Koerier met krachten
Twee jaar geleden verscheen InFamous, een zeer geslaagd action adventure in een open wereld waarbij je als speler een grote mate van vrijheid had in de wijze waarop je het spel kon (uit)spelen. InFamous 2 is, zoals de naam al doet vermoeden, het regelrechte vervolg op deze game en het verhaal gaat verder waar deel 1 ophield. De makers hebben gelukkig niet al teveel lopen rommelen met de formule en hebben er hier en daar nog een schepje bovenop gedaan. Een leuke bijkomstigheid als je deel 1 al had uitgespeeld; je savegame is te gebruiken in InFamous 2 en levert een aantal kleine doch leuke extra’s op waardoor je gewoon verder kunt spelen waar je opgehouden was.
Getest op: PlayStation 3 (exclusieve titel
In InFamous 2 is de hoofdrol wederom weggelegd voor Cole, een koerier die van het ene op het andere moment wordt geconfronteerd met superkrachten. Cole kan elektriciteit geleiden en naar zijn hand zetten en deze krachten zowel in offensief als defensief opzicht gebruiken. Het spel begint bij Cole die zich realiseert dat hij niet genoeg krachten heeft om een allesvernietigend wezen genaamd The Beast te verslaan, en trekt daarom naar de stad New Marais in de hoop daar een oplossing te vinden. Helaas is The Beast niet Cole’s enige probleem, daar New Marais een soort New Orleans is na de Katrina-ramp. Woonwijken staan onder water, het stikt er van de beestjes in het moeras en er loopt ook nog een soort huurlingenleger rond dat niet zo gesteld is op je aanwezigheid.
Moraal
InFamous 2 maakt net als zijn voorganger gebruik van een soort moraal-systeem. Dat wil zeggen dat je als speler kunt kiezen hoe je je krachten gebruikt. De wereld zal hoe dan ook gered moeten worden, maar jij als speler beslist of je je krachten alleen voor het goede doel gebruikt en bijvoorbeeld rekening houdt met onschuldige burgers die je her en der in de weg lopen. Of wil je een onhoudbare sloopmachine spelen die alles op zijn pad met de grond gelijk maakt? Moraal-elementen zijn niet helemaal nieuw in games, alleen waar het bij de meeste games zo is dat het ‘goede pad’ meestal toch de meeste voldoening oplevert, is er bij InFamous 2 toch ook veel voor te zeggen om het slechte pad op het gaan. De krachten die je op elk pad tegenkomt zijn anders en ook een aantal andere spelelementen passen zich aan jouw gedrag aan. InFamous 2 is daardoor een van de weinige games die met een tweede keer spelen echt een nieuwe spelervaring kan opleveren als je een ander pad kiest.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Formulewerk?
Sucker Punch, de makers van InFamous 1 & 2 en in een ver verleden o.a. Sly Cooper, lijken bij deel 2 niet al teveel van de formule te hebben willen afwijken. Doorgaans is dat bij spellen een goedkope manier om meer geld te verdienen met hetzelfde, maar in dit geval is dat toch anders. InFamous was gewoon een zeer goede titel, misschien wel een van de betere action adventures voor de PS3. Dat men de formule intact heeft gehouden is in dit geval dan ook zeker geen slechte zaak. Waar nodig is het spel wat opgepoetst waardoor InFamous 2 net iets gebalanceerder aanvoelt dan deel 1. Daarnaast is het leuk om, als je deel 1 leuk vond en hebt uitgespeeld, om te zien waar het verhaal naartoe gaat. Want in tegenstelling tot de afgezaagde verhaallijnen die je in veel action adventures tegenkomt (eigenlijk weet je aan het begin al hoe het spel gaat eindigen) was de verhaallijn van InFamous allesbehalve standaard te noemen. Ook InFamous 2 houd je wat dit betreft te allen tijde bij de les.
