist, is zelfs storend te noemen.

Uit de Film Resolution Loss-test, waarbij gekeken wordt of de tv het bronmateriaal van een 1080i-signaal kan reconstrueren, blijkt dat de tv de 2:2- en 3:2-cadansen niet herkent. Wel worden de 5:5-, 6:4- en 8:7-cadansen correct herkend. Navraag bij Panasonic leert dat de VT30 de 2:2- en 3:2-cadansen wel zou moeten herkennen, maar bij ons testexemplaar - met de recentste firmware - konden we dat niet reproduceren.

Met de weergave van ondertiteling met een andere framerate dan het bronmateriaal heeft de Viera VT30 geen problemen. De letters worden zonder haperingen vertoond.

De Viera VT30 kent vier ruisreductiestanden, als we de Off-stand meetellen. Uit de ruizige testfilmpjes op de testdisc blijkt dat de meest storende ruis met de ruisreductie op 'Min' al goed verwijderd wordt. In de 'Mid'- en de 'Max'-standen gaat er wat scherpte verloren. Compressieruis wordt niet erg effectief bestreden.

Energieverbruik

Het energieverbruik van plasma-tv's hangt sterk af van de content die erop vertoond wordt. Dat is goed te zien aan onderstaande tabel. Wordt een beeldvullend zwart patroon weergegeven dan verbruikt de gekalibreerde tv 67,6W; als het scherm effen wit is, bedraagt het verbruik 374W. Zelfs bij het 5x5-schaakbordpatroon bedraagt het energieverbruik nog bijna 330W.

Bij het afspelen van films geeft onze Voltcraft-energiemeter een realistischer beeld van het energieverbruik. Bij een stopgezette scène uit de 3d-blu-ray Avatar zagen we een energieverbruik van 209,3W in de 2d-modus en bij gemiddelde helderheid. Bij het aanzetten van de 3d-weergave van de tv steeg het verbruik naar 227,5W.

Beeldmodus
wit
5x5zwart
Dynamic 369,8W 372,2W 169,1W
Normal 348,0W 279,2W 91,4W
Cinema 368,8W 337,5W 75,7W
THX 373,7W 319,8W 74,9W
Game 376,1W 364,6W 105,0W
Photo 362,7W 366,5W 78,7W
Professional1 379,7W 320,5W 74,9W
Professional1 (gekalibr.) 374,0W 329,2W 67,6W

Concurrentie en conclusie

Concurrenten

Bij de recensie van de Samsung PS51D8000 hadden we al een lijstje van concurrerende producten gemaakt en aangezien er maar drie plasmafabrikanten zijn, komt dat lijstje hier terug.

De belangrijkste concurrent van de Viera VT30 is bovengenoemde 51"-tv van Samsung. Net als de VT30 heeft de PS51D8000 de mogelijkheid om 24p-content met een refreshrate van 96Hz af te spelen. Doordat dit een geheel veelvoud van 24Hz is, worden blu-ray-films vloeiend afgespeeld. Samsung heeft gekozen voor een flitsender uiterlijk, terwijl de Viera VT30 een ingetogener uitstraling heeft.

De Viera VT30 kan op het oog een dieper zwart weergeven dan de Samsung, heeft een beter geluid en geeft met de fabrieksinstellingen al een zeer goed beeld. Vreemd is wel de keuze om wifi niet in te bouwen - Panasonic levert een losse wifi-stick mee, maar dat kost wel een usb-poort. Hoewel de Smart TV-omgeving van Samsung er moderner uitziet en meer applicaties biedt, is Panasonic wel aan een inhaalslag bezig. Zo werkt het bedrijf aan diversificatie van het aanbod met onder meer games en apps voor een gezonde levensstijl. Ook is het in Viera Connect mogelijk om games met een controller te spelen.

LG's topmodel voor 2011 is de PZ950s. Volgens een recensie van FlatPanelsHD is het zwart van die tv duidelijk minder goed. Ook wordt 24p-beeld op de LG met maximaal 72Hz ververst, waardoor het er minder vloeiend uitziet. De LG PZ950s is echter wel goedkoper: de prijzen zijn te vergelijken met die van de Viera GT30 en Samsungs D6900-plasma's. Het online platform van LG, dat ook al Smart TV heet, ziet er weer wat gelikter uit dan Viera Connect en is vergelijkbaar met dat van Samsung.

Tot slot moeten we de VT30 ook met de GT30 van dezelfde fabrikant vergelijken. Deze subtopper is even dun als de VT30, maar heeft geen glasplaat aan de voorkant. Verder heeft de GT30 twee 10W-speakers tegenover de twee 6W-speakers met een 10W-subwoofer bij de Viera VT30. De Viera GT30 heeft ook een THX-modus, maar daarbij zijn de kalibratiemogelijkheden wat minder uitgebreid dan bij het topmodel.

De Viera GT30 heeft een iets minder geavanceerd plasmapaneel en een minder goed 'high contrast'-filter. Het toestel heeft daarbij een maximale verversingsfrequentie van 48Hz voor de vloeiende weergave van 24p-content, en er worden bovendien geen wifi-dongle of 3d-brillen meegeleverd. Daardoor ligt de prijs van dit model wel ongeveer 500 euro lager dan die van de Viera VT30.

Conclusie

De Viera VT30 maakte direct indruk op ons - niet alleen vanwege het formaat en het strakke uiterlijk, maar vooral vanwege het contrastrijke beeld met het diepe zwart en de goede detaillering van schaduwen. Ook over de robuuste constructie hebben we niets te klagen.

In de THX-modus biedt de Viera VT30 met de fabrieksinstellingen al een goede witbalans en dito kleurweergave, op het blauw na. De lichtopbrengst ligt wel weer wat lager dan bij bijvoorbeeld de Samsung D8000-plasma.

De tv is uitgerust met een breed scala kalibratieopties. Niet eerder zagen we dat een consumentenmodel voor elke grijswaardenstap een aparte aanpassing van de gamma biedt. Ook heeft Panasonic bij zijn topmodel gezorgd voor een drie-assig kleurbeheersysteem zodat de primaire en secundaire kleuren netjes op hun plek kunnen worden gezet.

Een aangename verrassing was de geluidskwaliteit. De directe speakers zorgen voor een goede ruimtelijke weergave, terwijl de subwoofer effectief is. Bij de 2010-plasmamodellen was het geluid juist een van de tegenvallende punten, ook - en ondanks de ruime behuizing - bij de Viera VT20.

De Viera VT30 kost, inclusief twee 3d-brillen, iets meer dan 1800 euro. Dat is aan de hoge kant, maar gezien het gebodene lijkt de prijs ons verdedigbaar. Wie met dit budget een nieuwe tv zoekt, moet de VT30 in ieder geval serieus overwegen.

Reacties (96)

96
96
72
5
0
3
Wijzig sortering
Een kennis van mij heeft de 50VT30E en hij is hier totaal niet tevreden over en staat op het punt het toestel terug te geven aan de winkel. Het eerste probleem wat hij ervaart is een soort actieve contrastregeling die ongeveer 2 seconden na een beeldwisseling het contrast ineens bijstelt. Zeker in dialogen waarbij vaak tussen 2 personen wordt gewisseld is dit zeer storend. Maar het belangrijkste punt is dat hij last heeft van een groene vlek in het beeld die vooralsnog niet wegtrekt. Hij staat hier niet alleen in, als je op verschillende fora gaat zoeken naar "green tinge" of "green blob" zie je dat een hoop ST, GT en VT30 gebruikers hier last van hebben. http://www.avforums.com/f...sonic-vt30-gt30-st30.html
Blijkbaar is er ergens een productieprobleempje bij de neo pdp schermen. Hoewel een hoop gebruikers hier last van hebben is nog nergens echt een reden te vinden voor de groene vlekken in het beeld, of wat de eventuele oplossing is.
Is opgelost met nieuwe firmware van op de Spaanse Panasonic site. Op het forum staat de download link(je zal moeten zoeken in de pana topic). Ik merk toch op mijn 50VT30 helemaal geen fluctuaties meer met de nieuwe firmware.
We hebben de firmware geüpdate naar 1.520 en inderdaad, het dynamisch contrast is nu niet meer zichtbaar. Bedankt voor de tip! :) Nu nog een oplossing voor de groen vlekken....
Het eerste fenomeen wat je noemt is beter bekend als "Floating Blacks", goed om te weten dat de x30 serie daar ook nog last van heeft dus.
Nee hoor, het eerste fenomeen is dynamic contrast, rising blacks zijn totaal iets anders. Dat heeft te maken met het optrekken van de zwart/grijswaarden na x aantal branduren.

Dynamic contrast moet je normaal gezien kunnen afzetten.

Edit: floating moest rising blacks zijn :)

[Reactie gewijzigd door coolsmoe op 22 juli 2024 14:19]

Het is inderdaad een soort dynamisch contrast wat je nergens kan uitschakelen. Ikzelf heb een wat oudere 42PV700 en die doet dit veel mooier/geleidelijker. Dat het zo abrupt gaat is wel jammer, je gaat er op den duur echt op letten. Verder is het beeld (op groene vlekken na) wel erg mooi en een stuk beter dan mijn 42PV700. Linebleeding heb ik niet kunnen waarnemen.
Onderstaande link gaat over een lcd tv van panasonic, maar misschien is de term dezelfde bij hun plasma's...