Eigen houtje
Wat de game nog steeds geweldig maakt is dat je lekker op eigen houtje door de wereld kunt speuren, klimmen, rennen en springen. Dat wil zeggen er is een hoofdverhaal dat gevolgd moet worden wil je de game uitspelen, maar hoe je dit wilt doen en wat je daarnaast nog allemaal meer wilt doen in New Marais bepaal je voor het grootste gedeelte zelf. Naast de hoofdlijn bevat de game ook tientallen kleine quests, die vaak gekoppeld zijn aan het moraalsysteem. Er zijn “goede” quests en “kwade” quests. Daarnaast bevat het spel ook nog wat verzamelelementen, zoals de blast shards die her en der in de wereld verstopt zijn en duiven met een USB-stick (ja, echt), die als je ze vangt wat meer achtergrondinformatie geven.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Het verslaan van vijanden verveelt nooit, wat met name te danken is aan het uitgebreide arsenaal aan krachten dat je tot je beschikking hebt en de visuele effecten die hiermee gepaard gaan. Een klein verschil met deel 1 is wel de manier waarop je krachten kunt gebruiken. Het is in deel 2 gemakkelijker om je krachten in te stellen en te gebruiken en de manier waarop je ze kunt verwerven is ook anders. In plaats van krachten te kopen of automatisch vrij te spelen, moet je in InFamous 2 bewijzen dat je krachten kunt gebruiken door middel van een soort minimissies alvorens je ze kunt gebruiken. Als je die krachten uiteindelijk tot je beschikking hebt, heb je ook echt het gevoel dat je ze verdiend hebt. Het zijn deze kleine details die InFamous 2 tot een intelligentere game maken dan veel soortgelijke dertien-in-een-dozijn action adventures. Een verandering ten opzichte van deel 1 is wel dat het spel iets meer gericht lijkt op gevechten op korte afstand. Hiervoor heb je de Amp, een zwaardachtig apparaat waarmee je met gemak vijanden kunt neermaaien. Maar of, wanneer en hoe je dit apparaat gebruikt bepaal je helemaal zelf.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Zelf maken
Een van de grote verschillen ten opzichte van deel één is het feit dat je als speler nu ook je eigen missies kunt maken en deze kunt delen met andere spelers via PSN. Alhoewel hier wel bij vermeld moet worden dat het ontwerpen van spellen een vak apart is, verwacht dus niet al teveel van deze zelfgebakken missies, er zit ook een hoop troep bij. Wat beeld en geluid betreft is InFamous 2 net wat fraaier dan zijn voorganger, dat er ook al niet slecht uitzag. Opvallend is wel dat de stem van Cole ditmaal door een andere acteur is ingesproken. Details waar wellicht alleen een kniesoor op let, maar de stem van de acteur uit deel 1 vond ik persoonlijk iets beter bij het personage passen.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Conclusie
Al met al is InFamous 2 een van de originelere en leukere action adventures voor de PS3. Als je deel 1 nog niet gespeeld hebt, raad ik je aan eerst deze uit de koopjesbak te vissen voordat je aan deel 2 begint, want die game is net zo goed een topper die het verdient om gespeeld te worden. Als je deel 1 hebt uitgespeeld, dan hoef je geen seconde te piekeren over deel 2. Ja, veel is hetzelfde, maar de game biedt voldoende verbeteringen en veranderingen om je weer uren zoet mee te houden. Is er dan helemaal niks negatiefs over InFamous 2 te vertellen? Nou, niet veel. Het spel kent wat grafische en technische gekkigheden die je in zogenaamde sandbox-games altijd wel tegenkomt, maar echt storen doen ze niet. En wie weet gooit Sony er nog wel een patch tegenaan om ook deze kleine dingetjes op te lossen. Maar zelfs als dit niet het geval is, is het zeker geen reden om InFamous 2 in de winkel te laten liggen.
Pluspunten:
- Superkrachten zijn super
- Veel te beleven in New Marais
- Spannend verhaal
Minpunten:
- Kleine technische en grafische oneffenheden
Eindcijfer: 8,5
Titel |
InFamous 2
|

|
Platform |
PlayStation 3 |
Ontwikkelaar |
Sucker Punch
|
Uitgever |
Sony
|
Releasedatum |
reeds verschenen
|