"AI picture" zou verantwoordelijk zijn voor het dynamische contrast, misschien vind je die term in de menu's?

http://www.reddit.com/r/t...cd_tv_brand_new_contrast/

Zaken zoals dynamisch contrast zouden ze moeten verbieden!
Had het niet over rising, maar floating dus. En dat is idd een te snel/duidelijk acterend dynamisch contrast.
Mooie review. Goede diepgang, maar niet teveel.

Alleen één opmerking: ik zie dat jullie het onderdeel contrast en helderheid met een voldoende hebben beoordeeld (wat natuurlijk niet erg hoog is), maar ik kan nergens in de review een contrastmeting terugvinden.

Nou kan ik er in komen dat de helderheid voldoende is, die is namelijk niet erg hoog, hoewel 120 cd/m² overdag vaak ook nog wel te doen zolang de zon er maar niet direct op schijnt.

Maar het contrast zou op z'n minst goed moeten zijn. Als je LCD TV's ook meeneemt in de vergelijking en niet alleen naar plasma kijkt moet het zelfs zeer goed zijn. De waarde van 1.500.000:1 native contrast die Panasonic opgeeft is onzin, maar 4000:1 statisch contrast halen die nieuwste Panasonic plasma's wel, zeker de modellen met het Infinite Black Pro filter.
Het contrast is zeker goed te noemen. Hoewel onze huidige meetapparatuur in de onderste regionen niet nauwkeurig genoeg is, is het zwart visueel zeer diep. De relatief lage maximale helderheid geeft echter bij dit onderdeel de doorslag voor de lagere waardering. Dat is een keuze.

Overigens is een nieuwe X-Rite-meter-colorimeter besteld die wel de lichtopbrengst bij het 0%-grijspatroon goed kan meten.
Ik neem aan dat jullie nu alles gemeten hebben met de X-Rite i1Pro spectraalfotometer? Die is inderdaad niet echt nauwkeurig onder de 10 cd/m² en al helemaal niet onder de 1 cd/m².

De nieuwe X-Rite colorimeter waar je het over hebt zal wel de i1Display Pro zijn. Ik heb zelf zowel de i1Pro als de i1Display Pro.

Beide heb ik ook gebruikt voor het testen van het scherm in de MSI GT683R. En ook voor m'n review van de Dell UltraSharp U2412M.

[Reactie gewijzigd door Kid Jansen op 22 juli 2024 14:19]

Geen woord over het trillende beeld ....?

Valt dat dan niemand op bij de testers van tweakers ?

Het is voor mij zo duidelijk en storend dat dit toestel meteen afvalt , jammer van zo'n mooi scherm.
trillende beeld? bij een wit beeld zie ik wat flikkering bij mijn plasma, maar wat bedoel je?
Dat is 't inderdaad. Als je er nog wat gevoeliger voor bent zie je het ook bij iets donkerder kleuren en kleinere vlakken dan fullscreen. Het kan zo erg zijn dat je er vrij snel misselijk van wordt. Maar de meeste mensen merken het niet eens op en dan zou ik deze TV zeker overwegen.
Dat is overigens ook iets dat snel afneemt op de levensduur van de plasma, tenminste: ik zag het in het begin bij mijn G20 ook, maar nu moet ik flink mijn best doen om trillingen te zien. Eigenlijk zie ik ze alleen nog als ik bij een film als Ice Age (energieslurpende film voor een plasmatelevisie) kijk en langs het scherm kijk. Direct naar de tv kijkend zie ik er niks geks aan.
of je trillend beeld ziet is per persoon verschillend. dus als de testpersoon het niet ziet kan hij het ook niet vermelden. ;)
Ik kan me niet voorstellen dat er maar een testpersoon is die deze review maakt zoals jouw post doet vermoeden , dat zullen er toch wel meerdere zijn lijkt me zo.

En als het er meerdere zijn dan moet het toch iemand op vallen dat het beeld irritant trilt.

En als het plotseling opgelost is met dit model dan is dat zeker het vermelden waard in de review maar er wordt simpelweg met geen woord over gerept.
Ik heb denk ik hetzelfde probleem, alle plasma tv's die ik tot nu toe gezien heb zijn in mijn ogen onbruikbaar omdat ik alleen maar die flikkerend en korrelig beeld zie. Doet met denken aan oude CRT monitoren met een refresh-rate van minder dan 85Hz. Wel jammer dat het niet genoemd wordt, ik ben benieuwd of dit probleem kleiner wordt bij nieuwe plasma's.
Ik heb er ook last van, zie mijn review van de G20. Voor mij een behoorlijke dealbreaker. Wat heb je een mooi scherm als je na 10 minuten zere ogen hebt. Het verschil in beoordeling wordt wel heel groot, als je er gevoelig voor bent, dan moet je geen plasma willen, als je er niet gevoelig voor bent dan is plasma een prima keuze. Bij iedere plasma zou het als waarschuwing moeten staan en zeker bij reviews.
Zoals ook in het grote Panasonic forumtopic wordt aangehaald heeft niet iedereen hier last van. Ook niet iedereen ziet het met zijn ogen, kwestie of je er gevoelig voor bent.
Ook ik heb enorm last van de trillingen van dit plasma scherm. Dat een individuele tester het niet opvalt, is niet zo gek, maar geen enkele review van dit scherm rept (voor zover ik heb kunnen vinden) over het flikkeren van grote lichte vlakken in het beeld.

Je moet daaruit concluderen dat het voor slechts een klein aantal mensen een dealbreaker zal zijn. Maar zo te lezen zijn jij en ik er 2 van.
Ik heb heel lichtjes een trillend beeld gezien bij een statisch en contrastrijk testpatroon, maar niet bij het bekijken van normale, bewegende beelden. Mogelijk zijn mijn ogen er minder gevoelig voor.

[Reactie gewijzigd door blackTIE op 22 juli 2024 14:19]

Waarschijnlijk in deze setup niet waargenomen?! Waarom zou je het vermelden als je het niet constateert?
Omdat het dan een grote vooruitgang zou zijn.
Dat staat geheel los van het feit of je het constateert. Ik wacht op de volgende poster die zegt dat het vreemd is dat de testers niet vermelden dat er een groene 'blob' in het scherm zit. Maar je hebt gelijk, voor jou zou het een vooruitgang zijn.
Hmmm geen woord over het floating/fluctuating brightness (FBr) probleem, welke firmware versie stond er op de review unit?
Dat zal Panasonic ook niet snel roepen, want het bestaat toch immers niet? Althans, het is geen bug, slechts een feature.

Ook rond de te snel afnemende zwartwaardes is er nog niets te zien. Avsforums maar eens nastruinen.

Schande dat ze nog steeds geen betaalbare 56-60" versie hebben in NL/EU, als LG en Samsung dat wel kunnen...
Ik zat er al op te wachten maar jij bent de eerste die weer over die 'snel afnemende zwartwaardes' begint. Dit probleem was al irrelevant bij de eerste Viera series, omdat zelfs na het verslechteren van de zwartwaardes de Panasonics beter presteerden dan alle concurrenten, en vanaf de 2009 versie is het probleem al helemaal de moeite van het vermelden niet meer waard, de zwartwaardes bij de 2009 en 2010 modellen beginnen nog lager, stijgen nog minder, en doen dat geleidelijker dan de 2008 versies.

AVSforums is wat dat betreft nogal een bedrieglijke bron van informatie, als je goed oplet dan zie je dat telkens dezelfde 2 of 3 posters hele threads volspammen over hoe slecht hun Viera is vanwege de rising blacks, en hoe geweldig hun Samsung wel niet is. Dezelfde nicknames ben ik zelfs al op verschillende andere AV forums tegengekomen. Overduidelijk marketing shills of gefrustreerde personen die een probleem met Panasonic hebben, want uit elke test blijkt keer op keer dat er niks mis is met de zwartwaardes van de Vieras, ondanks dat ze een groter gat hebben tussen de zwartwaardes uit de doos, en de zwartwaardes nadat het paneel is gestabiliseerd (iets wat inherent is aan de plasma techniek).

Over de floating blacks kan ik niet goed oordelen, ik kan uit reviews en ervaringen op forums niet opmaken of het probleem nu echt bestaat of niet. Ik zie het op mijn 2010 VT20 in ieder geval totaal niet. De algemene teneur van elke serieuze plasma review is dat de Panasonics niet te verslaan zijn, behalve op de lagere lichtopbrengst (voor mij geen enkel probleem, want volledig 100% wit komt bijna nergens in voor).

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 22 juli 2024 14:19]

Ok, de zwartwaardes-discussie ga ik verder niet aan, mijn G20 is pas een jaar oud en dreigt toch al een gevalletje garantie te worden omdat er af en toe een verticale balk knippert of helemaal zwart wordt.

Maar die floating blacks is gewoon een hyper-actieve dynamische contrast die als je het eenmaal gezien het steeds opvalt. Mijn PV60 had er ook al last van, met een dos-scherm met cursor zag je het zwart tegen de cursor in knipperen, met normaal kijken had je hier echter geen last van. De G20 switchted snellert en/of met een grotere stap, waardoor in scenes die net in grens gebied zitten het zwart steeds naar donkergrijs verspringt en terug.
Ik heb er echt nog NOOIT last van gehad met mijn G20. Het enige waar ik soms iets van zie is retentie, maar dan moet ik echt lang flink contrastrijke beelden laten staan. Daar is makkelijk tegen te beschermen met schermbeveiliging op je htpc of console. Ohja, en ik verbeeld het me wellicht, maar de voeding begint meer lawaai te maken, vooral bij felle beelden. Zo'n irritante hoge ratel/piep :(

Als dat nog erger wordt, wordt dat ook een gevalletje garantie aan huis. Wel perfect geregeld overigens, die garantie bij Panasonic.
Super garantie, toestel was hier stuk, een maand oud, ze kwamen enkele dagen later voor de herstelling. Vriendelijke man met een kofferke met werkelijk een hele tv in :P (paneel zelf niet uiteraard). Nuja, bleek het paneel stuk te zijn dus gewoon het nieuwe model gekregen ter vervanging :) Verder geen last meer gehad met mijn toestel, er kan altijd eens een foutje in zitten. Dus door de snelle regeling en oplossing had ik er geen probleem mee :)
Anoniem: 31421 9 augustus 2011 09:33
Panasonic is toch gekend als de beste Plasma producent op de markt (zeker nu Pioneer zelf geen plasma's meer maakt). Zelf geniet ik nog altijd van mijn Panasonic V10 plasma :)
Nu betreffende de VT30:
deze bevindt zich in de high-end reeks van de plasma's. Waarom steken ze dan nog energie in een paar flutspeakertjes (laten we eerlijk zijn: uit zo'n kleine speakertjes kun je nooit geen deftig geluid krijgen)? Personen die zoveel geld willen uitgeven aan een tv, hebben in 99% v/d gevallen een aparte geluidsinstallatie aagesloten.
Idem voor die software om video/foto/geluids-bestanden af te spelen.... Overal beperkingen terwijl een 70€ kostende mediaplayer zoveel meer kan.
Ingebouwde beperkte tuners: wie heeft er thuis geen setupbox staan? Waar je tenminste deftig kunt opnemen; video-on-demand; uitgebreidere interactiviteit,....
mijn insziens allemaal overtollige zaken die Panasonic er mag af halen zodat ze zich echt puur kunnen concentreren op beeldkwaliteit. Less is more!

Kortom: ik wil een 50" Panasonic monitor voor de consument!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 31421 op 22 juli 2024 14:19]

Mwoh, ik vind het zelf toch ook wel fijn om niet altijd mijn -best aardige- Home Theater aan te zwengelen als ik TV wil kijken.

Daarnaast; veel mensen geven helemaal niks om geluidskwaliteit, en hebben ook nieteens een home cinema staan.

[Reactie gewijzigd door MikeyMan op 22 juli 2024 14:19]

Geven die dan wel om beeldkwaliteit? Genoeg om 1800 euro neer te tellen?
Ja zeker wel. Ik heb vele home cinema sets gehad en ben alle bekabeling beu en alle verdere ruimte die het opslokt vind ik zonde.

Een tv moet goed beeld geven en makkelijk te bedienen zijn.
Met makkelijk te bedienen bedoel ik niet denken aan vele apparatuur aanzetten of meerdere afstandsbedieningen gebruiken (voor verscheidene apparaten)

Tevens hou ik van minimalistische stijl

Dus kort samen gevat ja een tv moet goed geluid hebben voor mij

[Reactie gewijzigd door aliberto op 22 juli 2024 14:19]

Dan moet je eens een stereosetje nemen met niet te grote boekenplankspeakers. Het geluid uit een TV, maakt niet uit welke, komt niet in de buurt van het geluid uit het eerste de beste stereosetje ;)

@MikeyMan: Ik heb een Logitech Harmony remote die standaard de versterker mee aanzet als ik tv ga kijken, dat kost me weinig moeite dus om "de home cinema set" in te schakelen :)
Daar ben ik het helemaal mee eens, ik begrijp wel dat je als je bijvoorbeeld het journaal kijkt je niet de stereo aanzet maar als je een film gaat kijken op zo'n mooi scherm en dan de ingebouwde speakers gebruikt mis je echt wel wat. Je gaat toch ook geen vers brood bij de bakker halen en er dan 2 weken oude sla op doen?
Daarnaast is het altijd nog beter om goed stereo geluid te hebben dan slecht surround, er wordt op dat gebied helaas ook enorm veel bagger verkocht, en 5 slechte speakers maken nog niet 1 goede. En hoe meer speakers hoe belangrijker de plaatsing (vooral bij de center), zet je center maar eens een meter naar links of rechts van het midden van het beeld das echt heel raar, met 2 speakers komt het iets minder kritisch dus das ook wel makkelijk.
En dat geld ook voor allerlei mediacenter functionaliteit, gooi als je dat wil er gewoon een pctje aan dan kan je alles, en als er over 1 jaar een nieuw formaat is download je een nieuwe codec. Mijn ervaring met dingen als vierra cast en zo is dat mensen er vooral mee klooien als het nieuw is en dat het een jaar later bijna nooit meer gebruikt wordt, en dat de mensen die er wel veel mee doen later altijd een pctje of een los mediaspeel kastje kopen. Mij interesseert dat soort functionaliteit helemaal niks in elk geval maar ik begrijp nog wel dat dat voor sommige mensen handig is, maar wat betreft geluid snap ik het echt niet, als je zo'n tv koopt ga je echt niet alleen journaal kijken maar ook film en dan doe je jezelf echt tekort als je geen losse speakers koopt en daarmee is de geluidskwaliteit beoordeling van de review dan ook van weinig waarde m.i. en is het dus goed dat de tweakers review geen sterren balk voor geluidskwaliteit heeft.
Ik heb ook een harmony, maar heb daar twee activiteiten aangemaakt "TV Kijken" en "TV Kijken met HT". Ga natuurlijk voor het bekijken van het journaal geen 2200 watt uit de muur trekken om m'n speakers te gebruiken.
Ja, mijn ouders. KIjken de hele dag TV en dat moet mooi groot en duur. Geluid interesseert ze niet veel.

Geldt wel voor meer oudere mensen denk ik. Ik wil er niet aan denken om die uitleg te gaan geven van hoe een 7.1 receiver werkt........ :(
Wanneer na een aantal jaren de TV vervangen word en de VT30j in de slaapkamer komt te staan is het wel prettig dat er een fatsoenlijk geluid uit komt.
Dan moet je geen tv's maar monitoren zoeken, ironisch genoeg zijn die vaak nog duurder omdat die vaak voor professioneel gebruik bedoeld zijn.
Als ik dit soort reviews lees over plasma's droom ik telkens weer weg...
Het écht diepe zwart, nauwelijks degradatie van de beeldkwaliteit bij grotere kijkhoeken, het contrast, de kleuren, de reactiesnelheid,... :)

Langs de andere kant heb ik zopas toch maar een LED-tv gekocht. Niet omdat ik niet op de hoogte was van de Panasonic plasma's, maar ik vind plasma's nooit rustig beeld geven. Mij valt er altijd een soort van 'flikkering' op bij plasma's. Bij LCD's heb ik dit niet, die geven wel rustig beeld. Ook steeds die glazen plaat voor het scherm is zo jammer als je ramen achter je zetel hebt, spiegelingen bij plasma's zijn er altijd. :'(
Dat is erg persoonlijk, ik heb nog nooit een rustige LCD-tv gezien en krijg van last van m'n ogen van de felheid van (LED)LCD. Als ik thuis een film/serie kijk (op plasma) dan vind ik het altijd heerlijk rustig beeld. Ook de spiegelingen heb ik geen last van maar ik heb dan ook bijna nooit direct (zon)licht op m'n tv.
Beide technieken hebben absoluut hun voor- en nadelen, maar daar zijn ook vaak oplossingen voor te vinden. Dat flikkeren is bij mijn Panasonic P42G20 vrijwel volledig verdwenen, de reflecties in beeld heb ik geen last van, ligt ook een beetje aan de plaatsing van je tv. En een led-tv kan ook minder fel natuurlijk, komt de zwartwaarde best ten goede.

Ik heb op mijn slaapkamer nu een 26" lcd van LG staan en beneden in de woonkamer een 42" plasma. Beide geven naar mijn mening best OK beeld, maar de kleuren van de plasma zijn toch echt onovertroffen. Beide staan in gecalibreerde stand, maar de lcd blijft kijkhoekissues houden en de plasma reflecteert wat meer. Ach, ik kijk na een lange werkdag vaak tv in een beetje verduisterde kamer, voor mij is een plasma dus de meest logische keuze.
Ook steeds die glazen plaat voor het scherm is zo jammer als je ramen achter je zetel hebt, spiegelingen bij plasma's zijn er altijd.
Dan trek je daar even het gordijn of luxaflex dicht. Probleem opgelost.

Het maakt ook wel uit hoe goed de anti-reflectie coating van het scherm is. Bij mijn Pioneer is die aanmerkelijk beter dan de concurentie.

Maar dan nog is een glanzend scherm makkelijke reflectie vrij te krijgen dan een mat scherm van een LCD.
Bij een plasma hoef je er alleen maar voor te zorgen dat de lichtstralen van lichtbronnen niet in jouw richting weerkaatsten. M.a.w. zet geen lichstbronnen achter of vlak naast je en je zult geen enkele reflectie zien.

Dat lukt je niet bij het mat scherm van een LCD. Die pikken van een veel grotere hoek de lichtstralen op. De reflectie zelf is minder scherp, maar word uitgesmeerd over een groter deel van het beeld. (waardoor over een groter deel je contrast slechter word)

De conclusie moet dus zijn: Spiegelingen bij plasma's kun je vermijden. Bij LCD's zijn ze er altijd.
Hoe zit het met het inbranden van deze schermen? Mijn 3 maanden oude V20 is na een paar uur VPRO kijken ingebrand (logo blijft zichtbaar).
Heb je de tv wel goed "ingebrand" volgens het boekje toen je 'm kreeg? want dit is niet normaal. de eerste zoveel uur is er een grotere kans dat beelden in kunnen branden, maar dit moet na een 150 uur toch echt wel weg zijn. je geeft aan dat het toestel 3 maanden oud is , en dat het logo na een paar uur ingebrand is. dat mag volgens mij niet gebeuren, ik zou dan ook even contact opnemen met Panasonic, kijken of je daar garantie op kunt krijgen.

Voor zover ik weet is het (mits goed ingebrand) zo goed als onmogelijk om moderne plasma's nog (blijvend) in te branden.
In het boekje wordt alleen een waarschuwing gegeven dat je moet oppassen met stilstaande beelden (logo's, 4:3 beelden etc.). Met geen woord wordt gerept dat de tv op een bepaalde manier "ingebrand" moet worden.

Het toestel heb ik nu meer dan 100 dagen en is zeker meer dan 200 branduur oud. Eergisteren is het logo na 2 uur ingebrand.

Reeds gebeld met een zeer onvriendelijke klantenservice. Ik moet eerst maar een kanaal zonder input 4 uur laten aanstaan (noise / sneeuw). Gaat nogal moeilijk als de TV automatisch na 30 minuten op standby springt wanneer er geen input is (niet uit te zetten).
Ben jij toevallig niet in de war met 'image retention'? Bij 'inbranden' verdwijnt namelijk die logo nooit meer uit het beeld. Bij image rentention (wat vooral opvallend optreed bij hogere contrast instellingen (zoals dynamic)) verdwijnt zo'n logo namenlijk weer na maximaal een half uurtje naar een ander programma/film gekeken te hebben.
Nee, was 't maar waar. Logo staat na 3 dagen nog steeds in beeld.
Jammer dat ie niet zo helder kan, dat maakt hem, mede dankzij zijn glasplaat, ongeschikt voor een ruimte met veel licht. Maar als je een mooie donkere kamer heb, dan komt deze tv volledig in zijn recht.

Topreview trouwens!

Bij de cadansen test: hebben jullie de Clear Cinema optie op "On" gezet? Deze herkend namelijk de 3:2 en 2:2 cadans. :)

[Reactie gewijzigd door D-TECH op 22 juli 2024 14:19]

dat is een kritiek die geldt voor zowat elke plasma. Als je een tv wilt in een ruimte met veel licht (zowat elke openbare ruimte behalve de inkomhallen van een bios, of als je veel tv wilt kijken overdag in een onverduisterde kamer), moet je overschakelen naar LCD.
Dan is een plasmatelevisie van Barco een uitzondering op de regel?
Op het werk in juli (vakantiejob) was er een Barco plasma televisie in de inkomhal. Niettemin was het hele verdiep open (glazen muren) en was er dus overal veel licht, zelfs in de inkomhal. Het beeld op de plasmatelevisie bleek hier zichtbaar niet onder te lijden.

En dit voor een plasmatelevisie die al vijf jaar oud was. Dus ofwel waren de eerste generatie plasmaschermen beter, ofwel is dit model een uitzondering op de regel, ofwel heb je niet helemaal gelijk en kunnen (bepaalde) plasmaschermen perfect werken onder veel licht.
Door de verbeterde zwartwaarde filters is de lichtopbrengst van een Plasma een stuk minder dan 5 jaar geleden. Waarschijnlijk had deze Barco dan hele grijze zwarten.
Kan me niet meer goed herinneren of dit het geval was, maar zou best kunnen dat het zwart meer grijszwart dan donkerzwart was.

Bedankt voor de info. Ben ik weer een weetje rijker ;)
Hier een 42G20 in een lichte woonkamer met veel ramen. Overdag is het beeld helder genoeg, alles valt zeer goed te zien. Je hebt dan geen last van storende reflecties (je ziet jezelf niet zitten op de bank, bijvoorbeeld). Zelf met zon op het scherm, is alles nog steeds direct te zien en spiegelt het glas niet, hoewel het beeld dan wel veel grijzer lijkt.

Dus dit lijkt mij in ieder geval bij de huidige Panasonics geen probleem meer. Natuurlijk blijf het beeld het mooiste als het donkerder in je woonkamer is, dan kun je pas optimaal genieten van de beeldkwaliteit, maar overdag kom je dus al heel erg ver.
Ik heb ook een P42G20, maar met de zon op het scherm (in THX-stand) wordt het allemaal wel erg contrastloos hoor. In de dynamic-stand is er nog goed naar te kijken, maar daar worden de kleuren niet realistischer van. Sowieso zou je je tv bij twee situaties moeten calibreren: verduisterd en onverduisterd.

Maar goed, dat had de CRT die ik ervoor had staan ook. In het algemeen klopt het wel dat een LCD voor lichte omstandigheden en een plasma voor donkere omstandigheden beter is. Ik zou iemand niet snel aanraden een plasma in een serre neer te zetten.
Hier ook een G20, met vaak zon er op. Enige is dat de AB niet niet doet als de zon er vol op staat...
Nee hoor, heb een samsung plasma in een ruimte met veel licht vlak bij een enorm schuifraam . Geen enkel probleem.
Dat is lang geleden een positieve review van een plasma TV. :)

Ik moet zeggen dat ik het een mooi ding vind om te zien maar... het verbruik staat me toch tegen. Het verschil met een LCD is in veel gevallen al snel 100W en dat tikt toch aardig aan na een paar maanden gebruik. Het overwegen waard dat zeker maar ik denk dat het voor veel mensen zeker gezien het feit dat de grondstof prijzen overal maar door blijven stijgen het verbruik ook als onderdeel van de overweging mee genomen moet worden.
dat ligt er maar net aan, een LCD tv verbruikt over de gehele lijn nagenoeg hetzelfde aan stroom.
bij een plasma scherm fluctueert dit continu afhankelijk van de getoonde beelden.

onderaan de streep zal de LCD het wellicht winnen, maar als ik dan het beeld van een LCD scherm vergelijk met die van een plasma, dan vind ik persoonlijk die van een plasma veel mooier, rustiger en minder 'gemaakt'
dat ie dan iets meer verbruikt kan mij persoonlijk dan weinig meer boeien :P
Klopt helemaal. Daarnaast is de markt nu breed genoeg bediend: kijk je veel TV dan kun je een energiezuinige LCD vinden, kijk je minder TV dan is de besparing ook klein en koop je gewoon deze plasma :) Heb zelf een plasma uit het jaar 0 met een verbruik waarvoor de Nuon zou tekenen, maar ik kijk er alleen 's avonds een film of serie ,op of even journaal. Met die 1 a 2 uurtjes per dag (weekend nog minder, ik kijk gewoon weinig TV) bespaar je weinig door een LCD te kopen denk ik zo.
Categorie "euro's per jaar" idd:
Het verschil in verbruik is zo'n 100 W bij een constant wit scherm, stel dus grofweg de helft, 50 W, gemiddeld. Ik kijk ongeveer een uur per dag:
50 W x 365 h/j / 1000 Wh/kWh * 0,20 €/kWh = 3,65 €/j

Dan vervang ik de gloeilamp in de badkamer wel door een spaarlamp, levert ongeveer even veel op.
En zelfs als je heel veel tv kijkt is dat prijsverschil totaal niet de moeite waard.
Volgens mij zijn die altijd al positief ;)
Bedankt voor deze review. Ben zelf in het bezit van de V20E Plasma (zonder 3D) en moet zeggen dat deze variant een goede stap voorwaarts heeft gemaakt.

Wat bij mij nog wel vraagtekens zet, is de kalibratie van deze toestellen. Mijn tv heeft dezelfde opties (THX, Cinema, Foto etc) en heb van meerdere websites de "juiste" kalibratie instellingen voor de Professional 1 stand aangehouden. Vreemd genoeg krijg ik (naar mijn gevoel) een beter beeld bij een stand als 'Foto' dan bij THX (of de gekalibreerde Professional 1).

Met een beter beeld bedoel ik voornamelijk de blurvermindering bij actiescenes. Bij de foto stand kan ik bijv. wél een kenteken lezen, bij de THX stand juist niet. Het is mij nog steeds een raadsel waarom de Foto stand een vloeiender beeld kan opleveren.

Maar zoals de review al zegt, iedere TV kan natuurlijk een verschil hebben in de productie. Maar zo'n groot verschil, lijkt me wel erg sterk.

Hebben jullie hier iets van gemerkt bij de kalibratie van dit toestel?

[Reactie gewijzigd door volkano op 22 juli 2024 14:19]

Een reden voor blurvermindering in de Foto-modus ten opzichte van de THX-stand, zou kunnen zijn dat bij die eerste Intelligent Frame Creation of 24p Smooth Film aan staat. Actiescenes zullen er dan vloeiender uitzien dan met 24p-content in de THX-stand.
Ah vandaar. Ik ga het gelijk even uitproberen als ik thuis ben. Bedankt voor je reactie :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.